X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia dzisiaj to ćwiczenia wręcz niewskazane 😉 żebyś przypadkiem tego pączka nie spaliła 🤣

A stelaż + wanienka to niezły klamot to fakt, miałam przy Franku ... dlatego meeeeega polecam wiaderko, lekkie, wygodne, nie trzeba się schylać, tylko można siedzieć obok dziecka i ono praktycznie samo się kąpie, plecy nie bolą, nie zajmuje połowy łazienki, bo jest niewiele większe od zwykłego wiadra.... jak dla mnie same plusy i megahit wyprawkowy 🙂
    Kalinka tez zresztą poleca😉 najlepszy dowód, ze nie może się rozstać 🤣 chociaż dzisiaj i tak już progres usiadła na chwilę w wannie i nie krzyczała ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 20:20

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala już poczekam i przemęcze się mc i już się rozstaniemy z tym klamotem :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już bliżej niż dalej u Ciebie 😀 Agusia Tobie absolutnie nie polecam wiadra, teraz już za późno. No chyba, ze przy trzecim ... to wtedy polecam
    Tak ogólnie pisałam, bo miałam i jedno i drugie, wiec mam porównanie, a z tym wiadrem to jestem prawie taka zżyta jak Kalinka 🤣

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Czytam na biezaco ale czasu brak. W pracy ogrom roboty, ciagle rekrutujemy i zatrudniamy. Zaklad ruszyl pelna para.

Henio po 2 tygodniach w zlobku znowu jest chory, ale ogolnie jest sezon grypowy i nawet niezlobkowe dzieci chorują. Jutro z malym zostaje maz, a ja w przyszłym tyg jak bedzie trzeba. Henryk jaki niedobry byl tak jest, za to w żłobku aniolek, panie go ubostwiaja... Jak mi opowiadaja jak sie tam zachowuje to inne dziecko. Jedynie miały uwagi ze nie bawi sie z innymi dziecmi i czasami jak wszystkie dzieci sa zaangażowane przez panie w jakies zajęcia to on woli sobie siedziec z boku i sie przyglądać. Duzo nowych rzeczy sie nauczyl, zaczyna sie powoli sam ubierac, coraz sprawniej idzie mu picie z kubka chociaz nadal nim rzuca :/ Z ciekawostek to 3 tygodnie temu pozbylismy sie smoczka, poszlo sprawnie jak u Totoro z cyckiem, pewnego dnia przegryzl kolejnego smoczka i zaczal nim rzucac wiec powiedzialam ze juz smoczka nie ma. Przez 3 tyg zapytał o niego moze 5 razy, z czego jak odp że juz go nie ma to tylko aha. Wiec żadnych placzy, awantur i stresu :) Aha no i najgorsze, przez zlobek uwstecznil sie z nocnikiem, tam go nie sadzaja... Sadzamy go rano i wieczorem, wola, siada i robi siku ale to za malo i zastanawiam sie co robic, jak to zrobic...

Kala pytalas niedawno ile pija nasze dzieci, Henio okolo 2 bidonow 250ml dziennie.

My mielismy wanienke z ikei, kąpaliśmy na podlodze w pokoju a potem juz tylko wannie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2020, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala trzeciego nie planuje :) jednak zrobiłam 25 min aerobiku z jakąś Ukrainka :D musiałam trochę zagłuszyć wyrzuty sumienia po tych czekoladowych Mikołajach.

Edwarda z nocnikiem nie pomogę. U mnie Bartek nie chce wcale siadać. Jak robi kupę to ucieka i robi papa a jak pytam o nocnik to krzyczy że nie. Smoczka nosi. Ale tylko do spania. Nie zabieram póki co.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 01:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala nie ma sprawy, z przewijaka przy kupie też dalej korzystamy jakby coś
    😁 mi ta wanienka w łazience jest bardzo na rękę - cały czas w jednym miejscu, w dodatku w miejscu docelowej wanny, z odpływem podłączonym do odpływu właśnie przyszłej wanny, no tylko boję się, żebyśmy kiedyś nie wylądowały na podłodze, bo Lila już jednak teoretycznie na styk wagowo 😐 no ale w większości przypadków myjemy się pod prysznicem po prostu 🤷‍♀️

Edwarda w ogóle nie przejmowałabym się nocnikiem :) Lila miała ostatnio jakiś zryw i stwierdziła, że nie chce pieluchy tylko majtki. Wszystko fajnie, sikala w ciągu dnia na nocnik pięknie, drugiego dnia to samo, aż sobie zapomniała, zesikala się i stwierdziła, że chce pieluchę 😁 i teraz znowu biega w pieluchach, a na nocnik woła najwyżej przed kąpielą. Przyjdzie czas i dzieciaki same zaczną sikać na nocnik bez naszej ingerencji ;) widać jeszcze nie ich czas :) Zdrówka dla Henia :)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro no takie rozwiązanie w łazience i z jeszcze z odpływem to faktycznie wygodne 😀
    A jak już się tak chwalimy, to Kalinka nadal jeździ w nosidełku😉 smoczek tez jeszcze mamy, ale tylko do zasypiania i bardziej na zasadzie, ze u innych dzieci widzi i naśladuje. W ogóle ona nigdy nie była specjalnie smoczkowa w dzień w ogóle nie używałyśmy, wiec ten jej smoczek jakoś mi nie przeszkadza. Wiem, ze w pewnym momencie sama zrezygnuje. Co innego Franek to była masakra, on musiał mieć trzy 🙄 w buzi i po jednym w rękach i tylko sobie przekładał... a w nocy znaleźć wszystkie smoczki to był horror, więc u niego było drastycznie. 1 września powiedziałam, ze dzieci idą do szkoły albo do przedszkola, a te najmłodsze oddają smoczki ... oddał fakt, ale zasypianie się popsuło na maksa

Gratulacje dla Henia i Lili za postępy w odpieluchowywaniu 😀 Kalina chyba w ogóle nie kuma, ze sika, a kupę woła dopiero po fakcie

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj jest dla mnie bardzo ważny dzień .... chyba zaznaczę go sobie w kalendarzu i jakieś święto będziemy obchodzić .... mianowicie KALINKA PIERWSZY RAZ PRZESPAŁA CAŁĄ NOC 😀😀😀 ani razu się nie obudziła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 07:49

Agusia_pia, Totoro lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala w nosidelku? Nie wystaje jej glowa?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda z Kalinki też jest taki obserwator... widzę, ze woli patrzeć na dzieci niż wchodzić z nimi w jakieś interakcje

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Kala w nosidelku? Nie wystaje jej glowa?

No właśnie nie. Tez jestem w szoku, ze tak długo w nim jeździ. Jakiś pojemny ten fotelik. Mamy avionauta. Franek miał maxi cosi i już po roczku trzeba było zamienić na większy

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 08:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dla Bartka też mam taką miskę/wanienkę owalna z odpływem więc dla mnie super. Kupiłam jak zaszłam w ciążę żeby nie dźwigać wody do wyłania. Bartek jak kończy kąpiel to sam wyciąga korek :)
    Kala u mnie Bartek też dwa monusie do spania :D

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala gratulacje! :D moja poszła spać 00.20, a od 5 pobudki i ostatecznie śpi dalej. Co ja mam z tym jej spaniem 🙈 Modlę się, żeby zrezygnowała z drzemki w ciągu dnia i wcześniej spać chodziła, ale ni cholery, nawet wczoraj jak wstała 10.05 rano to i tak koło 13 już się do spania pokladala 😐 a potem bajlando do północy, 22.30 jeszcze jej parówkę gotowalam 🙈

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro współczuje 🙁 Lila kurcze jak nastolatki śpi głównie w dzień i trochę w nocy ... no jak się nie naprostuje, to najwyżej będziesz mleko ściągać i przy bobasie niech w nocy dyżuruje 🤣 ona taka mądra dziewczynka to z karmieniem sobie poradzi 😉

Agusia ale Bartuś już Ci się nie budzi od dawna w nocy? Czy musisz szukać smoczków po nocy? Bo Franek to nie dość, ze napier... tymi smoczkami w łóżeczko i to go budziło, to jeszcze musiałam szukać, a on tylko liczył „pierwszy drugi trzeci” i dopiero wtedy raczył się położyć.

Totoro lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala wrote:
    Agusia ale Bartuś już Ci się nie budzi od dawna w nocy? Czy musisz szukać smoczków po nocy? Bo Franek to nie dość, ze napier... tymi smoczkami w łóżeczko i to go budziło, to jeszcze musiałam szukać, a on tylko liczył „pierwszy drugi trzeci” i dopiero wtedy raczył się położyć.

No nieźle ;p Heniek miał jednego, od dawna tylko do spania. Wypluwał go jak zasnął, ale jak sie przebudził w nocy, to smoczus, przytulanka i spał dalej.

Kala jak sie Kalinka mieści i jej wygodnie to czemu nie :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala budzi się czasem i właśnie szuka i dam mi jeden a on "ułaaa" to znaczy dwa i daje drugi. Zwykle jest w łóżeczku albo na podłodze.
    Ja dziś przeżyłam chwilę grozy z Bartkiem. Od kilku dni słabo je. Ale wczoraj to już zjadł tylko jogurt i pół pączka i dwa plastry sera żółtego. Za to zrobił trzy razy kupę... Na noc mleka nie wypił i padł o 19:30. Spal do 9! Budził się od 6 siadał i dalej spać nie mógł się dobudzić. Jak już wstał to leciał mi przez ręce... Nie miał siły wstać czy siedzieć. Zrobiłam mu mleko. A ten leży na łóżku i coś majaczy a oczy ledwo otwarte. Nakarmilam go mlekiem bo nie miał siły butelki trzymać. Napił się wody zjadł pół lubisia i zaczął w końcu chodzić. Cukier mu musiał spać mocno skoro tak się słaniał. Dziś już coś je trochę. Ale się strachu najadłam. Za to o 11 Kacper miał gorączkę 39.1 na czole... Dałam mu ibuprofen i zeszło. Podejrzewam zęby.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko Agusia ... współczuje ...aż mi się zimno zrobiło jak to czytałam. Dobrze, ze udało Ci się to mleko w niego wpompować i nie skończyliście na kroplówkach w szpitalu

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no ja już miałam po karetkę dzwonić. Ale jakoś się udało. Za to dziś znowu nie zjadl obiadu. Dwa placki z jabłkiem i chrupki kukurydziane i tyle :/
    Za to Kacper znowu ma gorączkę. Dałam mu po 16:15 1.25 mln ibuprofenu ale nie spada tzn spadla i znowu w górę :/

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia jak nie chce spadać, to podaj dodatkowo paracetamol, a później podawaj naprzemiennie

A Bartusia nie udałoby Ci się nakarmić jakimś bananem rozciapanym albo kaszką? Czymś co jest dość kaloryczne i żeby się zapchał na jakiś czas, żeby mu cukier znowu nie zjechał. Albo chociaż niech jakiś sok pije, bo pewnie elektrolitów nie przełknie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 17:42

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 21 lutego 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala pije tylko wodę. Sokami chlapie wszędzie... Dziś zjadł na kolację prawie całą kromkę chleba tostowego z masłem wędlina i serem żółtym i chrupki kukurydziane chrupal więc coś mu zostało. Mleka nie chciał. On dziś nawet serka waniliowego odmówił co uwielbia je jeść sam. Banana nosił i nie zjadł. Mam nadzieję że mu przejdzie to niejedzenie. Nie jestem zwolenniczką podawania jakis wspomagacze typu apetizer.
    A co do Kacpra to w koncu spadła bez podania paracetamolu i śpi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lutego 2020, 20:14

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 1804 1805 1806 1807 1808 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ