SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA PŁODNOŚĆ   

Jak pierwsze 60 dni mogą zwiększyć Twoje szanse na ciążę?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kala Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, pozapadały się pod ziemię czy poroztapiały z tego upału?

Co u Was?

U nas oprócz tego, ze Kalinka uparła się na naukę jazdy na … deskorolce 🤦‍♀️ i uparcie ćwiczy w domu to nic się nie dzieje jeżeli chodzi o młodsze.
    Starszy też jak szkoła się skończyła, to się jakby uspokoił 🤷‍♀️
    ale generalnie straszna sytuacja jest teraz … bo dziewczyna z równoległej klasy (rok młodsza nawet), skoczyła wczoraj z 6 piętra. Normalnie to do mnie nie dociera … 13 latka??? Straszne 🙁 cały czas o tym myślę od czasu jak mi syn wczoraj powiedział. No nie mogę się pozbierać
    A wiecie co mnie najbardziej uderzyło? Ze syn jak o niej opowiadał, to bardziej hmm… nie wiem jak to określić, „zgorszony”? był tym, ze piła w tym wieku alkohol i jarała fajki, niż tą próbą samobójczą … może za młody jest i to do niego nie dotarło? Czy teraz nastolatki mają takie myślenie?
    Oczywiście rozmawiałam z nim na ten temat

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie troszkę lepiej 😉 chociaż Kuba wszystko chce robić tylko ze mną a tatę ciagle wygania, na szczęście zaczął sie bawić rownież jak mam Tymka na rękach. Czasem zostawiam ich pod nadzorem kamerki mówiąc aby przypilnował brata, a ja pójdę po wodę i wtedy widzę, że zaczyna go delikatnie dotykać, głaskać. Ale jest zazdrosny nie ma co ukrywać. Narazie wyglada to tak, że jak tata kończy prace to w sumie tylko karmie Tymka a tata sie nim ciagle zajmuje… nie pasuje mi to i muszę zacząć Kubę przyzwyczajać, że Tymek też potrzebuje czasu z mamą bo ciagle sie tylko staram aby nie czuł sie przeze mnie odrzucony..

Kala deskorolka wow 😀 jak jej idzie?
    Podobno właśnie teraz jest dużo samobójstw u nastolatków i to z roku na rok więcej. Niestety czasem dzieci nie maja żadnego wsparcia. Moze kogoś zainteresuje taki profil pokazuje rozmowy z dziećmi często po próbach samobójczych
    https://m.facebook.com/tomasz.zielinski.1656

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala o kurczę, to Kalinka ambitna 😀 pisz nam jak sobie radzi 😀 Co do samobójstwa - straszna sytuacja. Co takie dzieci pcha w tym kierunku... Jakie muszą być zdesperowane☹️

Czereśniowa super, że jest lepiej 😀 Mówiłam, że im dalej tym bedzie łatwiej pod wieloma względami 😀

U nas aktualnie jest hardkor, bo Sara chyba w trakcie skoku, dodatkowo caly czas przy wszystkim staje i próbuje chodzić a nóżki się jeszcze chwieją, więc jedna gonitwa caly dzien 😵 idę do kuchni, kładę Sarę na macie, zanim wezmę cokolwiek do ręki to ona już staje przy kanapie 🙈Skończył się czas zabaw na macie, trzeba caly czas latać za Sarą, a przez to nie mogę też się tyle bawić z Lilą, dopóki Sara nie padnie na drzemkę. A to kolejna historia, bo kładzenie Sary spać ostatnio to jak odprawianie egzorcyzmów 🙈 za to drzemki ostatnio trochę dluzsze robi, to staramy się je z Lilą razem wykorzystać. Jakoś leci, ale wieczorami po prostu padam na twarz 😅

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro co Lila robi jak Ty tak ciagle ze Sarą biegasz lub ja usypiasz?
    U nas problemem jest to, że Kuba nic nie chce robic z tata

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 25 czerwca 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa wrote:
    Totoro co Lila robi jak Ty tak ciagle ze Sarą biegasz lub ja usypiasz?
    U nas problemem jest to, że Kuba nic nie chce robic z tata

A lata ze mną, a czasem sama, bo zdarzyło się, ze ja nie zdążyłam 🙈 zanim zdążyłam coś odłożyć, ręce wytrzeć czy cokolwiek, to ona juz w tym czasie asekurowała Sarę 😅 Czasem się akurat czymś zajmie na macie a czasem po prostu latamy obie, gadamy w międzyczasie, itd 😅 jak ją usypiam to Lila zazwyczaj kladzie się z nami i albo po prostu czeka, albo słucha w tym czasie piosenek z mojego telefonu 😀

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 01:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejku Totoro Lila to powinna jakiś medal dostać za cierpliwość ❤️ kochana jest …
    no a teraz matka sobie pobiegasz 😂 a swoją drogą to chyba taki jeden z najtrudniejszych okresów, gdzie najbardziej trzeba dziecka pilnować. Powodzenia 😘

Czereśniowa bardzo się cieszę, ze u Was lepiej 😘 Kuba pewnie potrzebuje więcej czasu, żeby oswoić się z sytuacją… najważniejsze, ze jest poprawa 🙂 i się nie zadręczaj, ze Tymek bawi się z tatą po południami tylko ciesz się, ze nie protestuje … z odpowiednim natężeniem oczywiście 😉 w sumie tak powinno być, że po pracy tata przejmuje dziecko i niech sobie więzi zacieśniają … wiem, ze nie zawsze się da … bo albo praca albo dziecku mamoza się włącza, ale jak można to uważam, ze trzeba korzystać 🙂

Co do deskorolki … to kurcze uparta jak diabli 🤦‍♀️ wkurza mnie, bo to trudne, łatwo o upadek itp. Kalina też się wkurza, bo jej nie wychodzi, tak jak to sobie wyobrażała … ona była pewna, ze od razu będzie skakać na tej deskorolce chyba 😂 w każdym razie aktualnie ogarnęła wchodzenie tak, żeby jej nie odjeżdżała, trzymanie równowagi i takie powolne przesuwanie się odpychając jedną nogą bez dostawiania. A i jeżdżenie na tyłku .. siada odpycha się dwoma nogami, podnosi je do góry i tak jeździ

Czereśniowa dzięki za polecenie strony 😘 cały dzień podczytuje po trochu … pomocne dla mnie, bo tam są też takie „zwykle „ bez dramatów jak samobójstwo rozmowy o problemach komunikacją między rodzicem a dzieckiem

A co do tej dziewczyny, to podobno zawód miłosny … żyje, bo upadła na krzaki i trochę zamortywzowało ten upadek. No ale cała połamana i w śpiączce. Do tej pory nie mogę uwierzyć, ze 13 latka mogła zrobić coś takiego .. przecież to jeszcze dziecko

Czereśniowa lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro muszę zadać Ci bardzo ważne pytanie : czy ten Twój nick to z takiej japońskiej kreskówki z lat 90- tych ? 😀

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2021, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no powiem Ci, że jest co robić 😅 jedna gonitwa cały dzień 😅 A Lila fakt, jest naprawdę wyrozumiała. Oczywiście zdarzają się zgrzyty, ale w większości naprawdę dajemy radę, właśnie dzięki temu, że jakby nie patrzeć dostosowała się do nowej rzeczywistości, gdzie dużo uwagi trzeba poświęcić Sarze.
    Co do nicku - TAK! 😍 Moj sąsiad Totoro 😍 Uwielbiam anime, a Totoro po prostu mnie urzekł 🥰

Kciuki za Kalinkę, deska jest mega trudna,
    naprawdę dużo już ogarnęła 😍

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2021, 08:28

Kala lubi tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2021, 06:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie moze mam dziwne pytanie, ale co robią wasze dzieci zaraz po przebudzeniu? 😉 wołają was? Szukają? Idą sie bawić? Jeść? Od kiedy jest mały to często jedno spi w salonie a drugie w sypialni i jak mały płacze to ide do niego, czasem Kuba sie przebudzi to do niego, ale rano jest bardzo zawiedzony gdy mnie nie ma. Tymek śmieszne dźwięki wydaje i od tygodnia przestaliśmy spać wszyscy razem bo nikt sie nie wysypia.
    Jeszcze co do zabawy z tatą to oczywiście sie zgadzam, tylko bardzo popsuł mu sie kontakt z Kuba dlatego wolałabym aby z nim więcej czasu spędzał niż z Tymkiem, ale Kubuś nie chce..

Kala też zainteresowała mnie ta strona bardzo ciekawe rozmowy. Pokazują jakie ważne jest słuchanie dziecka. 🙂
    Ciekawe czy Kalinka sie nauczy jazdy. Kuba o dziwo odkąd wychodzimy z wózkiem przestał jeździć na rowerze i hulajnodze, a chodzi za rękę. A z tą czapka i słońcem już mu przeszło.

Lilka to dla mnie wzór siostry, nawet nie potrafie sobie wyobrazić takiego idealnego rodzeństwa 😛

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2021, 06:28

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2021, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj u nas jest dłuuugi poranek … przeważnie budzimy się razem, bo albo śpię u Kalinki od początku albo idę jakoś w nocy. Jak wstanę wcześniej, to i tak po 5 min mnie woła 🤨 potem leżymy i się przytulamy, potem wpuszczamy koty na sesję głaskania i miziania. Wstajemy, to idziemy do „sklepu” po zabawki, pakujemy je do wózka i idziemy do salonu… tzn. ja pcham wózek z „dzieckiem” i wszystkimi zakupionymi pluszakami, a Kalinka jedzie na hulajnodze. Siku, ubieranie, czesanie itd. Potem idziemy na kawę, Kalinka piję wodę i w tym czasie ogląda bajki albo czytamy książki. Potem idziemy robić kaszkę … ale to tez nie jest takie proste 🤦‍♀️ bo musimy najpierw dzwonić do „pizzerii” (tam się robi kaszkę jakby ktoś pytał 😂) z pytaniem czy jest otwarta … potem jedziemy tam autobusem, oczywiście hulajnoga i wózek z nami .. i jak już wreszcie dotrzemy, to trzeba wypakować wszystkie Sule i Bingi z wózka, bo muszą też z nami wsypywać kaszkę 🤦‍♀️
    No i jak już zje to śniadanie, to mogę iść do łazienki, wtedy albo się kręci albo lezie ze mną albo w najlepszym wypadku ogląda bajki …
    Także tak to u nas wygląda 🤷‍♀️

Aż się boję jak to będzie z szykowaniem się do przedszkola z takim tempem ….

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2021, 10:13

Czereśniowa lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2021, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa Kuba zawsze był z Tobą taki związany i teraz chce tym bardziej wykorzystać ten czas jak tata może przejąć Tymka, żeby mieć Cię tylko dla siebie … nie przeskoczysz 🤷‍♀️ a na dwór też sam z tatą nie wyjdzie po południu?

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala o rany jaki uroczy poranek ❤️ Kurde, ja się chyba za mało bawię z Lilą 😐

U nas wyglada to tak, że zawsze Sara wstaje wcześniej, więc idę z nią do pokoju, karmimy koty, robię sobie sniadanie i kawę, potem dołącza do nas mąż. Na samym koncu wstaje Lila, bo dopiero koło 8 no i zazwyczaj woła "jest juz ranek?" albo "ja chcę jeszcze spać" tudzież "mamusiu chodź do mnie" 😁 zazwyczaj jest w średnim nastroju 😂 jak jest mąż jeszcze to idę do niej no i pytam czy się wyspała, czy coś jej się śniło, mówi mi czy chce jeszcze spać czy nie, a jeśli nie, to przenoszę ją do salonu, włączam bajki i szykuję jej śniadanie. Albo im, jezli Sara nie wstała bardzo wcześnie i nie jadła już 😁 Jeski mąż już siedzi w pracy, to idę do niej z Sarą, Sara chce się zabić tak goni ją wyprzytulać, Lila zazwyczaj się wkurza i każe mi ją zabrać (widzicie, nie zawsze jest słodko tęczowo pierdząco😁) więc staram się ją nakierować na siebie, łóżeczko Lili itd 😁 potem zanoszę Sarę na matę, wracam po Lilę i zanoszę ją na kanapę do salonu na te bajki, zanim mały szogun zdąży do nas przylecieć z powrotem 😁 a dalej te same procedury co wtedy, gdy mąż jest z nami, tylko z gonieniem Sary w międzyczasie 😅

Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2021, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas, czy idziemy do przedszkola, czy nie, poranek wygląda podobnie. Woła nas jak tylko sie obudzi, albo jak spimy razem to od razu wstaje i pedzi do salonu. Ktores wstaje z nim, najpierw siku, picie, on sie w tym czasie czyms bawi, ktores robi sniadanie, do sniadania bajka, potem zęby, witamina d, ubieranie i do przedszkola. Jak jest weekend czy swieto to troche dluzej siedzi w pizamie. Wiec wlasciwie jak tylko wstanie to od razu pedzi do zabawy (wszystkie zabawki mamy w salonie).

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2021, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ja się zdecydowanie za mało bawię z Kalinką tak normalnie 🙁 ale dużo zabaw wychodzi nam tak przy okazji czegoś tam … np. czytanie książek - to zabawa w bibliotekę, czesanie - fryzjer itp.
    Wieczór to już w ogóle nam schodzi podobnie jak poranek … a kąpiel to cała historia 🤦‍♀️ najpierw wrzucamy kolorowe tabletki i wymyślamy jaki powstanie kolor, potem malujemy wannę i kafelki kredkami, robimy pieczątki … potem nasze kaczki idą do przedszkola, gdzie panią jest mydło w ksztalcie kaczki 😂 i grają tam w karotkę, czasami jeszcze pójdą do sklepu albo lekarza (jakieś inne szampony)… następnie idą na basen, a mama kaczka robić kawę … potem je woła i idą na plac zabaw, gdzie mama buja je na huśtawce (łódeczka z ikea). No i kolejno:
    - puszczamy bańki
    - jemy lody - bańki + kubeczki
    - i jeszcze Pani z mięsnego idzie na spacer z Panem z fabryki samochodów (dwa kubeczki)
    I wreszcie „myszeczka gąbeczka” prosi kaczkę o mydło 🤷‍♀️
    Wychodzimy i zaczyna się dalej: najpierw supermen biega w pelerynie (ręcznik) i skacze po kanapie, potem jest SPA albo plaża (ubieranie piżamy, czasem smarowanie kremem)
    Potem znowu słynna pizzeria (robienie kolacji) do ktorej trzeba dojechać autobusem, ostatnio samochodem (deskorolka) …
    Czasem już wymiękam i kąpiel zamieniam na prysznic, mówiąc, że wanna zepsuta … ale wtedy musimy dzwonić do Pana Damiana, żeby przyjechał ją naprawić … no niekończące się historie 🤦‍♀️

Totoro lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2021, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taki prezent zamówiłam synowi z okazji zakończenia roku … dokładnie tak to wyglądało ta cała nauka zdalna 😂 dfe8383fdd2c.png

To będzie plakat… można jeszcze koszulkę, ale chyba plakat lepszy tak mi się wydaje 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2021, 21:05

Totoro lubi tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2021, 07:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala swietny plakat :)
    Najlepsze: proszę pani mogę isc cos zjesc? ;p

Kala lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2021, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda babka robi zajebiste te rysunki. Taki miałyśmy w pracy:
    29de2b0342e8.png

edwarda20, Totoro lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2021, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to chyba na lodówkę powinnam przykleić 😂 w punkt …
    120a75017aba.png

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2021, 08:28

edwarda20, Totoro lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2021, 23:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala u Was rytuały poranne i okołokąpielowe to juz jest jeden ciąg zabaw 😍 U nas zupełnie brak czegoś takiego, nie wiem czy ja jestem taka mało kreatywna czy Lila jakoś inne klimaty czuje w kwestii zabaw 🤔
    A pomysł z plakatem super 😀😀😀

Moje są ostatnio obie tak absorbujące, że jak przychodzi wieczór, to mam wrażenie, ze mi mózg wybuchnie 😅 Lila wymaga non stop uwagi - "Mamo zobacz! Mamo patrz! Widziałaś? Ale widziałaś do końca? Patrz teraz!" a Sara ostatnio caly czas "Eeeeee!" - co oznacza, ze mam jej mówić co to jest, to na co patrzy. I tak caly dzień 😅 prawie cały, bo w międzyczasie ostre trenowanie wstawania, upadania na dupkę i chodzenia przy meblach 😵 A usypianie jej ostatnio to jak poskramianie jakiegoś dzikiego zwierza.
    A mimo wszystko źle mi jak ich nie mam w pobliżu 🙄 mąż je dziś zabrał na plac zabaw po południu, żebym na spokojnie ogarnęła sobie trening, to aż mnie w dołku ściskało jak odjeżdżali 🙄 Jeszcze Lila to wiem, że się będzie dobrze bawić, że uwielbia z mężem tam jeździć, więc się "tylko" po prostu martwię, żeby sobie czegoś nie zrobiła, a Sara jak jadą zawsze tak za mną patrzy i mi serce pęka, że jedzie beze mnie, pewnie będzie tęsknić i myśleć gdzie mama.. 🙈 Chory łeb 🙈

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2021, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ja nie jestem taka kreatywna 🤦‍♀️ to Kalina ciągle coś w ten sort wymyśla 😂

Sara na roczek to już pewnie będzie biegać 😍

Ja przy jednej Kalince wieczorem mam wrażenie, ze mózg mi wybuchnie 😅 a co dopiero przy dwójce …

ug37df9hq3eabxrz.png
‹‹ 2098 2099 2100 2101 2102 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ