X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katy wrote:
    Czyli to mierza przed samym porodem? Gdzies mi sie obilo o uszy, ze po 33 tygodniu, ale moglo mi sie cos pomylic xd Ja mam bardzo waskie biodra i sie martwie, ze moga utrudnić porod :(
    Mi mierzyli w 42tc dopiero jak przyszlam na wywołanie porodu :P

• Elwira.eli Ekspertka

Wysłany: 2 marca 2018, 00:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ciyszkow to sobie kupiłam ale też dostałam z powrotem ciuszki po córkach gdzie pierwsza rodziłam prawie 9 lat temu. Teraz jak na nie patrzę to aż chce się płakać.
    W pierwszej i drugiej ciąży miałam też mierzone biodra. W tej natomiast jeszcze nie.

Elwiraw4sqvfxmghvzuxjy.png
    d5afqdrhuwojfkqi.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 00:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chusteczki byly z roznych firm,czesto kupowalam w Rossmanie je,ale nazwy nie pamietam juz.

Kachna62 co do pozyczania ja absolutnie nie mam nic,gorzej jak ktos Ci cos pozycza na Rok powiedzmy a potem ma fochy ze zurzyte a co gorsza gada po rodzinie o tym ;/

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 05:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wylądowałam w szpitalu i jestem troche w szoku.

Pamiętacie ze 2tyg temu zaczely sie u mnie te klucia i pobolewanie w lonie. Wtedy szyjka wyszla ciut skrocona bo 2,6 cm (a od poczatku bylo 3,5) ale twarda i zamknieta. Wyszlo ze to pęcherz. Pobralam tydzien urosept +żurawinę i sie poprawilo. Przedwczoraj kilka razy stwardnial mi brzuch co bylo w sumie pierwsze kilka razy bo wczesniej nawet nie wiem czy to bylo to. Kilka razy zakulo znowu lono. Wczoraj za to od rana dziwnie sie czułam, wstalam z twardym brzuchem, potem walilo mi serce, okolo południa zmierzylam 3x ciśnienie i bylo takie jak zawsze u mnie czyli okolo 110. Brzuch twardnial kilka razy. Wieczorem za to stwardnial bardzo, do tego klulo. Wzięłam nospe i 2asparginy. Polozylam sie okolo 21 i naprawde czułam się tak niekoniecznie. Ciężko mi się bylo przekręcić. Obudziłam sie okolo polnocy bo bardzo bolalo mnie podbrzusze ale nie jak na okres tylko tak jakby ktos mi je scisnal pasem, tak ze nie mogłam się ruszyć, ani przekręcić nic. W końcu obudziłam męża bo zaczelam się bać. Pojechaliśmy na ip do szpitala polozniczego, oczywiście gleboki prl typu po co tak w nocy przyjechala, niech sie rozbierze, polozy itp. Czekałam jakiś czas na lekarza, zbadal mnie na fotelu, bolalo bardzo, powiedzial ze szyjka 2cm :/ i rozwarcie na opuszek oraz ze zostawia mnie do obserwacji :/ pobrali krew, dostałam zastrzyk z luteiny, zrobili ktg ale nie powiedzieli czy ok. W ogóle prawie nic nie wiem, moze jak sie zacznie dzien to czegos sie dowiem. Ostatni raz bylam w szpitalu w wieku 12lat i jestem przerażona i przestraszona, nie wiem co mnie czeka, boje sie :(

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 05:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda, no to się porobiło! :( Dobrze, że pojechałaś na IP! Co by to nie było to na pewno to sprawdzą. Dziwi mnie tylko to nieinformowanie o wyniku ktg. Można założyć jest ok skoro nie doszły żadne dodatkowe czynności. No ale skąd masz to wiedzieć. Przyciśnij ich rano, bo może mają taki głupi zwyczaj, że wyniki są dla nich, a często niestety trzeba się prosić o swoje w szpitalu. Trzymam kciuki i dawaj koniecznie znać!

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • mlodaaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 05:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda20 trzymaj się!! Napewno wszystko będzie dobrze, ja tez sie panicznie boje szpitali , nigdy nie byłam dłużej i zawsze mnie przerażały. Mi tez szyjka się skraca, był już moment ze miała 2cm i właśnie częste twardnienia brzucha, musiałam leżeć , szyjka się nieco poprawiła przez 3 tyg. leżenia plackiem, ale dalej mam prowadzić bardzo oszczędny tryb życia. Jak to mój lekarz powiedział zachowywać się jak emerytka. Daj znać jak już się czegoś dowiesz.

3i49hdgenmhomr4i.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 05:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dopiero 33tc i boje się o malucha bardzo :( Najlepsze jest ze właściwie caly czas lezalam, wstawalam do toalety, zrobic jedzenie czy powiesić pranie. Nic wiecej. Ale widocznie i to za dużo :( choc ja mysle ze to od stresu związanego ze sprzedażą mieszkania i przeprowadzka. Wtedy sie zaczelo a chwile wcześniej biegalam jak sarenka.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Dziewczyny wylądowałam w szpitalu i jestem troche w szoku.

Pamiętacie ze 2tyg temu zaczely sie u mnie te klucia i pobolewanie w lonie. Wtedy szyjka wyszla ciut skrocona bo 2,6 cm (a od poczatku bylo 3,5) ale twarda i zamknieta. Wyszlo ze to pęcherz. Pobralam tydzien urosept +żurawinę i sie poprawilo. Przedwczoraj kilka razy stwardnial mi brzuch co bylo w sumie pierwsze kilka razy bo wczesniej nawet nie wiem czy to bylo to. Kilka razy zakulo znowu lono. Wczoraj za to od rana dziwnie sie czułam, wstalam z twardym brzuchem, potem walilo mi serce, okolo południa zmierzylam 3x ciśnienie i bylo takie jak zawsze u mnie czyli okolo 110. Brzuch twardnial kilka razy. Wieczorem za to stwardnial bardzo, do tego klulo. Wzięłam nospe i 2asparginy. Polozylam sie okolo 21 i naprawde czułam się tak niekoniecznie. Ciężko mi się bylo przekręcić. Obudziłam sie okolo polnocy bo bardzo bolalo mnie podbrzusze ale nie jak na okres tylko tak jakby ktos mi je scisnal pasem, tak ze nie mogłam się ruszyć, ani przekręcić nic. W końcu obudziłam męża bo zaczelam się bać. Pojechaliśmy na ip do szpitala polozniczego, oczywiście gleboki prl typu po co tak w nocy przyjechala, niech sie rozbierze, polozy itp. Czekałam jakiś czas na lekarza, zbadal mnie na fotelu, bolalo bardzo, powiedzial ze szyjka 2cm :/ i rozwarcie na opuszek oraz ze zostawia mnie do obserwacji :/ pobrali krew, dostałam zastrzyk z luteiny, zrobili ktg ale nie powiedzieli czy ok. W ogóle prawie nic nie wiem, moze jak sie zacznie dzien to czegos sie dowiem. Ostatni raz bylam w szpitalu w wieku 12lat i jestem przerażona i przestraszona, nie wiem co mnie czeka, boje sie :(
    Hmm są takie szpitale, gdzie nie informują i dopiero info jest na wypisie albo wcale. Jeśli możesz, to np rob sobie zdjęcia wydruków z ctg. Moja koleżanka miała podobnie. Wyszła ze szpital i jej lekarz był w ciężkim szoku bo z wypisu nic nie wynikało, a spędziła tam tydzień i dziecko miało problemy z tętnem. Jakoś zaraz po wizycie u lekarza prowadzącego kazał jej pojechac do innego szpitala i tego samego dnia miała robioną pilnie cesarkę. Nie chcę cię straszyć, bo twój przypadek jest inny, to tylko (albo aż) przedwczesna akcja lub mocne skurcze przepowiadające. Jeśli rozwarcie nie będzie postępować, to będzie ok (znam dziewczynę co miesiąc chodziła z 5 cm rozwarciem, miała rodzic na dniach a dziecko zrobiło jej psikusa i przenosiła...

Czasem informują później, czasem to sposób na wymuszenie łapówki. Ogólnie jak cię nie będą informować o twoim stanie zdrowia, masz prawo składać skargę do NFZ.

Teraz postaraj się zachować spokój i myslec pozytywnie, bo stres potrafi przyspieszyć akcję.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w 36 tc ciąży. Dla mnie to ważna data, bo to już ciąża donoszona. Na kilka dni teraz jedziemy do pl, a we wtorek jadę do szpitala zapisać się na poród ;) Oby po drodze nie było żadnych niespodzianek, bo wczoraj miałam raczej gorszy dzień.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 06:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, współczuję Edwarda i mocno trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze! Pytaj o wszystko na obchodzie, bo wtedy można się dowiedzieć najwięcej. Powinnaś dostać salbutamol na 48 h i potem magnez w zależności od czynności skurczowej macicy. No i oczywiście sterydy na rozwój płuc. Tak przynajmniej dostawały wszystkie dziewczyny z podobnymi objawami, co leżały jak ja byłam (ja też dostałam taki zestaw, też twardy brzuch, z tym, że szyjka dluga i bez rozwarcia).
    A w którym szpitalu leżysz? Jeśli w ICZMP to mogę coś podpowiedzieć, bo już tam 4 razy leżalam w ciąży.

29.09.2016 Aniołek (10 tc)
    09.04.2018 cud narodzin - 55 cm, 3720 g. Amelka ❤️
    16.09.2020 cud narodzin - 54 cm, 3150 g. Igorek ❤️
    lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 06:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Witam się w 36 tc ciąży. Dla mnie to ważna data, bo to już ciąża donoszona. Na kilka dni teraz jedziemy do pl, a we wtorek jadę do szpitala zapisać się na poród ;) Oby po drodze nie było żadnych niespodzianek, bo wczoraj miałam raczej gorszy dzień.
    Trzymam kciuki za spokojna podróż! ;-)

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • Rzodkiewka Przyjaciółka

Wysłany: 2 marca 2018, 07:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elwira.eli wrote:
    Dziewczyny czy ktorejs z was opuscil sie juz brzuch? Jesli tak to w ktorym tygodniu?

Hej, mi się obniżył w 36 tygodniu, wczoraj na wizycie nawet moj ginekolog to zauważył. Odrazu lepiej sie oddycha i zgaga tez juz popuscila :)

Edwarda trzymaj się tam w tym szpitalu, oby wszystko było ok :+

Elwira.eli lubi tę wiadomość

• edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 07:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    O kurcze, współczuję Edwarda i mocno trzymam kciuki, żeby było wszystko dobrze! Pytaj o wszystko na obchodzie, bo wtedy można się dowiedzieć najwięcej. Powinnaś dostać salbutamol na 48 h i potem magnez w zależności od czynności skurczowej macicy. No i oczywiście sterydy na rozwój płuc. Tak przynajmniej dostawały wszystkie dziewczyny z podobnymi objawami, co leżały jak ja byłam (ja też dostałam taki zestaw, też twardy brzuch, z tym, że szyjka dluga i bez rozwarcia).
    A w którym szpitalu leżysz? Jeśli w ICZMP to mogę coś podpowiedzieć, bo już tam 4 razy leżalam w ciąży.
    Pojechaliśmy do madurowicza bo mam 5minut.

Póki co ruch od 6. Byla tylko pani zmierzyć temp, sprawdzić tętno i musiałam oddać mocz

dqprqps6kaqxmc83.png
  • darika Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obchody lekarzy są zazwyczaj od 8, a czasami nawet bliżej 9 więc musisz uzbroić się w cierpliwość. I pytaj o wszystko, co Ci przyjdzie na myśl, bo często lekarzy trzeba ostro za język pociągnąć.
    A zapytam z ciekawości - tam też jest słuchanie serduszek co 3h czy nie?

lprkcwa1zb61biig.png
    961l3e5eru5riodc.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 07:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    darika wrote:
    Obchody lekarzy są zazwyczaj od 8, a czasami nawet bliżej 9 więc musisz uzbroić się w cierpliwość. I pytaj o wszystko, co Ci przyjdzie na myśl, bo często lekarzy trzeba ostro za język pociągnąć.
    A zapytam z ciekawości - tam też jest słuchanie serduszek co 3h czy nie?
    Ktg mialam w nocy jak przyjechałam i jakos po 6 słuchali tętna. Co bedzie dalej zobaczymy.

dqprqps6kaqxmc83.png
  • optymistkaaa Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 07:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elwira.eli wrote:
    Dziewczyny czy ktorejs z was opuscil sie juz brzuch? Jesli tak to w ktorym tygodniu?

Ja już od jakiś 2 tyg mam mega nisko.

Edwarda - trzymam kciuki!!!!

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 marca 2018, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:
    Pojechaliśmy do madurowicza bo mam 5minut.

Póki co ruch od 6. Byla tylko pani zmierzyć temp, sprawdzić tętno i musiałam oddać mocz
    Ja się rodziłam w Madurowiczu bo mieszkalismy kilka przystanków od szpitala :) Ale to było 30 lat temu :P

Edwarda 33 tydzien to juz bezpieczny okres. Ale trzymam kciuki zebys wytrzymala jeszcze 3 tygodnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca 2018, 07:41

edwarda20 lubi tę wiadomość

• Mirabelcia Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda trzymam kciuki, na pewno będzie dobrze!

12.2014-Aniołek
    03.2017- początek leczenia w Invimed
    02.06.2017- 1 IUI :(
    Hashimoto, nt, IO, hipogonadyzm hipogonadotropowy
    Nasienie ok, drożność ok
  • Totoro Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 08:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elwira.eli mi też obniżył się brzuch, moja siostra w niedzielę zauważyła, ja szczerze mówiąc nie zwróciłam uwagi. Potem z mężem przyjrzelismy się faktycznie jest na pewno niżej. Nie bardzo, ale niżej.

Edwarda o kurcze, no to masz przygody :/ trzymaj się tam, będzie dobrze :) znajoma chodziła długo z rozwarcie 3cm i dotrwała do terminu :) ciekawe czy ja też się jutro na wizycie czegoś podobnego nie dowiem, przez te środowe spinania i bóle brzucha :/

klz99vvjothg6ijw.png
    l22n9vvjii1r51bs.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 2 marca 2018, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda - wspolczuje stresu :* moze warto zebys poinformowala swojego lekarza prowadzacego??

Ah te klucia...mozemy tylko gdybac czy to przez infekcje tak sie szyjka skrocila i otworzyla. Dobrze ze jestes pod obesrwacja, chodz wiem jakie to trudne pomijajac Komfort bycia w szpitalu.

Mocno trzymam kciuki i napisz koniecznie po obchodzie :*

P.S mnie po antybiotyku jakby reka odjal zadnych kluc a i mocz jest klarowny.Mam nadzieje ze wybralam mniejsze zlo przyjmujac go,ze Baby znioslo to bez niczego

‹‹ 782 783 784 785 786 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ