Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas najlepszy prezent to ta Arka Noego- i Felek się nią bawi (dla niego była), a co lepsze Kinga siedzi i też jakby jej nie było, wkłada te zwierzaki, słucha wierszyków, wczoraj chyba ze 2 godz.jakby jej nie było. Poza tym oczywiście książeczki z naklejkami Peppy na topie. Dostała też lalkę ala Barbie na koniku i tym się jeszcze nie bawi. Chyba jest jeszcze za mała 🤔 no i dostali kolejne czesci Pucia (mieliśmy tylko 2 pierwsze), oboje też uwielbiają, Kinga pierwsze części zna na pamięć, więc teraz czytamy jej te nowe, a Felo siedzi i ogląda obrazki i pokazuje, żeby mu nazywać rzeczy. Generalnie u nas też prezenty udane.
Edwarda, współczuję. Kinga ze mną przy piernikach siedziała grzecznie półtorej godziny. Aż sama ja pytałam, czy nie chce już iść do tatusia się pobawić, to nie. Pewnie Felo już taki nie będzie, różnica między dziewczynkami a chłopcami. Choć u Ciebie z tym lobuzowaniem to rzeczywiście 🤦Czereśniowa, Totoro lubią tę wiadomość
-
Edwarda,Henio naprawdę łobuz..widac,ze ma problem ze skupieniem uwagi,ale z drugiej strony jest mały i jeszcze dzieci tak mają.. może nie doszukuj się ADHD,moze on po prostu tak zwraca na siebie uwagę.Pytalas Pan w przedszkolu o jego zachowanie?może podpowiedzą Ci coś,w końcu to specjaliści,tym bardziej,że przedszkole masz prywatne.
Tomek lobuzuje coraz mniej odkąd zaczął mówić,wymuszanie było jego forma komunikacji.Teraz naprawdę jest fajny.Ze skupieniem uwagi nie ma.problemu,w kuchni pomagał mi godzinę,Walkowal ciasto,nakładal farsz,próbował kleić pierogi..Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 09:08
-
Iggi, super będę czekać aby zobaczyć Tomka
Kala, czyli Ty wzięłaś dodatkowe tory, widziałam dwa zestawy uzupełniające, oba masz? Też mieliśmy dostać..
Edwarda, to faktycznie mnóstwo duploa rakieta jakaś konkretna? W sumie mój tez polubił kosmos przez książkę „samochodzik Franek kosmos”. A takiego gotowania to współczuje, odechciałoby mi się na długo...
My robiliśmy pierniczki to bez problemu, wspólne wałkowanie, póżniej je wycinał wykrawaczkami, tylko, że my już ich nie dekorujemy. Dzisiaj o 5 rano zażyczył sobie babeczek i razem robiliśmy.
Co do prezentów to u nas klocki gigant, które super się sprawdzają, bardzo je polubił, chyba to prezent numer 1. Do tego duplo zestaw z wywrotką, spycharką i taka kulą do burzenia, mały garaż hot wheels z dodatkowym torem i książeczki. Wszystko mu sie podoba i cały czas bawi się nowymi rzeczami. Teraz od jakiś dwóch miesięcy bardzo rzadko ruszał resoraki, a teraz wróciły do łask
-
Iggi pani w przedszkolu powiedziała właściwie to co już wiem bo podobnie zachowuje się w domu, czyli że raz ładnie pracuje, słucha, robi co pani mówi itp a raz nie i koniec albo odwala mu typu przewrócenie choinki czy uciekanie i chowanie się w łazience... Też mi mówiła o tej uwadze ale np w domu potrafi 20-30 minut siedzieć i słuchać jak czytamy albo bawić się długo jedna rzecza. Więc często potrafi te uwagę skupić. Nie wiem serio. Jak czytam jakie wasze dzieci są grzeczne, że słuchają, że pomagają, nie niszczą to martwię się jeszcze bardziej...
-
Czereśniowa taka rakieta: https://allegro.pl/oferta/pojazd-kosmiczny-rakieta-figurka-dzwiek-swiatlo-3-10019202214?snapshot=MjAyMC0xMi0xNVQwOTozNDo0NS44ODJaO2J1eWVyOzg1NDZhNjgyZGYxYjIzZjA4YjA2M2I3NTg3MDEyNTY4MDkxMTZhOGMyYzkwYjYxN2Y1ZmQ1NDdlNGNjODg0YTE%3D
Jest jeszcze u tego sprzedawcy 2x wieksza ale stwierdziłam że na poczatek ta wystarczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 09:31
-
Tym razem mnie zdjęcia ominęły 😔
Super, że prezenty trafione ❤️
My dziś siedzimy w domu, jak się wygrzebiemy, to w pierwszej kolejności długi spacer 😁 a potem pewnie będziemy się bawić i czytać do wieczora, bo biblioteczka znowu nam się rozbudowała 🙈
Co do pomagania w kuchni to Lila akurat uwielbia. Nad pierniczkami siedziała z nami bardzo długo. Ja musiałam zrobić przerwę na kąpiel Sary, Lila kończyła z tatą. Ozdabialysmy na drugi dzień lukrem i kolorowymi posypkamiNo ale Lila ogólnie uwielbia być angażowana do prac domowych, w łazience też mi bardzo pomogła, ścierała kurze, wycierała wszystkie kosmetyki, pudełeczka itd. Skroila mi tez prawie wszystkie warzywa do sałatki jarzynowej, a było ich naprawdę dużo 😅 Kroiła w plastry nożem obiadowym a ja tylko przeciskałam przez to takie sitko (nie wiem czy korzystacie z takiego do robienia sałatki? Metalowe kółeczko z taką kratką i przeciśnięte plastry warzyw są od razu w kosteczkę, moja teściowa np. nigdy z takiego nie korzystała, ja z mamą zawsze, bo szybciej).
No ale co dziecko to inaczej. Nie każde dziecko lubi takie prace manualne, tak jak i dorośli 🤷♀️
Co do ADHD, to nie miałam nigdy bezpośrednio styczności, trudno mi się wypowiedzieć w temacie. Na pewno trzeba wtedy mocno ograniczać bodźce. No ale nie wiem cyz bym się dopatrywała tego u Henia 🤔Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 09:46
Kala lubi tę wiadomość
-
Edwarda,moim zdaniem Henio próbuje zwrócić na siebie Waszą uwagę.Nie jestem psychologiem,ale przepraszam,że to napisze,być może Henio wyczuwa i słyszy,że jego zachowanie jest zle i po prostu to robi.Kojarzę,że dużo piszesz o jego zachowaniu,na pewno duzo z mezem o tym mowicie w domu,być może sama musisz trochę wyluzować,moze on wyczuwa Twoje napięcie.A z tym skupieniem uwagi nie jest zle,on jest jeszcze maly.
Czeresniowa,mój syn ma takie fazy na zabawki.Przed monster truckami były traktory.Monster trucki poznał poprzez Blaze i megamaszyny i od razu pokochał😋Tor do truckow pasuje też do klasycznych autek Hot Wheels.Fajna sprawa. -
Totoro sitko tak!!! Jest super ... kiedyś koleżanka mi poleciła, bo u nas tez tradycyjnie nożem 😉 ale teraz sobie bez sitka krojenia sałatki nie wyobrażam
Edwarda jakie ADHD ??? Henio ciekawy świata, napalił się na te pierniczki, a one jednak nie wydały mu się tak atrakcyjne jak myślał ... piekarnik wygrał 🤷♀️ a ze nie mógł dotykać, to się wkurzył i stąd te zachowania ... tak mi się wydaje
Czereśniowa chyba po świętach zamówię te drugie tory 🤦♀️ już mamy tak miasteczko rozbudowane, ze miejsca brakuje wzdłuż torów 😂Totoro, Czereśniowa lubią tę wiadomość
-
Iggi jeszcze miałam się zapytać, czy spełniłaś fantazję męża odnośnie romantycznego wieczoru przed świętami ????😂 taka perwersja, ze aż Ci pozazdrościłam, ze mój nie ma takich pomysłów 😂😂😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 grudnia 2020, 10:47