X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 września 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda super :)

U nas dziś dzień z ograniczonymi bajkami i o dziwo nie ma awantury. Co trochę pyta o baje ale mówię że po kąpieli będzie i odpuszcza. Dziś się kisimy w domu bo pada wieje i zimno. Byłam z nimi trochę na podwórku przed południem. Bartek dziś bez drzemki także znowu pójdzie spać koło 18:39 :) uff. Wieczór dla siebie.

Iggi no to sorki zrozumiałam że tak o mnie napisałaś.

Ja mam wrażenie że Bartek nie lubi się sam bawić. Jak widzi że muszę coś zrobić w kuchni obiad czy coś to zaraz wola baje a jak chce coś robić to wola mnie. Np klocki to on wieże buduje i ja. Puzzle to on układa ja mam patrzeć. Teraz chwilę darł się na dwór ale pada więc myje zęby na dwie szczoteczki bo kupiłam nowe i ma zajęcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2020, 16:01

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 września 2020, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia,nic się nie stało.Przy dwójce dzieci,Twoje puszczanie bajek jest uzasadnione.
    W naszym przypadku ograniczenie bajek pomaga,ale czasem wpada w złość,że nie chce mu włączyć i kółko się nakręca.Teraz ma bajki tylko rano i to z 15 min i do kolacji.Jak jest u babć to wcale nie ogląda i jest ok,przy czym fakt faktem,że babcie cały czas coś z nim robią.Nie wiem,może jestem niedobra matką,ale nie dam rady ogarnąć wszystkiego wokół i jeszcze siedzieć non stop z dzieckiem,chyba,że będę ogarniać sprawy domowe do 1 w nocy.
    Że wszystkich bajek,chyba Bing jest najlepszy,mądry,uczy dziecko.Niestety Bing u nas poszedł w odstawke i ogląda Psi Patrol.

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 września 2020, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja uwielbiam Binga, sama z przyjemnoscią spoglądam. A Flop jest idealem opiekuna :p Ostatnio Henio pytal gdzie jest binga mama...

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 1 września 2020, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bing to bajka nr 1,spokojna,nieagresywna,tłumacząca dziecku świat.I też lubię oglądać,przy czym znam na pamięć każdy odcinek,jak nie z tv to z książki,bo swojego czasu trzeba było mu czytać w kółko Binga i wszystko musialo byc z Bingiem.
    Dla mnie idiotyczna jest Świnka Peppa a zwłaszcza Georg i to jak płacze jak coś jest nie po jego myśli.,Psi Patrol jest całkiem spoko-obecnie Chase jest idolem Tomka,jeszcze fajny jest Dino Pociąg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2020, 18:36

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 września 2020, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My tez wlasnie mamy ksiazki i maly tez uwielbia.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 września 2020, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie zamawiać będę książki z bing. Jutro przyjdą puzzle to będzie hit dla niego.
    Iggi no tak z dwójką i domem na głowie mężem w delegacji ciężko uniknąć bajek zwłaszcza gdy on ciągle wola mama siada tu i mam się z nim bawić

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 września 2020, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś rano Henio robil awantury, nie chcial zalozyć butów, płakał, że nie idzie itp itp. No ale w koncu poszlismy, jak pani go odbierala to juz nie plakał, potem mi napisala ze wszystko ok, wyslala zdjęcie jak siedzi i cos spiewa ;) Takze czuje ze poranki bedą z awanti a potem bedzie ok.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 września 2020, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda u nas Bartek dziś awantura bo nie chciał się ubrać a chciał iść na dwór nagolasa no ale w końcu się ubrał.
    Jakoś nie krzyczy jak mu po 20 min zBieram bajki. Myślałam że będzie gorzej.

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 września 2020, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda super, że Henio tak gładko się odnalazł w przedszkolu ❤️

Kala gdzie jesteś? Co U Was?

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 września 2020, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdradzam was z książką i klockami duplo 😂

A jak tam rodzinka w powiększonym składzie? Radzicie sobie?

Edwarda brawa dla Henia 😘 dzielny chłopak 👍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2020, 23:54

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis rano tez sie nie chcial ubrac, ale cukierek pomogl ;p Potem już szedl calkiem raznie, a przed przedszkolem sam zacząl sie rozbierac z kurtki. Potem Pani mi przesłała zdjęcia, że wyszli na spacer do parku, na zdjęciach widzialam kota, wiec czuje ze Henio zachwycony. Mąż odebral go po obiedzie o 12.30. Nie wiem co jedli, ale mąz napisał, że cały uwalony i mam dac zapas spodenek i koszulek... Także jest dobrze :)

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala to pozytywna zdrada 😁

U nas ok, Lila ma fajne relacje z Sarą, pomaga, ostatnio mieliśmy nawet śmieszną sytuację - mąż poszedł do łazienki przebrać Sarę, ja za nim, ale żadne z nas nie wzięło ciuszków 😅 a Lila biedna leci za nami z tymi ubrankami 🙈
    Oprócz tego głaszcze Sarę, sprawdza, czy śpi, czy wszystko ok, itd. Oczywiście zdarzają się sytuacje, że trzeba uważać, bo np. niekontrolowanie kopie nogami na łóżku a upominanie niewiele daje albo demonstruje, że nie zwracamy na nią uwagi w jakimś momencie.. Ale ogólnie jest fajnie :) No i nerwówek też nie brakuje, żeby nie było 😁 Dziś zaliczylismy pierwszy spacer. Zanim wyszliśmy to nie wiedziałam czy siąść i płakać, czy zacząć strzelać czy dać se siana i zaczekać ze wspólnymi wyjściami aż dziewczyny będą w wieku szkolnym... 😅

Brawa dla Henia :D widać, że dojrzał do roli przedszkolaka ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 17:49

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Książka przeczytana, klocki złożone😉 wracam

Totoro super, ze Lila tak fajnie odnajduje się w roli starszej siostry 😘 spacer udany? Sara chętnie jeździ w wózku?

Edwarda no no z Henia to już prawdziwy przedszkolak 🙂

Iggi a co z Waszą adaptacją?

U nas generalnie ostatnio spokój. Afer nie mamy, co najwyżej krótkotrwały płacz, przechodzący od razu po przytuleniu. W ogóle ostatnio taka kochana z niej dziewczynka 😍
    No i mamy mega fazę na duplo ... a jako, ze Kalinka idzie w ślady mamusi i nad wytwory własne przekłada ścisłe budowanie wg instrukcji, to mamy co robić 😂 ciagle tylko rozwalamy i składamy od nowa, aż do znudzenia...

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 3 września 2020, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala,zaczynamy adaptację za tydzień,co prawda Młody jest zdrów jak ryba,ale w przyszłym tyg.maz zabiera nas nad morze z okazji rocznicy ślubu..żeby nie narobić Młodemu mętliku w głowie z przedszkolem,pójdzie do niego po naszym powrocie.

Duplo,mega sprawa..mysmy też mieli fazę tylko na Lego,non stop.Ale to chyba jedne z fajniejszych zabawek.

Lila przeslodka❤🧡💛

Henio dzielny facet.Tez mam nadzieję,że jakoś zniesiemy tą adaptację.

Jestem trochę zaniepokojona,przez okres choroby nasze noce były lepsze niż teraz.Dzis w nocy znów atak płaczu i agresji,nie można było Młodego dobudzic i uspokoić,udało się po 15min..przeraża mnie to zachowanie i naprawdę nie wiem co robić..
    Pocieszające jest to,że zaczyna nawijac,dziś w końcu nauczył się że ma na imię "Tomek" a nie "To-to"⁹😀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2020, 22:17

• Totoro Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 02:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala trudno powiedzieć jak ze spacerami 🤷‍♀️ byliśmy dziś pół godziny, zjadła, usnęła przy cycku, włożyłam ją do wózka i spała cały spacer. Pytanie jak wyglądałoby to, gdyby nie spała. Lila tylko w czasie drzemek dawała się wsadzić do wózka. A widzę między dziewczynami dużo podobienstw... 😁 Może dziś uda się wyjść na dłużej :)

U nas też się w nocy zdarzają histerie. Najgorzej jak Sara obudzi Lilę. O masakra... Jak się Lilek nakręci to jest koniec świata. Spać, nie spać, ona będzie już wstawać, będzie jeść banana, nie będzie, w ogóle to na rączki do mamy, jednak nie. Syropek jej dajcie, bo ja COŚ boli... 🙈🙈🙈 Dlatego kombinuję jak koń pod górkę z nocnymi karmieniami a przede wszystkim zmianami pieluchy. Dziś np. Lila się kręciła a Sara obudziła na cyca. To żeby zminimalizować ryzyko wrzasku Sary to najpierw ją nakarmiłam, potem wymknęłam się z nią na przewijak do łazienki jak jakiś ninja, wrócilyśmy, cyc na poprawkę i śpią dziewczyny 💪
    Bo w sumie nie wiem czy wspominałam - dostawka jest ok w ciągu dnia, a przynajmniej przy niektórych drzemkach... Ale w nocy śpimy na naszym łóżku we czwórkę.. 😅

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 06:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nieźle 😂 a tak z ciekawości jaki macie materac? Chodzi o wymiar?

U nas to by w ogóle nie przeszło ... Kalinka ma tak czujny sen, ze kurcze mucha w drugim końcu miasta ją obudzi 🤦‍♀️ w dzień to nie możemy się odzywać ani w ogóle nic. W nocy to jeszcze do tej 22 jakoś śpi i do tego czasu reszta musi załatwić łazienkę, bo inaczej jest pobudka. Musi spać sama w kompletnej ciszy i ciemności ... ewentualnie ze mną na materacu, ale wtedy muszę baaardzo uważać, żeby przypadkiem za głośno nie oddychać 😂Franek ma obok pokój, to na palcach chodzi 😂 najgorzej jak kotom się w nocy zachce na dwójkę i w kuwecie napier...
    ona zasypia szybko i chętnie, ale śpi do du... Franek miał odwrotnie, nie lubił chodzić spać i z trudem zasypiał, ale jak już zasnął wiertarka udarowa go nie obudziła

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2020, 06:55

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro co do spacerów, to wyzwanie będziesz miała dopiero zimą 😅 tyle ubieeeerania ......

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala chyba 160x200cm 😁 Muszę znowu ponowić próby odkładania Sary, ale po pierwszych nocach, kiedy próbowałam do godz. 2 i dalej i bez efektu a ja już zasypiałam na siedząco... A przy mnie oczywiście zjada, zasypia i nocka spokojna 🤷‍♀️ to samo co z Lilą miałam. A sen ma Lila w miarę twardy na szczęście.

A co do spacerów zimą to nawet mi nie mów 🙈🙈🙈

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba prościej będzie zmienić materac jak Sara pójdzie w Lili ślady 😂 160 to kurcze mały.... my tez mamy taki i nie wyobrażam sobie spania na nim w czwórkę 😮 chociaż nie jestem lepsza .... właśnie sprawdziłam ten materac/fotel na którym dorywczo śpię z Kalinką i ma niecałe 70 cm🤦‍♀️

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 4 września 2020, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy 140x200 i na luzaku we 3 :p ja mała, mąż chudy wiec Heniek zajmuje najwiecej miejsca :p

Co do przedszkola to tak pięknie żarło i dziś już został w domu bo w nocy dostał okrutnego kataru. Zaczyna się :(

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 1880 1881 1882 1883 1884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ