Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, czym zamierzacie myć/przecierać pupę niemowlaka? Chusteczki czy waciki, jakie?
I jeszcze, jak będzie spało dziecko na wyjazdach, w czym? Mam na myśli rodzaj "łóżka".
Zastanawiam się jak będzie wyglądała wyprawka żeby była jak najbardziej uniwersalna i nie kupować miliona przedmiotów.
U siebie myślałam o drewnianej dostawce (bo mam mało miejsca w sypialni i one są najwęższe) i o drewnianym łóżeczku w pokoju. Myślałam też o dostawce Lionelo, która się składa, ale jest o te 15 cm szersza od drewnianej co u mnie już robi różnicę. Podzielcie się proszę jakimiś doświadczeniami i pomysłami. -
Hej, chciałabym nieśmiało dołączyć 😉 trochę późno, bo zajmowały mnie inne sprawy.
Trochę o mnie:
Termin na 20 kwietnia. Lat 32, starania trwały 4 lata🙃 pierwsza ciąża z zaskoczenia na naturalnym cyklu. W bagażu niosę PCOS, HPV i dysplazję szyjki, przez co muszę robić cytologię płynną i jeździć na kolposkopię co 12 tygodni.
Miałam mieć konizacje szyjki po wakacjach ale się okazało że jestem w ciąży.
Około 8tyg byłam w szpitalu z powodu krwawienia że skrzepami, ale na szczęście wszystko było w porządku. Przetrzymali mnie 3 dni i wypuścili na lekach. Obecnie dzidzia ma się dobrze, rośnie ale jest wstydliwa i nie chce pokazać czy jest chłopcem czy dziewczynką. Mamy wizytę 21/11 i może w końcu pokaże co tam ma między nogami.to chyba wszytko 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2024, 23:51
Daisy___, Natalia0212, (:Ania:), Marta1988, Radość98, Adeline, LadyDaga, Kasiula09, Marcycha, Koko90 lubią tę wiadomość
💊 Sundose
💊 Metformax
💊 Euthyrox
🏡 okolice Wrocławia
💔19.12.24 👼 Maksymilian 23 tydzień -
Ja dziś kupiłam dostawkę chicco next2me essential i jej zamierzam używać też jak będę gdzieś na wyjeździe. Jak dziecko wyrośnie to zamienię na normalne drewniane łóżeczko, a na wyjazdy łóżeczko turystyczne. Też mam ten problem z ilością miejsca w sypialni i finalnie postawiłam na dostawkę, bo dużo koleżanek polecało, że dziecko blisko, więc wygodnie z karmieniem, mało miejsca zajmuje i tak z ciekawości szukałam na olx i znalazłam w dobrej cenie i w dobrym stanie niedaleko nas. Pierwotnie chciałam drewniane, a na nie przewijak, więc teraz nie mam zielonego pojęcia gdzie dam przewijak, bo komodę chcemy dość wysoką żeby pomieścić wszystko dla dziecka i do takiej ja na pewno nie będę sięgać żeby tam był jeszcze przewijak 🙈
A wy już myślałyście nad przewijakami? -
Marcycha wrote:Dziewczyny, czym zamierzacie myć/przecierać pupę niemowlaka? Chusteczki czy waciki, jakie?
I jeszcze, jak będzie spało dziecko na wyjazdach, w czym? Mam na myśli rodzaj "łóżka".
Zastanawiam się jak będzie wyglądała wyprawka żeby była jak najbardziej uniwersalna i nie kupować miliona przedmiotów.
U siebie myślałam o drewnianej dostawce (bo mam mało miejsca w sypialni i one są najwęższe) i o drewnianym łóżeczku w pokoju. Myślałam też o dostawce Lionelo, która się składa, ale jest o te 15 cm szersza od drewnianej co u mnie już robi różnicę. Podzielcie się proszę jakimiś doświadczeniami i pomysłami.
Ja na ten moment jestem jeszcze zielona jeśli chodzi o pielęgnację maluszka, liczę na to że w szkole rodzenia dużo się dowiemy od położnych 🫣 wyjazdy wyobrażam sobie tak, że dzidziuś śpi z nami w łóżku, w swoim kokonie 😄 tych wyjazdów podejrzewam że nie będzie dużo, ale jak wyjdzie w rzeczywistości to jeszcze życie zweryfikuje 😂
U nas spróbujemy wykorzystać kołyskę od mojego brata w sypialni plus łóżeczko w pokoiku.
Wczoraj na wizycie wszystko było super, mamy 100% chłopca 🩵🩵Natalia0212, Adeline, (:Ania:), Marta1988, Marcycha, Koko90 lubią tę wiadomość
-
Martek.3q wrote:Ja dziś kupiłam dostawkę chicco next2me essential i jej zamierzam używać też jak będę gdzieś na wyjeździe. Jak dziecko wyrośnie to zamienię na normalne drewniane łóżeczko, a na wyjazdy łóżeczko turystyczne. Też mam ten problem z ilością miejsca w sypialni i finalnie postawiłam na dostawkę, bo dużo koleżanek polecało, że dziecko blisko, więc wygodnie z karmieniem, mało miejsca zajmuje i tak z ciekawości szukałam na olx i znalazłam w dobrej cenie i w dobrym stanie niedaleko nas. Pierwotnie chciałam drewniane, a na nie przewijak, więc teraz nie mam zielonego pojęcia gdzie dam przewijak, bo komodę chcemy dość wysoką żeby pomieścić wszystko dla dziecka i do takiej ja na pewno nie będę sięgać żeby tam był jeszcze przewijak 🙈
A wy już myślałyście nad przewijakami?
Ja zdecydowalam sie na taka nakladke z blenda na komode.Zmiesci sie przewijak, rzeczy podreczne + moze jakis dodatkowy wozek na kosmetyki i chusteczki (potem przyda sie na zabawki). Jak dziecko podrosnie, przewijak sie zdemontuje i tyle. Tylko, ze nasza komoda jest niewysoka Uznalam, ze 3 duze szuflady w zupelnosi wystarcza. Tez planujemy drewniane lozeczko w pokoju dziecka + dostawke na pierwsze miesiace do naszej sypialni. Za lozeczkamk rozgladam sie używanymi, moze wpadnie cos w okolicy w dobrym stanie na olx 🙂 -
Dziś w końcu się wyspałam. 😄 Nie ciągnął mnie brzuch leżąc na boku, mogłam pospać. Ale myślę, że to dlatego, bo synek zmienił pozycję w brzuchu. Dotychczas jak patrzyłam detektorem to serduszko znajdowałam po lewej stronie podbrzusza, a dziś centralnie na środku podbrzusza był.
Przez to krwawienie kilka dni temu oprócz delikatnych ruchów, które czuję, muszę uspokajać głowę detektorem. 😊
🙋🏼♀️
IO, PCOS
HyCoSy - ✅
Kariotyp - ✅
Regularne cykle, własne owulacje
🙋🏼
Obniżone parametry nasienia
Kariotyp - ✅
3x inseminacja
28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
23.07. beta - 28,2
25.07. beta - 64,42
27.07. beta - 166, progesteron 42
29.07. beta - 315
31.07. beta - 676, progesteron 48
03.08. beta - 1803
06.08. beta - 3799
09.08. USG - zarodek 🥰 -
Marcycha wrote:Dziewczyny, czym zamierzacie myć/przecierać pupę niemowlaka? Chusteczki czy waciki, jakie?
U siebie myślałam o drewnianej dostawce (bo mam mało miejsca w sypialni i one są najwęższe) i o drewnianym łóżeczku w pokoju. Myślałam też o dostawce Lionelo, która się składa, ale jest o te 15 cm szersza od drewnianej co u mnie już robi różnicę. Podzielcie się proszę jakimiś doświadczeniami i pomysłami.
Do przemywania u córki wchodziły w grę zwykle bawełniane waciki kosmetyczne nasączone wodą. Tak sobie robiłam po sikach.
U nas starszy syn u teściowej przesypiał w wózku najczęściej.
Teraz poloje na łóżeczko turystyczne Kinderkrafta, jest trzypoziomowe i takie będzie jeździło z nami wszędzie, Bo zwyczajnie przy trójce dzieci ciężko będzie zmieścić się do jednego bagażnika 😅
Ze względu na naszą wadę serduszka, mały będzie z nami w pokoju na pewno do jakiegoś czasu po korekcie serca, Tak więc ja planuję kupić kołyskę ale nie mogę się zdecydować którą.
Co do dostawki nie pomogę, bo mnie zwyczajnie z niej nigdy nie korzystaliśmy ale na pewno któraś z mamusią w to będzie wiedziała 😁
Ja wczoraj miałam wizytę, całe szczęście wszystko dobrze z szyjką, tylko ta anemia mnie wykańcza.
Macie jakiś sprawdzony sposób na podbicie żelaza?
Nam wczoraj też wybiła równo połowa 😱
W środę połówkowa, nie mogę się doczekać chociaż stres zżera, jak trzyma się serduszko
Jak się czujecie?2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
SylwiaG wrote:Hej, chciałabym nieśmiało dołączyć 😉 trochę późno, bo zajmowały mnie inne sprawy.
Trochę o mnie:
Termin na 20 kwietnia. Lat 32, starania trwały 4 lata🙃 pierwsza ciąża z zaskoczenia na naturalnym cyklu. W bagażu niosę PCOS, HPV i dysplazję szyjki, przez co muszę robić cytologię płynną i jeździć na kolposkopię co 12 tygodni.
Miałam mieć konizacje szyjki po wakacjach ale się okazało że jestem w ciąży.
Około 8tyg byłam w szpitalu z powodu krwawienia że skrzepami, ale na szczęście wszystko było w porządku. Przetrzymali mnie 3 dni i wypuścili na lekach. Obecnie dzidzia ma się dobrze, rośnie ale jest wstydliwa i nie chce pokazać czy jest chłopcem czy dziewczynką. Mamy wizytę 21/11 i może w końcu pokaże co tam ma między nogami.to chyba wszytko 😉 -
Czy Was też ciągnie podbrzusze? Szczególnie przy chodzeniu?
🙋🏼♀️
IO, PCOS
HyCoSy - ✅
Kariotyp - ✅
Regularne cykle, własne owulacje
🙋🏼
Obniżone parametry nasienia
Kariotyp - ✅
3x inseminacja
28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
23.07. beta - 28,2
25.07. beta - 64,42
27.07. beta - 166, progesteron 42
29.07. beta - 315
31.07. beta - 676, progesteron 48
03.08. beta - 1803
06.08. beta - 3799
09.08. USG - zarodek 🥰 -
Patutka wrote:Hej ja polecam chusteczki waterwipes, bądź pampers aqua.
Do przemywania u córki wchodziły w grę zwykle bawełniane waciki kosmetyczne nasączone wodą. Tak sobie robiłam po sikach.
U nas starszy syn u teściowej przesypiał w wózku najczęściej.
Teraz poloje na łóżeczko turystyczne Kinderkrafta, jest trzypoziomowe i takie będzie jeździło z nami wszędzie, Bo zwyczajnie przy trójce dzieci ciężko będzie zmieścić się do jednego bagażnika 😅
Ze względu na naszą wadę serduszka, mały będzie z nami w pokoju na pewno do jakiegoś czasu po korekcie serca, Tak więc ja planuję kupić kołyskę ale nie mogę się zdecydować którą.
Co do dostawki nie pomogę, bo mnie zwyczajnie z niej nigdy nie korzystaliśmy ale na pewno któraś z mamusią w to będzie wiedziała 😁
Ja wczoraj miałam wizytę, całe szczęście wszystko dobrze z szyjką, tylko ta anemia mnie wykańcza.
Macie jakiś sprawdzony sposób na podbicie żelaza?
Nam wczoraj też wybiła równo połowa 😱
W środę połówkowa, nie mogę się doczekać chociaż stres zżera, jak trzyma się serduszko
Jak się czujecie?
Ja czuję się bardzo dobrze, brzuszek coraz bardziej widoczny i wieczorem czuje się już jak w konkretnej ciąży ale jest to cudowny czas, codziennie sporo kopniaków, w ciągu dnia dużo energii, wstaje do pracy o 5, po powrocie po 15 jeszcze ugotuje, posprzątam i koło 21 spanko a Ty jak się czujesz?Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Martek.3q wrote:Ja dziś kupiłam dostawkę chicco next2me essential i jej zamierzam używać też jak będę gdzieś na wyjeździe. Jak dziecko wyrośnie to zamienię na normalne drewniane łóżeczko, a na wyjazdy łóżeczko turystyczne. Też mam ten problem z ilością miejsca w sypialni i finalnie postawiłam na dostawkę, bo dużo koleżanek polecało, że dziecko blisko, więc wygodnie z karmieniem, mało miejsca zajmuje i tak z ciekawości szukałam na olx i znalazłam w dobrej cenie i w dobrym stanie niedaleko nas. Pierwotnie chciałam drewniane, a na nie przewijak, więc teraz nie mam zielonego pojęcia gdzie dam przewijak, bo komodę chcemy dość wysoką żeby pomieścić wszystko dla dziecka i do takiej ja na pewno nie będę sięgać żeby tam był jeszcze przewijak 🙈
A wy już myślałyście nad przewijakami?
Tym razem będziemy mieli przewijak wolnostojący: https://www.ikea.com/pl/pl/p/sniglar-stol-do-przewijania-buk-bialy-2004520, obok przywiesimy kosze, z których już korzystaliśmy: https://www.ikea.com/pl/pl/p/oensklig-kosze-zawieszane-4-szt-bialy-30199283 (z wyjątkiem tego dużego, mamy go na zabawki ) W poprzednim mieszkaniu mieliśmy przewijak w salonie na stole z braku laku, po przeprowadzce mieliśmy drewniany nakładany na łóżeczko, ale nasza sypialnia też nie jest największa i klasyczne łóżko 120x60, jakkolwiek mieściło się w pomieszczeniu, nie sprawdziło się.
Używałam wacików do przemywania pupki, teraz przy kupkach córki stosuję huggies pure, ale miałam też waterwipes i chyba aquawipes, zresztą testowałam też Aldi, Lupilu czy Kindii - problemu nie było, ale wolę czystszy skład.
Będziemy mieli dwa łóżeczka, jedno w salonie, pewnie kosz Mojżesza, a drugie - a la turystyczne, siateczkowe, takie 90x50.
SylwiaG, witamy zachęcam do uzupełnienia informacji na pierwszą stronę wątku wg poniższego wzoru:
Daisy___
👶 15.04.2025 💙/🩷 (przewidywany termin porodu)
🩺 08.11.2024 (termin kolejnej wizyty)
🧬 22.11.2024 (termin badań połówkowych)
Jeśli mam coś komuś zmienić, uzupełnić - dajcie znaćWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 20:51
Martek.3q lubi tę wiadomość
👧 07.2022 -
Naay95 wrote:Ja czuję się bardzo dobrze, brzuszek coraz bardziej widoczny i wieczorem czuje się już jak w konkretnej ciąży ale jest to cudowny czas, codziennie sporo kopniaków, w ciągu dnia dużo energii, wstaje do pracy o 5, po powrocie po 15 jeszcze ugotuje, posprzątam i koło 21 spanko a Ty jak się czujesz?
Dzisiaj obkejalam ściany, bo mąż ogarnął halogeny, do czwartku niestety jesteśmy bez prądu 🫣
Z drugiej strony mam chyba jakiegoś doła... Boje się tej środy, że usłyszę coś złego 😔 niby staram się odganiać te myśli, ale to samo przychodzi no...
Ja mam chyba straszną burze hormonów, strasznie się irytuje na teściową. Ona wszystko wie najlepiej, nawet że lepiej ściany będzie nam pomalować na jedną warstwę farby, żeby chyba osiągnąć na tej ścianie nie wiadomo co.
A to telewizor ma nadzieję, że to nie będzie kino domowe 🫣 a co ją to?
Ogólnie strasznie dokucza mi ten kręgosłup jak miednica z tyłu..
Ale to chyba dlatego, że ja w ogóle nie mam brzucha a to już połowa ciąży, więc podejrzewam, że on bardzo głęboko siedzi na nerwach i o 🙊🤷🏼♀️
Daisy ja mam połówkowe te ważniejsze 20.11, a 6.12 mam echo serduchaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2024, 21:43
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
To jeszcze ja się witam😉😘
termin na 7 kwietnia 2025, obecnie 20tc! pozdrawiam ze szpitala w Bytomiu, miałam zakładany szew na szyjke macicy bo troche za krótka😔 są tu mamusie z takim problemem?
pozatym wszystko ok, wprawdzie dopiero jutro drugie prenatalne ale w szpitalu mówią że wygląda zdrowo😁🥳(:Ania:), Kori_, Koko90 lubią tę wiadomość
listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
sierpień 2023 poronienie 8tc
styczeń 2024 puste jajo płodowe
decyzja o in virtro z KD
maj 2024 histeroskopia OK
czerwiec 2024 2❄️❄️
transfer 19 lipiec✊🙏
test ciążowy 👍
10dpt beta hcg 504
13dpt beta hcg 2234
18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
30dpt mamy ❤️🤗
9w3d: 2,56cm człowieka😁
11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
14.11 szpital, założony szew okrężny
20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm -
Także będę wdzięczna za aktualizacje
👶 12.04.2025
🩺 06.12.2024
🧬 29.11.2024
Płci jeszcze nie znam mam jutro jeszcze dodatkową wizytę więc zobaczmy 🤩Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
Starania od 2022 w klinice:
1. Lametta
2. Lametta + ovitrelle
3. Lametta + ovitrelle
4. Lametta + ovitrelle + bemfola
5. Lametta + ovitrelle + bemfola
6. Lametta + ovitrelle + bemfola
07.24 kwalifikacja do programu InVitro
08.24 start stymulacji?
Naturalny cud:
06.08 Beta 754,01 - 32dc