Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Martek.3q wrote:Cybex Balios S lux 2.0. Bardzo fajnie i lekko się go prowadziło, wrzucili mi tam 10kg worek udający dziecko. Zależało mi też żeby stelaż stał po złożeniu, bo mam bardzo mało miejsca w mieszkaniu. Oglądałam jeszcze Muuvo quick 4.0, ale porównując te dwa wózki Cybex wygrał.
O, nasz wózek, polecam Cybexy są moim zdaniem bardzo dobrze wykonane, zwrotne i dobrze się prowadzą.
Ja jestem 4 kg na plusie, ale podobnie jak Marcycha widzę, że to głównie brzuszek ciążowy.
@Marcycha, nie proponowali Ci pessara? Różni lekarze mają chyba różne podejście, ogólnie super, że wyszło na to, że ktoś zaniżył pomiar szyjki
Ja kupiłam na BF żelazko z generatorem pary, lodziarnię drewnianą dla córki i buty dla siebie, ale jestem trochę rozczarowana promocjami. Z laktatorem jednak poczekam, bo mam już jeden, chyba wolę na spokojnie wymierzyć sutki po porodzie i kupić wszystko naraz, a chyba czeka mnie reduktor do Momcozy, jeśli się zdecyduję.
Ja wizytuję we wtorek, ostatnio trochę zaczęłam dźwigać córkę - unikałam tego z powodu plamień w I trymestrze - i mam nadzieję, że szyjka trzyma, no ale całą poprzednią ciążę była dość długa, do 38 tc, więc książkowo zaczęła się skracać Choć i tak musiałam mieć indukcję zakończoną CC...👧 07.2022 -
Hej dziewczyny 🙂
Dzisiaj ja sie melduje po połówkowych prenatalnych 🙂 Wyczuwany mlody ku mojemu zaskoczeniu jest jednak dziewczynka 😊. Jedynie moja mama, dzielnie stala przy swoim i przekonywala mnie, ze bedzie dziewczynka (mama ma tendencje do proroczych snów, a zaraz po moim zajsciu w ciaze snil jej sie moj zmarly tata z infomacja, ze bedzie wnuczka). Mala wazy 430 g i wszystko jest dobrze. Takze czekamy na nasza Aurelię 🙂
Termin porodu znowu mi się przesunął, tym razem 7.04
Dziewczyny bedace już mamami, czy macie do polecenia wózek... Jak najlzejszy? Mieszkam na 3 pietrze, mieszkanie bez wozkowni czy piwnicy i windy i nie bardzo mam gdzie wózek trzymac niżej. Pewnie bede wiec zmuszona go znosic i zastanawiam sie, z którym bym dala rade.. Moze macie jakies porady?Daisy___, Kori_, Marta1988, Marcycha, Koko90 lubią tę wiadomość
-
katpawl wrote:Hej dziewczyny 🙂
Dzisiaj ja sie melduje po połówkowych prenatalnych 🙂 Wyczuwany mlody ku mojemu zaskoczeniu jest jednak dziewczynka 😊. Jedynie moja mama, dzielnie stala przy swoim i przekonywala mnie, ze bedzie dziewczynka (mama ma tendencje do proroczych snów, a zaraz po moim zajsciu w ciaze snil jej sie moj zmarly tata z infomacja, ze bedzie wnuczka). Mala wazy 430 g i wszystko jest dobrze. Takze czekamy na nasza Aurelię 🙂
Termin porodu znowu mi się przesunął, tym razem 7.04
Dziewczyny bedace już mamami, czy macie do polecenia wózek... Jak najlzejszy? Mieszkam na 3 pietrze, mieszkanie bez wozkowni czy piwnicy i windy i nie bardzo mam gdzie wózek trzymac niżej. Pewnie bede wiec zmuszona go znosic i zastanawiam sie, z którym bym dala rade.. Moze macie jakies porady?
@katpawl, gratulacje, jak chcesz, możesz podać dane do pierwszej strony z kolejną wizytą czy terminem kolejnych prenatalnych. Co do wózka - koleżanka z tego powodu kupiła Cybex Melio, lubiła go, no ale to nie jest wózek na każdą kostkę brukową; lżejsze wózki będą niestety miały mniejszą amortyzację, no bo kółka z reguły są mniejsze. Tu videorecenzja: https://www.youtube.com/watch?v=HglwEGS_rOU. Żeby nie było - nie jestem pracownicą Cybexa, po prostu lubię tę markę
@Marthepl - ja czuję głównie puknięcia w okolicach łona Łożysko mam wysoko na przedniej ścianie, dzidziuś jeszcze mały, więc pewnie dlatego najbardziej czuć go na dole.Marthepl lubi tę wiadomość
👧 07.2022 -
Hej, my kupiliśmy Espiro Miloo. Jest lekki, fajnie wyposażony, super łatwy w obsłudze i to nas urzekło. A, no i to polska firma, więc to też był dla nas plus.
@Daisy, uzupełnisz pierwszą stronę o moje dane?
A_Agnieszka
👶 01.04.2025 🩷 Anna
🩺 20.12.2024
🧬 18.11.2024Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 18:36
-
Daisy___ wrote:O, nasz wózek, polecam Cybexy są moim zdaniem bardzo dobrze wykonane, zwrotne i dobrze się prowadzą.
Ja jestem 4 kg na plusie, ale podobnie jak Marcycha widzę, że to głównie brzuszek ciążowy.
@Marcycha, nie proponowali Ci pessara? Różni lekarze mają chyba różne podejście, ogólnie super, że wyszło na to, że ktoś zaniżył pomiar szyjki
Ja kupiłam na BF żelazko z generatorem pary, lodziarnię drewnianą dla córki i buty dla siebie, ale jestem trochę rozczarowana promocjami. Z laktatorem jednak poczekam, bo mam już jeden, chyba wolę na spokojnie wymierzyć sutki po porodzie i kupić wszystko naraz, a chyba czeka mnie reduktor do Momcozy, jeśli się zdecyduję.
Ja wizytuję we wtorek, ostatnio trochę zaczęłam dźwigać córkę - unikałam tego z powodu plamień w I trymestrze - i mam nadzieję, że szyjka trzyma, no ale całą poprzednią ciążę była dość długa, do 38 tc, więc książkowo zaczęła się skracać Choć i tak musiałam mieć indukcję zakończoną CC...
Patrzę i faktycznie mega fajny ten wózek 😄 ale widzę dużo opinii w internecie, że dziecko szybko przestaje się mieścić w gondoli i wyrasta ze spacerówki ? Czy to prawda, czy jak zawsze opinie są przesadzone xD
Ja teraz troszkę popłynęłam i zrobiłam zamówienie w hm, eobuwie, Reserved, poduszka ciążowa kupiona ale zamówiłam więcej i jak coś będę oddawać.
@Agnieszka też widziałam na forum,że ten model jest polecany przez dziewczyny
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 18:34
-
Daisy___ wrote:@katpawl, gratulacje, jak chcesz, możesz podać dane do pierwszej strony z kolejną wizytą czy terminem kolejnych prenatalnych. Co do wózka - koleżanka z tego powodu kupiła Cybex Melio, lubiła go, no ale to nie jest wózek na każdą kostkę brukową; lżejsze wózki będą niestety miały mniejszą amortyzację, no bo kółka z reguły są mniejsze. Tu videorecenzja: https://www.youtube.com/watch?v=HglwEGS_rOU. Żeby nie było - nie jestem pracownicą Cybexa, po prostu lubię tę markę
@Marthepl - ja czuję głównie puknięcia w okolicach łona Łożysko mam wysoko na przedniej ścianie, dzidziuś jeszcze mały, więc pewnie dlatego najbardziej czuć go na dole.
To mnie pocieszyłaś, jestem strasznie szczupła i pewnie przez to te odczucia są potęgowane -
Kori_ wrote:Patrzę i faktycznie mega fajny ten wózek 😄 ale widzę dużo opinii w internecie, że dziecko szybko przestaje się mieścić w gondoli i wyrasta ze spacerówki ? Czy to prawda, czy jak zawsze opinie są przesadzone xD
Ja teraz troszkę popłynęłam i zrobiłam zamówienie w hm, eobuwie, Reserved, poduszka ciążowa kupiona ale zamówiłam więcej i jak coś będę oddawać.
@Agnieszka też widziałam na forum,że ten model jest polecany przez dziewczyny
Wiesz co, gondola jest faktycznie z tych mniejszych, ale córka mieściła się ze śpiworkiem spokojnie do 8 miesiąca życia, a przeważnie była/jest tak w połowie siatce centylowej. Są różne preferencje, niektórzy wolą większą gondolę, ale zauważyłam, że przy standardzie, jakim jest spacerówka rozkładana na płasko, wózki są robione inaczej niż kilka-kilkanaście lat temu. A co do spacerówki - córka prawie 2,5 roku nadal jeździ Warto pooglądać w sklepie👧 07.2022 -
Marthepl wrote:Dziewczyny, czy ruchy dziecka czujecie na wysokości pępka czy niżej? Bo ja dosyć nisko, aktualnie takie jakby puknięcia i nie wiem czy lecieć do lekarza czy po prostu przesadzam..
Moja na wizycie miała głowę w okolicach pępka a nóżki na dole i raczej pozycji nie zmieniła bo cały czas czuje kopniaki na samym dole brzucha -
To ja też bardziej na dole czuję, a jest dupką do góry, więc nie wiem czy on głowa mnie wali czy rękami 😂 Mam łożysko na przedniej ścianie i w sumie to rzadko czuję ruchy. Zazwyczaj jak długo siedzę, ale nie mogę być oparta, bardziej pochylona lub jak leżę totalnie na prosto. Na USG było widać, że kopie i się mnie lekarka pytała czy czuję coś w tym momencie, a ja totalnie nic nie czułam, ale kazała się nie przejmować, że to prawdopodobnie przez ułożenie łożyska i jak czasem go czuję to i tak dobrze.
Paflina lubi tę wiadomość
-
Ja czuję dzidzie też już od kilku dni, głównie na dole, jak leżę rano lub wieczorem albo jak dłużej siedzę puknięcia poniżej pępka, łożysko z przodu i wysoko. Ale miło, jestem spokojniejsza jak coś czuje już, wreszcie się doczekałam 🫶
Marthepl, Magii lubią tę wiadomość
28.11.23r. - ⏸️
14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
———————————————
04.08.24r. ⏸️ 🌈
13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
27.11.24r - 375 g 🫶
04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
21.01.25- wizyta
-
My właśnie po wizycie. Wszystko ok. Mamy potwierdzenie chłopaka, 430g. Ogólnie mody jest 6 dni do przodu. Szyjka 38mm.
Co myślicie o tych pomiarach w centylach? Nasz ma 80centyli. Niby do 90 jest prawidłowo. Dwa tygodnie temu miał 70centyli.
Daisy proszę o wpisanie chłopaka 💙Adeline, Daisy___, Kori_, Marcycha lubią tę wiadomość
Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
Starania od 2022 w klinice:
1. Lametta
2. Lametta + ovitrelle
3. Lametta + ovitrelle
4. Lametta + ovitrelle + bemfola
5. Lametta + ovitrelle + bemfola
6. Lametta + ovitrelle + bemfola
07.24 kwalifikacja do programu InVitro
08.24 start stymulacji?
Naturalny cud:
06.08 Beta 754,01 - 32dc
08.08 Beta 1504,12 -34 dc
5t+6d mamy ❤
-
Tika wrote:My właśnie po wizycie. Wszystko ok. Mamy potwierdzenie chłopaka, 430g. Ogólnie mody jest 6 dni do przodu. Szyjka 38mm.
Co myślicie o tych pomiarach w centylach? Nasz ma 80centyli. Niby do 90 jest prawidłowo. Dwa tygodnie temu miał 70centyli.
Daisy proszę o wpisanie chłopaka 💙Tika lubi tę wiadomość
-
💥Marta1988, to jeśli miałoby się okazać, że musisz rodzic w innym szpitalu to może zadzwoń i zapytaj o dzien otwarty czy oprowadzenie żebyś nie czuła się zagubiona w dniu porodu, bo po co sobie dokładać takich uczuć.
💥Hania1990, ja od początku biorę w suplemencie żelazo (Falvit mama) i laktoferynę. Jeszcze przed ciążą wiedziałam, że potrzebuję podnieść ferrytynę. Teraz ferrytyne mam 40, a hemoglobine 11,4, gdzie na samym początku ciąży było to 56 i 13,1 także dziecko bierze ile wlezie. Kup sobie jeszcze laktoferynę oprócz tego żelaza, która pomaga wchłaniać żelazo i pewnie coś podniesiesz.
💥A_Agnieszka, teraz też już będę wiedziała żeby nie smarować choć... zrobiłam test 😅 Posmarowałam się balsamem Babydream Mamas podobnie jak kiedyś tym masłem i już się tak nie działo, także masło lepsze do natluszczania, a balsam pewnie bardziej do nawilżenia. W sumie polecam oba 😊
Dziekuje za info o leginsach 😊
💥Daisy_, nie proponowali pessara i w sumie cieszę się, może dzięki temu podejsciu tj. luteina+ magnez+ kontrole co 2 tyg. jeszcze parę razy sobie delikatnie pobaraszkuję z ukochanym o ile sam się zgodzi, bo już ma stres 😜
💥Marthelp, w podbrzuszu odczuwam i jak robią usg to też w tej części. Sporo zależy od ułożenia dziecka (ja mam główkowe), ale myślę że jak najbardziej śpij spokojnie jest ok 😊
Właśnie obejrzałam filmiki o obu wózkach i każdy mi się podoba, każdy ma coś czego brakuje mi w tym drugim, a szkoda 🤔 Nie byliśmy jeszcze w żadnym sklepie, więc myślę że jak pójdziemy to jeszcze bardziej nam się rozjaśni.
💥Tika, piękna szyjka!🤩😁
Tika lubi tę wiadomość
-
Tika wrote:My właśnie po wizycie. Wszystko ok. Mamy potwierdzenie chłopaka, 430g. Ogólnie mody jest 6 dni do przodu. Szyjka 38mm.
Daisy proszę o wpisanie chłopaka 💙
Tika, nie ma co się martwić, choć sama tak miałam, jak u mnie główka wyszła w wymiar dwuciemieniowym 90-99% xDD Zaczęłam googlać, ale o dziwo internet mnie uspokoił, bo to lekarz interpretuje dane i u mnie wszystko na połówkowych było wzorowo; wodogłowie stwierdza się, patrząc bodaj na komory boczne mózgu i coś jeszcze. I to też nie jest tak, że poniżej/powyżej tych centyli jest tragedia, trzeba obserwować - poniżej w sprawie hipotrofii, a powyżej w sprawie makrosomii (ale to chyba później); niemniej niektórzy chyba rodzą po prostu małe albo duże dzieci.
Słuchajcie, mamy zdecydowaną przewagę chłopców - 13:8 :oTika lubi tę wiadomość
👧 07.2022 -
Daisy___ wrote:Słuchajcie, mamy zdecydowaną przewagę chłopców - 13:8 :o
Dziewczyny będą miały branie 😂
Oczywiście żarcik, wiadomo że to tylko nasz wątek czyli przypadkowy zbiór 😉
-
Marcycha,ja będę mieć CC,więc w sumie nie potrzebuje oglądania sali porodowej,ale na razie staram się nie nastawiać,bo muszę powtórzyć glukozę.Zawsze miałam wysoko,bo ok 90-95,więc jak zobaczyłam wynik 95 to się nie zmartwiłam,bo kiedyś była norma do 99.
-
Martek.3q wrote:To ja też bardziej na dole czuję, a jest dupką do góry, więc nie wiem czy on głowa mnie wali czy rękami 😂 Mam łożysko na przedniej ścianie i w sumie to rzadko czuję ruchy. Zazwyczaj jak długo siedzę, ale nie mogę być oparta, bardziej pochylona lub jak leżę totalnie na prosto. Na USG było widać, że kopie i się mnie lekarka pytała czy czuję coś w tym momencie, a ja totalnie nic nie czułam, ale kazała się nie przejmować, że to prawdopodobnie przez ułożenie łożyska i jak czasem go czuję to i tak dobrze.
Ja miałam to samo na badaniu. Bąbel robił piruety a ja nic nie czułam. Też mam łożysko z przodu