X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. No wiec Bartuś już w przedszkolu. Jakoś przed 8 byliśmy na miejscu i fajnie bo nie było tłoku. Bartuś zadowolony nie zdążył nawet dobrze się rozebrać a już był w sali musiałam go wołać żeby mi całusa dał 🤦 no i poszłam. Zaniosłam papiery do sekretariatu i wróciłam się pod budynek zobaczyć przez okno jak on tam bawi się z jakąś dziewczynka także kamień z serca. Na 11 jadę po niego ;)

Kala, edwarda20, Czereśniowa, Totoro lubią tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia super 😍 dzielny chłopak

A co z tym chłopcem o którym pisałaś? Przyszedł?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2021, 09:43

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jego mama mi pisała że płakał tak aż się na podłogę kładł... Ale ja nie widziałam bo jak ona z nim szła to na już wracałam. Piję kawkę powieszę pranie i będę jechać po mojego dzielnego chłopaka :)

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    U nas w przedszkolu też rodzic rozstaje się przy wejściu. Buziaki, baw się dobrze, ciocie przejmują dziecko, rozbierają i prowadzą do sali. Wiedziałam o tym od początku więc przed 1 dniem ćwiczyliśmy rozstanie przed drzwiami, opowiadałam mu jak to będzie wyglądało, że dam mu buziaka , ciocia weźmie go za rączkę, zmieni mu buty, a potem jak po niego przyjdę to ciocia ubierze a jak się otworzą drzwi to rzuci mi się w ramiona :) codziennie po kilka razy tak ćwiczyliśmy, wiedział na co był przygotowany, nie było zaskoczenia, nie było łez :)

A Ty nie pisałaś, że miałaś normalną adaptacje i mogłaś z Heniem siedzieć? Czy to teraz przez pandemie się pozmieniało?

Gratulacje dla kolejnego przedszkolaka 😀

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa wrote:
    A Ty nie pisałaś, że miałaś normalną adaptacje i mogłaś z Heniem siedzieć? Czy to teraz przez pandemie się pozmieniało?

Gratulacje dla kolejnego przedszkolaka 😀

Nieeeee, w przedszkolu było tak jak napisałam. W żłobku z nim siedziałam kilka dni. Ale to było przed pandemią.
    W przedszkolu tak to wyglądalo niestety, wiec 1 dnia został 30 minut, drugiego godzinę itp. Bardzo powoli się adaptowaliśmy ale po 2 tygodniach juz spał itp itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2021, 15:26

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa to coś źle zrozumiałam. W każdym razie swietnie go przygotowałaś 🙂
    A jak u Was w przedszkolach z angielskim? Jest na zasadzie pojedynczych słów, czy może coś więcej?

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 1 września 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa codziennie są jakieś zajęcia z angielskim ale nie wiem jak one wyglądają. W każdym razie parę razy mnie zaskoczył przyniesionym słowem czyli efekty są :)

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 07:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przed nami dzień drugi. Bartuś mówi że jedzie do przedszkola :) oby dziś też nie płakał ;) dziś zostawię go do 11:30

Totoro, Kala lubią tę wiadomość

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia a jak wrażenia? Opowiadał coś?

Ja się cieszę, ze Kalina jednak poszła trochę wcześniej, bo od wczoraj jest więcej płaczu w przedszkolu niż było, ale jak ją czymś zajmą to przestaje … mam wrażenie, ze teraz płacze bardziej do towarzystwa 🤦‍♀️ no dzisiaj, to niezły koncert miały z maluchami. Jeden już na parkingu krzyczał i dopiero wszedł jak Kalina wzięła go za rękę i razem weszli … ale potem jak mama wychodziła, to znowu dramat był.
    Kalina na szczęście jeszcze chodzi bardzo chętnie, rozstaje się ze mną bez problemu, potem z entuzjazmem opowiada co robili, gdzie byli, co jadła oczywiście 🙈
    dzisiaj to śmiać mi się chciało, bo mówię, ze zaraz idziemy, a ona, ze jeszcze chwilę chce bajki pooglądać … no to mowię:
    -„Kalinka, ale Pani zaraz śniadanie przyniesie”
    - „ojej to szybko chodźmy, bo nie zdążę i mi wszystko dzieci zjedzą „ 😂😂😂

A co płaczu, to mówi, że poczeka na Amelkę i razem będą płakać i czekać na mamy 🤦‍♀️

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa ja kiedyś byłam na takiej pokazowej lekcji angielskiego u Franka i z tego co kojarzę, to były jakieś piosenki, wierszyki, proste polecenie, które dzieci wykonywały, przedstawiali się po angielsku, liczyli itp
    Albo pani jakieś obrazki pokazywała i pytała: „what is this?, a dzieci odpowiadały: „this is … coś tam”
    Już nie pamietam dokładnie, ale coś w tym stylu było …
    Kalinka wczoraj cały dzień śpiewała: „clap your hands” i pokazywała nos, oczy i palce … więc coś tam się chyba uczą

Ale czy coś w głowie zostanie 🤷‍♀️

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kilka miesięcy temu Henio wrócił z przedszkola, troche sie pobawił a potem usiadł i mówi do mnie: sleepy. Mówię cooo :O dla sprawdzenia zapytalam co to znaczy. A on, mamusiu, no że chcę spać! haha ;p Takze coś w głowie zostaje.

Kala lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 2 września 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala no to nie źle :)

Bartek dziś zadowolony bo byli na placu zabaw. Poszedł do sali bez problemu. Bez płaczu
    Znowu nie zjadł nic na śniadanie. Wypił tylko kakao. No ale u niego to się nie dziwię. W domu zjadł kanapkę. on mówi co było jak się go pytam. Dziś już go pani woźna ubrała i mi wystawiła za drzwi. Nawet nie można się wychowawczyni zapytać co i jak... 🤦

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj praktycznie bez płaczu 🙂 nie było koleżanki Amelki do towarzystwa 🤷‍♀️ no i zaliczyliśmy pierwsze obowiązkowe leżakowanie 🤦‍♀️ tu się swoją drogą mega zdziwiłam, bo mają maluchy aż 2 godziny 😲 a drugi szok przeżyłam taki, ze Kalinka nie płakała … może na samym początku powiedziała, ze chce do mamy, ale jak pani jej wytłumaczyła, ze mama przyjdzie po odpoczynku, to już było ok. A ja od 12 jak na szpilkach siedziałam gotowa do wyjścia, nawet w butach i z torebką przygotowaną 🙈 bo byłam umówiona, ze w razie czego mają dzwonić i przyjadę …
    I słuchajcie odebrałam zupełnie inne dziecko, wesołe, zadowolone, energiczne, a nie zwłoki, które już o 15 najchętniej siedziałyby w wannie, a od 17 muszę pilnować, żeby na kanapie nie było odjazdu, bo przeniesienie do łóżka jest niemożliwe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 16:28

ug37df9hq3eabxrz.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalinka się przyzwyczai, początek to szok dla organizmu, pełno dzieci, wrzaski, krzyki, płacze, do tego muzyka, różne zajęcia itp. Henio też zawsze wraca taki słodko zmęczony. Tylko w weekendy się nudzi i ciągle dopytuje kiedy do przedszkola :)

Kala lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala i jak tam Twoje wrażenia po całym tygodniu? 🙂 ciekawe czy Kalinka bedzie się nudziła w weekend tak jak Henio 😀
    Co do leżakowania to faktycznie przez 2h leżała? W piżamce?
    Mój to pewnie robiłby aferę, że nie chce założyć piżamy w dzien 😉

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 3 września 2021, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa tak … leżała i jeszcze jej się podobało 🙈 mówiła, ze było tak milutko, wygodnie i Pani bajeczki czytała, tylko jak znowu będzie odpoczywać, to chce obok Julka !!! bo on jest najfajniejszy ze wszystkich dzieci, a inne nie są takie fajne 🤣
    Co do piżamki, to razem wybierałyśmy i śpiworek i w końcu te nieszczęsne kocyki kupiłam drugi zestaw, więc tylko czekała, aż kurier jej przywiezie i zabierze do przedszkola. Ona lubi spać, więc pewnie dlatego nie protestowała

A moje wrażenia? No bardzo się cieszę, ze chodzi i ze ta adaptacja całkiem gładko nam idzie. Widzę jak jej takiego kontaktu z dziećmi brakowało … plac zabaw w jej przypadku tego nie zastępował, bo ona musi kogoś znać, żeby się otworzyć i tak na luzie bawić. Spontanicznie z obcymi dziećmi jest jej ciężko, a tu ma swoją stała grupę i powoli się oswaja. Ma już kolegę Julka - ten najfajniejszy 🙂 jeszcze Kuba jest trochę fajny i Amelka, ale jej ni było i nie mogła z nią płakać dzisiaj 🤷‍♀️ no ciągle mi coś opowiada o Pani, o dzieciach, o zabawach, śpiewa piosenki itp. i ten entuzjam … ja jestem bardzo zadowolona i jeszcze ta adaptacja jak na nią jest całkiem ok … byłam pewna, ze duuuuuzo gorzej będzie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2021, 21:09

edwarda20, Czereśniowa, Totoro lubią tę wiadomość

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kala super ;)
    U nas też jest dobrze. Bartek trzy dni był po ponad 3 godz i nie płakał. Od pani wiem że pyta o mnie ale nie płacze. Jest grzeczny bawi się ładnie ale nie słucha. No ale mają pracować nad nim. Skolei od Pani sąsiadki która jest tam Woźniak dowiedziałam się że jak Bartuś się zezłości jak mu coś nie wychodzi to się chowa w koncie w sali albo kladzie się tam na podłodze i skubie dziurę w ścianie 🤦😁 no i pytał czy dziś też jedziemy do przedszkola.
    W poniedziałek już zostanie do obiadu i odbiorę go po 13 ;)

Kala, Czereśniowa lubią tę wiadomość

bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Świetne przedszkolaki! Lilka pewnie też sobie poradzi to same pozytywne historie 😀

Mam pytanko, jak wasze maluchy spały w śpiworkach (przy Kubie nie używałam) to mogły normalnie przekręcać się na brzuszek? Tylko mam na myśli takie 4 miesięczne 😅

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
  • Kala Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czereśniowa Kalinka nawet w tuliku dawała radę się obracać, a w śpiworku to już w ogóle nie ma i nie było żadnego problemu. Do teraz używamy 🙂

ug37df9hq3eabxrz.png
  • Czereśniowa Autorytet

Wysłany: 4 września 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To długo w nim śpi 🙂 Masz jakiś ulubiony do polecenia? Tymek po nocy zaczyna mi kichać i zastanawiam sie czy nie jest mu za zimno pod kocykiem.
    Kuba nie jest nauczony i zawsze odkrywa się w nocy, a teraz śpi sam to już w ogóle jest odkryty, a noce są już chłodne… Właśnie nie chwaliłam się, a od 2 miesięcy śpi już sam w pokoju, ok 3 rano mnie wola, zaśnie i biegnę do Tymka 😉 próbowaliśmy spać razem w pokoju, ale sam stwierdził, że woli bez Tymka, czyli też beze mnie 😅

82doj44jv4pqdhs0.png
    xrot43r8jmm3j5de.png
‹‹ 2114 2115 2116 2117 2118 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ