WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na czekalam 2 tygodnie ze spacerami i odwiedzinami gosci (chociaz tesciowie sie wprosili sami po tygodniu) :) A z wchodzeniem do sklepow typu biedronka czekalam do 6 tygodnia (tak mi podpowiedziala polozna)

Ja mam +8kg i do porodu dojdzie jeszcze +5kg (teraz tyje juz 0.5kg na tydzien)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia 2018, 11:37

• Paatka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też słyszałam, że te 2 tyg. dobrze jest odczekać. Ale sama się nastawiam, że jak zdrówko pozwoli, a pogoda będzie pięknie wiosenna to może po tygodniu wyjdziemy (chociaz wyczuwam marne szanse z tą pogodą w pierwszej połowie kwietnia...).

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    U mnie wyprawka już bliżej końca niż dalej na szczęście. Z ważniejszych rzeczy zostały materace do kołyski i łóżeczka, wybrane są, ale czekam, aż mąż je złoży i upewnie się, że producent nie oszukał z wymiarami ;)

A tak to roleta i dywanik do pokoju małej, kosz na pieluszki, monitor oddechu i jakieś ozdoby do pokoju. Dziadek kazał wybrać bujaczek bo on kupi.
    Dla siebie mam już wszystko prócz staników do karmienia, bo za duży przyrost piersi cały czas mam. No i nie wiem w jaką torbę się spakować, bo albo mam bardzo duże, albo znów zbyt małe, więc i to pewno będę musiała jeszcze kupić.

Gdzieś czytałam, że dobrze jest spakować w osobną torbę siebie, a w drugą rzeczy dla Maluszka, nic sie nie pomiesza :)

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mirabelcia wrote:
    Gdzieś czytałam, że dobrze jest spakować w osobną torbę siebie, a w drugą rzeczy dla Maluszka, nic sie nie pomiesza :)

Właśnie dla maluszka nie mam za wiele rzeczy do zabrania bo wszystko zapewnia mój szpital i wręcz odradzają przynoszenia np. swoich ubranek, bo jak coś przypadkiem przy przebieraniu przez pielęgniarkę przy badaniu trafi do pralni to na odzyskanie nie ma co liczyć... Tyle co ubranka na wyjście, jakieś pieluszki tetrowe i krem na pupe pewnie swój wezme.

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja tak czytam to wszystko i myślami jestem całkiem gdzie indziej, bo muszę zamówić panele, wybrać płytki do łazienki, odczekać aż ekipa zrobi to wszystko i wybrać meble w międzyczasie do kuchni i każdego pokoju. Aa no i armaturę. Przy tych rzeczach wyprawka wydaje mi się jakimś żartem i ogarne to z poziomicą w jednej ręcę i telefonem w drugiej :p Dodatkowo wszystko jest na mojej głowie, bo narzeczonego nie ma w PL o czym pewnie wspomniałam już jakieś pierdyliard razy :D Oczywiście pomaga mi wybierać, ale ja muszę chodzić po sklepach cykać foty. Pomimo tego czas dłuży mi się niemiłosiernie, prawie w ogóle nie sypiam, bo za dużo jest rzeczy, o których koniecznie muszę pomyśleć. Generalnie nie narzekam, nawet bawi mnie ta sytuacja :D

Coś Was miałam pytać, ale po kolejnej nieprzespanej nocy jakieś niedo**banie umysłowe mnie ogarnęło, więc spuszczam zasłonę milczenia i kończę ten wpis :D :D :D

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sassy wrote:
    Coś Was miałam pytać, ale po kolejnej nieprzespanej nocy jakieś niedo**banie umysłowe mnie ogarnęło, więc spuszczam zasłonę milczenia i kończę ten wpis :D :D :D
    Haha, żebym ja dostawała 1gr za każdym razem jak zapomniałam coś zrobić czy o co chciałam zapytać w ciąży to bym była miliarderka :D

Sassy, Katy lubią tę wiadomość

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • Agusia_pia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elwira.eli wrote:
    Agusia nie martw się tym. Ja już przytyłam 15 kg. W tym że od początku listopada leżę. Dla mnie waga się nie liczy aż tak. Najważniejsze są nasze dzieciątka. I ja pewnie przytyję ponad 20 kg hi hi

to Ty leżysz a ja chodzę, ćwiczę i tak tyje. czuje się bezradna, najważniejsze że dziecko zdrowo rośnie. liczę na poród przed terminem może tydzień :) bo mały wyprzedza o ok 1,5 tyg wagą.

Elwira.eli lubi tę wiadomość

Maj 2017 Aniołek 7 tc [*]
    14.04.2018 Bartuś, 4180 gr, cc.
    30.08.2019 Kacperek, 4300 gr, cc.
    bcg0egl.png
    cllc0zm.png
  • Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paatka wrote:
    Właśnie dla maluszka nie mam za wiele rzeczy do zabrania bo wszystko zapewnia mój szpital i wręcz odradzają przynoszenia np. swoich ubranek, bo jak coś przypadkiem przy przebieraniu przez pielęgniarkę przy badaniu trafi do pralni to na odzyskanie nie ma co liczyć... Tyle co ubranka na wyjście, jakieś pieluszki tetrowe i krem na pupe pewnie swój wezme.

A widzisz, założyłam z góry, że musisz brać miliard rzeczy tak jak ja :)

Dobrze, że nie wychodzę z domu, bo czasami mam wrażenie, że nie wiedziałabym dokąd wrócić.

12.2014-Aniołek
    Nasienie ok, drożność ok
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście że mozna wyjac odrazu na spacer ale ja poprostu nie mialam fizycznie siły; ) Polog każdy inaczej przechodzi ale dla mnie zejscie z 2 pietra po tygodniu to było wyczyn niczym zejscie z everestu ;)

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po swietach mam 13 kilo ale te 3 trzyma m od 2 tygodni więc nie jest źle ;)

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• moniśka... Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wychodzenia na dwor to wszystko zalezy w jakik miesiacu sie urodzi, jak zima to wiadomo ze od razu sie nie wyjdzie jak mroz czy smrody z kominów. Te 2 tygodnie to jest stara szkola, jeszcze za czasow naszych rodzicow, ze przez 2 tyg tylko w domu sie weranduje. Ja urodzilam synka w czerwcu i w dniu wyjscia ze szpitala byliśmy pol dnia na dworze, gondola oslonieta, cieplo bylo wiec nie bylo przeciwwskazan. Teraz tez mam zamiar wyjsc na dwor jak tylko beda sily i nie bedzie padal deszcz, lub snieg, (ostatnio na majowke lubi sypnac sniegiem;)

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moniśka... wrote:
    Co do wychodzenia na dwor to wszystko zalezy w jakik miesiacu sie urodzi, jak zima to wiadomo ze od razu sie nie wyjdzie jak mroz czy smrody z kominów. Te 2 tygodnie to jest stara szkola, jeszcze za czasow naszych rodzicow, ze przez 2 tyg tylko w domu sie weranduje. Ja urodzilam synka w czerwcu i w dniu wyjscia ze szpitala byliśmy pol dnia na dworze, gondola oslonieta, cieplo bylo wiec nie bylo przeciwwskazan. Teraz tez mam zamiar wyjsc na dwor jak tylko beda sily i nie bedzie padal deszcz, lub snieg, (ostatnio na majowke lubi sypnac sniegiem;)
    Ja wychodzę z tego samego założenia. Położna też mi radziła by wychodzić od razu jeśli tylko będę czuła się ok. Jeśli nie, to ubierać dziecko i wystawiać na balkon, żeby się wietrzyło. Młoda na zakupach była z nami w pierwszym tygodniu swojego życia. Nie miałam z kim zostawiać dziecka, wièc od początku uczestniczy w naszym życiu. Teraz też będzie podobnie, bo jest jeszcze starsze dziecko i pies, wiec spacer min 2razy dziennie. Moim zdaniem nie ma złej pogody na spacery, jest tylko nieodpowiedni ubiór. Ba większość pediatrów zaleca spacery nawet przy chorobach (pomijam te zakaźne) No i tak jak pisałam kiedyś w szpitalu w drugiej dobie położna kazała nam otworzyć okno na noc bo był zaduch. Nie wiem czy na zewnątrz było 10 stopni, a córka leżała pod oknem. Jedynie wzięłam ją do siebie by na bieżąco kontrolowac temperaturę, ale wszystko było ok. Spała cienkim pajacu, bawełnianej czapeczce i śpiworku (typowy zestaw szpitalny). Mi było zimno, ale córka o dziwo trzymała dobrze temperaturę, mimo ze poprzedniej nocy musiałam ją dogrzewać

darika, Kassie lubią tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jeśli będę na siłach to też raczej wcześnie bede chodzić na spacery :p Chociaż w Krakowie "dla zdrowia" to za dużo powiedziane xd

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do spacerów do jeśli ładna pogoda to wg mnie można od razu, jeśli oczywiście czujemy się na siłach. A co do gości to u mnie do tej pory było tak że najbliższa rodzina była na kawie godzinę po moi przybyciu do domu. Strasznie to miłe, bynajmniej dla mnie

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wyprawki to dwa dni temu kupiłam wózek z fotelikiem. A dziś byłam na małych zakupach w Pepco, kupiłam jedne śpioszki, pare skarpetek, niedrapki i śliczny kocyk z kapturkiem aaaa i dwie pieluszki tetrowe białe. Czy ktoś może wypowiedzieć się o ich jakości?> Wyglądała fajnie i kosztują 1,99zł

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Co do wyprawki to dwa dni temu kupiłam wózek z fotelikiem. A dziś byłam na małych zakupach w Pepco, kupiłam jedne śpioszki, pare skarpetek, niedrapki i śliczny kocyk z kapturkiem aaaa i dwie pieluszki tetrowe białe. Czy ktoś może wypowiedzieć się o ich jakości?> Wyglądała fajnie i kosztują 1,99zł
    Tetrę wystarczy wyprać. Jak jest słaba, to robi się ażurowa firanka. Za tę cenę nie spodziewałabym się super jakości, ale pytanie do czego będziesz ją wykorzystywać (grubość ma znaczenie jeśli zamierzasz używać zamiast pampersów. Na śliniaczki jakaś super jakość nie jest potrzebna, byle tylko się w praniu nie rozpadły

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Tetrę wystarczy wyprać. Jak jest słaba, to robi się ażurowa firanka. Za tę cenę nie spodziewałabym się super jakości, ale pytanie do czego będziesz ją wykorzystywać (grubość ma znaczenie jeśli zamierzasz używać zamiast pampersów. Na śliniaczki jakaś super jakość nie jest potrzebna, byle tylko się w praniu nie rozpadły

Raczej myślałam używać przy ulewaniu, slinieniu i przy różnych takich akcjach gdzie trzeba wytrzeć na szybko. Masz racje wypiore i zobacze co będzie się z nimi działo, dzięki za radę :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiczek wrote:
    Co do spacerów do jeśli ładna pogoda to wg mnie można od razu, jeśli oczywiście czujemy się na siłach. A co do gości to u mnie do tej pory było tak że najbliższa rodzina była na kawie godzinę po moi przybyciu do domu. Strasznie to miłe, bynajmniej dla mnie
    Zazdroszcze tej cechy :) Mnie to wpieniało jak teściowa po niecałym tygodniu się wprosiła pomimo że ja się ledwo ruszałam po cc, wyjmowała mi śpiącą córkę z łóżeczka tylko po to żeby jej pocmokać nad buzią... Z synem będzie tak samo bo doskonale ją znam. Najlepiej to by już stała pod porodówką... Generalnie jestem z tych matek które nie lubią jak się bez potrzeby wyciąga dzieciaka z łóżeczka czy wózka bo dziecko to nie zabawka :)

MaGo, edwarda20, Katy lubią tę wiadomość

• Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Zazdroszcze tej cechy :) Mnie to wpieniało jak teściowa po niecałym tygodniu się wprosiła pomimo że ja się ledwo ruszałam po cc, wyjmowała mi śpiącą córkę z łóżeczka tylko po to żeby jej pocmokać nad buzią... Z synem będzie tak samo bo doskonale ją znam. Najlepiej to by już stała pod porodówką... Generalnie jestem z tych matek które nie lubią jak się bez potrzeby wyciąga dzieciaka z łóżeczka czy wózka bo dziecko to nie zabawka :)

O widzę, że podobna teściowa do mojej. Moja już ustaliła, że wnuczka ma chodzić do przedszkola obok jej pracy żeby mogła ją odbierać. To nic, że ja musiałabym ją rano wozić 10 km. Także już się boję co będzie po porodzie.

12.2014-Aniołek
    Nasienie ok, drożność ok
  • sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2018, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to my:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/29b5f06109e7.jpg

Totoro, Andzia123, Aliskaa, darika, Agusia_pia, MaGo, Katy, tanith lubią tę wiadomość

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
‹‹ 613 614 615 616 617 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ