X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • acygan Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aliska trzymaj sie, dobrze ze jednak jesteś w tym szpitalu i masz przy sobie lekarzy. Daj koniecznie znac co sie dzieje.

• Paatka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy używała, któraś laktator elektryczny z firmy CANPOl Easy Start? Chciałabym kupić, nim rząd wdroży te podwyżki VAT, a nie chcę też wydać milionów bo nie wiem na ile będę musiała go używać. Myślałam początkowo o Medeli, ale naczytałam się, że jest bardzo głośny, więc stwierdziłam, że za tą cenę nie warto...

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Halina90 Przyjaciółka

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Tak, Rh-. Dlatego muszę kontrolować czy nie wytwarzają się przeciwciała. Jest ryzyko wystąpienia konfliktu serologicznego ale na szczęście do tej pory jest wszystko ok. Jednak w razie jakichkolwiek plamien, krwawienie muszę dostać zastrzyk z immunoglobuliny (właśnie, żeby przeciwciała się nie wytworzyły). Dostałam ten zastrzyk już dwa razy - po poronieniu i w tej ciąży jak plamiłam.
    Nie miałaś robione grupy krwi? Jeśli nie to polecam sobie zrobić, bo to bardzo ważne badanie. Jeśli jesteś ujemna to też odczyn coombsa. Poza tym z tego co wiem i tak jest potrzebne do porodu (grupa krwi).
    Właśnie miałam robiona grupę i mam 0-.
    Gdzieś słyszałam że to ważne przy drugiej ciąży (jak u Ciebie) a przy pierwszej nie ma znaczenia ale dla pewności zapytam na następnej wizycie. Wcześniej lekarz nic nie wspominał na ten temat :(

Aliskaa trzymaj się :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2017, 21:23

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga- będziesz miała glukozę badana i nie musisz być na czczo? Hmmm. Dziwne. Też myślałam o canpol easy start ale nie znam opinii.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halina90 wrote:
    Właśnie miałam robiona grupę i mam 0-.
    Gdzieś słyszałam że to ważne przy drugiej ciąży (jak u Ciebie) a przy pierwszej nie ma znaczenia ale dla pewności zapytam na następnej wizycie. Wcześniej lekarz nic nie wspominał na ten temat :(

Aliskaa trzymaj się :*
    Przy pierwszej jest też ważne jeśli pojawią się krwawienia. No zapobiegawczo podają imunoglobinę chyba po 32 tc i później po porodzie. Dla mnie ten zastrzyk był średni (strasznie piekło, jakby mnie osa w tyłek ugryzła), no ale jak trzeba, to trzeba...

Aliska kciuki by wszystko było ok

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Kinga- będziesz miała glukozę badana i nie musisz być na czczo? Hmmm. Dziwne. Też myślałam o canpol easy start ale nie znam opinii.
    Tak, tu badanie robi się u lekarza (a nie w laboratorium), wizyty są o różnych godzinach (np ostatnio miałam o 16.30 test glukozy). Do wypicia jest 50 i pomiar po godzinie. Jak wyjdzie coś nie tak, to wtedy powtórka z 75.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży też badalam przeciwciała mimo wszystko.
    Dla mnie pierwszy zastrzyk był bolesny. Drugiego praktycznie nie czułam, więc pewnie zależy od tego jak ktoś się wkuje ;-). A, że to domięśniowy to trzeba umieć.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez z mezem mam konflikt serologiczny. W pierwszej ciazy odczyn Coombsa mialam badany chyba z 3 razy. A po porodzie dostalam zastrzyk. W tej ciazy tez przewidziane mam 3 badania na odczyn coombsa. Juz 2 mialam robione. Moj maz jest na tym punkcie bardzo przeczulony i sie zamartwia :-)
    A woda faktycznie moze rozcienczyc i wynik cukru wyjdzie niemiarodajny.
    sweetmalenka a jestes na diecie czy jesz wszystko? Bo skoro masz glukometr i takie wyniki wychodza Ci na czczo to moze lepiej przejdz na diete..
    Aliska trzymaj sie tam dzielnie bidulko!
    Paatka a planujesz duzo uzywac laktatora? Wiem ze plany planami ale laktator zawsze mozna kupic potem jakis lepszy jesli np karmienie nie bedzie wychodzic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2017, 21:52

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jestem. Mam glukometr ale tylko 10 pasków "startowych" wiec nawet nie mam jak badać częściej a na receptę nie dostane... Takie paseczki to 40zl/50 pasków a więc nie mało... A co polecacie na brzuch? Bo mi teraz bardzo wyskoczył w części nad pepkowej i skóra niemiłosiernie ciągnie :(

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Paatka a planujesz duzo uzywac laktatora? Wiem ze plany planami ale laktator zawsze mozna kupic potem jakis lepszy jesli np karmienie nie bedzie wychodzic

Z planami co do użycia to trudno powiedzieć... Karmić planuje piersią, pewnie sporadycznie się trafi, że mąż będzie musiał zostać sam i butla pójdzie w ruch. Ale nawały pokarmu mogą się trafić... A co do kwestii lepszy, to Canpol mimo niskiej ceny, ma bardzo dużo pozytywnych opinii w internecie, dlatego pytam czy któraś z dziewczyn go używała i co na jego temat ma do powiedzenia, bo jak mam kupić droższy z podobnymi opiniami ze względu tylko na markę to nie widzę sensu :) Poczekać wiadomo można, ale jestem z tych co chcą mieć wszystko gotowe, a jeszcze rząd mnie nastraszył zmianami podatku i to dlatego rozmyślam nad zakupem laktatora w tym roku ;)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku smaruję się Palmersem i jestem bardzo zadowolona. Brzuszek cały czas wydaje się być nawilżony i elastyczny :)

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo ja mam efectoma-mama całe i chyba skończył już dawać sobie rade:p

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na swędzenie tez polecepalmers nawilza najlepiej i na dlugo.
    Co do glukozy z tego co wiem nie mozna pic mi panie podaly po godzinie w kubku troche wody doslowniw na jeden duzy łyk i powiedziały abym wypila bo wyglądam jak bym miała zemdlec, wiec tyle wypilam.
    Ja jestem 0rh- mialam dwa razy podana immunoglobuline za kazdym razem po przez 2tygodnie tylek bolał ;) Raz po poronienou a raz po porodzie. No i standardowo odczyn combasa 3 razy w ciąży. No i to zabezpiecza kolejna ciążę bo kesli wytworza sie przeciwciala to kolejna ciaza z konfliktem bedzie usuwana z organizmu.
    Teraz sie zastanawiam nad podaniem w 28 tygodniu ale to nie jest refundowane koszt ponad 400 zlotych plus oplata za zastrzyk.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tanith wrote:
    No niestety dziewczyny ale często pielęgniarki nie mają aktualnej, fachowej wiedzy odnośnie wpływu na wyniki. Bo zwyczajnie to nie ich bajka. A wody nie wolno pić po wypiciu ( można tylko komisyjnie w pobieralnie przepłukać usta przy zlewie zeby tak nie muliło). Wypicie wody rozcieńcza wypity roztwór glukozy, wpływa na działanie enzymów i na metabolizm tej glukozy w organizmie. A piszę to jako diagnosta, czyli osoba która wykonuje i autoryzuje wyniki (bo wbrew obiegowej i czestej opinii- pielęgniarki nie wykonują badań).
    Oczywiscie, jeden czy dwa malutkie łyki moze by znacząco nie wpłyneły na wynik - ale co w przypadku wartości granicznych? Była już interferencja czy nie? Poza tym byloby tak- jeden pacjent upiłby tylko łyk, a inny wytrąbił pół butelki wody. Jeden by tylko usiadł w samochodzie dwa kroki od labu a inny poszedłby do domu, na zakupy, fizjoterapie (tak, takie przypadki też mi sie zdarzały!). A potem diagnosta ma wynik do podpisu za który ma odpowiedzialność nawet karną.
    Tak wlasnie myslalam, ze woda roztwor rozciencza.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha ale napisałam. Używam efectima-mama care :) to chyba muszę się przerzucić na palmers

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sweetmalenka wrote:
    Nie jestem. Mam glukometr ale tylko 10 pasków "startowych" wiec nawet nie mam jak badać częściej a na receptę nie dostane... Takie paseczki to 40zl/50 pasków a więc nie mało... A co polecacie na brzuch? Bo mi teraz bardzo wyskoczył w części nad pepkowej i skóra niemiłosiernie ciągnie :(
    Ja uzywam palmersa i skora jest super, ani razu nie czulam ciagniecia czy swedzenia :) jedyne co to mnie blizna po operacji czasami ciagnie i piecze, ale to wiadomo, inna tkanka wiec mysle ze normalne :)

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dziewczyny do Was pytanie. Bo mam juz ubranka na r.62 i tam sa rozne rzeczy, dlugi i krotki rekaw i mysle ze to bedzie do lata ale co pozniej? Jak latem ubiera sie dzieci? Jesli zaloze body z krotkim rekawem to co na to? Chyba nie pajaca jesli bedzie goraco? Przegladam te ubranka i kompletnie nie wiem jak latem takie malenstwa sie ubiera. I dajmy na to lipi3c sierpien to w naszym przypadku jaki bedzie rozmiar ubranek? Nie chce nakupic rzeczy, ktorych nie zaloze corce.

• Paatka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o ubrankach na lipiec-sierpień będę raczej myśleć jak już maluch się urodzi i będzie cieplej ;) Dzieci tak różnie rosną, że trudno to przewidzieć, na jaki rozmiar właściwie te krotkie ciuszki kupic.
    Moja przyjaciółka ma malucha niecałe 5 miesięcy i nosi obecnie 74.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozmiar na lato zależy od tego jak duży maluch się urodzi i jak będzie rósł :) na gorące lato to body wystarczy :) albo body i spodenki. Różnie mamy ubierają. Ja moja Julkę ubieralam tak samo jak siebie(bez jednej warstwy więcej) i nigdy mi nie zachorowała. A np. Koleżanki syn ubierany grubej/nakrywany dostał w 3 msc zapalenie płuc.

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • moniśka... Autorytet

Wysłany: 12 grudnia 2017, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do rozmiaru na lato to ciezko powiedzieć, wszystko zalezy jak duze dziecko sie urodzi i jak szybko bedzie roslo. Ja synka urodzilam w czerwcu to w upaly ubieralam w bodziaki a do spania przykrywalam tetra. Mialam tes kilka sztuk rampersow, takie pajacyki na krotki rekaw i z krotkimi nogawkami. Takze mysle ze dla naszych maluchow tez takie rozwiązania beda dobre, tym bardziej ze beda juz mialy 3 miesiace

‹‹ 511 512 513 514 515 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ