Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Patka123 wrote:Ojej mega współczuję. Ja też się nachwaliłam że nic nie czuję a wczoraj cały dzień mnie tak na brzuchu muliło. Dziś na szczęście lepiej. Ale ten pierwszy trymestr może taki być
Z pierwszą bylo.tak do 28 tc. 🫣😂
Bardziej obawiam się powrotu do pracy jak mam być szczera ...2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️ -
Marta 40 wrote:U mnie niestety powróciły plamienia całkowicie ustały wszystkie objawy a była katastrofa.
Patutka, do 28 tc?! No bez jaj... 🤢😆
U mnie z kalendarza chińskiego wychodzi dziewczynka. Chyba oboje na to liczymy, że tak właśnie będzie. Ja w ogóle nie mam myśli z chłopcem, to co widzę przed oczami to nas z córką. Ja to nawet ponad 10 lat temu kupilam od jednej dziewczyny na forum ślubnym sukienkę dla dziewczynki z bucikami 😅 Mój jak miał sen to też z córką 🙃
Jutro mam kolejną wizytę w tym pobranie krwi. Zapytam Pani doktor co mogłabym brać gdyby zabardzo mnie wzięło na wymioty, bo w sobotę zaczynam pierwszy w życiu dwutygodniowy rejs łódką i żebym tam nie umarła 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2024, 17:35
-
Drogie mamy, czy któraś z Was planuje test Nifty/sanco? Ja właśnie zastanawiam się nad Nifty pro ale naczytałam się żeby uważać na oszustów... Może znacie jakieś pewne strony lub wykonawców? TestDna ma teraz promocję do końca sierpnia ale nie wiem czy to sprawdzona placówka... Moze warto zrobić inny test? Oczywiście badanie prenatalne+pappa swoją drogą
-
Patutka wrote:Ony to tylko ten 1 trymestr.
Bardziej obawiam się powrotu do pracy jak mam być szczera ...34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3 dojrzałe 🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27->16.06 263,26-> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy GS 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm Misia Haribo
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
Walcz maluszku 🙏❤️🫶
-
kfr_89 wrote:Drogie mamy, czy któraś z Was planuje test Nifty/sanco? Ja właśnie zastanawiam się nad Nifty pro ale naczytałam się żeby uważać na oszustów... Może znacie jakieś pewne strony lub wykonawców? TestDna ma teraz promocję do końca sierpnia ale nie wiem czy to sprawdzona placówka... Moze warto zrobić inny test? Oczywiście badanie prenatalne+pappa swoją drogą34 cs o pierwsze dziecko za nami
Ja 34l. 👩🦰
On 34l.👨🦱
28.09.2023 początek stymulacji ivf 💉, punkcja 3 dojrzałe 🥚jeden maluszek w 3 dobie❄️ 10.02.2024 FET Okruszka ❤️🤞 💔
Naturalny cud 🥹 ❤️🍀🙏 (34 CS)
🔹10.06 12 dpo ⏸️
🔹14.06 126,27->16.06 263,26-> 17.06 339.86 -> 19.06 948,19
🔹22.06 5+0 pęcherzyk ciążowy GS 7mm z echem zarodka 🥰
🔹02.07 6+4 0.69 cm cudu z ❤️
🔹16.07 8+3 1.91 cm Misia Haribo
🔹27.07 10+2 krwawienie,szpital 3.44cm łobuza🥰
🔹05.08 11+5 I prenatalne 5.26cm zdrowego synka💙
🔹03.09 15+6 11 cm i 151 g śpiocha 💙
🔹07.10 20+5 II prenatalne 388 g zdrowego 🧸 🥹
🔹05.11 24+6 997 g 🥔
🔹26.11 27+6 1330 g 🐸
🔹09.12 29+5 III prenatalne 1456 g zdrowego 🐻
🔹07.01 33+6 2522 g 🍈
Walcz maluszku 🙏❤️🫶
-
Dziewczyny mam taki ból po lewej stronie w lędźwiach jakby ktoś mi szpilkę wbijal. Już puściło. Myślicie że trzeba się tym martwić? Dziś mi trochę objawy ustały. Nie mdli mnie tak jak wczoraj
-
Binia wrote:ja po wizycie, wszystko ok, fasolek rośnie ale dalej wychodzi młodszy troszkę niż wychodziłoby to z OM.
Mi się dziewczynka sprawdziła z kalendarza i teraz pokazuje chłopiec i też tak czuję. kiedyś jak sprawdzałam to źle to sprawdziłam i pokazało mi chłopaka.
teraz korzystałam z tego tylko trzeba zwrócić uwagę że jest data zaplodnienia nie ostatnia miesiaczka czy coś 😂https://www.mamazone.pl/kalkulatory/kalendarz-plci/#resultMaternityLeaveCalc
Super Binia! Niech kropek fasolek rośnie!!!❤❤❤🤗🤗🤗https://www.tickerfactory.com/ezt/d/1;20716;28/st/20250424/e/Pregnancy+Ticker/dt/6/k/5ef7/preg.png -
Patutka wrote:Ony to tylko ten 1 trymestr.
Bardziej obawiam się powrotu do pracy jak mam być szczera ...
Mnie z córką też długo trzymało praktycznie do końca ciąży, ale to tak że np przy myciu zębów albo brzydkim zapachu. Nie że non stop się źle czułam.
A nie chcesz iść tak szybko na l4? -
Paflina wrote:Dziewczyny mam taki ból po lewej stronie w lędźwiach jakby ktoś mi szpilkę wbijal. Już puściło. Myślicie że trzeba się tym martwić? Dziś mi trochę objawy ustały. Nie mdli mnie tak jak wczoraj
Paflina lubi tę wiadomość
-
Marcycha wrote:Nadal jesteś w szpitalu?
Patutka, do 28 tc?! No bez jaj... 🤢😆
U mnie z kalendarza chińskiego wychodzi dziewczynka. Chyba oboje na to liczymy, że tak właśnie będzie. Ja w ogóle nie mam myśli z chłopcem, to co widzę przed oczami to nas z córką. Ja to nawet ponad 10 lat temu kupilam od jednej dziewczyny na forum ślubnym sukienkę dla dziewczynki z bucikami 😅 Mój jak miał sen to też z córką 🙃
Jutro mam kolejną wizytę w tym pobranie krwi. Zapytam Pani doktor co mogłabym brać gdyby zabardzo mnie wzięło na wymioty, bo w sobotę zaczynam pierwszy w życiu dwutygodniowy rejs łódką i żebym tam nie umarła 😅
BuBu90 wrote:Przepraszam, weszłam tu przez przypadek bo mi się przycięło i klikałam po kilka razy i weszłam tu 😅 i zobaczyłam Twoja stopkę, przy różowym serduszku jest rok 2026, tak ma być ? Bo jak przewidujesz przyszłość to mega fajnie 😅😁
Patka123 wrote:Mnie z córką też długo trzymało praktycznie do końca ciąży, ale to tak że np przy myciu zębów albo brzydkim zapachu. Nie że non stop się źle czułam.
A nie chcesz iść tak szybko na l4?
Kierowniczka nie chce dostosować mi pracy, mimo informacji i tak dalej o ciąży usłyszałam że i tak będę musiała przyjść na noc do pracy na 12 godzin i tak dalej.
Ja bym nawet chciała to L4 ale nie będę kłamać że się trochę boję, bo nie udawało nam się tak niedługo przez co w maju stwierdziłam że zmieniam pracę. Umowy podpisałam 23 maja, No a na dzień dzisiejszy zaczęłam 9 tydzień ciąży.
Trochę cykam się tego zus-u...
Paflina wrote:Dziewczyny mam taki ból po lewej stronie w lędźwiach jakby ktoś mi szpilkę wbijal. Już puściło. Myślicie że trzeba się tym martwić? Dziś mi trochę objawy ustały. Nie mdli mnie tak jak wczoraj2016 🩷
2020 🩵
Marta 40 wrote:Tak jestem dalej w szpitalu.zaczelam krwawić i czekam na USG😔
🫂🫂🫂 Trzymaj się tam. Liczę że jeszcze coś z tego będzie 🫂🫂🫂 -
Patutka wrote:Przeszło ci po lekach Czy samo?
Masakra! Kobiety w ciąży nie mogą pracować w nocy. Nie przejmuj się tą umową. Jestes chroniona tak czy siak. To się zdarza i nic nie poradzisz.
Jeśli idąc na zwolnienie dostajesz 100% to idź i się nie zastanawiaj.
W Niemczech niestety dostaje się przez pierwsze 6tyg 100% a potem 70% wynagrodzenia brutto. Dlatego bujam się i rozpoczęłam proces zwolnienia z obowiązku pracy. Niby szefowa chce mi iść na rękę ale ja jej do końca nie wierzę.
Nie, nie wzięłam leków. To był krótszy ale silniejszy ból. Mam też wzdęty brzuch ale to co innego (chyba)😂
-
Marta daj znać i koniecznie stosuj zalecenia lekarzy 🫂
Patutka, jestem w szoku, że Ci w oczy powiedziała, że musisz chodzić na nocki.
Tym bardziej olałabym takiego pracodawcę i poszła na L4. Dlaczego boisz się ZUSu? O co chodzi?
Tym bardziej jeśli miałaś już problemy to bym po pierwsze zadbała o siebie. Jest jak wół napisane żadnej pracy w nocy a tym bardziej więcej niż 8h. Aż się zdrowo wkurzyłam. Mogłabyś ich zgłosić do PiPu.. Ja prdl i to jeszcze kobieta kobiecie aaaaaa 🤯 Idąc dalej z racji tego, że jest rynek pracownika (nie pracodawcy) to jestem pewna, że nawet jeśli coś by się (tfuuuuuu tfuuu) w trakcie L4 wykrzaczyło, to by Cię ta zołza z pocałowaniem ręki widziała z powrotem.Patutka lubi tę wiadomość
-
Paflina wrote:Masakra! Kobiety w ciąży nie mogą pracować w nocy. Nie przejmuj się tą umową. Jestes chroniona tak czy siak. To się zdarza i nic nie poradzisz.
Jeśli idąc na zwolnienie dostajesz 100% to idź i się nie zastanawiaj.
W Niemczech niestety dostaje się przez pierwsze 6tyg 100% a potem 70% wynagrodzenia brutto. Dlatego bujam się i rozpoczęłam proces zwolnienia z obowiązku pracy. Niby szefowa chce mi iść na rękę ale ja jej do końca nie wierzę.
Nie, nie wzięłam leków. To był krótszy ale silniejszy ból. Mam też wzdęty brzuch ale to co innego (chyba)😂
Generalnie ona musi dostosować mi pracę. W pl prawo mówi jasno do 3kg, nie w porze nocnej, do 8h i tyle. Tylko ona ma ból dupy.
Idzie nw urlop. 10 wypada mi nocka 12h, pytam jej co z grafikiem kiedy otrzymam nowy, bez nocek etc? A ona, że nie ma takiej możliwości, ponieważ nie będzie komu za mnie przyjść 🫣😂
Mo nie wiem czy śmiać się czy płakać.
Ja w tej pracy nic im że tak powiem nie pomoge, pracuje w drogerii. Ona musi mi dostosować to stanowisko.... Ale widać, że nie łaska.
Już nie wiem co robić. Jak zgłoszę do kadr, to ją wyleją. A tak aż robić niw chce.
Każdy mi mowi, żebym juz poszła na ro zwolnienie dla naszego zdrowia i dla psychiki.
Ale ja sie boje, że zus mi uzna to za fikcyjne zatrudnienie. A mało kasy to nie jest tak w sumie.
To dobrze, ze Cię przestało boleć. Ma prawo ciągnąć. Mnie też właśnie przeszywalo, az w macicy czulam...2016 🩷
2020 🩵
Marcycha wrote:Marta daj znać i koniecznie stosuj zalecenia lekarzy 🫂
Patutka, jestem w szoku, że Ci w oczy powiedziała, że musisz chodzić na nocki.
Tym bardziej olałabym takiego pracodawcę i poszła na L4. Dlaczego boisz się ZUSu? O co chodzi?
Tym bardziej jeśli miałaś już problemy to bym po pierwsze zadbała o siebie. Jest jak wół napisane żadnej pracy w nocy a tym bardziej więcej niż 8h. Aż się zdrowo wkurzyłam. Mogłabyś ich zgłosić do PiPu.. Ja prdl i to jeszcze kobieta kobiecie aaaaaa 🤯 Idąc dalej z racji tego, że jest rynek pracownika (nie pracodawcy) to jestem pewna, że nawet jeśli coś by się (tfuuuuuu tfuuu) w trakcie L4 wykrzaczyło, to by Cię ta zołza z pocałowaniem ręki widziała z powrotem.
W oczy mi nie powiedziała kochana, boooo przez telefon ale, ze ona na urlop idzie i nie będzie komu.
A jak zapytalam o te godziny, to ona do mnie i tu uwaga, że MOŻEMY ZMNIEJSZYĆ ETAT na połowę np.
I co ja za to dostane? G*wno.
Dlaczego ja mam zmniejszać etat, a nie uzyskać dostosowanie się do prawa?
A boję sie zwyczajnie zusu bo tak jak mówię, zmieniłam na koniec maja pracę i w sumie w lipcu 10 dni urlopu z poprzedniwj pracy, q sierpniu od 14.08 do 1.09 opieka
I tak o. Niby pracowalam, nie mam się czwgo bać, a jednak ten zus jest nieprzewidywalny....2016 🩷
2020 🩵
Patutka wrote:A no.
W oczy mi nie powiedziała kochana, boooo przez telefon ale, ze ona na urlop idzie i nie będzie komu.
A jak zapytalam o te godziny, to ona do mnie i tu uwaga, że MOŻEMY ZMNIEJSZYĆ ETAT na połowę np.
I co ja za to dostane? G*wno.
Dlaczego ja mam zmniejszać etat, a nie uzyskać dostosowanie się do prawa?
A boję sie zwyczajnie zusu bo tak jak mówię, zmieniłam na koniec maja pracę i w sumie w lipcu 10 dni urlopu z poprzedniwj pracy, q sierpniu od 14.08 do 1.09 opieka
I tak o. Niby pracowalam, nie mam się czwgo bać, a jednak ten zus jest nieprzewidywalny....
Ale Twoja umowa jest legitna, to nie jest firma krzak tylko drogeria. Jeśli nie chcesz się z nią konfrontować to idź na zwolnienie. Tzn zrobisz jak chcesz ale nie obawialabym się ZUSu. Szczególnie że to nie jest Twoja pierwsza praca. To nie jest tak, że podpisała pierwsza umowę, urlop, urlop i bach ciąża tylko pracowałaś wcześniej, zmieniłaś pracę i stało się.
Patutka, Marcycha lubią tę wiadomość
-
Patutka ja parę lat temu pracowałam na nocki bez ciąży i byłam wykończona. Wtedy inaczej organizm funkcjonuje, nie rób sobie tego w ciąży jeszcze masz dzieci, inne obowiązki. Wśród znajomych nie słyszałam żeby ZUS któraś skontrolował. Jak chcesz pracować to wyślij jej kruczek jakie masz prawa, nie może byc taka samowolka. A jak coś to nie miej wyrzutów sumienia i zgłoś to wyżej. Ona myśląc o Tobie, ciąży i to że masz robić nocki ma wyrzuty sumienia?
Marta40 jejku ile Ty się nastresujesz ogromne kciuki żeby to się w końcu dobrze skonczyloMarcycha lubi tę wiadomość
-
kfr_89 wrote:Drogie mamy, czy któraś z Was planuje test Nifty/sanco? Ja właśnie zastanawiam się nad Nifty pro ale naczytałam się żeby uważać na oszustów... Może znacie jakieś pewne strony lub wykonawców? TestDna ma teraz promocję do końca sierpnia ale nie wiem czy to sprawdzona placówka... Moze warto zrobić inny test? Oczywiście badanie prenatalne+pappa swoją drogą
TestDna polecam, robiłam po poronieniu badania na płeć. Bardzo pomocni doradcy. Ja mam jeszcze apkę preglife i tam jest zakładka 'rabaty' i tez są często kody rabatowe na badanie nifty. -
Paflina wrote:Ale Twoja umowa jest legitna, to nie jest firma krzak tylko drogeria. Jeśli nie chcesz się z nią konfrontować to idź na zwolnienie. Tzn zrobisz jak chcesz ale nie obawialabym się ZUSu. Szczególnie że to nie jest Twoja pierwsza praca. To nie jest tak, że podpisała pierwsza umowę, urlop, urlop i bach ciąża tylko pracowałaś wcześniej, zmieniłaś pracę i stało się.
Może i masz rację... Chciałam wrócić do pracy no chociaż do tego października bo trochę się bałam...
Umowa niby nie pierwsza, jak młody dużo chorował to nawet na zleceniówkach się pracowało.
Chyba po prostu za dużo chcę zrobić coś dla kogoś, a ktoś ma mnie w dupie....
Jutro mam lekarza, więc mogę poprosić o zwolnienie aczkolwiek jest mi trochę głupio bo ona idzie na urlop przez pierwsze dwa tygodnie września, a ja obiecałam nie zostawiać dziewczyn...Marcycha lubi tę wiadomość
2016 🩷
2020 🩵
Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️