X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domyślam się, że tak to wyglada 🙂 ale dla nas też to byłaby najlepsza opcja, tylko touran ma 3 pełnoprawne fotele, a nasz nie, wiec słabo to widzę. Mąż chciał zmieniac auto, ale nie na aż tak rodzinne.. w ogóle jakoś byłam pewna że nie bedzie problemu z fotelikami. W każdym razie dzięki 🙂

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa myślę, że się doszukujesz ...😉 bo w sumie dlaczego ma „ mu się nie należeć” ??? Wydaje mi się, ze tutaj naszą rolą jako rodziców jest nauczenie dziecka, ze „mu się należy”, ale nie zawsze i nie wszystko!!! Na pewno „nie należy” tak jak Totoro pisała w momencie jak wrzeszczy przy regale z zabawkami albo jakby co tydzień życzył sobie jakąś super ekstra drogą zabawkę ... to bez przesady, zostawmy to na specjalnie okazje i to nawet nie ze względu na ewentualne „rozpuszczenie”, tylko jak nadejdą, te specjalne okazje, to dziecko nie będzie potrafiło się cieszyć z prezentów, bo przecież ma je na co dzień ...

Ale drobiazgi? Czemu nie? Przecież my też nie kupujemy sobie perfum za 500 zł tak przy okazji zakupów spożywczych 🤷‍♀️ ale jakiś błyszczyk czy bluzka pewnie nie raz wpada, tak żeby było miło 😉
    I jak dziecko nagle podczas tych zakupów zapragnie klocków za 300 zł (bo dlaczego nie? my tez dużo rzeczy chcemy, których potrafimy sobie odmówić, a dziecko jeszcze tego nie potrafi chociażby najmądrzejsze z mądrych było ...), to myślę, ze tez nie powinnismy od razu odmawiać na zasadzie „nie bo nie”, tylko spokojnie porozmawiać i wytłumaczyć, ze takie klocki może dostać na urodziny, a teraz np. możemy wziąć coś drobnego zamiast nich ... tak, żeby z dzieckiem pójść jednak na jakiś kompromis ...

Czereśniowa a z tymi prezentami dla Kubusia po lekarzu, to swoją drogą bardzo dobry pomysł 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:55

Czereśniowa lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ale napisaliście dużo ciężko nadrobic.
    Co do kupowania w sklepie. Bartuś jak jedziemy do biedronki czy innego sklepu zawsze coś sobie wybierze jakąś niespodziankę w postaci czegoś słodkiego ale wie że to ma być jedno. Nie kupuje na zapas bo wtedy by chciał wszystko na raz. A co do zabawek to u nas nadal hitem są kolorowanki z naklejkami. I tak wiem Kala masz rację że to szybko się nudzi ale on to lubi siada sam sobie nakleja więc nie szkoda mi tych 5 zł zresztą to jest super zajęcie jak Kacper śpi a siedzimy w kuchni bo robimy razem. A co do droższych zabawek to nie ma problemu żeby mu wytłumaczyć że nie możemy kupić wszystkiego co chce. Ostatnio w Pepco wybrał sobie zestaw do ciastoliny dla Kacpra automat do baniek mydlanych na baterie i chciał jeszcze coś już nie pamiętam ale zabroniłam i odłożył także w tym jest bardzo na plus.

Ja wczoraj byłam z Bartusiem w przedszkolu zapisać go. Od września żeby chodził. 22 marca będziemy wiedzieć czy się dostał. Wczoraj chciał chodzić dziś mówi że nie idzie :D

Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia jak wiesz, że Bartek to lubi i się fajnie zajmuje, to tez bym kupowała te gazetki ... przecież nie możemy kupować dziecku, tylko tego co nam się podoba i uważamy „za stosowne” 😉 sama kupowałam młodemu np. jakieś dziwne figurki, bo szalał na tym punkcie, a nie wciskałam na siłę mu książki zamiast ...

Agusia_pia lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no dokładnie. Bartek długo stronił od książek. Teraz lubi ale długo nawet nie spojrzał na książkę. Pamiętam jak Wy pisaliście że dzieci tak słuchają oglądają a ten nic. A teraz się zmieniło. Już chce kolejne kocie kocie żeby mu zamówić 🤦

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia Kalinka też bardzo długo nie lubiła książek i też zazdrościłam dziewczynom jak pisały, ze tak dużo dzieciom czytają .... ja miałam wrażenie, ze ją wkurza to, ze nie rozumie całego tekstu, a tak czytać dla samego słuchania absolutnie nie chciała. Dopiero jak mowa poszła znacznie do przodu - polubiła, ale do tej pory ma tak, ze jak czegoś nie rozumie, to pyta, muszę jej wytłumaczyć i dopiero wtedy możemy kontynuować.
    Teraz naprawdę bardzo dużo czytamy, nawet rano zamiast bajki woli, żeby jej poczytać ... co mi średnio pasuje, bo wolałabym jednak tą bajkę do porannej kawy

A co do bajek, a dokładnie Peppy, to dzisiaj mieliśmy taką fajną sytuację ... mąż w poniedziałek leci do Francji i już ją powoli przygotowujemy, ze taty nie będzie jakiś czas. No to opowiadamy, ze tata poleci samolotem i będzie we Francji statek budował (ona zawsze mówi, ze tata w pracy statki buduje i jak już zbuduje, to wróci do domu 😂), a mała tak słucha i w pewnym momencie mówi: „Tata to będziesz musiał mówić „Bonjour”, a nie „dzień dobry” pamiętaj” 😀 My w szoku skąd ona to wzięła ... dopiero później skojarzyliśmy, ze oglądała odcinek Peppy, gdzie przyjechała do niej kuzynka z Francji

Totoro, Czereśniowa lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale duzi napisaliście. U nas ok, mi się praca podoba atmosfera fajna, Jagódka zadowolona i Julian tez daje radę. 2 razy w ciągu dnia jeszcze śpi, więc dzień mu z babcią szybciej leci :) jakiś spacer i już wracamy. Więc póki co wszyscy zadowoleni.

Co do przedmiotów to ja chodziłam na rozszerzoną biologię i historię 😎😊😊

A co do jeżdżenia autem, to u nas jakoś od 2 tygodni dzieci same w tyle, a my z przodu, mała fajnie brata zabawia, jakieś książeczki, auta i jest ok, a czasami jeszcze smoczek musi wjechać 🙀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 19:51

Czereśniowa lubi tę wiadomość

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Bartek znowu smoczek 🤦🤷 tzn nie ciągle i nie te jego co oddał tylko w nocy jak śpi ze mną i śpi Kacper to mu zabiera i śpi ze smoczkiem 😁 jak śpi sam to nie sola o smoczek

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny polecam Wam mini serial, który wlasnie skonczylam: Co kryją jej oczy. Trzyma w napieci, ale koncówka rozlozyla mnie na łopatki :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 13:09

Totoro, Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może się dzisiaj skuszę ...🤔

edwarda20 lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala i jak, zaczęłaś oglądać?

2 dobre teksty Henia:
    1. w niedzielę opowiadam mu, że w poniedziałek będzie dzien kobiet, ze w przedszkolku bedzie dawal dziewczynkom kwiatki itp. Nie, nie będzie dawał. No to tłumaczę, że to taki jedyny dzien w roku, dzien kobiet, kiedy kazdej kobiecie daje sie kwiatka. A on na to, że nie, nikomu nie da kwiatka bo wszystkie będą dla niego ;p

2. Dzis rano jak zwykle fochy przy ubieraniu przed pojsciem do przedszkola, w nerwach mowi ze mama jest głupia i tata jest głupi. Wiec mowię, w takim razie Ty też jestes głupi? A on na to: Nie, ja jestem normalnym człowiekiem.
    I gadaj z takim ;p

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obejrzałam już cały 😉 byłam ciekawa jak akcja się potoczy. Sama akcja w szczególności na początku dla mnie trochę wolna, a na koniec troche nie moje klimaty, ale generalnie jak ktoś ma czas to polecam 🙂

Teksty Henia jak zwykle świetne 😀

edwarda20 lubi tę wiadomość

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie mogę się wyrobić,żeby odpisać😬

Jeśli chodzi o kupowanie dziecku prezentów,to może niepotrzebnie widzę problem.Przyjemnie jest widzieć,że się cieszy z kolejnego samochodziku,ale nie wiem,czy to dobry kierunek..

Co do książek,to akurat od zawsze czytamy i Tomek uwielbia słuchać czytanych bajek.Teraz mamy na tapecie serie Disneyowska,Tomek słucha uważnie całą gdzieś 15-20 min.Juz ładnie skupia uwagę. Chociaż ostatnio lubimy też książki z serii "Opowiem Ci mamo",super rozwijają zasób słów i wyobraźnię.

Co do seriali,to skorzystam dziś,o ile nie zasnę z Tomkiem,z polecanego przez Was serialu.Jesli któraś z Was lubi typowo babskie klimaty,to zobaczcie Firefly Lane,mnie się podobało😉

Tteksty dzieciaków powalaja😉 ja już nawet nie nadążam rejestrować,co śmiesznego mówi Tomek.Ale fakt,że od września mowę rozwinął niewyobrażalnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 14:36

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy takie krótkie bajeczki kilkuminutowe, całą klasykę typu Jas i Małgosia, Kopciuszek, Kot w butach, Alibaba, Ołowiany żołnierzyk itp. Mały bardzo je lubi i potrafi naprawde długo słuchac. Odgrywa potem rózne scenki, np z czerwonego kapturka albo 3 małych swinek :)

Iggi ja mialam kiedys plan zeby zapisywac to co Henio mówi i taaa jasne, czasu by mi zabraklo ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda,wczoraj,a właściwie dzisiaj jeszcze oglądałam "Co kryją jej oczy",naprawdę wciąga,serial i bohaterowie psychodeliczni..sama nie wiem kto ma z bohaterów większy problem z sobą😜skończyłam w.polowie 2 odcinka.

Z tekstowych hitów Tomka:"kobieto puchu marny"-nauczył dziadek😝

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi im dalej, tym czujesz ze coś się wydarzy :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda,dokładnie,ale jeszcze wciąga przez.to,że każdy z bohaterów ma tajemnicę i ciężko stwierdzić,czy i który z nich jest zły..

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo dziewczyny, co u Was?
    Kala!!

Totoro!!

Jupik!!

Iggi skonczyłaś serial?

Kupiłam, a własciwie zamówilam Heniowi rowerek na dzien dziecka, sliczny, wypasny, mega wywazony i lekki. Niby do 110 cm wzrostu, ale zwazywszy ze jest mały (ma około 95cm teraz) to będzie miał do 6 roku zycia jak nie pozniej ;p Więc troche nam posłuzy :) Kupilam mu też hulajnoge, ale to już używaną w idealnym stanie, zobaczymy czy będzie chcial jezdzic, bo ogolnie nie badzo jest chętny do tego typu rozrywek, na biegówce tez nie za bardzo chciał jezdzic, moze dlatego ze nie lubi, a moze dlatego ze jest niski a ta nasza biegówka jednak spora. Zobaczymy jak będzie z hulajnogą :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jestem ... ale nie wiem jak się nazywam 🤦‍♀️ męża mam w delegacji i walczę z dzieciakami sama ...fakt, ze za dużo i tak nie pomagał, bo wraca wieczorem, ale chociaż zakupy ogarniał. A tak: praca klasowa z fizyki i w ramach przygotowania 100 tys zadań do rozwiązania, a ktoś to musi sprawdzić przecież i wytłumaczyć braki, bo ktoś inny w czasie lekcji odbija piłkę 🤨 do tego rycząca Kalina, która się sama sobą nie zajmie, a ja naprawdę teraz nie mam czasu się z nią bawić, bo jeszcze Pani do pomocy kwarantannowo- covidowa( mąż pozytyw, ona czeka na wynik) ... i nie wyrabiam, bo jeszcze sprzątanie i gotowanie doszło ...
    Muszę jedno z domu wypchnąć, bo zwariuję ... na szkołę nie liczę, to spróbujemy z przedszkolem w kwietniu

Edwarda my jak jeszcze ciepło było już biegówkę kilka razy zaliczyliśmy. Kalinka lubi w zeszłym roku się nauczyła, ale nasza jest właśnie niska. Jaki rower i hulajnogę kupiłaś? Ja właśnie muszę zamówić hulajnogę na urodziny. Rower myślę, ze za rok, to od razu 16- kę będziemy mogli wziąć, a w tym roku jeszcze na biegowym niech jeździ.

WI u nas podobny problem z kupą się robi... kilka razy zrobiła na nocnik albo toaletę, a teraz ucieka i wali w gacie na stojąco. Jak ja przycisnę i przypilnuje, to z rykiem za entym podejściem, ale zrobi na nocnik (czasami pół dnia schodzi, aż się uda)... i często w „kulminacyjnym” momencie właśnie chce wstawać jakby ciężko jej było na siedząco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 15:29

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z serialem czekam na męża, żebyśmy razem obejrzeli 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 2057 2058 2059 2060 2061 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ