X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline wrote:
    EDIT: po pół godziny siedzenia w telefonie puściłam soczystego pawia więc lepiej już nic nie będę pisać w temacie objawów 🤣

Haha, aż się uśmiałam na głos, bo wczoraj miałam podobną sytuację :D
    Wieczorem rozmawiałam z mamą i mówiłam jej, że super, że tak dobrze znoszę tę ciążę, że jestem tak na prawdę tylko zmęczona, a mdłości miałam tylko w 5tc. I mówię jej "a dobra już dość późno więc idę się kąpać i spać", po czym myjąc zęby puściłam takiego pawia, że aż się trzęsłam z 3 minuty klęcząc przy tym kiblu. Mój drugi paw w historii ciąży, aż sobie wtedy przyżekłam, że już nigdy nie będę wychwalać mojego dobrego samopoczucia... :D

Adeline lubi tę wiadomość

preg.png
  • A_Agnieszka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2024, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paflina wrote:
    Naay95 jak już super widać bąbelka! Ja mam badania za tydzień w środę i będę wtedy 11+3 więc może powie mi jaka płeć :D potem lecę specjalnie do Polski na genetyczne żeby jeszcze z innym lekarzem pogadać i to po polsku.

Adeline, ja już też rzadko mam mdłości. Tylko zachciankom wczoraj zjadłam na kolację pół kilo kiszonej kapusty xD lols

Wczoraj miałam zawał bo zrobiła mi się pleśniawka na języku i użyłam maść która miałam w szufladzie nie bacząc na to czy wgl mogę! Jestem debilem. Potem w internecie znalazłam sprzeczne wiadomości czy wgl mogłam to zażyć. Ostatecznie staram się nie martwic bo nie zjadłam całej tubki i mam nadzieję że wszystko jest ok :(

Nic się nie przejmuj. Z maści niewiele może się przedostać do maluszka. A co to za maść? Jakie ma substancje czynne?

Mi na przykład moja gin pozwoliła używać hydrocortizon. A wczoraj wyszła mi na ustach opryszczka i - ponieważ gin moja jest na urlopie i nie chcę jej męczyć smsami, ogarnęłam teleporadę - inna gin powiedziała, żeby użyć zwykły zovirax do smarowania, a zoviraxu duo już nie, bo jest z hydrocortizonem.

No i jak żyć? :)

Dziś poległam i posmarowałam tymże zoviraxem duo usta, bo już z bólu nie wytrzymuję. Skoro na uczulenie używałam hydrocortizon, to przecież od tej ilości na opryszczkę Juniorkowi nic się nie stanie.

preg.png
  • Paflina Ekspertka

Wysłany: 17 września 2024, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_Agnieszka wrote:
    Nic się nie przejmuj. Z maści niewiele może się przedostać do maluszka. A co to za maść? Jakie ma substancje czynne?

Mi na przykład moja gin pozwoliła używać hydrocortizon. A wczoraj wyszła mi na ustach opryszczka i - ponieważ gin moja jest na urlopie i nie chcę jej męczyć smsami, ogarnęłam teleporadę - inna gin powiedziała, żeby użyć zwykły zovirax do smarowania, a zoviraxu duo już nie, bo jest z hydrocortizonem.

Dziś poległam i posmarowałam tymże zoviraxem duo usta, bo już z bólu nie wytrzymuję. Skoro na uczulenie używałam hydrocortizon, to przecież od tej ilości na opryszczkę Juniorkowi nic się nie stanie.

Substancja czynna w tej maści to miconazol

23.08- kropek 3,4mm, akcja serca widoczna
    05.09 - kropek 1,7cm 💕💕
    25.09 - człowieczek 4,19 cm 👶
    30.09 - zdrowa dziewczynka, 5,5 cm 🩷
    08.11 jednak chłopak ❤️

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 września 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A_Agnieszka wrote:

W pierwszej ciąży przy synu miałam kilkukrotnie opryszczkę, wtedy pamiętam przy ostatniej wizycie lekarka mówiła, że jak jeszcze raz mi wyskoczy to mi coś zaleci dopiero 🤦
    Obecnie tez się dygam, aby mi się nie uaktywniła.
    Teraz zapomniałam kurcze zapytać co stosować na wypadek jej wykwitu.

• Marta1988 Ekspertka

Wysłany: 17 września 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też spadł kilogram z wagi,ale w sumie jem w miarę normalnie,może nawet tak jak piszecie mniejsze ilości ale częściej,no i w dodatku prowadze prawie od miesiąca leżący tryb życia więc nie wiem jak to możliwe.Musialam kupić leginsy bo nawet nie miałabym w czym iść do lekarza,a nie chce już gnieść maluszka....na razie co prawda zwykle,bo brzuch tylko delikatnie powiększony.Milego dnia

preg.png
  • Marta 40 Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2024, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sisska wrote:
    Ja też chudnę. W pierwszej ciąży schudłam najpierw, potem zaczęłam pomału wracać do wagi i przybierać tak, że w dniu porodu miałam tylko 6kg na plusie, które zaraz po porodzie znikły wraz z brzuchem. A w spodnie się możesz nie mieścić bo narządy się przesuwają w górę, żeby zrobić miejsce dla rosnącego dziecka 😊
    Mam tabletki przepisane ale niewiem czy po nich czy po tych objawach czuje się zle.Od wymiotów po senność brak siły zawroty głowy i bóle chyba wszystko co możliwe i tak od 5 tyg

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 17 września 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2121 wrote:
    Haha, aż się uśmiałam na głos, bo wczoraj miałam podobną sytuację :D
    Wieczorem rozmawiałam z mamą i mówiłam jej, że super, że tak dobrze znoszę tę ciążę, że jestem tak na prawdę tylko zmęczona, a mdłości miałam tylko w 5tc. I mówię jej "a dobra już dość późno więc idę się kąpać i spać", po czym myjąc zęby puściłam takiego pawia, że aż się trzęsłam z 3 minuty klęcząc przy tym kiblu. Mój drugi paw w historii ciąży, aż sobie wtedy przyżekłam, że już nigdy nie będę wychwalać mojego dobrego samopoczucia... :D
    Ohh wyobraziłam sobie siebie, czasami aż mi się tak ciepło zrobi że myślę że zemdleje 🙈 na szczęście wymioty mało kiedy, bardziej same mdłości i tak jak piszesz, lepiej za dużo o tym nie mówić bo to działa na przekór chyba 😂

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 17 września 2024, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paflina wrote:
    Naay95 jak już super widać bąbelka! Ja mam badania za tydzień w środę i będę wtedy 11+3 więc może powie mi jaka płeć :D potem lecę specjalnie do Polski na genetyczne żeby jeszcze z innym lekarzem pogadać i to po polsku.

Adeline, ja już też rzadko mam mdłości. Tylko zachciankom wczoraj zjadłam na kolację pół kilo kiszonej kapusty xD lols

Wczoraj miałam zawał bo zrobiła mi się pleśniawka na języku i użyłam maść która miałam w szufladzie nie bacząc na to czy wgl mogę! Jestem debilem. Potem w internecie znalazłam sprzeczne wiadomości czy wgl mogłam to zażyć. Ostatecznie staram się nie martwic bo nie zjadłam całej tubki i mam nadzieję że wszystko jest ok :(
    Ooo !! . To naprawdę zachciankę miałaś typową hehe ;D a jak z bólem piersi? Jakieś objawy ci wróciły po wizycie u lekarza ? Bo właśnie przed wizytą pisałaś że ci zelżały co Gie właśnie zmartwiło, zazdroszczę że masz tą wizytę Samsona i możesz być spokojna 💚🙏

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny planujecie robić Sanco/Nifty?
    Ja już jestem umówiona 14.10 na USG z testem Pappa, ale zastanawiam się, czy wcześniej nie zrobić sobie Sanco.
    Mojej siostrze w Pappie wyszły jakieś duże ryzyka chorób genetycznych, a w Sanco zdrowa dziewczynka i taka też się urodziła. Siostra tylko niepotrzebne multum stresu się najadła.
    Wolałabym uniknąć takiej historii, a to ponoć często się zdarza.

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
    genetyka ok👍

03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
    24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
    02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
    - wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
    zarodki 5 doba: ❄❄❄
    07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
    7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU
    26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
    13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
    21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗

preg.png
  • Hania1990 Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2024, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    Ja już jestem umówiona 14.10 na USG z testem Pappa, ale zastanawiam się, czy wcześniej nie zrobić sobie Sanco.
    Mojej siostrze w Pappie wyszły jakieś duże ryzyka chorób genetycznych, a w Sanco zdrowa dziewczynka i taka też się urodziła. Siostra tylko niepotrzebne multum stresu się najadła.

Ja zrobiłam sanco, też jestem po ivf. Czekam na wyniki, robiłam od razu kiedy było można, czyli w 11 tygodniu :)

HolyFantasia lubi tę wiadomość

• Binia Przyjaciółka

Wysłany: 17 września 2024, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:

to chyba lepiej odwrotnie - najpierw pappa i jak coś będzie nie tak to sanco/nifty
    albo jak się zdecydujesz na sanco albo nifty to już nie robić pappy bo bez sensu….

👧 11.2023

preg.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta 40 wrote:
    Mam tabletki przepisane ale niewiem czy po nich czy po tych objawach czuje się zle.Od wymiotów po senność brak siły zawroty głowy i bóle chyba wszystko co możliwe i tak od 5 tyg

Spróbuj może tabletki na chwilę odstawić i zobaczysz czy zelżą objawy. Mi ginekolog napisał, że w razie nudności prevomit żeby kupić (lub xonvea ale ona jest na receptę). Na ból paracetamol. Współczuję bardzo, wiem co czujesz bo w poprzedniej ciąży też tak miałam. A musiałam się jeszcze wtedy opiekować 2letnim synkiem. To była masakra.

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam takie pytanie, co was skłoniło do wybrania pomiędzy sanco a nifty?
    Ja jestem zdecydowana, że nawet jak prenatalne wyjdą dobrze to i tak chcę zrobić dla własnego spokoju, natomiast zawsze skupiałam się na Nifty Pro, a widzę że wiele z Was wybiera Sanco.
    Sprawdzałam to cena w moim mieście podobna dla obu badań, próbowałam czytać jakie są pomiędzy nimi różnice, ale szczerze mówiąc niewiele z tego rozumiem ;) Może ktoś już to przestudiował i podzieli się skąd decyzja na to, a nie inne badanie?

preg.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Binia wrote:
    to chyba lepiej odwrotnie - najpierw pappa i jak coś będzie nie tak to sanco/nifty
    albo jak się zdecydujesz na sanco albo nifty to już nie robić pappy bo bez sensu….

Pappe warto zrobić bo pokazuje ryzyko przedwczesnego porodu lub stanu rzucawkowego. A jest teraz darmowa więc nic nie szkodzi zrobić 😉

HolyFantasia, Daisy___ lubią tę wiadomość

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
  • A_Agnieszka Ekspertka

Wysłany: 17 września 2024, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja będę robić Sanco, jeśli cokolwiek wyszłoby nie tak w teście pappa - tfu, tfu!

Dlaczego Sanco? Bo robią w Polsce, w Warszawie.
    I najmniejsza szansa trafienia na oszusta jest. Zwłaszcza jak pójdzie się do laboratorium w Warszawie, gdzie wykonują te testy :)

HolyFantasia, Asia2121 lubią tę wiadomość

preg.png
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2121 wrote:
    A ja mam takie pytanie, co was skłoniło do wybrania pomiędzy sanco a nifty?
    Ja jestem zdecydowana, że nawet jak prenatalne wyjdą dobrze to i tak chcę zrobić dla własnego spokoju, natomiast zawsze skupiałam się na Nifty Pro, a widzę że wiele z Was wybiera Sanco.
    Sprawdzałam to cena w moim mieście podobna dla obu badań, próbowałam czytać jakie są pomiędzy nimi różnice, ale szczerze mówiąc niewiele z tego rozumiem ;) Może ktoś już to przestudiował i podzieli się skąd decyzja na to, a nie inne badanie?

Mnie przekonuje głównie fakt, że Sanco to badanie, które wykonywane jest w laboratorium w Polsce, a w przypadku Nifty, próbki wysyłane są do Chin i tam są badane.
    Wiem, że to może durny powód, ale przy okazji chodzi też o to że wolę zapłacić te 2000 zł polskiej, a nie zagranicznej firmie.

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    genetyka ok👍

7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU

preg.png
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Binia wrote:

Pappe zrobię i tak, bo jest za darmo i w tym jest też dokładne badanie USG.
    Po za tym, jeśli coś wyjdzie nie tak, to żeby dostać skierowanie na NFZ na amniopuncje itp., trzeba mieć wskazanie z testu Pappa właśnie, a nie z prywatnego labu jak Sanco czy Nifty.

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    genetyka ok👍

7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU

preg.png
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    Mnie przekonuje głównie fakt, że Sanco to badanie, które wykonywane jest w laboratorium w Polsce, a w przypadku Nifty, próbki wysyłane są do Chin i tam są badane.
    Wiem, że to może durny powód, ale przy okazji chodzi też o to że wolę zapłacić te 2000 zł polskiej, a nie zagranicznej firmie.

Nifty już nie jest wysyłane do Chin tylko jest laboratorium w Europie. Z tego co kojarzę to w Chorwacji.
    I chciałam zrobić w sprawdzonym już laboratoium testDNA - wiele moich koleżanek z niego korzystało. Natomiast przemawia do mnie argument wspierania polskiej firmy, więc myślę że jest to dla mnie kwestia bardzo do rozważenia.

preg.png
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 17 września 2024, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2121 wrote:
    Nifty już nie jest wysyłane do Chin tylko jest laboratorium w Europie. Z tego co kojarzę to w Chorwacji.
    I chciałam zrobić w sprawdzonym już laboratoium testDNA - wiele moich koleżanek z niego korzystało. Natomiast przemawia do mnie argument wspierania polskiej firmy, więc myślę że jest to dla mnie kwestia bardzo do rozważenia.

Ok, dzięki za sprostowanie 🙂
    No to zawsze na plus, że badają w Europie.
    Jeszcze jeden plus Sanco, to że krócej się czeka na wynik, maks 5 dni, a Nifty chyba około 10 z tego co kojarzę.

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    genetyka ok👍

7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU

preg.png
  • Karolina 26 Znajoma

Wysłany: 17 września 2024, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Zrobiłam dzisiaj badania z krwi zlecone przez lekarza i mam podwyższoną ferrytynę. Norma do 204, a ja mam 239. Lekarz dodatkowo zlecił CMV IgG i wynik mam dodatni, a IgM ujemne. Czy któraś z Was tak miała? Czy to jest bardzo niebezpieczne? Jestem 10+2, w poniedziałek dopiero wizyta. :( czy mam się martwić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2024, 15:25

‹‹ 76 77 78 79 80 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ