X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Makira Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    ja na połówkowe w czwartel. A powiedzcie mi wielkość maluszków teraz to od głowki do dupki czy z nożkami?
    CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa, od główki do dupki :)

gg646iye46nicebi.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore magnez odkad lekarz potwierdzil ciaze ,kazal brac magnez, kwas foliowy, witaminy i tran w kapsulkach ;)

xk81pfk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa, od główki do dupki :)

Tez mi sie wydaje, że od głowki do dupki. Chyba ciezko byloby zmierzyc te kopiące i krecące sie nózki ;p

Makira no wlasnie, ja zupelnie nic nie czuje, dzidzia jest ulozona tak jakby pionowo, moze dlatego? moze jest spokojne? po tatusiu ;p A moze po prostu mam grube lozysko + tłuszczyk i jest amortyzacja :) Lekarz mnie uspokoil, że w brzuchu sie pieknie rusza, wiec wszystko z nim ok ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 16:11

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnezu osobno nie biore bo mam juz zawarty w tabletkach Mama DHA. I nie mam problemu z twardnieniem macicy. W poprzedniej ciąży tez nie mialam i w dniu porodu mialam skurcze max na 20% (gdzie przy pprodzie powinny byc conajmniej na 120%).

Co do imienia to ja generalnie mam w dupie co kto mysli o imieniu mojego dziecka bo to moje dziecko. Tesciowa i moja mama nazwaly po swojemu wiec ja zrobie to samo :)

Ciuchy ciazowe z HM raczej kupuje sie takie jaki rozmiar nosisz na codzien. Czyli jesli masz standardowo ciuchy z HM na 40 to kup 40. Ja moge zmierzyć rozmiar 36-38 gdyby ktos chciał.

Moje dziecko tez ma czkawke w brzuchu i to jest wlasnie takie regularne pukanie.

Nie kupuje adapterow bo korzystam z auta tylko 2 razy na tydzień wiec nie czuje takiej potrzeby :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 16:18

• Makira Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Tez mi sie wydaje, że od głowki do dupki. Chyba ciezko byloby zmierzyc te kopiące i krecące sie nózki ;p

Tak, nóżki się mierzy oddzielnie, a dokładnie parametr FL czyli długość kości udowej.

edwarda20 wrote:
    Makira no wlasnie, ja zupelnie nic nie czuje, dzidzia jest ulozona tak jakby pionowo, moze dlatego? moze jest spokojne? po tatusiu ;p A moze po prostu mam grube lozysko + tłuszczyk i jest amortyzacja :) Lekarz mnie uspokoil, że w brzuchu sie pieknie rusza, wiec wszystko z nim ok ;p

Pionowo czyli miednicowo? ;d siedzi sobie ;D u mnie jest tak samo, ale na tym etapie to dobrze, tylko skoro ja czuje to Twoje chyba jest po prostu spokojne haha ;D

gg646iye46nicebi.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Magnezu osobno nie biore bo mam juz zawarty w tabletkach Mama DHA. I nie mam problemu z twardnieniem macicy. W poprzedniej ciąży tez nie mialam i w dniu porodu mialam skurcze max na 20% (gdzie przy pprodzie powinny byc conajmniej na 120%).
    To nie jest do końca tak, że powinny być na tyle czy tyle %. Najważniejsze jest co odczuwa kobieta, a nie co pokazuje KTG. Wystarczy, że ktoś dotknie pelotę naskurczową lub się przesunie, a już pokazuje niemiarodajny wynik. Prawda jest taka, że rozwarcie może się zrobić nawet od samych bóli krzyżowych.

gg646iye46nicebi.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Poratuje ktoś tymi wymiarami ciuszkow HM?
    Ja mam spodnie 38 i sukienkę 36 wiec nie poratuje.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Miałam dziś połówkowe - Henio ma 360gram, 21 cm, wszystko idealnie. Łożysko mam na przedniej ścianie, grube i porządne, lekarz mnie uspokoił, ze jeszcze długo mogę nie czuć ruchów przy takim łożysku. Bo póki co nie czuje w ogóle. Na 4d maluch jedną raczką bawił sie pępowiną, a druga mial pod policzkiem. Prześliczny :)

Wow, duży chłopczyk :-). Najważniejsze, że wszystko ok, a nakopac Cie pewnie jeszcze zdąży :-).
    Oj to badanie 4d jest świetne. Ja miałam pierwszy raz na polowkowych i byłam zachwycona. Do tej pory nie mogę sie napatrzec na moją corcie :-D

edwarda20 lubi tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    Nie wiem,czy wszystkie wyglądają podobnie. Ja na mój mówię poddupnik :) Jest to poduszka, którą przypina się do oparcia fotela i na którą siadasz, następnie zapinasz pas i do tej poduszki specjalną pętlą na zatrzaski przypinasz dolną część pasa - to utrzymuje pas nisko, pod brzuchem.
    Dokładnie o taki adapter mi chodzi :-). Chciałabym firmy Be Safe ale chyba kupię używany bo są dość drogie.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Wow, duży chłopczyk :-). Najważniejsze, że wszystko ok, a nakopac Cie pewnie jeszcze zdąży :-).
    Oj to badanie 4d jest świetne. Ja miałam pierwszy raz na polowkowych i byłam zachwycona. Do tej pory nie mogę sie napatrzec na moją corcie :-D

Wychodzi na to, że miesci sie idealnie w siatce centylowej, jedynie brzuszek ma o kilka dni wiekszy ;p Ogolnie to nie ma po kim byc duzy, bo cala rodzina z obu stron malutka ;p ale zobaczymy, niech rosnie wieeeeelki :) To zdjecie z 4d jest przesuper, tez ciągle na nie patrze :) A skopie mnie na pewno, jeszcze bede miala dosyc.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • patusia90 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Ja pierwszy raz poczułam po wizycie w 20tc :) ale nie pamiętam abym czuła te słynne motylki, bąbelki. U mnie zaczęło się od lekkich kopnięć. Teraz czuję coraz mocniej, czasem widać jak brzuch faluje :) a też mam trochę tłuszczyku i do tego łożysko na przedniej ścianie.

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia to bardzo ładne imię. Zreszta każdy daje dziecku takie jak mu sie podoba i nikt nie powinien sie wtrącać w ta decyzje. Moja szwagierka na każdym kroku krytykowała Wszystko o czym mowilam. Ona ma dwójkę dzieci i myślała ze bede robic to co ona a ja szczerze mówiąc jednym uchem wpuszczam a drugim wypuszczam. Nie obchodzi mnie kto co musli. To jest moje dziecko i bede robic po swojemu. Co do rodziców moich czy męża to oni sie nie wtrącają. Nawet nie wiem czy im podoba sie imię które wybraliśmy- moi rodzice mówili ze bardzo ładne, a teście nic nie powiedzieli wiec nie wiem. Drugie imię nasz synek dostanie po moim mezu i tutaj nasi rodzice powiedzieli wspólnie ze bardzo dobra decyzja.

Jeśli chodzi o adapter do pasów w samochodzie to ja używam. Kupiłam w smyku za 140 zł ale szczerze mówiąc nie pamietam juz jakiej firmy a na stronie smyka nie znalazłam. Jestem zadowolona i bezpieczniejsza bo mimo tego ze ja jeżdzę przepisowo to zawsze znajdzie sie kierowca który łamie wszystkie możliwe przepisy i moze dojść do tragedii. Jedyna rzeczą w tym adapterów która mnie wkurza to jest zbyt krótki pasek do zapięcia. Nie do każdego fotela da radę przyczepić. Ja osobiście mam mały samochód wiec jest ok, w męża samochodzie tez normalnie zapne, ale jak juz mam gdzieś pojechać z moim bratem który ma wielki samochód to niestety mimo wielkich prób nie da rady ich zapiać. Wtedy musimy jechac moim małym peugeotem :P

Ja zamawiałam ciuchy z H&M, ale niestety nie pomogę z tego względu ze ja normalnie nosze rozmiar spodni 32, a tam nie było takich małych wiec zamówiłam 34 i sa za duze. Nogawki muszę podwinać, ale to nie największy problem. W pasie sa troszkę za szerokie i muszę wpychać długa bluzkę do środka zeby z tylka mi nie zjeżdżały :P ostatnio śmiałam sie do męża ze jak zleca z pupy to nic sie nie stanie bo jest ta gumka wiec nikt nic nie zobaczy, ale bede wyglądać jakbym narobiła sobie w porty :P myśle ze niedługo te spodnie bedą dobre w pasie, ale na razie muszę kombinowac.

Magnez ja tez biorę od 10 tc odkąd pojawiły sie u mnie małe plamienia (okazało sie, ze śluzówka mi pękła dlatego było plamienie) i dostałam luteinę i magnez który miał zapobiec mrowieniom nóg. Na początku miałam bóle podbrzusza i od razu po tych bólach zaczynały sie mrowienie nóg. Zaczęłam brać magne b6 i przestały mi mrowiec, ale nie mogę przestać ich brać bo znowu mogą wrocic.

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś ryczalam jak bóbr w pracy.
    Ogladalam dzis pampki te dla wczesniakow jakie one malutkie. Dotego zdjęcia tych malych fighterow po 400 gram.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7222fd2af4bf.jpg

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin jaka duża różnica!

a mnie chyba coś bierze, jakoś źle się czuję, bolą mnie nogi, głowa, plecy ręce. trzeba coś zaaplikować i lulu

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja noszę spodnie ciążowe z H&M ale rozmiar 34.
    Ja daję synkowi na imię Oliwier, ale też nie wszystkim się podoba. I szczerze mam to gdzieś...bo to mój synek

• darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    A ja dziś ryczalam jak bóbr w pracy.
    Ogladalam dzis pampki te dla wczesniakow jakie one malutkie. Dotego zdjęcia tych malych fighterow po 400 gram.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7222fd2af4bf.jpg

O rany :-( normalnie pupa na rączce się mieści :-(. 400 g to tyle ile ma teraz moja Amela. Ja, nie wiem czemu, na temat wcześniakow jestem przeczulona. Jak tylko oglądam coś o wczesniakach to ryczę jak nie wiem :-(.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • moniśka... Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Dziewczyny mam prośbę chciałabym sobie zamówić kilka rzeczy z H&M dla kobiet w ciąży. Czy mógłby mi ktoś zmierzyć ile mają spodnie rozmiar 40 w pasie i udzie? Oraz jakies bluzki w rozmierza 40 pod pachami i w ramionach? Nie wiem jak wypadają te rozmiary. Czy kupic 40 czy 42 hmmmmm
    Za chwile ide kąpać synka, pozniej zmierze spodnie i bluzke to dam znac

• AJrin Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z Imieniem tesciu ma problem a to uparty typ i obrazalski. Ja rozumiem, ze komus sie moze niepodobac i spoko niech powoe swoje ale niech nie oczekuje, że my zmienimy imie które nam sie jako rodzica podoba dla jego widzimisie. Trudno będzie musiał przebolec.

tanith lubi tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluzka ramiona 36, pod pachami 46.5
    Spodnie pas, a wlasciwie miejsce gdzie koncza soe spodnie a zaczyna panel, wiec troche nad biodrami 38 cm, udo 19.
    Bluzke mam zwykla, bawełniana a spodnie dosc elastyczne,

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniśka... wrote:
    Bluzka ramiona 36, pod pachami 46.5
    Spodnie pas, a wlasciwie miejsce gdzie koncza soe spodnie a zaczyna panel, wiec troche nad biodrami 38 cm, udo 19.
    Bluzke mam zwykla, bawełniana a spodnie dosc elastyczne,

moniśka a ogólnie przed ciążą nosiłaś 40 czy mniejszy rozmiar?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
‹‹ 462 463 464 465 466 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ