X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda wiem, ale u mnie chyba jednak nic nie działa, bo jakby była owulka to i okres by był a tu cisza... Jedyna nadzieja, że coś z zaskoczenia pyknie akurat, ale wątpię póki co :) za dużo cycuję 😁 może za jakiś czas Lila spuści trochę z tonu i zacznie jeść więcej to może wtedy :D

Kala ja za to dostałam pierwszy zasiłek dla bezrobotnych, całe 158 zł. Myślałam czy męża nie zostawić i nie wyjechać na jakieś egzotyczne wakacje, ale mówię, dobra, siedzę w domu, a niech ma... 😁

Jupik kazdy jest stworzony do czegoś innego, ma inny charakter, potrzeby... A lęk separacyjny może dać w kość, nawet najwytrwalszym. Na pewno jednak niedługo minie i będziesz miała więcej oddechu :) a z drugim dasz radę. Ja sobie myślę, że pierwsze w co bym zainwestowała przy drugim dziecku to chusta i doradca od chustonoszenia 😁 podobno sprawdza się mega, a i łatwiej pogodzić zajmowanie się dwójką dzieci na raz :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik kiedyś to niepubliczne musiało spełnić więcej restrykcyjnych restrykcji ze strony men a teraz to w sumie nie wiem. Nasze przedszkole w sumie istnieje od 1981 roku a w 2006 zostalo przekształcone z publicznego w niepubliczne. Byłam zadowolona bo bylo na tyle małe (około 45 dzieci), ze wszyscy łącznie z kucharkami znały dzieci, a na tyle duże, ze dziecko mogło się spokojnie uspołecznić i nie iść do szkoły ze strachem, ze nagle tyle ludzi zobaczy. Poziom tez wysoki, szkoła jest obok wiec większość dzieci do niej poszła i prawie wszystkie są w czołówce pod względem nauki. No i w czasie takiej wczesnej podstawówki kiedy był problem z wakacjami, to zawsze dyrekcja przygarnęła, dopóki dzieci chciały 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro to zaszalałaś 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik ja Ciebie doskonale rozumiem przy pierwszym tez tak miałam. Jak mały skończył rok chciałam wrócić do pracy, pomimo ze mogłam spokojnie siedzieć. Znalazłam opiekunkę .... i zrezygnowała po 2 dniach powiedziała, ze nie da sobie z nim rady....no hardkorowy był.... to stwierdziłam, ze jeszcze posiedzę, bo kto go ogarnie jak nie ja i siedziałam 3 lata😉 były dołki ale tłumaczyłam sobie ze dziecko jest tylko raz małe a na prace mam całe życie. Teraz z perspektywy czasu absolutnie nie żałuję tych 3 lat z synem i z małą zostaję już na luzie bez takich dylematów

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik a ktore przedszkole wybralas?

Ja to sie czuje tak ze juz sie narobilam tyle ze juz mi sie nie chce wracac do pracy. Szczególnie ze przed ciaza mialam trudny i stresujacy czas, szef mnie prawie wykonczyl (dlatego nie wroce tam nigdy). Ale Henia wyslalabym chociaz na 4 godz do zlobka zeby mial inne dzieci i rozrywkę, a ja w tym czasie robilabym cos dla siebie ;)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Moja już ma w przedszkolu miejsce zaklepane po starszym bracie 😀
    Ja już też miejsce zaklepalam dla Patryczka po starszym bracie jestem ciekawa jak to będzie z tym chodzeniem do tego przedszkola :)🙂

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze juz temat przedszkoli szok! Ja nie mysle o tym nawet heh

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Aga78 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik, mojemu Borysowi mija powoli lęk separacyjny.Był naprawdę bardzo silny.A dzisiaj byliśmy na zajęciach dla maluchów to sam latał po całej sali, wogòle się za mną nie oglądał.Aż to było takie vdziwne, machałam mu z przyzwyczajenia ale on naprawdę się nie martwił, że mnie nie ma obok.Leciał do gitary, do innych mam z dziećmi a ja siedziałam sama i go obserwowałam.
    Totoro, Borys też gorzej śpi jak wcześniej zaśnie.Wczoraj nie miał drugiej drzemki i zasnął o 19.30.Ale byłam podjarana, że będę miała tyle czasu dla siebie..niestety, pobudki co 2 h, potem wstał o 4 rano i już nie chciał spać.Jakos udało mi się go przetrzymać do 7, ale jestem dzisiaj wykończona.A dzisiaj miał 2 drzemki po 20 minut, także niewesoło.
    Dzisiaj mąż miał wyjątkowo cały dzień wolny więc razem go spędziliśmy.Byl spacer, zakupy trochę w domu..na koniec dnia stwierdził, że bardzo nas kocha ale on by z Boryskiem cały dzień sam nie wytrzymał😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 kwietnia 2019, 21:49

14.11.2015- 1 IUI:( 14.01.2016 2 IUI:(
    11.05.2016-INF-I Transfer :(
    06.12.2016 - CRIO II Transfer
    04.05.2017- ciąża naturalna Aniołek [*] 9 tydz
    3jvzi09kjtx66r5t.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dziś mi Kinga dała fory, chyba wyczuła, że mama nie w humorze. Zrobiłam jej obiad na parę dni, sobie o dziwo też, nawet na kanapie dała poleżeć ze 20 min.,szok. Ładnie się bawiła i mało jak na nią marudziła. Generalnie chyba najbardziej się wkurza i jojczy jak tel.biore do ręki, hmm.
    Nie wątpię, że ten lęk jej minie, już wydaje się być lepiej, ale to chodzi o ogół- nie robię nic dla siebie. Nigdzie nie wychodzę, na żadnym polu się nie rozwijam, ciągle to samo, wstajemy, odkurzam, kaszka, kupa, kupa, spacer, obiad, zabawa, kupa, kolacja, kąpiel, spać. Mąż wraca dość późno, niby ją przejmie, ale do kąpieli ja nalewam wody, mleko ja mu szykuje, więc i tak się nie wyłączę od niej na 100%. A godz.zazwyczaj taka, że nigdzie już nie wyjdę, zresztą gdzie, w ciąży. Mąż pracuje, poza tym czasem jeździ na jakieś wyjazdy (połączenie pracy i pasji) a ja dupa, cały tydzień jak kołek siedzę w domu, a jak wyjdę to z dzieckiem. A jak wczoraj spędziliśmy dzień razem (miał wolne, dziś pracuje) to na wieczór bierze tabletkę na ból głowy bo on kurna taki zmęczony i łeb mu pęka. I najgorsze jest ten brak perspektywy, że będzie lepiej i chyba to mnie też dołuje.

Dziewczyny, jak widać zmienia się podejście, ja pamiętam jak zakładałam, że do żadnego żłobka, żadna babcia, będę siedzieć z małą póki finanse pozwolą. A teraz najchętniej wróciłbym do roboty, ją walnęła do żłobka i nara. No tylko trochę nie mogę ;-) tłumacze sobie, że to dla niej dobre, że szybko nam urośnie i już nigdy ten czas nie wróci, ale moja potrzeba, żeby robic coś dla siebie jest ogromna i mnie dobija. No naprawdę nie myślałam, że tak będzie i że kiedyś stwierdze, że nie nadaję się do siedzenia z dzieckiem w domu non-stop.
    A Edwarda w drugą stronę, pamiętam jak pisałaś, że Henio do żłobka, Ty do pracy i nie ma innej opcji. A teraz najchętniej byś została i do roboty nie wracała. Generalnie tak się ma teoria do praktyki ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik dokładnie. Tak mowilam na początku zaraz jak sie porodzily maluchy. Zmienia sie bardzo to wszystko. Ale u Ciebie to chyba hormony trochę szaleja :)
    Jakie przedszkole wybralas dla Kini?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, przedszkole nie w Twoim stylu ;-) Nazywa się Dzieci Dobrego Ojca i jest przy Zgromadzeniu Sióstr Sw.Rodziny i jest na ul.Żuczej, znaleźliśmy właśnie chodząc do Arturowka, bo jest jak się od nas idzie po drodze, już w lesie, którym się dochodzi do Arturowka. Generalnie cisza, spokój, wszystko w lesie, fajny plac zabaw, super. No i wartości takie jak wyznaje. Chcemy się dowiedzieć co i jak, bo niby rekrutacja była teraz na rok 2019/20, ale mąż rozmawiał z jakąś matką, która tam posyła dziecko, że trzeba zapisywać dużo wcześniej, więc pewnie podjedziemy podpytać.

edwarda20 lubi tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No może to też i hormony.. Oby ;-)

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Jupik a ktore przedszkole wybralas?

Ja to sie czuje tak ze juz sie narobilam tyle ze juz mi sie nie chce wracac do pracy. Szczególnie ze przed ciaza mialam trudny i stresujacy czas, szef mnie prawie wykonczyl (dlatego nie wroce tam nigdy). Ale Henia wyslalabym chociaz na 4 godz do zlobka zeby mial inne dzieci i rozrywkę, a ja w tym czasie robilabym cos dla siebie ;)
    O to ja odwrotnie jak zaczęliśmy starć się o dziecko to przenieśli mnie do takiego działu jak chciałam, w końcu byłam zadowolona z roboty i szkoda mi było odchodzić, no ale czas gonił ... i czekać już nie mogłam dłużej. To i tak już było na ostatni gwizdek 😉

edwarda20 lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik jak Ty mnie znasz :p

Jupik lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 kwietnia 2019, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pod blokiem fajne przedszkole. To chyba wysle maila i zapytam jak to jest z zapisami 2 lata wcześniej ;) No i caly czas mi chodzi po glowie przedszkole lingwistyczne na radogoszczu, zobaczymy jak bedzie z kasa i wszystkim innym :)

Jupik lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 05:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik ja tez czasem tak mam. Dol i desperacja ze nic tylko dom i dziecko. Do tego mieszkam na wsi wiec rozrywek zero znajomych tez. Maz na wyjazdach wiecej go nie ma jak jest i tez nie wesolo bo tylko w domu sama z malym i tesciami :/ jedyna rozrywka to zakupy a teraz w ciazy to badania i wizyty. Wiec doskonale Cie rozumiem. Ja po prostu sie na tym nie skupiam. Nie mysle. Nie analizuje swojej sytuacji. I chyba tylko to mi daje jeszcze sile zeby to ciagnac a lepiej nie bedzie bo drugie w drodze. I Tobie radze nie skupiaj sie na tym jaka jest teraz Twoja sytuacja. Ja wiem ze ciezko bo sama mam tak jak Ty ale inaczej zwariujemy :*

Jupik lubi tę wiadomość

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wierzę nie jestem pierwsza 😂😂😂 luksus u nas dzisiaj pobudka 6:20 mleko wypiła i śpi dalej...😯 nie wiem co się dzieje

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Was dziewczyny szczerze podziwiam, ze tak szybko na drugie się zdecydowałyście. Szacunek 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Jupik ja tez czasem tak mam. Dol i desperacja ze nic tylko dom i dziecko. Do tego mieszkam na wsi wiec rozrywek zero znajomych tez. Maz na wyjazdach wiecej go nie ma jak jest i tez nie wesolo bo tylko w domu sama z malym i tesciami :/ jedyna rozrywka to zakupy a teraz w ciazy to badania i wizyty. Wiec doskonale Cie rozumiem. Ja po prostu sie na tym nie skupiam. Nie mysle. Nie analizuje swojej sytuacji. I chyba tylko to mi daje jeszcze sile zeby to ciagnac a lepiej nie bedzie bo drugie w drodze. I Tobie radze nie skupiaj sie na tym jaka jest teraz Twoja sytuacja. Ja wiem ze ciezko bo sama mam tak jak Ty ale inaczej zwariujemy :*
    Znam to też mieszkam na wsi i wyjść nie ma gdzie no może do lasu bo mam blisko,takto wszędzie daleko plac zabaw kino sklepy...

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja jak chce do ludzi to tylko w auto i do miasta 25 km trzeba jechac a tak to zew natury.

Kala no skok na gleboka wode z drugim dzieckiem ale silne babki jestesmy to damy rade.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 1611 1612 1613 1614 1615 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ