Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Męska płodność - jakie składniki naprawdę warto suplementować w czasie starań o dziecko?
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Dziewczyny, czas zadbać o męską płodność!
1 saszetka pełna mocy dla wsparcia jakości nasienia 🔥
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2019, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek o nie :( moze jednak podejrzenie bedzie nieprawdziwe oby!!

Totoro ta Twoja corcia to maly geniusz ;)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek, oby to były tylko podejrzenia..

Totoro, Lila wymiata. Kinga pod tym względem jest do tyłu i dla nas sukcesem jest każde pojedyncze słowo, którego się nauczy, a o takich zagadkach to mowy nie ma, chyba dobrych parę m-cy musi minąć 🤷 ale ostatecznie mnie to nie martwi, bo na innych polach super sobie daje radę, a ograniczony zasób słów w żaden sposób nie ogranicza jej w kontaktach ze starszym kuzynostwem i świetnie sobie daje radę z komunikowaniem potrzeb. Przyjdzie z czasem.
    Bardziej mnie martwi, że od kilku dni w ogóle ciężko u niej ze zmianą pieluchy- do tej pory pokazywała, że zrobiła siusiu czy kupę i sama szła, żeby jej zmienić, a teraz nie pokazuje, a wręcz ucieka jak chce się sprawdzić, czy coś zrobiła, i każda zmiana to najpierw pogoń za nią, a potem zmiana w powietrzu, bo tak się wyrywa, że hej. Zupełnie nie wiem o co chodzi. A nocnik jest cały czas na nie, choć robi postępy, bo już ze dwa razy na nim usiadła, niestety tylko na chwilę, a potem znów ucieka. Ale zawsze coś, bo wcześniej nawet podejść do niego nie chciała.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek trzymam kciuki ....

Totoro no Lila wymiata, niesamowita jest 😀

Jupik ucieczki to chyba taki etap. Kalina od jakiegoś czasu ciągle ucieka: na spacerach, jak ma jeść, spać, kapać się czy ubrać ...wcześniej przy zmianie pieluchy po kupie sama maszerowała do łazienki, żeby ją umyć, a teraz jak mówię: „ idziemy myć” to tylko słyszę: „ nieeee...” spierdziela i się cieszy.

Z nocnikiem też bez rewelacji, wie do czego służy i czasem usiądzie w ubraniu. I tak jest lepsza od brata, który miał problem, żeby w ogóle usiąść gdziekolwiek ( ciagle w ruchu), nie mówiąc już o nocniku i w rezultacie odpieluchowanie odbyło się dość drastycznie krótko przed 3 urodzinami.

Co do mówienia, to Kalinka zna bardzo dużo słów, wszystko powtarza, ale używa ich jak jej się chce ... a jak nie to yyyyy wystarczy za wszystko 😉

A wczoraj miałyśmy pierwsze wyznanie miłości 😍 przewalaliśmy się na łóżku i pytam się :”a kogo kochasz?” a ta pokazuje na mnie palcem i mówi: „Ciebie ..” aż się popłakałam ...

I jeszcze się pochwałę ... liczymy już do 7 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny 😊 tymi zagadkami serio mnie zaskoczyła :D ale widzicie, każde dziecko ma hopla na punkcie czego innego :D Kala liczenie do 7 tez wymiata :D u nas wszystkiego jest "tsy" xD a ostatnio weszła na wagę i "o nie! Tsy tsysta!" 😂 mąż jej kiedyś opowiadał, że ważyła 3300g xD myślałam, że się posikam xD

Co do nocnika to u nas jest codziennie siku kilka razy, ale głównie jak pytam czy chce, sama rzadziej woła. Ucieczki są przy zmianie pieluchy i przebieraniu, ale na zasadzie przewalania się po łóżku. Co do "kocham" to ostatnio nauczyła się tego słowa :D a tak to zawsze pytałam czy kocha mamusię albo tatusia i mówiła tylko, że tak. Ostatnio jak zapytałam czy mnie kocha to powiedziała, że tak i dodała zaraz "tatunia!", no to mówię - tatunia też, super :D a ona dalej - dziadzia.... Ciocię... 😁

Ja się mega jaram Mikołajem 🙈 zostało mi z dzieciństwa xD w czwartek przyjdą do Lili teście, w piątek pewnie od nas dostanie prezent i w niedzielę moi rodzice z rodzeństwem :D strasznie lubię Mikołajki 😁 Co kupujecie dzieciaczkom na Mikołaja lub pod choinkę? Lila na Mikołaja dostanie od nas śpiworek ze stopkami i kolorowanki wodne :D pod choinkę już raczej drobiazg - właśnie przyszło nam z Aliexpress takie jabłuszko z dziurami z robakami, które się wyciąga patyczkiem z magnesem i do tego książeczki (mąż kiedyś hurtem zamówił, ale nie daliśmy jej wszystkich od razu) :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro a robotą to nie wiem, czy Ci współczuć, bo nie jestem pewna czy Ci szkoda czy bardziej ulżyło, ze nie masz już wyboru ...😉

Totoro lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z wagą u nas podobnie, wyciągnęła stanęła i mówi: „ uuuu gluba” też myślałam, ze padnę 😂

Co do Mikołajek, to u nas odwrotnie: słodycze (oczywiście Kalinka jeszcze nie 😉) i ewentualnie jakaś drobnostka, a pod choinkę już na bogato. Teraz Mikołajki miały być większe, bo zamówiłam jej lalkę do tego wózka, ale ... dałam wcześniej... potem kupiłam drugą cześć Pucia tez na Mikołajki i ... tez dałam wcześniej 🙈 już nic nie kupuje bo w piątek mamy imprezę Mikołajkową tam gdzie chodzimy na zajęcia i będzie i Mikołaj i prezent 😀

A pod choinkę od teściowej zamówiłam jej piękną hiszpańską lalkę bobasa z miękkim brzuszkiem, mówiącą mama (to takie moje marzenie z dzieciństwa ... zawsze chciałam lalkę bobasa a za „moich czasów” to tylko w peweksie, wiec miałam tylko takie czupiradła, których się bałam i się nimi nie bawiłam). A od mojej rodziny chyba duplo taką farmę niech składkowo kupią, bo nie chce, żeby za dużo klamotów przywlokła, wiec niech się składają i jeden prezent wystarczy

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala z tą pracą to w punkt 😁 Tzn, gdybym mogła cały czas pracować w takim trybie jak teraz to bym chciała. Zawsze jakiś grosz wpadł, mąż zadowolony, bo 3h sam z Lilą, Lila, bo się wybawila z tatą, generalnie wszyscy zadowoleni. Ale od stycznia musiałabym być od 15 i tu się zaczynają schody. Na tą godzinę 15-16 musielibyśmy angażować dziadków, a wiadomo, że jakby już przyszli to na godzinie by się nie kończyło. Mąż by się wkurzal, że nie może się z Lilą spokojnie pobawić, ja, że sprawdziłby się scenariusz, którego się obawiałam - przerzucanie Lili od jednych do drugich... No i zmiana 11-15, której bym nie uniknela to już w ogóle byłby Meksyk... 🙄 Więc cieszę się, że tak się to zakończyło. Aczkolwiek, gdyby udało mi się znaleźć coś znowu w godzinach 16-19/20 to pewnie bym spróbowała znowu. Ale wolałabym np. zaciazyc zamiast tego 😂

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro może za drugim razem będzie już Ci łatwiej zajść w ciąże (przykład Jupik)... tego z całego serca Ci życzę ...

Wróciłyśmy z spaceru ... piękna pogoda była słońce i nawet ciepło całe 3 stopnie bez wiatru 😉 a teraz śnieg z deszczem się rozkręcił na maksa. Nic tylko siedzieć pod kocem ...i właśnie to robię z kawą i moim kotopsem 🙂

Totoro lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie się pozytywnie zszokowałam ubezpieczalnią ... zgłosiłam w wtorek szkodę odnośnie tych Franka połamanych zębów z 2 polis (szkolnej na którą tak wszyscy gadają, ze nie warto wykupywać i z drugiej takiej wypasionej, którą mu co roku wykupujemy ze względu na uprawianie sportu)... i dzisiaj wchodzę na konto a tam kasa ... 1000 zł z tej szkolnej wypłacili, żadnej informacji ani nic, tylko kasa na koncie 🙂 a z tej super miało być niby mega szybko w ciągu 3 dni przez jakąś aplikacje ... i co ... cisza

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2019, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala dzięki wielkie :)

U nas dziś pochmurno, po południu ma śnieg proszyc. Nie wyszlysmy dziś, bo dość, że Lila wstała 9.30, to jeszcze nie chciała się ruszyć z domu a przed 13 już usnęła. Po czym oczywiście zaraz wstała i dosypia na mnie. Nie wiem kiedy ja się z obiadem ogarnę i sama do pracy...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Jupik Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2019, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi przyszło, że odrzucają mój wniosek o 500+ na Kingę bo już na nią pobieram 😜 czyli jednak to co wypełniałam to powinnam była tylko na Felka, ale było źle sformułowane, bo sugerowało żeby podać wszystkie dzieci, a nie tylko te na które chce się wniosek 🤷
    U nas gonitwa za zmianą pieluchy ciąg dalszy. I szok- pierwszy raz nie pobiegła po buty jak powiedziałam, że idziemy na spacer. Zaczęła biegać po mieszkaniu (a to nowość..) i sposobem musiałam ją przekonać do butów. Szok.

Edwarda, co u Ciebie? Mnie się znów zatęsknilo trochę za robotą, ale nie tą starą. Mam coraz większą ochotę nie wracać tam i znaleźć sobie coś nowego. Mam jeszcze rok, żeby sobie o tym myśleć ☺️🤔

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala zrobiłam dziś przy Lili obiad, ogarnęłam pranie i poodkurzalam cały dom. Chyba mi ktoś dziecko podmienił xD trzymam kciuki, żeby i u Was ten etap szybko nadszedł :D

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow 😀😀😀 zazdroszczę ... ja dzisiaj próbowałam zagłębić się z Frankiem w naszą polską gramatykę, to tak się darła, że już najprostsze rzeczy mi się myliły ... obiad tylko w helperze, ale tego nie lubię bo się boje, ze coś na nią chlapnie. Kuchnie mam małą, no nie przewidziałam przy projektowaniu Kalinki z helperem 😉 rozkładanie zmywarki super, wkładanie już gorzej, z praniem tez jakoś dajemy radę ... RAZEM oczywiście. Mycie łazienki odpada - afera o każdy płyn i brudną gąbkę... odkurzać już nie muszę, bo nie wiem czy się chwaliłam, ale mąż w ramach rekompensaty za zapomnianą jak zresztą co roku rocznice ślubu ... hmm 15 była ... okrągła jakby ... ale i tak zapomniał ... romantycznie przytachał do domu wypasioną roombę Zenka - można powiedzieć, ze się zakochałam ... fantastyczny jest 😉

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lila w czym może to mi pomaga, a w czym nie to zajmuje się zabawkami na macie, albo maże kredkami pudełko takie plastikowe i myje gąbką 🤷‍♀️ Zazdroszczę prezentu, nie mogę się doczekać kiedy sobie sprawimy taki odkurzacz, xiaomi nam się marzy :D ja z kolei dostałam prezent pod choinkę z wyprzedzeniem 😁 lornetkę astronomiczną, wczoraj prawie do 2 w nocy oglądaliśmy niebo jak dwa pajace zamiast spać póki dziecko śpi 🙈

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ciekawy prezent 🙂 no i jaka noc romantyczna 😉

Byłyśmy dzisiaj na zabawie mikołajkowej... i wszystko było super dopóki ... Mikołaj nie przyszedł 😕 no tak się biedna wystraszyła, aż purpurowa się zrobiła na buzi

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Jestem w szoku ile te Wasze mluchy umieja /rozumieja. U nas mam wrazenie ze maly sie zatrzymal. I ze slowami i z umiejetnosciami. Albo ja nie widze postepow. Chociaz wiecej rozumie i wykonuje polecenia jak mu sie chce oczywiscie. Zabawki dalej olewka. Lepsze bieganie w kolko wchodzenie na wszystko. Albo sprzatanie. Ost ma faze ze wszystko wyciera. Widzi jak ja sprzatam przed swietami i pomaga :D
    Ksiazki malo go interesuja.. Nocnik tez. Moze taki etap.
    Mlodszy ma chyba skok bo marudny okropnie. Dzis chyba odsypia bo spi od 11 :o ło matko toz to juz 16!

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala mąż wie, że to mój konik, a i sam się wkręcił :D

U nas właśnie zaczął się katar. Tak dawno Lila nie chorowała, że rzeczywiście doczekać się nie mogliśmy 🙈 Noc była okropna. Dość, że jej nos zatykalo to jeszcze dziąsła bolały, mało co spalismy... Mam tylko nadzieję, że na katarze się skończy...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojej ... może to od tych zębów??? U nas tez się chyba szykują, paluchy pcha do tyłu i już jakieś delikatne zgrubienia wyczułam. Na razie spokój, ale pewnie cisza przed burzą i się rozkręci

Totoro a ten konik jakoś związany z zawodem? Bo jesteś nauczycielką? Tak?

Agusia to ładnie mały pocisnął ze spaniem 🙂

Edwarda meldować się!!! Pewnie zarobiona jesteś, ale napisz w skrócie co tam u Was

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala nie wiem, ale nos ma tak zawalony, że masakra. Przed nami kolejna piękna noc🙈 A co do mojego konika - tak, jestem nauczycielką, ale mój konik związany z astronomią to jeszcze pozostałość z dzieciństwa :D

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2019, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Kalince psikałam Nasivin kids na noc jak miała katar, żeby chociaż w czasie snu lżej się oddychało. Sama nienawidzę mieć nosa zapchanego, a co dopiero taki maluch. Wiem, ze to wysusza śluzówkę, ale raz dziennie przez kilka dni, to nic nie będzie ...w ogóle nasz ostatni katar trwał ponad 3 tygodnie - to już był taki typowy „żłobkowo - przedszkolny” zielony ciągnący się glut ...

A czego uczysz?

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 1774 1775 1776 1777 1778 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ