WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Tika Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_r2024 wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Chciałam zapytać czy szczepiłyście się na krztusiec i RSV?
    Byłam ostatnio na wizycie i mój lekarz powiedział żebym w 30 tyg się zaszczepiła na krztusiec a po 3 tygodniach na RSV.
    Zadzwoniłam do przychodni zapytac o szczepienia i na krztusiec jest szczepionka refundowana na NFZ, ale na RSV Pani mi powiedziała, że wogole nie ma żadnego info w systemie. Zadzwoniłam na enel med bo mam też pakiet i to samo na krztusiec mogę się zaszczepić i jest dostępna ale na RSV wogole nie szczepią.

Ja w środę szczepie się na Krztusiec w moim POZ. Na RSV nie bo koszt szczepionki jest mega drogi - to nie jest refundowane.

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤
    39t+4d synek ❤️
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dokładnie, rsv jest płatne. Trzeba iść do lekarza po receptę, wykupić samemu w aptece i wtedy zaszczepią.
    Koszt ok 800-900 zł

• (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    Ja miałam podobnie w pierwszym trymestrze, ale to był nawrót AZS i alergii na wszystko. Wtedy przerzucilam się na ubrania tylko 100% bawełna, pranie w płynie dla dzieci jakimś hipoalergicznym i smarowalam brzuch balsamem z emolientami. To łagodziło to uczucie.
    Czy to jest to samo to nie wiem, ale wtedy mi te rzeczy pomogły ;)
    Dziękuję za odpowiedź, może nagle dostałam.alergii, pierwszy raz w życiu 🙃

age.png
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 28 stycznia, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do szyjki, to ja wczoraj byłam 26+3 i szyjka ponad 4cm, więc długa. Miewam bóle szyjki, teraz już trochę rzadziej, ale miesiąc temu na wizycie zgłaszałam właśnie, bo się bałam, że się rozwarcie robi, szyjka skraca i nie wiadomo co, ale szyjka była długa, twarda i zamknięta.

Mi gin powiedziała, że taki ból w kroczu może być od tego, że dziecko kopie w szyjkę od środka no i potem ja to tak odczuwam właśnie 🤪 co by się zgadzało, bo mimo glowkowego ułożenia, to miesiąc temu miałam czas, że te ruchy czułam najczęściej bardzo nisko (więc wychodzi, że mi tam ręce wsadzał, dzięki synu 🤪🤪🤪).

Monika33 lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil
    Co do szyjki, to ja wczoraj byłam 26+3 i szyjka ponad 4cm, więc długa. Miewam bóle szyjki, teraz już trochę rzadziej, ale miesiąc temu na wizycie zgłaszałam właśnie, bo się bałam, że się rozwarcie robi, szyjka skraca i nie wiadomo co, ale szyjka była długa, twarda i zamknięta.

Mi gin powiedziała, że taki ból w kroczu może być od tego, że dziecko kopie w szyjkę od środka no i potem ja to tak odczuwam właśnie 🤪 co by się zgadzało, bo mimo glowkowego ułożenia, to miesiąc temu miałam czas, że te ruchy czułam najczęściej bardzo nisko (więc wychodzi, że mi tam ręce wsadzał, dzięki synu 🤪🤪🤪).

No to właśnie ja też zaraz takie myśli mam ☹️a kończę 30 tydzień dziś dlatego się boje. No moja córcia też nieraz czuje niżej ruchy ale nie wiem czy u mnie będzie to samo co u Ciebie czy szyjka okaże się skrócona. Oby okazało się że nic się nie dzieje

• Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,wracam do żywych!w niedziele mój starszy syn miał jelitowke,mnie dopadło wczoraj...na szczęście już wieczorem przeszło!ale musiałam przełożyć wizytę u gin.ale położna mówiła żeby nie przejmować się skorczami brzucha,bo to normalne.

Martwi mnie tylko kwestia mojej wagi... przez 2 tyg schudłam 2,3 kg ale w piątek idę do innej gin na sprawdzenie szyjki i wód więc sprawdzi też czy dziecko przybiera.

Mój mąż złożył komodę,wyprzedził mnie...w poniedziałek miałam zamiar zacząć prac ubranka,kocyki,ale jakoś było bieżące pranie pościele,ręczniki.

Oprócz tego w poniedziałek mam wizytę u diabetolog,więc zobaczymy czy wdrożą mi insulinę na noc,bo poranne cukry wąchają się od 88 nawet do 95.

preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 29 stycznia, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, schudłaś, ale jesz w miarę normalnie? Warto pamiętać, że dziecko i tak sobie weźmie co potrzebuje, to nam jak coś braknie 😅 Więc nie tak ważne jest ile jemy jak to co jemy (i pijemy) by dostarczyć jak najwięcej witamin i mikroelementów. Trzymam kciuki za piatkowe wyniki.
    Ja USG będę miała 10.02., a potem 13go prywatnie pod uzyskanie zaświadczenia pozwalającego lecieć samolotem, oby nic się nie zadziało, bo lekarz jest naprawdę spoko.

Wczoraj kupiłam w mieście kokon z drugiej ręki za bombonierkę, więc jedno z głowy teraz szukam rożka dla mojego słodkiego wypełnienia 😄 Rożek kojarzy mi się z lodami 🤪

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha,zrezygnowałam całkowicie z cukru więc pewnie to jest główną przyczyną utraty wagi.Jem to co mogę,ale najadam się.Pije wodę i herbaty owocowe.
    W sobotę byliśmy na 18stce więc zjadłam smażonego devolaya z surówką z marchewki,ale po tym cukier po godzinie był 127 więc w normie no i zjadłam kawałek tortu....to był mój grzech główny😝,ale sama diabetolog mówiła że raz na jakiś czas można zgrzeszyć

Marcycha lubi tę wiadomość

preg.png
  • Binia Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta1988 wrote:
    Marcycha,zrezygnowałam całkowicie z cukru więc pewnie to jest główną przyczyną utraty wagi.Jem to co mogę,ale najadam się.Pije wodę i herbaty owocowe.
    W sobotę byliśmy na 18stce więc zjadłam smażonego devolaya z surówką z marchewki,ale po tym cukier po godzinie był 127 więc w normie no i zjadłam kawałek tortu....to był mój grzech główny😝,ale sama diabetolog mówiła że raz na jakiś czas można zgrzeszyć

a patrzyłaś może na wyniki moczu? bo mogą ci się pojawić ciała ketonowe jeśli chudniesz, masz w domu paski? to pewnie będzie sprawdzane przez lekarzy po informacji że tracisz na wadze 🤗

👧 11.2023

preg.png
  • Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam już robiłam dwa razy,nic nie wychodziło.

Binia lubi tę wiadomość

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja schudłam 1kg w w tydzień a mały przytył w tydzień 350g więc sporo :) . Ale dodam że zaczelam zdrowa diete, jem dużo warzyw i owoców, mało pieczywa, dużo pije i spoko zeszło :) . Mały miał przed wczoraj prenatalne, wszystko dobrze, waży 1843g :)

Magii, Tika, Marta1988, bajkowadama lubią tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny widzę że jelitowka nie tylko u nas ☹️Raz się uchroniłam ale teraz córcia ma anginę i jelitowke, także ja już wymiekam, bałam się że anginę zalapie a tutaj mogę jeszcze jelitowke ☹️ powiedzcie mi dziewczyny czy miałyście w morfologii taki wskaźnik jak IG? To są granulocyty , mam procentowo i ilościowe i od miesiąca rosną mi , obecnie mam 1.2 a norma 0.6 procentowo i martwi mnie to a w moczu mam dodatkowo nabłonki okrągłe, a nigdy tego nie miałam, czy któraś z Was miała podobnie?

• Tika Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam granulocyty 0.9, wcześniej miałam 0.7. Na wizycie wg lekarza wyniki prawidłowe i mam się nie przejmować. niektóre parametry skaczą ciąży.

1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle

08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc

5t+6d mamy ❤
    39t+4d synek ❤️
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy IG mam inna jednostkę chyba, bo mam wartości 0,03 ilościowe. Mam też jednak pod obojgiem wyników (ilościowym i procentowym) napisane "wartość referencyjna dotyczy kobiet poza okresem ciąży".

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika
    Ja mam granulocyty 0.9, wcześniej miałam 0.7. Na wizycie wg lekarza wyniki prawidłowe i mam się nie przejmować. niektóre parametry skaczą ciąży.

Ale mieścisz się w normie? Czy też nie jak masz 0.9?? Bo to zależy od laboratorium jaki mają zakres, dlatego pytam 😉
    No mama nadzieję że u mnie pozostałość po grypie i że dopiero zaczynają wyniki się poprawiać

• Monika33 Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha
    Ja przy IG mam inna jednostkę chyba, bo mam wartości 0,03 ilościowe. Mam też jednak pod obojgiem wyników (ilościowym i procentowym) napisane "wartość referencyjna dotyczy kobiet poza okresem ciąży".

Właśnie u mnie takie coś nie jest napisane☹️ilościowo tak ja mam że 0.09 powinno być a mam 0.12 a procentowo 0.6 a mam 1.2

• Tika Autorytet

Wysłany: 30 stycznia, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika33 wrote:
    Tika

Ale mieścisz się w normie? Czy też nie jak masz 0.9?? Bo to zależy od laboratorium jaki mają zakres, dlatego pytam 😉
    No mama nadzieję że u mnie pozostałość po grypie i że dopiero zaczynają wyniki się poprawiać

Procentowo mam że powinno być max 0.5. zobaczymy po badaniach w lutym co wyjdzie 😁

1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle

08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc

5t+6d mamy ❤
    39t+4d synek ❤️
  • anka013 Przyjaciółka

Wysłany: 30 stycznia, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IG czyli niedojrzałe granulocyty są w ciąży fizjologicznie podwyższone. Jeśli w morfologii nie masz innych parametrów nie tak, które mogłyby świadczyć o jakichś infekcjach, to nie ma się czym martwić. Tylko może nawet cieszyć, bo to znaczy, że szpik kostny ogarnął, że jesteś w ciąży 😉

Daisy___, Monika33, Tika lubią tę wiadomość

15.07.2021 💔👼
    13.05.2022 💔👼
    22.06.2023 ❤️🩷👶
    24.05.2024 💔👼
    25.03.2025 ❤️🩵👶
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 08:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika]
    Procentowo mam że powinno być max 0.5. zobaczymy po badaniach w lutym co wyjdzie 😁

To nie jestem sama, a ja jak już widzę odchylenia inne niż neutrocyty to już doszukuje się problemu 😁 bo nigdy w żadnej ciąży tak nie miałam.

• Monika33 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka013
    IG czyli niedojrzałe granulocyty są w ciąży fizjologicznie podwyższone. Jeśli w morfologii nie masz innych parametrów nie tak, które mogłyby świadczyć o jakichś infekcjach, to nie ma się czym martwić. Tylko może nawet cieszyć, bo to znaczy, że szpik kostny ogarnął, że jesteś w ciąży 😉

Mam tylko neutrocyty ale je mam podwyższone ciągle odkąd w ciąży jestem i w każdej ciąży tak mam , przeważnie procentowo ale też zdarza się procentowo i ilościowo i potem wracają ilościowo do normy a procentowo nie i ciągle podobny wynik jest. Nie podnoszą się co badanie.
    No to teraz mnie mega pocieszyłas 😉 raczej wyniki standardowe ale już na szczęście coraz bliżej do końca 😉

‹‹ 193 194 195 196 197 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ