X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety też popełniłam ten błąd, zawsze po wizytach u lekarza coś mu daje, chyba na początku czułam duże wyrzuty sumienia, a teraz to tradycja... Wiem, że to mało wychowawcze, ale u Kubusia raczej jeszcze nie widze złych skutków, raczej często w sklepie sam nie wie co by chciał (niektóre dzieci chcą wszystko). W każdym razie też staram się to zmienić, póki jeszcze to nie problem.

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi ja to raz tak palnelam i zapamiętal. Póki co nie widzę żeby to coś dawało bo na ogół odwala w przedszkolu. Dziś np pomalował mazakami stolik.
    Ja ogólnie jestem twarda, jesli raz powiem nie, to się tego trzymam, i mały może płakać drżeć się itp. Nie to znaczy nie.
    Poza tym przecież Tomek jest grzeczny!

Czereśniowa moi rodzice też tak robili, po każdej wizycie u lekarza, po pobraniu krwi, dentyście itp gdzie współpracowałam dostawałam prezent lub szliśmy na pączki, lody itp. Nic złego że mnie nie wyrosło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2021, 19:49

Czereśniowa lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi wyluzuj ... ja też tak robiłam, że przy okazji zakupów czy tak po prostu kupowałam młodemu jakieś drobne samochodziki albo figurki za 10 - 20 zł, które namiętnie kolekcjonował. On się cieszył i mi było miło, że mogłam mu sprawić radość. Oczywiście wszelakie ekstrasy zarezerwowane były na specjalne okazje jak święta czy urodziny ... albo właśnie tak jak pisałam w ramach sprzątania i wyniesienia klamotów do przedszkola. I absolutnie nie wyrósł na rozpieszczonego jedynaka, który wszystko chce ... wręcz przeciwnie jak wyrósł z etapu zabawek, to prawie nie ma potrzeb ... czasem jakąś grę online albo raz w roku nowe buty do kosza. Ostatnio prosił o nowy telefon .... zgodziliśmy się i miał sobie wybrać ... popatrzył i stwierdził, ze w zasadzie nie potrzebuje 🤷‍♀️ z dzieleniem się tez nigdy nie było problemu... wydaje mi się, ze właśnie takie ograniczanie wszystkiego, żeby „rozpieszczony jedynak nie wyrósł”, może mieć dużo gorszy wpływ, bo dziecko wtedy tak dba i chroni te swoje wyczekane skarby, ze tym bardziej nie będzie chciało się z nikim podzielić

Z Kalinką mamy tak, że przy okazji zakupów kupujemy jej książki albo puzzle ... albo szczoteczki do zębów 😂 ona zadowolona, bo lubi, a ja tez, bo mam poczucie, ze dostała coś wartościowego, a nie jakiś klamot bezsensowny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2021, 20:25

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaje mi się, ze takimi ZAZNACZAM drobiazgami kupionymi bez okazji albo podczas wspólnych zakupów, wcale nie rozpieścisz Tomka, tylko pokazujesz mu, ze jest dla Ciebie ważny i chcesz mu sprawić przyjemność... tylko nie na zasadzie nagrody za dobre zachowanie, a tak po prostu 🙂
    Ze się znowu do znudzenia odniosę do Gonzalesa, wg niego dziecko powinno się dobrze zachowywać, bo tak chce, a nie dlatego, ze dostanie samochodzik ... nagrody sprawiają, ze spada wewnętrzna motywacja dziecka

Czereśniowa lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • White Innocent Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala, ja też zawsze lubiłam matmę (i chemię) i też nie znosiłam historii. Zawsze mnie wkurzało, że po 5 razy przerabialiśmy starożytność, a z ledwością dawaliśmy radę dociągnąć do drugiej wojny światowej. A już co się działo po wojnie czy później lata 80-90... Nigdy. Nigdy się o tym nie uczyłam w szkole. Co wg mnie jest głupotą 🤷

W przedszkolu nie będzie problemu z kolczykami? U nas nie można.

Ja też przesadzam z zabawkami dla dzieci. Młody jest jeszcze za mały, ale Młoda co wracam z zakupów to pierwsza przy drzwiach "co mi kupiłaś mamusiu?" 🙈 albo jak przyjeżdża kurier to go pyta "co mi pan przywiózł?" 😂 no ale nie umiem się opanować... Fakt faktem najczęściej kupuję książki/puzzle/gry planszowe itp., no ale jednak...

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WI ja też matma, chemia i fizyka 🤩 ja leń śmierdzący jestem, a z tych przedmiotów oprócz ewentualnych ściąg z wzorami nie musiałam się uczyć ... no a taka historia czy biologia już bez nauki by nie przeszła 🤷‍♀️ no i zawsze ściągałam ... jak się udało, to dostawałam dobra ocenę, a jak nie to 1 ... i zawsze to się jakoś na tą tróję wyrównywało na koniec roku 😀
    A co do historii to fakt nie pamietam, żebyśmy wyszli poza drugą wojnę kiedykolwiek ... chociaż w książkach chyba coś tam było nawet 🤔

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kolczyków, to nie wiem ... najwyżej ściągniemy jak będzie taka potrzeba. Teraz nie mogłam odmówić ... rok prawie czekała na ten wielki dzień 😉

ug37df9hq3eabxrz.png

Wysłany: 5 marca 2021, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z ciekawości pytam, bo wiem, że wiele przedszkoli właśnie zabrania :)

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po 2 wojnie to juz na Wiedzy o Społeczenstwie bylo :) Zdawalam mature z Wosu ;p Byla tak samo punktowana jak historia to wzielam latwiejsze ;p

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 5 marca 2021, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda pewnie masz racje 🙂 po prostu w pewnym momencie pomyslalam że przesadzam z tymi upominkami „od braciszka”

Pytanie dla rodzin z dwójka dzieci 😉 jak podróżujecie autem? Dzieci siedzą same z tylu? Starsze na przodzie? Jakimś cudem można się zmieścić z dwójka z tylu?

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png

Wysłany: 5 marca 2021, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Same z tyłu, tyłem ☺️ ale ja z Młodą jechałam z tyłu przy powrocie ze szpitala i później w okolicach 1.5r miała taki okres, że strasznie krzyczała jak mnie nie widziała, więc parę razy z nią siedziałam tam. Z Młodym nawet ze szpitala wracałam na przednim siedzeniu 🙈
    Zależy jaki masz samochód, jak masz 3 osobne miejsca z tyłu to na luzie się zmieścisz pomiędzy, w innym wypadku raczej nie. Ale bezpieczniej jest siedzieć z przodu. Dla Ciebie, bo masz poduszkę powietrzną i dla dzieci, bo w razie wypadku nie dołożysz im dodatkowo ręką/głową/czymkolwiek ☺️

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png

Wysłany: 5 marca 2021, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, ja z WOSu pamiętam tylko "prasówki". Co tydzień trzeba było mieć skrót wiadomości z każdego dnia. I tak nam mijał czas 😉
    Jeśli coś omawialiśmy to już typowo to co się dzieje na świecie/działo w ciągu ostatnich paru lat. W szkole, na żadnym przedmiocie, nie poruszaliśmy tematu PRL 🤷

dqprk6nlms3rllhb.png
    3i49k6nljfqm9pc5.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Po 2 wojnie to juz na Wiedzy o Społeczenstwie bylo :) Zdawalam mature z Wosu ;p Byla tak samo punktowana jak historia to wzielam latwiejsze ;p

Edwarda Ty chyba byłaś pierwszym rocznikiem gimnazjum i jako pierwszy zadawaliście już nową maturę? Dobrze myślę? Pisałaś, ze jesteś 86, a ten chyba był pierwszy? Czy 85? Mój brat 84 szedł jeszcze starym trybem, a tam nie było nawet takiej opcji, żeby wybrać wos na maturze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 08:05

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala tak, pierwszy rocznik.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iggi ekspertem nigdy nie byłam i na pewno nigdy nie będę niestety 😅
    A co do rozpieszczania to ja tam nie mam nic przeciwko 😁 Nie lubię kar i nagród, z tego powodu, o którym pisała Kala - dla mnie nie rozwiązują one w żaden sposób problemów, bo dziecko nie zmienia zachowania, bo coś do niego dotarło, bo coś zrozumiało, tylko, żeby coś dostać czy czegoś uniknąć. Jeśli chodzi o prezenty bez okazji, to sama najchętniej przewalałabym wszystkie pieniądze na dziewczyny 😅
    U nas jest taka sytuacja, ze mąż popadł w ciężki książkoholizm, czego efektem są pojawiające się niespodziewanie na regale nowe pozycje. Stanowczo za często pojawiające się 😑 No i Lila ostatnio tez czesto ledwie wstanie, juz leci do regału patrzeć czy coś nowego się przypadkiem nie pojawiło 😅 Ale nie ma problemu z tym jak nic nowego nie znajduje. I wydaje mi się, ze to jest spoko. Gorzej byłoby gdyby takie sytuacje generowały histerie itd. Wtedy myślę, ze wyhamowalibyśmy z podarkami i po prostu tłumaczyli, ze nie zawsze można mieć wszystko co się chce 🤔 Ale jesli sprawia to wszystkim przyjemność i nie jest powodem kłótni, problemów, to dlaczego nie 😁
    W sumie "rozpieszczanie" kojarzy mi się wlasnie z czymś pozytywnym, takim sprawianiem drobnych radości. Negatywne jest dla mnie takie "rozpuszczanie", które nie wiem czy słusznie, ale kojarzy mi się właśnie bardziej z taką sytuacją - dziecko się awanturuje, urzadza histerie o coś - no to dostaje, zeby byl spokój.

Co do jazdy samochodem, ja siedzę między fotelikami z tyłu. Lubię mieć kontrolę nad tym co się dzieje z dziewczynami. Z Lilą gadamy po drodze zawsze, Sara bardzo ulewala, wiec w ogóle nie wyobrażałam sobie jazdy z przodu, a teraz notorycznie krztusi się śliną, jeśli tylko nie śpi na boku, więc... 🤷‍♀️

Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa, i ja biol-chem, wos i historia to były moje najgirsze przedmioty na świecie. I mam podobne doświadczenia jak White Innocent, tylko, ze my z kolei wyszliśmy ze starożytności a żyliśmy wiecznie wojnami, bitwami, traktami, az do porzygu, o PRLu nigdy nic nie miałam ani na wosie ani historii,l🤷‍♀️

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O tak wojny, bitwy, traktaty, pokoje !!! Też to w kółko wałkowaliśmy ... i to jeszcze w takiej formie, ze historyk czytał nam rozdziały z podręcznika albo kazał to przepisywać do zeszytu 🤨 potem go wywalili, bo zrobił dziecko 16-letniej uczennicy z równoległej klasy 🤦‍♀️ Maryja na nią mówili ... zawsze golf, spódnica do ziemni i warkocz. Chyba nawet wzięli ślub z tego co kojarzę

A co do PRL to ja dokładnie pamiętam przemiany, czwartą klasę kończyliśmy jeszcze w PRL, a piątą zaczynaliśmy już w nowej rzeczywistości ... właśnie książki z historii na szybko zmieniali albo kurczowo poszukiwali anglistów, żeby nam zdjąć rosyjski i zastąpić angielskim

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze w temacie rozpieszczania, to potrafię odmówić Kalince głupiej gazetki czy książeczki z peppą z kiosku, która nic nie wnosi ... zajmie ją 5 min i tylko wkurza, ze naklejki się skończyły, a zabawka rozleciała. Na szczęście na spokojnie daje sobie wytłumaczyć bez afery, ze nie ma sensu tego kupować, ze lepiej jak pojedziemy do Empiku i poszukamy jakiejś fajniejszej książki ...

Totoro, Czereśniowa lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 11:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ja miałam podobne myślenie, że mam ochotę po moim ginekologu dać coś Kubie (często od dzidziusia) to czemu nie przecież nie robię krzywdy i nie jest to forma nagrody, tylko prezentu. Tylko pojawiła się teraz myśl, że kiedyś może myślec że „mu się należy”, ze zawsze dostaje to czemu tym razem nie, w sumie jakby to była kara? Pewnie bez sensu sie czegoś doszukuje, po prostu nie chce aby zależało mu tylko na prezentach 😉

Totoro a jaki macie samochód że tak sie mieścisz? I foteliki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2021, 11:49

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 6 marca 2021, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa my mamy Volkswagena Tourana, a foteliki - dla Sary Recaro Privia Evo po Lili a dla Lili Britax Romer Max way 2 plus :) Muszę przełazić przez isofix Sary, żeby usiąść miedzy nimi i dopiero mąż wpina fotelik z Sarą 😅

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
‹‹ 2056 2057 2058 2059 2060 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ