X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 01:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://otulacz.pl/blog/2016/gniazdka-smierci-58596q

Podrzucam do poczytania odnosnie kocykow , kolderek, poduszek i otulaczy.

Tęskniąca lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 03:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    A ja mam dziewczyny do Was pytanie. Bo mam juz ubranka na r.62 i tam sa rozne rzeczy, dlugi i krotki rekaw i mysle ze to bedzie do lata ale co pozniej? Jak latem ubiera sie dzieci? Jesli zaloze body z krotkim rekawem to co na to? Chyba nie pajaca jesli bedzie goraco? Przegladam te ubranka i kompletnie nie wiem jak latem takie malenstwa sie ubiera. I dajmy na to lipi3c sierpien to w naszym przypadku jaki bedzie rozmiar ubranek? Nie chce nakupic rzeczy, ktorych nie zaloze corce.
    Z pogodą i preferencjami dziecka nigdy nie wiadomo. Swoje muszę ubierać cieniutko, bo inaczej ryk (siebie ubieram grubiej). U nas z letnich ubranek sprawdzały się sukienki, rampersy i ewentualnie body. Spodenki, spódniczki mimo że ładne niepraktyczne. Ponieważ w lecie nie zawsze jest +25 st dobrze miec bawełniane spodnie, czy jakieś bluzki z długim rękawem. U nas się sprawdził system, by na zapas kupować rzeczy uniwersalne (a sezonowe tylu rampersy czy grube bluzy dopiero w sezonie, bo łatwiej trafić z rozmiarem. Po jakimś czasie (u nas chyba jesienią),dzieci zwalniają z przyrostami i ogólnie pomocne są siatki centylowe by kupić ciuchy na wyprzedażach na kolejny sezon. Tym sposobem tej zimy prawie nic nie musiałam kupić. A i jeszcze na spacery wychodzi się raczej w wózku/chuście i wtedy kocyk/pielucha/chusta robią za dodatkowe okrycie, do tego gondole mają te osłonki więc na serio wiele nie potrzeba. Ogólnie córka przez całą zimę może łącznie przez 2tyg nosiła kurtkę, a tak cienka bluzka, bluza, a na nogi śpiworek (duży plus bo jak zasnęła na spacerze, to wystarczyło odpiąć śpiwór bez konieczności ściągania kombinezonów i niezamierzonego wybudzania.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 03:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    https://otulacz.pl/blog/2016/gniazdka-smierci-58596q

Podrzucam do poczytania odnosnie kocykow , kolderek, poduszek i otulaczy.
    Poruszyłaś ważny temat. Dla mnie oczywista oczywistość, bo tu na wyjściu ze szpitala mama dostaje ulotkę z tymi zaleceniami (jako optymalną temp dla dziecka podają 19 st) i w prezencie dają pierwszy śpiworek (ten zapinany na ramiączkach). Jak pisałam o kocyku, to miałam taki cienki na lato, przez który można było normalnie oddychać, a jak zakładałam inny to tak podwijałam, by nie było opcji założenia na głowę. Córka, mimo silnych wymiotów czy ulewań nigdy nie straciła przytomności (krztusiła się za to bardzo często więc pierwszą pomoc mam opanowaną nawet przez sen ;), ale dziecko jednej z dziewczyn z poprzedniego wątku miało taki epizod. Na szczęście nic poważnego się nie stało (ale co się mama stresu najadła i po lekarzach najeździłam, to jej), dlatego nigdy nie żałowałam zakupu monitora oddechu ( mimo że nigdy się nie włączył)

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja po wypiciu glukozy :/ pielęgniarka nie pozwoliła mi wcisnąć cytryny, powiedziała, że była na szkoleniu i nie wolno :( chyba tu umrę... :(

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga i pod rampersy bodziakow juz sie nie zaklada"

Totoro tak zle jest? To mnie zdziwilas z ta cytryna, ale jaja.

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:

Z rampersami, to zależy. Są rampersy z „ala krótkie spodenki” i pod nie już body nie zakładam i są z długimi spodniami (mogą być z długim rękawem lub na ramiączkach. Jak są na ramiączkach, to jak jest chłodno to zakładam pod spód jakieś body lub bluzkę.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do smarowania też polecam Palmers. Super nawilża i uelastycznia skórę, ale nie chroni przed rozstepami ;-). Mi, pomimo bardzo regularnego stosowania wyskoczyły na piersiach (które też smarowałam). No ale to pewnie uwarunkowania genetyczne. Teraz czekam jak pokażą się na brzuszku chociaż po cichu liczę, że jednak nie.

Ja na początek kupiłam dwie pary rampersow (były akurat w dwupaku) i kilka sztuk bodziakow z krótkim rękawem. Bo tak naprawdę nie wiadomo jaka będzie pogoda. Czasami upały przychodzą już w maju. A w tamtym roku pamiętam, że początek kwietnia był wyjątkowo ciepły. Poza tym termin mam na 7 ale kiedy urodze czy wcześniej, czy później no to nie wiadomo.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez po glukozie ale nie było tak źle. Czekam właśnie druga godz. Trochę się w głowie kręci ale do przeżycia.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na lato to body, rampersy. Jak zimniej to dołożyć krótkie spodenki czy bawełniane spodnie, dla dziewczynek legginsy czy cienkie rajstopki. Fajne są dla dziewczynek takie body ze spódniczka.
    Moja córka jest z kwietnia, to byl taki gorący kwiecień że na pierwszy spacer miała krótkie body, legginsy, bluzeczke na dlugi rękaw i skarpetki i czapeczke cieniutka bawelniana. Przy czym dorośli spodnie+krótki rekawek

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Dziewczyny ja po wypiciu glukozy :/ pielęgniarka nie pozwoliła mi wcisnąć cytryny, powiedziała, że była na szkoleniu i nie wolno :( chyba tu umrę... :(
    No właśnie są dwie szkoły, że pozwalaja i nie pozwalaja :/
    Ja poprzednio dodałam cytryne teraz zobaczymy czy pozwolą czy nie.

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie. Jak przeglądałam zdjęcia, to w pierwszym tyg było tak zimno, że w kurtkach zimowych wszyscy chodzimy, a w weekend majowy (2 tyg póżniej młoda już w bodziaku z krótkim i skarpetkach na spacerze.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darika, mi tez rozstepy w poprzedniej ciąży wyskoczyły pomimo palmersa i smarowania nawet 5 razy dziennie. Ale taka genetyka nie zrobie z tym nic a czasów młodości mam sporo rozstępów.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Totoro Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:

Zostało mi pół godziny do ostatniego pobrania, już mi lepiej ogólnie. Trochę mdli, ale nie ma tragedii. Jednak po wypiciu musiałam zrobił dwa malutkie łyczki wody, żeby pozbyć się tego smaku, bo inaczej nie dałabym rady :/ a co do cytryny to znając życie mój lekarz powie, że pielęgniarka się nie zna i trzeba było wcisnąć xD ale chrzanic, jak tylko dotrwam to już mi wszystko jedno xD

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Zostało mi pół godziny do ostatniego pobrania, już mi lepiej ogólnie. Trochę mdli, ale nie ma tragedii. Jednak po wypiciu musiałam zrobił dwa malutkie łyczki wody, żeby pozbyć się tego smaku, bo inaczej nie dałabym rady :/ a co do cytryny to znając życie mój lekarz powie, że pielęgniarka się nie zna i trzeba było wcisnąć xD ale chrzanic, jak tylko dotrwam to już mi wszystko jedno xD

A nie można wziąć gumy do rzucia? Teraz większość bez cukru

• AJrin Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Będziesz miała choć pewność, że badanie na bank dobrze przeprowadzone. Fajnie, że masz prawie za sobą kciuki za wyniki. Ja pije jutro.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ty pijesz glukoze a mnie mdli. No nie wyrabiam dzisiaj. Zjadłam rano banana później wypiłam czarną herbatę i dalej to samo. Przekleństwo jakieś dziś mnie dopadło

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro ja jak dostalam skierowanie na glukozę 2tyg temu to poszłam do labu zapytac o cytrynę. Czy mogę kupic cytrynowa lub wcisnąć zwykla co by sie przygotowac psychicznie. Pozwolily. Ale i tak czuje ze bedzie ciężko.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 grudnia 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz tez po wypiciu...jeszcze godzina mi zostala...okropienstwo....://

• Totoro Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po, przeżyłam :D teraz mąż mi zrobił śniadanie bogów i zabijam tą cholerną słodycz xD

Małamii89 trzymaj się, dasz radę! :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2017, 10:14

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • MaGo Autorytet

Wysłany: 13 grudnia 2017, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoro wrote:
    Totoro trzymaj się :D ja też siedzę już ponad godzinę, przede mną jeszcze jedno pobranie. Kupiłam cytrynową glukozę bo panie mnie uprzedziły wcześniej, że już soku z cytryny dodawać nie wolno :O I powiem Wam, že to nawet nie było złe, a nawet dość smaczne :D wypiłam jednym duszkiem i smakowało jak napój cytrynowy ;)

edwarda20, darika, Totoro lubią tę wiadomość

Marcel <3<3
    3jvzi09ke9hkk4qh.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ