WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz za tydzien. Narazie dicoflor i enterol podawac. Bylismy u gastrologa w zwiazku z ulewaniem.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka zdrówka dla Małego!

A ja się przyszłam pochwalić, podawałam Małej wit. D łyżeczką i coś mi zastukało. Znalazłam zęba! :)

Może te ostatnie mega słabe noce były właśnie przez to, a nie że jej się odmieniło i już tak zostanie? XD

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 10:59

Totoro, Katy lubią tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga o rany, współczuję :( Ty to biedna chyba nigdy nie odpoczniesz :(

U mnie w okolicy panuje angina i dziewczyny pisały, że zaczynała się od gorączki i żadnych innych objawów. Ale te wymioty u Emi... Może jakiś wirus znowu :/

Swoją drogą podziwiam za zachowanie zimnej krwi, ja przy 39 stopniach już byłabym po podaniu czopka. I pewnie siwa O.o

Sweetmalenka przykro mi z powodu wyników :( ale grunt, że wiecie co jest grane, teraz tylko odpowiednio zadziałać i będzie ok.
    Swoją drogą nikt mi nigdy nie zasugerował badania kału a my też mieliśmy długo prób z ulewaniem i to konkretnym. Przy drugim dziecku będę mądrzejsza.

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png

Wysłany: 7 listopada 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A, dziewczyny które stosują BLW jak podejecie chleb? Normalnie posmarowana cała kroma czy kroicie w jakieś kostki/paski? Bo ja często odrywam ze swoich kromek kawałki i jej podaję i dobrze sobie radzi i chciałam jej dać na śniadanie jakąś kanapkę tylko nie wiem jak przygotować :)

Kinga zdrówka dla Emi również! Oby dziś było lepiej i bez gorączki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 11:08

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:

U mnie w okolicy panuje angina i dziewczyny pisały, że zaczynała się od gorączki i żadnych innych objawów. Ale te wymioty u Emi... Może jakiś wirus znowu :/

Swoją drogą podziwiam za zachowanie zimnej krwi, ja przy 39 stopniach już byłabym po podaniu czopka. I pewnie siwa O.o

Sweetmalenka przykro mi z powodu wyników :( ale grunt, że wiecie co jest grane, teraz tylko odpowiednio zadziałać i będzie ok.
    Swoją drogą nikt mi nigdy nie zasugerował badania kału a my też mieliśmy długo prób z ulewaniem i to konkretnym. Przy drugim dziecku będę mądrzejsza.
    U nas odrazu przy skierowaniu go gastrologa miałam przynieść probki kalu

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny.

Ja najczęściej daję bułkę (całą) albo precle (one maja taka twardą skórkę). A po jedzeniu spr czy nic się nie przykleiło do podniebienia. Na małe kawałki nie kroiłam, tak samo jak nie robię typowych kanapek. Kładę składniki na tackę i jedzą to co chcą. Nie wiem jak wasze, ale Emi ma jeszcze problem z łapaniem małych kawałków, do tego niezbyt kontroluje siłę nacisku dłoni (wiele rzeczy rozgniata i wyciska w ręce lub rozdrabnia na okruchy których później nie jest w stanie zebrać

White Innocent lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png

Wysłany: 7 listopada 2018, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, moja też rozgniata w ręce i później pakuje całą dłoń do buzi ;) dzięki za odpowiedź. Ja myślałam o kanapce z jakąś pastą, może hummus albo jakaś inna roślinna. Ostatnio robiłam słonecznikową, może by jej zasmakowała.

A propo jedzenia, kiedyś był temat uzależnienia od cukru. Ja przestałam ok miesiąc temu jeść słodycze (chociaż jak byli znajomi to kawałek ciasta zjadłam ;)) i spadło mi już 3 kg. Został tylko 1 do wagi sprzed ciąży i 5 do wagi jaką bym chciała osiągnąć i utrzymać :)

Kinga., Agusia_pia, acygan, Totoro, Katy, Andzia123, Sylwiaa95 lubią tę wiadomość

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:

.
    No lekko tym razem nie było, bo jej gorączka wyglądała inaczej niż Sary. Znajoma pielęgniarka z pediatrii mówiła kiedyś, że przy wysokiej gorączce najszybsze efekty dają okłady lub kąpiel (u większości dzieci). Na działanie leku trzeba czekać 15-30 min. Także Emi była już rozebrana w momencie gdy pot się z niej lał strużkami. Do tego co chwile ją oglądałam czy nie ma jakiejś wysypki, bo bałam się ze to może być sepsa. Chyba w końcu zamówię te testy do spr crp w domu, bo przy drugim dziecku zamiast być spokojniejszą, coraz bardziej panikuję... Serio zastanawiałam się czy nie będę zaraz budzić męża i jechać na dyżur, bo miałam przeczucie ze zaraz jej temp jeszcze bardziej skoczy.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja sie pochwale ze u nas trzecia jedynka sie przebila :) na gorze :)

White Innocent, Kinga., acygan, Totoro, Aga78, Katy, darika, Andzia123, Malyprosiaczek, Sylwiaa95 lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    No lekko tym razem nie było, bo jej gorączka wyglądała inaczej niż Sary. Znajoma pielęgniarka z pediatrii mówiła kiedyś, że przy wysokiej gorączce najszybsze efekty dają okłady lub kąpiel (u większości dzieci). Na działanie leku trzeba czekać 15-30 min. Także Emi była już rozebrana w momencie gdy pot się z niej lał strużkami. Do tego co chwile ją oglądałam czy nie ma jakiejś wysypki, bo bałam się ze to może być sepsa. Chyba w końcu zamówię te testy do spr crp w domu, bo przy drugim dziecku zamiast być spokojniejszą, coraz bardziej panikuję... Serio zastanawiałam się czy nie będę zaraz budzić męża i jechać na dyżur, bo miałam przeczucie ze zaraz jej temp jeszcze bardziej skoczy.

Oooo, ja nawet nie wiedziałam, że są takie testy do zrobienia w domu. Fajna sprawa! Ja bym pewnie gonila do szpitala. Lila jeszcze nigdy nie miała gorączki, więc przy 39 chyba zeszlabym na zawał :/ Mam nadzieję, że gorączkę będzie przechodziła tak jak jej tata, bo ja przy 39 to już majaczę :/

A jeszcze zapytam - jeśli kąpiel to w jakiej temperaturze? Od razu mi się śmiać chce, bo pamiętam do dziś jak byłam mała i wszyscy "jak masz gorączkę to lepiej się nie kąp!", ba, moja teściowa dalej tak uważa ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 13:29

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Lekarz za tydzien. Narazie dicoflor i enterol podawac. Bylismy u gastrologa w zwiazku z ulewaniem.

Sweetmalenka przypomnij mi jak duzo twoj maluch ulewa? I tylko to Cie niepokoilo z brzszkowych spraw czy cos jeszcze?

Ja sie zastanawiam czy mojego nie przebadac, bo do 3 mca w ogole nie ulewal. Nic a nic. Po 3 mcu, w tym samym czasie zmienilam mu smoczki na dwojki i zaczelam podawac dicoflor. Myslalam ze to po dicoflorze na poczatku, albo ze obie te rzeczy sie nalozyly. Po 2 tyg odstawilam probiotyk i nadal ulewal. Teraz jest tak, ze czasami caly dzien nie uleje, a czasami co jedzenie, z tym ze sa to ilosci niewielkie i raczej serek, czasami bardziej wodniste. Od paru dni ma dziwne kupy, dosyc wodniste i wpadajace w zielen. I nie wiem co robic, troche sie martwie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj dzidzius dzis 7 mcy :O

Czas tak szybko plynie, zaraz trzeba bedzie wrocic do pracy, stresuje mnie to bardzo. Jak takiego maluszka zostawic? :(

Katy, White Innocent, Totoro, Andzia123, Malyprosiaczek, Sylwiaa95, darika, Jupik, Aga78, acygan lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweetmalenka, wspolczuje i obyscie sie szybko pozbyli tego paskudztwa :)

Moj synek tez nigdy goraczki nie mial i mam nadzieje, ze jeszcze dlugo tak zostanie :p

Gratuluję kolejnych zebow;)

U nas gdzies tam w oddali widac gorne jedynki, ale chyba jeszcze troche na nie poczekamy :p

Probowalam wczoraj dac malemu banana w inny sposob (wczesniej miksowalam) tzn. trzymalam go w rece, a on sobie zcieral,ale zamiast polykac wypluwal :p Ale ogolnie chyba mu sie bardziej podobalo niz z łyżeczki;)

Edwarda, sto lat dla Henia;) No niestety leci ten czas nieublaganie...Ja "na szczescie" nie mam dokad wracac wiec moge troche dluzej z małym posiedziec xe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 listopada 2018, 15:38

edwarda20 lubi tę wiadomość

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda-wiesz teraz to z reguły 1-2 h po jedzeniu, takie już strawione mleko tzw "serek" ale jakieś 3 tygodnie temu zdarzyło mu się chlusnąć mlekiem, na odległość. Oprócz tego co karmienie ulewał do tego stopnia, że po każdym posiłku było ubranie do zmiany. I jego, i moje-jeśli na mnie siedział. Poszłam do pediatry i zaniepokoiły ją te chlustające wymioty. Przepisała gastrotuss, i ewentualnie nutriton-zagęszczacz, Jako, że nie chciałam mieszać obu(żeby wiedzieć co pomogło) włączyłam tylko nutriton, ale w dawce maleńkiej. Na opakowaniu było żeby dodawać 3 miarki na 150 ml a ja dodawałam pół miarki(takiej maleńkiej, która jest załączona do nutritonu). I pomogło na tyle, że ulewał rzadziej i nie chlustał.
    Skłoniło mnie do pójścia to ulewanie i ta jego marudność. Bo może właśnie od strony brzuszowej. Tydzień temu byłam u gastrologa i dałam próbki kału, oraz pobrała wymaz z odbytu. I dziś wyniki czyli obfita ilość grzybów i e.coli. Gastrolog kazał też zrobić USG brzuszka
    Konsultowałam to dziś z pediatrą i zgodnie stwierdziłyśmy, że grzyby mogą być od antybiotyku, który brał ostatnio a E.Coli się nie przejmować bo tego i tak się nie leczy. Ta bakteria bytuje w naszych jelitach.
    A, no i po "manualnym" badaniu brzucha Gabrysia stwierdziła wzdęcia. A dziś czytałam, że wzdęcia są od grzybów.
    Dziewczyny, mam trochę ze sobą problem. Może któraś coś mądrego mi doradzi.
    2 tygodnie temu coś mnie zlapało(po dzieciakach), poszłam go lekarza i miałam zapalenie gardła z zajęciem zatok. Dostałam antybiotyk. Wziełam go 2 dni i dostałam biegunki. Odstawilam antybiotyk, bo ja czesto mam problemy z jelitami więc wolałam już się nie faszerować. I od tego momentu mam codziennie prawie biegunki... Jak nie biegunki, to wodniste stolce. Mimo, że biorę probiotyk, nifuroksazyd i stoperan. Nie może się to unormować. Nie wiem czym to "ogarnąć" ;/ wiem, że powinnam iść do lekarza ale osttanio nie mam naprawdę kiedy...

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba też dzisiaj 7 miesięcy kończy :) sto lat Henio :)

Katy, White Innocent, darika, Malyprosiaczek, Sylwiaa95, Jupik, Aga78, acygan lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Kuba też dzisiaj 7 miesięcy kończy :) sto lat Henio :)
    Sto lat Kubuś! :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Edwarda-wiesz teraz to z reguły 1-2 h po jedzeniu, takie już strawione mleko tzw "serek" ale jakieś 3 tygodnie temu zdarzyło mu się chlusnąć mlekiem, na odległość. Oprócz tego co karmienie ulewał do tego stopnia, że po każdym posiłku było ubranie do zmiany. I jego, i moje-jeśli na mnie siedział. Poszłam do pediatry i zaniepokoiły ją te chlustające wymioty. Przepisała gastrotuss, i ewentualnie nutriton-zagęszczacz, Jako, że nie chciałam mieszać obu(żeby wiedzieć co pomogło) włączyłam tylko nutriton, ale w dawce maleńkiej. Na opakowaniu było żeby dodawać 3 miarki na 150 ml a ja dodawałam pół miarki(takiej maleńkiej, która jest załączona do nutritonu). I pomogło na tyle, że ulewał rzadziej i nie chlustał.
    Skłoniło mnie do pójścia to ulewanie i ta jego marudność. Bo może właśnie od strony brzuszowej. Tydzień temu byłam u gastrologa i dałam próbki kału, oraz pobrała wymaz z odbytu. I dziś wyniki czyli obfita ilość grzybów i e.coli. Gastrolog kazał też zrobić USG brzuszka
    Konsultowałam to dziś z pediatrą i zgodnie stwierdziłyśmy, że grzyby mogą być od antybiotyku, który brał ostatnio a E.Coli się nie przejmować bo tego i tak się nie leczy. Ta bakteria bytuje w naszych jelitach.
    A, no i po "manualnym" badaniu brzucha Gabrysia stwierdziła wzdęcia. A dziś czytałam, że wzdęcia są od grzybów.
    Dziewczyny, mam trochę ze sobą problem. Może któraś coś mądrego mi doradzi.
    2 tygodnie temu coś mnie zlapało(po dzieciakach), poszłam go lekarza i miałam zapalenie gardła z zajęciem zatok. Dostałam antybiotyk. Wziełam go 2 dni i dostałam biegunki. Odstawilam antybiotyk, bo ja czesto mam problemy z jelitami więc wolałam już się nie faszerować. I od tego momentu mam codziennie prawie biegunki... Jak nie biegunki, to wodniste stolce. Mimo, że biorę probiotyk, nifuroksazyd i stoperan. Nie może się to unormować. Nie wiem czym to "ogarnąć" ;/ wiem, że powinnam iść do lekarza ale osttanio nie mam naprawdę kiedy...
    A te ziarna skrobii to co to?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Oooo, ja nawet nie wiedziałam, że są takie testy do zrobienia w domu. Fajna sprawa! Ja bym pewnie gonila do szpitala. Lila jeszcze nigdy nie miała gorączki, więc przy 39 chyba zeszlabym na zawał :/ Mam nadzieję, że gorączkę będzie przechodziła tak jak jej tata, bo ja przy 39 to już majaczę :/

A jeszcze zapytam - jeśli kąpiel to w jakiej temperaturze? Od razu mi się śmiać chce, bo pamiętam do dziś jak byłam mała i wszyscy "jak masz gorączkę to lepiej się nie kąp!", ba, moja teściowa dalej tak uważa ;)
    To po części prawda. Chodzi o gorącą kąpiel (przyspiesza krążenie i może przyspieszyć rozprzestrzenianie się infekcji. Do obniżania trzeba napuścić wody o 1 st niższej niż temp dziecka i stopniowo dolewać zimnej wody. Zbyt szybkie ochłodzenie może spr, że będzie jeszcze większy skok temp., wiec obniża się tak co +\- 1 st.C

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Moze byc przypadkowe albo ze organizm nie trawi skrobi

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 7 listopada 2018, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Resztki pokarmowe (na tym etapie dzieciaki nie trawią jeszcze dobrze) i cześć posiłków stałych ląduje w kupie. Skrobia może być z ziemniaków, budyniów itp

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
‹‹ 1382 1383 1384 1385 1386 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ