Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Czy używała, któraś laktator elektryczny z firmy CANPOl Easy Start? Chciałabym kupić, nim rząd wdroży te podwyżki VAT, a nie chcę też wydać milionów bo nie wiem na ile będę musiała go używać. Myślałam początkowo o Medeli, ale naczytałam się, że jest bardzo głośny, więc stwierdziłam, że za tą cenę nie warto...
-
darika wrote:Tak, Rh-. Dlatego muszę kontrolować czy nie wytwarzają się przeciwciała. Jest ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego ale na szczęście do tej pory jest wszystko ok. Jednak w razie jakichkolwiek plamien, krwawienie muszę dostać zastrzyk z immunoglobuliny (właśnie, żeby przeciwciała się nie wytworzyły). Dostałam ten zastrzyk już dwa razy - po poronieniu i w tej ciąży jak plamiłam.
Nie miałaś robione grupy krwi? Jeśli nie to polecam sobie zrobić, bo to bardzo ważne badanie. Jeśli jesteś ujemna to też odczyn coombsa. Poza tym z tego co wiem i tak jest potrzebne do porodu (grupa krwi).
Gdzieś słyszałam że to ważne przy drugiej ciąży (jak u Ciebie) a przy pierwszej nie ma znaczenia ale dla pewności zapytam na następnej wizycie. Wcześniej lekarz nic nie wspominał na ten temat
Aliskaa trzymaj się :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2017, 21:23
-
Halina90 wrote:Właśnie miałam robiona grupę i mam 0-.
Gdzieś słyszałam że to ważne przy drugiej ciąży (jak u Ciebie) a przy pierwszej nie ma znaczenia ale dla pewności zapytam na następnej wizycie. Wcześniej lekarz nic nie wspominał na ten temat
Aliskaa trzymaj się :*
Aliska kciuki by wszystko było ok -
sweetmalenka wrote:Kinga- będziesz miała glukozę badana i nie musisz być na czczo? Hmmm. Dziwne. Też myślałam o canpol easy start ale nie znam opinii.
-
Ja w pierwszej ciąży też badalam przeciwciała mimo wszystko.
Dla mnie pierwszy zastrzyk był bolesny. Drugiego praktycznie nie czułam, więc pewnie zależy od tego jak ktoś się wkuje. A, że to domięśniowy to trzeba umieć.
29.09.2016 Aniołek (10 tc)
09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
-
Ja tez z mezem mam konflikt serologiczny. W pierwszej ciazy odczyn Coombsa mialam badany chyba z 3 razy. A po porodzie dostalam zastrzyk. W tej ciazy tez przewidziane mam 3 badania na odczyn coombsa. Juz 2 mialam robione. Moj maz jest na tym punkcie bardzo przeczulony i sie zamartwia
A woda faktycznie moze rozcienczyc i wynik cukru wyjdzie niemiarodajny.
sweetmalenka a jestes na diecie czy jesz wszystko? Bo skoro masz glukometr i takie wyniki wychodza Ci na czczo to moze lepiej przejdz na diete..
Aliska trzymaj sie tam dzielnie bidulko!
Paatka a planujesz duzo uzywac laktatora? Wiem ze plany planami ale laktator zawsze mozna kupic potem jakis lepszy jesli np karmienie nie bedzie wychodzicWiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2017, 21:52
-
Nie jestem. Mam glukometr ale tylko 10 pasków "startowych" wiec nawet nie mam jak badać częściej a na receptę nie dostane... Takie paseczki to 40zl/50 pasków a więc nie mało... A co polecacie na brzuch? Bo mi teraz bardzo wyskoczył w części nad pepkowej i skóra niemiłosiernie ciągnie
-
Kassie wrote:Paatka a planujesz duzo uzywac laktatora? Wiem ze plany planami ale laktator zawsze mozna kupic potem jakis lepszy jesli np karmienie nie bedzie wychodzic
Z planami co do użycia to trudno powiedzieć... Karmić planuje piersią, pewnie sporadycznie się trafi, że mąż będzie musiał zostać sam i butla pójdzie w ruch. Ale nawały pokarmu mogą się trafić... A co do kwestii lepszy, to Canpol mimo niskiej ceny, ma bardzo dużo pozytywnych opinii w internecie, dlatego pytam czy któraś z dziewczyn go używała i co na jego temat ma do powiedzenia, bo jak mam kupić droższy z podobnymi opiniami ze względu tylko na markę to nie widzę sensuPoczekać wiadomo można, ale jestem z tych co chcą mieć wszystko gotowe, a jeszcze rząd mnie nastraszył zmianami podatku i to dlatego rozmyślam nad zakupem laktatora w tym roku
-
Na swędzenie tez polecepalmers nawilza najlepiej i na dlugo.
Co do glukozy z tego co wiem nie mozna pic mi panie podaly po godzinie w kubku troche wody doslowniw na jeden duzy łyk i powiedziały abym wypila bo wyglądam jak bym miała zemdlec, wiec tyle wypilam.
Ja jestem 0rh- mialam dwa razy podana immunoglobuline za kazdym razem po przez 2tygodnie tylek bolałRaz po poronienou a raz po porodzie. No i standardowo odczyn combasa 3 razy w ciąży. No i to zabezpiecza kolejna ciążę bo kesli wytworza sie przeciwciala to kolejna ciaza z konfliktem bedzie usuwana z organizmu.
Teraz sie zastanawiam nad podaniem w 28 tygodniu ale to nie jest refundowane koszt ponad 400 zlotych plus oplata za zastrzyk. -
tanith wrote:No niestety dziewczyny ale często pielęgniarki nie mają aktualnej, fachowej wiedzy odnośnie wpływu na wyniki. Bo zwyczajnie to nie ich bajka. A wody nie wolno pić po wypiciu ( można tylko komisyjnie w pobieralnie przepłukać usta przy zlewie zeby tak nie muliło). Wypicie wody rozcieńcza wypity roztwór glukozy, wpływa na działanie enzymów i na metabolizm tej glukozy w organizmie. A piszę to jako diagnosta, czyli osoba która wykonuje i autoryzuje wyniki (bo wbrew obiegowej i czestej opinii- pielęgniarki nie wykonują badań).
Oczywiscie, jeden czy dwa malutkie łyki moze by znacząco nie wpłyneły na wynik - ale co w przypadku wartości granicznych? Była już interferencja czy nie? Poza tym byloby tak- jeden pacjent upiłby tylko łyk, a inny wytrąbił pół butelki wody. Jeden by tylko usiadł w samochodzie dwa kroki od labu a inny poszedłby do domu, na zakupy, fizjoterapie (tak, takie przypadki też mi sie zdarzały!). A potem diagnosta ma wynik do podpisu za który ma odpowiedzialność nawet karną.07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
sweetmalenka wrote:Nie jestem. Mam glukometr ale tylko 10 pasków "startowych" wiec nawet nie mam jak badać częściej a na receptę nie dostane... Takie paseczki to 40zl/50 pasków a więc nie mało... A co polecacie na brzuch? Bo mi teraz bardzo wyskoczył w części nad pepkowej i skóra niemiłosiernie ciągnie
jedyne co to mnie blizna po operacji czasami ciagnie i piecze, ale to wiadomo, inna tkanka wiec mysle ze normalne
07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
A ja mam dziewczyny do Was pytanie. Bo mam juz ubranka na r.62 i tam sa rozne rzeczy, dlugi i krotki rekaw i mysle ze to bedzie do lata ale co pozniej? Jak latem ubiera sie dzieci? Jesli zaloze body z krotkim rekawem to co na to? Chyba nie pajaca jesli bedzie goraco? Przegladam te ubranka i kompletnie nie wiem jak latem takie malenstwa sie ubiera. I dajmy na to lipi3c sierpien to w naszym przypadku jaki bedzie rozmiar ubranek? Nie chce nakupic rzeczy, ktorych nie zaloze corce.
-
Ja o ubrankach na lipiec-sierpień będę raczej myśleć jak już maluch się urodzi i będzie cieplej
Dzieci tak różnie rosną, że trudno to przewidzieć, na jaki rozmiar właściwie te krotkie ciuszki kupic.
Moja przyjaciółka ma malucha niecałe 5 miesięcy i nosi obecnie 74. -
Rozmiar na lato zależy od tego jak duży maluch się urodzi i jak będzie rósł
na gorące lato to body wystarczy
albo body i spodenki. Różnie mamy ubierają. Ja moja Julkę ubieralam tak samo jak siebie(bez jednej warstwy więcej) i nigdy mi nie zachorowała. A np. Koleżanki syn ubierany grubej/nakrywany dostał w 3 msc zapalenie płuc.
-
Co do rozmiaru na lato to ciezko powiedzieć, wszystko zalezy jak duze dziecko sie urodzi i jak szybko bedzie roslo. Ja synka urodzilam w czerwcu to w upaly ubieralam w bodziaki a do spania przykrywalam tetra. Mialam tes kilka sztuk rampersow, takie pajacyki na krotki rekaw i z krotkimi nogawkami. Takze mysle ze dla naszych maluchow tez takie rozwiązania beda dobre, tym bardziej ze beda juz mialy 3 miesiace