X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2024, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi__ wrote:
    Pomożecie mi zinterpretować wynik? Do 27 jeszcze dużo czasu, a ja chcę wiedzieć już 😁

Na czczo: 89
    Po 1 godz: 108
    Po 2 godz: 122

Widzę, że wszystko jest w normach, ale po 2h nie powinno być mniej niż po 1h? Czemu po 2h jeszcze wzrosło?

Ja po dwóch godzinach też miałam wyższa niż po godzinie ale mieści się w normach więc mi lekarz powiedział że jest super mogę spokojnie jeść słodycze

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    Ja po dwóch godzinach też miałam wyższa niż po godzinie ale mieści się w normach więc mi lekarz powiedział że jest super mogę spokojnie jeść słodycze

U mnie też była wyższa po 2h :)

Mam pytanko do już doświadczonych 😁 podobno super są biustonosze z hm i się zastanawiam czy te usztywniane też są fajne czy jednak tylko te miękkie brać na początek karmienia?

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    U mnie też była wyższa po 2h :)

Mam pytanko do już doświadczonych 😁 podobno super są biustonosze z hm i się zastanawiam czy te usztywniane też są fajne czy jednak tylko te miękkie brać na początek karmienia?
    A są tam wgl większe rozmiary niż D? 😅
    Do tej pory miałam zwykle biustonosze z HM, ale teraz są już za małe a nie widziałam większych rozmiarów :/

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    A są tam wgl większe rozmiary niż D? 😅
    Do tej pory miałam zwykle biustonosze z HM, ale teraz są już za małe a nie widziałam większych rozmiarów :/

Widzę, że usztywniane są jeszcze E a z miękkich rozmiarówka S-XL
    Mnie ten problem nie dotyczy, bo przed ciążą wszystkie były za duże, teraz w końcu kupię zwykłe 70B 😂 a nie B specjalnie zwężane do 65 🫣

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2024, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, my meldujemy się dzisiaj 710 g żywej wagi, tętnice płucne drożne, więc najważniejsze że nie jest gorzej 😁

Mam pytanie, czy któraś z was robi może badania krwi diagnostyce na NFZ?
    Dostając na przykład w przychodni przyszpitalnej skierowanie mogę zrobić badania krwi gdzie indziej? Kojarzy któraś z Was?

(:Ania:), Magii, Marcycha, Emimalina, Adeline lubią tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Naay95 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2024, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Cześć, my meldujemy się dzisiaj 710 g żywej wagi, tętnice płucne drożne, więc najważniejsze że nie jest gorzej 😁

Dostając na przykład w przychodni przyszpitalnej skierowanie mogę zrobić badania krwi gdzie indziej? Kojarzy któraś z Was?
    Ja robię w diagnostyce, wcześniej dostawałam kod SMS i często na kartce co mam zrobić, bez żadnej adnotacji o miejscu konkretnym to robiłam w której mi pasowało, teraz mam też przez diagnostykę ale punkt pobrań w przychodni gdzie mam lekarza i mam skierowanie tylko pisemne od lekarza do pań położnych z tej przychodni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2024, 13:07

Patutka lubi tę wiadomość

Natalia :)
    🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧑‍⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
    🧑‍⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
    🧑‍⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
    🧑‍⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
    preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2024, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    Ja robię w diagnostyce, wcześniej dostawałam kod SMS i często na kartce co mam zrobić, bez żadnej adnotacji o miejscu konkretnym to robiłam w której mi pasowało, teraz mam też przez diagnostykę ale punkt pobrań w przychodni gdzie mam lekarza i mam skierowanie tylko pisemne od lekarza do pań położnych z tej przychodni :)
    Kurde ja zawsze skierowanie mam papierowe, akurat u mnie punkt pobrań w przychodni to zupełnie osobne wejście, No ale właśnie zastanawia mnie to Czy mogę zrobić gdzieś indziej, co mam znów jechać aż tam.

No i w sumie 27 mam wizytę kontrolną z badaniami, i tak się zastanawiam kiedy jechać na badania krwi 23? 24? Zadzwonić się tam to graniczy z cudem 😂

Ps. Nigdy na komórke nic nie dostawałam, jak ty dostawałaś kod SMS to badania były na NFZ

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2024, 13:22

2016 🩷

2020 🩵

• Karolina 26 Koleżanka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny :)
    Przychodzę do Was z pytaniem, czy któraś z Was ma nisko łożysko? Jestem 23+2 obecnie i od wczoraj mam delikatne krwawienie i nie wiem czy to jest bardzo niebezpieczne, czy mam jechać do lekarza?

• Patutka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2024, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina 26 wrote:
    Przychodzę do Was z pytaniem, czy któraś z Was ma nisko łożysko? Jestem 23+2 obecnie i od wczoraj mam delikatne krwawienie i nie wiem czy to jest bardzo niebezpieczne, czy mam jechać do lekarza?
    Łożyska nisko nie mam, ale jeżeli u ciebie jest sytuacja że może być ono przodujące, szczególnie że piszesz że jest nisko powinnaś skontrolować sytuację na ip czy u swojego doktora. ;)

2016 🩷

2020 🩵

• Karolina 26 Koleżanka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Łożyska nisko nie mam, ale jeżeli u ciebie jest sytuacja że może być ono przodujące, szczególnie że piszesz że jest nisko powinnaś skontrolować sytuację na ip czy u swojego doktora. ;)

Dziękuję za odpowiedź. To moja pierwsza ciąża i jestem w tym wszystkim zielona :(.

Jadę do swojego lekarza na wizytę. :)

• Magii Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina 26 wrote:
    Mi lekarka za każdym razem powtarza żeby każde krwawienie jej zgłosić i to skontrolować. Wiec dla świętego spokoju lepiej się zgłosić :)

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:

Ja mam od endokrynologa badania w diagnostyce i robię w jakimkolwiek punkcie diagnostyki tak ze 3 dni przed kolejną wizytą żeby zdążyli wysłać wyniki do lekarza :)

Patutka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,ja dziś mam jakiś spadek formy,od rana tylko leżałam na kanapie,zasnęłam nawet na godzinę i na szczęście nastawiłam sobie budzik,bo zaspalabym po dziecko na autobus ze szkoły.Procz obiadu nic konkretnego nie zrobiłam...

Dziewczyny temat może wstydliwy,ale od tego w sumie jesteście...czy któraś z was ma problem z popuszczaniem moczu w ciąży,ja zauważyłam u siebie teraz przy przeziębieniu(przy psikaniu i kaszlu) i jak mam bardziej aktywny dzień,więcej chodzę.Na pewno zgłoszę to lekarzowi przy następnej wizycie,bo już w sumie zastanawiałam się czy nie są to wody płodowe...

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1988 wrote:
    Hej dziewczyny,ja dziś mam jakiś spadek formy,od rana tylko leżałam na kanapie,zasnęłam nawet na godzinę i na szczęście nastawiłam sobie budzik,bo zaspalabym po dziecko na autobus ze szkoły.Procz obiadu nic konkretnego nie zrobiłam...

Dziewczyny temat może wstydliwy,ale od tego w sumie jesteście...czy któraś z was ma problem z popuszczaniem moczu w ciąży,ja zauważyłam u siebie teraz przy przeziębieniu(przy psikaniu i kaszlu) i jak mam bardziej aktywny dzień,więcej chodzę.Na pewno zgłoszę to lekarzowi przy następnej wizycie,bo już w sumie zastanawiałam się czy nie są to wody płodowe...

Czasem też się nad tym zastanawiałam czy mnie dotyczy ten problem, ale wydaje mi się, że wydzieliny z pochwy jest u mnie więcej takiej rzadszej, a nie mocz 🤔 czasem już głupieje 😅
    bardziej w tej kwestii pomoże fizjoterapeuta uroginekologiczny żeby wzmocnić mięśnie odpowiedzialne za trzymanie moczu, bo jak już teraz jest problem to się tylko pogłębi, bo to jeszcze 4 miesiące nam zostały 🙈 szczególnie jeśli planujesz rodzić SN
    A widziałam kiedyś, że można kupić takie paski/testy żeby sprawdzić czy ro wody płodowe, ale nie wiem jak to w praktyce wygląda

preg.png
  • MałaMi__ Znajoma

Wysłany: 18 grudnia 2024, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wczoraj zdarzyła się taka sytuacja, że chciało mi się siku, a mąż mnie tak rozbawił, że pobeczałam się ze śmiechu i trochę popuściłam. Pierwszy raz miałam taką sytuację. 😂 Jestem ciekawa co będzie dalej, czy będę popuszczać bez powodu na późniejszym etapie.

Mam też więcej rzadkiego śluzu niż wcześniej, ale ponoć to normalne.

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2024, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    Ja mam od endokrynologa badania w diagnostyce i robię w jakimkolwiek punkcie diagnostyki tak ze 3 dni przed kolejną wizytą żeby zdążyli wysłać wyniki do lekarza :)
    Czyli myślisz na spokojnie że mogę pójść do punktu pobrań które mam naprzeciwko domu, i na spokojnie będą do wglądu z tej przychodni?

2016 🩷

2020 🩵

• Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem być może to śluz,nie miałam takiego problemu w poprzednich ciążach,co prawda w 41 tyg zaczęły mi się sączyć wody płodowe,więc co wizyta pytam lekarza o to i mówi że stan wód jest ok.

Peony ja będę mieć 3 ciecie.

Będę to obserwować,nie jest tego dużo ale już człowiek się zastanawia co jest ze mną nie tak 😄

Czytałam co prawda gdzieś w necie że jest większa ilość śluzu i może być bardziej rzadki.

Uwierzcie mi kobietki że to moja 3 ciąża zaawansowana,a ja się czuję kompletnie zielona i nowa w tym wszystkim.Ja to się pomału zastanawiam czy będę potrafiła na nowo noworodka ogarnąć 😁

Nie wiem czy to kwestia wieku,że wcześniej człowiek nie myślał tyle o tym,przy pierwszym pomogła mi szkoła rodzenia,przy drugim byłam w sumie świeżo po 1 dziecku wiec tez ogarnialam,a teraz ....po 8 latach wszystko jest takie nowe i przerazajace

preg.png
  • Natalia0212 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina 26 wrote:
    Ja mam łożysko centralnie przodujące. Z każdym plamieniem/krwawieniem mam jeździć na izbę. Najlepiej, aby zobaczył Cię lekarz.

preg.png

🙋🏼‍♀️
    IO, PCOS
    HyCoSy - ✅
    Kariotyp - ✅
    Regularne cykle, własne owulacje
    🙋🏼
    Obniżone parametry nasienia
    Kariotyp - ✅

3x inseminacja

28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
    10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
    15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
    23.07. beta - 28,2
    25.07. beta - 64,42
    27.07. beta - 166, progesteron 42
    29.07. beta - 315
    31.07. beta - 676, progesteron 48
    03.08. beta - 1803
    06.08. beta - 3799
    09.08. USG - zarodek 🥰
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Czyli myślisz na spokojnie że mogę pójść do punktu pobrań które mam naprzeciwko domu, i na spokojnie będą do wglądu z tej przychodni?

Myślę, że nie powinno być problemu. Zawsze możesz podejść nawet po południu jak masz blisko i dopytać czy Cię przyjmą z tym skierowaniem :)

preg.png
  • Karolina 26 Koleżanka

Wysłany: 18 grudnia 2024, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia0212 wrote:
    Ja mam łożysko centralnie przodujące. Z każdym plamieniem/krwawieniem mam jeździć na izbę. Najlepiej, aby zobaczył Cię lekarz.

Dziękuję za odpowiedź. :) byłam na wizycie, wszystko w porządku, ale będziemy teraz kontrolować to co 2 tygodnie, chyba, że w między czasie będzie się coś dziać to mam przyjechać.

‹‹ 172 173 174 175 176 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ