X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Nie ma mleka malo wartościowego (chyba że matka jest skrajnie niedożywiona). Organizm zabierze tobie, posypią ci się zęby itp, ale w mleku będzie wszystko co potrzeba (były robione badania), także tym się nie martw. Skoro masz tak poranione brodawki, to może problem jest w technice ssania lub dziecko ma jakieś inne problemy brzuszkowe, typu wzdęcia itp i dlatego jest poddenerwowanie.

U nas też jest trochę problemów. Ma silny odruch ssania (dzis smoczek poszedł w ruch), córka się przejada, mocno ulewa a od 2 dni doszły wzdęcia. Mam nadzieję, że nie rozwinie się to w nic gorszego...
    Poraniona mam przede wszystkim jedną, bo była wklesla, i musiał się nauczyć odpowiednio łapać a nie przyszło to łatwo.. Ogólnie nie potrafił na początku buźki otworzyć na tyle szeroko żeby złapać z otoczką i drugą przez to też mi trochę pokiereszował.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Dziewczyny mam pytanie z innej beczki. Składaliście wnioski o becikowe jednorazowe za urodzenie dziecka i kosiniakowe przez pierwszy rok życia dziecka? Jak to wszystko wyglada ?

A co to jest kosiniakowe i ile się za to dostaje ?

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    A co to jest kosiniakowe i ile się za to dostaje ?
    Dla mam niezatrudnionych rząd daje kosiniakowr czyli 1000 zl/mac przez rok

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja składałam o kosiniakowe (tylko ja wyrównanie z zusu) plus 500+ na pierwsze dziecko (mialam przez niecały rok) i plus becikowe.

• Katy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede sie tym jutro zajmowac i tez chętnie bym sie dowiedziala jak to wygląda:p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile jest becikowego? Kiedyś było tak że 1000zł dla wszystkich a kolejny 1000zł dla tych co nie przekraczają dochodu.

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na pewno jest kosiniakowe, 500+ , zasiłek rodzinny, dodatek z tytułu wielodzietności (dla tych którym sie urodziło conamniej trzecie dziecko) no i becikowe a kiedyś jeszcze był dodatek z tytułu urodzenia dziecka. To było coś innego niż becikowe a prawo do niego mieli ci co spełniali kryterium dochodowe na zasiłek rodzinny

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ci co mają ubezpieczenie dodatkowe z pracy, czy dodatkowe indywidualne niech nie zapominają że też należą im się środki pieniężne z tego tytułu :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze maluchy tez mają wzdęcia? Nie pamietam jak bylo z corka ale syn się pręży i puszcza bączki bardzo placzac. Je bardzo lapczywie i podejrzewam ze nałyka sie powietrza...

• Jupik Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Dziewczyny podpowiedzcie mi, mam stan podgorączkowy 37,55 czuję się okropnie, boli mnie pachwina, kręgosłup,Na dodatek nie mam apetytu, wmuszam w siebie jakieś jedzenie, ale bardzo ciężko idzie. No i oczywiście piersi a mianowicie brodawki. Mam ranki aż i sie zastanawiam czy ta temp może być od tych brodawek ? Czy już zdążyło mnie przewiac mimo ze z domu się nie ruszam ?

Jeśli nie masz zastoju w piersi to raczej temp.od czegoś innego. Może takie ogólne osłabienie organizmu i jakaś infekcja.
    Moje brodawki to był dramat-mala poharatala je w szpitalu jak chciała wisieć non stop na cycu, a ja jeszcze chyba nie miałam pokarmu- i też jeden sutek nie był tak wypukły i jego załatwiła okropnie :-( później miałam moment, że płakałam przystawiając ją do tej piersi, tak bolało. Ale już jest lepiej :-)
    Polecam lanoline firmy Lansinoh- pomaga bardzo. Musiałam zamówić przez neta bo w 3 aptekach gdzie mąż pytał nie mieli, ale działa zdecydowanie lepiej niż Maltan.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Becikowego jest 1000 na pewno tylko nie mozna przekraczac jakies kwoty na osobe:p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Becikowe są dwa. Pierwszy jest dla każdego bez względu na dochody. Dostaje się 1000 zł jednorazowo, a drugi to zależy od dochodu. Kosiniakowe jest dla matek bezrobotnych, studentek lub pracujących na zlecenie lub o dzieło i co miesiąc dostaje się 1000 zł aż do ukończenia 1 roku życia dziecka. Chce złożyć te dwa wnioski jak już urodzę i myślałam, ze któraś z Was składała i chciałam podpytać co dokładnie tam potrzeba do tych wniosków i ogólnie jak to wszystko wyglada :P

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek w chuj dokumentow i jeszcze troche... Ja dwa lata temu cala teczke przynosiłam. Dochod swoj i partnera, jego i moje umowy o prace/zlecenia/dziela (z przed 2 lat od daty porodu czhli jak rodzilam w 2016r to z 2014roku chyba ze w 2015 roku zmienil sie stosunek pracy Twoj lub partnera wiec jeszcze to musisz dodać), pit, podanie, wniosek o przyznanie. Z zusu zaswiadczenia o pobranych skladkach (piszesz piszesz pismo do zusu i oni odsylaja takie podsumowanie) wszystko z roku podatkowego 2016roku, chyba ze stosunek pracy, podwyżka, utrata dochodow byla to wtedy jeszcze dodatkowo za 2017 rok plus jeszcze zaświadczenia o utraci lub zyskaniu dochodu. Podobno co miasto to inaczej sobie zyczy...
    Noo ale ja mialam to wszydtko i jeszcze cos ode mnie chcieli ale decyzja byla bardzo szybko i wyplata tez calkiem całkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 10:36

• yvonneSW Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 11:46

Tusianka, gondi, Katy, Halina90, Sassy, pumka1990, moniśka..., Sylwiaa95, ibishka, Mirabelcia, tanith, Rene, Aga26 lubią tę wiadomość

Mój synek 💗
    zqh730k.png
    04.2019 Okruch 5tc 😔
    Moj drugi synek💜
    vgr00ts.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje yvonneSW!

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje yvonne ;)
    A to nawet nie wiedzialam, ze sa dwa becikowe..Kurcze, jesli ja w poprzednich latach jeszcze sie uczylam, nie pracowalam to co wtedy? Przerazaja mnie te zalatwienia..

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Czy wasze maluchy tez mają wzdęcia? Nie pamietam jak bylo z corka ale syn się pręży i puszcza bączki bardzo placzac. Je bardzo lapczywie i podejrzewam ze nałyka sie powietrza...

Moj maluch co poranek je tak lapczywie ze pozniej mu sie ulewa,prezy sie nie moze zasnac, od 7 do 10 siedze z nim i go karmie na zmiane raz z prawej raz z lewej bo co sosobie odbije to znowu szuka cyca. Nie wiem czy jest glodny czy chce sie uspokoic w ten sposob:/

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YvonneSW gratulacje! Kiedy dokładnie urodziłaś? :)

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YvonneSW gratuluje!

Co do becikowego to z tego co wiem to nie ma już becikowego, które przysługuje każdemu, a jest tylko to ze względu na dochód, czyli 1x1000zł becikowego można dostać, ale tylko do określonych zarobków na osobę w rodzinie. Ja się nie łapię, więc cała ta papierologia mnie omija. Złożyłam tylko papiery na macierzyński i tyle z wpływów w związku z urodzeniem dziecka.

Sassy, tanith lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez studiowałam przed ciąża wiec tak czy siak muszę iść po jakiś dokument, ze nie podjęłam żadnej pracy? Bo jeśli chodzi o to jednorazowe becikowe i kosiniakowe to po co dochód męża skoro „podobno” przysługują dla każdego bez względu na dochód? O 500+ my nie będziemy składać wniosku, ale kosiniakowe i jednorazowe becikowe bez względu na dochód już tak :)

f2wlqps6jdpv4xb3.png
‹‹ 982 983 984 985 986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ