Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Edwarda super
U nas dziś dzień z ograniczonymi bajkami i o dziwo nie ma awantury. Co trochę pyta o baje ale mówię że po kąpieli będzie i odpuszcza. Dziś się kisimy w domu bo pada wieje i zimno. Byłam z nimi trochę na podwórku przed południem. Bartek dziś bez drzemki także znowu pójdzie spać koło 18:39uff. Wieczór dla siebie.
Iggi no to sorki zrozumiałam że tak o mnie napisałaś.
Ja mam wrażenie że Bartek nie lubi się sam bawić. Jak widzi że muszę coś zrobić w kuchni obiad czy coś to zaraz wola baje a jak chce coś robić to wola mnie. Np klocki to on wieże buduje i ja. Puzzle to on układa ja mam patrzeć. Teraz chwilę darł się na dwór ale pada więc myje zęby na dwie szczoteczki bo kupiłam nowe i ma zajęcie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2020, 16:01
-
Agusia,nic się nie stało.Przy dwójce dzieci,Twoje puszczanie bajek jest uzasadnione.
W naszym przypadku ograniczenie bajek pomaga,ale czasem wpada w złość,że nie chce mu włączyć i kółko się nakręca.Teraz ma bajki tylko rano i to z 15 min i do kolacji.Jak jest u babć to wcale nie ogląda i jest ok,przy czym fakt faktem,że babcie cały czas coś z nim robią.Nie wiem,może jestem niedobra matką,ale nie dam rady ogarnąć wszystkiego wokół i jeszcze siedzieć non stop z dzieckiem,chyba,że będę ogarniać sprawy domowe do 1 w nocy.
Że wszystkich bajek,chyba Bing jest najlepszy,mądry,uczy dziecko.Niestety Bing u nas poszedł w odstawke i ogląda Psi Patrol. -
Bing to bajka nr 1,spokojna,nieagresywna,tłumacząca dziecku świat.I też lubię oglądać,przy czym znam na pamięć każdy odcinek,jak nie z tv to z książki,bo swojego czasu trzeba było mu czytać w kółko Binga i wszystko musialo byc z Bingiem.
Dla mnie idiotyczna jest Świnka Peppa a zwłaszcza Georg i to jak płacze jak coś jest nie po jego myśli.,Psi Patrol jest całkiem spoko-obecnie Chase jest idolem Tomka,jeszcze fajny jest Dino Pociąg.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2020, 18:36
-
Ja właśnie zamawiać będę książki z bing. Jutro przyjdą puzzle to będzie hit dla niego.
Iggi no tak z dwójką i domem na głowie mężem w delegacji ciężko uniknąć bajek zwłaszcza gdy on ciągle wola mama siada tu i mam się z nim bawić
-
Dziś rano Henio robil awantury, nie chcial zalozyć butów, płakał, że nie idzie itp itp. No ale w koncu poszlismy, jak pani go odbierala to juz nie plakał, potem mi napisala ze wszystko ok, wyslala zdjęcie jak siedzi i cos spiewa
Takze czuje ze poranki bedą z awanti a potem bedzie ok.
-
Edwarda u nas Bartek dziś awantura bo nie chciał się ubrać a chciał iść na dwór nagolasa no ale w końcu się ubrał.
Jakoś nie krzyczy jak mu po 20 min zBieram bajki. Myślałam że będzie gorzej. -
Dzis rano tez sie nie chcial ubrac, ale cukierek pomogl ;p Potem już szedl calkiem raznie, a przed przedszkolem sam zacząl sie rozbierac z kurtki. Potem Pani mi przesłała zdjęcia, że wyszli na spacer do parku, na zdjęciach widzialam kota, wiec czuje ze Henio zachwycony. Mąż odebral go po obiedzie o 12.30. Nie wiem co jedli, ale mąz napisał, że cały uwalony i mam dac zapas spodenek i koszulek... Także jest dobrze
Totoro, Kala lubią tę wiadomość
-
Kala to pozytywna zdrada 😁
U nas ok, Lila ma fajne relacje z Sarą, pomaga, ostatnio mieliśmy nawet śmieszną sytuację - mąż poszedł do łazienki przebrać Sarę, ja za nim, ale żadne z nas nie wzięło ciuszków 😅 a Lila biedna leci za nami z tymi ubrankami 🙈
Oprócz tego głaszcze Sarę, sprawdza, czy śpi, czy wszystko ok, itd. Oczywiście zdarzają się sytuacje, że trzeba uważać, bo np. niekontrolowanie kopie nogami na łóżku a upominanie niewiele daje albo demonstruje, że nie zwracamy na nią uwagi w jakimś momencie.. Ale ogólnie jest fajnieNo i nerwówek też nie brakuje, żeby nie było 😁 Dziś zaliczylismy pierwszy spacer. Zanim wyszliśmy to nie wiedziałam czy siąść i płakać, czy zacząć strzelać czy dać se siana i zaczekać ze wspólnymi wyjściami aż dziewczyny będą w wieku szkolnym... 😅
Brawa dla Heniawidać, że dojrzał do roli przedszkolaka ❤️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 17:49
-
Książka przeczytana, klocki złożone😉 wracam
Totoro super, ze Lila tak fajnie odnajduje się w roli starszej siostry 😘 spacer udany? Sara chętnie jeździ w wózku?
Edwarda no no z Henia to już prawdziwy przedszkolak 🙂
Iggi a co z Waszą adaptacją?
U nas generalnie ostatnio spokój. Afer nie mamy, co najwyżej krótkotrwały płacz, przechodzący od razu po przytuleniu. W ogóle ostatnio taka kochana z niej dziewczynka 😍
No i mamy mega fazę na duplo ... a jako, ze Kalinka idzie w ślady mamusi i nad wytwory własne przekłada ścisłe budowanie wg instrukcji, to mamy co robić 😂 ciagle tylko rozwalamy i składamy od nowa, aż do znudzenia... -
Kala,zaczynamy adaptację za tydzień,co prawda Młody jest zdrów jak ryba,ale w przyszłym tyg.maz zabiera nas nad morze z okazji rocznicy ślubu..żeby nie narobić Młodemu mętliku w głowie z przedszkolem,pójdzie do niego po naszym powrocie.
Duplo,mega sprawa..mysmy też mieli fazę tylko na Lego,non stop.Ale to chyba jedne z fajniejszych zabawek.
Lila przeslodka❤🧡💛
Henio dzielny facet.Tez mam nadzieję,że jakoś zniesiemy tą adaptację.
Jestem trochę zaniepokojona,przez okres choroby nasze noce były lepsze niż teraz.Dzis w nocy znów atak płaczu i agresji,nie można było Młodego dobudzic i uspokoić,udało się po 15min..przeraża mnie to zachowanie i naprawdę nie wiem co robić..
Pocieszające jest to,że zaczyna nawijac,dziś w końcu nauczył się że ma na imię "Tomek" a nie "To-to"⁹😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 22:17
-
Kala trudno powiedzieć jak ze spacerami 🤷♀️ byliśmy dziś pół godziny, zjadła, usnęła przy cycku, włożyłam ją do wózka i spała cały spacer. Pytanie jak wyglądałoby to, gdyby nie spała. Lila tylko w czasie drzemek dawała się wsadzić do wózka. A widzę między dziewczynami dużo podobienstw... 😁 Może dziś uda się wyjść na dłużej
U nas też się w nocy zdarzają histerie. Najgorzej jak Sara obudzi Lilę. O masakra... Jak się Lilek nakręci to jest koniec świata. Spać, nie spać, ona będzie już wstawać, będzie jeść banana, nie będzie, w ogóle to na rączki do mamy, jednak nie. Syropek jej dajcie, bo ja COŚ boli... 🙈🙈🙈 Dlatego kombinuję jak koń pod górkę z nocnymi karmieniami a przede wszystkim zmianami pieluchy. Dziś np. Lila się kręciła a Sara obudziła na cyca. To żeby zminimalizować ryzyko wrzasku Sary to najpierw ją nakarmiłam, potem wymknęłam się z nią na przewijak do łazienki jak jakiś ninja, wrócilyśmy, cyc na poprawkę i śpią dziewczyny 💪
Bo w sumie nie wiem czy wspominałam - dostawka jest ok w ciągu dnia, a przynajmniej przy niektórych drzemkach... Ale w nocy śpimy na naszym łóżku we czwórkę.. 😅
-
No nieźle 😂 a tak z ciekawości jaki macie materac? Chodzi o wymiar?
U nas to by w ogóle nie przeszło ... Kalinka ma tak czujny sen, ze kurcze mucha w drugim końcu miasta ją obudzi 🤦♀️ w dzień to nie możemy się odzywać ani w ogóle nic. W nocy to jeszcze do tej 22 jakoś śpi i do tego czasu reszta musi załatwić łazienkę, bo inaczej jest pobudka. Musi spać sama w kompletnej ciszy i ciemności ... ewentualnie ze mną na materacu, ale wtedy muszę baaardzo uważać, żeby przypadkiem za głośno nie oddychać 😂Franek ma obok pokój, to na palcach chodzi 😂 najgorzej jak kotom się w nocy zachce na dwójkę i w kuwecie napier...
ona zasypia szybko i chętnie, ale śpi do du... Franek miał odwrotnie, nie lubił chodzić spać i z trudem zasypiał, ale jak już zasnął wiertarka udarowa go nie obudziłaWiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 06:55
-
Kala chyba 160x200cm 😁 Muszę znowu ponowić próby odkładania Sary, ale po pierwszych nocach, kiedy próbowałam do godz. 2 i dalej i bez efektu a ja już zasypiałam na siedząco... A przy mnie oczywiście zjada, zasypia i nocka spokojna 🤷♀️ to samo co z Lilą miałam. A sen ma Lila w miarę twardy na szczęście.
A co do spacerów zimą to nawet mi nie mów 🙈🙈🙈
-
Chyba prościej będzie zmienić materac jak Sara pójdzie w Lili ślady 😂 160 to kurcze mały.... my tez mamy taki i nie wyobrażam sobie spania na nim w czwórkę 😮 chociaż nie jestem lepsza .... właśnie sprawdziłam ten materac/fotel na którym dorywczo śpię z Kalinką i ma niecałe 70 cm🤦♀️