X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam robic testy pappa ale po usg i po rozmowie z lekarzem podjelismy decyzje ze nie robimy. Mam dwie znajome ktorym ze wzgledu na wiek wyszlo duze ryzyko mialy amniopuncje jednaa druga nifty i wyszlo ok ale stresu mialy co nie miara. Noe wiem niby jestem za tymi testami ale jakos oboje z M nie chcieliamy do tego lekarz mówił, ze usg nie ma wskazań do pappy i ogolnie pappa zwoeksza prawdopodobienstwo o 10 procent usg daje 80.
    Co do tesciow i ślubu ja z M mamy zakrecony związek ja go poderwalam on zrobil mi dziecko ja sie oświadczyłam ;)
    Dla mnie slub był waznechcenazwisko dziecka i Męża plus kochamy się chce aby to on do konca zycia byl ze mna dlatego 6 tygodni po narodzinach wzielismy ślub z prawdziwym weselem i chrzcinami plis poprawiny.
    Balam sie robic impreze w ciąży ze qzgledu na wcześniejsze poronie i ciążę zagrożona.

Teściów mam spoko mówię do nich mamo tato moj M domoich też. Oboje mamy pelne rodziny tzn rodzice dalej zyja ze sobą.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Totoro Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zrezygnowałam z testu pappa i w ogóle pierwszych badań prenatalnych. Mój lekarz powiedział, że nie są konieczne, a jakby widział cos podejrzanego to na pewno sam skieruje. Druga rzecz - ma bardzo dobry sprzęt i praktycznie uzyskałam te same informacje, które miałabym po prenatalnych. Na test pappa nie zdecydowałam się bo jest niemierodajny, czytałam, że ok 70% ciąż z podwyższonym według testu ryzykiem kończy się urodzeniem zdrowego dziecka. Na amniopunkcję i tak nie zgodziłabym się w życiu.

Wprawdzie czytałam w na mamaginekolog, że pappa wykrywa też nieprawidłowości związane z łożyskiem, ale póki co mój gin nie odnotował żadnych nieprawidłowości, więc chyba jest ok.

Co do wózków to mamy na oku Adamex barletta 2w1:)

A co do detektora to nie mam, ale czytam własnie na ten temat, bo z jednej strony fajna sprawa, ale z drugiej boję się,że ześwirowałabym do końca ciąży;/ I czy można go używać tak często...? Nie ma to wpływu na dzidzię? Chyba zgłębię temat...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2017, 14:57

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ĺ
    Totoro wrote:
    Ja zrezygnowałam z testu pappa i w ogóle pierwszych badań prenatalnych. Mój lekarz powiedział, że nie są konieczne, a jakby widział cos podejrzanego to na pewno sam skieruje. Druga rzecz - ma bardzo dobry sprzęt i praktycznie uzyskałam te same informacje, które miałabym po prenatalnych. Na test pappa nie zdecydowałam się bo jest niemierodajny, czytałam, że ok 70% ciąż z podwyższonym według testu ryzykiem kończy się urodzeniem zdrowego dziecka. Na amniopunkcję i tak nie zgodziłabym się w życiu.

Wprawdzie czytałam w na mamaginekolog, że pappa wykrywa też nieprawidłowości związane z łożyskiem, ale póki co mój gin nie odnotował żadnych nieprawidłowości, więc chyba jest ok.

Co do wózków to mamy na oku Adamex barletta 2w1:)

A co do detektora to nie mam, ale czytam własnie na ten temat, bo z jednej strony fajna sprawa, ale z drugiej boję się,że ześwirowałabym do końca ciąży;/ I czy można go używać tak często...? Nie ma to wpływu na dzidzię? Chyba zgłębię temat...

detektor tętna nie ma wpływu na dziecko. Ale czasami można się zestresować jak dziecko inaczej się ulozy i nie wykrywa tętna ;/

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co czytam można używać i jedynie czasem dziecko wtedy kopie. Ale czy to prawda? Wydaje mi się to lepsza sprawa i tańsza niż usg częste. Gdy cos nas niepokoi -podlaczamy detektor i juz. Tylko czy znajdziemy tętno dziecka?

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Ellka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dzisiaj się słabo czuję :-( I jeszcze Tak mnie mdli :-(

Lista Staraczek
    https://robotkiszydelkoweivuli.blogspot.com/
    c55fyx8d0vs14fe0.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie robie prenatalnych. Moja kuzynka robiła i wyszło jej że jest tam jakieś prawdopodobieństwo i tak sie całą ciążę stresowała ze urodziła wcześniaka oczywiście zdrowego no ale że wcześniak to do tej pory jeździ po specjalistach

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • acygan Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez nie robie. Nawet jesli dziecko byloby chore,nic to nie zmieni. I tak urodzę, a przynajmniej nie bede cala ciaze sie stresowac. Wystarczy mi, ze przrd usg sie dwnerwuje.

• Totoro Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa no własnie, ja bym chba osiwiała;/

Sweetmalenka tylko, żeby go faktycznie używać jak się jest zaniepokojonym czymś, a juz czuję jak bym się trzymała tej zasady... -_-

Z jednej strony kurcze fajna rzecz... jakby sie okazało, że się coś dzieje, że jakiś problem z pępowiną, cokolwiek,to można szybciej zadziałać, ale z drugiej... ;/

Zaciekawił mnie temat, chyba sobie z mężem obgadam...

Gosiaczek ja też własnie wolę sobie stresów zaoszczędzić. Poza tym tak jak pisałam - na amnio i tak bym nie poszła, a dowiedzieć się o ryzyku wystąpienia zespołu downa... No i w zasadzie co mi po tej wiedzy...;/ Jedynie ta informacja o pracy łożyska mogłaby się fakatycznie przydać...
    Ja, pisałam juz kiedyś, zapisałam się na drugie prenatalne - tam jest bardzo szczegółowe badanie dzieciątka, dlatego myślę, że to warto zrobić i to samo zasugerował mi lekarz:)

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do mnie właśnie przyszła koperta z wynikami Pappa i wszystko prawidłowo.

Chociaż tyle dobrego, bo ogólnie mam kiepski dzień dzisiaj, głowa mnie boli, nic mi się nie chce, a tu mąż urodziny ma w sobotę, więc zabrałam się za pieczenie biszkoptu do tortu, coś czuje, że jak mi dzisiaj wyrośnie to będzie cud...

Aliskaa, Tusianka, Rene lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tu znalazłam krótki wątek o detektorach, wprawdzienie jest aktualny, ale można poczytać opinie dziewczyn:)

https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/detektor-tetna-plodu-za-i-przeciw,3519,1.html

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 września 2017, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Do mnie właśnie przyszła koperta z wynikami Pappa i wszystko prawidłowo.

Chociaż tyle dobrego, bo ogólnie mam kiepski dzień dzisiaj, głowa mnie boli, nic mi się nie chce, a tu mąż urodziny ma w sobotę, więc zabrałam się za pieczenie biszkoptu do tortu, coś czuje, że jak mi dzisiaj wyrośnie to będzie cud...

Super wieści :)

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem szczerze i mam gdzies co o mnie pomyslicie: Jezeli faktycznie bedziecie mogly zyc z chorym dzieckiem i je wychowywac do konca zycia to jasne, nie ma potrzeby robic takich badan. Ja sobie takiego zycia nie wyobrazam. Zrobie wszystkie badania jakie są, zeby tylko wiedzie ze bede miec zdrowe dziecko. Jakakolwiek wada i no coz, bede probowac kolejny raz.

MaminaMina lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I mnie dzisiaj też mdli i jest byle jak. I mam anemie. Teraz żelazo i magnez brać. I ja skusilam się na ten detektor:)

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda oj to ja w tej kwestii mam zupełnie inne podejście. Co w takim razie w sytuacji, gdy rodzisz zdrowe dziecko i zdarzy się wypadek, zachłyśnięcie, nie wiem, cokolwiek i z w pełni zdrowego dziecka nagle okazuje się, że masz dziecko niepełnosprawne i to niejednokrotnie głęboko? I co wtedy, eutanazja?

Wiadomo, że każda z nas marzy o zdrowym dziecku, że praca nad dzieckiem niepełnosprawnym to jest niewyobrażalny wysiłek, czas, pieniądze, pokłady cierpliwości, no nie ma o czym mówić, ale posuwać się do tak radykalnych środków...? Tak się robiło grube lata temu...dziecko chore, to za stodołę i nie ma problemu...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Powiem szczerze i mam gdzies co o mnie pomyslicie: Jezeli faktycznie bedziecie mogly zyc z chorym dzieckiem i je wychowywac do konca zycia to jasne, nie ma potrzeby robic takich badan. Ja sobie takiego zycia nie wyobrazam. Zrobie wszystkie badania jakie są, zeby tylko wiedzie ze bede miec zdrowe dziecko. Jakakolwiek wada i no coz, bede probowac kolejny raz.
    A robisz nifty?

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Edwarda oj to ja w tej kwestii mam zupełnie inne podejście. Co w takim razie w sytuacji, gdy rodzisz zdrowe dziecko i zdarzy się wypadek, zachłyśnięcie, nie wiem, cokolwiek i z w pełni zdrowego dziecka nagle okazuje się, że masz dziecko niepełnosprawne i to niejednokrotnie głęboko? I co wtedy, eutanazja?

Wiadomo, że każda z nas marzy o zdrowym dziecku, że praca nad dzieckiem niepełnosprawnym to jest niewyobrażalny wysiłek, czas, pieniądze, pokłady cierpliwości, no nie ma o czym mówić, ale posuwać się do tak radykalnych środków...? Tak się robiło grube lata temu...dziecko chore, to za stodołę i nie ma problemu...

Nie bede sie teraz wymieniac z Tobą poglądami bo mamy je zupelnie inne. Ja zrobię tak, Ty tak. Koniec kropka.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    A robisz nifty?
    Jesli na usg i pappa wyjdzie cos nie tak, lub ryzyko bedzie podwyzszone to oczywiscie.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

To Twoje zdanie i nie mi oceniac, nie mam prawa. Ja wiem tylko tyle,ze dziecko nie jest niczemu winne, nie mam prawa decydowac, czy ma zyc, czy nie. Skoro poczelam,mam obowiazek je urodzic. Ale to moje przekonania.
    Nie rozumiem tylko jednego. Kobieta poronila, wielka tragedia,depresje, a potem slysze, ze z wlasnej woli usuwaja,bo chore. To my w koncu kochamy te dzieci, czy nie? Tyle z mojej strony i to tez tylko moje zdanie.

Totoro lubi tę wiadomość

• Totoro Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Nie bede sie teraz wymieniac z Tobą poglądami bo mamy je zupelnie inne. Ja zrobię tak, Ty tak. Koniec kropka.

Przecież nie mam zamiaru namawiać Cię do tego czy tamtego. Przedstawiłaś swój punkt widzenia, mnie zaciekawiło co w takim razie w takim przypadku... A z tą stodołą trochę pojechałam, wybacz, ale strasznie emocjonalnie do takich tematów podchodzę...

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 września 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Przecież nie mam zamiaru namawiać Cię do tego czy tamtego. Przedstawiłaś swój punkt widzenia, mnie zaciekawiło co w takim razie w takim przypadku... A z tą stodołą trochę pojechałam, wybacz, ale strasznie emocjonalnie do takich tematów podchodzę...

Kazda z nasz ma prawo wyrazic swoje zdanie. Wy jestescie bardzo wierzące i ja osobiscie rozumiem Wasze poglądy, co nie znaczy że je popieram ;p I spoko, ja nie z tych delikatnych co by się obruszyly na obrazowe przedstawienie sytuacji.

justysbp lubi tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ