Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika33 wrote:Hej dziewczyny mam pytanie, jak długo czekałyscie na wyniki z krwi pappa? Równe dwa tygodnie czy szybciej??ja miałam w poniedziałek pobierana krew i myślę kiedy mogę się spodziewać wyników 🤔
Ja w piątek miałam USG + pobrana krew, sam wynik dostałam tego samego dnia wieczorem, a w poniedziałek po południu już miałam do odbioru wynik z komentarzem lekarza 😁Monika33 lubi tę wiadomość
-
Ania40 wrote:Patutka- podczytuję z wątku majowego i chciałam Ci napisac, ze moja córka ma bardzo podobną wadę serca do Fallota (wspólny Pień tętniczy). Na początek to mega dużo,że wiecie już teraz bo u nas mimo badań prenatalnych nikt nie dopatrzył się tak poważnej wady serca! Chciałam też Ci napisać (chociaż długo się wahałam) że przy wadach stożka tętniczego (jakim jest Fallot czy nasza wada) bardzo często występuje zespół Di George’a - tu kariotyp jest prawidłowy bo to mikrdelacja. My to mamy. Nie chce straszyć ale warto o tym wiedzieć i być może skonsultować.
Trzymam kciuki za Was, sama jestem przed prenatalnymi i mam aż w dwóch miejscach bo chcę też wykonać badanie przez kardiologa prenatalnego. Jak chcesz pogadać to śmiało !!
Wadę serca odkryła pani doktor z NFZ, badanie trwało półtorej godziny, podpytując lekarza z Medicover stwierdził że serce jest prawidłowe i nie ma żadnych zastrzeżeń.
Tak wiem, że to dużo znaczy, że ktoś zobaczył to już teraz, ponieważ możemy się nastawić na to, co czeka nas po porodzie.
Moje badania biopsji były w kierunku di George, zespołów typu down i tego 2 przy którym występuje zespół fallota. Bo jeszcze wczoraj dzwoniłam do doktor upewnić się. Powiedziała że żaden z nich nie wyszedł.
Edit. Ale czytając nawet na różnych stronach Google, nie jest możliwe aby biopsja kosmówki tego nie wykryła. CVS wada przecież chromosomy i geny, w przypadku zespołu di George'a brakuje fragmentu chromosomu 22 oraz braku około 50 genów, więc niemożliwym jest to żeby biopsja pokazała prawidłowe kariotypy....Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2024, 16:14
Ania40 lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
anka013 wrote:Nie wiem, czy wiecie, czy nie. Ja się dowiedziałam dzisiaj 😅 szczepienie przeciwko krztuścowi dla kobiet w ciąży jest refundowane od 15 października tego roku. 😊2016 🩷
2020 🩵
Monika33 wrote:Hej dziewczyny mam pytanie, jak długo czekałyscie na wyniki z krwi pappa? Równe dwa tygodnie czy szybciej??ja miałam w poniedziałek pobierana krew i myślę kiedy mogę się spodziewać wyników 🤔
Ja miałam po dwóch dniach wynikiMonika33 lubi tę wiadomość
-
Co do zwolnienia ciążowego to jestem praktycznie od samego początku ciąży ze względu na charakter pracy.Monika33 lubi tę wiadomość
🙋🏼♀️
IO, PCOS
HyCoSy - ✅
Kariotyp - ✅
Regularne cykle, własne owulacje
🙋🏼
Obniżone parametry nasienia
Kariotyp - ✅
3x inseminacja
28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
23.07. beta - 28,2
25.07. beta - 64,42
27.07. beta - 166, progesteron 42
29.07. beta - 315
31.07. beta - 676, progesteron 48
03.08. beta - 1803
06.08. beta - 3799
09.08. USG - zarodek 🥰 -
Patutka wrote:Czy mogę cię dodać do znajomych?
Wadę serca odkryła pani doktor z NFZ, badanie trwało półtorej godziny, podpytując lekarza z Medicover stwierdził że serce jest prawidłowe i nie ma żadnych zastrzeżeń.
Tak wiem, że to dużo znaczy, że ktoś zobaczył to już teraz, ponieważ możemy się nastawić na to, co czeka nas po porodzie.
Moje badania biopsji były w kierunku di George, zespołów typu down i tego 2 przy którym występuje zespół fallota. Bo jeszcze wczoraj dzwoniłam do doktor upewnić się. Powiedziała że żaden z nich nie wyszedł.
Edit. Ale czytając nawet na różnych stronach Google, nie jest możliwe aby biopsja kosmówki tego nie wykryła. CVS wada przecież chromosomy i geny, w przypadku zespołu di George'a brakuje fragmentu chromosomu 22 oraz braku około 50 genów, więc niemożliwym jest to żeby biopsja pokazała prawidłowe kariotypy....
Pewnie , dodaj mnie tylko ja początkująca tutaj
Dobrze,że mieliście czujność co do tego zespołu . Ja sama stoję przed dylematem jakie badanie wykonać. Skłaniam się ku amniopunkcji mikromacierzy bo ta wykrywa di George’a.
Dodatkowo mój gin kazał mi robić prenatalne w konkretnym miejscu więc ja by się nie kłócić pójdę tam gdzie on sobie życzy a prywatnie kilka dni wcześniej idę do kardiologa prenatalnego z certyfikatem mfm bo już nie ufam takim „zwykłym „ niby przeszkolonym lekarzom . Za dużo u nas przeoczyli zarówno w okresie prenatalnym jak i do teraz a mamy już 13 lat i wiele przykrych doświadczeń.
Co do kariotypu nie jestem genetykiem ale moja córka kariotyp ma prawidłowy ! Od genetyka też usłyszałam że dzieci z DG mają prawidłowy kariotyp dlatego tu muszą być mikromacuerze zastosowane bo zwykła amnio tego nie wykryje … nie wiem jak z biopsją kosmówki … skomplikowaneWiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2024, 17:09
-
Monika33 wrote:To widzę że niektóre z Was miały bardzo szybko 😉ciekawa jestem kiedy ja będę mieć bo ja miałam refundowane badania pappa
Teraz każda kobieta ma refundowane.
Mi też kazali przyjść ok. tydzień wcześniej na pobranie krwi żeby na wizycie już były na pewno wyniki z opisem. Więc te dwa tygodnie to jakoś bardzo dużo.Monika33 lubi tę wiadomość
-
Monika33 wrote:To widzę że niektóre z Was miały bardzo szybko 😉ciekawa jestem kiedy ja będę mieć bo ja miałam refundowane badania pappa
Ja też i sroda miałam pobraną krew a w piątek odebrałam wyniki i z nimi szłam do lekarza już. -
Ania40 wrote:Pewnie , dodaj mnie tylko ja początkująca tutaj
Dobrze,że mieliście czujność co do tego zespołu . Ja sama stoję przed dylematem jakie badanie wykonać. Skłaniam się ku amniopunkcji mikromacierzy bo ta wykrywa di George’a.
Dodatkowo mój gin kazał mi robić prenatalne w konkretnym miejscu więc ja by się nie kłócić pójdę tam gdzie on sobie życzy a prywatnie kilka dni wcześniej idę do kardiologa prenatalnego z certyfikatem mfm bo już nie ufam takim „zwykłym „ niby przeszkolonym lekarzom . Za dużo u nas przeoczyli zarówno w okresie prenatalnym jak i do teraz a mamy już 13 lat i wiele przykrych doświadczeń.
Co do kariotypu nie jestem genetykiem ale moja córka kariotyp ma prawidłowy ! Od genetyka też usłyszałam że dzieci z DG mają prawidłowy kariotyp dlatego tu muszą być mikromacuerze zastosowane bo zwykła amnio tego nie wykryje … nie wiem jak z biopsją kosmówki … skomplikowane
Jak była mowa o biopsji jaminacji, to od razu powiedziała że właśnie dowiemy się o tym zespole czy trafiłyśmy na to czy nie. No i zadałam jej wczoraj wprost pytanie o tego di georga co to znaczy że nie ma powiedziała że znaczy że tego nie ma.
Była ze mną szczera od samego początku, No to nie wiem czy by chciała mnie oszukać2016 🩷
2020 🩵
Czy tak jak ja miałaś prenatalne w Gyncentrum? Pani w rejestracji też wspomniała o dwóch tygodniach, w mailu w ogóle mowa o 14 dniach roboczych, ale już przed wizytą dopytałam, czy na pewno czeka się tak długo, bo w tym samym miejscu, w okresie świątecznym (!!!), miałam wyniki po 8 dniach kalendarzowych... rejestratorka odparła, że zazwyczaj są szybciej, ale woli się zabezpieczyć, gdyby laboratorium miało jakieś opóźnienia. W każdym razie mam nadzieję, że już niebawem będą mieli wyniki
Mnie też pobolewa kość ogonowa, muszę zapisać się do mojej fizjoterapeutki uroginekologicznej. Szczególnie doskwiera mi to po spacerze z córką, co jest niefajneMonika33 lubi tę wiadomość
👧 07.2022 -
Daisy___ wrote:Czy tak jak ja miałaś prenatalne w Gyncentrum? Pani w rejestracji też wspomniała o dwóch tygodniach, w mailu w ogóle mowa o 14 dniach roboczych, ale już przed wizytą dopytałam, czy na pewno czeka się tak długo, bo w tym samym miejscu, w okresie świątecznym (!!!), miałam wyniki po 8 dniach kalendarzowych... rejestratorka odparła, że zazwyczaj są szybciej, ale woli się zabezpieczyć, gdyby laboratorium miało jakieś opóźnienia. W każdym razie mam nadzieję, że już niebawem będą mieli wyniki
Mnie też pobolewa kość ogonowa, muszę zapisać się do mojej fizjoterapeutki uroginekologicznej. Szczególnie doskwiera mi to po spacerze z córką, co jest niefajne
O to mi w gyncentrum powiedzieli, że tydzień się czeka na wyniki i będą z opisem od lekarza od razu. Okaże się w poniedziałek, czy są już wyniki czy nie. -
Daisy___ wrote:Czy tak jak ja miałaś prenatalne w Gyncentrum? Pani w rejestracji też wspomniała o dwóch tygodniach, w mailu w ogóle mowa o 14 dniach roboczych, ale już przed wizytą dopytałam, czy na pewno czeka się tak długo, bo w tym samym miejscu, w okresie świątecznym (!!!), miałam wyniki po 8 dniach kalendarzowych... rejestratorka odparła, że zazwyczaj są szybciej, ale woli się zabezpieczyć, gdyby laboratorium miało jakieś opóźnienia. W każdym razie mam nadzieję, że już niebawem będą mieli wyniki
Mnie też pobolewa kość ogonowa, muszę zapisać się do mojej fizjoterapeutki uroginekologicznej. Szczególnie doskwiera mi to po spacerze z córką, co jest niefajne
Warto iść? Do tej urologicznej nie zwykłej?
Bo ja to nie daje rady siedzieć powyżej 20 minut.
Albo muszę stać albo leżeć.
Dziś mija tydzień od biopsji i znów jade na ip... Mam już dość
2016 🩷
2020 🩵
Daisy___
Czy tak jak ja miałaś prenatalne w Gyncentrum? Pani w rejestracji też wspomniała o dwóch tygodniach, w mailu w ogóle mowa o 14 dniach roboczych, ale już przed wizytą dopytałam, czy na pewno czeka się tak długo, bo w tym samym miejscu, w okresie świątecznym (!!!), miałam wyniki po 8 dniach kalendarzowych... rejestratorka odparła, że zazwyczaj są szybciej, ale woli się zabezpieczyć, gdyby laboratorium miało jakieś opóźnienia. W każdym razie mam nadzieję, że już niebawem będą mieli wyniki
Mnie też pobolewa kość ogonowa, muszę zapisać się do mojej fizjoterapeutki uroginekologicznej. Szczególnie doskwiera mi to po spacerze z córką, co jest niefajne .
Ja miałam badania w Turku robione 😉boje się trochę tych badań bo w poprzednich ciążach nie robiłam bo nie chcieliśmy z mężem -
Asia2121:
Mi też kazali przyjść ok. tydzień wcześniej na pobranie krwi żeby na wizycie już były na pewno wyniki z opisem. Więc te dwa tygodnie to jakoś bardzo dużo.
Tylko, że ja chodzę prywatnie i mi lekarz z kliniki nie wystawia na NFZ☹️muszę płacić za badania i za pobranie krwi na badanie pappa i nie chciałam . Dopiero znajoma Pani doktor do której chodzę też na NFZ dała mi żebym miała refundowane.. dobrze że teraz jest taka opcja, że można trochę zaoszczędzić 😉 -
Hejo! Dziewczyny, roblilam sobie wymazy i niestety wyszedł mi GBS. Któraś może miała taki przypadek w poprzedniej ciąży albo teraz ? Jakie postępowanie obrał lekarz? Bo mi jeden mówi, że nie leczymy bo to się zdarza i widocznie jestem nosicielem, że dopiero przy porodzie, drugi że może antybiotyk . Miała któraś taką sytuację ?
-
Patutka wrote:Warto iść? Do tej urologicznej nie zwykłej?
Bo ja to nie daje rady siedzieć powyżej 20 minut.
Albo muszę stać albo leżeć.
Dziś mija tydzień od biopsji i znów jade na ip... Mam już dość
\Moja koleżanka na bóle pleców chodzi od zwykłej, ale jest już po dwóch porodach, nie w trakcie ciąży. Ja jednak w ciąży polecałabym bardziej proginekologiczną, bo przy okazji sprawdzi, jak tam stan tkanek po porodzie, jak mięśnie dna miednicy etc, a przy okazji wymasuje, gdzie trzeba. No i ja mam świetnie zmobilizowaną bliznę po CC, aż pochwalił ginekolog że mam bardzo ruchomą bliznę w warstwie powięziowej. Ta fizjoterapeutka rozbijała mi zrosty w bliźnie (nie było tragedii, nie miałam dolegliwości, ale jednak palpacyjnie pewne miejsca wymagały pracy, no i planowałam już kolejną ciążę, a i bez tego warto).
Ja miałam GBS dotatni, wymaz pobrany standardowo, dopiero w 3. trymestrze, antybiotyk do porodu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2024, 20:32
👧 07.2022 -
ANulka wrote:Hejo! Dziewczyny, roblilam sobie wymazy i niestety wyszedł mi GBS. Któraś może miała taki przypadek w poprzedniej ciąży albo teraz ? Jakie postępowanie obrał lekarz? Bo mi jeden mówi, że nie leczymy bo to się zdarza i widocznie jestem nosicielem, że dopiero przy porodzie, drugi że może antybiotyk . Miała któraś taką sytuację ?
Miałam w dwóch ciążach, tylko ja miałam robione w III trymestrze nic z tym nie robiliśmy tylko przy porodzie podają chyba antybiotyk czy coś. -
Monika33 wrote:Asia2121:
Mi też kazali przyjść ok. tydzień wcześniej na pobranie krwi żeby na wizycie już były na pewno wyniki z opisem. Więc te dwa tygodnie to jakoś bardzo dużo.
Tylko, że ja chodzę prywatnie i mi lekarz z kliniki nie wystawia na NFZ☹️muszę płacić za badania i za pobranie krwi na badanie pappa i nie chciałam . Dopiero znajoma Pani doktor do której chodzę też na NFZ dała mi żebym miała refundowane.. dobrze że teraz jest taka opcja, że można trochę zaoszczędzić 😉
Ja też prowadzę ciążę prywatnie i nie ma to żadnego znaczenia. Na dobrą sprawę mówił, że nawet nie potrzebuje się jakiegoś specjalnego skierowania. Może zadzwoń do miejsc gdzie robią prenatalne i dopytaj jak to u nich wygląda. Szkoda płacić skoro Ci się należy.Monika33 lubi tę wiadomość
🙋🏼♀️
IO, PCOS
HyCoSy - ✅
Kariotyp - ✅
Regularne cykle, własne owulacje
🙋🏼
Obniżone parametry nasienia
Kariotyp - ✅
3x inseminacja
28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
23.07. beta - 28,2
25.07. beta - 64,42
27.07. beta - 166, progesteron 42
29.07. beta - 315
31.07. beta - 676, progesteron 48
03.08. beta - 1803
06.08. beta - 3799
09.08. USG - zarodek 🥰