X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Ja to sie trochę boję ze jak juz spakuje ta torbe,to sie zacznie cos dziac :/ no ale wole miec i juz sie nie martwic. Czekam na wiadomosc z rossmana w sprawie tych pieluszek i jak juz sie wybiore to kupie buteleczki na kosmetyki, bo ja kupuje szampon i odzywke w litrowych pojemnikach, wiec do szpitala ich pakowac nie zamierzam :) no i wezme ostatnie higieniczne rzeczy typu pasta do zebow i chyba tylko zostanie mi dokupic jeszcze jeden biustonosz do karmienia. Mam juz wybrany, czekam tylko na dostawe :)

Ubranko na wyjscie naszykuje do fotelika tak jak wiekszosc z Was i maz przywiezie w dniu wypisu.

Kinga a czy na szybko przychodza Ci do glowy jeszcze jakies modele tych bujaczkow, ktore sa bezpieczne? Zapisalam sobie Wasze modele i podrzuce tesciom liste :)
    Najpopularniejszym bujakiem w 2016 był ten Tiny love 3w1. Dziewczyny były zadowolone. Początkowo wkładały do łóżeczka lub brały ze sobą. Z bajerów miał wibracje (można wyłączyć), pałąk z zabawkami, możliwość blokowania płóz, rozkładał się do pozycji leżącej.

Co do bezpieczeństwa bujaka, jak we wszystkim specjaliści mają różne opinie. Część odrzuca je całkowicie, druga dopuszcza, pod warunkiem zapewnienia również innych form aktywności dzieciom. Ja oczywiście wolę tę drugą wersję i po atrakcjach jakie były z córką nie wyobrażam sobie życia bez. Ale wiem, że są dzieci które nie potrzebują tego typu rozwiązań i wystarcza podłoga/ łóżeczko.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kassie Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple wrote:
    Co to znaczy że po swoim łóżeczku jeździł? Bo nie zrozumiałam :)
    Skoro dzieci tak długo mieszczą się w tych małych łóżeczkach to może faktycznie zainwestuję w to 140x70. Widzialam na necie, że są takie gdzie można zdjąć całkowicie szczebelki i robi się małe łóżeczko z oparciami.
    Jezdzil tzn ze tak się wiercil po calym lozeczku :-) nieraz w nocy potrafil obrocic sie przez sen ze glowe mial na miejscu nozek a nozki tam gdzie glowa :-) z takiego 160/70 z barierka boczna napewno by spadl :-)

ug373e5esgfin09c.png
    rg50gox1ycplbhk5.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple wrote:
    Serio 6-miesięczne dzieci przenoszono już z łóżeczek szczebelkowych?
    Tak. Chodzi o dzieci, które opanowały umiejetność raczkowania. Rozwiązanie szczególnie popularne wśród osób kierujących się pedagogiką Montessori lub wprowadzających jej elementy.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • edwarda20 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajrin Twoja koncepcja jest spoko ale np my- i mysle ze jest wiecej takich rodzin -nie mamy teraz auta, kupimy dopiero po porodzie jak dojde do siebie. Wiec pewnie wezmiemy od razu wszystko oprocz oczywiscie fotelika i jakiegos miska-skafanderka. Torba zapewne bedzie spora.

Dziewczyny wyluzujcie z tymi torbami, to czego nie bedziecie mialy to da szpital, przywiezie maz, ktos z rodziny, można sie obyć bez wielu kosmetyków itp. Napatrzylam sie teraz na rodzace (leze na oddziale polozniczym) i w takim momencie naprawde niedużo trzeba.

Acygan tak wychodze dzis. Mialam badanie, szyjka sie nie skraca, mam lezec w domu i zaciskać nogi :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 marca 2018, 12:34

Tęskniąca, Sassy, oli123, darika, Mirabelcia, tanith lubią tę wiadomość

dqprqps6kaqxmc83.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do jedzenia mam obecnie zapakowane wafle ryżowe i ciastka Belvita... położna polecała jeszcze gorzką czekoladę dla energii, ale tej się trochę obawiam, żeby zaparcia po porodzie nie dostać, bo domyślam się, że pierwsze wypróżnienie po porodzie lekkie i przyjemne i tak nie będzie :d

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pineapple wrote:
    Dla jasności: nie naciągam stopy ręką bo w życiu bym nie sięgnęła, noga wtedy jest zupełnie wyprostowana i nawet bez brzucha nie dałabym rady, bo nie jestem zbyt wygimnastykowana :D Po prostu siłą mięśni odchylam te palce na ile się da i to wystarczy :)

Niestety ja jak mam skurcz to po sam czubek palców. Staram sie zrobić cokolwiek. Chociażby pomasowac łydke ale to nie wiele daje. I jak jedna odpusci to zaraz druga chwyta. A później cały dzien boli jakbym miała mega zakwasy

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • AJrin Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edwarda w takim wypadku najlepiej duża walizka a w niej jakoś na samej górze przygotuj sobie rzeczy do porodu i już. U nas auto więc tego problemu nie ma i w pierwszej ciąży torba do porodu jeździła z nami od 8 miesiąca wszędzie nawet jak na zakupy dalsze jechaliśmy torba zawsze była w aucie ;-)

http://instagram.com/i.k.x.2/
    8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• AJrin Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do jedzenia właśnie muszę dokupić:
    - suchary, albo biszkopty
    - jakieś właśnie ciastka typu belvita owsiane własnie czekolady ja też się obawiam i nie biorę
    - mam herbatke na laktacje taka sproszkowaną

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oli123 wrote:
    dziewczyny a co pakujecie do jedzenia do szpitala?
    Na razie mam wrzucone batony musli, snikersy. Poźniej dopakuje jakieś owoce ( te co będą akurat w domu typu jabłka, banany); zastanawiam się też nad jakimiś orzechami/suszonymi owocami. Wiem, ze sporo, ale mąż z tych żarłaczy, a chciałabym by się nie szwędal po knajpkach, tylko żeby był przy mnie. Teoretycznie potrafię być dość bojowa, a ostatnio totalnie byłam bezradna/bezbronna ( a nigdy nie wiadomo, kto się trafi na dyżurze i czy przypadkiem nie będzie w trakcie menopauzy czy przed okresem itp...

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mowia ze mamy sie spakowac jak do hotelu wiec spakuje sie w mala kabinowke ;)

W niedziele mialam sesje brzuszkowa i czekam na efekty. Dzisiaj po 2,5 roku zdjelam paznokcie zelowe - dziwnie sie czuje ;)
    Kiedy ja z tego prania wyjde???? ;)))

Prasujecie tetrowe pieluchy? Podobno wyprasowane nie wciagaja wody.

• AJrin Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co łóżeczka my mamy właśnie pokój starszaka urządzony w stylu montessori łóżeczko jest niskie prawie na ziemi ale ma boki. Nasz 17 miesieczniak nadal śpi w każdej pozycji raz w poprzek obraca się o 360 w ciągu nocy dlatego barierki nam się przydały. Ale jeden bok musiałam zabezpieczyć bo wygłupiając się uderzył się w czoło i spory siniak mu się zrobił.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    casteam wrote:
    Prasujecie tetrowe pieluchy? Podobno wyprasowane nie wciagaja wody.

Serio ? a ja właśnie tetrówki gnębię najbardziej żelazkiem, bo są najbliżej ciała dziecka i w delikatnych miejscach, więc dla dezynfekcji prasuje z każdej strony, ale w sumie jak mam takie do mycia okien to nigdy nie prasuje, więc może coś w tym jest.

nqtko7eswtot5kmm.png
  • acygan Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tetrowki prasuje, z prabia wyjelam takie pogniecione,ze bez prasowania nikomu bym ich nie pokazala. W ogole ubranka tez sztywne sa, zobacze co bedzie po prasowaniu, chyba bede musiala kupic jednak jakis plyn do plukania.

Tesciowa pytala konkretnie o bujaczek caretero bugies czy jakos tak, slyszalyscie cos o nim? Nie wiem co mam jej powiedziec.

• Paatka Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pieluchy tetrowe też poprasowałam,a w sumie mąż to zrobił. U mnie po praniu też były strasznie pogniecione, nawet bym tego złożyć porządnie nie mogła...

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edwarda20 wrote:

Dziewczyny wyluzujcie z tymi torbami, to czego nie bedziecie mialy to da szpital, przywiezie maz, ktos z rodziny, można sie obyć bez wielu kosmetyków itp. Napatrzylam sie teraz na rodzace (leze na oddziale polozniczym) i w takim momencie naprawde niedużo trzeba.

Acygan tak wychodze dzis. Mialam badanie, szyjka sie nie skraca, mam lezec w domu i zaciskać nogi :)

Super,że wychodzisz, bardzo dobra wiadomość :)

Ja tak Was czytam i czytam i też myślę, że trochę przesada z tymi torbami. W sensie nie neguje niczyjego systemu pakowania i pomysłów, ale trochę bawi mnie poświęcanie temu tematowi tak wiele uwagi. Przecież jak jedziecie, nie wiem, w góry na weekend to nie pytacie nikogo co wziąć ze sobą. A tutaj nie dość że szpital udostęnia listę, każda doradza to debeta wciąż trwa. To tylko 3 dni i nie bezludna wyspa, a zaopatrzony oddział. Dziewczyny będzie dobrze! :) Nie chcę żadnej z Was oczywiście urazić, bo po to jest to forum żeby się dzielić pomysłami, ale nie dajcie się zwariować, trochę relaksu nam się przyda w tych ostatnich tygodniach :)

pomarańczka_33, Agusia_pia, edwarda20 lubią tę wiadomość

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kassie wrote:
    Jezdzil tzn ze tak się wiercil po calym lozeczku :-) nieraz w nocy potrafil obrocic sie przez sen ze glowe mial na miejscu nozek a nozki tam gdzie glowa :-) z takiego 160/70 z barierka boczna napewno by spadl :-)
    Aaaaa... No mój synuś też jest taką wiercipiętką :) Kilka razy potrafi się obrócić

• Andzia123 Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już po wizycie, całe szczęście się obrócił, Ale jest malutki, Tylko 2200g, teoretycznie patrząc na jego wagę sprzed miesiąca rośnie odpowiednio po 200g na tydzień, Ale ogólnie jest mały i za dwa tyg mam na oddział do niej przyjsc, jeśli nie urośnie za dużo albo w ogóle to zostaje już na oddziale i będziemy wywoływać poród.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 marca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    acygan wrote:
    Tak tak ja rozumiem o co chodzi :) chciałam przez to powiedzieć, ze ja takiego paralizu wtedy dostaje, ze sila miesni nie jestem w stanie tej stopy dociagnac :) jak budzilam meza z krzykiem to juz wiedzial o vo chodzi tylko pytal ktora noga he he :D teraz to by pewnie zawalu dostal, bo by pomyslal, ze rodze :D
    Hehe... Dobre z tym mężem :D
    Być może u mnie skurcz rozkręca się wolniej niż u Was i jak reaguję odpowiednio szybko to mogę go opanować.

• AJrin Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też jestem w szoku jakie te ubranka są sztywne trochę lepiej jest jak z suszarki wyjmuje ale te co się suszą standardowo bez płynu zmiękczającego to masakra.
    Tetry też prasuję bo inaczej są tak po memłane, że masakra.

Temat pakowania jeszcze będzie sporo z nami ;-) mi to nie przeszkadza dopiero wczoraj zaczęłam pakowanie więc kilka podpowiedzi się przydało :D

A listy szpitalne mhmm dziwi mnie pozycja u mnie ręcznika dla dziecka ale brak cokolwiek do kąpieli maluszka? Dla mnie nowość bo w poprzednim szpitalu w którym rodziłam była zasada nie kąpania maluszka pierwsza kąpiel dopiero w domu.

8p3o3e3kfn2wsd36.png
    07.10.2015 Aniołek
    09.2016 Synek I
    04.2018 Synek K

• Tęskniąca Autorytet

Wysłany: 6 marca 2018, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Już po wizycie, całe szczęście się obrócił, Ale jest malutki, Tylko 2200g, teoretycznie patrząc na jego wagę sprzed miesiąca rośnie odpowiednio po 200g na tydzień, Ale ogólnie jest mały i za dwa tyg mam na oddział do niej przyjsc, jeśli nie urośnie za dużo albo w ogóle to zostaje już na oddziale i będziemy wywoływać poród.

Moja córcia dokładnie tyle samo waży (34 tydz 2 dzien - 2092 g) i lekarz nic nie mówił, że to za mało, tylko że "kolosem nie będzie". To jest dolna granica w siatkach centylowych ale jeszcze w siatkach. Nie martw się, ma jeszcze 4 tyg po 200 g to do 3 kg dobije ;)

nqtko7eswtot5kmm.png
‹‹ 803 804 805 806 807 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ