X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek.3q wrote:
    Cybex Balios S lux 2.0. Bardzo fajnie i lekko się go prowadziło, wrzucili mi tam 10kg worek udający dziecko. Zależało mi też żeby stelaż stał po złożeniu, bo mam bardzo mało miejsca w mieszkaniu. Oglądałam jeszcze Muuvo quick 4.0, ale porównując te dwa wózki Cybex wygrał.

O, nasz wózek, polecam :D Cybexy są moim zdaniem bardzo dobrze wykonane, zwrotne i dobrze się prowadzą.

Ja jestem 4 kg na plusie, ale podobnie jak Marcycha widzę, że to głównie brzuszek ciążowy.

@Marcycha, nie proponowali Ci pessara? Różni lekarze mają chyba różne podejście, ogólnie super, że wyszło na to, że ktoś zaniżył pomiar szyjki :)

Ja kupiłam na BF żelazko z generatorem pary, lodziarnię drewnianą dla córki i buty dla siebie, ale jestem trochę rozczarowana promocjami. Z laktatorem jednak poczekam, bo mam już jeden, chyba wolę na spokojnie wymierzyć sutki po porodzie i kupić wszystko naraz, a chyba czeka mnie reduktor do Momcozy, jeśli się zdecyduję.

Ja wizytuję we wtorek, ostatnio trochę zaczęłam dźwigać córkę - unikałam tego z powodu plamień w I trymestrze - i mam nadzieję, że szyjka trzyma, no ale całą poprzednią ciążę była dość długa, do 38 tc, więc książkowo zaczęła się skracać ;) Choć i tak musiałam mieć indukcję zakończoną CC...

preg.png
    👧 07.2022
  • Marthepl Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ruchy dziecka czujecie na wysokości pępka czy niżej? Bo ja dosyć nisko, aktualnie takie jakby puknięcia i nie wiem czy lecieć do lekarza czy po prostu przesadzam..

• katpawl Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🙂

Dzisiaj ja sie melduje po połówkowych prenatalnych 🙂 Wyczuwany mlody ku mojemu zaskoczeniu jest jednak dziewczynka 😊. Jedynie moja mama, dzielnie stala przy swoim i przekonywala mnie, ze bedzie dziewczynka (mama ma tendencje do proroczych snów, a zaraz po moim zajsciu w ciaze snil jej sie moj zmarly tata z infomacja, ze bedzie wnuczka). Mala wazy 430 g i wszystko jest dobrze. Takze czekamy na nasza Aurelię 🙂
    Termin porodu znowu mi się przesunął, tym razem 7.04

Dziewczyny bedace już mamami, czy macie do polecenia wózek... Jak najlzejszy? Mieszkam na 3 pietrze, mieszkanie bez wozkowni czy piwnicy i windy i nie bardzo mam gdzie wózek trzymac niżej. Pewnie bede wiec zmuszona go znosic i zastanawiam sie, z którym bym dala rade.. Moze macie jakies porady?

Daisy___, Kori_, Marta1988, Marcycha, Koko90 lubią tę wiadomość

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:
    Hej dziewczyny 🙂

Dzisiaj ja sie melduje po połówkowych prenatalnych 🙂 Wyczuwany mlody ku mojemu zaskoczeniu jest jednak dziewczynka 😊. Jedynie moja mama, dzielnie stala przy swoim i przekonywala mnie, ze bedzie dziewczynka (mama ma tendencje do proroczych snów, a zaraz po moim zajsciu w ciaze snil jej sie moj zmarly tata z infomacja, ze bedzie wnuczka). Mala wazy 430 g i wszystko jest dobrze. Takze czekamy na nasza Aurelię 🙂
    Termin porodu znowu mi się przesunął, tym razem 7.04

Dziewczyny bedace już mamami, czy macie do polecenia wózek... Jak najlzejszy? Mieszkam na 3 pietrze, mieszkanie bez wozkowni czy piwnicy i windy i nie bardzo mam gdzie wózek trzymac niżej. Pewnie bede wiec zmuszona go znosic i zastanawiam sie, z którym bym dala rade.. Moze macie jakies porady?

@katpawl, gratulacje, jak chcesz, możesz podać dane do pierwszej strony z kolejną wizytą czy terminem kolejnych prenatalnych. Co do wózka - koleżanka z tego powodu kupiła Cybex Melio, lubiła go, no ale to nie jest wózek na każdą kostkę brukową; lżejsze wózki będą niestety miały mniejszą amortyzację, no bo kółka z reguły są mniejsze. Tu videorecenzja: https://www.youtube.com/watch?v=HglwEGS_rOU. Żeby nie było - nie jestem pracownicą Cybexa, po prostu lubię tę markę :D

@Marthepl - ja czuję głównie puknięcia w okolicach łona :D Łożysko mam wysoko na przedniej ścianie, dzidziuś jeszcze mały, więc pewnie dlatego najbardziej czuć go na dole.

Marthepl lubi tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • A_Agnieszka Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my kupiliśmy Espiro Miloo. Jest lekki, fajnie wyposażony, super łatwy w obsłudze i to nas urzekło. A, no i to polska firma, więc to też był dla nas plus.

@Daisy, uzupełnisz pierwszą stronę o moje dane?

A_Agnieszka
    👶 01.04.2025 🩷 Anna
    🩺 20.12.2024
    🧬 18.11.2024

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 18:36

preg.png
  • Kori_ Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2024, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    O, nasz wózek, polecam :D Cybexy są moim zdaniem bardzo dobrze wykonane, zwrotne i dobrze się prowadzą.

Ja jestem 4 kg na plusie, ale podobnie jak Marcycha widzę, że to głównie brzuszek ciążowy.

@Marcycha, nie proponowali Ci pessara? Różni lekarze mają chyba różne podejście, ogólnie super, że wyszło na to, że ktoś zaniżył pomiar szyjki :)

Ja kupiłam na BF żelazko z generatorem pary, lodziarnię drewnianą dla córki i buty dla siebie, ale jestem trochę rozczarowana promocjami. Z laktatorem jednak poczekam, bo mam już jeden, chyba wolę na spokojnie wymierzyć sutki po porodzie i kupić wszystko naraz, a chyba czeka mnie reduktor do Momcozy, jeśli się zdecyduję.

Ja wizytuję we wtorek, ostatnio trochę zaczęłam dźwigać córkę - unikałam tego z powodu plamień w I trymestrze - i mam nadzieję, że szyjka trzyma, no ale całą poprzednią ciążę była dość długa, do 38 tc, więc książkowo zaczęła się skracać ;) Choć i tak musiałam mieć indukcję zakończoną CC...

Patrzę i faktycznie mega fajny ten wózek 😄 ale widzę dużo opinii w internecie, że dziecko szybko przestaje się mieścić w gondoli i wyrasta ze spacerówki ? Czy to prawda, czy jak zawsze opinie są przesadzone xD

Ja teraz troszkę popłynęłam i zrobiłam zamówienie w hm, eobuwie, Reserved, poduszka ciążowa kupiona ale zamówiłam więcej i jak coś będę oddawać.
    @Agnieszka też widziałam na forum,że ten model jest polecany przez dziewczyny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 18:34

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Marthepl Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2024, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    @katpawl, gratulacje, jak chcesz, możesz podać dane do pierwszej strony z kolejną wizytą czy terminem kolejnych prenatalnych. Co do wózka - koleżanka z tego powodu kupiła Cybex Melio, lubiła go, no ale to nie jest wózek na każdą kostkę brukową; lżejsze wózki będą niestety miały mniejszą amortyzację, no bo kółka z reguły są mniejsze. Tu videorecenzja: https://www.youtube.com/watch?v=HglwEGS_rOU. Żeby nie było - nie jestem pracownicą Cybexa, po prostu lubię tę markę :D

@Marthepl - ja czuję głównie puknięcia w okolicach łona :D Łożysko mam wysoko na przedniej ścianie, dzidziuś jeszcze mały, więc pewnie dlatego najbardziej czuć go na dole.

To mnie pocieszyłaś, jestem strasznie szczupła i pewnie przez to te odczucia są potęgowane :/

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori_ wrote:
    Patrzę i faktycznie mega fajny ten wózek 😄 ale widzę dużo opinii w internecie, że dziecko szybko przestaje się mieścić w gondoli i wyrasta ze spacerówki ? Czy to prawda, czy jak zawsze opinie są przesadzone xD

Ja teraz troszkę popłynęłam i zrobiłam zamówienie w hm, eobuwie, Reserved, poduszka ciążowa kupiona ale zamówiłam więcej i jak coś będę oddawać.
    @Agnieszka też widziałam na forum,że ten model jest polecany przez dziewczyny

Wiesz co, gondola jest faktycznie z tych mniejszych, ale córka mieściła się ze śpiworkiem spokojnie do 8 miesiąca życia, a przeważnie była/jest tak w połowie siatce centylowej. Są różne preferencje, niektórzy wolą większą gondolę, ale zauważyłam, że przy standardzie, jakim jest spacerówka rozkładana na płasko, wózki są robione inaczej niż kilka-kilkanaście lat temu. A co do spacerówki - córka prawie 2,5 roku nadal jeździ :D Warto pooglądać w sklepie :)

preg.png
    👧 07.2022
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marthepl wrote:
    Dziewczyny, czy ruchy dziecka czujecie na wysokości pępka czy niżej? Bo ja dosyć nisko, aktualnie takie jakby puknięcia i nie wiem czy lecieć do lekarza czy po prostu przesadzam..

Moja na wizycie miała głowę w okolicach pępka a nóżki na dole i raczej pozycji nie zmieniła bo cały czas czuje kopniaki na samym dole brzucha

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2024, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuje na samym dole brzucha, ale mały jest ułożony dupką do dołu wiec to normalne ;)

preg.png
  • Martek.3q Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2024, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też bardziej na dole czuję, a jest dupką do góry, więc nie wiem czy on głowa mnie wali czy rękami 😂 Mam łożysko na przedniej ścianie i w sumie to rzadko czuję ruchy. Zazwyczaj jak długo siedzę, ale nie mogę być oparta, bardziej pochylona lub jak leżę totalnie na prosto. Na USG było widać, że kopie i się mnie lekarka pytała czy czuję coś w tym momencie, a ja totalnie nic nie czułam, ale kazała się nie przejmować, że to prawdopodobnie przez ułożenie łożyska i jak czasem go czuję to i tak dobrze.

Paflina lubi tę wiadomość

29.07 IVF ❄️
    7dpt ⏸️ 83,31 mlU/ml
    9 dpt 176,56 mlU/ml
    11 dpt 526,67 mlU/ml
    07.10. 6,3cm chłopca 💙
    17.02 - 31+5 jestem już na świecie 👶🏻
    event.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję dzidzie też już od kilku dni, głównie na dole, jak leżę rano lub wieczorem albo jak dłużej siedzę :) puknięcia poniżej pępka, łożysko z przodu i wysoko. Ale miło, jestem spokojniejsza jak coś czuje już, wreszcie się doczekałam 🫶

Marthepl, Magii lubią tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Tika Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie po wizycie. Wszystko ok. Mamy potwierdzenie chłopaka, 430g. Ogólnie mody jest 6 dni do przodu. Szyjka 38mm.

Co myślicie o tych pomiarach w centylach? Nasz ma 80centyli. Niby do 90 jest prawidłowo. Dwa tygodnie temu miał 70centyli.

Daisy proszę o wpisanie chłopaka 💙

Adeline, Daisy___, Kori_, Marcycha lubią tę wiadomość

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2024, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:
    My właśnie po wizycie. Wszystko ok. Mamy potwierdzenie chłopaka, 430g. Ogólnie mody jest 6 dni do przodu. Szyjka 38mm.

Co myślicie o tych pomiarach w centylach? Nasz ma 80centyli. Niby do 90 jest prawidłowo. Dwa tygodnie temu miał 70centyli.

Ja kompletnie się tym nie przejmuje i nawett nie próbuje zrozumieć o co chodzi w tych pomiarach. Moja lekarka zawsze mówi że jest ok i jej ufam.

Tika lubi tę wiadomość

preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    💥Marta1988, to jeśli miałoby się okazać, że musisz rodzic w innym szpitalu to może zadzwoń i zapytaj o dzien otwarty czy oprowadzenie żebyś nie czuła się zagubiona w dniu porodu, bo po co sobie dokładać takich uczuć.

💥Hania1990, ja od początku biorę w suplemencie żelazo (Falvit mama) i laktoferynę. Jeszcze przed ciążą wiedziałam, że potrzebuję podnieść ferrytynę. Teraz ferrytyne mam 40, a hemoglobine 11,4, gdzie na samym początku ciąży było to 56 i 13,1 także dziecko bierze ile wlezie. Kup sobie jeszcze laktoferynę oprócz tego żelaza, która pomaga wchłaniać żelazo i pewnie coś podniesiesz.

💥A_Agnieszka, teraz też już będę wiedziała żeby nie smarować choć... zrobiłam test 😅 Posmarowałam się balsamem Babydream Mamas podobnie jak kiedyś tym masłem i już się tak nie działo, także masło lepsze do natluszczania, a balsam pewnie bardziej do nawilżenia. W sumie polecam oba 😊
    Dziekuje za info o leginsach 😊

💥Daisy_, nie proponowali pessara i w sumie cieszę się, może dzięki temu podejsciu tj. luteina+ magnez+ kontrole co 2 tyg. jeszcze parę razy sobie delikatnie pobaraszkuję z ukochanym o ile sam się zgodzi, bo już ma stres 😜

💥Marthelp, w podbrzuszu odczuwam i jak robią usg to też w tej części. Sporo zależy od ułożenia dziecka (ja mam główkowe), ale myślę że jak najbardziej śpij spokojnie jest ok 😊

Właśnie obejrzałam filmiki o obu wózkach i każdy mi się podoba, każdy ma coś czego brakuje mi w tym drugim, a szkoda 🤔 Nie byliśmy jeszcze w żadnym sklepie, więc myślę że jak pójdziemy to jeszcze bardziej nam się rozjaśni.

💥Tika, piękna szyjka!🤩😁

Tika lubi tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:

Tika, nie ma co się martwić, choć sama tak miałam, jak u mnie główka wyszła w wymiar dwuciemieniowym 90-99% xDD Zaczęłam googlać, ale o dziwo internet mnie uspokoił, bo to lekarz interpretuje dane i u mnie wszystko na połówkowych było wzorowo; wodogłowie stwierdza się, patrząc bodaj na komory boczne mózgu i coś jeszcze. I to też nie jest tak, że poniżej/powyżej tych centyli jest tragedia, trzeba obserwować - poniżej w sprawie hipotrofii, a powyżej w sprawie makrosomii (ale to chyba później); niemniej niektórzy chyba rodzą po prostu małe albo duże dzieci.

Słuchajcie, mamy zdecydowaną przewagę chłopców - 13:8 :o

Tika lubi tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Słuchajcie, mamy zdecydowaną przewagę chłopców - 13:8 :o

Dziewczyny będą miały branie 😂
    Oczywiście żarcik, wiadomo że to tylko nasz wątek czyli przypadkowy zbiór 😉

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2024, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha,ja będę mieć CC,więc w sumie nie potrzebuje oglądania sali porodowej,ale na razie staram się nie nastawiać,bo muszę powtórzyć glukozę.Zawsze miałam wysoko,bo ok 90-95,więc jak zobaczyłam wynik 95 to się nie zmartwiłam,bo kiedyś była norma do 99.

preg.png
  • Paflina Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2024, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek.3q wrote:
    To ja też bardziej na dole czuję, a jest dupką do góry, więc nie wiem czy on głowa mnie wali czy rękami 😂 Mam łożysko na przedniej ścianie i w sumie to rzadko czuję ruchy. Zazwyczaj jak długo siedzę, ale nie mogę być oparta, bardziej pochylona lub jak leżę totalnie na prosto. Na USG było widać, że kopie i się mnie lekarka pytała czy czuję coś w tym momencie, a ja totalnie nic nie czułam, ale kazała się nie przejmować, że to prawdopodobnie przez ułożenie łożyska i jak czasem go czuję to i tak dobrze.

Ja miałam to samo na badaniu. Bąbel robił piruety a ja nic nie czułam. Też mam łożysko z przodu

23.08- kropek 3,4mm, akcja serca widoczna
    05.09 - kropek 1,7cm 💕💕
    25.09 - człowieczek 4,19 cm 👶
    30.09 - zdrowa dziewczynka, 5,5 cm 🩷
    08.11 jednak chłopak ❤️

preg.png
  • Marthepl Koleżanka

Wysłany: 30 listopada 2024, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to teraz czuję dodatkowo jakby ucisk na pęcherz czy nawet niżej, chyba jutro pojadę na tą izbę bo nie wytrzymam z nerwów.. nie wiem czy sobie znowu pecherz przeziębiłam czy mi się szyjka skraca:/ tylko ciekawe czy mnie przyjmą..

‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ