SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 lutego 2025, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy szczepiąc się na krztusiec szczepionka była na sam krztusiec? Bo jak dzwoniłam do swojej przychodni to mi powiedzieli, że oni mają taką 3 w 1 na krztusiec, blonnice i tężec.

• Danana Znajoma

Wysłany: 7 lutego 2025, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam u lekarza wyszła mi infekcja pęcherza i dziewczyny wstyd się przyznać ale popuściłam siusiu 🫣 ale dostałam antybiotyk i mam nadzieję że wszystko będzie w porządku 🤞

• Tika Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2025, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_r2024 wrote:
    Dziewczyny czy szczepiąc się na krztusiec szczepionka była na sam krztusiec? Bo jak dzwoniłam do swojej przychodni to mi powiedzieli, że oni mają taką 3 w 1 na krztusiec, blonnice i tężec.

Tak Bostrix jest na krztusiec, tężec i blonnice. I taka mnie szczepili. Niby najlepszy jest właśnie Bostrix

ola_r2024 lubi tę wiadomość

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤
    39t+4d synek ❤️
  • Woodwife Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2025, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jestem po 3 prenatalnym w 29+1 i zapowiada się dużą dziewczynka. Waga wynosiła 1870 gram .Wszystko z nią dobrze jednak mojego lekarza martwią moje nogi . Jestem po 3 zakrzepicach (mutacja v-leiden) w tym jedna rok temu udowo-biodrowa. Teraz zaczęły mi wybijać żylaki mam zalecone na potęge smarowanie liotonem i obserwacje

01.2014 pierwsza ciąża naturalna <3 synuś 2810g i 55 cm szczęścia
    12.2018 HSG (lewy jajowód niedrożny)
    05. 2019 Pierwsza wizyta niepłodnościowa, PCOS, IO
    11.2021 Kolejna wizyta (mąż się oswoił z myślą o wspomaganym zajściu w ciążę)
    11.2021-04.2022 zbieranie funduszy
    04.2022 start dofinansowania 1procedura ivf
    06.2022 punkcja
    Mamy 6 mrozaczków
    7.2022 pierwszy transfer nieudany (4BA)
    8.2022 drugi transfer(3BA)
    8dpt-34.53,10dpt- 47,44;11dpt - 30,71 :(
    9.2022 trzeci transfer (3BA)
    7dpt BETA HCG 25,22
    9dpt BETA HCG 49!
    12dpt BETA HCG 205 <3
    14dpt BETA HCG 594 <3
    16dpt BETA HCG 1378<3
    23dpt BETA HCG 11027<3
    26 dpt mamy <3

13.06 2023 CC WIKTORIA 4480gram 13.40

10.09.2024 ciąża naturalna
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2025, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wyszliśmy z kolejnego spotkania szkoły rodzenia i dostaliśmy smoczek Anent Ultra Air. Nie zamierzam kupować kolejnego. Jak ten nie przypasuje to wtedy będę kupować.
    Butelkę i smoczek z Lovi z wolnym przepływem biorę jedną, podejście podobne jak powyżej.
    Kori, myślę że masz idealna koszulę do porodu :)

Naay, przytulam mocno 🫂
    Czy jesteś w stanie napisać jak to się stało? Czy to przy porodzie czy jeszcze w łonie?

Danana, bywa i tak 🙃 Ale teraz antybiotyk i wio 😉

Co do szczepionki na ksztusiec to co dadzą to wezmę 😅

Woodwife, a może jeszcze jakieś rajstopy czy pończochy uciskowe są polecane?

12.04.2025 👶 Lidia 3550 g 52 cm 🩷
  • Woodwife Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2025, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:

Woodwife, a może jeszcze jakieś rajstopy czy pończochy uciskowe są polecane?

Niestety ja jestem niewymiarowa. Moje poprzednie rajstopy były ściągane z Czech ...przy czym zsuwały mi się jak chodziłam i pod kolanami odcinało mi dopływ krwi ...więc zrezygnowałam

Marcycha lubi tę wiadomość

01.2014 pierwsza ciąża naturalna <3 synuś 2810g i 55 cm szczęścia
    12.2018 HSG (lewy jajowód niedrożny)
    05. 2019 Pierwsza wizyta niepłodnościowa, PCOS, IO
    11.2021 Kolejna wizyta (mąż się oswoił z myślą o wspomaganym zajściu w ciążę)
    11.2021-04.2022 zbieranie funduszy
    04.2022 start dofinansowania 1procedura ivf
    06.2022 punkcja
    Mamy 6 mrozaczków
    7.2022 pierwszy transfer nieudany (4BA)
    8.2022 drugi transfer(3BA)
    8dpt-34.53,10dpt- 47,44;11dpt - 30,71 :(
    9.2022 trzeci transfer (3BA)
    7dpt BETA HCG 25,22
    9dpt BETA HCG 49!
    12dpt BETA HCG 205 <3
    14dpt BETA HCG 594 <3
    16dpt BETA HCG 1378<3
    23dpt BETA HCG 11027<3
    26 dpt mamy <3

13.06 2023 CC WIKTORIA 4480gram 13.40

10.09.2024 ciąża naturalna
  • Natalia0212 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2025, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było. Ja cały czas w dwupaku, ale tydzień po ostatnim wyjściu ze szpitala znów wystąpiło krwawienie z łożyska i tak w czwartek 29.01. trafiłam do szpitala. Ponieważ to już któryś epizod to postanowiłam poprosić profesora o pozostanie w szpitalu do rozwiązania. Czuję się jednak bezpieczniej w szpitalu z moją przypadłością. Najpóźniej 14.03. spotkamy się z naszym synkiem. I mam nadzieje, że będzie to bliżej tego terminu, niż wcześniej. Mąż stara się być u mnie codziennie, ale szkoda mi go, bo ma na głowie pracę, dom i nasze zwierzaki, które jednak też potrzebują kontaktu z nami. Więc czasem każę siedzieć jemu w domu. 😊 Ogólnie czuję się dobrze, na ten moment nie ma aktywnego krwawienia i mam nadzieje, że nie będzie. Dni w szpitalu są takie same, mamy tutaj rutynę. Dzięki temu czas leci paradoksalnie szybciej niż w domu. Opieka lekarzy i położnych zapewnia mi duży spokój.

Adeline, (:Ania:), Monika33, Soleil_ lubią tę wiadomość

preg.png

🙋🏼‍♀️
    IO, PCOS
    HyCoSy - ✅
    Kariotyp - ✅
    Regularne cykle, własne owulacje
    🙋🏼
    Obniżone parametry nasienia
    Kariotyp - ✅

3x inseminacja

28.06.2024 - rozpoczęcie stymulacji
    10.07.2024 - punkcja, 14 komórek, 10 dojrzałych, zapłodniono 6, w 5 dobie 5 zarodków.
    15.07.2024 - podany zarodek 4.1.1 i 4x ❄️
    23.07. beta - 28,2
    25.07. beta - 64,42
    27.07. beta - 166, progesteron 42
    29.07. beta - 315
    31.07. beta - 676, progesteron 48
    03.08. beta - 1803
    06.08. beta - 3799
    09.08. USG - zarodek 🥰
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2025, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia0212 wrote:
    Cześć dziewczyny, dawno mnie tu nie było. Ja cały czas w dwupaku, ale tydzień po ostatnim wyjściu ze szpitala znów wystąpiło krwawienie z łożyska i tak w czwartek 29.01. trafiłam do szpitala. Ponieważ to już któryś epizod to postanowiłam poprosić profesora o pozostanie w szpitalu do rozwiązania. Czuję się jednak bezpieczniej w szpitalu z moją przypadłością. Najpóźniej 14.03. spotkamy się z naszym synkiem. I mam nadzieje, że będzie to bliżej tego terminu, niż wcześniej. Mąż stara się być u mnie codziennie, ale szkoda mi go, bo ma na głowie pracę, dom i nasze zwierzaki, które jednak też potrzebują kontaktu z nami. Więc czasem każę siedzieć jemu w domu. 😊 Ogólnie czuję się dobrze, na ten moment nie ma aktywnego krwawienia i mam nadzieje, że nie będzie. Dni w szpitalu są takie same, mamy tutaj rutynę. Dzięki temu czas leci paradoksalnie szybciej niż w domu. Opieka lekarzy i położnych zapewnia mi duży spokój.
    Bardzo dobrze zrobiłaś, to dla twojego dobra i maluszka, już jesteście na mecie prawie, szkoda by ryzykować 🫶

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Monika33 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja już po szczepieniu na krztusiec i mam nadzieję że obędzie się bez temperatury tylko ból ręki 😉póki co wszystko dobrze, zobaczymy jak to będzie jutro

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2025, 11:53

Tika lubi tę wiadomość

• Marta 40 Ekspertka

Wysłany: 10 lutego 2025, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia0212 wrote:
    Podjęłaś dobrą decyzję ,twoja głowa będzie spokojniejsza a w razie czego jesteś na miejscu.

Natalia0212 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Monika33 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalia0212

Bardzo dobra decyzja mimo że wiadomo że w szpitalu to nie jest to co w domu bo tam ciągle każdy dzień taki sam ale też bym podjęła taka decyzję. W szpitalu zawsze bezpieczniej i pomogą a w domu wiadomo tylko człowiek by się martwił i myślał . Tym bardziej jak są krwawienia. Najlepsza decyzja ♥️życzę powodzenia i wytrwałości i żeby mały jak najdłużej był w brzuszku u mamy i trzymam kciuki za Was ♥️

Natalia0212 lubi tę wiadomość

• Radość98 Koleżanka

Wysłany: 10 lutego 2025, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jak się czujecie w kolejnym tygodniu? 😄

Mi delikatnie dokucza kucie po lewej stronie podbrzusza, podejrzewam że synek się mocno rozpycha 😄 wyprawka prawie gotowa, zamówiłam dla siebie kilka koszul do karmienia z dolce sonno, są przepiękne 😍 na jutro planujemy wizytę, oby dzidziuś ładnie się ułożył, bo nie widzieliśmy jego buzi od grudnia 😄

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wow Natalia, długie leżenie Cię tam czeka. Jeśli dzięki temu będziesz czuła się lepiej i się zgodzili to super 😍 Jak masz ubezpieczenie to już w ogóle na wypasie 😆
    Grunt, że czujecie się dobrze i w spokoju możesz doczekać chwili spotkania. Przypomnij proszę z czego u Ciebie wynika wcześniejszy termin porodu? To kwestia tego łożyska?

Monika, daj znać jak będziesz się czuła pojutrze.

Ja dziś przespałam bez pobudki całą noc 🤯 Cudownie i dziwnie zarazem 🙃 Nie pamietam kiedy ostatnio mialam taką noc 🫣 Wczoraj zrobiliśmy pierwsza część malowania pokoju małej dziś będę dalej kombinować, bo narazie poszedł "podkład".
    Poszukiwania wyprawki trwają, a pod wieczór mam USG 3 trymestru.

Monika33 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2025, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika33 wrote:
    Hej dziewczyny ja już po szczepieniu na krztusiec i mam nadzieję że obędzie się bez temperatury tylko ból ręki 😉póki co wszystko dobrze, zobaczymy jak to będzie jutro

Czy też szczepiłas się Bostrix?

Monika33 lubi tę wiadomość

• Monika33 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Wow Natalia, długie leżenie Cię tam czeka. Jeśli dzięki temu będziesz czuła się lepiej i się zgodzili to super 😍 Jak masz ubezpieczenie to już w ogóle na wypasie 😆
    Grunt, że czujecie się dobrze i w spokoju możesz doczekać chwili spotkania. Przypomnij proszę z czego u Ciebie wynika wcześniejszy termin porodu? To kwestia tego łożyska?

Monika, daj znać jak będziesz się czuła pojutrze.

Ja dziś przespałam bez pobudki całą noc 🤯 Cudownie i dziwnie zarazem 🙃 Nie pamietam kiedy ostatnio mialam taką noc 🫣 Wczoraj zrobiliśmy pierwsza część malowania pokoju małej dziś będę dalej kombinować, bo narazie poszedł "podkład".
    Poszukiwania wyprawki trwają, a pod wieczór mam USG 3 trymestru.

Daj znać jak tam USG 😉ja mam w piątek bo bym miała już tydzień temu ale idę do innego lekarza i dopiero w piątek mam i trochę czekam ☹️dam znać na pewno 😉

• Monika33 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ola_r2024
    Czy też szczepiłas się Bostrix?

Tak też tą szczepionką

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas wszystko ok, waga ok. 1580 g mała jest teoretycznie w 20tym centylu, ale bywała zwykle w 50tym, więc raczej taki średniak będzie 😊
    Jednak co najważniejsze szyjka 25 mm czyli bez zmian od początku grudnia kiedy została zmierzona pierwszy raz. Z uwagi na tę szyjkę moja prowadząca ma obiekcje by wystawić mi zaświadczenie, że mogę lecieć samolotem. Dziś Pani ultrasonografistka była spokojna, powiedziała w tym tygodniu taka długość może być. Generalnie nie mam skracającej się szyjki, tylko krótką, ale stabilną. Jak mi nie wystawi zaświadczenia to nie wiem co jej zrobię 😜

Daisy___, Monika33, Tika, Soleil_ lubią tę wiadomość

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    U nas wszystko ok, waga ok. 1580 g mała jest teoretycznie w 20tym centylu, ale bywała zwykle w 50tym, więc raczej taki średniak będzie 😊
    Jednak co najważniejsze szyjka 25 mm czyli bez zmian od początku grudnia kiedy została zmierzona pierwszy raz. Z uwagi na tę szyjkę moja prowadząca ma obiekcje by wystawić mi zaświadczenie, że mogę lecieć samolotem. Dziś Pani ultrasonografistka była spokojna, powiedziała w tym tygodniu taka długość może być. Generalnie nie mam skracającej się szyjki, tylko krótką, ale stabilną. Jak mi nie wystawi zaświadczenia to nie wiem co jej zrobię 😜

Super, że wszystko jest w porządku i że szyjka trzyma :D Ja mam wizytę jutro, oby było okej!

Ja też szczepiłam się Boostrixem, ale dla ciężarnych jest jeszcze Adacel, niemniej u mnie z sanepidu był właśnie Boostrix.

@Naay95, bardzo mi przykro :(

@Natalia0212, mam nadzieję, że czas w szpitalu minie Ci szybko i zobaczycie się blisko terminu z bobo :) Jak leżałam na patologii, była dziewczyna w 33 tc z łożyskiem przodującym - została położona właśnie przez ryzyko krwotoku (a chyba nie miała takich krwawień jak Ty); ginekolog ze szpitala jej tłumaczyła, że w razie jakiegoś obfitego epizodu z odklejaniem się łożyska powinni ją w ciągu 5-10 minut położyć na stół, więc myślę, że przy Twoich nawracających epizodach to dobra decyzja :) a miesiąc to niewiele.

Monika33, Marcycha lubią tę wiadomość

👧👦
  • Monika33 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha:

Super wiadomości 😉oby tak dalej ♥️ mała niech rośnie.

• Marcycha Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2025, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wy macie już wybrane imiona? 🫣

‹‹ 198 199 200 201 202 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Masz objawy duszności wydechowej, ale nie jesteś zdiagnozowany? Lekarz online może pokierować Cię dalej

Duszność wydechowa utrudnia oddychanie, szczególnie podczas wydychania powietrza. Uczucie braku tchu może budzić niepokój. Jeśli doświadczasz takich objawów, a diagnoza wciąż nie jest postawiona, warto skonsultować się z lekarzem. Konsultacja online to szybki sposób na omówienie symptomów, uzyskanie wstępnej oceny i wskazówek dotyczących dalszej diagnostyki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ