X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:
    Dziewczyny a jaka koszule bierzecie do samego porodu?
    Jednorazówka czy bawełniana?

Mam różne opinie że po porodzie koszule się wyrzuci więc pytanie czy inwestować w coś drogiego.
    Natomiast w szpitalu mówili że najlepiej zwykły t-shirt. Mają jednorazowe ale prześwitują i nie są wygodne.

Dostałam też jednorazówkę nieprześwitująca ale nie jest to to samo co bawełna.

Ja polecam koszule nocne w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/koszula-nocna-ciazowa-do-karmienia-i-porodu-do-szpitala-bawelna-napy-m-13320360704. Nie są drogie, a są praktyczniejsze od T-shirtów - mają napy na dekolcie, które ułatwiają kangurowanie i karmienie. Mój mąż wziął koszulę do domu, kazałam mu zalać plamy z krwi zimną wodą i wywabić szarym mydłem, chyba ostatecznie moja mama to zrobiła i wyprała tak, że wygląda jak nowa; mogłam jej używać do karmienia, przy tym porodzie pewnie też użyję, o ile nie będzie planowanego CC. Te szpitalne są pewnie nieoddychające 🧐

Tika lubi tę wiadomość

👧 07.2022
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta 40 wrote:
    Hej dziewczyny.Ja dopiero wzięłam się za wyprawkę zamówiłam już trochę rzeczy i czekam a w lutym ruszam dokupić co brakuje.My postawiliśmy na kołyskę póki co a wózek to jest taki wybór że nie mam pojęcia ale napewno 3 w1.U mnie czas się ciągnie niemiłosiernie i z racji że nie mogę za dużo się ruszać jestem wykończona już psychicznie bo każdy dzień jest taki sam.Moj mały w 27 TC mial 1200 więc niewiem czy to dużo czy norma.Mam pytanie czy zabieracie ze sobą smoczka do szpitala?
    Moja położna powiedziała, że z reguły nie daje się smoczka ale można spakować na dół torby, w trakcie dłuższego pobytu np z powodu żółtaczki jest podawany smoczek do naświetleń także ja biorę :)

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:

Mam różne opinie że po porodzie koszule się wyrzuci więc pytanie czy inwestować w coś drogiego.
    Natomiast w szpitalu mówili że najlepiej zwykły t-shirt. Mają jednorazowe ale prześwitują i nie są wygodne.

Na pewno ma być bawełniana i oddychająca a reszta do zależy od ciebie ile kasy chcesz na to poświęcić, może uda się wyprać lepsza ale trzeba mieć na uwadze że być może pójdzie na straty :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia, 13:39

Tika lubi tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    27.11.24r - 375 g 🫶
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Hej, jestem szczęśliwa, 1,313 kg bobasa (koło 56 centyla, ostatnio był 80, ale wiadomo, dzieci rosną skokowo - nadal jest trochę większy i widać, że rośnie równomiernie, zawsze ma najmniejszą kość udową, zgodną z wiekiem, a reszta większa - szczególnie głowa xD) i szyjka trzymana przez szew, wg mojej ginekolog 1,3 cm, więc fajnie, że długość jest podobna, choć to podobno już nieważne, bo liczy się szycie - ale wiadomo, że stała długość od miesiąca - a nawet wydłużenie dzięki chwyceniu szwem - dobrze mi robi na psychikę. Moja pani doktor jest dobrej myśli co do donoszenia, ale nawet gdyby coś się miało stać - to i tak jest to już trzeci trymestr :D Bardzo chciałabym doczekać ściągnięcia szwu i wiele wskazuje na to, że dam radę, lubię sobie wizualizować ten moment, ale równocześnie wciąż boję się mieć nadzieję, więc odliczam kolejne dni i tygodnie ciąży z utęsknieniem <3

@Kori_ - mam Cybexa Baliosa S Lux 2w1, polecam :) całej rodzinie się dobrze prowadzi, nam też - w końcu nie zmieniamy wózka :D
    Co do fotelików z zestawów 3w1, to muszę je trochę obronić, tzn. w Bobowózkach w zestawach 3w1 pojawiają się też naprawdę porządne foteliki - Maxi Cosi Pebble Pro, Britax Romer Baby Safe, Cybex Cloud... nie zmienia to faktu, że najlepiej dobrać fotelik do samochodu w bardziej specjalistycznym salonie, ja polecam fotelik.info, ale wiem, że większą sieć w całej Polsce ma Osiem gwiazdek.

@Katpawl, moja pierwsza córka obróciła się bliżej 31-32 tc główkowo (teraz synek jest główkowo od 23 tc, ale jak wiecie, psotnik chciał się wcześniej ewakuować, więc niech inne dzieci nie biorą z niego przykładu :P), ale słyszałam o obrocie zewnętrznym; nie robią tego wszystkie ośrodki, ale warto spróbować, tutaj jest to fajnie pokazane: https://www.facebook.com/SzpitalBonifratrowKatowice/posts/czy-wiecie-jakie-korzyści-płyną-z-obrotu-zewnętrznego-dziecka-bonifraterskie-cen/1168802128012097/; a przed obrotem można sprobować udać się do fizjoterapeutki uroginekologicznej, koleżanka w połowie III trymestru obróciła w brzuchu dziecko sposobem fizjo, wręcz czuła, jak dziecko się przesuwa po zakończonym ćwiczeniu xD

@Marcycha - super, że znalazłaś fajny POZ i że są ogarnięci, bo wiem, że nie każda przychodnia ogarnia zdobywanie szczepionek na krztusiec z sanepidu, a niektóre POZ w ogóle są kiepskie, jeśli chodzi o szczepienia dorosłych - koleżanka w ciąży usłyszała od pielęgniarki (!), że jest odważna, bo się szczepi na grypę xDDDD

@Tika - kojarzę panią od Błękitnego porodu, nie jest do to do końca mój styl czy moja wrażliwość, ale dużo dziewczyn chwali. Ja polecam Izę Dembińską i "Rodzić można łatwiej", tylko że nakład jest wyczerpany i można tylko kupić z drugiej ręki.
    Ja właśnie zastanawiam się nad kupieniem wózka cybex :) jeśli chodzi o fotelik to nowy maxi cosi, akurat fotelik jest ważniejszy nawet od wózka więc nie warto oszczędzać na tym, chodzi o bezpieczeństwo. Z tego co czytałam to fotelik powinien być nowy bo nigdy nie wiadomo czy jest powypadkowy używany ani ile ma lat a to wszystko od środka też „trupieje” i w razie czego może nie uchronić malucha. Od 2 dni zamawiam wszystko do torby do szpitala, z tą koszulę czekam bo zobaczę jak urosnę hehe, ale poza tym chyba wszystko będzie. Z ogólnej wyprawki jeszcze trochę zostało nam do skompletowania. Jesli chodzi o ubranka na wyjście ze szpitala to też nie mam pojęcia bo to moje 1 dziecko i nie wiem jak się ubiera a termin na 09.04.

28.11.23r. - ⏸️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    27.11.24r - 375 g 🫶
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:

Nam położna mówiła że te jednorazowe to badziew, nie oddycha w ogóle i idzie się w tym upocić strasznie.
    Ja mam bawełniane od kolezanki, bo miała kilka zapasowych wiec nie kupuje już innych ;)

Tika lubi tę wiadomość

preg.png
  • katpawl Znajoma

Wysłany: 25 stycznia, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja stwierdzilam, ze chce rodzic w ladnej koszulce. Spocona i obolala, chce się czuć w miare ladnie :) kupilam sobie taka czarna, na zamek i mysle, ze w razie czego bez problemu ja po wszystkim dopiore. Wyglada w sumie trochę jak zwykla sukienka, a jest mega wygodna.Kupilam tez dwie bawelniane na guziczki. Wszystkie z formommy. Jakosciowo wydaja sie bardzo fajne.

Daisy___, Magii, Tika, bajkowadama lubią tę wiadomość

• Magii Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:
    Ja stwierdzilam, ze chce rodzic w ladnej koszulce. Spocona i obolala, chce się czuć w miare ladnie :) kupilam sobie taka czarna, na zamek i mysle, ze w razie czego bez problemu ja po wszystkim dopiore. Wyglada w sumie trochę jak zwykla sukienka, a jest mega wygodna.Kupilam tez dwie bawelniane na guziczki. Wszystkie z formommy. Jakosciowo wydaja sie bardzo fajne.
    O to to, bardzo dobre podejście 😁

preg.png
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 25 stycznia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ❄️Marcycha my akurat kupiliśmy na pinkorblue to niemiecka strona ale wtedy wychodził najtaniej na tej stronie, teraz widzę że już chyba 300 zł więcej, ogólnie fajnie sobie wybrać model i patrzeć co jakiś czas czy nie ma promki, zazdrosze wakacji 🥰 gdzie się zatrzymujecie ? Na pewnie będzie mieć super pogodę, my byliśmy w lipcu to mieliśmy piekło ale z chęcią wróciłabym
    ❄️Marta1988 ja zachęcam do cw dna miednicy i wizyty u fizjouroginekologicznej, czasem wystarcza spersonalizowane cw, u mnie w klubie do którego chodzę na zajęcia, prowadzące które często są fizjo mocno przypominają o tym aby nie bagatelizować tego
    ❄️Tika ja chce kupić na Vinted używkę do porodu z formommy ( bo pewnie i tak wyrzucę ) 2 nowe planuję zamówić na formommy i kupiłam jakąś używaną za 20 zł ze wszystkim (gdyby te 2 to byłoby za mało ) czasem kobiety skarżyły się, że tak się pociły, że prosiły męża, żeby szybko im wyprał i przywiózł nową , zamówiłam też jakiś szlafrok za 15 zł z bawełny do kolana też żeby czuć się swobodnie, ogólnie nie chcę wydawać za dużo kasy na to
    ❄️Daisy dzięki za przypomnienie, chce zobaczyć czy ten model jestem w stanie kupić w fajniej cenie używany
    ❄️katpawl ja chcę kupić ale na napy, właśnie na guziczki wszyscy odradzają
    Co do fotelika to my mamy z maxicosie bo taki był polecony do naszego samochodu, mamy kanapę pod dużym kątem i akurat ta firma produkuje takie które pasują

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori_ wrote:
    ❄️Marcycha my akurat kupiliśmy na pinkorblue to niemiecka strona ale wtedy wychodził najtaniej na tej stronie, teraz widzę że już chyba 300 zł więcej, ogólnie fajnie sobie wybrać model i patrzeć co jakiś czas czy nie ma promki, zazdrosze wakacji 🥰 gdzie się zatrzymujecie ? Na pewnie będzie mieć super pogodę, my byliśmy w lipcu to mieliśmy piekło ale z chęcią wróciłabym
    ❄️Marta1988 ja zachęcam do cw dna miednicy i wizyty u fizjouroginekologicznej, czasem wystarcza spersonalizowane cw, u mnie w klubie do którego chodzę na zajęcia, prowadzące które często są fizjo mocno przypominają o tym aby nie bagatelizować tego
    ❄️Tika ja chce kupić na Vinted używkę do porodu z formommy ( bo pewnie i tak wyrzucę ) 2 nowe planuję zamówić na formommy i kupiłam jakąś używaną za 20 zł ze wszystkim (gdyby te 2 to byłoby za mało ) czasem kobiety skarżyły się, że tak się pociły, że prosiły męża, żeby szybko im wyprał i przywiózł nową , zamówiłam też jakiś szlafrok za 15 zł z bawełny do kolana też żeby czuć się swobodnie, ogólnie nie chcę wydawać za dużo kasy na to
    ❄️Daisy dzięki za przypomnienie, chce zobaczyć czy ten model jestem w stanie kupić w fajniej cenie używany
    ❄️katpawl ja chcę kupić ale na napy, właśnie na guziczki wszyscy odradzają
    Co do fotelika to my mamy z maxicosie bo taki był polecony do naszego samochodu, mamy kanapę pod dużym kątem i akurat ta firma produkuje takie które pasują

@Kori_, wchodzi nowy model Baliosa 2025 (chyba zmiany bardziej kosmetyczne), więc może będą przeceny na wersję 2023 :D

👧 07.2022
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 25 stycznia, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy, teraz każdy tydzień to już będzie tylko do przodu z maluchem, trzymam kciuki żebyście w dwupaku jak najdłużej dotrwali!
    Ja też sobie powiedziałam, że byle do 30tc i już będę spokojniejsza, ale u mnie to jeszcze chwila, bo mam TP na 2 maja wg OM.

Co do prenatalnych to ja będę robić, różnica w cenie nieduża między wizytą a USG III trymestru, i tak robi je moja gin (ma certyfikat FMF), więc szkoda nie skorzystać. Zwłaszcza, że ona na prenatalnych naprawdę bardzoooo dokładnie wszystko ogląda i mierzy.
    U mnie prenatalne 17.02

Koszule muszę jakieś kupić, ale chyba jeszcze poczekam z tym chwilę, bo żeby potem nie było lipy, że w nie nie wejdę 🙈

Aczkolwiek muszę powiedzieć, że ostatnio bardzo mi się zmniejszył apetyt, ale nie narzekam, bo i tak zaczynałam z kg na plusie, więc im mniej przytyję,tym lepiej.

Wózek wybraliśmy Espiro Yoga, a fotelik chcemy Avionaut Pixel, ale musimy go przymierzyć do obu samochodów, czy będzie pasował.

Daisy___, Madlen90 lubią tę wiadomość

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej przyszłe mamusie ❤️ Jako że moje szczęście jest już na świecie, mam do odsprzedania kilka nowych rzeczy, które mi się nie przydały a szkoda, żeby się zmarnowały. Może któraś z was jeszcze kompletuje wyprawkę dla siebie:

Tantum Rosa - 5 butelek (bez kartonowego opakowania)
    Lansinoh - spray poporodowy przeciwbólowy
    Pianka Ginexid
    Butelka do podmywania - kupiona na temu.

Sprzedam całość za 80 zł + kw.

Mam też ok 10 saszetek femaltikera do oddania za kwotę wysyłki (dostałam je od położnej).

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Marcycha Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do koszuli to biję się z myślami. Na ostatnich zajęciach położna mówiła, że po porodzie nasza koszula na 100% będzie do wyrzucenia. Nie mówiła nic o tym, że ta jednorazowa nie oddycha. Będziemy mieli jeszcze spacer na porodówkę, wiec poproszę wtedy czy mogę zobaczyć koszulę i pewnie wtedy zadecyduję czy kupić czy wziąć jednorazówkę. Aczkolwiek myślę w stronę tak jak Kori, zamówić coś taniego, używanego do porodu 🙂 U nas na szkole rodzenia też Pani mówiła, że po porodzie mocno się będziemy pocić i że trzy koszule to minimum, a najlepiej 4 (nie licząc tej do porodu) najwyżej wróci czysta, bo też nie wiadomo ile się zostanie.

Kori, zatrzymujemy się w Mellieha, ale jeszcze nie wiem czy polecę, bo moja prowadząca powiedziała, że raczej zaświadczenia mi nie wystawi, bo się nie chce podłożyć, mimo że poki co nic sie u mnie nie dzieje 😖 Także zobaczymy co wyjdzie.

Nasze zajęcia w szkole rodzenia są całkiem spoko, jedynie co na ten moment godzina dla mnie stracona na panią od bankowania komórek macierzystych. Fajna była opcja z pielęgnacją noworodka. Dostaliśmy też (poprosiłam) do domu lalkę do ćwiczenia 🤪 Będziemy też mieli zajecia z fizjoterapeutką z zakresem dla matek i dzieci.
    Ogólnie jesteśmy zadowoleni, a szkoła w ramach NFZ.

MonReve96, wysłałam zaproszenie do Ciebie.

Aaaa i prawdopodobnie wybraliśmy imię dla małej, ale jeszcze nie zatwierdzone na 100%, wiec dam znać jak będzie 100wka 🤪 Drażni mnie trochę brak naszej decyzji 😅 Generalnie mój baaaardzo od 2 mies. forsował Ewę, ale mimo że mnie ono, ani nie ziębi, ani nie parzy to jakoś mi nie leży. Trochę mi za hmm... "twarde", "sztywne"? Ciekawa jestem w sumie co myślicie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 18:13

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha, zaakceptowałam ☺️

Marcycha lubi tę wiadomość

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    @Kori_, wchodzi nowy model Baliosa 2025 (chyba zmiany bardziej kosmetyczne), więc może będą przeceny na wersję 2023 :D
    Już za późno, dzisiaj pojechaliśmy i kupiliśmy wózek, mamy to już z glowy, akurat w sklepie było -10 procent z okazji urodzin i chcieliśmy Roan Ivy 2.0 ale obok był identyczny wózek i nawet mój mąż mówi przecież one wyglądają tak samo, Pani nam wytłumaczyła, że się różnią tak naprawdę ceną i firma a tak to parametry są identyczne, zdecydowaliśmy się na Rico Velar bardzo dobrze cenowo wychodzi, mam nadzieję, że będziemy zadowoleni, ja nie mam szczęścia do używek dwa razy chciałam obejrzeć wózek z ogłoszenia to do godziny to ogłoszenie już było było nieaktywne a wózek sprzedany 😵‍💫, trochę się obawialiśmy, że ten cybex nie wytrzyma naszej okolicy
    ❄️Soleil ja też jestem w szoku bo przez 6 miesiąc mam zdecydowanie mniejszy apetyt i przytyłam tylko kilo, wszyscy mówili że z czasem to się zwiększa 🙈a ja czuję właśnie na odwrót, że żołądek jest ściśnięty coraz bardziej i mam mniej miejsca

Do tego dzisiaj kupiłam matę w super stanie na Vinted za 1/3 ceny i to pierwsza rzecz jaka zamówiłam dla bobasa z tej strony, bo widzę, że 80 % lasek tam sprzedaje rzeczy trochę tańsze niż nowe, strasznie mnie to wkurza 🙈, a wczoraj dostałam monitor oddechu i laktator od znajomej więc pomału już mam najpotrzebniejsze rzeczy .

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori_ wrote:
    Już za późno, dzisiaj pojechaliśmy i kupiliśmy wózek, mamy to już z glowy, akurat w sklepie było -10 procent z okazji urodzin i chcieliśmy Roan Ivy 2.0 ale obok był identyczny wózek i nawet mój mąż mówi przecież one wyglądają tak samo, Pani nam wytłumaczyła, że się różnią tak naprawdę ceną i firma a tak to parametry są identyczne, zdecydowaliśmy się na Rico Velar bardzo dobrze cenowo wychodzi, mam nadzieję, że będziemy zadowoleni, ja nie mam szczęścia do używek dwa razy chciałam obejrzeć wózek z ogłoszenia to do godziny to ogłoszenie już było było nieaktywne a wózek sprzedany 😵‍💫, trochę się obawialiśmy, że ten cybex nie wytrzyma naszej okolicy
    ❄️Soleil ja też jestem w szoku bo przez 6 miesiąc mam zdecydowanie mniejszy apetyt i przytyłam tylko kilo, wszyscy mówili że z czasem to się zwiększa 🙈a ja czuję właśnie na odwrót, że żołądek jest ściśnięty coraz bardziej i mam mniej miejsca

Do tego dzisiaj kupiłam matę w super stanie na Vinted za 1/3 ceny i to pierwsza rzecz jaka zamówiłam dla bobasa z tej strony, bo widzę, że 80 % lasek tam sprzedaje rzeczy trochę tańsze niż nowe, strasznie mnie to wkurza 🙈, a wczoraj dostałam monitor oddechu i laktator od znajomej więc pomału już mam najpotrzebniejsze rzeczy .
    Co do apetytu to ja jakoś od miesiąca też mam mniejszy, a zdecydowanie nie mogę zjeść dużo na raz. Muszę częściej a mniejsze porcje, jakby maluch mi na żołądek naciskał

preg.png
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ❄️Marcycha a jakiś inny lekarz ? Nawet prywatnie, szkoda żeby Ci wakacje przepadły.
    Nie strasz ja myślałam w sumie o 4 koszulach, najwyżej już jedną dam do prania, trochę mi szkoda kupować tego więcej, teraz przyszła mi koszula na zakładki i jest bardzo wygodna, nawet nie wiem czy nie lepsza niż ta na napy, mi ciężko się wypowiadać o imieniu Ewa bo to imię mojej teściowej 🫢 jedyne co mogę podpowiedzieć, że pewnie będzie jedyną Ewa w żłobku, przedszkolu bo jak pracowałam to ani jednej dziewczynki z tym imieniem nie spotkałam, mój mąż za to jest zakochany w Poli teraz to imię robi się mega popularne
    ❄️Magii wlasnie czytałam, że to jest to normalne, ja na szczęście nie mam jakiś napadów głodu, jem małe porcje a często i staram się też zdrowo jeść z małymi grzeszkami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 18:38

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • katpawl Znajoma

Wysłany: 26 stycznia, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Marcycha imie Ewa tez bardzo podobalo sie mojemu mężowi, jest bardzo ładne i malo popularne obecnie. Wcale nie uwazam, zeby bylo twarde :)
    * Kori z ta popularnoscia cos jest, w mojej grupie z ciazowego pilatesu przewaza wlasnie Pola potem Lena i Alicja i tak patrzac po znajomych z córeczkami to dodalabym jeszcze Hanie. Ciezko sie dziwic, bo wszystkie te imiona sa bardzo ładne :)

Co do wózka, to powiem Wam, ze moj plan kupna uzywanego chyba nie wyjdzie. Nie rozumiem czemu ktos sprzedaje uzywany kilka lat w wózek praktycznie w cenie nowego (przynajmniej jak obserwuje w mojej okolicy)
    Ja zastanawiam sie nad
    -Kinderkraft nea ewentualnie prime 2
    -Albo muuvo (nie pamietam ktory model)

Czesc z nich ma skladane gondole, nie sa ciezkie - nie wiem tylko jak z amortyzacja i zwrotnością.
    Na niskiej wadze i skladaniu zalezy mi z tego wzgledu na to, ze mieszkam na 3 pietrze bez windy i piwnicy, czy wozkowni (planuje trzymac w aucie lub wnosić) no, ale tez zeby sluzyl nam na spacery po okolicznym lesie.

• Marcycha Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pójdziemy jeszcze do jednej kliniki do lekarza, który robił nam USG I trymestru i połówkowe (na III trymestr nie było już terminu do niego) i zobaczymy czy pomoże i wyda zaświadczenie.
    Imię, które wstępnie wybraliśmy jest jeszcze rzadsze niż aktualnie Ewa (bo kiedyś bylo dużo częstsze). Wpadło mi w ucho podczas oglądania dzisiaj filmu 😄 Inna sprawa, że to imię ma trochę znaczenie powiązane z ksywką Mojego, którego czasami nazywam "Świetlikiem" 😉 Ja też nie chcę popularnego imienia, a podoba mi się Alicja czy Zuzanna, Hanna, Helena, Aleksandra. Z tych imion każde już u kogoś bliższego jest lub co gorsza "było"...
    Rozumiem brak Twojej wypowiedzi, która tym samym jest opinią o znanej Ci Ewie 🤪
    Super, że macie temat wózka z głowy 🥳😃 Jaki kolorek wybraliście? Jaką matę kupiłaś?
    Ja tam Ci zazdroszczę braku dodatkowych kg i nawet znaczy to, że schudłaś. BMI przed ciążą miałaś w normie? Ja mam aktualnie 7,5 kg na plusie, a zaczynałam z BMI 19,7.

Katpawl, no genialny pomysł z trzymaniem wózka w samochodzie! 😃
    Jak pisałam swoją wypowiedź o imionach to jeszcze nie widziałam Twojego posta i się potwierdziło 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 21:07

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Madlen90 Przyjaciółka

Wysłany: 26 stycznia, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:
    *Marcycha imie Ewa tez bardzo podobalo sie mojemu mężowi, jest bardzo ładne i malo popularne obecnie. Wcale nie uwazam, zeby bylo twarde :)
    * Kori z ta popularnoscia cos jest, w mojej grupie z ciazowego pilatesu przewaza wlasnie Pola potem Lena i Alicja i tak patrzac po znajomych z córeczkami to dodalabym jeszcze Hanie. Ciezko sie dziwic, bo wszystkie te imiona sa bardzo ładne :)

Co do wózka, to powiem Wam, ze moj plan kupna uzywanego chyba nie wyjdzie. Nie rozumiem czemu ktos sprzedaje uzywany kilka lat w wózek praktycznie w cenie nowego (przynajmniej jak obserwuje w mojej okolicy)
    Ja zastanawiam sie nad
    -Kinderkraft nea ewentualnie prime 2
    -Albo muuvo (nie pamietam ktory model)

Czesc z nich ma skladane gondole, nie sa ciezkie - nie wiem tylko jak z amortyzacja i zwrotnością.
    Na niskiej wadze i skladaniu zalezy mi z tego wzgledu na to, ze mieszkam na 3 pietrze bez windy i piwnicy, czy wozkowni (planuje trzymac w aucie lub wnosić) no, ale tez zeby sluzyl nam na spacery po okolicznym lesie.
    Muuvo to typowy miejski wosek wiec amortyzacja kiepska i na nawierzchnie typu łaś, ścieżka odpada. Natomiast kinderkraft to wozek o klasę niżej niż muuvo ale nie wiem jak z amortyzacja.

Poronienie 2020
    Endometrioza 1 stopnia, przewlekły stan zapalny.
    14.08 upragnione ⏸️

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy możecie mi wytłumaczyc jak to dziala z przychodnia POZ dla maluszka i położną środowiskową?
    Jeśli wybiorę dany punkt POZ to połozna może przyjść tylko z tej placówki? Czy np mogę sobie wybrać inną kompletnie?
    I czy muszę pytać w danej przychodni czy mogę zapisać dziecko czy oni mają jakby obowiązek każdego przyjąć?

preg.png
‹‹ 191 192 193 194 195
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ