X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek.3q wrote:
    Cybex Balios S lux 2.0. Bardzo fajnie i lekko się go prowadziło, wrzucili mi tam 10kg worek udający dziecko. Zależało mi też żeby stelaż stał po złożeniu, bo mam bardzo mało miejsca w mieszkaniu. Oglądałam jeszcze Muuvo quick 4.0, ale porównując te dwa wózki Cybex wygrał.

O, nasz wózek, polecam :D Cybexy są moim zdaniem bardzo dobrze wykonane, zwrotne i dobrze się prowadzą.

Ja jestem 4 kg na plusie, ale podobnie jak Marcycha widzę, że to głównie brzuszek ciążowy.

@Marcycha, nie proponowali Ci pessara? Różni lekarze mają chyba różne podejście, ogólnie super, że wyszło na to, że ktoś zaniżył pomiar szyjki :)

Ja kupiłam na BF żelazko z generatorem pary, lodziarnię drewnianą dla córki i buty dla siebie, ale jestem trochę rozczarowana promocjami. Z laktatorem jednak poczekam, bo mam już jeden, chyba wolę na spokojnie wymierzyć sutki po porodzie i kupić wszystko naraz, a chyba czeka mnie reduktor do Momcozy, jeśli się zdecyduję.

Ja wizytuję we wtorek, ostatnio trochę zaczęłam dźwigać córkę - unikałam tego z powodu plamień w I trymestrze - i mam nadzieję, że szyjka trzyma, no ale całą poprzednią ciążę była dość długa, do 38 tc, więc książkowo zaczęła się skracać ;) Choć i tak musiałam mieć indukcję zakończoną CC...

👧 07.2022
  • Marthepl Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ruchy dziecka czujecie na wysokości pępka czy niżej? Bo ja dosyć nisko, aktualnie takie jakby puknięcia i nie wiem czy lecieć do lekarza czy po prostu przesadzam..

• katpawl Znajoma

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🙂

Dzisiaj ja sie melduje po połówkowych prenatalnych 🙂 Wyczuwany mlody ku mojemu zaskoczeniu jest jednak dziewczynka 😊. Jedynie moja mama, dzielnie stala przy swoim i przekonywala mnie, ze bedzie dziewczynka (mama ma tendencje do proroczych snów, a zaraz po moim zajsciu w ciaze snil jej sie moj zmarly tata z infomacja, ze bedzie wnuczka). Mala wazy 430 g i wszystko jest dobrze. Takze czekamy na nasza Aurelię 🙂
    Termin porodu znowu mi się przesunął, tym razem 7.04

Dziewczyny bedace już mamami, czy macie do polecenia wózek... Jak najlzejszy? Mieszkam na 3 pietrze, mieszkanie bez wozkowni czy piwnicy i windy i nie bardzo mam gdzie wózek trzymac niżej. Pewnie bede wiec zmuszona go znosic i zastanawiam sie, z którym bym dala rade.. Moze macie jakies porady?

Daisy___, Kori_, Marta1988, Marcycha, Koko90 lubią tę wiadomość

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:
    Hej dziewczyny 🙂

Dzisiaj ja sie melduje po połówkowych prenatalnych 🙂 Wyczuwany mlody ku mojemu zaskoczeniu jest jednak dziewczynka 😊. Jedynie moja mama, dzielnie stala przy swoim i przekonywala mnie, ze bedzie dziewczynka (mama ma tendencje do proroczych snów, a zaraz po moim zajsciu w ciaze snil jej sie moj zmarly tata z infomacja, ze bedzie wnuczka). Mala wazy 430 g i wszystko jest dobrze. Takze czekamy na nasza Aurelię 🙂
    Termin porodu znowu mi się przesunął, tym razem 7.04

Dziewczyny bedace już mamami, czy macie do polecenia wózek... Jak najlzejszy? Mieszkam na 3 pietrze, mieszkanie bez wozkowni czy piwnicy i windy i nie bardzo mam gdzie wózek trzymac niżej. Pewnie bede wiec zmuszona go znosic i zastanawiam sie, z którym bym dala rade.. Moze macie jakies porady?

@katpawl, gratulacje, jak chcesz, możesz podać dane do pierwszej strony z kolejną wizytą czy terminem kolejnych prenatalnych. Co do wózka - koleżanka z tego powodu kupiła Cybex Melio, lubiła go, no ale to nie jest wózek na każdą kostkę brukową; lżejsze wózki będą niestety miały mniejszą amortyzację, no bo kółka z reguły są mniejsze. Tu videorecenzja: https://www.youtube.com/watch?v=HglwEGS_rOU. Żeby nie było - nie jestem pracownicą Cybexa, po prostu lubię tę markę :D

@Marthepl - ja czuję głównie puknięcia w okolicach łona :D Łożysko mam wysoko na przedniej ścianie, dzidziuś jeszcze mały, więc pewnie dlatego najbardziej czuć go na dole.

Marthepl lubi tę wiadomość

👧 07.2022
  • A_Agnieszka Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2024, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, my kupiliśmy Espiro Miloo. Jest lekki, fajnie wyposażony, super łatwy w obsłudze i to nas urzekło. A, no i to polska firma, więc to też był dla nas plus.

@Daisy, uzupełnisz pierwszą stronę o moje dane?

A_Agnieszka
    👶 01.04.2025 🩷 Anna
    🩺 20.12.2024
    🧬 18.11.2024

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 18:36

preg.png
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2024, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    O, nasz wózek, polecam :D Cybexy są moim zdaniem bardzo dobrze wykonane, zwrotne i dobrze się prowadzą.

Ja jestem 4 kg na plusie, ale podobnie jak Marcycha widzę, że to głównie brzuszek ciążowy.

@Marcycha, nie proponowali Ci pessara? Różni lekarze mają chyba różne podejście, ogólnie super, że wyszło na to, że ktoś zaniżył pomiar szyjki :)

Ja kupiłam na BF żelazko z generatorem pary, lodziarnię drewnianą dla córki i buty dla siebie, ale jestem trochę rozczarowana promocjami. Z laktatorem jednak poczekam, bo mam już jeden, chyba wolę na spokojnie wymierzyć sutki po porodzie i kupić wszystko naraz, a chyba czeka mnie reduktor do Momcozy, jeśli się zdecyduję.

Ja wizytuję we wtorek, ostatnio trochę zaczęłam dźwigać córkę - unikałam tego z powodu plamień w I trymestrze - i mam nadzieję, że szyjka trzyma, no ale całą poprzednią ciążę była dość długa, do 38 tc, więc książkowo zaczęła się skracać ;) Choć i tak musiałam mieć indukcję zakończoną CC...

Patrzę i faktycznie mega fajny ten wózek 😄 ale widzę dużo opinii w internecie, że dziecko szybko przestaje się mieścić w gondoli i wyrasta ze spacerówki ? Czy to prawda, czy jak zawsze opinie są przesadzone xD

Ja teraz troszkę popłynęłam i zrobiłam zamówienie w hm, eobuwie, Reserved, poduszka ciążowa kupiona ale zamówiłam więcej i jak coś będę oddawać.
    @Agnieszka też widziałam na forum,że ten model jest polecany przez dziewczyny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 listopada 2024, 18:34

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Marthepl Koleżanka

Wysłany: 29 listopada 2024, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    @katpawl, gratulacje, jak chcesz, możesz podać dane do pierwszej strony z kolejną wizytą czy terminem kolejnych prenatalnych. Co do wózka - koleżanka z tego powodu kupiła Cybex Melio, lubiła go, no ale to nie jest wózek na każdą kostkę brukową; lżejsze wózki będą niestety miały mniejszą amortyzację, no bo kółka z reguły są mniejsze. Tu videorecenzja: https://www.youtube.com/watch?v=HglwEGS_rOU. Żeby nie było - nie jestem pracownicą Cybexa, po prostu lubię tę markę :D

@Marthepl - ja czuję głównie puknięcia w okolicach łona :D Łożysko mam wysoko na przedniej ścianie, dzidziuś jeszcze mały, więc pewnie dlatego najbardziej czuć go na dole.

To mnie pocieszyłaś, jestem strasznie szczupła i pewnie przez to te odczucia są potęgowane :/

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori_ wrote:
    Patrzę i faktycznie mega fajny ten wózek 😄 ale widzę dużo opinii w internecie, że dziecko szybko przestaje się mieścić w gondoli i wyrasta ze spacerówki ? Czy to prawda, czy jak zawsze opinie są przesadzone xD

Ja teraz troszkę popłynęłam i zrobiłam zamówienie w hm, eobuwie, Reserved, poduszka ciążowa kupiona ale zamówiłam więcej i jak coś będę oddawać.
    @Agnieszka też widziałam na forum,że ten model jest polecany przez dziewczyny

Wiesz co, gondola jest faktycznie z tych mniejszych, ale córka mieściła się ze śpiworkiem spokojnie do 8 miesiąca życia, a przeważnie była/jest tak w połowie siatce centylowej. Są różne preferencje, niektórzy wolą większą gondolę, ale zauważyłam, że przy standardzie, jakim jest spacerówka rozkładana na płasko, wózki są robione inaczej niż kilka-kilkanaście lat temu. A co do spacerówki - córka prawie 2,5 roku nadal jeździ :D Warto pooglądać w sklepie :)

👧 07.2022
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marthepl wrote:
    Dziewczyny, czy ruchy dziecka czujecie na wysokości pępka czy niżej? Bo ja dosyć nisko, aktualnie takie jakby puknięcia i nie wiem czy lecieć do lekarza czy po prostu przesadzam..

Moja na wizycie miała głowę w okolicach pępka a nóżki na dole i raczej pozycji nie zmieniła bo cały czas czuje kopniaki na samym dole brzucha

preg.png
  • Magii Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2024, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuje na samym dole brzucha, ale mały jest ułożony dupką do dołu wiec to normalne ;)

preg.png
  • Martek.3q Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2024, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja też bardziej na dole czuję, a jest dupką do góry, więc nie wiem czy on głowa mnie wali czy rękami 😂 Mam łożysko na przedniej ścianie i w sumie to rzadko czuję ruchy. Zazwyczaj jak długo siedzę, ale nie mogę być oparta, bardziej pochylona lub jak leżę totalnie na prosto. Na USG było widać, że kopie i się mnie lekarka pytała czy czuję coś w tym momencie, a ja totalnie nic nie czułam, ale kazała się nie przejmować, że to prawdopodobnie przez ułożenie łożyska i jak czasem go czuję to i tak dobrze.

Paflina lubi tę wiadomość

29.07 IVF ❄️
    7dpt ⏸️ 83,31 mlU/ml
    9 dpt 176,56 mlU/ml
    11 dpt 526,67 mlU/ml
    07.10. 6,3cm chłopca 💙
    preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2024, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czuję dzidzie też już od kilku dni, głównie na dole, jak leżę rano lub wieczorem albo jak dłużej siedzę :) puknięcia poniżej pępka, łożysko z przodu i wysoko. Ale miło, jestem spokojniejsza jak coś czuje już, wreszcie się doczekałam 🫶

Marthepl, Magii lubią tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Tika Autorytet

Wysłany: 29 listopada 2024, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie po wizycie. Wszystko ok. Mamy potwierdzenie chłopaka, 430g. Ogólnie mody jest 6 dni do przodu. Szyjka 38mm.

Co myślicie o tych pomiarach w centylach? Nasz ma 80centyli. Niby do 90 jest prawidłowo. Dwa tygodnie temu miał 70centyli.

Daisy proszę o wpisanie chłopaka 💙

Adeline, Daisy___, Kori_, Marcycha lubią tę wiadomość

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • Magii Przyjaciółka

Wysłany: 30 listopada 2024, 07:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:
    My właśnie po wizycie. Wszystko ok. Mamy potwierdzenie chłopaka, 430g. Ogólnie mody jest 6 dni do przodu. Szyjka 38mm.

Co myślicie o tych pomiarach w centylach? Nasz ma 80centyli. Niby do 90 jest prawidłowo. Dwa tygodnie temu miał 70centyli.

Ja kompletnie się tym nie przejmuje i nawett nie próbuje zrozumieć o co chodzi w tych pomiarach. Moja lekarka zawsze mówi że jest ok i jej ufam.

Tika lubi tę wiadomość

preg.png
  • Marcycha Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2024, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    💥Marta1988, to jeśli miałoby się okazać, że musisz rodzic w innym szpitalu to może zadzwoń i zapytaj o dzien otwarty czy oprowadzenie żebyś nie czuła się zagubiona w dniu porodu, bo po co sobie dokładać takich uczuć.

💥Hania1990, ja od początku biorę w suplemencie żelazo (Falvit mama) i laktoferynę. Jeszcze przed ciążą wiedziałam, że potrzebuję podnieść ferrytynę. Teraz ferrytyne mam 40, a hemoglobine 11,4, gdzie na samym początku ciąży było to 56 i 13,1 także dziecko bierze ile wlezie. Kup sobie jeszcze laktoferynę oprócz tego żelaza, która pomaga wchłaniać żelazo i pewnie coś podniesiesz.

💥A_Agnieszka, teraz też już będę wiedziała żeby nie smarować choć... zrobiłam test 😅 Posmarowałam się balsamem Babydream Mamas podobnie jak kiedyś tym masłem i już się tak nie działo, także masło lepsze do natluszczania, a balsam pewnie bardziej do nawilżenia. W sumie polecam oba 😊
    Dziekuje za info o leginsach 😊

💥Daisy_, nie proponowali pessara i w sumie cieszę się, może dzięki temu podejsciu tj. luteina+ magnez+ kontrole co 2 tyg. jeszcze parę razy sobie delikatnie pobaraszkuję z ukochanym o ile sam się zgodzi, bo już ma stres 😜

💥Marthelp, w podbrzuszu odczuwam i jak robią usg to też w tej części. Sporo zależy od ułożenia dziecka (ja mam główkowe), ale myślę że jak najbardziej śpij spokojnie jest ok 😊

Właśnie obejrzałam filmiki o obu wózkach i każdy mi się podoba, każdy ma coś czego brakuje mi w tym drugim, a szkoda 🤔 Nie byliśmy jeszcze w żadnym sklepie, więc myślę że jak pójdziemy to jeszcze bardziej nam się rozjaśni.

💥Tika, piękna szyjka!🤩😁

Tika lubi tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2024, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:

Tika, nie ma co się martwić, choć sama tak miałam, jak u mnie główka wyszła w wymiar dwuciemieniowym 90-99% xDD Zaczęłam googlać, ale o dziwo internet mnie uspokoił, bo to lekarz interpretuje dane i u mnie wszystko na połówkowych było wzorowo; wodogłowie stwierdza się, patrząc bodaj na komory boczne mózgu i coś jeszcze. I to też nie jest tak, że poniżej/powyżej tych centyli jest tragedia, trzeba obserwować - poniżej w sprawie hipotrofii, a powyżej w sprawie makrosomii (ale to chyba później); niemniej niektórzy chyba rodzą po prostu małe albo duże dzieci.

Słuchajcie, mamy zdecydowaną przewagę chłopców - 13:8 :o

Tika lubi tę wiadomość

👧 07.2022
  • Marcycha Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2024, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Słuchajcie, mamy zdecydowaną przewagę chłopców - 13:8 :o

Dziewczyny będą miały branie 😂
    Oczywiście żarcik, wiadomo że to tylko nasz wątek czyli przypadkowy zbiór 😉

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2024, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha,ja będę mieć CC,więc w sumie nie potrzebuje oglądania sali porodowej,ale na razie staram się nie nastawiać,bo muszę powtórzyć glukozę.Zawsze miałam wysoko,bo ok 90-95,więc jak zobaczyłam wynik 95 to się nie zmartwiłam,bo kiedyś była norma do 99.

preg.png
  • Paflina Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2024, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek.3q wrote:
    To ja też bardziej na dole czuję, a jest dupką do góry, więc nie wiem czy on głowa mnie wali czy rękami 😂 Mam łożysko na przedniej ścianie i w sumie to rzadko czuję ruchy. Zazwyczaj jak długo siedzę, ale nie mogę być oparta, bardziej pochylona lub jak leżę totalnie na prosto. Na USG było widać, że kopie i się mnie lekarka pytała czy czuję coś w tym momencie, a ja totalnie nic nie czułam, ale kazała się nie przejmować, że to prawdopodobnie przez ułożenie łożyska i jak czasem go czuję to i tak dobrze.

Ja miałam to samo na badaniu. Bąbel robił piruety a ja nic nie czułam. Też mam łożysko z przodu

23.08- kropek 3,4mm, akcja serca widoczna
    05.09 - kropek 1,7cm 💕💕
    25.09 - człowieczek 4,19 cm 👶
    30.09 - zdrowa dziewczynka, 5,5 cm 🩷
    08.11 jednak chłopak ❤️

preg.png
  • Marthepl Koleżanka

Wysłany: 30 listopada 2024, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to teraz czuję dodatkowo jakby ucisk na pęcherz czy nawet niżej, chyba jutro pojadę na tą izbę bo nie wytrzymam z nerwów.. nie wiem czy sobie znowu pecherz przeziębiłam czy mi się szyjka skraca:/ tylko ciekawe czy mnie przyjmą..

‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ