Kwietniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Kinga. wrote:Nie ma mleka malo wartościowego (chyba że matka jest skrajnie niedożywiona). Organizm zabierze tobie, posypią ci się zęby itp, ale w mleku będzie wszystko co potrzeba (były robione badania), także tym się nie martw. Skoro masz tak poranione brodawki, to może problem jest w technice ssania lub dziecko ma jakieś inne problemy brzuszkowe, typu wzdęcia itp i dlatego jest poddenerwowanie.
U nas też jest trochę problemów. Ma silny odruch ssania (dzis smoczek poszedł w ruch), córka się przejada, mocno ulewa a od 2 dni doszły wzdęcia. Mam nadzieję, że nie rozwinie się to w nic gorszego...07.04.2018 - marzenia się spełniajązakochana na zabój w Synku
-
nick nieaktualnyMalyprosiaczek wrote:
Dziewczyny mam pytanie z innej beczki. Składaliście wnioski o becikowe jednorazowe za urodzenie dziecka i kosiniakowe przez pierwszy rok życia dziecka? Jak to wszystko wyglada ?
A co to jest kosiniakowe i ile się za to dostaje ? -
nick nieaktualny
-
No na pewno jest kosiniakowe, 500+ , zasiłek rodzinny, dodatek z tytułu wielodzietności (dla tych którym sie urodziło conamniej trzecie dziecko) no i becikowe a kiedyś jeszcze był dodatek z tytułu urodzenia dziecka. To było coś innego niż becikowe a prawo do niego mieli ci co spełniali kryterium dochodowe na zasiłek rodzinnyStarania od stycznia 2015r, niedoczynność tarczycy, macica jednorożna
-
nick nieaktualny
-
Andzia123 wrote:Dziewczyny podpowiedzcie mi, mam stan podgorączkowy 37,55 czuję się okropnie, boli mnie pachwina, kręgosłup,Na dodatek nie mam apetytu, wmuszam w siebie jakieś jedzenie, ale bardzo ciężko idzie. No i oczywiście piersi a mianowicie brodawki. Mam ranki aż i sie zastanawiam czy ta temp może być od tych brodawek ? Czy już zdążyło mnie przewiac mimo ze z domu się nie ruszam ?
Jeśli nie masz zastoju w piersi to raczej temp.od czegoś innego. Może takie ogólne osłabienie organizmu i jakaś infekcja.
Moje brodawki to był dramat-mala poharatala je w szpitalu jak chciała wisieć non stop na cycu, a ja jeszcze chyba nie miałam pokarmu- i też jeden sutek nie był tak wypukły i jego załatwiła okropniepóźniej miałam moment, że płakałam przystawiając ją do tej piersi, tak bolało. Ale już jest lepiej
Polecam lanoline firmy Lansinoh- pomaga bardzo. Musiałam zamówić przez neta bo w 3 aptekach gdzie mąż pytał nie mieli, ale działa zdecydowanie lepiej niż Maltan. -
Becikowe są dwa. Pierwszy jest dla każdego bez względu na dochody. Dostaje się 1000 zł jednorazowo, a drugi to zależy od dochodu. Kosiniakowe jest dla matek bezrobotnych, studentek lub pracujących na zlecenie lub o dzieło i co miesiąc dostaje się 1000 zł aż do ukończenia 1 roku życia dziecka. Chce złożyć te dwa wnioski jak już urodzę i myślałam, ze któraś z Was składała i chciałam podpytać co dokładnie tam potrzeba do tych wniosków i ogólnie jak to wszystko wyglada
-
nick nieaktualnyMalyprosiaczek w chuj dokumentow i jeszcze troche... Ja dwa lata temu cala teczke przynosiłam. Dochod swoj i partnera, jego i moje umowy o prace/zlecenia/dziela (z przed 2 lat od daty porodu czhli jak rodzilam w 2016r to z 2014roku chyba ze w 2015 roku zmienil sie stosunek pracy Twoj lub partnera wiec jeszcze to musisz dodać), pit, podanie, wniosek o przyznanie. Z zusu zaswiadczenia o pobranych skladkach (piszesz piszesz pismo do zusu i oni odsylaja takie podsumowanie) wszystko z roku podatkowego 2016roku, chyba ze stosunek pracy, podwyżka, utrata dochodow byla to wtedy jeszcze dodatkowo za 2017 rok plus jeszcze zaświadczenia o utraci lub zyskaniu dochodu. Podobno co miasto to inaczej sobie zyczy...
Noo ale ja mialam to wszydtko i jeszcze cos ode mnie chcieli ale decyzja byla bardzo szybko i wyplata tez calkiem całkiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 kwietnia 2018, 10:36
-
Kachna62 wrote:Czy wasze maluchy tez mają wzdęcia? Nie pamietam jak bylo z corka ale syn się pręży i puszcza bączki bardzo placzac. Je bardzo lapczywie i podejrzewam ze nałyka sie powietrza...
Moj maluch co poranek je tak lapczywie ze pozniej mu sie ulewa,prezy sie nie moze zasnac, od 7 do 10 siedze z nim i go karmie na zmiane raz z prawej raz z lewej bo co sosobie odbije to znowu szuka cyca. Nie wiem czy jest glodny czy chce sie uspokoic w ten sposob:/ -
YvonneSW gratuluje!
Co do becikowego to z tego co wiem to nie ma już becikowego, które przysługuje każdemu, a jest tylko to ze względu na dochód, czyli 1x1000zł becikowego można dostać, ale tylko do określonych zarobków na osobę w rodzinie. Ja się nie łapię, więc cała ta papierologia mnie omija. Złożyłam tylko papiery na macierzyński i tyle z wpływów w związku z urodzeniem dziecka.Sassy, tanith lubią tę wiadomość
-
Ja tez studiowałam przed ciąża wiec tak czy siak muszę iść po jakiś dokument, ze nie podjęłam żadnej pracy? Bo jeśli chodzi o to jednorazowe becikowe i kosiniakowe to po co dochód męża skoro „podobno” przysługują dla każdego bez względu na dochód? O 500+ my nie będziemy składać wniosku, ale kosiniakowe i jednorazowe becikowe bez względu na dochód już tak