X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Makira Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    ja na połówkowe w czwartel. A powiedzcie mi wielkość maluszków teraz to od głowki do dupki czy z nożkami?
    CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa, od główki do dupki :)

gg646iye46nicebi.png
  • Sylwiaa95 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biore magnez odkad lekarz potwierdzil ciaze ,kazal brac magnez, kwas foliowy, witaminy i tran w kapsulkach ;)

xk81pfk.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Makira wrote:
    CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa, od główki do dupki :)

Tez mi sie wydaje, że od głowki do dupki. Chyba ciezko byloby zmierzyc te kopiące i krecące sie nózki ;p

Makira no wlasnie, ja zupelnie nic nie czuje, dzidzia jest ulozona tak jakby pionowo, moze dlatego? moze jest spokojne? po tatusiu ;p A moze po prostu mam grube lozysko + tłuszczyk i jest amortyzacja :) Lekarz mnie uspokoil, że w brzuchu sie pieknie rusza, wiec wszystko z nim ok ;p

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 16:11

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnezu osobno nie biore bo mam juz zawarty w tabletkach Mama DHA. I nie mam problemu z twardnieniem macicy. W poprzedniej ciąży tez nie mialam i w dniu porodu mialam skurcze max na 20% (gdzie przy pprodzie powinny byc conajmniej na 120%).

Co do imienia to ja generalnie mam w dupie co kto mysli o imieniu mojego dziecka bo to moje dziecko. Tesciowa i moja mama nazwaly po swojemu wiec ja zrobie to samo :)

Ciuchy ciazowe z HM raczej kupuje sie takie jaki rozmiar nosisz na codzien. Czyli jesli masz standardowo ciuchy z HM na 40 to kup 40. Ja moge zmierzyć rozmiar 36-38 gdyby ktos chciał.

Moje dziecko tez ma czkawke w brzuchu i to jest wlasnie takie regularne pukanie.

Nie kupuje adapterow bo korzystam z auta tylko 2 razy na tydzień wiec nie czuje takiej potrzeby :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 16:18

• Makira Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Tez mi sie wydaje, że od głowki do dupki. Chyba ciezko byloby zmierzyc te kopiące i krecące sie nózki ;p

Tak, nóżki się mierzy oddzielnie, a dokładnie parametr FL czyli długość kości udowej.

edwarda20 wrote:
    Makira no wlasnie, ja zupelnie nic nie czuje, dzidzia jest ulozona tak jakby pionowo, moze dlatego? moze jest spokojne? po tatusiu ;p A moze po prostu mam grube lozysko + tłuszczyk i jest amortyzacja :) Lekarz mnie uspokoil, że w brzuchu sie pieknie rusza, wiec wszystko z nim ok ;p

Pionowo czyli miednicowo? ;d siedzi sobie ;D u mnie jest tak samo, ale na tym etapie to dobrze, tylko skoro ja czuje to Twoje chyba jest po prostu spokojne haha ;D

gg646iye46nicebi.png
  • Makira Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Magnezu osobno nie biore bo mam juz zawarty w tabletkach Mama DHA. I nie mam problemu z twardnieniem macicy. W poprzedniej ciąży tez nie mialam i w dniu porodu mialam skurcze max na 20% (gdzie przy pprodzie powinny byc conajmniej na 120%).
    To nie jest do końca tak, że powinny być na tyle czy tyle %. Najważniejsze jest co odczuwa kobieta, a nie co pokazuje KTG. Wystarczy, że ktoś dotknie pelotę naskurczową lub się przesunie, a już pokazuje niemiarodajny wynik. Prawda jest taka, że rozwarcie może się zrobić nawet od samych bóli krzyżowych.

gg646iye46nicebi.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Poratuje ktoś tymi wymiarami ciuszkow HM?
    Ja mam spodnie 38 i sukienkę 36 wiec nie poratuje.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Miałam dziś połówkowe - Henio ma 360gram, 21 cm, wszystko idealnie. Łożysko mam na przedniej ścianie, grube i porządne, lekarz mnie uspokoił, ze jeszcze długo mogę nie czuć ruchów przy takim łożysku. Bo póki co nie czuje w ogóle. Na 4d maluch jedną raczką bawił sie pępowiną, a druga mial pod policzkiem. Prześliczny :)

Wow, duży chłopczyk :-). Najważniejsze, że wszystko ok, a nakopac Cie pewnie jeszcze zdąży :-).
    Oj to badanie 4d jest świetne. Ja miałam pierwszy raz na polowkowych i byłam zachwycona. Do tej pory nie mogę sie napatrzec na moją corcie :-D

edwarda20 lubi tę wiadomość

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GosiaB wrote:
    Nie wiem,czy wszystkie wyglądają podobnie. Ja na mój mówię poddupnik :) Jest to poduszka, którą przypina się do oparcia fotela i na którą siadasz, następnie zapinasz pas i do tej poduszki specjalną pętlą na zatrzaski przypinasz dolną część pasa - to utrzymuje pas nisko, pod brzuchem.
    Dokładnie o taki adapter mi chodzi :-). Chciałabym firmy Be Safe ale chyba kupię używany bo są dość drogie.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Wow, duży chłopczyk :-). Najważniejsze, że wszystko ok, a nakopac Cie pewnie jeszcze zdąży :-).
    Oj to badanie 4d jest świetne. Ja miałam pierwszy raz na polowkowych i byłam zachwycona. Do tej pory nie mogę sie napatrzec na moją corcie :-D

Wychodzi na to, że miesci sie idealnie w siatce centylowej, jedynie brzuszek ma o kilka dni wiekszy ;p Ogolnie to nie ma po kim byc duzy, bo cala rodzina z obu stron malutka ;p ale zobaczymy, niech rosnie wieeeeelki :) To zdjecie z 4d jest przesuper, tez ciągle na nie patrze :) A skopie mnie na pewno, jeszcze bede miala dosyc.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • patusia90 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Ja pierwszy raz poczułam po wizycie w 20tc :) ale nie pamiętam abym czuła te słynne motylki, bąbelki. U mnie zaczęło się od lekkich kopnięć. Teraz czuję coraz mocniej, czasem widać jak brzuch faluje :) a też mam trochę tłuszczyku i do tego łożysko na przedniej ścianie.

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia to bardzo ładne imię. Zreszta każdy daje dziecku takie jak mu sie podoba i nikt nie powinien sie wtrącać w ta decyzje. Moja szwagierka na każdym kroku krytykowała Wszystko o czym mowilam. Ona ma dwójkę dzieci i myślała ze bede robic to co ona a ja szczerze mówiąc jednym uchem wpuszczam a drugim wypuszczam. Nie obchodzi mnie kto co musli. To jest moje dziecko i bede robic po swojemu. Co do rodziców moich czy męża to oni sie nie wtrącają. Nawet nie wiem czy im podoba sie imię które wybraliśmy- moi rodzice mówili ze bardzo ładne, a teście nic nie powiedzieli wiec nie wiem. Drugie imię nasz synek dostanie po moim mezu i tutaj nasi rodzice powiedzieli wspólnie ze bardzo dobra decyzja.

Jeśli chodzi o adapter do pasów w samochodzie to ja używam. Kupiłam w smyku za 140 zł ale szczerze mówiąc nie pamietam juz jakiej firmy a na stronie smyka nie znalazłam. Jestem zadowolona i bezpieczniejsza bo mimo tego ze ja jeżdzę przepisowo to zawsze znajdzie sie kierowca który łamie wszystkie możliwe przepisy i moze dojść do tragedii. Jedyna rzeczą w tym adapterów która mnie wkurza to jest zbyt krótki pasek do zapięcia. Nie do każdego fotela da radę przyczepić. Ja osobiście mam mały samochód wiec jest ok, w męża samochodzie tez normalnie zapne, ale jak juz mam gdzieś pojechać z moim bratem który ma wielki samochód to niestety mimo wielkich prób nie da rady ich zapiać. Wtedy musimy jechac moim małym peugeotem :P

Ja zamawiałam ciuchy z H&M, ale niestety nie pomogę z tego względu ze ja normalnie nosze rozmiar spodni 32, a tam nie było takich małych wiec zamówiłam 34 i sa za duze. Nogawki muszę podwinać, ale to nie największy problem. W pasie sa troszkę za szerokie i muszę wpychać długa bluzkę do środka zeby z tylka mi nie zjeżdżały :P ostatnio śmiałam sie do męża ze jak zleca z pupy to nic sie nie stanie bo jest ta gumka wiec nikt nic nie zobaczy, ale bede wyglądać jakbym narobiła sobie w porty :P myśle ze niedługo te spodnie bedą dobre w pasie, ale na razie muszę kombinowac.

Magnez ja tez biorę od 10 tc odkąd pojawiły sie u mnie małe plamienia (okazało sie, ze śluzówka mi pękła dlatego było plamienie) i dostałam luteinę i magnez który miał zapobiec mrowieniom nóg. Na początku miałam bóle podbrzusza i od razu po tych bólach zaczynały sie mrowienie nóg. Zaczęłam brać magne b6 i przestały mi mrowiec, ale nie mogę przestać ich brać bo znowu mogą wrocic.

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś ryczalam jak bóbr w pracy.
    Ogladalam dzis pampki te dla wczesniakow jakie one malutkie. Dotego zdjęcia tych malych fighterow po 400 gram.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7222fd2af4bf.jpg

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin jaka duża różnica!

a mnie chyba coś bierze, jakoś źle się czuję, bolą mnie nogi, głowa, plecy ręce. trzeba coś zaaplikować i lulu

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja noszę spodnie ciążowe z H&M ale rozmiar 34.
    Ja daję synkowi na imię Oliwier, ale też nie wszystkim się podoba. I szczerze mam to gdzieś...bo to mój synek

• darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AJrin wrote:
    A ja dziś ryczalam jak bóbr w pracy.
    Ogladalam dzis pampki te dla wczesniakow jakie one malutkie. Dotego zdjęcia tych malych fighterow po 400 gram.
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7222fd2af4bf.jpg

O rany :-( normalnie pupa na rączce się mieści :-(. 400 g to tyle ile ma teraz moja Amela. Ja, nie wiem czemu, na temat wcześniakow jestem przeczulona. Jak tylko oglądam coś o wczesniakach to ryczę jak nie wiem :-(.

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • moniśka... Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Dziewczyny mam prośbę chciałabym sobie zamówić kilka rzeczy z H&M dla kobiet w ciąży. Czy mógłby mi ktoś zmierzyć ile mają spodnie rozmiar 40 w pasie i udzie? Oraz jakies bluzki w rozmierza 40 pod pachami i w ramionach? Nie wiem jak wypadają te rozmiary. Czy kupic 40 czy 42 hmmmmm
    Za chwile ide kąpać synka, pozniej zmierze spodnie i bluzke to dam znac

• AJrin Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z Imieniem tesciu ma problem a to uparty typ i obrazalski. Ja rozumiem, ze komus sie moze niepodobac i spoko niech powoe swoje ale niech nie oczekuje, że my zmienimy imie które nam sie jako rodzica podoba dla jego widzimisie. Trudno będzie musiał przebolec.

tanith lubi tę wiadomość

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluzka ramiona 36, pod pachami 46.5
    Spodnie pas, a wlasciwie miejsce gdzie koncza soe spodnie a zaczyna panel, wiec troche nad biodrami 38 cm, udo 19.
    Bluzke mam zwykla, bawełniana a spodnie dosc elastyczne,

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniśka... wrote:
    Bluzka ramiona 36, pod pachami 46.5
    Spodnie pas, a wlasciwie miejsce gdzie koncza soe spodnie a zaczyna panel, wiec troche nad biodrami 38 cm, udo 19.
    Bluzke mam zwykla, bawełniana a spodnie dosc elastyczne,

moniśka a ogólnie przed ciążą nosiłaś 40 czy mniejszy rozmiar?

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
‹‹ 462 463 464 465 466 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ