🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja od siebie powiem, że na razie poza ciuszkami raz na jakiś czas nic nie kupuję. Planuję sobie oczywiście co mi się podoba i o czym myślę, ale jeszcze nie kupuję. Żeby nie było takiego szoku kosztowego w jednym momencie to uznałam, że co miesiąc będziemy odkładać sobie konkretną kwotę pieniędzy na wyprawkę dla dziecka i potem po prostu z tych pieniędzy będziemy brać, jak będziemy coś kupować.asiaaa091 wrote:Czesc dziewczyny, przenosze sie do Was z innego wątku. Podczytuje od jakiegoś czasu.
U mnie aktyalnie 18+5, zasnatawiam sie czy zaczynacie juz robic jakies zakupy, wozek, lozeczko itp, kiedy najlepiej zaczac kompletować wyprawke?
Jeszcze troche sie gubie w tym wszystkim🫣
Kropka_93, Uda się lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
łożysko częściowo przodujące

-
Hej. Czy tylko ja ostatnio cierpię na bezsenność w nocy, za to rano, gdy dzwoni budzik to normalnie dźwigiem mnie nie ruszysz.
Co do porodu i sal indywidualnych, to nie wiem jak po remoncie oddziału, ale jak rodziłam 8 lat temu to była.jedynie sala do porodu rodzinna, chociaż wtedy akcja była tak szybka, że nawet nie było gadki o sali, zaś z pierworodnym sala rodzinna była super, gorzej już po przejściu na salę ogólną gdzie leżałam z 2 dziewczynami. Jedna nie miała przy sobie dziecka, po CC walczyła z laktatorem i ten dźwięk rył mózg 🤯 dosłownie u drugiej wieczne odwiedziny i dla mnie osobiście był to dramat. Miałam nawał pokarmu, Tymek był ze mną, ale nie potrafiłam go prawidłowo przystawić, poza tym najzwyczajniej w świecie krępowałam się nawet próbować go przystawić, gdy ktoś obcy ślęczał obok łóżka. Sala ciasna jak na 3 osoby. Masakra. Teraz wiem, że sale są 2 osobowe z własną łazienką. Więc duży plus, a i ja przez pięć lat pracy z pasażerami w komunikacji miejskiej na język nie choruję i teraz bym po prostu wyprosiła z sali, babki ciotki i stryjeczne siostry dziadka babki męża 😅
Wyprawkę zdecydowanie po nowym roku. Wózek jak dostanę 13tkę. Aczkolwiek wózki oglądam codziennie i powiem wam, że już sama nie wiem czego chcę 🤭
-
Hej, ja dzisiaj w nocy zaliczyłam atak paniki
już dawno nic nie było a dzisiaj zaś. Muszę jeszcze jakoś wytrzymać do wizyty u psychiatry do 8 grudnia potem mam nadzieję, że uda się zdziałać coś aby do końca ciąży już było spokojniej trochę, bo nie chciałabym dziecku szkodzić, a tylko on jeden jest narażony z całej mojej czwórki na takie kwiatki 
Zapomniałam w ogóle chyba wczoraj pisać, bo zastanawiałam się ostatnio na jakiej ścianie mam łożysko przednia czy tylna, a na prenatalnych lekarz mi tego nie powiedział nie napisał, wczoraj lekarz powiedział, że na ścianie bocznej 😅 -
siesiepy wrote:Ja od siebie powiem, że na razie poza ciuszkami raz na jakiś czas nic nie kupuję. Planuję sobie oczywiście co mi się podoba i o czym myślę, ale jeszcze nie kupuję. Żeby nie było takiego szoku kosztowego w jednym momencie to uznałam, że co miesiąc będziemy odkładać sobie konkretną kwotę pieniędzy na wyprawkę dla dziecka i potem po prostu z tych pieniędzy będziemy brać, jak będziemy coś kupować.
Zrobiłam to samo 😅odkąd się dowiedziałam o ciąży założyłam sobie fundusz dzieciowy i co miesiąc odkładam, żeby później nie bolało 😅 w każdej ciąży tak robiliśmy i mimo sporych wydatków nie odczuliśmy tak tego jakby nagle z wypłaty znikały większe kwoty.
siesiepy lubi tę wiadomość
-
Co do wyprawki to też chyba dopiero po nowym roku się tym zajmę. U nas teraz na pierwszym planie remont u dziewczyn w pokoju i muszę w ogóle zrobić miejsce na nowe dziecię
mam niby tyle czasu wolnego, a zupełnie tego nie widzę, ciągle coś 🙈 wieczorem to mi się już nic nie chce, jedynie zmuszam się żeby coś się porozciagać. Czy któraś z was nosi rajstopy uciskowe dla ochrony żył i może coś polecić?
-
O tak, fundusz dzieciowy bardzo polecam. W pierwszej ciąży też odkładaliśmy co miesiąc kasę na wyprawkę i później wszystko na spokojnie kupiliśmy ☺️
Teraz niewiele co będę musiała dokupić tak naprawdę. Kilka bodziaków, otulacz do fotelika (poprzedni miałam pożyczony), kilka pieluch muślinowych i marzy mi się mobilna kołyska na kółkach, taka zachcianka przy drugim dziecku 🤪
Idawoll piękny brzuszek 😍
Mi wczoraj na wieczór brzuch tak wywaliło, że autentycznie już mi zaczął przeszkadzać 🤣 dziś rano już jest lepiej, haha
Idawoll lubi tę wiadomość
-
Przytulam Cię mocno 💕🙏🏻 Dziś będzie lepszy dzień i przesyłam dużo spokoju 💪🏻sallvie wrote:Hej, ja dzisiaj w nocy zaliczyłam atak paniki
już dawno nic nie było a dzisiaj zaś. Muszę jeszcze jakoś wytrzymać do wizyty u psychiatry do 8 grudnia potem mam nadzieję, że uda się zdziałać coś aby do końca ciąży już było spokojniej trochę, bo nie chciałabym dziecku szkodzić, a tylko on jeden jest narażony z całej mojej czwórki na takie kwiatki 
Zapomniałam w ogóle chyba wczoraj pisać, bo zastanawiałam się ostatnio na jakiej ścianie mam łożysko przednia czy tylna, a na prenatalnych lekarz mi tego nie powiedział nie napisał, wczoraj lekarz powiedział, że na ścianie bocznej 😅
sallvie lubi tę wiadomość
🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼
⏸️ 08.2025 Test pozytywny
🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 💗
🦋 1.10 Żeluś Haribo 2.22cm i 💗 172
🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻💗
🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie

-
Piękny brzuszek, super figurka i jako naczelna fanka- piękne włosy 🤗😍Idawoll wrote:Hejo! Gratuluję udanych wizyt (szczególnie sallvie - po tamtej niefajnej sytuacji, że tym razem udało się trafić lepiej). 🥰
Jutro rano zaktualizuję listę, zgodnie z prośbami. Dziś już padam na twarz, bo mieliśmy szalony dzień, wydreptałam 14 tysięcy kroków… 💪
(ale za to udało się sprzedać auto!).
Co do wyprawki, to dopiero po nowym roku mam zamiar się za to zabrać na poważnie. Obecnie robię sobie jakieś rozeznanie, zapisuję w notatkach listy, pomysły, linki itp.
Ale skusiłam się na poduszkę poofi, bo jakość mojego snu jest tak dramatyczna, że nie da się opisać. Pokrowiec właśnie się pierze, jak zdąży wyschnąć, to jeszcze dziś w nocy będę ją testować.
No i machnęłam dziś foto brzuszka. Porównałam je ze zdjęciem z tego samego etapu z pierwszej ciąży - no to różnica jest spora, co najmniej jakbym teraz była miesiąc do przodu 😅🙆🏼♀️
🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼
⏸️ 08.2025 Test pozytywny
🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 💗
🦋 1.10 Żeluś Haribo 2.22cm i 💗 172
🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻💗
🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie

-
Dzisiaj w apce zobaczyłam, że dziecko jest wielkości świnki morskiej! jakoś mnie to uderzyło, że już jest taka duża

Co do wyprawki - na razie zbieram pojedyncze ubranka, a wózek planuję kupić używany lub powystawowy model, więc sprawdzam codziennie platformy czy coś się nie pojawiło w okolicy
modele mniej więcej wybrałam, więc jak się pojawi jakaś fajna oferta to pewnie się skusimy 
Gdzieś tam również zaczęłam obczajać temat fotelika, także też sprawdzam oferty i zapisuję różne linki
ja brzuszek mam mały, w swoje spodnie sprzed ciąży się nie dopinam, ale słyszę raczej, że nic nie widać. Na takie brzuszki jak niektóre z was, to chyba jeszcze poczekam
Hermiona5 lubi tę wiadomość
-
Tosik712 wrote:Hej. Czy tylko ja ostatnio cierpię na bezsenność w nocy, za to rano, gdy dzwoni budzik to normalnie dźwigiem mnie nie ruszysz.
Co do porodu i sal indywidualnych, to nie wiem jak po remoncie oddziału, ale jak rodziłam 8 lat temu to była.jedynie sala do porodu rodzinna, chociaż wtedy akcja była tak szybka, że nawet nie było gadki o sali, zaś z pierworodnym sala rodzinna była super, gorzej już po przejściu na salę ogólną gdzie leżałam z 2 dziewczynami. Jedna nie miała przy sobie dziecka, po CC walczyła z laktatorem i ten dźwięk rył mózg 🤯 dosłownie u drugiej wieczne odwiedziny i dla mnie osobiście był to dramat. Miałam nawał pokarmu, Tymek był ze mną, ale nie potrafiłam go prawidłowo przystawić, poza tym najzwyczajniej w świecie krępowałam się nawet próbować go przystawić, gdy ktoś obcy ślęczał obok łóżka. Sala ciasna jak na 3 osoby. Masakra. Teraz wiem, że sale są 2 osobowe z własną łazienką. Więc duży plus, a i ja przez pięć lat pracy z pasażerami w komunikacji miejskiej na język nie choruję i teraz bym po prostu wyprosiła z sali, babki ciotki i stryjeczne siostry dziadka babki męża 😅
Wyprawkę zdecydowanie po nowym roku. Wózek jak dostanę 13tkę. Aczkolwiek wózki oglądam codziennie i powiem wam, że już sama nie wiem czego chcę 🤭
o boże wiec to taki czas że bezsenność wchodzi.. u mnie tak samo. budze sie na pierwsze nocne siku koło 00:00 i czasem do 4:00 oglądam seriale bo nie idzie spać. a w dzień..zombi.
czytałam ostatnio że lekkie ćwiczenia wieczorem moga poprawić sen - dzisiaj spróbuję👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe
20.11.2025 wizyta

-
Idawoll piękny brzusio 😍
Dziewczyny jak u Was waga? Ja się aktualnie czuję taka duża 🙈
-
Krolik u mnie 3kg na plusie, ale odkąd apetyt wrócił to się nie ograniczam 😅 w pierwszej ciąży przytyłam tylko 9kg i tydzień po cięciu nie było widać już brzucha, tak szybko się skurczyła macica spowrotem.
Byłam na wizycie w luxmed. Lekarz stwierdził, że z kupowaniem ubranek lepiej poczekać do połówkowych, ale bardzo by się zdziwił, gdyby nasza Tosia okazała się jednak Antosiem. Także typy są 90% na dziewczynkę 🥳
Bardzo się cieszę, w duchu nastawiałam się na drugą dziewczynkę ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:09
Idawoll, krolik, Pawix20, Pomarańczowa, kasia97, Uda się, Truskawkowykompot, lady_89, Pati31, Dorkaa87 lubią tę wiadomość
-
ja ok 3,5-4kg na plusie zależy od dnia poprzedniego, co tam wcinałam...ale ogólnie to mam gastro
i chyba jakies 70% z tego to poszło w cycki, zaraz muszę szukać jakichś większych staników, bo jestem na granicy już xD
-
asiaaa091 wrote:Czesc dziewczyny, przenosze sie do Was z innego wątku. Podczytuje od jakiegoś czasu.
U mnie aktyalnie 18+5, zasnatawiam sie czy zaczynacie juz robic jakies zakupy, wozek, lozeczko itp, kiedy najlepiej zaczac kompletować wyprawke?
Jeszcze troche sie gubie w tym wszystkim🫣
Czy chcesz dopisać się na listę z terminami? Powiedz nam coś więcej o sobie - pierwsza ciąża?
Widzę, że jesteśmy dokładnie na tym samym etapie
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. (16+5) 198 g chłopaczka 💙
28.11. (20+6)
03.12. (21+4) Połówkowe 🩺
_
_ -
U mnie wyprawka prawie gotowa 😂 wózek i fotelik kupiliśmy na targach o których wspominałam,a pozostałe rzeczy siedzę i zamawiam na allegro. Wczoraj przyszedł mi baldachim do łóżeczka (łóżeczko mam w koszyku na allegro, mąż mówi żebym jeszcze nie zamawiała,bo zagracę całe mieszkanie kartonami) Dzisiaj czekam na chustę do noszenia dziecka,a takie rzeczy jak butelki,smoczki,laktator, podkłady poporodowe,wkładki laktacyjne itp,zamawialam wcześniej stopniowo,aby później na ostatni miesiąc nasz portfel,aż tak tego nie odczuł. Ubranek tylko trochę kupiłam,bo mam dostać od szwagierki i bratowej,więc z tym się hamuje.
Wczoraj zapisałam się do szkoły rodzenia, za tydzień mogę zacząć chodzić na zajęcia.
Idawoll,piękny brzusio 😍
Tosik, a wiesz w którym szpitalu planujesz rodzić? Usk czy Śniadecja? Ja od początku myślałam o Usk,a teraz mam dylemat
-
Haha no mi w biust też bardzo poszło. Z miseczki B mam już D 😂 ale tak mam w każdej ciąży, a potem przy kp będzie E 🙈 to jedyny czas kiedy mam piersi, później to z lupą szukać 😂
Hermiona też mi się szybciorem brzuch obkurcza, płaski jest od razu, ale wszędzie dookoła tłuszcz zostaje 😅
-
Idawoll wrote:Czy chcesz dopisać się na listę z terminami? Powiedz nam coś więcej o sobie - pierwsza ciąża?
Widzę, że jesteśmy dokładnie na tym samym etapie
Hej, mogę się dopisać🤩 📆 termin na 11.04, aktualnie 18+6, będzie chłopiec. 🩵
Ciąża pierwsza, wyczekana i wywalczona latami niepowodzeń i procedur IVF.
Czasami jeszcze do mnie nie dociera, ze jestem w ciąży i zapominam o tym.
Brzuch się powiększa ale nie jest jeszcze jakoś szczególnie mocno widoczny, co też mocno analizuje 🫣
Wszystkie badania i dotychczasowe wizyty nie wykazały żadnych nieprawidłowości poza nisko umiejscowionym łożyskiem, podobno jeszcze normalne.
Idawoll, Kobea, Laura , goska318, lady_89, Angellka, Dorkaa87 lubią tę wiadomość
2018 r. Start starań
PCOS, Niedoczynność tarczycy
2019 r. HSG i Laparoskopia
2020 r. decyzja o IVF
01.2021 r. Pierwsza procedura ❄️❄️❄️❄️
3 transfery ❌❌❌
07.2021 r. Druga procedura ❄️❄️❄️
11. 2021 r. transfer ❌
2022-2024 poszerzona diagnostyka, w tym histeroskopia i leczone zapalenie endometrium.
2025 r. Powrót do kliniki
3.02.2025 r. transfer ❄️❄️
10 dpt beta 12,2
14 dpt beta 3,9 ❌
Przygotowanie do 3 procedury
06.03- punkcja pobranych 28 komórek, brak prawidłowego zapłodnienia
marzec-maj antykoncepcja
15.05 punkcja mamy ❄️❄️❄️
09.06 transfer ❄️ 5.1.1
9 dpt 97.9
11 dpt 126,9
14 dpt 78,4
21.07 transfer ❄️ 3BB
10 dpt 35,9
12 dpt 117,6
14 dpt 439,3
16 dpt 1306,3
21 dpt USG pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
35 dpt USG serduszkowe -
U mnie waga to już +8 kg i rośnie niemal identycznie jak w pierwszej ciąży (wtedy do porodu miałam +20kg i mega szybko spadło). Ale od kiedy młoda zażyczyła sobie, żeby do żłobka wozić ją wózkiem i robię codziennie minimum 10 tysięcy kroków, to tempo wzrostu zwolniło.
sallvie bardzo współczuję takich doświadczeń. Mam nadzieję, że lekarz Ci pomoże.
Angellka jeśli chodzi o suwaczek, to wystarczy, że klikniesz w jakikolwiek z naszych i przeniesie Cię do strony, gdzie stworzysz nowy. Potem przeklejasz go do stopki. A co do połówkowych - mnie umówili, gdy będę 21+4. Początkowo chcieli 22+3, ale młody trochę jest do przodu, to zmienili.
Kobea pisałaś o bajkach, że u Was zero - to u nas podobnie to wyglądało. Do 2 urodzin nie oglądała w ogóle, a potem był czas, że trochę chorowała, a ja walczyłam z mdłościami i miała pozwolone. Strasznie szybko się przyzwyczaiła i ledwo do domu weszła, to ciach na kanapę i wojna o bajki. Pomógł argument, że "myszki przegryzły kable" i telewizor nie działa. My oczywiście tez nie oglądamy przy niej tv. i po jakimś czasie młoda załapała, że można żyć bez bajek. Czasem ogląda je u babci, ale od kiedy u nas ich nie ma, to tam tez nie jest nimi aż tak zainteresowana.
A na jakie wózki się zdecydowałyście lub jakie macie np. po starszakach? Te z Was, które nie kupiły, macie już coś na oku konkretnego? Chętnie poczytam, bo sama się zastanawiam, co zrobić.
Mam spacerówkę po córce (a w komplecie dwie budki - różową i granatową) i mogę do stelaża dokupić gondolę. Wózek do cybex talos s lux (ten starszy model). I jako spacerówka jest super - dobrze amortyzowany, rozkłada się na płasko, ma ogromną budę, więc czy słońce czy wiatr to dziecko zasłonięte.
Ale znalazłam też na jakiejś grupie polecajkę wózka Navington Caravel (ma wielkie koła - wygląda jak retro wózek) - wczoraj go nawet oglądałam u jednej babki u mnie w mieście - i ten też ma genialną amortyzację (jest na wahaczach, więc dodatkowo działa nieco jak kołyska). Waga i wielkość wózka nie są dla mnie priorytetem, bo bagażnik teraz mamy ogromny, a w bloku jest winda. Natomiast amortyzacja to najważniejszy element - często spacerowałam po lesie, polach, nierównościach itp.
Jedynie co mnie zastanawia, to kwestia wentylacji gondoli. Bo w obu jest ona raczej "poprawna", a dzieć będzie z niej jednak korzystał latem - pytanie tylko jakie to lato będzie, bo jeśli takie, jak tegoroczne, to no problem. #dylematymatkiWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:35
Angellka lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
2025
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
28.11. (20+6)
_
_ -
Gratuluję, że w końcu doczekaliście się swojego cuduasiaaa091 wrote:Hej, mogę się dopisać🤩 📆 termin na 11.04, aktualnie 18+6, będzie chłopiec. 🩵
Ciąża pierwsza, wyczekana i wywalczona latami niepowodzeń i procedur IVF.
Czasami jeszcze do mnie nie dociera, ze jestem w ciąży i zapominam o tym.
Brzuch się powiększa ale nie jest jeszcze jakoś szczególnie mocno widoczny, co też mocno analizuje 🫣
Wszystkie badania i dotychczasowe wizyty nie wykazały żadnych nieprawidłowości poza nisko umiejscowionym łożyskiem, podobno jeszcze normalne.
Też mam nisko łożysko, na razie to jest okej.
asiaaa091 lubi tę wiadomość
2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
2025
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
28.11. (20+6)
_
_ -
U mnie 5kg na plusie
było może z 2kg długi czas, a ostatnio taki szok. No niestety ja szybko łapie kg. Do tego dochodzi późna kolacja - mała, bo mała, ale jednak tego wcześniej nie było, a teraz musze coś zjeść inaczej mi cukier rano wywala. Poszło głównie w biust i uda. Zatrzymuje też sporo wody. No ciężko mi się z tym pogodzić, ale liczę, że uda się zrzucić te kg po ciąży.
Z wyprawki mam nadzieję, że większość tych drogich rzeczy będzie po córce. Wózek, fotelik itd. Ubranka będę przeglądać styczeń/luty. Też mam nadzieję, że wybiorę coś dla chłopca, a resztę dokupię. To będzie pierwszy osobnik męski na 6 dziewczynek od strony męża i drugi chłopczyk w mojej stronie też na 6 wnucząt, więc raczej przeważają różowe ubranka
Co do bezsennosci, to też nie śpię. Zwykle między 3-5. Potem zasypiam i rano nie mogę się dobudzić, całe szczęście córka spi zwykle do 9, więc możemy sobie pozwolić
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:43
03.2023 🩷
30.09.2025 prenatalne, chłopczyk?
💙
11.2025 dalej mały chłopczyk 🐻💙