X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Kwietniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Andzia123 Autorytet

Wysłany: 14 kwietnia 2018, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga. wrote:
    Nie ma mleka malo wartościowego (chyba że matka jest skrajnie niedożywiona). Organizm zabierze tobie, posypią ci się zęby itp, ale w mleku będzie wszystko co potrzeba (były robione badania), także tym się nie martw. Skoro masz tak poranione brodawki, to może problem jest w technice ssania lub dziecko ma jakieś inne problemy brzuszkowe, typu wzdęcia itp i dlatego jest poddenerwowanie.

U nas też jest trochę problemów. Ma silny odruch ssania (dzis smoczek poszedł w ruch), córka się przejada, mocno ulewa a od 2 dni doszły wzdęcia. Mam nadzieję, że nie rozwinie się to w nic gorszego...
    Poraniona mam przede wszystkim jedną, bo była wklesla, i musiał się nauczyć odpowiednio łapać a nie przyszło to łatwo.. Ogólnie nie potrafił na początku buźki otworzyć na tyle szeroko żeby złapać z otoczką i drugą przez to też mi trochę pokiereszował.

07.04.2018 - marzenia się spełniają <3 zakochana na zabój w Synku :)
    qb3ci09k2rozqy86.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 00:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek wrote:

Dziewczyny mam pytanie z innej beczki. Składaliście wnioski o becikowe jednorazowe za urodzenie dziecka i kosiniakowe przez pierwszy rok życia dziecka? Jak to wszystko wyglada ?

A co to jest kosiniakowe i ile się za to dostaje ?

• sweetmalenka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 01:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulettaa wrote:
    A co to jest kosiniakowe i ile się za to dostaje ?
    Dla mam niezatrudnionych rząd daje kosiniakowr czyli 1000 zl/mac przez rok

8p3o9jcgldbg45l0.png
    lprk3e5esrf55xps.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 01:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja składałam o kosiniakowe (tylko ja wyrównanie z zusu) plus 500+ na pierwsze dziecko (mialam przez niecały rok) i plus becikowe.

• Katy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 06:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bede sie tym jutro zajmowac i tez chętnie bym sie dowiedziala jak to wygląda:p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ile jest becikowego? Kiedyś było tak że 1000zł dla wszystkich a kolejny 1000zł dla tych co nie przekraczają dochodu.

Starania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
  • Gosiczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No na pewno jest kosiniakowe, 500+ , zasiłek rodzinny, dodatek z tytułu wielodzietności (dla tych którym sie urodziło conamniej trzecie dziecko) no i becikowe a kiedyś jeszcze był dodatek z tytułu urodzenia dziecka. To było coś innego niż becikowe a prawo do niego mieli ci co spełniali kryterium dochodowe na zasiłek rodzinny

• Gosiczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ci co mają ubezpieczenie dodatkowe z pracy, czy dodatkowe indywidualne niech nie zapominają że też należą im się środki pieniężne z tego tytułu :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy wasze maluchy tez mają wzdęcia? Nie pamietam jak bylo z corka ale syn się pręży i puszcza bączki bardzo placzac. Je bardzo lapczywie i podejrzewam ze nałyka sie powietrza...

• Jupik Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia123 wrote:
    Dziewczyny podpowiedzcie mi, mam stan podgorączkowy 37,55 czuję się okropnie, boli mnie pachwina, kręgosłup,Na dodatek nie mam apetytu, wmuszam w siebie jakieś jedzenie, ale bardzo ciężko idzie. No i oczywiście piersi a mianowicie brodawki. Mam ranki aż i sie zastanawiam czy ta temp może być od tych brodawek ? Czy już zdążyło mnie przewiac mimo ze z domu się nie ruszam ?

Jeśli nie masz zastoju w piersi to raczej temp.od czegoś innego. Może takie ogólne osłabienie organizmu i jakaś infekcja.
    Moje brodawki to był dramat-mala poharatala je w szpitalu jak chciała wisieć non stop na cycu, a ja jeszcze chyba nie miałam pokarmu- i też jeden sutek nie był tak wypukły i jego załatwiła okropnie :-( później miałam moment, że płakałam przystawiając ją do tej piersi, tak bolało. Ale już jest lepiej :-)
    Polecam lanoline firmy Lansinoh- pomaga bardzo. Musiałam zamówić przez neta bo w 3 aptekach gdzie mąż pytał nie mieli, ale działa zdecydowanie lepiej niż Maltan.

dxomf71x292hw6jw.png
    f2wlj44j36x6tmua.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Becikowego jest 1000 na pewno tylko nie mozna przekraczac jakies kwoty na osobe:p

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Becikowe są dwa. Pierwszy jest dla każdego bez względu na dochody. Dostaje się 1000 zł jednorazowo, a drugi to zależy od dochodu. Kosiniakowe jest dla matek bezrobotnych, studentek lub pracujących na zlecenie lub o dzieło i co miesiąc dostaje się 1000 zł aż do ukończenia 1 roku życia dziecka. Chce złożyć te dwa wnioski jak już urodzę i myślałam, ze któraś z Was składała i chciałam podpytać co dokładnie tam potrzeba do tych wniosków i ogólnie jak to wszystko wyglada :P

f2wlqps6jdpv4xb3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malyprosiaczek w chuj dokumentow i jeszcze troche... Ja dwa lata temu cala teczke przynosiłam. Dochod swoj i partnera, jego i moje umowy o prace/zlecenia/dziela (z przed 2 lat od daty porodu czhli jak rodzilam w 2016r to z 2014roku chyba ze w 2015 roku zmienil sie stosunek pracy Twoj lub partnera wiec jeszcze to musisz dodać), pit, podanie, wniosek o przyznanie. Z zusu zaswiadczenia o pobranych skladkach (piszesz piszesz pismo do zusu i oni odsylaja takie podsumowanie) wszystko z roku podatkowego 2016roku, chyba ze stosunek pracy, podwyżka, utrata dochodow byla to wtedy jeszcze dodatkowo za 2017 rok plus jeszcze zaświadczenia o utraci lub zyskaniu dochodu. Podobno co miasto to inaczej sobie zyczy...
    Noo ale ja mialam to wszydtko i jeszcze cos ode mnie chcieli ale decyzja byla bardzo szybko i wyplata tez calkiem całkiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 10:36

• yvonneSW Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2020, 11:46

Tusianka, gondi, Katy, Halina90, Sassy, pumka1990, moniśka..., Sylwiaa95, ibishka, Mirabelcia, tanith, Rene, Aga26 lubią tę wiadomość

Mój synek 💗
    zqh730k.png
    04.2019 Okruch 5tc 😔
    Moj drugi synek💜
    vgr00ts.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje yvonneSW!

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Katy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje yvonne ;)
    A to nawet nie wiedzialam, ze sa dwa becikowe..Kurcze, jesli ja w poprzednich latach jeszcze sie uczylam, nie pracowalam to co wtedy? Przerazaja mnie te zalatwienia..

qdkkj48axof4swbx.png

qb3c2n0af5u2yzmp.png
  • gondi Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kachna62 wrote:
    Czy wasze maluchy tez mają wzdęcia? Nie pamietam jak bylo z corka ale syn się pręży i puszcza bączki bardzo placzac. Je bardzo lapczywie i podejrzewam ze nałyka sie powietrza...

Moj maluch co poranek je tak lapczywie ze pozniej mu sie ulewa,prezy sie nie moze zasnac, od 7 do 10 siedze z nim i go karmie na zmiane raz z prawej raz z lewej bo co sosobie odbije to znowu szuka cyca. Nie wiem czy jest glodny czy chce sie uspokoic w ten sposob:/

3jvz3e5e9hsogjgk.png

qdkkanlis2ttu8uo.png
  • Sassy Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YvonneSW gratulacje! Kiedy dokładnie urodziłaś? :)

8.04.2018 - Szczęśliwa mama pięknej córeczki <3
    n59yhdgewxvis8ih.png
  • Paatka Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    YvonneSW gratuluje!

Co do becikowego to z tego co wiem to nie ma już becikowego, które przysługuje każdemu, a jest tylko to ze względu na dochód, czyli 1x1000zł becikowego można dostać, ale tylko do określonych zarobków na osobę w rodzinie. Ja się nie łapię, więc cała ta papierologia mnie omija. Złożyłam tylko papiery na macierzyński i tyle z wpływów w związku z urodzeniem dziecka.

Sassy, tanith lubią tę wiadomość

04.2018 - ❤️👧
    04.2020 - ❤️👧
    08.2023 - 👼
    preg.png
  • Malyprosiaczek Autorytet

Wysłany: 15 kwietnia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez studiowałam przed ciąża wiec tak czy siak muszę iść po jakiś dokument, ze nie podjęłam żadnej pracy? Bo jeśli chodzi o to jednorazowe becikowe i kosiniakowe to po co dochód męża skoro „podobno” przysługują dla każdego bez względu na dochód? O 500+ my nie będziemy składać wniosku, ale kosiniakowe i jednorazowe becikowe bez względu na dochód już tak :)

f2wlqps6jdpv4xb3.png
‹‹ 982 983 984 985 986 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ