X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaBS wrote:
    Ja wiem że tak się liczy książkowo, ale jeśli wiadomo że zagnieżdżenie było dużo później niż książkowe? Bo ja powinnam była mieć @ 19.07 a zagnieżdżenie było 17.07 więc ok tydzień później niż to standardowe :) Dlatego pytam :)
    Ciężko powiedzieć. Ja brałam leki więc cykl się przesunął.
    W poprzedniej ciąży miałam bardzo późno owulację coś koło 22dc przy cyklach 26dniowych. Lekarz termin wyznaczył normalnie wg miesiączki (mimo ze miałam monitoring cyklu robiony), dziecko i tak się wcześniej urodziło (jak odstawiłam leki), także ten termin to tylko orientacyjny... Można urodzić przed lub przenosić. Każda ciąża (jak i później dzieci) inne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 15:34

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • kate88:) Autorytet

Wysłany: 27 lipca 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już kwietniowe mamusie :) spokojnych, nudnych ciazuni życzę :) styczniowka ;)

Aliskaa, Kinga. lubią tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2017, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kate88:) wrote:
    Już kwietniowe mamusie :) spokojnych, nudnych ciazuni życzę :) styczniowka ;)
    dziękujemy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2017, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaBS wrote:
    Dziewczyny a jakie macie terminy ostatniej @ i długości cykli? Bo ja jestem zapisana do marcówek aaale nie wiem czy nie wyjdzie kwiecień bo jakoś późno miałam dodatnią betę ;)
    A na kiedy masz termin porodu? Dopiszemy Cię do nas do listy :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam listę do wpisywania
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/13dWp3unyO24xmMkYTEdRChJn-teFSmL_tCkIA71b210/edit?usp=sharing

Co sądzicie? I czy możecie tam coś wpisać? Bo zastanawiam się czy dobrze zrobiłam...

• GosiaB Ekspertka

Wysłany: 27 lipca 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    https://docs.google.com/spreadsheets/d/13dWp3unyO24xmMkYTEdRChJn-teFSmL_tCkIA71b210/edit?usp=sharing

Co sądzicie? I czy możecie tam coś wpisać? Bo zastanawiam się czy dobrze zrobiłam...
    Wpisywać można tylko po zalogowaniu na konto Google. Strona wyświetla wtedy komunikat o konieczności zezwolenia autora na edycję. Musiałabyś zmienić w ustawieniach dane dotyczące edycji przez inne osoby.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 lipca 2017, 19:26

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2017, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    Wpisywać można tylko po zalogowaniu na konto Google. Strona wyświetla wtedy komunikat o konieczności zezwolenia autora na edycję. Musiałabyś zmienić w ustawieniach dane dotyczące edycji przez inne osoby.
    oki :) dzięki, zmieniłam :)
    a teraz działa?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy lot samolotem we wczesnej ciąży jest bezpieczny? Czy lepiej nie lecieć?

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 lipca 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    W poprzedniej ciąży miałam bardzo późno owulację coś koło 22dc przy cyklach 26dniowych. Lekarz termin wyznaczył normalnie wg miesiączki (mimo ze miałam monitoring cyklu robiony), dziecko i tak się wcześniej urodziło (jak odstawiłam leki), także ten termin to tylko orientacyjny... Można urodzić przed lub przenosić. Każda ciąża (jak i później dzieci) inne.
    tak wiadomo... może się okazać, że urodzimy wcześniej i zostaniemy marcówkami ;) A może nam się przedłużyć nawet do połowy kwietnia...

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Zapytaj gin. na wizycie. W 2 trym zwykle jest bezpieczny. W pierwszym nie wiem, bo to duże różnice ciśnień. W poprzedniej ciąży miałam 12 h podróż autem. Przyjechaliśmy rano, w południe mnie tak brzuch bolał, że myślałam że wyląduję na IP. To było gorsze od najgorszego okresu (a miałam bardzo bolesne). Szczerze, to w myślach już się żegnałam z maleństwem, na szczęście wszystko było ok. Od tamtej pory wychodzę z założenia, że lepiej konsultować takie rzeczy z gin., choć wtedy niby też miałam pozwolenie od lekarza.

Aliskaa lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • MartaBS Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:

Z porodem to oczywiście że może być bardzo różnie, bardziej chodziło mi właśnie o to czy lekarz mimo wszystko ocenia po ostatniej @ czy jednak zmieni termin względem wzrostu zarodka np. Ale już mniej więcej wiem, że najpierw termin z OM jako orientacyjny a później po dokładnych pomiarach będzie termin przypuszczalny adekwatny do ciąży faktycznej :)
    Aliskaa wrote:
    A na kiedy masz termin porodu? Dopiszemy Cię do nas do listy :)

Termin mam teoretycznie na 27 marca. Ale właśnie w związku z późnym rozwojem całej sytuacji wiem że ciąża wcale taka książkową nie jest a do kwietnia od 27 marca już bardzo niedaleko ;) Ale u nas to chyba rodzinne, siostra w obu ciążach tak miała jak ja, że niby w terminie @ to już wszystko jasne i wiadomo a ona miała np dwa dni po terminie betę 26 a ja trzy dni po terminie betę 57 :) Prawie wszystkie dziewczyny w wątku marcowym badające betę kilka dni przed terminem @ miały ok 150-300 a ja gdybym zbadała przed terminem to w ogóle nic by nie było ;) Stąd moja pewność o przesunięciu wszystkiego :) 07.08 idę do lekarza to się dowiem co i jak :)
    Aliskaa wrote:

Mamaginekolog na swoim fb pisała że w zdrowej ciąży nie ma przeciwwskazań, utarło sie że oczywiście najbezpieczniej od 2 trymestru ale jeśli ciąża jest zdrowa i nie zagrożona to w pierwszym też nie ma ryzyka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2017, 08:25

26.08.2017- zabieg, puste jajo płodowe, podejrzenie zaśniadu groniastego
    21.10.2018 córka 🍼
    age.png

08.12.2024 cień ⏸️
    12.12.2024 wyraźne ⏸️
    27.01.2025 pobranie Nifty 🤞
    03.02.2025 kolejna wizyta
    17.02.2025 prenatalne + pappa

preg.png
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:

w I trymestrze nie zaleca się lotem samolotem z racji zmiany ciśnienia które może (a nie musi) doprowadzić do poronienia. Lepiej odczekać do II trymestru.

• optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:

Wybacz, ale ja wolę pozostać w miarę anonimowa. W internecie nic nie ginie, a ta lista zostanie na tym forum na wieki, więc proszę o nieuzupełnianie moich danych ;) ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    optymistkaaa wrote:
    Wybacz, ale ja wolę pozostać w miarę anonimowa. W internecie nic nie ginie, a ta lista zostanie na tym forum na wieki, więc proszę o nieuzupełnianie moich danych ;) ;)

Widziałam na innych forach takie tabelki, dlatego stworzyłam.
    Ale sama nie będę nikomu tam nic wpisywać ;) Dodałam tylko nicki wg terminu porodu... a reszta zależy tylko od was, czy coś wpiszecie czy nie :)
    I chodziło mi o to czy jest już możliwość wpisywania czegoś... ;-) bo zmieniłam w ustawieniach możliwość edycji :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam za radę.
    I jednak nie będę ryzykować i nie polecę samolotem :)

• Milla_ Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:
    Dziękuję Wam za radę.
    I jednak nie będę ryzykować i nie polecę samolotem :)

Tak jak pisały poprzedniczki lepiej poczekać do drugiego trymestru. Ja w pierwszej ciąży w pierwszym trymestrze latałam samolotem bo wesela się trafiły, pierwszy lot miałam chyba w 7 tygodniu i na szczęście nie miało to wpływu na fasolkę. Teraz wychodzi na to że znów bede lecieć ok 7 tygodnia.

f2wljw4z2jsklqz3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2017, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milla_ wrote:
    Tak jak pisały poprzedniczki lepiej poczekać do drugiego trymestru. Ja w pierwszej ciąży w pierwszym trymestrze latałam samolotem bo wesela się trafiły, pierwszy lot miałam chyba w 7 tygodniu i na szczęście nie miało to wpływu na fasolkę. Teraz wychodzi na to że znów bede lecieć ok 7 tygodnia.

Ja chyba jednak odpuszczę loty w pierwszym trymestrze. Poczekam na ładną pogodę u nas. Oby jeszcze taka była :) U mnie wciąż leje... ;/

Dziewczyny robiłyście betę?

• optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja robiłam zaraz po pierwszym teście, gdzie był cień cienia :) Wolałam od razu wiedzieć, niż przez kilka dni umierać z niewiedzy i ciekawości :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 lipca 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    optymistkaaa wrote:
    ja robiłam zaraz po pierwszym teście, gdzie był cień cienia :) Wolałam od razu wiedzieć, niż przez kilka dni umierać z niewiedzy i ciekawości :)
    Ja robiłam dwa dni temu i dzisiaj też, żeby zobaczyć jaki jest przyrost :)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliskaa wrote:

Dziewczyny robiłyście betę?
    Nie, jeszcze nie robiłam. W pon idę do lekarza i mam nadzieję, że dostanę skierowanie. Usg też nie pogardzę. Może będę musiała trochę pościemniać ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ