Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Tika wrote:Dziewczyny a jaka koszule bierzecie do samego porodu?
Jednorazówka czy bawełniana?
Mam różne opinie że po porodzie koszule się wyrzuci więc pytanie czy inwestować w coś drogiego.
Natomiast w szpitalu mówili że najlepiej zwykły t-shirt. Mają jednorazowe ale prześwitują i nie są wygodne.
Dostałam też jednorazówkę nieprześwitująca ale nie jest to to samo co bawełna.
Ja polecam koszule nocne w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/koszula-nocna-ciazowa-do-karmienia-i-porodu-do-szpitala-bawelna-napy-m-13320360704. Nie są drogie, a są praktyczniejsze od T-shirtów - mają napy na dekolcie, które ułatwiają kangurowanie i karmienie. Mój mąż wziął koszulę do domu, kazałam mu zalać plamy z krwi zimną wodą i wywabić szarym mydłem, chyba ostatecznie moja mama to zrobiła i wyprała tak, że wygląda jak nowa; mogłam jej używać do karmienia, przy tym porodzie pewnie też użyję, o ile nie będzie planowanego CC. Te szpitalne są pewnie nieoddychające 🧐
Tika lubi tę wiadomość
👧 07.2022 -
Marta 40 wrote:Hej dziewczyny.Ja dopiero wzięłam się za wyprawkę zamówiłam już trochę rzeczy i czekam a w lutym ruszam dokupić co brakuje.My postawiliśmy na kołyskę póki co a wózek to jest taki wybór że nie mam pojęcia ale napewno 3 w1.U mnie czas się ciągnie niemiłosiernie i z racji że nie mogę za dużo się ruszać jestem wykończona już psychicznie bo każdy dzień jest taki sam.Moj mały w 27 TC mial 1200 więc niewiem czy to dużo czy norma.Mam pytanie czy zabieracie ze sobą smoczka do szpitala?28.11.23r. - ⏸️
14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
———————————————
04.08.24r. ⏸️ 🌈
13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
27.11.24r - 375 g 🫶
04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
21.01.25- wizyta
-
Mam różne opinie że po porodzie koszule się wyrzuci więc pytanie czy inwestować w coś drogiego.
Natomiast w szpitalu mówili że najlepiej zwykły t-shirt. Mają jednorazowe ale prześwitują i nie są wygodne.
Dostałam też jednorazówkę nieprześwitująca ale nie jest to to samo co bawełna.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia, 13:39
Tika lubi tę wiadomość
28.11.23r. - ⏸️
11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
———————————————
04.08.24r. ⏸️ 🌈
27.11.24r - 375 g 🫶
21.01.25- wizyta
-
Daisy___ wrote:Hej, jestem szczęśliwa, 1,313 kg bobasa (koło 56 centyla, ostatnio był 80, ale wiadomo, dzieci rosną skokowo - nadal jest trochę większy i widać, że rośnie równomiernie, zawsze ma najmniejszą kość udową, zgodną z wiekiem, a reszta większa - szczególnie głowa xD) i szyjka trzymana przez szew, wg mojej ginekolog 1,3 cm, więc fajnie, że długość jest podobna, choć to podobno już nieważne, bo liczy się szycie - ale wiadomo, że stała długość od miesiąca - a nawet wydłużenie dzięki chwyceniu szwem - dobrze mi robi na psychikę. Moja pani doktor jest dobrej myśli co do donoszenia, ale nawet gdyby coś się miało stać - to i tak jest to już trzeci trymestr Bardzo chciałabym doczekać ściągnięcia szwu i wiele wskazuje na to, że dam radę, lubię sobie wizualizować ten moment, ale równocześnie wciąż boję się mieć nadzieję, więc odliczam kolejne dni i tygodnie ciąży z utęsknieniem
@Kori_ - mam Cybexa Baliosa S Lux 2w1, polecam całej rodzinie się dobrze prowadzi, nam też - w końcu nie zmieniamy wózka
Co do fotelików z zestawów 3w1, to muszę je trochę obronić, tzn. w Bobowózkach w zestawach 3w1 pojawiają się też naprawdę porządne foteliki - Maxi Cosi Pebble Pro, Britax Romer Baby Safe, Cybex Cloud... nie zmienia to faktu, że najlepiej dobrać fotelik do samochodu w bardziej specjalistycznym salonie, ja polecam fotelik.info, ale wiem, że większą sieć w całej Polsce ma Osiem gwiazdek.
@Katpawl, moja pierwsza córka obróciła się bliżej 31-32 tc główkowo (teraz synek jest główkowo od 23 tc, ale jak wiecie, psotnik chciał się wcześniej ewakuować, więc niech inne dzieci nie biorą z niego przykładu ), ale słyszałam o obrocie zewnętrznym; nie robią tego wszystkie ośrodki, ale warto spróbować, tutaj jest to fajnie pokazane: https://www.facebook.com/SzpitalBonifratrowKatowice/posts/czy-wiecie-jakie-korzyści-płyną-z-obrotu-zewnętrznego-dziecka-bonifraterskie-cen/1168802128012097/; a przed obrotem można sprobować udać się do fizjoterapeutki uroginekologicznej, koleżanka w połowie III trymestru obróciła w brzuchu dziecko sposobem fizjo, wręcz czuła, jak dziecko się przesuwa po zakończonym ćwiczeniu xD
@Marcycha - super, że znalazłaś fajny POZ i że są ogarnięci, bo wiem, że nie każda przychodnia ogarnia zdobywanie szczepionek na krztusiec z sanepidu, a niektóre POZ w ogóle są kiepskie, jeśli chodzi o szczepienia dorosłych - koleżanka w ciąży usłyszała od pielęgniarki (!), że jest odważna, bo się szczepi na grypę xDDDD
@Tika - kojarzę panią od Błękitnego porodu, nie jest do to do końca mój styl czy moja wrażliwość, ale dużo dziewczyn chwali. Ja polecam Izę Dembińską i "Rodzić można łatwiej", tylko że nakład jest wyczerpany i można tylko kupić z drugiej ręki.28.11.23r. - ⏸️
11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
———————————————
04.08.24r. ⏸️ 🌈
27.11.24r - 375 g 🫶
21.01.25- wizyta
-
Dostałam też jednorazówkę nieprześwitująca ale nie jest to to samo co bawełna.
Ja mam bawełniane od kolezanki, bo miała kilka zapasowych wiec nie kupuje już innychTika lubi tę wiadomość
-
Ja stwierdzilam, ze chce rodzic w ladnej koszulce. Spocona i obolala, chce się czuć w miare ladnie kupilam sobie taka czarna, na zamek i mysle, ze w razie czego bez problemu ja po wszystkim dopiore. Wyglada w sumie trochę jak zwykla sukienka, a jest mega wygodna.Kupilam tez dwie bawelniane na guziczki. Wszystkie z formommy. Jakosciowo wydaja sie bardzo fajne.
Daisy___, Magii, Tika, bajkowadama lubią tę wiadomość
-
katpawl wrote:Ja stwierdzilam, ze chce rodzic w ladnej koszulce. Spocona i obolala, chce się czuć w miare ladnie kupilam sobie taka czarna, na zamek i mysle, ze w razie czego bez problemu ja po wszystkim dopiore. Wyglada w sumie trochę jak zwykla sukienka, a jest mega wygodna.Kupilam tez dwie bawelniane na guziczki. Wszystkie z formommy. Jakosciowo wydaja sie bardzo fajne.
-
❄️Marcycha my akurat kupiliśmy na pinkorblue to niemiecka strona ale wtedy wychodził najtaniej na tej stronie, teraz widzę że już chyba 300 zł więcej, ogólnie fajnie sobie wybrać model i patrzeć co jakiś czas czy nie ma promki, zazdrosze wakacji 🥰 gdzie się zatrzymujecie ? Na pewnie będzie mieć super pogodę, my byliśmy w lipcu to mieliśmy piekło ale z chęcią wróciłabym
❄️Marta1988 ja zachęcam do cw dna miednicy i wizyty u fizjouroginekologicznej, czasem wystarcza spersonalizowane cw, u mnie w klubie do którego chodzę na zajęcia, prowadzące które często są fizjo mocno przypominają o tym aby nie bagatelizować tego
❄️Tika ja chce kupić na Vinted używkę do porodu z formommy ( bo pewnie i tak wyrzucę ) 2 nowe planuję zamówić na formommy i kupiłam jakąś używaną za 20 zł ze wszystkim (gdyby te 2 to byłoby za mało ) czasem kobiety skarżyły się, że tak się pociły, że prosiły męża, żeby szybko im wyprał i przywiózł nową , zamówiłam też jakiś szlafrok za 15 zł z bawełny do kolana też żeby czuć się swobodnie, ogólnie nie chcę wydawać za dużo kasy na to
❄️Daisy dzięki za przypomnienie, chce zobaczyć czy ten model jestem w stanie kupić w fajniej cenie używany
❄️katpawl ja chcę kupić ale na napy, właśnie na guziczki wszyscy odradzają
Co do fotelika to my mamy z maxicosie bo taki był polecony do naszego samochodu, mamy kanapę pod dużym kątem i akurat ta firma produkuje takie które pasują -
Kori_ wrote:❄️Marcycha my akurat kupiliśmy na pinkorblue to niemiecka strona ale wtedy wychodził najtaniej na tej stronie, teraz widzę że już chyba 300 zł więcej, ogólnie fajnie sobie wybrać model i patrzeć co jakiś czas czy nie ma promki, zazdrosze wakacji 🥰 gdzie się zatrzymujecie ? Na pewnie będzie mieć super pogodę, my byliśmy w lipcu to mieliśmy piekło ale z chęcią wróciłabym
❄️Marta1988 ja zachęcam do cw dna miednicy i wizyty u fizjouroginekologicznej, czasem wystarcza spersonalizowane cw, u mnie w klubie do którego chodzę na zajęcia, prowadzące które często są fizjo mocno przypominają o tym aby nie bagatelizować tego
❄️Tika ja chce kupić na Vinted używkę do porodu z formommy ( bo pewnie i tak wyrzucę ) 2 nowe planuję zamówić na formommy i kupiłam jakąś używaną za 20 zł ze wszystkim (gdyby te 2 to byłoby za mało ) czasem kobiety skarżyły się, że tak się pociły, że prosiły męża, żeby szybko im wyprał i przywiózł nową , zamówiłam też jakiś szlafrok za 15 zł z bawełny do kolana też żeby czuć się swobodnie, ogólnie nie chcę wydawać za dużo kasy na to
❄️Daisy dzięki za przypomnienie, chce zobaczyć czy ten model jestem w stanie kupić w fajniej cenie używany
❄️katpawl ja chcę kupić ale na napy, właśnie na guziczki wszyscy odradzają
Co do fotelika to my mamy z maxicosie bo taki był polecony do naszego samochodu, mamy kanapę pod dużym kątem i akurat ta firma produkuje takie które pasują
@Kori_, wchodzi nowy model Baliosa 2025 (chyba zmiany bardziej kosmetyczne), więc może będą przeceny na wersję 2023👧 07.2022 -
Daisy, teraz każdy tydzień to już będzie tylko do przodu z maluchem, trzymam kciuki żebyście w dwupaku jak najdłużej dotrwali!
Ja też sobie powiedziałam, że byle do 30tc i już będę spokojniejsza, ale u mnie to jeszcze chwila, bo mam TP na 2 maja wg OM.
Co do prenatalnych to ja będę robić, różnica w cenie nieduża między wizytą a USG III trymestru, i tak robi je moja gin (ma certyfikat FMF), więc szkoda nie skorzystać. Zwłaszcza, że ona na prenatalnych naprawdę bardzoooo dokładnie wszystko ogląda i mierzy.
U mnie prenatalne 17.02
Koszule muszę jakieś kupić, ale chyba jeszcze poczekam z tym chwilę, bo żeby potem nie było lipy, że w nie nie wejdę 🙈
Aczkolwiek muszę powiedzieć, że ostatnio bardzo mi się zmniejszył apetyt, ale nie narzekam, bo i tak zaczynałam z kg na plusie, więc im mniej przytyję,tym lepiej.
Wózek wybraliśmy Espiro Yoga, a fotelik chcemy Avionaut Pixel, ale musimy go przymierzyć do obu samochodów, czy będzie pasował.Daisy___, Madlen90 lubią tę wiadomość
-
Hej przyszłe mamusie ❤️ Jako że moje szczęście jest już na świecie, mam do odsprzedania kilka nowych rzeczy, które mi się nie przydały a szkoda, żeby się zmarnowały. Może któraś z was jeszcze kompletuje wyprawkę dla siebie:
Tantum Rosa - 5 butelek (bez kartonowego opakowania)
Lansinoh - spray poporodowy przeciwbólowy
Pianka Ginexid
Butelka do podmywania - kupiona na temu.
Sprzedam całość za 80 zł + kw.
Mam też ok 10 saszetek femaltikera do oddania za kwotę wysyłki (dostałam je od położnej). -
Co do koszuli to biję się z myślami. Na ostatnich zajęciach położna mówiła, że po porodzie nasza koszula na 100% będzie do wyrzucenia. Nie mówiła nic o tym, że ta jednorazowa nie oddycha. Będziemy mieli jeszcze spacer na porodówkę, wiec poproszę wtedy czy mogę zobaczyć koszulę i pewnie wtedy zadecyduję czy kupić czy wziąć jednorazówkę. Aczkolwiek myślę w stronę tak jak Kori, zamówić coś taniego, używanego do porodu 🙂 U nas na szkole rodzenia też Pani mówiła, że po porodzie mocno się będziemy pocić i że trzy koszule to minimum, a najlepiej 4 (nie licząc tej do porodu) najwyżej wróci czysta, bo też nie wiadomo ile się zostanie.
Kori, zatrzymujemy się w Mellieha, ale jeszcze nie wiem czy polecę, bo moja prowadząca powiedziała, że raczej zaświadczenia mi nie wystawi, bo się nie chce podłożyć, mimo że poki co nic sie u mnie nie dzieje 😖 Także zobaczymy co wyjdzie.
Nasze zajęcia w szkole rodzenia są całkiem spoko, jedynie co na ten moment godzina dla mnie stracona na panią od bankowania komórek macierzystych. Fajna była opcja z pielęgnacją noworodka. Dostaliśmy też (poprosiłam) do domu lalkę do ćwiczenia 🤪 Będziemy też mieli zajecia z fizjoterapeutką z zakresem dla matek i dzieci.
Ogólnie jesteśmy zadowoleni, a szkoła w ramach NFZ.
MonReve96, wysłałam zaproszenie do Ciebie.
Aaaa i prawdopodobnie wybraliśmy imię dla małej, ale jeszcze nie zatwierdzone na 100%, wiec dam znać jak będzie 100wka 🤪 Drażni mnie trochę brak naszej decyzji 😅 Generalnie mój baaaardzo od 2 mies. forsował Ewę, ale mimo że mnie ono, ani nie ziębi, ani nie parzy to jakoś mi nie leży. Trochę mi za hmm... "twarde", "sztywne"? Ciekawa jestem w sumie co myślicie?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 18:13
-
Marcycha, zaakceptowałam ☺️
Marcycha lubi tę wiadomość
-
Daisy___ wrote:@Kori_, wchodzi nowy model Baliosa 2025 (chyba zmiany bardziej kosmetyczne), więc może będą przeceny na wersję 2023
❄️Soleil ja też jestem w szoku bo przez 6 miesiąc mam zdecydowanie mniejszy apetyt i przytyłam tylko kilo, wszyscy mówili że z czasem to się zwiększa 🙈a ja czuję właśnie na odwrót, że żołądek jest ściśnięty coraz bardziej i mam mniej miejsca
Do tego dzisiaj kupiłam matę w super stanie na Vinted za 1/3 ceny i to pierwsza rzecz jaka zamówiłam dla bobasa z tej strony, bo widzę, że 80 % lasek tam sprzedaje rzeczy trochę tańsze niż nowe, strasznie mnie to wkurza 🙈, a wczoraj dostałam monitor oddechu i laktator od znajomej więc pomału już mam najpotrzebniejsze rzeczy . -
Kori_ wrote:Już za późno, dzisiaj pojechaliśmy i kupiliśmy wózek, mamy to już z glowy, akurat w sklepie było -10 procent z okazji urodzin i chcieliśmy Roan Ivy 2.0 ale obok był identyczny wózek i nawet mój mąż mówi przecież one wyglądają tak samo, Pani nam wytłumaczyła, że się różnią tak naprawdę ceną i firma a tak to parametry są identyczne, zdecydowaliśmy się na Rico Velar bardzo dobrze cenowo wychodzi, mam nadzieję, że będziemy zadowoleni, ja nie mam szczęścia do używek dwa razy chciałam obejrzeć wózek z ogłoszenia to do godziny to ogłoszenie już było było nieaktywne a wózek sprzedany 😵💫, trochę się obawialiśmy, że ten cybex nie wytrzyma naszej okolicy
❄️Soleil ja też jestem w szoku bo przez 6 miesiąc mam zdecydowanie mniejszy apetyt i przytyłam tylko kilo, wszyscy mówili że z czasem to się zwiększa 🙈a ja czuję właśnie na odwrót, że żołądek jest ściśnięty coraz bardziej i mam mniej miejsca
Do tego dzisiaj kupiłam matę w super stanie na Vinted za 1/3 ceny i to pierwsza rzecz jaka zamówiłam dla bobasa z tej strony, bo widzę, że 80 % lasek tam sprzedaje rzeczy trochę tańsze niż nowe, strasznie mnie to wkurza 🙈, a wczoraj dostałam monitor oddechu i laktator od znajomej więc pomału już mam najpotrzebniejsze rzeczy . -
❄️Marcycha a jakiś inny lekarz ? Nawet prywatnie, szkoda żeby Ci wakacje przepadły.
Nie strasz ja myślałam w sumie o 4 koszulach, najwyżej już jedną dam do prania, trochę mi szkoda kupować tego więcej, teraz przyszła mi koszula na zakładki i jest bardzo wygodna, nawet nie wiem czy nie lepsza niż ta na napy, mi ciężko się wypowiadać o imieniu Ewa bo to imię mojej teściowej 🫢 jedyne co mogę podpowiedzieć, że pewnie będzie jedyną Ewa w żłobku, przedszkolu bo jak pracowałam to ani jednej dziewczynki z tym imieniem nie spotkałam, mój mąż za to jest zakochany w Poli teraz to imię robi się mega popularne
❄️Magii wlasnie czytałam, że to jest to normalne, ja na szczęście nie mam jakiś napadów głodu, jem małe porcje a często i staram się też zdrowo jeść z małymi grzeszkamiWiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 18:38
-
*Marcycha imie Ewa tez bardzo podobalo sie mojemu mężowi, jest bardzo ładne i malo popularne obecnie. Wcale nie uwazam, zeby bylo twarde
* Kori z ta popularnoscia cos jest, w mojej grupie z ciazowego pilatesu przewaza wlasnie Pola potem Lena i Alicja i tak patrzac po znajomych z córeczkami to dodalabym jeszcze Hanie. Ciezko sie dziwic, bo wszystkie te imiona sa bardzo ładne
Co do wózka, to powiem Wam, ze moj plan kupna uzywanego chyba nie wyjdzie. Nie rozumiem czemu ktos sprzedaje uzywany kilka lat w wózek praktycznie w cenie nowego (przynajmniej jak obserwuje w mojej okolicy)
Ja zastanawiam sie nad
-Kinderkraft nea ewentualnie prime 2
-Albo muuvo (nie pamietam ktory model)
Czesc z nich ma skladane gondole, nie sa ciezkie - nie wiem tylko jak z amortyzacja i zwrotnością.
Na niskiej wadze i skladaniu zalezy mi z tego wzgledu na to, ze mieszkam na 3 pietrze bez windy i piwnicy, czy wozkowni (planuje trzymac w aucie lub wnosić) no, ale tez zeby sluzyl nam na spacery po okolicznym lesie. -
Pójdziemy jeszcze do jednej kliniki do lekarza, który robił nam USG I trymestru i połówkowe (na III trymestr nie było już terminu do niego) i zobaczymy czy pomoże i wyda zaświadczenie.
Imię, które wstępnie wybraliśmy jest jeszcze rzadsze niż aktualnie Ewa (bo kiedyś bylo dużo częstsze). Wpadło mi w ucho podczas oglądania dzisiaj filmu 😄 Inna sprawa, że to imię ma trochę znaczenie powiązane z ksywką Mojego, którego czasami nazywam "Świetlikiem" 😉 Ja też nie chcę popularnego imienia, a podoba mi się Alicja czy Zuzanna, Hanna, Helena, Aleksandra. Z tych imion każde już u kogoś bliższego jest lub co gorsza "było"...
Rozumiem brak Twojej wypowiedzi, która tym samym jest opinią o znanej Ci Ewie 🤪
Super, że macie temat wózka z głowy 🥳😃 Jaki kolorek wybraliście? Jaką matę kupiłaś?
Ja tam Ci zazdroszczę braku dodatkowych kg i nawet znaczy to, że schudłaś. BMI przed ciążą miałaś w normie? Ja mam aktualnie 7,5 kg na plusie, a zaczynałam z BMI 19,7.
Katpawl, no genialny pomysł z trzymaniem wózka w samochodzie! 😃
Jak pisałam swoją wypowiedź o imionach to jeszcze nie widziałam Twojego posta i się potwierdziło 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 21:07
-
katpawl wrote:*Marcycha imie Ewa tez bardzo podobalo sie mojemu mężowi, jest bardzo ładne i malo popularne obecnie. Wcale nie uwazam, zeby bylo twarde
* Kori z ta popularnoscia cos jest, w mojej grupie z ciazowego pilatesu przewaza wlasnie Pola potem Lena i Alicja i tak patrzac po znajomych z córeczkami to dodalabym jeszcze Hanie. Ciezko sie dziwic, bo wszystkie te imiona sa bardzo ładne
Co do wózka, to powiem Wam, ze moj plan kupna uzywanego chyba nie wyjdzie. Nie rozumiem czemu ktos sprzedaje uzywany kilka lat w wózek praktycznie w cenie nowego (przynajmniej jak obserwuje w mojej okolicy)
Ja zastanawiam sie nad
-Kinderkraft nea ewentualnie prime 2
-Albo muuvo (nie pamietam ktory model)
Czesc z nich ma skladane gondole, nie sa ciezkie - nie wiem tylko jak z amortyzacja i zwrotnością.
Na niskiej wadze i skladaniu zalezy mi z tego wzgledu na to, ze mieszkam na 3 pietrze bez windy i piwnicy, czy wozkowni (planuje trzymac w aucie lub wnosić) no, ale tez zeby sluzyl nam na spacery po okolicznym lesie. -
Dziewczyny czy możecie mi wytłumaczyc jak to dziala z przychodnia POZ dla maluszka i położną środowiskową?
Jeśli wybiorę dany punkt POZ to połozna może przyjść tylko z tej placówki? Czy np mogę sobie wybrać inną kompletnie?
I czy muszę pytać w danej przychodni czy mogę zapisać dziecko czy oni mają jakby obowiązek każdego przyjąć?