X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    MaGo gratuluje udanej wizyty i syna :) milo sie czyta historie, ze dzidzia takie rzeczy wyczynia podczas usg, tez chce cos takiego zobaczyc :) i jaki duzy ten chlopak :) takoej wagi to jeszcze chyba zadna nie podawala :)
    Hi hi u nas tylko 484 i mam nadzieję, że trochę przystopuje...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 00:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi z usg w dniu porodu wróżyli 3600, urodziła się 2980... Tylko niepotrzebnie się stresowałam...

Ps Za mną pracowity tydzień (malowanie, mycie okien itp), ale w końcu się rozliczyłam z poprzedniego mieszkania i kamień spadł mi z serca. Teraz tylko muszę ogarnąc nowe, poskręcać meble i założyć barierkę na schody. Za to, jeśli wszystko wypali, to w weekend będzie pełny relax...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 05:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga z tym myciem okien to uwazaj to juz nie na nasze brzuszki takie charce ;)
    Ja jakos spac nie moge. Obudzilam sie... Maly chyba spi bo nie fika jeszcze.

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 07:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A za mną pierwsza noc z rogalem. I wiecie co? Jestem zachwycona! :-) spało się rewelacyjnie! :-)
    Agusia_pia moja córcia tez jeszcze spi :-), chociaż jak się przebudzilam pół godziny temu to się ruszała :-)

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    A za mną pierwsza noc z rogalem. I wiecie co? Jestem zachwycona! :-) spało się rewelacyjnie! :-)
    Agusia_pia moja córcia tez jeszcze spi :-), chociaż jak się przebudzilam pół godziny temu to się ruszała :-)

ja już czuję małego regularnie, wieczorem, przed snem, z rana, np o 6 :) i nawet w ciągu dnia, np jak jestem głodna.

ja właśnie zjadłam śniadanie, pójdę na godzinę na bieżnię na siłownię i wracam dziś do domu.

po wczorajszym nie udanym pobraniu krwi mam siniaki na nadgarstkach :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 08:56

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MaGo wrote:
    No więc jestem po badaniu połówkowym ;) Badanie ok, wszystko w porządku, chłop jak dąb! TAK chłopak potwierdziło się na 100000% Bo jak nam lekarz przybliżył to, co dzidzia ma między nogami to nie mieliśmy żadnych pytań :D Mąż poczerwieniał, lekarz śmiał się w głos, że ma się czym pochwalić ;) Bardziej wrażliwe panie proszę nie oglądać zdjęcia poniżej hihi ;)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0adc4b326df2.jpg
    Niuniek waży 530g :O więc po mamusi :D Skakał, ssał paluszka, łykał wody płodowe <3 Jednie czym się zmartwiłam, to tym, że łożysko jest ciut za nisko :/ Ale będziemy to obserwować i jeśli się nie podniesie w 30 tygodniu to wtedy będziemy interweniować :(
    A oto synuś:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/e948a6788079.jpg Rączka przy policzku więc nie widać za ładnie, ale i tak kocham ten słodki nosek <3 <3 <3
    Śliczny synek :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malgosia82 wrote:
    Ja dzisiaj też byłam na połówkowym USG, mały pozostał małym czyli będzie synuś, waży 343g, maleńki chyba jest porównując z Waszymi. Lekarz zapytany o to czy mogę kupować niebieskie rzeczy dał zgodę :) Po badaniu wstąpiłam do Smyka, był rabat 25% więc parę rzeczy kupiłam. Kocyk, pieluchy tetrowe, gruszkę do noska, body i dwa kaftaniki. A to mój Krzysztof :)
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2ea6df65b5af.jpg
    śliczny <3

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja od wczoraj chodzę jakby struta. Nie mam siły na nic, ciągle czarne myśli. Jak sobie dam radę z dzieckiem. Z dwójką dzieci. Dodam, że jedno ma innego ojca i drugie też.
    Do tego kilogramy rosną, i już nawet mama mówi że mi tyłek urósł? no, gdyby powiedziała że brzuch to ok, ale tyłek...? ehhh... jestem młoda, nie wiem czy będę miała jakikolwiek czas dla siebie...
    Kocham tego małego człowieka we mnie ale też wiem że jestem tylko człowiekiem i troche to wszystko mnie przeraża.
    Nie dość, że od wczoraj ciągle leżę bo fizycznie nie mam sił na nic to jeszcze psychika... ehh musiałam się wyżalić. A dodatkowo wszystko mnie wkurza. Nawet to że coś leży tam gdzie nie powinno. Niby ten drugi trymestr i powinno byc lepiej a tu jakieś doły...i doliny...;/
    Do tego jestem na L4 i oczywiście na najniższą krajową, mimo że pracując dostawałam więcej... więc odeszło mi sporo pieniędzy-które bądź co bądź przy dziecku starszym i teraz niemowlaku by się przydało.
    A któras z was orientuje się jak to jest z macierzyńskim/wychowawczym? Rok macierzyńskiego płatny a potem wychowawczy 3 lata bezpłątny? bo tam coś mi się obiło o uszy

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sweet na l4 powinnas miec 100% pensji... jak to masz mniej?

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie na l4 jest 100%.
    Nie martw się, na pewno dasz radę i będziesz cudowna mama - najlepsza dla swoich dzieci :-). To hormony tak sprawiają, że czasem czujemy się podle. Ja też mam chwilami gorsze dni i zastanawiam się jak to będzie, czy dam rade, bo nigdy nie miałam styczności z małymi dziećmi. Ale wtedy córka okłada mnie kopniakami i zły nastrój mija :-)

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, na l4 jest 100%. Później po porodzie może być mniej... 100% lub 80% na początek...zależy jak kto wybierze, a potem jest 80% lub 60%. A przy najniższej krajowej dostaję się wyrównanie do 1000zł. Dobrze mówię?

• acygan Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli na umowie ma najnizsza krajowa to tyle dostanie, do reki mogla brac i tysiac zl wiecej, ale umowa to umowa, ja tak to rozumiem.

Nie martw sie, bo to chyba hormony tak dzialaja. Ja tez momentami mam zle mysli, ze to koniec wolnosci, ze jak ja sobie poradze, ale przychodza momenty, ze uswiadamiam sobie, jak bardzo kocham to malenstwo i wszystko mija :) damy rade, jestesmy z Toba :)

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Jesli na umowie ma najnizsza krajowa to tyle dostanie, do reki mogla brac i tysiac zl wiecej, ale umowa to umowa, ja tak to rozumiem.

Nie martw sie, bo to chyba hormony tak dzialaja. Ja tez momentami mam zle mysli, ze to koniec wolnosci, ze jak ja sobie poradze, ale przychodza momenty, ze uswiadamiam sobie, jak bardzo kocham to malenstwo i wszystko mija :) damy rade, jestesmy z Toba :)

dokładnie-na umowie miałam najniższą krajową a dostawałam więcej do ręki po prostu

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka dla pocieszenia powiem, że nie tylko Tobie tyłek urósł i nie ma się czym przejmowac bo :

1. to może być woda skumulowana w tkankach i efekt wizualny nie jest za dobry, po porodzie powinno wrócic do normy
    2. tkanka tłuszczowa w ciąży często odkłada się w lędźwiach- co tez wizualnie powieksza tyłek - i jest to zdrowy objaw fizjologiczny - tak po prostu powinno być, bo to dla nas dobre - ostatnio trafiłam na artukuł który to wyjaśnia i sama przestałam sie martwić.

Spadki nastroju myślę że będą do końca ciąży i dłużej, ale też kiedys sie w koncu skoncza

i TAK - bedziesz super mamą i ze wszystkim dasz sobie rade, dalas sobie rade z jednym to i drugim dasz, nie ma powodu dla ktorego mialoby byc inaczej - tego sie trzymaj !!!

Sciskam i zycze mimo wszystko milego dnia ;)

sweetmalenka lubi tę wiadomość

nqtko7eswtot5kmm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pracodawcy niestety rzadko rejestruja na faktyczna kwote jaka zarabiasz, a pozniej kobieta jest poszkodowana. Ale nic na to nie poradzimy. Dostaniesz jeszcze 500+ i jakos to bedzie, glowa do gory :)

• darika Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś

A co do wychowawczego to z tego co się orientuję to jest bezpłatny.
    No i tak jak napisała acygan - jeszcze jest 500+ no i becikowe? Nie wiem czy byłaś gdzieś ubezpieczona to jeszcze z ubezpieczenia wypłacaja za urodzenie dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2017, 12:13

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ide z waga identycznie jak w poprzedniej ciazy. Dziewczyny waga w ciazy to tylko 9 miesiecy, poza tym kazda ma inne geny, kazda inaczej zbiera wode. Jedna bedzie jadla tylko slodycze i przytyje 10kg a druga na salatkach przytyje 30kg. Ale to nie ma znaczenia! Pomyslcie sobie ze jeszcze tylko do kwietnia bedziecie tyc a potem waga w dol :) Taki urok ciazy.
    Kazda matka jest zawsze najlepsza i najpiekniejsza dla swojego dziecka. Nasze babcie i prababcie radzily sobie z 9 dzieci wiec my sobie poradzimy z 2 czy 3 :) Ja jestem z daleka od rodziny, nie mam tu zadnej pomocy ale sie nie boje bo na prwno dam rade nawet sama :)

yvonneSW lubi tę wiadomość

• acygan Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja mama oczywiscie juz dzis podsumowla mnie jak powiedzialam jak dziecko bedzie sie nazywalo. Jej ciagle kazde imie nie pasuje i wprost potrafi powiedziec ze brzydko. A mianowicie myslimy o Zosi. Jedyne imie, ktore jakos mi i mezowi podchodzi,choc nie podoba mi sie forma oficjalna Zofia. No ale badz co badz zrobilo mi sie troche przykro, powiedzialam, ze wazne,ze nam sie podoba.

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ze dam sobie rade to mnie nie przeraża ale ten brak czasu na cokolwiek już tak. Wiem Kachna, wiem ze kazda idzie swoim rytmem ale wiesz ze ja zawsze znajdę jakieś "ale":/ becikowe to wiem. Nie nie byłam nigdzie ubezpieczona. Niby wiem ze dam rade bo juz dużo w życiu przeszłam ale zawsze jakieś "ale" zostaje:/

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • patusia90 Ekspertka

Wysłany: 28 listopada 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Moja mama oczywiscie juz dzis podsumowla mnie jak powiedzialam jak dziecko bedzie sie nazywalo. Jej ciagle kazde imie nie pasuje i wprost potrafi powiedziec ze brzydko. A mianowicie myslimy o Zosi. Jedyne imie, ktore jakos mi i mezowi podchodzi,choc nie podoba mi sie forma oficjalna Zofia. No ale badz co badz zrobilo mi sie troche przykro, powiedzialam, ze wazne,ze nam sie podoba.
    Przecież Zosia to bardzo ładne imię. Sami dla dziewczynki (jeżeli kiedyś będzie) sami chcemy tak nadać na imię :) to Wasze dziecko i wasze decyzje, ale może być Ci przykro. A Twoja mama jak chce żeby wnusia się nazywała?

Maluch coraz bardziej się rusza :) w końcu udało mi się zobaczyć jak brzuch się rusza, słodkie to. Tylko gdy wyciągnęłam telefon charce się skończyły :D

3jgx3e3k7vxypkzu.png

20170506580117.png
‹‹ 460 461 462 463 464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ