X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    Dziewczyny czy możecie mi wytłumaczyc jak to dziala z przychodnia POZ dla maluszka i położną środowiskową?
    Jeśli wybiorę dany punkt POZ to połozna może przyjść tylko z tej placówki? Czy np mogę sobie wybrać inną kompletnie?
    I czy muszę pytać w danej przychodni czy mogę zapisać dziecko czy oni mają jakby obowiązek każdego przyjąć?

Nie musisz wybierać położnej z POZ, niestety często zapisują z automatu, ale można zmienić deklarację bez problemu, online albo złożyć papiery osobiście.

Co do POZ, niektóre odmawiają, choć nie powinny. Rzecznik praw pacjenta odpowiada tak: "Poradnia POZ nie może odmówić przyjęcia deklaracji wyboru, z wyjątkiem sytuacji, gdy w placówce został przekroczony limit pacjentów, którzy mogą pozostawać pod opieką lekarza. W przypadku nieuzasadnionej odmowy przyjęcia deklaracji, poinformuj o tym i poproś o interwencję właściwy Odział Narodowego Funduszu Zdrowia lub skontaktuj się z Telefoniczną Informacją Pacjenta pod nr tel. 800 190 590, prefiks 1."

Magii, Marcycha lubią tę wiadomość

👧 07.2022
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    Dziewczyny czy możecie mi wytłumaczyc jak to dziala z przychodnia POZ dla maluszka i położną środowiskową?
    Jeśli wybiorę dany punkt POZ to połozna może przyjść tylko z tej placówki? Czy np mogę sobie wybrać inną kompletnie?
    I czy muszę pytać w danej przychodni czy mogę zapisać dziecko czy oni mają jakby obowiązek każdego przyjąć?
    Można bezpłatnie 3 razy zmienić deklarację o położnej;)

Magii lubi tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • katpawl Znajoma

Wysłany: 27 stycznia, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O to ja sie podlacze pod pytanie. Skoro mam wybrana polozna i uczeszczam do niej do szkoly rodzenia, to po narodzinach to ona z automatu będzie przychodzila na wizyty do maluszka, czy muszę go raz jeszcze zglosic?

• Tika Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:
    O to ja sie podlacze pod pytanie. Skoro mam wybrana polozna i uczeszczam do niej do szkoly rodzenia, to po narodzinach to ona z automatu będzie przychodzila na wizyty do maluszka, czy muszę go raz jeszcze zglosic?

Po urodzeniu trzeba iść do przychodni i zgłosić dziecko.

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katpawl wrote:

Położna przyjdzie do maluszka, ale można ją zmienić. Generalnie w szpitalu trzeba podać nr położnej, żeby było wiadomo, że dziecko jest pod opieką (jest to w systemie, może stamtąd wyciągają, ale ja chyba musiałam podać). Natomiast jak pisze Tika, dziecko trzeba oddzielnie zapisać do pediatry :)

👧 07.2022
  • katpawl Znajoma

Wysłany: 27 stycznia, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje dziewczyny! ☺

• Marcycha Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie są trzy deklaracje dla siebie, do lekarza POZ, pielęgniarki i położnej i każda deklaracja może być złożona do innej przychodni. Przychodzić będzie do nas położna,którą zadeklarowałyśmy z imienia lub nazwiska lub, ta która współpracuje z danym punktem POZ, imię i nazwisko możemy zobaczyć na swoim portalu IKP.

Co do dziecka, to dokładnie tak, po porodzie i zgłoszeniu dziecka do USC i nadaniu mu nr pesel sami idziemy do wybranego POZ gdzie deklarujemy dziecko.

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny! A czy jak wybiorę dana położną to muszę w jakiś sposób sie z nią skontaktować i zapytać czy po prostu wpisuje ją w tej deklaracji?

preg.png
  • Kori_ Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ❄️katpawl mnie też to denerwuje, mi szkoda kupować wózka używanego jeśli on po roku jest sprzedawany 500 zł taniej niż nówka, przecież wystarczy poczekać na promke i mamy to samo
    ❄️Marcycha akurat moja teściowa jest ok ale ciężko oceniać jej imię😆, wózek wybraliśmy w podobnym odcieniu co Ty, beżowy a dokładnie sand, teraz moda jest na ten kolor, ale w sumie nasze dzieci będą letnie więc będzie się dobrze sprawował, źle mnie zrozumiałaś 🫢ogólnie przytyłam do tej pory 6,5 kg ale przez ostatni miesiąc 1 kg, wiec nie jest źle dla mnie, zobaczymy jakbym będzie w 7 a matę zamówiłam tą : https://okiemmaluszka.pl/maty-do-zabawy/ricokids-mata-interaktywna-edukacyjna-krolik
    Bo na zdjęciach wydawała sie w stanie idealnym, podobno 2,3 razy użyta ale ja akurat w te opisy nie wierzę 😂 i cena normalna, i jakby ktoś nie wiedział
    byłam też w biedronce dzisiaj promka jest na dada Aqua i wychodzi 3,50 za opakowanie, podobno są bardzo fajne
    ❄️Magii ja dzwoniłam i pytałam czy ma jeszcze miejsca, jak są jakieś popularne to bardzo szybko im się kończą miejsca

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 16:13

preg.png

budujemy 🏠
    kwiecień 2025 czekamy ❤️
  • Tika Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    Dzięki dziewczyny! A czy jak wybiorę dana położną to muszę w jakiś sposób sie z nią skontaktować i zapytać czy po prostu wpisuje ją w tej deklaracji?

Ja się kontaktowałam aby ją poznać i też uczęszcza m do Szkoły Rodzenia do niej. Jak urodzisz to musisz się z nią skontaktować że jesteś w domu żeby przyszła na wizytę.

Najlepiej zadzwonić i powiedzieć że jesteś nowa etc i wszystko Ci wyjaśni. Ja tak zrobiłam i nie żałuję 😁

1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle

08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • Marcycha Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kori, no to teraz już kumam z tym imieniem i wagą 😅 Ja też właśnie mam podobną historię z wagą, bo najwięcej przytyłam na początku, a już właśnie miesiąc/półtora to jest +1 kg. Dla mnie spoko, teraz niech rośnie Bąbel nie typowo ja 😁

Magii, dobrze dziewczyny piszą 😊

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Monika33 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam pytanko byłyście teraz na USG i miałyście badana szyjkę? Jaka macie długość? Bo ja idę teraz w piątek na USG i się boje bo często czuje ból w okolicy krocza i nie pamiętam czy tak miałam z córcia czy to objaw skracania szyjki

• Tika Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika33 wrote:
    Hej dziewczyny mam pytanko byłyście teraz na USG i miałyście badana szyjkę? Jaka macie długość? Bo ja idę teraz w piątek na USG i się boje bo często czuje ból w okolicy krocza i nie pamiętam czy tak miałam z córcia czy to objaw skracania szyjki

Ja miałam dzisiaj wizytę. Szyjkę mam 3.5cm. od ostatniej wizyty skróciła mi się 0.2cm.

Ja mam od piątku bóle właśnie w okolicy więzadeł miednicy. A teraz jeszcze doszedł ból żeber jak źle usiądę.

A młody waży już 1600g 😱 a przytyłam już 11kg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 19:25

Monika33, Magii lubią tę wiadomość

1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle

08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • Monika33 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika]
    Ja miałam dzisiaj wizytę. Szyjkę mam 3.5cm. od ostatniej wizyty skróciła mi się 0.2cm.

Ja mam od piątku bóle właśnie w okolicy więzadeł miednicy. A teraz jeszcze doszedł ból żeber jak źle usiądę.

A ja w 27 +3 tc miałam szyjkę skrócona na 3,5 cm i teraz jadę na wizytę jak będę mieć 30+3 tc dlatego boje się że to oznaki że mi się szyjka skraca ☹️

• Monika33 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika wrote:

No to mały pięknie waży już 😉ja jestem ciekawa bo ostatnio ważyła moja 1100g więc ciekawe ile teraz 😉

Tika lubi tę wiadomość

• Marcycha Ekspertka

Wysłany: 27 stycznia, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika, nie przywiązywałabym się mocno do długości szyjki, bo mi ostatnio na trzecich prenatalnych Pani doktor mówiła, że szyjka jest mięśniem i wszystko zależy od dnia i od sposobu pomiaru i ona na przykład podczas jednej wizyty mierzyła trzy razy długość szyjki i za każdym razem wynik różnił się właśnie o jakieś 2-3 mm, kwestia ustawienia głowicy i docisku. Grunt by nie była za krótka i w miarę stabilna i nie miała ujścia typu V. Na tych trzecich prenatalnych miałam 25 mm gdzie tę długość mam na pewno od dwóch miesięcy. Jeszcze wcześniej inna ultrasonografistka mówiła mi 20-23 mm "wpisuję 23" 🙃

Monika33, Tika lubią tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Monika33 Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha
    Tika, nie przywiązywałabym się mocno do długości szyjki, bo mi ostatnio na trzecich prenatalnych Pani doktor mówiła, że szyjka jest mięśniem i wszystko zależy od dnia i od sposobu pomiaru i ona na przykład podczas jednej wizyty mierzyła trzy razy długość szyjki i za każdym razem wynik różnił się właśnie o jakieś 2-3 mm, kwestia ustawienia głowicy i docisku. Grunt by nie była za krótka i w miarę stabilna i nie miała ujścia typu V. Na tych trzecich prenatalnych miałam 25 mm gdzie tę długość mam na pewno od dwóch miesięcy. Jeszcze wcześniej inna ultrasonografistka mówiła mi 20-23 mm "wpisuję 23" 🙃

To już troszkę mi ulżyło ale zobaczymy na USG czy nie ma rozwarcia albo coś bo tak trochę stres jest że to może to, jeszcze biorę progesteron dopochwowo żeby mi się aż tak nie skracała. Tak zapobiegawczo niby

• (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio mam problem.z brzuchem, chyba że skórą, zwłaszcza po jednej stronie. Piecze/boli, nie swędzi. W domu chodzę z brzuchem na wierzchu bo każda tkanina potęguję to wrażenie. W pierwszej ciąży tego nie miałam, skóra już rozciągnięta była wiec to raczej nie to.ale kto.wie. Czy ma tak któraś z Was?

preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    (:Ania:) wrote:
    Ja ostatnio mam problem.z brzuchem, chyba że skórą, zwłaszcza po jednej stronie. Piecze/boli, nie swędzi. W domu chodzę z brzuchem na wierzchu bo każda tkanina potęguję to wrażenie. W pierwszej ciąży tego nie miałam, skóra już rozciągnięta była wiec to raczej nie to.ale kto.wie. Czy ma tak któraś z Was?
    Ja miałam podobnie w pierwszym trymestrze, ale to był nawrót AZS i alergii na wszystko. Wtedy przerzucilam się na ubrania tylko 100% bawełna, pranie w płynie dla dzieci jakimś hipoalergicznym i smarowalam brzuch balsamem z emolientami. To łagodziło to uczucie.
    Czy to jest to samo to nie wiem, ale wtedy mi te rzeczy pomogły ;)

(:Ania:) lubi tę wiadomość

preg.png
  • ola_r2024 Znajoma

Wysłany: 28 stycznia, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny,
    Chciałam zapytać czy szczepiłyście się na krztusiec i RSV?
    Byłam ostatnio na wizycie i mój lekarz powiedział żebym w 30 tyg się zaszczepiła na krztusiec a po 3 tygodniach na RSV.
    Zadzwoniłam do przychodni zapytac o szczepienia i na krztusiec jest szczepionka refundowana na NFZ, ale na RSV Pani mi powiedziała, że wogole nie ma żadnego info w systemie. Zadzwoniłam na enel med bo mam też pakiet i to samo na krztusiec mogę się zaszczepić i jest dostępna ale na RSV wogole nie szczepią.

‹‹ 191 192 193 194 195
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ