Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny, a jak to jest z tymi kartami ciąży?
Mam u jednego lekarza pierwszą wizytę w 8tc, a u drugiego zapasowo umówiłam w 6tc. Jakby w 6tc wyszła akcja serca to pewnie założyliby mi kartę ciąży. Ma się ją jedną na całą ciążę czy u każdego lekarza jest osobna, że nie ma możliwości, żeby lekarz w 8 tc wiedział, że byłam na USG już w 6tc? -
anka013 wrote:Ale czemu też ZUS tak Cię stresuje? Przecież nawet jak zrobią kontrolę, to korzystasz ze zwolnienia zgodnie z przeznaczeniem. Lekarz kazał Ci odpoczywać, jak najwięcej leżeć i wszystko. Oni tego nie podważą. Ja byłam poprzednia ciążę od początku na zwolnieniu, potem macierzyński, rodzicielski i z zaległego urlopu przeszłam na kolejne zwolnienie lekarskie w kolejnej ciąży 😉 Pracownik roku 🫣 ale po trzech stratach inaczej się patrzy na sprawę pracy. Jak nie ta, to inna. A gdyby dziecku coś się stało dlatego, że bardzo chciałam być lojalna, to nigdy bym sobie nie wybaczyła. A w pracy i tak nie docenia Twojego poświęcenia.
Nie zamierzam latać na wakacje czy jakieś inne, A wiadomo że muszę odebrać dzieci czy zrobić zakupy, i z nimi do lekarza czy na plac zabaw.
Mnie po prostu nastraszyli, raczej sprawa koleżanek, że jak tak krótko pracuję to podaje się na tacy w zus-ie żeby podważyć moje fałszywe zatrudnienie i wyłudzenie zasiłku.
Naay95 wrote:@Patutka, nie bez powodu prawo do L4 kobieta w ciąży nabywa już po 30 przepracowanych dniach. To jest wyjątkowy stan, wszystko jest możliwe. Wystarczy że te 30 dni rzeczywiście przepracuję, że firma istnieje i zatrudnia pracowników a jej stawka jest normalna do jej stanowiska i wszystko jest zgodne z prawem. Ja dopiero zaczynam pracę bo byłam pewna że nie zajdę po biochemię w 2 tygodnie i wróciliśmy do kraju i tez nie wiem ile popracuję ale kontaktowałam się nawet z prawnikiem i ani fakt podjęcia pracy w ciąży ani fakt nie poinformowania o ciąży nie jest nielegalny. Idę do dużej sieciowki gdzie norma są nadgodziny i ciężka atmosfera i jak po 1.5 miesiąca stwierdze że nie daje rady to nara. Tylko właśnie co mówicie u lekarza, zwłaszcza dziewczyny które tak szybko poszły na L4?
Ja w zasadzie mam taką lekarkę na NFZ, która sama pyta czy potrzebuję czy nie.
Musisz wyczuć lekarza, bo jak taki sztywny, No to musisz pościemniać o jakiś zawrotach czy mdłościach pewnie.
Kori_ wrote:Bardzo się cieszę ! Dobrze, że już wychodzisz .
Ja dzisiaj chcę powiedzieć mojej dyrektorce , trochę się denerwuje 🫢
Asia2121 wrote:Dziewczyny, a jak to jest z tymi kartami ciąży?
Mam u jednego lekarza pierwszą wizytę w 8tc, a u drugiego zapasowo umówiłam w 6tc. Jakby w 6tc wyszła akcja serca to pewnie założyliby mi kartę ciąży. Ma się ją jedną na całą ciążę czy u każdego lekarza jest osobna, że nie ma możliwości, żeby lekarz w 8 tc wiedział, że byłam na USG już w 6tc?
Po prostu miej dwie karty ciąży i tyle.
Tam masz tak jakby określoną ilość rubryczek na wizyty Czy badania.
Zależy też na jakiego lekarza trafisz, bo to moja trzecia ciąża a nigdy nie spotkałam się z tym żeby którykolwiek opisywał USG na karcie ciąży.2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Naay95 wrote:@Patutka, nie bez powodu prawo do L4 kobieta w ciąży nabywa już po 30 przepracowanych dniach. To jest wyjątkowy stan, wszystko jest możliwe. Wystarczy że te 30 dni rzeczywiście przepracuję, że firma istnieje i zatrudnia pracowników a jej stawka jest normalna do jej stanowiska i wszystko jest zgodne z prawem. Ja dopiero zaczynam pracę bo byłam pewna że nie zajdę po biochemię w 2 tygodnie i wróciliśmy do kraju i tez nie wiem ile popracuję ale kontaktowałam się nawet z prawnikiem i ani fakt podjęcia pracy w ciąży ani fakt nie poinformowania o ciąży nie jest nielegalny. Idę do dużej sieciowki gdzie norma są nadgodziny i ciężka atmosfera i jak po 1.5 miesiąca stwierdze że nie daje rady to nara. Tylko właśnie co mówicie u lekarza, zwłaszcza dziewczyny które tak szybko poszły na L4?
W drugiej w której miałam poronienie zatrzymane. Poprosiłam gina na pierwszej wizycie o L4 nie podając powodu. Na wizycie gin mówił że ok tylko ciąża młodsza. Ale wiedziałam że to niemożliwe. I to mnie tak przytłoczyło że potrzebowałam kilka dni żeby sobie w głowie poukładać. Też nie było problemu. -
Ale jeszcze pytanie dziewczyny, bo jaaaaa to raczej ta z malo korzystających z L4 i nie wiem jak to będzie..
Namówilyscie mnie, żeby już na nie pójść dla naszego dobra. Tylkoooo jest jedno ale. Opieka kończy mi się w piątek, więc fin Chyba nie może od soboty mi wystawić? 3 dni w przód?
Dziś mam wizytę no o nie wiem co robić
I jak byście napisały to Pani kierownik, że jednak muszę iść na L4?2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:Generalnie ma się jedną na całą ciążę, ale tam jest miejsce na wpis tylko jednego lekarza i tak jakby nie zmieścisz wszystkich wizyt u dwóch lekarzy.
Po prostu miej dwie karty ciąży i tyle.
Tam masz tak jakby określoną ilość rubryczek na wizyty Czy badania.
Zależy też na jakiego lekarza trafisz, bo to moja trzecia ciąża a nigdy nie spotkałam się z tym żeby którykolwiek opisywał USG na karcie ciąży.
Ja dopiero będę podpisywała umowęNatalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Patutka wrote:To ja widzę że ty to w ogóle hardkorowa 😁😁😁😁
Noo tak wyszło akurat że się to złożyło razem ale zależy mi żeby potem mieć prawo do macierzyńskiego czy właśnie chociażby płatne L4 więc ile będę w stanie tyle popracuję. Póki co czuje się świetnie na szczęście:)Patutka, Modra lubią tę wiadomość
Natalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
Naay95 wrote:Noo tak wyszło akurat że się to złożyło razem ale zależy mi żeby potem mieć prawo do macierzyńskiego czy właśnie chociażby płatne L4 więc ile będę w stanie tyle popracuję. Póki co czuje się świetnie na szczęście:)
Jedynym non stop doskwierającym elementem to katar.
No i też chciałam popracować, ale jeżeli oni się tak zachowują i wcale nie zamierzają seks, to ja nie mam siły naprawdę walczyć z pipem czy innymi2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:To dobrze, naprawdę też się tak czułam do piątku, 0 objawów No i te dwa tygodnie L4 to opieka na chore dzieciaki.
Jedynym non stop doskwierającym elementem to katar.
No i też chciałam popracować, ale jeżeli oni się tak zachowują i wcale nie zamierzają seks, to ja nie mam siły naprawdę walczyć z pipem czy innymi
Nie robisz im żadnej prywatnej krzywdy a dbasz tym o siebie i swoje maleństwo i to jest najważniejsze. Oni dziś mają jednych pracowników jutro następnych a skoro nie szanują ich ani ich stanu zdrowia to tym bardziej nie miej żadnych wyrzutów.Patutka, Modra, Marcycha lubią tę wiadomość
Natalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
Dziewczyny a co myślicie o lubrykantach używacie w ciąży?Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
Starania od 2022 w klinice:
1. Lametta
2. Lametta + ovitrelle
3. Lametta + ovitrelle
4. Lametta + ovitrelle + bemfola
5. Lametta + ovitrelle + bemfola
6. Lametta + ovitrelle + bemfola
07.24 kwalifikacja do programu InVitro
08.24 start stymulacji?
Naturalny cud:
06.08 Beta 754,01 - 32dc
08.08 Beta 1504,12 -34 dc
5t+6d mamy ❤
-
Ja nie używam w ogóle, bo większość ma bardzo średnie składy i nie chce sobie tego wprowadzać do organizmu. Bałabym się, że może to wpłynąć na naturalną mikrobiotę w środku. Natomiasy wiem, że durex wprowadził teraz jakąś wersję pure naturals która ma 100% składników naturalnych, więc jeśli lubisz korzystać to może to będzie bezpieczniejsza opcja.
-
Patutka wrote:Ale jeszcze pytanie dziewczyny, bo jaaaaa to raczej ta z malo korzystających z L4 i nie wiem jak to będzie..
Namówilyscie mnie, żeby już na nie pójść dla naszego dobra. Tylkoooo jest jedno ale. Opieka kończy mi się w piątek, więc fin Chyba nie może od soboty mi wystawić? 3 dni w przód?
Dziś mam wizytę no o nie wiem co robić
I jak byście napisały to Pani kierownik, że jednak muszę iść na L4?
Może wystawić od soboty, od niedzieli. Przecież ludzie różnie pracują. Jeśli pracujesz w sobotę albo w niedzielę, to wystawi Ci zwolnienie. A jak nie, to od poniedziałku. Tak, jak będzie mógł.
A Pani kierownik nie tłumaczyła bym się za bardzo. Skoro nie jesteście na stopie przyjacielskiej. To napisałabym, że ze względu na problemy zdrowotne w ciąży, lekarz wystawił Ci zwolnienie lekarskie od dnia do dnia. Prawdopodobnie będzie kontynuowane.
Bo jak za dużo się będziesz tłumaczyć, to może podpadać. A to lekarz decyduje o zwolnieniu. Gdyby uznał, że Ci się nie należy, to Ci by nie dał. A w ciąży lekarze są bardziej ostrożni. Wiec najlepiej to nawet w swojej świadomości miej, że skoro lekarz Ci da zwolnienie, to jest potrzebne.
A wypisze Ci na pewno, że możesz chodzić. Wiec możesz spokojnie załatwiac potrzeby codzienne. Opieka nad dziećmi, zakupy, lekarze, apteki itp. masz prawo nawet nie być w domu podczas kontroli, bo akurat byłaś w aptece 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2024, 11:00
Patutka lubi tę wiadomość
-
Naay95 wrote:Nie robisz im żadnej prywatnej krzywdy a dbasz tym o siebie i swoje maleństwo i to jest najważniejsze. Oni dziś mają jednych pracowników jutro następnych a skoro nie szanują ich ani ich stanu zdrowia to tym bardziej nie miej żadnych wyrzutów.
anka013 wrote:Może wystawić od soboty, od niedzieli. Przecież ludzie różnie pracują. Jeśli pracujesz w sobotę albo w niedzielę, to wystawi Ci zwolnienie. A jak nie, to od poniedziałku. Tak, jak będzie mógł.
A Pani kierownik nie tłumaczyła bym się za bardzo. Skoro nie jesteście na stopie przyjacielskiej. To napisałabym, że ze względu na problemy zdrowotne w ciąży, lekarz wystawił Ci zwolnienie lekarskie od dnia do dnia. Prawdopodobnie będzie kontynuowane.
Bo jak za dużo się będziesz tłumaczyć, to może podpadać. A to lekarz decyduje o zwolnieniu. Gdyby uznał, że Ci się nie należy, to Ci by nie dał. A w ciąży lekarze są bardziej ostrożni. Wiec najlepiej to nawet w swojej świadomości miej, że skoro lekarz Ci da zwolnienie, to jest potrzebne.
A wypisze Ci na pewno, że możesz chodzić. Wiec możesz spokojnie załatwiac potrzeby codzienne. Opieka nad dziećmi, zakupy, lekarze, apteki itp. masz prawo nawet nie być w domu podczas kontroli, bo akurat byłaś w aptece 😉
No nie jesteśmy na stopie przyjacielskiej, bo najzwyczajniej w świecie za krótko tam pracuje.
Właśnie nie wiedziałam tego ginekolog może tak wystawić zwolnienie, bo jak byłam z synem w szpitalu w sobotę, to Pani doktor powiedziała mi że może wystawić zwolnienie od niedzieli, nie może zrobić tego 2 dni w przód czyli od poniedziałku.
Dlatego pytanie, czy ginekolog w ten sposób może to tak jak mówię nigdy wcześniej nie korzystałam.
W ciąży z synem, jak już nie dałam rady, to pracodawca był na tyle i wy że po prostu zwolnił mnie z obowiązku wykonywania pracy i normalnie płacił pieniądze więc nie bawiłam się w L4.
A teraz uwaga uwaga moje panie.
Pani kierownik napisała kiedy przywiozę zaświadczenie o ciąży aby mogła dostosować grafik 😱
O 14:00 widzę się z lekarzem.
No i nie wiem co robić, wracać do pracy czy dać sobie spokój i iść na L4...
Ja też nie używam lubrykantów, szczególnie w czasie ciąży.
Ale w Rossmanie Z tego co kojarzę w są tej serii your Kaja na bazie wody.2016 🩷
2020 🩵
Patutka, to może zobacz co zaproponuje Ci kierowniczka. Jak będzie Ci odpowiadał grafik, będziesz się czuła na siłach i będzie to dla Ciebie korzystniejsze psychicznie to może poczekaj jeszcze z tym L4. Bo skoro tak Cię to stresuje, żeby iść wcześnie na zwolnienie, to też nie ma co sobie takich sytuacji stwarzać. Tak na prawdę wszystko tu zależy od Ciebie. A po L4 w każdym innym momencie będziesz mogła do lekarza podejść.
Marcycha lubi tę wiadomość
-
Bo jak się ktoś za bardzo tłumaczy, to jakby miał coś na sumieniu 😉 tylko tyle.
Można wystawić 4 dni do przodu i 3 dni wstecz.
No to już Twoja decyzja. I jak bardzo zależy Ci na tej pracy. I jak się czujesz. Bo w sumie myślę, że gorzej wyjdzie, jak grafik dostosuje do Ciebie, a Ty się tak czujesz, że w sumie za chwilę i tak pójdziesz na zwolnienie. Ale to do przemyślenia.
Ja nie używam lubrykantów. W ciąży uważałabym szczególnie, a na pewno dopytalabym lekarza. -
Naay95 wrote:Noo tak wyszło akurat że się to złożyło razem ale zależy mi żeby potem mieć prawo do macierzyńskiego czy właśnie chociażby płatne L4 więc ile będę w stanie tyle popracuję. Póki co czuje się świetnie na szczęście:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2024, 11:53
-
Peony22 wrote:Nie wiem na jak długo dostaniesz tą umowę, ale pamiętaj, że żeby się przedłużyła automatycznie do dnia porodu i później dostać zasiłek macierzyński to w momencie końca umowy musisz mieć ukończony 12 tydzień ciąży. Doczytaj sobie o tym żebyś później przez jakąś głupotę nie straciła tych praw 😊
Tak, tak wszystkiego już się dowiedziałam, dziękuję bardzo no jutro z USG kończę 9 tydzień a z om 10Natalia
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧬- USG- 5+, pappa 4+
-
Patutka wrote:W poprzednich ciążach mówiłam, dlatego że miałam najlepszego doktora prywatnego na świecie. Znał też moją matkę, odbierał jej ostatni poród, więc już byliśmy na takim etapie, że dostarczałam wyniki badania NFZ, i nie robiłam u nich w klinice. Niestety doktor nie żyje wraz z żoną od dwóch lat głośna sprawa, tajemnicza....
Więc tam czemu mówiłam, pomogłam zaufać, wiem że nie zmieniał nastawienia swojej pracy.
Obecnie mam jednego NFZ, drugiego prywatnie. A nie mi się śni żeby albo jej, albo jemu powiedzieć.
O Wojciechu mówisz...? Miałam u niego prowadzić ciążę...
Kolega mojego męża.. -
Asia2121 wrote:Patutka, to może zobacz co zaproponuje Ci kierowniczka. Jak będzie Ci odpowiadał grafik, będziesz się czuła na siłach i będzie to dla Ciebie korzystniejsze psychicznie to może poczekaj jeszcze z tym L4. Bo skoro tak Cię to stresuje, żeby iść wcześnie na zwolnienie, to też nie ma co sobie takich sytuacji stwarzać. Tak na prawdę wszystko tu zależy od Ciebie. A po L4 w każdym innym momencie będziesz mogła do lekarza podejść.
To prawda, nawet lekarz internista może wystawić na e-wizycie także może warto zobaczyć grafik. Może przynajmniej na czas urlopu kierowniczki będziesz chciała. -
A_Agnieszka wrote:O Wojciechu mówisz...? Miałam u niego prowadzić ciążę...
Kolega mojego męża..
2 poprzednie ciąże tylko z nim. Nie ma takiego drugiego człowieka - lekarza który by tak dbał o pacjentki... Mogłam dzwonić i pisać w środku nocy.
Oaza spokoju z poczuciem humoru ♥️
Dziwne, że w ten sposób zostawili sprawę gdzie został znaleziony z żoną....2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️