X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 11 lutego, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szyjka na USG wygląda na 2,1 cm, lejek zamknięty 😂 lekarka się śmiała, ze gdyby teraz zobaczyła taką szyjkę bez wiedzy o szwie, to by powiedziała, że jest dobra jak na ten moment ciąży. Ścianki są jakby sklejone, więc pewnie ta poprawa wynika z systemu naczyń połączonych, działa tu szew, progesteron i moje leżenie; moja lekarka nie wierzy w wydłużanie się, tylko takie ściągnięcie po szwie, ale i tak mierzy - w sumie dla mojej psychiki taka długość jest lepsza niż mniejsza. Mam pobrany posiew, bo tuż przed wizytą miałam jednorazowo żółtawą wydzielinę, ale cieszę się, bo w sumie ostatnie badanie wydzieliny z pochwy było 7 tygodni temu, dzień przed szwem - tak że traktuję to jako profilaktykę.

Bobas 1,89 kg, wielka głowa 😆 brzuszek też większy, nogi prawie co do dnia ciąży. U nas będzie Szymon 😇

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego, 23:48

Soleil_, Marcycha, Tika, Monika33, (:Ania:), Chmurka87 lubią tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ja nadal z bólem ręki po szczepieniu i bez temperatury wiec chyba już mnie ominie 😉bo to drugi dzień po szczepieniu..

• Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wczorajszej wizycie,mała 1580. Już teraz wizyty co tydzień,ale jak mus to mus.Planowana data CC na 2 kwietnia jeśli pójdzie planowo 😄to za 7 tyg będę już tulić swoją małą córeczkę.

Chmurka87, (:Ania:), Marcycha lubią tę wiadomość

preg.png
  • Chmurka87 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Szyjka na USG wygląda na 2,1 cm, lejek zamknięty 😂 lekarka się śmiała, ze gdyby teraz zobaczyła taką szyjkę bez wiedzy o szwie, to by powiedziała, że jest dobra jak na ten moment ciąży. Ścianki są jakby sklejone, więc pewnie ta poprawa wynika z systemu naczyń połączonych, działa tu szew, progesteron i moje leżenie; moja lekarka nie wierzy w wydłużanie się, tylko takie ściągnięcie po szwie, ale i tak mierzy - w sumie dla mojej psychiki taka długość jest lepsza niż mniejsza. Mam pobrany posiew, bo tuż przed wizytą miałam jednorazowo żółtawą wydzielinę, ale cieszę się, bo w sumie ostatnie badanie wydzieliny z pochwy było 7 tygodni temu, dzień przed szwem - tak że traktuję to jako profilaktykę.

Bobas 1,89 kg, wielka głowa 😆 brzuszek też większy, nogi prawie co do dnia ciąży. U nas będzie Szymon 😇

moja szyjka macicy ma 3,2cm!!! to wręcz zakrawa o cud jak w połowie ciąży przed szwem miałam 1,7cm i ogromne ryzyko poronienia! sam lekarz mówi że teraz lepiej niż u dziewczyn niezszytych😋 a specjalnie nie leże, wychodze na spacery, szykuje pokoik i raczej normalnie żyje😉
    Fajnie że te epizody sie dla nas dobrze skończyły😁

Mój młody już przekroczył 2kg, będzie Michałek🥰

Daisy___, Marta1988, Magii, (:Ania:), Madlen90, Marta 40, Marcycha, Soleil_ lubią tę wiadomość

listopad 2022 poronienie 18tc - wada genetyczna
    sierpień 2023 poronienie 8tc
    styczeń 2024 puste jajo płodowe

decyzja o in virtro z KD
    maj 2024 histeroskopia OK
    czerwiec 2024 2❄️❄️
    transfer 19 lipiec✊🙏
    test ciążowy 👍
    10dpt beta hcg 504
    13dpt beta hcg 2234
    18dpt pęcherzyk ciążowy z kropkiem 🤗
    30dpt mamy ❤️🤗
    9w3d: 2,56cm człowieka😁
    11w5d 1prenatalne: 5 cm człowieka🤗 usg ok, Pappa ok☺️ preeklampsja 1:92😔
    16w4d: będzie synek👶🥰 serduszko 162ud/min, skrócona szyjka macicy😔(do obserwacji)
    18w4d 235g chłopczyka, serduszko 153ud/min, będzie szew na szyjce macicy😔
    14.11 szpital, założony szew okrężny
    20w3d 2 prenatalne, wszystko ok☺️ 356g chłopczyka, serduszko 154ud/min
    23w3d wszystko ok, 630g👶💙, serduszko 151ud/min
    27w1d wszystko ok, 1kg rozrabiaki👶, szyjka macicy 3cm
    29w3d synek 1,4kg, serduszko 137ud/min🥰
    30w 3 prenatalne, wszystko dobrze, 1,6kg synusia😊
    32w 3d ponad 2kg synka😉
  • Lamera Ekspertka

Wysłany: 13 lutego, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja w przyszlym tygodniu mam termin w szpitalu żeby z ordynatorem zakwalifikować mnie do próby psn. Mała już od 3 tygodni siedzi nisko głową w dół, blizna po cc przed ciążą i w ciąży jest super więc mam nadzieję, że nam się uda :) oczywiście jeśli będzie konieczność, to jestem otwarta na indukcję albo cc (zwłaszcza, że miałam super połóg więc nie mam złych wspomnień) ale jednak dobry poród sn jest moim małym marzeniem ;)

Pokój w sumie gotowy, torba w grubsza spakowana, dziewczynki szczęśliwie nie chorują więc jak są w przedszkolu mam sporo czasu na ćwieczenia w domu i kurs Izy Dembińskiej, chodzą na jogę, chillout :)

Pozytywnych nowin na wizytach kontrolnych :)

(:Ania:), Marta1988, Tika, Daisy___, Monika33, Marcycha lubią tę wiadomość

1.stymulacja lipiec 2019, AMH 3,3- pobranych 18 pęcherzyków, zamrożone 2 blastocysty, transfer 3-dniowego zarodka- puste jajo
    Transfer 2 blastocyst maj 2019- ❤❤styczeń 2020 mamy dwie córeczki

2 stymulacja wrzesień 2021, AMH 0,7- pobrane 4 komórki, nic nie przetrwało do 5 doby

3 stymulacja luty 2022, AMH 1,3- pobrane 13 komórek, mamy zamrożone 3 blastocysty. Walczymy o rodzeństwo. Beta 3x <0,1

Zmiana kliniki:
    4 stymulacja październik 2023-
    3 blastocysty, po PTG-A, wszystkie zdrowe.
    19.07 transfer 4AA
    10 dpt beta 300
    13 dpt beta 1010
    24 dpt jest ❤

👩‍🦰 34 lata 👨 37 lat

preg.png
  • Marta 40 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wy też już odczuwacie jakieś skurcze zwłaszcza w nocy?Ja od kilku dni tak mam i tak się zastanawiam czy to są to przepowiadające

Monika33 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 00:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, wszystko brzmi wyśmienicie :D
    No może oprócz Twojej ręki Monika, daj znać czy Walenty był łaskawy i przeszło 😉

Marta1988, uświadomiłaś mi właśnie, że zostało dosłownie kilka tygodni 🥴

Marta40, ja to w zasadzie od połowy ciąży mam te skurcze, teraz to w sumie mniej niż wcześniej. Myślę, że to właśnie te "przepowiadające". W nocy to mi się zdarzyło może kilka, raczej za dnia je miewam.

Co do mojej wizyty u prowadzącej i zaświadczeniu, że mogę lecieć samolotem, to... nie wydała mi go 🙄 Nie chce mi się już tego poruszać, ostatnia nadzieja w lekarzu, którego będę miała za tydzień na 14 godzin przed planowanym wylotem 🙃 Ehhhh... ciekawe...

Monika33, Marta1988, Marta 40 lubią tę wiadomość

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Martek.3q Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego, 01:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musiałam powtarzać krzywą w 31 tygodniu, bo mi wyszło na 3 prenatalnych, że mam zwiększoną ilość wód płodowych i na wizycie u lekarza też wyszło, że nieznacznie podwyższone są parametry. Dostałam zalecenie powtórzenia tej krzywej. Trochę się zdziwiłam, że w tak krótkim czasie mogę jeszcze raz robić, ale finalnie wychodzi na to, że faktycznie mam cukrzycę ciążową i od tego ta zwiększona ilość wód. Przy poprzedniej krzywej mieściłam się w normie 🙈 Trochę mnie to załamało, bo ostatnio mieliśmy gości i jadłam babeczki, tarty i inne słodkości, więc mam nadzieję, że to nie zaszkodziło dziecku. W poniedziałek mam przyspieszoną wizytę u lekarza i pewnie dostanę skierowanie do diabetologa. Póki co staram się trzymać diety z niskim IG. Przez tą akcje z cukrzycą zmotywowałam się w końcu do zrobienia zakupów aptecznych i pociśnięcia z wyprawką.

29.07 IVF ❄️
    7dpt ⏸️ 83,31 mlU/ml
    9 dpt 176,56 mlU/ml
    11 dpt 526,67 mlU/ml
    07.10. 6,3cm chłopca 💙
    preg.png
  • Magii Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek.3q wrote:
    Ja musiałam powtarzać krzywą w 31 tygodniu, bo mi wyszło na 3 prenatalnych, że mam zwiększoną ilość wód płodowych i na wizycie u lekarza też wyszło, że nieznacznie podwyższone są parametry. Dostałam zalecenie powtórzenia tej krzywej. Trochę się zdziwiłam, że w tak krótkim czasie mogę jeszcze raz robić, ale finalnie wychodzi na to, że faktycznie mam cukrzycę ciążową i od tego ta zwiększona ilość wód. Przy poprzedniej krzywej mieściłam się w normie 🙈 Trochę mnie to załamało, bo ostatnio mieliśmy gości i jadłam babeczki, tarty i inne słodkości, więc mam nadzieję, że to nie zaszkodziło dziecku. W poniedziałek mam przyspieszoną wizytę u lekarza i pewnie dostanę skierowanie do diabetologa. Póki co staram się trzymać diety z niskim IG. Przez tą akcje z cukrzycą zmotywowałam się w końcu do zrobienia zakupów aptecznych i pociśnięcia z wyprawką.
    Jeden dzień takiego jedzenia na pewno nie miał większego wpływu ;)
    Ale swoją drogą dziwne że poprzednia krzywa była ok, a teraz nie. Najważniejsze, żeby teraz trzymać dietę ;)

preg.png
  • KlaudiaWu Debiutantka

Wysłany: 14 lutego, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta 40 wrote:
    Dziewczyny czy wy też już odczuwacie jakieś skurcze zwłaszcza w nocy?Ja od kilku dni tak mam i tak się zastanawiam czy to są to przepowiadające

Tak! Mam skurcze cały dzień, ale rzeczywiście - nasilają się w nocy. Na szkole rodzenia położna mówiła, że niby przepowiadające powinny występować max. kilka razy dziennie... U mnie to zdecydowanie więcej niż kilkanaście - i przy zmianach pozycji, i w nocy, kiedy to potrafią występować wręcz seriami :/
    Konsultowałam już to z ginekologiem i mówiła, że nie ma reguły ani jakiegoś górnego limitu. Jedynie u szczupłych osób mogę być one bardziej odczuwalne. Biorę teraz 3x2 Magne B6 Forte. Są lepsze dni, są gorsze - szczególnie wtedy, kiedy mam więcej ruchu w ciągu dnia.

Można też brać doraźnie no-spę przy takich przedłużających się seriach, ale szczerze mówiąc nie zauważyłam, żeby cokolwiek to dało.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 lutego, 10:34

preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha
    Dziewczyny, wszystko brzmi wyśmienicie :D
    No może oprócz Twojej ręki Monika, daj znać czy Walenty był łaskawy i przeszło 😉

Marta1988, uświadomiłaś mi właśnie, że zostało dosłownie kilka tygodni 🥴

Marta40, ja to w zasadzie od połowy ciąży mam te skurcze, teraz to w sumie mniej niż wcześniej. Myślę, że to właśnie te "przepowiadające". W nocy to mi się zdarzyło może kilka, raczej za dnia je miewam.

Co do mojej wizyty u prowadzącej i zaświadczeniu, że mogę lecieć samolotem, to... nie wydała mi go 🙄 Nie chce mi się już tego poruszać, ostatnia nadzieja w lekarzu, którego będę miała za tydzień na 14 godzin przed planowanym wylotem 🙃 Ehhhh... ciekawe...

Tak wkoncu przeszło, wczoraj wieczorem już było lepiej a dziś wszystko minęło 😁oj łaskawy dla mnie ten dzień hehe
    Oby tym razem się udało i lekarz dał zaświadczenie, trzymam kciuki 😉

Marta1988, Marcycha lubią tę wiadomość

• Monika33 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta 40

Ja skurcze już mam od 17 tygodnia ciąży, im bliżej tym są częste i bardziej odczuwalne dla mnie☹️biorę 6 tabletek asparginu i dopochwowo progesteron żeby je wyciszyć ale i tak są . Zależy jaki dzień, raz mam ich więcej raz to kilka w ciągu dnia.

• Monika33 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dziś mam trzecie prenatalne badanie, trochę się stresuje czy na pewno wszystko dobrze ☹️dodatkowo mam córcie z gorączką 38-39 stopni i z kaszlem . A do lekarza mam 2.5 godziny jazdy w jedną stronę więc coraz ciężej mi wysiedzieć w samochodzie tyle czasu 🤣

• katpawl Koleżanka

Wysłany: 14 lutego, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta 40 wrote:

Ja tez zauwazylam pojawienie sie skurczy od jakiegos tygodnia. Czasem mam w ciagu dnia, czasem w nocy. Moj prowadzacy o nie zapytany stwierdzil tylko, ze mam brak magnez.., wiec biore 🙂 czasami mnie wybudzaja i tak juz nie moge zasnac.. Tez zauwazylam, ze nasilaja sie po intensywnym dniu.., wiec staram sie po ich pojawieniu za sugestia poloznej, nieco odsapnac. Jej zdaniem pojawiaja sie, kiedy przesadzamy z aktywnoscia i to znak od organizmu, ze trzeba odpoczac

• Martek.3q Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    Jeden dzień takiego jedzenia na pewno nie miał większego wpływu ;)
    Ale swoją drogą dziwne że poprzednia krzywa była ok, a teraz nie. Najważniejsze, żeby teraz trzymać dietę ;)

Trochę więcej niż jeden dzień 🙈 Poprzednią krzywą miałam jakoś pod koniec grudnia albo początek stycznia i od tamtego czasu to zjadłam naprawdę dużo słodkiego, a dwa ostatnie weekendy to już w ogóle jak mieliśmy gości 🙈 Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Ta pierwsza krzywa wyszła w normie, ale na pograniczu był jeden wynik, ten ostatni, bo chyba górna granica była 153, a ja miałam 149. Dla odmiany teraz mam wywalony środkowy wynik, a ostatni w normie.

Odnośnie skurczy to ja raczej nie mam. Miałam może z dwa razy, ale bardzo krótkie i też wieczorem. Biorę magnez 3 razy dziennie po 2 tabletki i dużo odpoczywam. Często mam twardy brzuch jak kamień, ale to w zależności jak dziecko się ułoży. Wtedy to mam wrażenie, że on chce bokiem ze mnie wyjść, bo mam taki krzywy brzuch.

Madlen90 lubi tę wiadomość

29.07 IVF ❄️
    7dpt ⏸️ 83,31 mlU/ml
    9 dpt 176,56 mlU/ml
    11 dpt 526,67 mlU/ml
    07.10. 6,3cm chłopca 💙
    preg.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magnez nasz przyjaciel w ciąży 😁

Martek, szacun dla lekarzy za takie łączenie kropek i szybkie działanie. Może faktycznie wcale za dużo Bejbika nie stresowałaś, bo cukrzyca po prostu mogła się rozwinąć później. Grunt, że teraz już wiesz co i jak i dietka wleci 😉

35 👩‍❤️‍👨 43
    01.08.24 ⏸️ 4cs
    03.08.24 bHcg 58,8
    05.08.24 bHcg 178
    07.08.24 bHCg 439
    22.08.24 ❤️ przy okazji usg piersi
    23.08.24 ❤️ potwierdzone, że wszystko ok
    13.04.2025 ➡️👶🩷

preg.png
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek.3q wrote:
    Trochę więcej niż jeden dzień 🙈 Poprzednią krzywą miałam jakoś pod koniec grudnia albo początek stycznia i od tamtego czasu to zjadłam naprawdę dużo słodkiego, a dwa ostatnie weekendy to już w ogóle jak mieliśmy gości 🙈 Mam nadzieję, że będzie wszystko ok. Ta pierwsza krzywa wyszła w normie, ale na pograniczu był jeden wynik, ten ostatni, bo chyba górna granica była 153, a ja miałam 149. Dla odmiany teraz mam wywalony środkowy wynik, a ostatni w normie.

Odnośnie skurczy to ja raczej nie mam. Miałam może z dwa razy, ale bardzo krótkie i też wieczorem. Biorę magnez 3 razy dziennie po 2 tabletki i dużo odpoczywam. Często mam twardy brzuch jak kamień, ale to w zależności jak dziecko się ułoży. Wtedy to mam wrażenie, że on chce bokiem ze mnie wyjść, bo mam taki krzywy brzuch.

@Martek,3q, cukrzyca ciążowa to podobno sprawa hormonów, a nie jedzenia! Przykro mi, że mimo dobrej krzywej jednak to draństwo się przyplątało, ale super, że lekarz trzymał rękę na pulsie i że znalazł przyczynę wielowodzia.

Ja nie mam skurczów, co mnie bardzo cieszy, tzn. czasami mam mocne twardnienie brzucha, ale mam wrażenie, że wiąże się z wypinaniem dziecka - zazwyczaj wypina się pupa czy noga, ale czasami cały brzuch się stawia i czuję to nawet w kręgosłupie, ale nie jest to od dołu do góry, tylko od góry do dołu, no i to raczej dyskomfort, a nie ból - jeden poród za mną i wtedy skurcze czułam zdecydowanie inaczej. No i wydaje mi się, że podobnie miałam w poprzedniej ciąży. Biorę magnez 3x1 i progesteron besins 3x1 w związku z moim szwem.

preg.png
    👧 07.2022
  • Soleil_ Autorytet

Wysłany: 14 lutego, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martek, to poprzednią krzywą chyba dość wcześnie robiłaś?
    Mi gin właśnie kazała dość późno robić, bo mówiła, że wcześniej lubią wyniki wychodzić na granicy i w zasadzie potem nie wiadomo co zrobić z taką kobietą, bo trudno przyjąć, że na pewno tej cukrzycy nie ma i właśnie trzeba by powtarzać. Ja robiłam jakoś krzywą 27+5, wyniki okej.

Co do skurczy, to ja nie mam, jedynie twardy brzuch nieraz jak dużo chodzę albo siedzę.
    Ale w poprzedniej ciąży też nie miałam skurczy przepowiadających.

👨‍👩‍👦: 2015 🩵
    👨‍👩‍👦‍👦: 2025 🩵
    preg.png
  • Martek.3q Przyjaciółka

Wysłany: 14 lutego, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Soleil_ wrote:
    Martek, to poprzednią krzywą chyba dość wcześnie robiłaś?
    Mi gin właśnie kazała dość późno robić, bo mówiła, że wcześniej lubią wyniki wychodzić na granicy i w zasadzie potem nie wiadomo co zrobić z taką kobietą, bo trudno przyjąć, że na pewno tej cukrzycy nie ma i właśnie trzeba by powtarzać. Ja robiłam jakoś krzywą 27+5, wyniki okej.
    Jakoś w 25 tygodniu miałam robioną, a zalecenia są od 24 do 28. Widocznie faktycznie w moim przypadku to za szybko było 🙈

29.07 IVF ❄️
    7dpt ⏸️ 83,31 mlU/ml
    9 dpt 176,56 mlU/ml
    11 dpt 526,67 mlU/ml
    07.10. 6,3cm chłopca 💙
    preg.png
  • Monika33 Ekspertka

Wysłany: 14 lutego, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja wracam z badań i z tego co Pani doktor mówiła to wszystko idealnie, dałaby 10na 10 i ma córcia główkę bardzo nisko , fotografować się nie chciała 🤣
    Zero współpracy ale waży już 1940 g😁

Marcycha, Tika, Soleil_, Lamera lubią tę wiadomość

‹‹ 200 201 202 203 204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ