X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tyle się opisałam i wyłączyłem ehh....
    Dacie radę dziewczyny, czas szybko leci i niedługo dwójka będzie się że sobą bawić, a wy trochę odsapniecie ;)

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly od kilku dni powtarza krotkie slowa typu papa, ble, miau :p Ale jak mowie powiedz mama to mowi tata hahaha :) Mama oczywiście mowi od dawna ale taka przekora jest. Niezmiennie od 3 tyg bawi sie malym lekarzem, a ulubiony przedmiot to nozyczki. Na tyle ze jak obcinam mu paznokcie to siedzi jak zaczarowany bez ruchu, patrzy i gada cia cia, cia cia. A i ostatnio pokazalam mu jak sie tanczy do kaczuszek to probuje tak samo ;d Jest taki rozumny ze caly czas jestem w szoku, ze roczne dzieci sa takie madre :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2019, 10:29

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też Jagoda zadziwia mówi od dawna mama, tata, baba, kaka, bam,popa na czapke. Rozpoznaje na obrazkach i pokazuje paluszkiem jak pytam np gdzie żabka, piłka, konik. Pokazuje gdzie ma rączki, nóżki, brzuszek , włoski, gdzie ma spodnie, skarpetki, buty.
    Pokazuje tak śmiesznie jak pan doktor badal, daje wtedy rączki na klatkę piersiową i głośno oddycha.
    Czekam tylko aż ruszy na dobre z chodzeniem:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 kwietnia 2019, 13:08

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    No ja jak chce do ludzi to tylko w auto i do miasta 25 km trzeba jechac a tak to zew natury.

Kala no skok na gleboka wode z drugim dzieckiem ale silne babki jestesmy to damy rade.
    No my mamy tylko jedno auto i mąż je zabiera do roboty.
    Pewnie ze dacie radę 💪🙂

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rene wrote:
    No my mamy tylko jedno auto i mąż je zabiera do roboty.
    Pewnie ze dacie radę 💪🙂
    Nasze auto stoi w domu bo ja potrzebuje auta a maz ma sluzbowy ale jak jade to musze tesciowa prosic zeby mi z malym zostala i ograniczam wyjazdy do minimum.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Ja Was dziewczyny szczerze podziwiam, ze tak szybko na drugie się zdecydowałyście. Szacunek 😀

No ja oficjalnie się nie zdecydowalam, samo się zdecydowało ;-)

edwarda20, Kala, Rene lubią tę wiadomość

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylismy dzis na wsi u tescia. Przed jego domem pasło sie stado krow sąsiada. Maly byl zachwycony, bardzo się cieszyl, wyciagal rękę i daj daj daj. Teraz jak pytamy czy widzial krowy to pokazuje na okno i sie cieszy :) Ja sama nie widzialam krowy chyba z 10 lat wiec ja tez sie cieszylam :d

Kala, Totoro, Jupik, Agusia_pia, Rene, Katy lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik wrote:
    No ja oficjalnie się nie zdecydowalam, samo się zdecydowało ;-)
    A to na głęboką wodę 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Rene Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Nasze auto stoi w domu bo ja potrzebuje auta a maz ma sluzbowy ale jak jade to musze tesciowa prosic zeby mi z malym zostala i ograniczam wyjazdy do minimum.
    Dobrze ze masz komu małego czasem zostawić moja teściowa uciekła do miasta:-D

preg.png

Ja 38
    On 40
    💊Euthyrox Asentra Tardyferon Falvit
    18.04/20.04 +
    22.04 pierwsza wizyta pęcherzyk
    06.05 druga wizyta pęcherzyk z zarodkiem i jest ❤️
    27.05 kolejna wizyta
    02.01.2026 PTP
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam Lila wczoraj wieczorem zrobiła taką imprezę... 😵 Nagle w okolicach 20 zrobiła się wyjątkowo ożywiona i nakręcona. Zaczęła więcej chodzić, mówić i rozpoznawać kształt "+" na klockach tych gumowych z aliexpress z fakturami różnymi. Powiedziałam jakoś tam mimochodem, że to taki krzyżyk a ona "khizi" i się zaczęło 😶 "khizi! Khizi" i pokazywała wszystkie jakie znalazła na klockach... No to stwierdziliśmy z mężem, że chyba mamy po spaniu..... Koło 22 poszłam ją usypiac... O ludzie, kręcenie, wstawanie, gadanie, bieganie po łóżku, przewala nie się po kołdrze......nie wiem ile ja ją próbowałam uśpić, ale mąż mówi, że po północy jeszcze nas słyszał. Już zaczęłam nerwów dostawać, bo oczy mi się same zamykały, ale potem patrzę, a ona biedna już ledwo żywa a widać, że zasnąć nie może :/ wreszcie po cycku i rączka h na zmianę, ułożyła się i zaczęła przy kolejnej cyckowej sesji usypiac... Nie wiem kiedy usnęła, bo obudziłam się w ciuchach po 2,jak zaczęła się kręcić i szukać cycka. Pociumkala jakiś czas i 2.30 poszłam się myć 😐 ona zawsze największe postępy, jakieś nowe rzeczy itd ogarnia wieczorami i jets tak nabuzowana, że nie można jej wyciszyć :/ aaaa, jeszcze w międzyczasie przy usypianiu musiałam jej ileś razy mówić, że śmigłowiec już nie lata tylko śpi, bo pokazywała na okno i robiła "pf pf pf pf pf" (tak naśladuje helikopter) 🤦‍♀️ Ciekawe co dziś mnie czeka. Ogólnie od 3 dni jest przy cycku co 2h i częściej, więcej śpi i dalej ma mamozę. I o dziwo je nawet jako tako, jak na takie wiszenie przy cycku... Zresztą więcej tego cycka ciumka niż je. Dziwny okres😶

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 kwietnia 2019, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro no mozdzek ostro pracuje. Pewnie taki maluch czuje sie jak my po mega stresujacym dniu, człowiek zmeczony a mysli przelatują jedna za drugą i bledne kolo.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda pewnie tak.

Wczoraj miałam powtórkę, ale usnęła po 23 tym razem. Ale co ja w ogóle zrobiłam 🤦‍♀️ Mówię - wezmę jej do łóżka książeczkę o baranku, tam na koniec jest, że jest noc, wszystkie baranki poszły spać itd., może się wyciszy... No to sobie strzeliłam w kolano 😂 W tej książeczce jest bardzo dużo zwierzątek i ona je wszystkie zawsze pokazuje i niektóre próbuje nazywać ze mną - np. ptak kos to u niej "o" 😁 obejrzałysmy książeczkę, ok, baranki śpią, Lilusia daj buziaczka barankowi i idziemy spać - dała buziaczka, odłożyłam książeczkę - robi dzióbek... No dobra, daj jeszcze raz buziaczka - dała, odłożyłam książkę.. "o!" - kochanie nie ma już kosa, kos śpi.. "o!" - no dobra, szukamy kosa....... Jest, tak tu jest kos, ale już idzie spać. Zamykam książkę a ta robi dzióbek, żeby baranka pocałować 😭 i tak w kółko....... To się wyciszylysmy 🤦‍♀️

Aga78 lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro to moj tak nie ma. Godzina 20 a ten ziewa i sie pokłada. Raz mu sie zdarzyło bic brawo jak zasypial ;)

Wczoraj w kąpieli Henio zawziecie ogladal sobie pepek i siusiaka. Wiec mowie mu, ze to jest pepuszek, służy do tego i tego, a siusaczek robi siusiu, a ten 'pffff' tak jak wola kupe :o Czyli skubany jarzy, ze robi i siku i kupe :o Moze dlatego czasami chodzi i robi pfff a kupy nie ma, bo sika :o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 kwietnia 2019, 09:55

Totoro, Rene, Katy lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja kurczę mam tak za każdym razem jak Lila coś nowego ogarnia. Przesuwa jej się wtedy spanie na jakieś kosmiczne godziny, więcej śpi w dzień a wieczorami ma napływ energii i właśnie próby nowych umiejętności. Już czuję co dzisiaj będzie, bo wstała 10.10😩

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga ostatnio chodzi spać 22 i śpi do 9. Nawet jak ją kładę wcześniej to zasypia po 22, no ale u nas jest tak, że wkładam ją do łóżeczka wychodzę z pokoju i nara. Jak nie zaśnie to sobie chodzi w łóżeczku, gada lub śpiewa, wali drzwiami od szafki, aż w końcu się zmęczy i padnie.

Mamusiowanie trwa, u dziadków musieli się nagimnastykowac, żeby wkupić się w jej łaski, tak to nie chciała iść do nich, tylko się mnie trzymała. Ale jak już im się udało to luz, mama poszła w odstawkę, uff. Nawet mąż mnie wczoraj do kina wypychał (żebym sama poszła, on by został), ale spojrzałam w repertuar i lipa.

A z innej beczki, jakie kupy robią wasze dzieci? Moja już od dość dawna nie miała zbitej kupy tylko ciągle ma taką rzadszą. Na początku się tym nie przejmowałam, zmniejszylam porcje owoców itd.ale poprawy nie ma. Nie wiem, czy kwestia diety (za dużo pełnoziarnistych, bo np.kaszki, czasem makaron czy pieczywo) czy o co chodzi.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia_pia wrote:
    Jupik ja tez czasem tak mam. Dol i desperacja ze nic tylko dom i dziecko. Do tego mieszkam na wsi wiec rozrywek zero znajomych tez. Maz na wyjazdach wiecej go nie ma jak jest i tez nie wesolo bo tylko w domu sama z malym i tesciami :/ jedyna rozrywka to zakupy a teraz w ciazy to badania i wizyty. Wiec doskonale Cie rozumiem. Ja po prostu sie na tym nie skupiam. Nie mysle. Nie analizuje swojej sytuacji. I chyba tylko to mi daje jeszcze sile zeby to ciagnac a lepiej nie bedzie bo drugie w drodze. I Tobie radze nie skupiaj sie na tym jaka jest teraz Twoja sytuacja. Ja wiem ze ciezko bo sama mam tak jak Ty ale inaczej zwariujemy :*

No właśnie, ja za dużo myślę i analizuję, niestety taka moja natura :-/ a tu masz rację, trzeba robić swoje i tyle. No muszę się jakoś ogarnąć, nie ma wyjścia.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jupik moj ma różne kupy i rzadzsze i gesciejsze, robi 2-3 dziennie. Zaparc zdecydowanie nie ma. Mnie sie wydaje ze jesli nie jest to zbyt wodniste i nie jest to zaparcie to jest wszystko ok.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Jupik moj ma różne kupy i rzadzsze i gesciejsze, robi 2-3 dziennie. Zaparc zdecydowanie nie ma. Mnie sie wydaje ze jesli nie jest to zbyt wodniste i nie jest to zaparcie to jest wszystko ok.

No moja robi ostatnio 3 razy (choć czasem i do 5 dochodzi..) i nie są wodniste, ale też nie zbite, tylko takie rozwalające się po dupsku i pieluszce, które mnie wkurzają (kiedyś miała bardziej takie zbite klocki). I się zastanawiam, czy to dobrze czy nie :-/

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi sie ze normalne. Moj tez ma takie, miedzyinnymi dlatego wsadzam go pod prysznic po kupie. My dorosli tez mamy takie wiec chyba ok. Ale niech sie inne dziewczyny wypowiedza.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 29 kwietnia 2019, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja właśnie przestałam używać chusteczek tylko jak za niemowlaka, wróciłam do wody i wacików, bo mam wrażenie, że chusteczki podrażniają jej tyłek (stąd ostatnio miała czerwony), bo jednak wycieranie jej nimi min.3 razy dziennie i to jeszcze na dużym obszarze niekoniecznie jest dobre i ściera tą naturalną warstwę ochronną.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
‹‹ 1612 1613 1614 1615 1616 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ