X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domyślam się, że tak to wyglada 🙂 ale dla nas też to byłaby najlepsza opcja, tylko touran ma 3 pełnoprawne fotele, a nasz nie, wiec słabo to widzę. Mąż chciał zmieniac auto, ale nie na aż tak rodzinne.. w ogóle jakoś byłam pewna że nie bedzie problemu z fotelikami. W każdym razie dzięki 🙂

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa myślę, że się doszukujesz ...😉 bo w sumie dlaczego ma „ mu się nie należeć” ??? Wydaje mi się, ze tutaj naszą rolą jako rodziców jest nauczenie dziecka, ze „mu się należy”, ale nie zawsze i nie wszystko!!! Na pewno „nie należy” tak jak Totoro pisała w momencie jak wrzeszczy przy regale z zabawkami albo jakby co tydzień życzył sobie jakąś super ekstra drogą zabawkę ... to bez przesady, zostawmy to na specjalnie okazje i to nawet nie ze względu na ewentualne „rozpuszczenie”, tylko jak nadejdą, te specjalne okazje, to dziecko nie będzie potrafiło się cieszyć z prezentów, bo przecież ma je na co dzień ...

Ale drobiazgi? Czemu nie? Przecież my też nie kupujemy sobie perfum za 500 zł tak przy okazji zakupów spożywczych 🤷‍♀️ ale jakiś błyszczyk czy bluzka pewnie nie raz wpada, tak żeby było miło 😉
    I jak dziecko nagle podczas tych zakupów zapragnie klocków za 300 zł (bo dlaczego nie? my tez dużo rzeczy chcemy, których potrafimy sobie odmówić, a dziecko jeszcze tego nie potrafi chociażby najmądrzejsze z mądrych było ...), to myślę, ze tez nie powinnismy od razu odmawiać na zasadzie „nie bo nie”, tylko spokojnie porozmawiać i wytłumaczyć, ze takie klocki może dostać na urodziny, a teraz np. możemy wziąć coś drobnego zamiast nich ... tak, żeby z dzieckiem pójść jednak na jakiś kompromis ...

Czereśniowa a z tymi prezentami dla Kubusia po lekarzu, to swoją drogą bardzo dobry pomysł 😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 12:55

Czereśniowa lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Ale napisaliście dużo ciężko nadrobic.
    Co do kupowania w sklepie. Bartuś jak jedziemy do biedronki czy innego sklepu zawsze coś sobie wybierze jakąś niespodziankę w postaci czegoś słodkiego ale wie że to ma być jedno. Nie kupuje na zapas bo wtedy by chciał wszystko na raz. A co do zabawek to u nas nadal hitem są kolorowanki z naklejkami. I tak wiem Kala masz rację że to szybko się nudzi ale on to lubi siada sam sobie nakleja więc nie szkoda mi tych 5 zł zresztą to jest super zajęcie jak Kacper śpi a siedzimy w kuchni bo robimy razem. A co do droższych zabawek to nie ma problemu żeby mu wytłumaczyć że nie możemy kupić wszystkiego co chce. Ostatnio w Pepco wybrał sobie zestaw do ciastoliny dla Kacpra automat do baniek mydlanych na baterie i chciał jeszcze coś już nie pamiętam ale zabroniłam i odłożył także w tym jest bardzo na plus.

Ja wczoraj byłam z Bartusiem w przedszkolu zapisać go. Od września żeby chodził. 22 marca będziemy wiedzieć czy się dostał. Wczoraj chciał chodzić dziś mówi że nie idzie :D

Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia jak wiesz, że Bartek to lubi i się fajnie zajmuje, to tez bym kupowała te gazetki ... przecież nie możemy kupować dziecku, tylko tego co nam się podoba i uważamy „za stosowne” 😉 sama kupowałam młodemu np. jakieś dziwne figurki, bo szalał na tym punkcie, a nie wciskałam na siłę mu książki zamiast ...

Agusia_pia lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no dokładnie. Bartek długo stronił od książek. Teraz lubi ale długo nawet nie spojrzał na książkę. Pamiętam jak Wy pisaliście że dzieci tak słuchają oglądają a ten nic. A teraz się zmieniło. Już chce kolejne kocie kocie żeby mu zamówić 🤦

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia Kalinka też bardzo długo nie lubiła książek i też zazdrościłam dziewczynom jak pisały, ze tak dużo dzieciom czytają .... ja miałam wrażenie, ze ją wkurza to, ze nie rozumie całego tekstu, a tak czytać dla samego słuchania absolutnie nie chciała. Dopiero jak mowa poszła znacznie do przodu - polubiła, ale do tej pory ma tak, ze jak czegoś nie rozumie, to pyta, muszę jej wytłumaczyć i dopiero wtedy możemy kontynuować.
    Teraz naprawdę bardzo dużo czytamy, nawet rano zamiast bajki woli, żeby jej poczytać ... co mi średnio pasuje, bo wolałabym jednak tą bajkę do porannej kawy

A co do bajek, a dokładnie Peppy, to dzisiaj mieliśmy taką fajną sytuację ... mąż w poniedziałek leci do Francji i już ją powoli przygotowujemy, ze taty nie będzie jakiś czas. No to opowiadamy, ze tata poleci samolotem i będzie we Francji statek budował (ona zawsze mówi, ze tata w pracy statki buduje i jak już zbuduje, to wróci do domu 😂), a mała tak słucha i w pewnym momencie mówi: „Tata to będziesz musiał mówić „Bonjour”, a nie „dzień dobry” pamiętaj” 😀 My w szoku skąd ona to wzięła ... dopiero później skojarzyliśmy, ze oglądała odcinek Peppy, gdzie przyjechała do niej kuzynka z Francji

Totoro, Czereśniowa lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Blueberry Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale duzi napisaliście. U nas ok, mi się praca podoba atmosfera fajna, Jagódka zadowolona i Julian tez daje radę. 2 razy w ciągu dnia jeszcze śpi, więc dzień mu z babcią szybciej leci :) jakiś spacer i już wracamy. Więc póki co wszyscy zadowoleni.

Co do przedmiotów to ja chodziłam na rozszerzoną biologię i historię 😎😊😊

A co do jeżdżenia autem, to u nas jakoś od 2 tygodni dzieci same w tyle, a my z przodu, mała fajnie brata zabawia, jakieś książeczki, auta i jest ok, a czasami jeszcze smoczek musi wjechać 🙀

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 19:51

Czereśniowa lubi tę wiadomość

gyxwjw4zacghqnnc.png
    dqprx1hp7acrrb8g.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 06:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas Bartek znowu smoczek 🤦🤷 tzn nie ciągle i nie te jego co oddał tylko w nocy jak śpi ze mną i śpi Kacper to mu zabiera i śpi ze smoczkiem 😁 jak śpi sam to nie sola o smoczek

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny polecam Wam mini serial, który wlasnie skonczylam: Co kryją jej oczy. Trzyma w napieci, ale koncówka rozlozyla mnie na łopatki :O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2021, 13:09

Totoro, Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 7 marca 2021, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może się dzisiaj skuszę ...🤔

edwarda20 lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala i jak, zaczęłaś oglądać?

2 dobre teksty Henia:
    1. w niedzielę opowiadam mu, że w poniedziałek będzie dzien kobiet, ze w przedszkolku bedzie dawal dziewczynkom kwiatki itp. Nie, nie będzie dawał. No to tłumaczę, że to taki jedyny dzien w roku, dzien kobiet, kiedy kazdej kobiecie daje sie kwiatka. A on na to, że nie, nikomu nie da kwiatka bo wszystkie będą dla niego ;p

2. Dzis rano jak zwykle fochy przy ubieraniu przed pojsciem do przedszkola, w nerwach mowi ze mama jest głupia i tata jest głupi. Wiec mowię, w takim razie Ty też jestes głupi? A on na to: Nie, ja jestem normalnym człowiekiem.
    I gadaj z takim ;p

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obejrzałam już cały 😉 byłam ciekawa jak akcja się potoczy. Sama akcja w szczególności na początku dla mnie trochę wolna, a na koniec troche nie moje klimaty, ale generalnie jak ktoś ma czas to polecam 🙂

Teksty Henia jak zwykle świetne 😀

edwarda20 lubi tę wiadomość

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 9 marca 2021, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nigdy nie mogę się wyrobić,żeby odpisać😬

Jeśli chodzi o kupowanie dziecku prezentów,to może niepotrzebnie widzę problem.Przyjemnie jest widzieć,że się cieszy z kolejnego samochodziku,ale nie wiem,czy to dobry kierunek..

Co do książek,to akurat od zawsze czytamy i Tomek uwielbia słuchać czytanych bajek.Teraz mamy na tapecie serie Disneyowska,Tomek słucha uważnie całą gdzieś 15-20 min.Juz ładnie skupia uwagę. Chociaż ostatnio lubimy też książki z serii "Opowiem Ci mamo",super rozwijają zasób słów i wyobraźnię.

Co do seriali,to skorzystam dziś,o ile nie zasnę z Tomkiem,z polecanego przez Was serialu.Jesli któraś z Was lubi typowo babskie klimaty,to zobaczcie Firefly Lane,mnie się podobało😉

Tteksty dzieciaków powalaja😉 ja już nawet nie nadążam rejestrować,co śmiesznego mówi Tomek.Ale fakt,że od września mowę rozwinął niewyobrażalnie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 marca 2021, 14:36

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 07:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy takie krótkie bajeczki kilkuminutowe, całą klasykę typu Jas i Małgosia, Kopciuszek, Kot w butach, Alibaba, Ołowiany żołnierzyk itp. Mały bardzo je lubi i potrafi naprawde długo słuchac. Odgrywa potem rózne scenki, np z czerwonego kapturka albo 3 małych swinek :)

Iggi ja mialam kiedys plan zeby zapisywac to co Henio mówi i taaa jasne, czasu by mi zabraklo ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda,wczoraj,a właściwie dzisiaj jeszcze oglądałam "Co kryją jej oczy",naprawdę wciąga,serial i bohaterowie psychodeliczni..sama nie wiem kto ma z bohaterów większy problem z sobą😜skończyłam w.polowie 2 odcinka.

Z tekstowych hitów Tomka:"kobieto puchu marny"-nauczył dziadek😝

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi im dalej, tym czujesz ze coś się wydarzy :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Iggi31 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda,dokładnie,ale jeszcze wciąga przez.to,że każdy z bohaterów ma tajemnicę i ciężko stwierdzić,czy i który z nich jest zły..

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halo dziewczyny, co u Was?
    Kala!!

Totoro!!

Jupik!!

Iggi skonczyłaś serial?

Kupiłam, a własciwie zamówilam Heniowi rowerek na dzien dziecka, sliczny, wypasny, mega wywazony i lekki. Niby do 110 cm wzrostu, ale zwazywszy ze jest mały (ma około 95cm teraz) to będzie miał do 6 roku zycia jak nie pozniej ;p Więc troche nam posłuzy :) Kupilam mu też hulajnoge, ale to już używaną w idealnym stanie, zobaczymy czy będzie chcial jezdzic, bo ogolnie nie badzo jest chętny do tego typu rozrywek, na biegówce tez nie za bardzo chciał jezdzic, moze dlatego ze nie lubi, a moze dlatego ze jest niski a ta nasza biegówka jednak spora. Zobaczymy jak będzie z hulajnogą :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem jestem ... ale nie wiem jak się nazywam 🤦‍♀️ męża mam w delegacji i walczę z dzieciakami sama ...fakt, ze za dużo i tak nie pomagał, bo wraca wieczorem, ale chociaż zakupy ogarniał. A tak: praca klasowa z fizyki i w ramach przygotowania 100 tys zadań do rozwiązania, a ktoś to musi sprawdzić przecież i wytłumaczyć braki, bo ktoś inny w czasie lekcji odbija piłkę 🤨 do tego rycząca Kalina, która się sama sobą nie zajmie, a ja naprawdę teraz nie mam czasu się z nią bawić, bo jeszcze Pani do pomocy kwarantannowo- covidowa( mąż pozytyw, ona czeka na wynik) ... i nie wyrabiam, bo jeszcze sprzątanie i gotowanie doszło ...
    Muszę jedno z domu wypchnąć, bo zwariuję ... na szkołę nie liczę, to spróbujemy z przedszkolem w kwietniu

Edwarda my jak jeszcze ciepło było już biegówkę kilka razy zaliczyliśmy. Kalinka lubi w zeszłym roku się nauczyła, ale nasza jest właśnie niska. Jaki rower i hulajnogę kupiłaś? Ja właśnie muszę zamówić hulajnogę na urodziny. Rower myślę, ze za rok, to od razu 16- kę będziemy mogli wziąć, a w tym roku jeszcze na biegowym niech jeździ.

WI u nas podobny problem z kupą się robi... kilka razy zrobiła na nocnik albo toaletę, a teraz ucieka i wali w gacie na stojąco. Jak ja przycisnę i przypilnuje, to z rykiem za entym podejściem, ale zrobi na nocnik (czasami pół dnia schodzi, aż się uda)... i często w „kulminacyjnym” momencie właśnie chce wstawać jakby ciężko jej było na siedząco.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 marca 2021, 15:29

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 12 marca 2021, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A z serialem czekam na męża, żebyśmy razem obejrzeli 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 2057 2058 2059 2060 2061 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ