X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 02:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:

Nie pamiętam czy pisałyście coś o twardniejacym brzuszku.
    Czy to powód do obaw? Czy raczej skutek przemęczenia?
    To zależy. Rozmawiałam z gin i ta sugeruje by odpocząć (najlepiej położyć się na 15-20 min) i jeśli przechodzi to ok. Jeśli twardnienia zdarzają się częściej to, trzeba prowadzić b. oszczędny tryb życia. Jeśli twardnienia nie mijają samoistnie, koniecznie wybierz się do lekarza. U mnie oznaczało to wczesne skurcze (w poprzedniej ciąży) właśnie na początku 2 trym., na ktg pisały się wysoko bo 70-80% i lekarka stwierdziła ze to za wcześnie. Zaleciła magnez (progesteron brałam cały czas) i dużo odpoczynku, zakaz noszenia ciężarów pow.5kg. Czasem lekarze zalecają też środki rozkurczowe typu No-spa itp

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 02:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patusia90 wrote:
    Dzięki bardzo :) zerknę sobie.

Co do twardnienia brzucha to mam nadzieje, że tak nie mam bo nawet nie wiem czym się objawia :(
    U mnie objawały się jak niekończące się wzdęcie (tylko bez wydodtających się gazów) Brzuch był duży i tak napięty od samego dołu po biust. Bardzo ciężko mi się oddychało i miałam wrażenie, że zaraz mi skóra pęknie od tego naciągnięcia. Myślałam, ze to normalne (bo brzuch rośnie). Poza tym dyskomfortem i uczuciem ciężkości nic mnie nie bolało. No ale ja chyba dziwna jestem, bo bolesne skurcze przepowiadające to miałam dwa i za pierwszym razem się nieźle przestraszyłam ;)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 02:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A skoro mowa o skurczach, to nie wiem czy wiecie, ale dobrze kupić sobie taką dużą piłkę do ćwiczeń i mieć napompowaną. Pod koniec koniec 2 trym. mogą pojawić się bolesne skurcze i wtedy dobrze ćwiczyć oddychanie wraz z bujaniem się na piłce (mi to przynosiło ulgę, szczególnie pozycja gdy w pozycji czworaczej (ręce kładłam na piłce, reszta na ziemi)i miednicą robiłam takie kółka w jedną i drugą stronę. Ps Mi ta piłka przydawała się też przy noworodku (zamiast chodzić, siadałam na piłce i się bujałam (szczególnie przydatne w nocy, gdy dziecko się drze, a rodzic zmęczony myśli tylko o tym by pójść spać)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis oglądałam piękne śpiworki do wózka i otulacze do fotelika i tak mi się trochę żal zrobiło że nie rodze zimą :-)

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie z innej beczki... Czy któraś z was kupowałam w H&M parkę ciążowa na zimę? Jak to wygląda z rozmiarami? Bo niestety w dziurze, w której mieszkam nie maja działu ciążowego i nie mogę przymierzyć :(

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Ja dzis oglądałam piękne śpiworki do wózka i otulacze do fotelika i tak mi się trochę żal zrobiło że nie rodze zimą :-)
    My i tak kupiliśmy zimowy śpwiworek do fotelika (tylko na jesieni, bo nie znosiła kurtek, kombinezonów itp. Także ja uważam je za super przydatne póki dziecko nie nauczy się chodzić). Przekładaliśmy go czasem do wózka. Ogólnie to chyba najlepsze rozwiązanie do auta dla maluszków, bo wszystkie grube kurtki i bluzy z kapturem za bardzo podnoszą i odpychają głowę od zagłówka i jest ryzyko ze dziecko będzie miało problemy z oddychaniem w czasie jazdy (bo główka im wtedy mocno opada do przodu, szczególnie w czasie snu.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo wrote:
    Pytanie z innej beczki... Czy któraś z was kupowałam w H&M parkę ciążowa na zimę? Jak to wygląda z rozmiarami? Bo niestety w dziurze, w której mieszkam nie maja działu ciążowego i nie mogę przymierzyć :(
    Ja wczoraj przymierzałam kurtki zimowe ale nie parki i mam 165cm wzrostu, wymiary 90-75-90 i pasował mi rozmiar S i powiem Ci ze niektore fasony S to wygladaja jak L (Mój mąż sie smiał ze mam na sobie worek). Mam parkę ciążową ale wiosenną z HM i też jest w rozmiarze S i do końca ciązy mi slużyła :)
    Spodnie ciążowe z HM mam w rozmiarze 38.

Ja pojechałam przymierzyć do sklepu a potem weszlam na OLX i kupiłam od dziewczyny kurtkę z tamtego sezonu za 90zł i widac po zdjeciach ze faktycznie bardzo zadbana.

Ja poprzednie dziecko rodziłam w październiku i powiem Wam że nie miałam ani śpiworka do wózka ani fotelika. Dziecko ubieralam w kombinezon, na to kołderka albo gruby koc złożony na 2 i pokrowiec ktory byl dodany do wozka ba nożki lub gondolę. Z tym ze ja mieszkam nad morzem gdzie zimy nie są jakieś ostre. A poniżej -10stopni nie wychodzilam z domu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2017, 10:14

MaGo lubi tę wiadomość

• patusia90 Ekspertka

Wysłany: 29 października 2017, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubioru dla malucha na kwiecień to zastanawiam się właśnie co kupić - opłaca się w ogóle jakiś lekki kombinezon czy bardziej sweterek i na to grubszy kocyk? Chyba bliżej porodu coś kupię bo wtedy bardziej będę się orientować w pogodzie.

Odebrałam cytologię A2 B1

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo wrote:

Ja kupiłam u nich ciazowa kurtkę pikowaną, ale parkę też mierzyłam. W obu przypadkach był na mnie dobry rozmiar mój standardowy 34, bo na brzuszek jest ona przystosowana dzięki mozliwosci poszerzania z boku. Wybrałam pikowaną bo parka była dłuższa, a ja niska jestem, więc lepiej się czułam w tej pierwszej :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Ja kupiłam u nich ciazowa kurtkę pikowaną, ale parkę też mierzyłam. W obu przypadkach był na mnie dobry rozmiar mój standardowy 34, bo na brzuszek jest ona przystosowana dzięki mozliwosci poszerzania z boku. Wybrałam pikowaną bo parka była dłuższa, a ja niska jestem, więc lepiej się czułam w tej pierwszej :)
    Hmmmm....To jeśli zamówię na ich stronie XL to powinna być większa niż standardowa XL-ka? Chodzi mi też o obwód w piersiach i ramiona ;) Nie należę do tych najmniejszych i najszczuplejszych bo kurtki noszę rozmiar 44 :/ O brzuszek się nie martwię, bo wiem, że dołem są szerokie i workowate to dałabym radę :D

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To wszystko zależy, gdzie rośniesz ;) Mi w sumie piersi urosły o jeden rozmiar, więc w biuście mój rozmiar standardowy jest mi dobry i mam aktualnie jeszcze luz na ewentualny przyrost. A brzuch jest dostosowany. Z tego co widziałam w necie to zalecają zakup swojego rozmiaru standardowego i u mnie się to sprawdziło, ale nie potrafię Ci powiedzieć, czy przy wyższych rozmiarach jest tak samo. Z tego co pamiętam za to, to zwrot u nich to tylko 3.50zł, więc w razie co wymiana na inny rozmiar nie jest kosztowna :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo wrote:
    Hmmmm....To jeśli zamówię na ich stronie XL to powinna być większa niż standardowa XL-ka? Chodzi mi też o obwód w piersiach i ramiona ;) Nie należę do tych najmniejszych i najszczuplejszych bo kurtki noszę rozmiar 44 :/ O brzuszek się nie martwię, bo wiem, że dołem są szerokie i workowate to dałabym radę :D
    U mnie z tabeli rozmiarow wychodzi S i kupilam S. Patka kupuje standardowo XS i kurtke tez kupila XS. Wiec ja bym chyba kupila swoj standardowy rozmiar.
    XL bedzie na pewno wieksze niz standardowe XL. Kieruj sie tabela rozmiarow co Ci tam podpowiada :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a moze bysmy zrobily jakis dokument ze sklepami dzieciowymi, ktore polecamy? Chodzi mi tu o cale wyprawkowe jak i np takie gdzie mozna kupic jakies fajne posciele czy rozki czy kokony :) ja mam duzo takich sklepow na instagramie czy fb.

Ja wczoraj zalozylam pierwszy raz legginsy ciazowe :) jaka wygoda! Nic nie uwiera :))) mam rozmiar M ale to z aliexpress wiec sa okej :)
    Kurtke mam jeszcze stara. Kolejny sezon chyba w niej przechodze. Kupilam ja w 2013 w Zarze :) parka khaki ze skorzanymi rekawami i regulowana w pasie. W razie W mam jeszcze kurtke Lewandowskiej ;) tez z ali hehe ;)

• MaGo Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    U mnie z tabeli rozmiarow wychodzi S i kupilam S. Patka kupuje standardowo XS i kurtke tez kupila XS. Wiec ja bym chyba kupila swoj standardowy rozmiar.
    XL bedzie na pewno wieksze niz standardowe XL. Kieruj sie tabela rozmiarow co Ci tam podpowiada :)
    Ale gdzie ta tabela rozmiarów, bo szukałam i nie ma własnie :( Na ciążową odzież nie ma tabelki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2017, 12:38

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HM ma dziwna rozmiarowke serio.
    Mam spodnie jensy ciazowe rurki po bratowej 40 i siemoeszcze teraz kupilam 44 i sa na styk ciasniekszeniz te 40.w poprzedniej ciazy czasem 46 spodnie były ciasne. Maja zanizona ta rozmiarowke serio ka nosze normalnie L i xl czyli w 40 i 42 a u nich od poczatku ciazy nowe 44.
    Za to kurtka z HM jak kupilam xl to mega mega duza az za duza i nawet w 43 tygodniu coazy spokojnie sie zapinalam w niej. Wiec polecam mierzyć.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ubrań dla maluszka na kwiecien. To jak mówią kwiecień plecień bo przeplata trochę zimy trochę lata. Ja mam córkę z kwietnia i to był taki gorący kwiecień ze praktycznie spodnie na długi rękaw, cieniutka bluzeczka na długi rękaw u bawełniana czapeczka to był jej codzienny ubiór. Ale wg mnie warto mieć wszytsko i jakiś kombineozn i kurteczkę i sweterki bo pogodę w kwietniu trudno przewidzieć

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo wrote:
    Ale gdzie ta tabela rozmiarów, bo szukałam i nie ma własnie :( Na ciążową odzież nie ma tabelki.
    Rozmiarowka ciazowa jest taka sama jak rozmiarowka normalna :) Oni sobie samo dodają ten zapas na brzuszek i rosnącą kobietę. Jak masz standardową tabelę to tam jest napisane poniżej ze dla ciężarnych jest ta sama tabela. A znalazlas tą standardową?

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na 100% chlopak, bezwstydnie sie pokazał :D wszystko super, pokazal wszystkie komory w serduszku, twarzyczke :) grzeczny Synuś :D

AJrin, Agusia_pia, Paatka, Tęskniąca, darika, MaGo, KaMiszka, Kinga., Totoro, patusia90, Halina90, Sassy, Aksamitna, Aliskaa lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • GosiaB Ekspertka

Wysłany: 29 października 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dawno się nie odzywałam - sporo pracy. Jeżeli się nie boicie zakupów przez internet, to polecam Bonprix. Mają sporą kolekcję ciążową. Ja kupiłam jeansy dzwony za 60zł - był akurat rabat na spodnie. Fajne są też topy - kupiłam 2szt. w dwupaku. Kurtki na razie nie kupuję, ale mają fajną ofertę. Podobają mi się takie z "doczepką" na dziecko w chuście lub nosidełku.Rozmiarówka troszkę zawyżona - ja noszę 40 i kupuję 40 ciążowe, są raczej luźne. Myślę, że 38 byłby bardziej dopasowany. Kupiłam też tuniki ze zwykłej kolekcji - mają rozszerzane fasony. P.S. Jestem po badaniach Harmony - wszystko ok :)córeczka.

Katy, patusia90, darika, MaGo, Kinga., Totoro, Sassy lubią tę wiadomość

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 29 października 2017, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB super, dzięki za info :)

ja spędzałam weekend u rodziców, zmieniłam trochę otoczenie :)
    przywiozłam ciuszki po chrześnicy :) słodkie maleństwa :)

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
‹‹ 367 368 369 370 371 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ