Kwietniowe mamy 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Tika wrote:Robisz pappa i USG przez Luxmed? Masz finansowane 100% bo ja tylko częściowo i zastanawiam się czy robić u nich czy na NFZ
Pappa i USG robię normalnie na NFZ w klinice leczenia niepłodności (mimo że ciąża naturalna, nie z In Vitro, ale tam robią prenatalne i mają ponoć dobry sprzęt i specjalistów ) ze skierowaniem. Ale skierowania nie dostałam podczas wizyty na NFZ tylko wizyty prywatnej.Tika lubi tę wiadomość
-
Binia wrote:nie macie w przychodni wydzielonego dnia dla ciężarnych? albo wizyt na konkretną godzinę?
masakra 🫣🫣
i jak to badania na raty? powinnaś mieć wizytę raz na 4 tygodnie, przy każdej usg i badania zlecone po każdej wizycie na następną. może weź powiedz temu gin żeby sobie sam tak jeździł 😂😮💨
Mam wrażenie że NFZ działa w miarę ok tylko w warszawie i to jak człowiek jest zdrowy w miarę 😂
Jak ja się cieszę że prowadzę prywatnie i tylko na tej krwi na NFZ mi zależy. Bo bym zwariowała jakbym nie mogła regularnie podglądać Malucha. Dodatkowo póki co żaden z ginekologów którzy przyjmują w poradniach na NFZ nie wzbudził mojego zaufania. Wszyscy mają delikatnie mówiąc średnie opinie. -
Tika wrote:Jakie macie zlecane badania? Ja miałam tylko przy pierwszej wizycie (6tydz) krew, mocz, glukoza, TSH i te wszystkie wirusówki a chodzie na Luxmed. Teraz miałam wizytę i mam przyjść za 4 tyg (czyli już w 2 trym) ale nie dostałam żadnych skierowań.
Wiadomo w międzyczasie prenatalne.
na karcie ciąży zazwyczaj jest taka tabelka z badaniami, co się kiedy robi. w sumie to tylko te pierwsze badania są takie rozszerzone potem praktycznie sama morfologia i mocz przez jakiś czas. -
Modra wrote:Zobaczymy jak będzie dalej. Póki co NFZ mnie załamuje. Mam nadzieję że na następnej wizycie dostanę już resztę badań i nie będę się tam już bujać. U nas nie ma USG w gabinecie na NFZ. Na USG trzeba jechać do innej przychodni 😂 gdzie nie ma ginekologa. I wtedy umawia mi gin wizytę na USG i też jedzie do innej przychodni. Gdzie robi tylko USG bo nie ma fotela ginekologicznego 😂 Cyrk na kółkach.
Jak ja się cieszę że prowadzę prywatnie i tylko na tej krwi na NFZ mi zależy. Bo bym zwariowała jakbym nie mogła regularnie podglądać Malucha. Dodatkowo póki co żaden z ginekologów którzy przyjmują w poradniach na NFZ nie wzbudził mojego zaufania. Wszyscy mają delikatnie mówiąc średnie opinie.
Dokładnie cyrk na kółkach 😂 jak z jakiejś komedii. Ale jak to możliwe że to dobrze funkcjonuje? przecież ten ginekolog powinien widzieć obraz usg czy się wszystko zgadza, a nie tylko zobaczyć później wydruk usg i parametryA_Agnieszka lubi tę wiadomość
-
Ja już po prenatalnych. Pan doktor też mówi że dziewczynka USG wszystko super, każdy parametr prawidłowy natomiast z wyników krwi wyszły mi takie ryzyka. Pan doktor mówi że to takie 4+/5- ale jakbym chciała mieć pewność co do zespołu Downa, że mogę zrobić nifty. Pewna granica to od 1:1000, uważacie że warto robić? No i ryzyko małej masy urodzeniowej tu od dziś acard 150 i od 26 tygodnia USG co 2 tygodnie. Teraz też widzę na karteczce kontrola u kardiologa dziecięcego w II trymestrze, któraś dostała może też takie zalecenie? Bo o nim nie mówił nic lekarz.
A_Agnieszka, Modra, (:Ania:), Stela, Sisska, HolyFantasia, Daisy___, Adeline, Koko90, EwK, krakowianka lubią tę wiadomość
Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Naay95 wrote:Ja już po prenatalnych. Pan doktor też mówi że dziewczynka USG wszystko super, każdy parametr prawidłowy natomiast z wyników krwi wyszły mi takie ryzyka. Pan doktor mówi że to takie 4+/5- ale jakbym chciała mieć pewność co do zespołu Downa, że mogę zrobić nifty. Pewna granica to od 1:1000, uważacie że warto robić? No i ryzyko małej masy urodzeniowej tu od dziś acard 150 i od 26 tygodnia USG co 2 tygodnie. Teraz też widzę na karteczce kontrola u kardiologa dziecięcego w II trymestrze, któraś dostała może też takie zalecenie? Bo o nim nie mówił nic lekarz.
-
Dziewczyny a u Was też jest tak że jak oddajecie krew na NFZ to nie możecie odebrać wyników w labie tylko musicie umówić się na wizytę. Bo wyniki są wysyłane do lekarza i tylko u niego można odebrać.
U mnie tak jest od lat. Jak kieruje rodzinny to tylko u rodzinnego do odbioru na wizycie jak gin to analogicznie u gina. -
Modra wrote:Dziewczyny a u Was też jest tak że jak oddajecie krew na NFZ to nie możecie odebrać wyników w labie tylko musicie umówić się na wizytę. Bo wyniki są wysyłane do lekarza i tylko u niego można odebrać.
U mnie tak jest od lat. Jak kieruje rodzinny to tylko u rodzinnego do odbioru na wizycie jak gin to analogicznie u gina.
nie 😂🫣 do odbioru w rejestracji albo u położnej.
serio masz jakiś felerny ten nfz -
Naay95 wrote:
@nessssssa ja we Wrocławiu mieszkam i też mam tu dziś prenatalne, w którym masz miejscu? Póki co bez problemu z wodą, jutro ma przyjść ta największa fala ale też bez zalewania miasta itp.
Miałam mieć badania w Ginemedica na Krawieckiej, ale sobie przełożyłam na 25 września, jeszcze będzie dobry moment a mam nadzieję, że się uspokoi sytuacja. Ja się bałam, że nie będziemy mogły bezpiecznie wyjechać jutro z Wrocławia dlatego przełożyłam.
-
nesssssa wrote:Miałam mieć badania w Ginemedica na Krawieckiej, ale sobie przełożyłam na 25 września, jeszcze będzie dobry moment a mam nadzieję, że się uspokoi sytuacja. Ja się bałam, że nie będziemy mogły bezpiecznie wyjechać jutro z Wrocławia dlatego przełożyłam.Natalia
🤱- 09.12.2017- córeczka 🥰
Obecnie:
👩❤️💋👨- 29 lat
01.03.2024- starania
⏸️- 07.06.2024
💔- 21.06.2024
⏸️- 24.07.2024
🧑⚕️- 09.08.2024- mamy ♥️
🧑⚕️- 23.08.2024- cudny miś ♥️🐻
🧑⚕️- 09.09.2024- 4,5 cm, ♥️- 160/min, prawdopodobnie 🩷
🧬- USG- 5+, pappa 4+
II🧬- zdrowy synek 🩵 18+6, 275g
🧑⚕️- 26.11.2024- 23+1, 588g
-
Cześć dziewczyny! Dopiero teraz tu wpadłam, mimo, że już od dawna wiem o ciąży. Natomiast jest to moja pierwsza ciąża, w sobotę skończyłam 34 lata. Więc jakoś tak od początku w strachu byłam I jestem, bo się nasłuchałam wszystkich najgorszych rzeczy na temat wieku I ogólnie tego Co może pójść nie tak w 1 trymestrze 😀 więc ja właściwie cały czas jestem w trybie, że jeszcze nic niewiadomo. Termin mam przewidywany na 7 kwietnia. Miło mi Was poznać i chętnie poczytam mądrzejszych i bardziej doświadczonych w tej kwestii. Bo na razie mam wrażenie, że wiem, że nic nie wiem. 😅
A_Agnieszka, (:Ania:), Marta1988, Sisska, HolyFantasia, Emimalina, Adeline, anka013, Tika, Koko90, EwK, krakowianka, bajkowadama lubią tę wiadomość
-
Sajka wrote:Cześć dziewczyny! Dopiero teraz tu wpadłam, mimo, że już od dawna wiem o ciąży. Natomiast jest to moja pierwsza ciąża, w sobotę skończyłam 34 lata. Więc jakoś tak od początku w strachu byłam I jestem, bo się nasłuchałam wszystkich najgorszych rzeczy na temat wieku I ogólnie tego Co może pójść nie tak w 1 trymestrze 😀 więc ja właściwie cały czas jestem w trybie, że jeszcze nic niewiadomo. Termin mam przewidywany na 7 kwietnia. Miło mi Was poznać i chętnie poczytam mądrzejszych i bardziej doświadczonych w tej kwestii. Bo na razie mam wrażenie, że wiem, że nic nie wiem. 😅
rety 34 lata to normalny wiek ;p ja mam 39 i bede rodzić trzecie. Pierwszą córkę urodziłam jak miałam 33 WItajSajka lubi tę wiadomość
-
Sajka wrote:Cześć dziewczyny! Dopiero teraz tu wpadłam, mimo, że już od dawna wiem o ciąży. Natomiast jest to moja pierwsza ciąża, w sobotę skończyłam 34 lata. Więc jakoś tak od początku w strachu byłam I jestem, bo się nasłuchałam wszystkich najgorszych rzeczy na temat wieku I ogólnie tego Co może pójść nie tak w 1 trymestrze 😀 więc ja właściwie cały czas jestem w trybie, że jeszcze nic niewiadomo. Termin mam przewidywany na 7 kwietnia. Miło mi Was poznać i chętnie poczytam mądrzejszych i bardziej doświadczonych w tej kwestii. Bo na razie mam wrażenie, że wiem, że nic nie wiem. 😅
Sajka lubi tę wiadomość
-
nesssssa wrote:rety 34 lata to normalny wiek ;p ja mam 39 i bede rodzić trzecie. Pierwszą córkę urodziłam jak miałam 33 WItaj
Właśnie tak też słyszę. Chociaż mówią, że to inaczej jak pierwsze dziecko po 30 a inaczej jak kolejne. Ale nie znam się, jaki na to związek i czy w ogóle jakiś.
Koleżanki zza granicy mówią, że u nich to w ogóle mało która kobieta myśli o pierwszym dziecku przed 30. 😀 no ale jestem dobrej myśli. Tak jak piszesz - to normalny wiek. -
Naay95 wrote:Ja już po prenatalnych. Pan doktor też mówi że dziewczynka USG wszystko super, każdy parametr prawidłowy natomiast z wyników krwi wyszły mi takie ryzyka. Pan doktor mówi że to takie 4+/5- ale jakbym chciała mieć pewność co do zespołu Downa, że mogę zrobić nifty. Pewna granica to od 1:1000, uważacie że warto robić? No i ryzyko małej masy urodzeniowej tu od dziś acard 150 i od 26 tygodnia USG co 2 tygodnie. Teraz też widzę na karteczce kontrola u kardiologa dziecięcego w II trymestrze, któraś dostała może też takie zalecenie? Bo o nim nie mówił nic lekarz.
Jaki cudny maluszek jaki już duży, pomyśleć że ja w czwartek też będę miała 12+4 i też mam prenatalne 😉 -
Hej,ja mam badania prenatalne podzielone na 2 części,najpierw mam krew i rozmowę z genetykiem to w czwartek za tydzień,a następnie we wtorek USG,trochę strach co tam wyjdzie,zdaje sobie sprawę że mogę już poznać płeć,ale boje się że coś będzie nie tak...zresztą ja cały czas leżący tryb życia,plamienia powracają co kilka dni,ale powiedzieli że to normalnie bo macica musi się do końca oczyścić po krwiaku.Jak to u Was z kawą?pijecie nie pijecie?ja nie pije od 6 tyg do teraz ale to tylko i wyłącznie bo wogle nie mam na nią ochoty,podejmowałam kilka prób picia ale skończyło się albo na powąchaniu,albo na wypiciu małego łyczka. Witamy nowe osoby.
-
Marta1988 wrote:Hej,ja mam badania prenatalne podzielone na 2 części,najpierw mam krew i rozmowę z genetykiem to w czwartek za tydzień,a następnie we wtorek USG,trochę strach co tam wyjdzie,zdaje sobie sprawę że mogę już poznać płeć,ale boje się że coś będzie nie tak...zresztą ja cały czas leżący tryb życia,plamienia powracają co kilka dni,ale powiedzieli że to normalnie bo macica musi się do końca oczyścić po krwiaku.Jak to u Was z kawą?pijecie nie pijecie?ja nie pije od 6 tyg do teraz ale to tylko i wyłącznie bo wogle nie mam na nią ochoty,podejmowałam kilka prób picia ale skończyło się albo na powąchaniu,albo na wypiciu małego łyczka. Witamy nowe osoby.
Kiedyś piłam po trzy kawy dziennie. Teraz nie bardzo mogę. -
Modra wrote:Dziewczyny a u Was też jest tak że jak oddajecie krew na NFZ to nie możecie odebrać wyników w labie tylko musicie umówić się na wizytę. Bo wyniki są wysyłane do lekarza i tylko u niego można odebrać.
U mnie tak jest od lat. Jak kieruje rodzinny to tylko u rodzinnego do odbioru na wizycie jak gin to analogicznie u gina.
U mnie tak było za dzieciaka jak się chodziło do ośrodka zdrowia. Zazwyczaj oni mieli wyniki i lekarz na wizycie omawiał, ale nawet nie pokazał nigdy. Natomiast założyłam sobie konto stałego klienta na diagnostyce i mam tam wszystkie badania, nawet te robione za dzieciaka właśnie. Więc jeśli u Ciebie wysyłają do diagnostyki to spróbuj z tym kontem i może będziesz miała tam wyniki. Z każdym innym laboratorium bym tak spróbowała żeby konto założyć i sprawdzić wyniki. -
Naay95 piękne zdjęcie! 🤩
Życzę Wam wszystkiego dobrego 🍀
Sajka witamy witamy, u mnie to też pierwsza ciąża, też to wszystko jest dla mnie nowe, ale bardzo ekscytujące, w którym jesteś tc?🙂
Ja dziś byłam na ostatnim USG w klinice ivf - dzidzia rozwija się prawidłowo, serducho pięknie bije ❤
Jedyne co to od ostatniego USG 2 tygodnie temu pojawił się mały krwiak, nie mam żadnych plamień, bo ponoć jest tak umiejscowiony, że nie ma możliwości ujścia treści do szyjki, lekarz powiedział, że mam się oszczędzać i że krwiak z czasem się zwłókni i wchłonie.
Kolejna wizyta to już USG z testem pappa 15.10 🤗
Będę robić na NFZ na Madalińskiego (wwa), ponoć mają tam bardzo nowoczesny sprzęt, była któraś?
♀️ '93 (31 lat)
AMH 2.61
wyniki w normie
♂️ '89 (35 lat)
bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
genetyka ok👍
03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
- wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
zarodki 5 doba: ❄❄❄
07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
7 dpt - beta 3,4 mlU
9 dpt - beta 13,6 mlU
12 dpt - beta 54,4 mlU
14 dpt - beta 161,7 mlU
20 dpt - beta 1490 mlU
26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗