Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kala wrote:Kaszelkowa zgadzam się, że jeżeli dziecko jest na piersi to można wyluzować z jedzeniem, ale uwierz, jeżeli 4 miesięczne niemowlę darłoby się z głodu, a jeść nie mogło z bólu to naprawdę stanęłabyś na głowie żeby cokolwiek wypiło
Nie bardzo rozumiem do której części mojej wypowiedzi to się odnosi, rozmawiamy o dzieciach które mają rozszerzana dietę czyli po 6msc,a konkretnie to o roczniakach.
Gdybym była w sytuacji o jakiej piszesz z 4 msc niemowlem nq pieri to raczej szukalabym powodów tego bólu u lekarzy i u CDL pomocy z prawidłowym przystawianiem itp nie wyliczala ile zjada albo pije -
Jupik wrote:No my nie potroilismy, bo zgodnie z tym powinna ważyć..10 kg. Ale biorąc pod uwagę, że długo była na 10 centylu to fakt, przybrała ładnie
Moja musiałaby ważyć ponad 11.5 żeby potroićNic to, może na drugie urodziny się uda
edwarda20 lubi tę wiadomość
-
Jupik Henio mial 2 dni i 2 noce goraczke. A kolejnego dnia jak sie obudzil to juz chlodniutki. Ale goraczka to pikus przy tym jak bolala go nozka
Nie płakał a cierpiaco wyl
Mowie ci cos strasznego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 19:37
-
kaszelkowa wrote:Nie bardzo rozumiem do której części mojej wypowiedzi to się odnosi, rozmawiamy o dzieciach które mają rozszerzana dietę czyli po 6msc,a konkretnie to o roczniakach.
Gdybym była w sytuacji o jakiej piszesz z 4 msc niemowlem nq pieri to raczej szukalabym powodów tego bólu u lekarzy i u CDL pomocy z prawidłowym przystawianiem itp nie wyliczala ile zjada albo pije
A dzisiaj dzień suuuper😀 czwórka się przebiła (mam nadzieje, ze już cała) i zupełnie inne dziecko pięknie jadła, tylko kawałków nie chciała bo dziąsło całe poryte, super spała w dzień, 2 spacerki zaliczone bez marudzenia i plac zabaw. No nic cieszę się chwilą, bo zaraz górne przyatakują 🤨 chyba może zastartowac w konkursie na zabkowiczkę roku 😀 -
A ja dziś stwierdziłam, że posiłki, których Lila sama nie je, np. zupy jednak będą w zabawie na macie podawane. W ten sposób więcej zjada, a krzesło to dla niej męczarnia, jak wszystkie miejsca, gdzie musi siedzieć zapięta
często kończy jedzenie tylko dlatego, żeby ją wyjąć
Co do potrojenia wagi to Lila powinna ważyć niecale 10kg, waży wg naszej wagi niecałe 9. Chciałam wybrać się z nią na bilans, ale w obliczu tylu chorób dookoła i jeszcze odry w tym wszystkim, to póki nie dzwonią to siedzę w domu
Kala sądzę, że Kaszelkowej chodziło o takie sytuacje jak u mnie - z Lilą jest wszystko ok, po prostu z wszystkich posiłków preferuje mlekowiadomo, że nikt nie byłby spokojny i wyluzowany, gdy dziecko cierpi:/
-
Totoro ja sie umowilam na bilans, czyli mierzenie i wazenie na dzien kiedy szczepia, czyli ze zdrowymi dziecmi - w tej przychodni szczepia tylko wt i czw i w tym czasie nie przyjmuje tez ani inny pediatra ani internista, tylko specjalisci. Podpytaj u siebie czy jest taka mozliwosc. No chyba ze u was to pic na wode dzieci zdrowe-chore, bo juz rozne kwiatki slyszalam.
-
Totoro tez się zgadzam z Kaszelkowa ze z Lilą wszystko ok 😀 u nas tez siedzenie to męczarnia krzesełko czy wózek na chwilę. Jak była mniejsza i nie siedziała to nawet w spacerówce musiała na brzuchu jeździć inaczej się nie dało 😉 Edwarda fajnie ze możecie zrobić sam bilans, u nas powiedzili, ze tylko ze szczepieniem, a tak to nie robią. Dlatego idziemy w poniedziałek na to nieszczęsne Mmr... chociaż z głowy będzie
-
Kala u nas było podobnie, tylko na brzuchu jeździła w gondolce
w ogóle u nas spacery były tylko na śpiocha, inaczej był krzyk. Teraz dajemy radę spacerować poza drzemką, ale najlepiej lubi jak gdzieś dojedziemy wózkiem i ją wyciągam i noszę albo tupta sobie na placu zabaw po tych domkach, mostkach itp drewnianych
-
Totoro u nas i w gondolce i w spacerowce 😀 a w łóżeczku spi na brzuchu w tyłkiem u góry. Spacery u nas tak samo wyglądają, przeważnie robimy szybkie zakupy a potem plac zabaw. Dzisiaj testowaliśmy nowy wózek, sprawiłam jej i sobie mega lekką parasolkę i było super trochę pchała, jak się zmęczyła to wsiadła, nogami tylko machała i coś tam sobie gadała
Totoro lubi tę wiadomość
-
A co do jadłospisu, to u nas np. dziś:
1. Śniadanie - zrobiłam Lili twarożek z miodem i cynamonem - nie tknela, pokroilam jej banana to zjadła parę plasterkow.
2. Drugie śniadanie? - zawołała cycka, ale chciałam jej dać coś innego i poszłam jej znowu proponować twarożek. No ale Lila stanowczo stwierdziła "Y." - czyli "TO." i pokazała na serek bieluch. Mówię jej, że tego nie zje, bo taki bez niczego jest niedobry. No ale "Y."No to masz. No i zjadła pół :o
3. Obiad - zrobiłam pieczone udka z ziemniakami i marchewką z groszkiem. Spróbowała, wyplula, po sprawie.
4. Przekąska - poszlysmy na plac zabaw i na powrocie zjadła kawałek banana. Był mały i jadła bardzo chętnie. Pewnie wsunelaby całego, ale się duren złamał i spadł na ziemię
5. Obiad, podejście nr 2 - odgrzalam pomidorową, zblendowalam z mięsem i wypiła troszkę z kubeczka.
No to tyle by tego byłoIlości zatrwazają, ale coś tam je 😑
Kala nasza od 2 tygodnia życia śpi na brzuchu, tylko, że z namiWiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 20:44
-
Totoro ja myślę, że ten bieluch i banan powinny Cię zainteresować, mam na myśli to, że mała wybrała monoposiłki. Mój maluch też potrafi opierdzielić kwaśny twaróg, ba, nawet mieliśmy dzień, że odrzucał wszystko inne i cały dzień jadł tylko twaróg. Myślę, że potrzebował czegoś co ten twaróg zawiera i się po prostu "zasuplementował", u Ciebie mogło być podobnie.
W ogóle świetnie, że mała mogła zobaczyć serek i sobie go wybrać - możliwość wyboru jedzenia dla dzieci to wspaniały pomysł. Dzieci lubią wybierać, wybrzydzać i mają niesamowitą radość z tego jak zjedzą coś, co sobie same wybrałyedwarda20 lubi tę wiadomość
-
U mnie maly wazy ok 10.5 kg wiec wagi nie potroi bo musialby wazyc prawie 13 kg!
Dzis jadl na obiad bigosik z kurczakiem taki dla niego lekki i pruta po tej kapuscie -
Moj dzis zobaczyl kiwi, ktore wyjelam w calosci z lodowki i grzalo sie na blacie na pozniej. Tez bylo da! da! da! Dalam mu do reki, to mizial, smyral, cieszyl sie. Wzial do pokoju i co zrobil? wrzucil do 'baseniku' z kulkami. Potem tam wlazl i bawil sie kiwi jak kulka, probowal nawet pukac kiwi o kulke lub kulke o kiwi ;p
Totoro lubi tę wiadomość
-
Leira powiem Ci, że to nie jest pierwsza taka sytuacja. Długo np. nie radziła sobie z pieczywem. Mamlala mamlala i wypluwala a kiedyś nagle pokazała na chleb. Mówię, że przecież nie lubi i wypluwa zawsze, no ale dalej pokazywała. Dałam jej - zjadła. Kiedyś to samo było z bułką.. Tylko ciężko tak kombinować z obiadami
no ale zupy jako tako je:)
-
Totoro wrote:Leira powiem Ci, że to nie jest pierwsza taka sytuacja. Długo np. nie radziła sobie z pieczywem. Mamlala mamlala i wypluwala a kiedyś nagle pokazała na chleb. Mówię, że przecież nie lubi i wypluwa zawsze, no ale dalej pokazywała. Dałam jej - zjadła. Kiedyś to samo było z bułką.. Tylko ciężko tak kombinować z obiadami
no ale zupy jako tako je:)
Zależy jak interpretujesz pojęcie "obiad", bo moje dziecko nauczyło mnie, że ziemniaki na śniadanie są OK, albo owoce w południe, albo dynia, albo twaróg. U nas już zmieniło się patrzenie na posiłki pod kątem ustalonych norm -
Leira wrote:Zależy jak interpretujesz pojęcie "obiad", bo moje dziecko nauczyło mnie, że ziemniaki na śniadanie są OK, albo owoce w południe, albo dynia, albo twaróg. U nas już zmieniło się patrzenie na posiłki pod kątem ustalonych norm
Haha:D tylko Lila ogólnie ma mało rzeczy które lubi.. Mięsa inaczej niż w zupie jej nie przemycę... Najbardziej lubi owoce, ale też nie chcę jej dawać ich tak często, bo już w ogóle nic nie zje
-
Totoro wrote:Haha:D tylko Lila ogólnie ma mało rzeczy które lubi.. Mięsa inaczej niż w zupie jej nie przemycę... Najbardziej lubi owoce, ale też nie chcę jej dawać ich tak często, bo już w ogóle nic nie zje
A może w tych owocach jest coś co chce "zasuplementować"? Jakie owoce lubi najbardziej? -
Leira wrote:A może w tych owocach jest coś co chce "zasuplementować"? Jakie owoce lubi najbardziej?
Właściwie to wszystkie, które do tej pory jadła. No, poza kiwi xD lubi jabłka, banany, mandarynki, gruszki, pomarańcze, pomelo... O, jeszcze mango nie lubi. No ale owoce też je w małych ilościach... Wola często, ale zjada nie za wiele. Raz jedyny zjadła całego banana, myślałam, że mi galy wyjdą 😁 Z zup to przede wszystkim pomidorowa i ogórkowa, mimo, że na początku jadła absolutnie wszystkie. No ale może po prostu smaki jej się ukształtowały. Na początku wszystko co nie było mlekiem było ciekaweWiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2019, 22:26
-
Totoro wrote:Właściwie to wszystkie, które do tej pory jadła. No, poza kiwi xD lubi jabłka, banany, mandarynki, gruszki, pomarańcze, pomelo... O, jeszcze mango nie lubi. No ale owoce też je w małych ilościach... Wola często, ale zjada nie za wiele. Raz jedyny zjadła całego banana, myślałam, że mi galy wyjdą 😁 Z zup to przede wszystkim pomidorowa i ogórkowa, mimo, że na początku jadła absolutnie wszystkie. No ale może po prostu smaki jej się ukształtowały. Na początku wszystko co nie było mlekiem było ciekawe
Czyli w większości jakby smak na kwaśne i owoce i zupy? Może witamina C? Może potas, albo mangan? -
Ufff, my już po imprezce.Była najbliższa rodzina, przekąski i tort.Borysek zadowolony, chociaż na początku płakał jak zobaczył dawno niewidzianego dziadka.Ogòlnie fajnie było ale w przyszłym roku zaplanujemy już urodziny rodzinnie w plenerze, może jakieś zoo albo park dinozaurów.
Jupik -spòznione życzenia dla Kingi.
Widzę, że temat żywienia na tapecie.
Borys je różnie.Czasami wciąga kaszki, zupki, warzywa i makarony a czasami zaciska wargi i kręci się na krześle albo rzuca psu.
Totoro też robiłam gulasz alaantkowy.O 20 stej leciałam do sklepu po składniki i gotowałam Boryskowi, żeby miał obiadek na drugi dzień.O on co..zacharczał i wypluł , chociaż według mnie było to dobre.
Trudno, przynajmniej ja miałam dobry obiad. Myślę, że dziecko instynktownie nie da się zagłodzić, więc ja jestem spokojna.
Jak karmimy Borysa to staramy się to robić w przyjaznej atmosferze, bez spiny.
A najlepiej je BLW jak ma ròżne kawałki warzyw , mięska i makaronu a my na niego nie patrzymy (zerkamy dyskretnie) i jesteśmy zajęci swoim jedzEniem.
Jupik lubi tę wiadomość