🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
asiaaa091 wrote:Czesc dziewczyny, przenosze sie do Was z innego wątku. Podczytuje od jakiegoś czasu.
U mnie aktyalnie 18+5, zasnatawiam sie czy zaczynacie juz robic jakies zakupy, wozek, lozeczko itp, kiedy najlepiej zaczac kompletować wyprawke?
Jeszcze troche sie gubie w tym wszystkim🫣
My nie ale u nas po dwójce dzieciaków mamy aż nadmiar wszystkiego 😊 natomiast w pierwszej ciąży ja zaczęłam kompletować około 7 msc bo trochę nie chciałam zapeszać z racji moich doświadczeń i zdarzyłam że wszystkim
Starania od 05.2019
●IVF- listopad 2021- nieudana próba transferu 5 dniowego zarodka
●IVF- styczeń 2022 - udany transfer 5 dniowego zarodka
●IVF-wrzesien 2023- transfer 3 dniowego zarodka- nieudany
●IVF2-luty 2024-udany transfer 5 dniowego zarodka
Stan 3 - ❄️
●Naturalny cud- in progress
~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 39l.
🧔 37l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
❌ niedrożność jajowodów L i P
✔ AHM 4.0 -
Krolik- U mnie podejrzanie mało tyje, ale też nie mam dużego apetytu , od początku ciąży może z 1,5 kg.
Tyle że z młodszym codziennie robię mega długie spacery więc łażę dużo a z corka po przedszkolu zabawa więc taka siłownia i kardio jednoczesnie 🤣
Muszę sie jakoś zmuszać do mięsa bo żelazo leci ale wogole nie mam na nie ochoty jedyna przystępna forma to burgery
Idawoll - co do wózka mamy taki właśnie leśny wózek z dobra amortyzacja ale to jest czołg 🤣 bo naprawdę dobrze się nim jeździ w trudnym terenie. Będzie nam służył już przy 3 maluchu bo go uwielbiam - ABC Design SALSA 4 AIR
Wogole poszłam wczoraj do lekarza bo nie czułam od 3 dni wcale ruchów i trafiłam na prawdziwego anioła.
Taki randomowy lekarz znaleziony na znanym lekarzu a zrobił mi tak kompleksowe badania że sprawdził mi wszystkie parametry jak w usg II trymestru, jeszcze tak mi się nie zdarzyło aby lekarz który nie prowadzi ciąży tak się wczuł i tak mega profesjonalnie podszedł do tematu. Oczywiście wytłumaczył że pewnie wcześniej bardzo wyraźnie czułam bo dzidzia inaczej leżała a teraz akurat jest ułożona głową w dół więc ma dużo miejsca i nie kopie mnie w dół brzucha po prostu więc jestem spokojna już do prenatalnych bo wszystko wyszło mega dobrze więc myślę że tam nas nic nie zaskoczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:15
Idawoll, Hermiona5, Uda się, Ola 🦋, Tosik712, Dorkaa87 lubią tę wiadomość
Starania od 05.2019
Stan 3 - ❄️
~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 39l.
🧔 37l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
✔ AHM 4.0 -
Ja mam praktycznie wszystko po starszym, dodatkowo też z kwietnia także ciuchy będą pasować 🙂
Jedynie co chce dokupić to chuste elastyczna i ekspres do mleka ale to dopiero jakby się nie udało karmić. Na pewno wpadną jeszcze jakieś drobne rzeczy dla przyjemności 🙂
Mój sen był dużo gorszy w pierwszym trymestrze, wtedy miałam bezsenność w nocy ale teraz juz wróciło do normy ☺️
Mi idzie strasznie w piersi... Skóra się rozciągnęła i nie wróciły już do tego samego wyglądu. Muszę cały czas nosic miękki stanik nawet w nocy bo nie da się inaczej. -
u mnie tak jak wcześniej pisałam +3 kg, mam nadzieję że to tempo wzrostu utrzyma się aż do porodu 🙈 nie chciałabym dużo przytyć ale kto wie jak będzie, jeszcze połowa przed nami
edit. myślę że na plus dziala u mnie chodzenie do pracy + dużo spacerów. jak bobas i zdrowie pozwoli to chciałabym pracować do połowy lutego
a co do wyprawki - my nie kupiliśmy jeszcze nic. będąc w polsce chcemy kupić wózek i fotelik do auta plus zacząć urządzać w polsce pokoik dla malucha. na razie przeglądam polecajki, dużo też zapisuje informacji z forum i tworzę "listy" co nam będzie potrzebne
pojawił się też wątek porodu w krakowskich szpitalach - ja też się zastanawiam nad Ujastkiem i pokojem prywatnym, ale ostatnio czytałam też wiele dobrego o Rydygierze i szpitalu w Bochnii. także będę musiała się nad tym pochylić i w końcu coś wybrać 😊Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:36
Uda się lubi tę wiadomość
👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙
12.11 badania połówkowe nl, 250 g zdrowego chłopca 💙
25.11 badania połówkowe w pl ⌛️
🙎♂️ 31

-
Pomarańczowa wrote:A może ktoś polecić jakąś chustę do noszenia? Przy córce nie korzystałam, nie lubiła wózka, to jak kolejne się trafi podobne to myślałam, że może chusta bym nam ułatwiła

Ja zamówiłam z Pulp, kierowałam się opiniami ,a czy nam się sprawdzi to się okaże -
Pomarańczowa wrote:A może ktoś polecić jakąś chustę do noszenia? Przy córce nie korzystałam, nie lubiła wózka, to jak kolejne się trafi podobne to myślałam, że może chusta bym nam ułatwiła

Ja mam EverySlings w splocie serduszkowym, dokładnie tą:
https://24hugs.pl/produkt/everyslings-babyheart-proudberry-dluga-chusta-tkana/?srsltid=AfmBOoqyX-TJJv3ux556srlmeakaMJ_3XRUy5VaRtQLhsr2FQDx0q7oyh3Y
Wiąże się ją cudownie ❤️ wcześniej miałam w tym klasycznym splocie skośno-krzyżykowym czy jakoś tak i jako początkująca w temacie zupełnie sobie z nią nie radziłam. Puściłam ją na Vinted, dodałam się do grupy na fb o chustonoszeniu i tam natrafiłam na mój ideał ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:08
Tosik712 lubi tę wiadomość
-
krolik wrote:Idawoll piękny brzusio 😍
Dziewczyny jak u Was waga? Ja się aktualnie czuję taka duża 🙈
ja plus 5 jak dotad. też są dni że czuje się jak Obeliks hahahah👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe
20.11.2025 wizyta

-
U nas też wszystkiego w bród po dzieciach. Ale jakieś nowe body do szpitala i do lekarza kupię i prześcieradła do łóżeczka bo córa zajechała 😆Laura wrote:My nie ale u nas po dwójce dzieciaków mamy aż nadmiar wszystkiego 😊 natomiast w pierwszej ciąży ja zaczęłam kompletować około 7 msc bo trochę nie chciałam zapeszać z racji moich doświadczeń i zdarzyłam że wszystkim

A przy pierwszym dziecku to też jakoś zaczęłam kompletować w 7-8mscu. -
Cześć. Ja jeszcze nic nie kupiłam z wyprawki. Za to ćwiczę ci dwa dni leciutko siłowo. Planuje zakupić dostęp do platformy Izabelli Dembińskiej, włączyć jogę dla ciężarnych i wybrać się na szkołę rodzenia. Będę miała trochę czasu bo od dziś wzięłam zwolnienie lekarskie. Idawoll piękny brzuszek, nie widać tych dodatkowych kg. Chciałam też zaktualizować swoje wizyty- 1.12 mam badania prenatalne połówkowe, trochę wcześniej badanie echo serca płodu- 25.11.
Ale mam jedna zagwozdkę. Odbyłam dziś wizytę u lekarza prowadzącego. Wszystko w porządku chociaż zdziwiło mnie, że nie ocenił uderzeń serca (bo będzie Pani miała niedługo echo serca) i nie oszacował wagi dziecka ale zaskoczył mnie jedną kwestią: patrząc z profilu stwierdził, że wygląda mu na chłopca. Próbował spojrzeć jeszcze z innej perspektywy ale mu się nie udało. W 16 tc odbyliśmy wizytę u dobrego znajomego-ginekologa z super sprzętem- widział płeć żeńską. Pooglądał też bardzo dokładnie inne narządy- jakość ja na badaniach prenatalnych. Widział dziecko z każdego kąta i ułożenia. Przekazał nam milion zdjęć z tego badania. W NIFTy też wyszła w 11 tc dziewczynka. Skupiać się na temacie i analizować do badań połówkowych (1.12) czy całkiem odpuścić temat?
-

Chusty u nas się nie sprawdziły, ja nie ogarniałam wiązania a i dzieciaki nie były takie wymagające noszenia ale nosidło mam super tyle że już jak dziecko trzyma główkę więc na potemWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:11
Starania od 05.2019
Stan 3 - ❄️
~~~~~~~~~~~~~~~~~
👩 39l.
🧔 37l.
👼 02.2020 (10 tc)
👶 09.2022 - córeczka
👶 10.2024- synek
❌MTHFT-A1298C hetero
❌PAI-1 homo
✔ AHM 4.0 -
Limone wrote:Cześć. Ja jeszcze nic nie kupiłam z wyprawki. Za to ćwiczę ci dwa dni leciutko siłowo. Planuje zakupić dostęp do platformy Izabelli Dembińskiej, włączyć jogę dla ciężarnych i wybrać się na szkołę rodzenia. Będę miała trochę czasu bo od dziś wzięłam zwolnienie lekarskie. Idawoll piękny brzuszek, nie widać tych dodatkowych kg. Chciałam też zaktualizować swoje wizyty- 1.12 mam badania prenatalne połówkowe, trochę wcześniej badanie echo serca płodu- 25.11.
Ale mam jedna zagwozdkę. Odbyłam dziś wizytę u lekarza prowadzącego. Wszystko w porządku chociaż zdziwiło mnie, że nie ocenił uderzeń serca (bo będzie Pani miała niedługo echo serca) i nie oszacował wagi dziecka ale zaskoczył mnie jedną kwestią: patrząc z profilu stwierdził, że wygląda mu na chłopca. Próbował spojrzeć jeszcze z innej perspektywy ale mu się nie udało. W 16 tc odbyliśmy wizytę u dobrego znajomego-ginekologa z super sprzętem- widział płeć żeńską. Pooglądał też bardzo dokładnie inne narządy- jakość ja na badaniach prenatalnych. Widział dziecko z każdego kąta i ułożenia. Przekazał nam milion zdjęć z tego badania. W NIFTy też wyszła w 11 tc dziewczynka. Skupiać się na temacie i analizować do badań połówkowych (1.12) czy całkiem odpuścić temat?
Jak masz wyniki nifty to z nimi nie ma co dyskutować 🙂 myślę, że chłop się po prostu pomylił, a mówił też, że za dobrze nie może uchwycić 🙂
Uda się, Hermiona5 lubią tę wiadomość
-
Także bym się opierała na wynikach nifty.
👩🏻40
( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
👱🏻♂️43
niepłodność z czynników męskich
2013 ciąża jajowodowa
2015 poronienie 6tc
2024 poronienie 4tc
24.07.2025 FET IVF ❤️
1 procedura, blastocysta 4.2.2
19.08.2025 mamy ❤️
29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek
19.11.2025 połówkowe
20.11.2025 wizyta

-
Hej, ja jeszcze też nic nie kupuję, część rzeczy chce mi dać moja szwagierka ale jeszcze czeka by mi dać aż nie ogarniemy remontu ( mam nadzieję że do świąt BN będzie już wmiarę porobione) a część zaś od siostry więc pewnie dopiero w styczniu zaczniemy kupować brakujące rzeczy. Zastanawiam się nad dostawką do łóżka zamiast typowego łóżeczka, któraś miała i poleca? Co do wagi to na razie +2kg ale powoli muszę rozwarzyć zakup spodni ciążowych bo zaczyna robić się ciasno w pasie i myślę o jakichś sukienkach ( jakieś polecajki na co zwrócić uwagę).
Połówkowe mam zaplanowane na 20+2 ale z USG ciąża jest do przodu o tydzień.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 15:53
-
Ja nie należe do szczupłych więc chciałabym jak najmniej przybrać ale też nie chcę się głodzić. Jak na razie nie mam napadów głodu i zachcianek więc oby tak zostało🙂Pawix20 wrote:U mnie jeśli chodzi o wagę to +4 kg już... Kurczę a z córką przytyłam tylko 8 kg na całą ciążę więc coś czuję że tu będzie +15 nawet🙃😅
-
Pawix20 wrote:U mnie jeśli chodzi o wagę to +4 kg już... Kurczę a z córką przytyłam tylko 8 kg na całą ciążę więc coś czuję że tu będzie +15 nawet🙃😅
A kiedy zaczęłaś tyć z córką? Zastanawia mnie kiedy ten wzrost wagi jest najszybszy. Może później zwolni ten przyrost i Ciebie?
-
U mnie jakieś 3-4kg nagle teraz zaczęłam tyć, też się jakoś nie objadam, ruszam się dużo, ćwiczę, bieżnia, w domu ciągle coś. Niby na zwolnieniu, a czasem nie mam kiedy sobie usiąść 😅 w każdej ciąży tak tyje, ale start z wyższej wagi mnie trochę załamuje teraz. Mam gorszy dzień i przez to, że wszędzie dookoła przytyłam, a najmniej w brzuchu to się czuję taka nieatrakcyjna strasznie 🙈 przebrałam się w sukienkę z legginsów żeby się lepiej poczuć 😆we wtorek mieliśmy wychodne to miałam wrażenie, że zgrabnie wyglądam w sukience, mimo kg na plusie, taki lekko zaokrąglony brzuszek.
I mam straszną ochotę na słodkie, a głównie to czekoladę mleczną, bije się teraz z myślami czy wysłać męża do sklepu czy się opanować 😅