X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z tymi kartami ciąży?
    Mam u jednego lekarza pierwszą wizytę w 8tc, a u drugiego zapasowo umówiłam w 6tc. Jakby w 6tc wyszła akcja serca to pewnie założyliby mi kartę ciąży. Ma się ją jedną na całą ciążę czy u każdego lekarza jest osobna, że nie ma możliwości, żeby lekarz w 8 tc wiedział, że byłam na USG już w 6tc?

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka013 wrote:
    Ale czemu też ZUS tak Cię stresuje? Przecież nawet jak zrobią kontrolę, to korzystasz ze zwolnienia zgodnie z przeznaczeniem. Lekarz kazał Ci odpoczywać, jak najwięcej leżeć i wszystko. Oni tego nie podważą. Ja byłam poprzednia ciążę od początku na zwolnieniu, potem macierzyński, rodzicielski i z zaległego urlopu przeszłam na kolejne zwolnienie lekarskie w kolejnej ciąży 😉 Pracownik roku 🫣 ale po trzech stratach inaczej się patrzy na sprawę pracy. Jak nie ta, to inna. A gdyby dziecku coś się stało dlatego, że bardzo chciałam być lojalna, to nigdy bym sobie nie wybaczyła. A w pracy i tak nie docenia Twojego poświęcenia.
    Właśnie pisałam już parę razy o tym ZUSie, że chodzi o to że mam krótko umowę bo od końca maja.
    Nie zamierzam latać na wakacje czy jakieś inne, A wiadomo że muszę odebrać dzieci czy zrobić zakupy, i z nimi do lekarza czy na plac zabaw.
    Mnie po prostu nastraszyli, raczej sprawa koleżanek, że jak tak krótko pracuję to podaje się na tacy w zus-ie żeby podważyć moje fałszywe zatrudnienie i wyłudzenie zasiłku.

Naay95 wrote:
    @Patutka, nie bez powodu prawo do L4 kobieta w ciąży nabywa już po 30 przepracowanych dniach. To jest wyjątkowy stan, wszystko jest możliwe. Wystarczy że te 30 dni rzeczywiście przepracuję, że firma istnieje i zatrudnia pracowników a jej stawka jest normalna do jej stanowiska i wszystko jest zgodne z prawem. Ja dopiero zaczynam pracę bo byłam pewna że nie zajdę po biochemię w 2 tygodnie i wróciliśmy do kraju i tez nie wiem ile popracuję ale kontaktowałam się nawet z prawnikiem i ani fakt podjęcia pracy w ciąży ani fakt nie poinformowania o ciąży nie jest nielegalny. Idę do dużej sieciowki gdzie norma są nadgodziny i ciężka atmosfera i jak po 1.5 miesiąca stwierdze że nie daje rady to nara. Tylko właśnie co mówicie u lekarza, zwłaszcza dziewczyny które tak szybko poszły na L4?
    To też masz świeżą umowę?
    Ja w zasadzie mam taką lekarkę na NFZ, która sama pyta czy potrzebuję czy nie.
    Musisz wyczuć lekarza, bo jak taki sztywny, No to musisz pościemniać o jakiś zawrotach czy mdłościach pewnie.

Kori_ wrote:
    Bardzo się cieszę ! Dobrze, że już wychodzisz .

Ja dzisiaj chcę powiedzieć mojej dyrektorce , trochę się denerwuje 🫢
    Będzie dobrze, trzymamy kciuki 🙂

Asia2121 wrote:
    Dziewczyny, a jak to jest z tymi kartami ciąży?
    Mam u jednego lekarza pierwszą wizytę w 8tc, a u drugiego zapasowo umówiłam w 6tc. Jakby w 6tc wyszła akcja serca to pewnie założyliby mi kartę ciąży. Ma się ją jedną na całą ciążę czy u każdego lekarza jest osobna, że nie ma możliwości, żeby lekarz w 8 tc wiedział, że byłam na USG już w 6tc?
    Generalnie ma się jedną na całą ciążę, ale tam jest miejsce na wpis tylko jednego lekarza i tak jakby nie zmieścisz wszystkich wizyt u dwóch lekarzy.
    Po prostu miej dwie karty ciąży i tyle.
    Tam masz tak jakby określoną ilość rubryczek na wizyty Czy badania.
    Zależy też na jakiego lekarza trafisz, bo to moja trzecia ciąża a nigdy nie spotkałam się z tym żeby którykolwiek opisywał USG na karcie ciąży.

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • Modra Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    @Patutka, nie bez powodu prawo do L4 kobieta w ciąży nabywa już po 30 przepracowanych dniach. To jest wyjątkowy stan, wszystko jest możliwe. Wystarczy że te 30 dni rzeczywiście przepracuję, że firma istnieje i zatrudnia pracowników a jej stawka jest normalna do jej stanowiska i wszystko jest zgodne z prawem. Ja dopiero zaczynam pracę bo byłam pewna że nie zajdę po biochemię w 2 tygodnie i wróciliśmy do kraju i tez nie wiem ile popracuję ale kontaktowałam się nawet z prawnikiem i ani fakt podjęcia pracy w ciąży ani fakt nie poinformowania o ciąży nie jest nielegalny. Idę do dużej sieciowki gdzie norma są nadgodziny i ciężka atmosfera i jak po 1.5 miesiąca stwierdze że nie daje rady to nara. Tylko właśnie co mówicie u lekarza, zwłaszcza dziewczyny które tak szybko poszły na L4?
    W tej ciąży jeszcze nie jestem na L4 ale w pierwszej ciąży powiedziałam ginowi że boje się pracować. Był Covid a praca z ludźmi. A chwilę wcześniej przechorowalam Covid. I dał bez problemu.
    W drugiej w której miałam poronienie zatrzymane. Poprosiłam gina na pierwszej wizycie o L4 nie podając powodu. Na wizycie gin mówił że ok tylko ciąża młodsza. Ale wiedziałam że to niemożliwe. I to mnie tak przytłoczyło że potrzebowałam kilka dni żeby sobie w głowie poukładać. Też nie było problemu.

11.21 Córka ❤️
    12.23 🩶
    06.24 początek starań o rodzeństwo
    06.08.24 ⏸️
    Beta 12.08.24 - 314,8 😍 14.08 - 792,14 ,😍 16.08 - 2324,60, 😍 20.08 - 14058,4
    28.08.24 mamy ❤️
    preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale jeszcze pytanie dziewczyny, bo jaaaaa to raczej ta z malo korzystających z L4 i nie wiem jak to będzie..

Namówilyscie mnie, żeby już na nie pójść dla naszego dobra. Tylkoooo jest jedno ale. Opieka kończy mi się w piątek, więc fin Chyba nie może od soboty mi wystawić? 3 dni w przód?
    Dziś mam wizytę no o nie wiem co robić :(

I jak byście napisały to Pani kierownik, że jednak muszę iść na L4?

2016 🩷

2020 🩵

• Naay95 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Generalnie ma się jedną na całą ciążę, ale tam jest miejsce na wpis tylko jednego lekarza i tak jakby nie zmieścisz wszystkich wizyt u dwóch lekarzy.
    Po prostu miej dwie karty ciąży i tyle.
    Tam masz tak jakby określoną ilość rubryczek na wizyty Czy badania.
    Zależy też na jakiego lekarza trafisz, bo to moja trzecia ciąża a nigdy nie spotkałam się z tym żeby którykolwiek opisywał USG na karcie ciąży.

Ja dopiero będę podpisywała umowę :D

Natalia :)
    🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧑‍⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
    🧑‍⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
    🧑‍⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
    🧑‍⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
    preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    Ja dopiero będę podpisywała umowę :D
    To ja widzę że ty to w ogóle hardkorowa 😁😁😁😁

2016 🩷

2020 🩵

• Naay95 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    To ja widzę że ty to w ogóle hardkorowa 😁😁😁😁

Noo tak wyszło akurat że się to złożyło razem ale zależy mi żeby potem mieć prawo do macierzyńskiego czy właśnie chociażby płatne L4 więc ile będę w stanie tyle popracuję. Póki co czuje się świetnie na szczęście:)

Patutka, Modra lubią tę wiadomość

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    Noo tak wyszło akurat że się to złożyło razem ale zależy mi żeby potem mieć prawo do macierzyńskiego czy właśnie chociażby płatne L4 więc ile będę w stanie tyle popracuję. Póki co czuje się świetnie na szczęście:)
    To dobrze, naprawdę też się tak czułam do piątku, 0 objawów No i te dwa tygodnie L4 to opieka na chore dzieciaki.
    Jedynym non stop doskwierającym elementem to katar.
    No i też chciałam popracować, ale jeżeli oni się tak zachowują i wcale nie zamierzają seks, to ja nie mam siły naprawdę walczyć z pipem czy innymi

2016 🩷

2020 🩵

• Naay95 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    To dobrze, naprawdę też się tak czułam do piątku, 0 objawów No i te dwa tygodnie L4 to opieka na chore dzieciaki.
    Jedynym non stop doskwierającym elementem to katar.
    No i też chciałam popracować, ale jeżeli oni się tak zachowują i wcale nie zamierzają seks, to ja nie mam siły naprawdę walczyć z pipem czy innymi

Nie robisz im żadnej prywatnej krzywdy a dbasz tym o siebie i swoje maleństwo i to jest najważniejsze. Oni dziś mają jednych pracowników jutro następnych a skoro nie szanują ich ani ich stanu zdrowia to tym bardziej nie miej żadnych wyrzutów.

Patutka, Modra, Marcycha lubią tę wiadomość

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    preg.png
  • Tika Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co myślicie o lubrykantach używacie w ciąży?

Ona: PCOS, AMH 12.22 - 6.5, 05.24 - 9.3, hormony w normie
    On: morfologia 12.23 - 3%, 07.24 - 0%?
    Starania od 2022 w klinice:
    1. Lametta
    2. Lametta + ovitrelle
    3. Lametta + ovitrelle
    4. Lametta + ovitrelle + bemfola
    5. Lametta + ovitrelle + bemfola
    6. Lametta + ovitrelle + bemfola

07.24 kwalifikacja do programu InVitro
    08.24 start stymulacji?

Naturalny cud:
    06.08 Beta 754,01 - 32dc
    08.08 Beta 1504,12 -34 dc

5t+6d mamy ❤

s-preg.png
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie używam w ogóle, bo większość ma bardzo średnie składy i nie chce sobie tego wprowadzać do organizmu. Bałabym się, że może to wpłynąć na naturalną mikrobiotę w środku. Natomiasy wiem, że durex wprowadził teraz jakąś wersję pure naturals która ma 100% składników naturalnych, więc jeśli lubisz korzystać to może to będzie bezpieczniejsza opcja.

preg.png
  • anka013 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Ale jeszcze pytanie dziewczyny, bo jaaaaa to raczej ta z malo korzystających z L4 i nie wiem jak to będzie..

Namówilyscie mnie, żeby już na nie pójść dla naszego dobra. Tylkoooo jest jedno ale. Opieka kończy mi się w piątek, więc fin Chyba nie może od soboty mi wystawić? 3 dni w przód?
    Dziś mam wizytę no o nie wiem co robić :(

I jak byście napisały to Pani kierownik, że jednak muszę iść na L4?

Może wystawić od soboty, od niedzieli. Przecież ludzie różnie pracują. Jeśli pracujesz w sobotę albo w niedzielę, to wystawi Ci zwolnienie. A jak nie, to od poniedziałku. Tak, jak będzie mógł.
    A Pani kierownik nie tłumaczyła bym się za bardzo. Skoro nie jesteście na stopie przyjacielskiej. To napisałabym, że ze względu na problemy zdrowotne w ciąży, lekarz wystawił Ci zwolnienie lekarskie od dnia do dnia. Prawdopodobnie będzie kontynuowane.
    Bo jak za dużo się będziesz tłumaczyć, to może podpadać. A to lekarz decyduje o zwolnieniu. Gdyby uznał, że Ci się nie należy, to Ci by nie dał. A w ciąży lekarze są bardziej ostrożni. Wiec najlepiej to nawet w swojej świadomości miej, że skoro lekarz Ci da zwolnienie, to jest potrzebne.
    A wypisze Ci na pewno, że możesz chodzić. Wiec możesz spokojnie załatwiac potrzeby codzienne. Opieka nad dziećmi, zakupy, lekarze, apteki itp. masz prawo nawet nie być w domu podczas kontroli, bo akurat byłaś w aptece 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2024, 11:00

Patutka lubi tę wiadomość

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    Nie robisz im żadnej prywatnej krzywdy a dbasz tym o siebie i swoje maleństwo i to jest najważniejsze. Oni dziś mają jednych pracowników jutro następnych a skoro nie szanują ich ani ich stanu zdrowia to tym bardziej nie miej żadnych wyrzutów.
    No tak masz rację, ale właśnie ze względu chyba tak jak traktują te pracowników, to nikt nie chce się teraz zatrudniać.

anka013 wrote:
    Może wystawić od soboty, od niedzieli. Przecież ludzie różnie pracują. Jeśli pracujesz w sobotę albo w niedzielę, to wystawi Ci zwolnienie. A jak nie, to od poniedziałku. Tak, jak będzie mógł.
    A Pani kierownik nie tłumaczyła bym się za bardzo. Skoro nie jesteście na stopie przyjacielskiej. To napisałabym, że ze względu na problemy zdrowotne w ciąży, lekarz wystawił Ci zwolnienie lekarskie od dnia do dnia. Prawdopodobnie będzie kontynuowane.
    Bo jak za dużo się będziesz tłumaczyć, to może podpadać. A to lekarz decyduje o zwolnieniu. Gdyby uznał, że Ci się nie należy, to Ci by nie dał. A w ciąży lekarze są bardziej ostrożni. Wiec najlepiej to nawet w swojej świadomości miej, że skoro lekarz Ci da zwolnienie, to jest potrzebne.
    A wypisze Ci na pewno, że możesz chodzić. Wiec możesz spokojnie załatwiac potrzeby codzienne. Opieka nad dziećmi, zakupy, lekarze, apteki itp. masz prawo nawet nie być w domu podczas kontroli, bo akurat byłaś w aptece 😉
    Co masz na myśli mówiąc podpadać?

No nie jesteśmy na stopie przyjacielskiej, bo najzwyczajniej w świecie za krótko tam pracuje.

Właśnie nie wiedziałam tego ginekolog może tak wystawić zwolnienie, bo jak byłam z synem w szpitalu w sobotę, to Pani doktor powiedziała mi że może wystawić zwolnienie od niedzieli, nie może zrobić tego 2 dni w przód czyli od poniedziałku.
    Dlatego pytanie, czy ginekolog w ten sposób może to tak jak mówię nigdy wcześniej nie korzystałam.
    W ciąży z synem, jak już nie dałam rady, to pracodawca był na tyle i wy że po prostu zwolnił mnie z obowiązku wykonywania pracy i normalnie płacił pieniądze więc nie bawiłam się w L4.

A teraz uwaga uwaga moje panie.
    Pani kierownik napisała kiedy przywiozę zaświadczenie o ciąży aby mogła dostosować grafik 😱
    O 14:00 widzę się z lekarzem.
    No i nie wiem co robić, wracać do pracy czy dać sobie spokój i iść na L4...

Ja też nie używam lubrykantów, szczególnie w czasie ciąży.
    Ale w Rossmanie Z tego co kojarzę w są tej serii your Kaja na bazie wody.

2016 🩷

2020 🩵

• Asia2121 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka, to może zobacz co zaproponuje Ci kierowniczka. Jak będzie Ci odpowiadał grafik, będziesz się czuła na siłach i będzie to dla Ciebie korzystniejsze psychicznie to może poczekaj jeszcze z tym L4. Bo skoro tak Cię to stresuje, żeby iść wcześnie na zwolnienie, to też nie ma co sobie takich sytuacji stwarzać. Tak na prawdę wszystko tu zależy od Ciebie. A po L4 w każdym innym momencie będziesz mogła do lekarza podejść.

Marcycha lubi tę wiadomość

preg.png
  • anka013 Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo jak się ktoś za bardzo tłumaczy, to jakby miał coś na sumieniu 😉 tylko tyle.
    Można wystawić 4 dni do przodu i 3 dni wstecz.
    No to już Twoja decyzja. I jak bardzo zależy Ci na tej pracy. I jak się czujesz. Bo w sumie myślę, że gorzej wyjdzie, jak grafik dostosuje do Ciebie, a Ty się tak czujesz, że w sumie za chwilę i tak pójdziesz na zwolnienie. Ale to do przemyślenia.

Ja nie używam lubrykantów. W ciąży uważałabym szczególnie, a na pewno dopytalabym lekarza.

preg.png
  • Peony22 Przyjaciółka

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naay95 wrote:
    Nie wiem na jak długo dostaniesz tą umowę, ale pamiętaj, że żeby się przedłużyła automatycznie do dnia porodu i później dostać zasiłek macierzyński to w momencie końca umowy musisz mieć ukończony 12 tydzień ciąży. Doczytaj sobie o tym żebyś później przez jakąś głupotę nie straciła tych praw 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 sierpnia 2024, 11:53

preg.png
  • Naay95 Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Peony22 wrote:
    Nie wiem na jak długo dostaniesz tą umowę, ale pamiętaj, że żeby się przedłużyła automatycznie do dnia porodu i później dostać zasiłek macierzyński to w momencie końca umowy musisz mieć ukończony 12 tydzień ciąży. Doczytaj sobie o tym żebyś później przez jakąś głupotę nie straciła tych praw 😊

Tak, tak wszystkiego już się dowiedziałam, dziękuję bardzo :) no jutro z USG kończę 9 tydzień a z om 10 :)

Obecnie:
    👩‍❤️‍💋‍👨- 29 lat
    01.03.2024- starania
    ⏸️- 07.06.2024
    💔- 21.06.2024

⏸️- 24.07.2024
    🧬- USG- 5+, pappa 4+
    preg.png
  • A_Agnieszka Ekspertka

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    W poprzednich ciążach mówiłam, dlatego że miałam najlepszego doktora prywatnego na świecie. Znał też moją matkę, odbierał jej ostatni poród, więc już byliśmy na takim etapie, że dostarczałam wyniki badania NFZ, i nie robiłam u nich w klinice. Niestety doktor nie żyje wraz z żoną od dwóch lat głośna sprawa, tajemnicza....
    Więc tam czemu mówiłam, pomogłam zaufać, wiem że nie zmieniał nastawienia swojej pracy.
    Obecnie mam jednego NFZ, drugiego prywatnie. A nie mi się śni żeby albo jej, albo jemu powiedzieć.

O Wojciechu mówisz...? Miałam u niego prowadzić ciążę...
    Kolega mojego męża.. :/

preg.png
  • Emimalina Koleżanka

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2121 wrote:
    Patutka, to może zobacz co zaproponuje Ci kierowniczka. Jak będzie Ci odpowiadał grafik, będziesz się czuła na siłach i będzie to dla Ciebie korzystniejsze psychicznie to może poczekaj jeszcze z tym L4. Bo skoro tak Cię to stresuje, żeby iść wcześnie na zwolnienie, to też nie ma co sobie takich sytuacji stwarzać. Tak na prawdę wszystko tu zależy od Ciebie. A po L4 w każdym innym momencie będziesz mogła do lekarza podejść.

To prawda, nawet lekarz internista może wystawić na e-wizycie także może warto zobaczyć grafik. Może przynajmniej na czas urlopu kierowniczki będziesz chciała.

🩷 🍼 2.04.25

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 28 sierpnia 2024, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_Agnieszka wrote:
    O Wojciechu mówisz...? Miałam u niego prowadzić ciążę...
    Kolega mojego męża.. :/
    Tak o nim. Wspaniały człowiek, niesamowity lekarz.
    2 poprzednie ciąże tylko z nim. Nie ma takiego drugiego człowieka - lekarza który by tak dbał o pacjentki... Mogłam dzwonić i pisać w środku nocy.
    Oaza spokoju z poczuciem humoru ♥️

Dziwne, że w ten sposób zostawili sprawę gdzie został znaleziony z żoną....

2016 🩷

2020 🩵

‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ