X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe mamy 2025
Odpowiedz

Kwietniowe mamy 2025

Oceń ten wątek:
  • Magii Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2024, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adeline wrote:
    No ja miałam ostatnią wizytę 5.09 i teraz dopiero 01.10 więc stres na maksa. Pappa krew mam w pon/wt i wtedy USG prenatalne tydzień później. Stresuje mnie to już teraz, czy kto tak długo nie widział malucha?
    Też mam prenatalne 1.10 ;) ostatnie USG miałam 10 września.
    Ale nie martwię się co tam u maluszka, czekam sobie na kolejną wizytę.
    Niektóre moje znajome miały tak fatalnych lekarzy że miały tylko 3 USG w ciąży i urodziły.
    Trzeba trochę wyluzować. Co ma być to będzie ;)

Adeline, HolyFantasia, Martynka.98, Marcycha lubią tę wiadomość

preg.png
  • krakowianka Przyjaciółka

Wysłany: 19 września 2024, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Kobietki po prenatalnych wiecie już kto mieszka w brzuszku?

Ja miałam wczoraj i maluch był taki ruchliwy, że ciężko było zbadać 😅
    Raz pani doktor mówiła, że chłopiec, potem, że dziewczynka czyli dalej nic nie wiem😅

Mój lekarz prowadzący mówi, że on lubi po 16 tygodniu mówić bo wcześniej łatwo o pomyłkę.

USG wyszło mi dobrze ale muszę czekać tydzień na wyniki z krwi. Trochę się uspokoiłam. Zastanawiam się, czy jest duża szansa, że jak USG wyszło dobrze to pappa może wyjść źle mimo wszystko. Ech to czekanie... Trzeba mieć dużo cierpliwości w ciąży a ja nie mam 😁

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 19 września 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    Raz pani doktor mówiła, że chłopiec, potem, że dziewczynka czyli dalej nic nie wiem😅

Mój lekarz prowadzący mówi, że on lubi po 16 tygodniu mówić bo wcześniej łatwo o pomyłkę.

USG wyszło mi dobrze ale muszę czekać tydzień na wyniki z krwi. Trochę się uspokoiłam. Zastanawiam się, czy jest duża szansa, że jak USG wyszło dobrze to pappa może wyjść źle mimo wszystko. Ech to czekanie... Trzeba mieć dużo cierpliwości w ciąży a ja nie mam 😁
    Będzie dobrze !!. Ta przeziernosc karkowa, kość nosowa i wgl świadczą o ZD a jeśli u Ciebie to wyszło ok, to myślę że ryzyko będzie niskie a pozostałe 2 choroby są bardzo rzadkie więc motywuj się tym 😍

Emimalina, krakowianka, Martynka.98 lubią tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Adeline Ekspertka

Wysłany: 19 września 2024, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magii wrote:
    Też mam prenatalne 1.10 ;) ostatnie USG miałam 10 września.
    Ale nie martwię się co tam u maluszka, czekam sobie na kolejną wizytę.
    Niektóre moje znajome miały tak fatalnych lekarzy że miały tylko 3 USG w ciąży i urodziły.
    Trzeba trochę wyluzować. Co ma być to będzie ;)
    I to jest dobre podejście! 💚 będę traktować jako wzór !

Magii, Emimalina, Martynka.98, Marcycha lubią tę wiadomość

28.11.23r. - ⏸️
    14.12.23r. 0.39 cm szczęścia z bijącym ❤️
    11.01.24r. - 9tc/11 tc 💔
    ———————————————
    04.08.24r. ⏸️ 🌈
    13.08.24r. Pęcherzyk 0,9 cm z żółtkowym 1,7mm
    22.08.24r. Mamy 0,56 cm okruszka z 🩷
    05.09.24r. Nasze szczęście mierzy 1.81 cm 🧸
    1.10.24r. Badania prenatalne, bardzo niskie ryzyka, 6,1 cm 🫶 z USG 12t4d
    03.10.24r. Kolejna wizyta- p. Doktor podoba się nasza dzidzia 🥰
    30.10.24r. Jestem synkiem 🩵 mierze 12 cm. 17+0 tc. Wszystko w normie 🫶
    27.11.24r - 375 g 🫶
    04.12.24r. Badanie połówkowe - jestem zdrowy i ważę 467 g. 🩵
    20.12.24r. - 662g chłopaka 🩵
    21.01.25- wizyta

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 19 września 2024, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:

Spokojnie, myślę, że gdyby coś było na rzeczy, to właśnie coś by już na pewno na USG było nie tak.

Mnie w 12 tygodniu już bezbłędnie powiedzieli płeć w tamtych ciążach. Ale dzieciaki pokazały. No i lekarz z certyfikatem.
    Tutaj jestem ciekawa kto zamieszkuje 🤪

krakowianka lubi tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • LadyDaga Ekspertka

Wysłany: 19 września 2024, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pierwszej ciąży w 12 tygodniu dowiedziałam się, że będzie chłopak i teraz tez liczę, że dowiem się na prenatalnych 😁 Obyyyyy😁 Moja bratowa nie chciała znać płci i wytrzymała do końca, podziwiam ją bo mnie by ciekawość zżerała. Dopiero jak urodzila, dowiedziała się, że ma córkę 😊

Ona 35 l. On 37l.

Synek 04.2021 - 56cm 4030g

Starania o drugiego bobasa ❤️
    15.08.2024 ⏸️
    17.08 2024 - b-hcg 344,2
    19.08.2024 - b-hcg 937,7
    05.09.2024 - 0.68cm, mamy❤️
    15.10.2024 -🧬zdrowa Królewna 👧
    05.12.2024 -360g
    19.12.2024 - 491g
    02.01.2025 - 713g
    20.04.2025 ➡️🩷👧

preg.png
  • HolyFantasia Autorytet

Wysłany: 20 września 2024, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wy w którym dokładnie momencie robicie Pappę?
    U mnie ze względu na późną implantację ciąża jest młodsza w stosunku do daty transferu aż o 5 dni.

Jak pójdę na umówione spotkanie 14.10 to teoretycznie będzie 12+3 , ale wiek ciąży to będzie 11+5 i zastanawiam się czy to nie za wcześnie, czy nie przełożyć na kolejny tydzień tego badania.

♀️ '93 (31 lat)
    AMH 2.61
    wyniki w normie

♂️ '89 (35 lat)
    bardzo niska liczebność i koncentracja plemników
    genetyka ok👍

03.06.2024 - kwalifikacja do in vitro ICSI
    24.07 - start stymulacji (z torbielą czynnościową 18 mm)
    02.08 - punkcja 💉 pobrano 13 🥚, dojrzałych 12 🥚
    - wszystkie poszły do zapłodnienia 🤞
    zarodki 5 doba: ❄❄❄
    07.08 - transfer ET 4.1.1 🌺
    7 dpt - beta 3,4 mlU
    9 dpt - beta 13,6 mlU
    12 dpt - beta 54,4 mlU
    14 dpt - beta 161,7 mlU
    20 dpt - beta 1490 mlU
    26 dpt - beta 6631 mlU CRL 3.3 mm, jest ❤
    13+3 I USG prenatalne: CRL 6.3 cm ❤ ryzyka b. niskie, chłopiec 😊💙
    21+3 II USG prenatalne: 380g, wszystko w normie 🤗

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 września 2024, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do płci, dla mnie nie ma znaczenia w tej ciąży. Chcę urodzić zdrowie, żywe dziecko.
    Jeżeli miałabym się kierować matczyną intuicją to obstawiam córeczkę, ale pewnie będzie chłopak 😁

LadyDaga lubi tę wiadomość

• A_Agnieszka Ekspertka

Wysłany: 20 września 2024, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:
    U mnie ze względu na późną implantację ciąża jest młodsza w stosunku do daty transferu aż o 5 dni.

Jak pójdę na umówione spotkanie 14.10 to teoretycznie będzie 12+3 , ale wiek ciąży to będzie 11+5 i zastanawiam się czy to nie za wcześnie, czy nie przełożyć na kolejny tydzień tego badania.

Ja miałam pobieraną krew wczoraj (12+2/12+3), a USG będę miała w poniedziałek (12+6/13).

Nie wiem, którą datą się kierować - czy tą z OM, czy tą z USG ;)

HolyFantasia lubi tę wiadomość

preg.png
  • Hania1990 Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2024, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HolyFantasia wrote:

Też jestem po transferze i u mnie wychodzą 2 dni różnicy, ale lekarka mówi że do tygodnia jest okej, więc liczy po ostatniej miesiaczce (miałam transfer na naturalnym cyklu) :) w poniedziałek mam prenatalne, to będzie niby 12+0, ale równie dobrze może być 11+5 🫣

• Kasiula09 Autorytet

Wysłany: 20 września 2024, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ja wczoraj miałam prentalne na NFZ ale wyszłam tak zniesmaczona że szok wizyta trwała nie wiem czy 10 minut, lekarz tak wszystko szybko robił i omawiał że ja nie nadąrzałam z informacjami i zastanawiam się czy kolejne nie zrobić już prywatnie u swojego lekarza bo on jest bardzo dokładny, nigdzie się nie śpieszy. Póki co powiedział że z usg wychodzi wszystko dobrze i nie ma się do czego przyczepić a to jest najważniejsze w tym wszystkim. Krew oddana, do dwóch tygodni powinien być wynik. Płci oczywiście też mi nie powiedział. Termin pokrywa się ten co mam z OM na 30.03.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 września 2024, 08:36

preg.png
  • Asia2121 Autorytet

Wysłany: 20 września 2024, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hania1990 wrote:
    Też jestem po transferze i u mnie wychodzą 2 dni różnicy, ale lekarka mówi że do tygodnia jest okej, więc liczy po ostatniej miesiaczce (miałam transfer na naturalnym cyklu) :) w poniedziałek mam prenatalne, to będzie niby 12+0, ale równie dobrze może być 11+5 🫣

Kurcze a ja myślałam, że jak na pierwszym USG wyjdzie ciąża starsza/młodsza to, że to jest nowy obowiązujący wiek i nim się trzeba kierować. Mi wyszła ciąża 3 dni starsza i sobie już na wszystkich aplikacjach pozmieniałam i teraz nie wiem czy powinnam wrócić do daty z OM? :) Wy u siebie zmieniałyście? Pewnie taki najbardziej wiążący termin to wyjdzie dopiero na prenatalnych?

preg.png
  • Hania1990 Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2024, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2121 wrote:
    Kurcze a ja myślałam, że jak na pierwszym USG wyjdzie ciąża starsza/młodsza to, że to jest nowy obowiązujący wiek i nim się trzeba kierować. Mi wyszła ciąża 3 dni starsza i sobie już na wszystkich aplikacjach pozmieniałam i teraz nie wiem czy powinnam wrócić do daty z OM? :) Wy u siebie zmieniałyście? Pewnie taki najbardziej wiążący termin to wyjdzie dopiero na prenatalnych?

Ponoć najpewniejszy wiek ciąży i data porodu to te z prenatalnych, ale specjalistka nie jestem 😂

Asia2121, Daisy___ lubią tę wiadomość

• krakowianka Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2024, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patutka wrote:
    Spokojnie, myślę, że gdyby coś było na rzeczy, to właśnie coś by już na pewno na USG było nie tak.

Mnie w 12 tygodniu już bezbłędnie powiedzieli płeć w tamtych ciążach. Ale dzieciaki pokazały. No i lekarz z certyfikatem.
    Tutaj jestem ciekawa kto zamieszkuje 🤪

To szkoda, że u mnie nie udało się dowiedzieć kto tam u mnie mieszka, ciekawość mnie zżera 🤪 O ile w pierwszej ciąży było mi to zupełnie obojętne, tak teraz w drugiej ciąży w głębi serca marzę o dziewczynce bo zawsze chciałam mieć parkę 😁 Ale oczywiście jak będzie drugi chłopiec to też super, byle wszystko było dobrze z dzieckiem 😊

preg.png
  • Binia Przyjaciółka

Wysłany: 20 września 2024, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia2121 wrote:

najbardziej wiążący to ten który masz wpisany w kartę ciąży - bo potem na ktg i jak będziesz rodzic to ci to spisują z karty ciąży, nie pytają który tydzień i dzień 🤗 ja miałam dzidzie starsza o kilka dni ale nigdy nikomu się nie chciało tego zmienić mi w karcie, więc jak urodziłam to wpisali mi 36+1 zamiast 37+0 i mam wcześniaka i więcej szczepień darmowych 🫣😂
    niby kilka dni a robi roznice

Asia2121 lubi tę wiadomość

👧 11.2023

preg.png
  • anka013 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2024, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiula09 wrote:
    Cześć dziewczyny ja wczoraj miałam prentalne na NFZ ale wyszłam tak zniesmaczona że szok wizyta trwała nie wiem czy 10 minut, lekarz tak wszystko szybko robił i omawiał że ja nie nadąrzałam z informacjami i zastanawiam się czy kolejne nie zrobić już prywatnie u swojego lekarza bo on jest bardzo dokładny, nigdzie się nie śpieszy. Póki co powiedział że z usg wychodzi wszystko dobrze i nie ma się do czego przyczepić a to jest najważniejsze w tym wszystkim. Krew oddana, do dwóch tygodni powinien być wynik. Płci oczywiście też mi nie powiedział. Termin pokrywa się ten co mam z OM na 30.03.
    Ja też miałam prenatalne wczoraj. I chyba byliśmy u jednego lekarza 🫣 wizyta na szybko, sprawdził tylko to, co musiał. Jedyne, co wydusił z siebie to, że wygląda wszystko dobrze. I tętno jest podwyższone, do obserwacji. O płeć zapytałam, to powiedział, że za wcześnie. Dwa lata temu byłam w tej samej klinice ale u innej pani doktor, to trzymała mnie 40 minut. Wszystko zbadała - mózg, kręgosłup, wszystkie kości policzyła, nawet paluszki, płeć, wszystkie przepływy, serduszko.. a ten buc tylko to, co musiał i powierzchownie.. Niby jestem umówiona na połówkowe, ale nie wiem czy nie pójdę prywatnie... Szkoda mojego czasu. W dodatku zero jakiejkolwiek rozmowy. Stwierdził, że ryzyka są niskie i tyle.

Ale w sumie od początku już mnie wkurzył. FHR wyszło 174 ud/min. Myślicie, że powinnam się martwić?

preg.png
  • anka013 Koleżanka

Wysłany: 20 września 2024, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Binia wrote:
    najbardziej wiążący to ten który masz wpisany w kartę ciąży - bo potem na ktg i jak będziesz rodzic to ci to spisują z karty ciąży, nie pytają który tydzień i dzień 🤗 ja miałam dzidzie starsza o kilka dni ale nigdy nikomu się nie chciało tego zmienić mi w karcie, więc jak urodziłam to wpisali mi 36+1 zamiast 37+0 i mam wcześniaka i więcej szczepień darmowych 🫣😂
    niby kilka dni a robi roznice
    Z tego, co gdzieś czytałam, to jeśli między USG a OM jest rozbieżność powyżej 7 dni, to wtedy bierze się termin z USG. A jeśli nie,to zostawia się z OM. Chyba, że ktoś ma tak nieregularne cykle, że z OM ciężko wyznaczyć..

LadyDaga, Binia lubią tę wiadomość

preg.png
  • Patutka Autorytet

Wysłany: 20 września 2024, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krakowianka wrote:
    To szkoda, że u mnie nie udało się dowiedzieć kto tam u mnie mieszka, ciekawość mnie zżera 🤪 O ile w pierwszej ciąży było mi to zupełnie obojętne, tak teraz w drugiej ciąży w głębi serca marzę o dziewczynce bo zawsze chciałam mieć parkę 😁 Ale oczywiście jak będzie drugi chłopiec to też super, byle wszystko było dobrze z dzieckiem 😊
    A kiedy masz teraz USG?
    Ja dzisiaj miałam rutynową wizytę, jestem na minusie 4 kg 🤪
    No i podejrzałam młodego człowieka, ma już całe 5,4 cm 🤩

Ale USG tak słabej jakości w gabinecie, że nawet nie spytałam, A niby 11+4 ale coś nadrabia ten maluch, bo wyszedł rozmiarowo większy, niż termin pierwszego USG, ale dalej jest mniejszy niż om.
    Tak czy siak w przyszłym tygodniu w urodziny mojego syna 25 września mamy USG pierwszego trymestru 😁

HolyFantasia wrote:

Mnie zawsze lekarze mówili że najlepiej to tak na koniec 12 tygodnia. Ze względów że dziecko wtedy jest takie jakby idealne. Moja ginekolog unika tych testów 13 tygodniu.
    Ale wiadomo każdy lekarz ma swoje.

HolyFantasia lubi tę wiadomość

2016 🩷

2020 🩵

Kwiecień 2025- kim jesteś kropeczko? ♥️
  • (:Ania:) Ekspertka

Wysłany: 20 września 2024, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam.tylko 1 usg na razie, w 7 tygodniu a kolejne będzie dopiero prenatalne w 12 +3 i ostatnie w 22 tygodniu. Pójdę jeszcze pewnie z raz w 3 trymestrze i koniec🙃

preg.png
  • Sisska Autorytet

Wysłany: 20 września 2024, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, wszystko jest dobrze 🥰
    Glukoza na czczo wyszła mi dobrze, i lekarz chciał mi odpuścić krzywą ale poprosiłam o skierowanie bo mówię, że mierze w domu cukier i jest różnie.

0230937b2e658.jpghttps://zapodaj.net/plik-Twu0Y6ncRo

8157fac2d36bd.jpghttps://zapodaj.net/plik-dLnwhKYztV

HolyFantasia, anka013, Asia2121, Stela, A_Agnieszka, Paflina, Koko90, Emimalina, Binia, (:Ania:), bajkowadama lubią tę wiadomość

12.2021🧒💙🥰
    04.2024 💔8tc👼💙
    10.2024 💔15tc 👼🩷

🥰 Wymarzony 🥰
    age.png
‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ