Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
Odpowiedz

🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸

Oceń ten wątek:
  • goska318 Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dawno nie pisałam, ale starałam się podczytywać :) w sylwestra byliśmy u znajomych, była 7 dzieci i niesamowity harmider… poszłam spać po 2 i wczoraj czułam się gorzej niż na kacu :p
    Przede mną po świętach ostatnie kilka dni pracy i od połowy stycznia idę na zwolnienie, chociaż teraz ma 2 tygodnie urlopu i już mogę się wczuwać jak to będzie 😄

W przerwie między świętami kupiliśmy wózek - Espiro Code. Bardzo mi się podoba i wydaje się bardzo wygodny. Nasz kot już w nim sobie robi drzemki, mam nadzieję że później będzie chciał się nim dzielić 😸

Ja jestem plus 8kg od początku, wydawało mi się że też głównie na brzuch poszło, ale jednak ostatnio zobaczyłam na zdjęciach że na twarzy trochę też widać :p

W poniedziałek idę na krzywą, po waszych historiach mam nadzieję że nie będzie tak źle i nie ma się czego bać :)

Wszystkiego dobrego dla wszystkich w nowym roku :) będzie na pewno magiczny ☺️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 09:35

06.2025 - I IVF - 3 ❄️
    07.2025 - FET - ❌️
    08.2025 - FET - 6dpt ⏸️ 10dpt -BHCG-200, 14dpt -BHCG-735
    26.08 (5+4) 🫧 ciążowy i żółtkowy
    05.09 (7+0) - CRL 0,89cm, ❤️
    09.10 (11+6) - FeliaTest, zdrowa 🩷
    13.10 (12+3) - USG prenatalne wszystko ok
    08.12 (20+3) - USG połówkowe 350g 🩷
    24.02 (31+4) - USG 3 trymestru ⏳

preg.png
  • lady_89 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poniedziałek mam dopiero przełożoną wizytę na której pewnie dostanę skierowanie na krzywą ale będąc w szpitalu badali mi raz cukier na czczo z palca i miałam 69. Czy wy idziecie na to badanie z kimś czy same nie miałam jeszcze ani razu tego badania i zastanawiam się jak mój organizm zareaguje.

starania od 2013 roku
    04.2021 💔poronienie samoistne

2025 pierwsze ivf
    26.05.25 punkcja
    29.07.25 pierwszy transfer
    09.08.25 beta 169
    12.08.25 beta 611
    21.08.25 pierwsze USG i💖
    08.09.25 CRL 1.95 cm
    15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
    07.10.25 Badania prenatalne
    07.11.25 202g dziewczynki
    01.12.25 Badania połówkowe

preg.png
  • Idawoll Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęczowa22 wrote:
    Hej dziewczyny chciałam zapytać was czy piłyście glukozę zwykłą czy smakową? Mnie jutro czeka w alabie i tam przyjmuja tylko zwykłą, pamiętam ten smak i bardzo się boję czy dam radę wytrzymać
    Piłam cytrynową.
    lady_89 Na pierwszą krzywą poszłam z mężem, a teraz byłam sama. I w sumie bardzo mi to odpowiadało, przeczytałam prawie 100 stron książki 😃

Hermiona5 piękny brzuszek 😍

My mieliśmy przez kilka dni gości - siostrę z mężem i synkiem (prawie 2 latka). Pomijając, że młody jeszcze na końcówce jelitówki 🫠🫠 to strasznie mnie ich pobyt wymęczył. My lubimy porządek, oni zostawiają rzeczy tam, gdzie stoją, jak mały miał drzemkę, to potrzebował ciszę absolutną, oczekiwali więc że Nina będzie cicho, a jednocześnie jak młody wstawał o 6, to od razu odpalali najgłośniejsze zabawki, podczas gdy Nina jeszcze spała 🫠🤡 to znaczy jeszcze by spala, bo niestety ten szaszor ją budził 🙆🏼‍♀️
    Także no, cieszę się że już wracamy do naszej spokojnej rutyny. 😇

Dziś odwiedziliśmy jeszcze pediatrę, bo niestety mała od czasu gdy się odpieluchowala ma problemy z zaparciami, a co za tym idzie, dupka cała podrażniona i żadne domowe sposoby nie dawały rady.
    Przy okazji zrobiłyśmy test wózka w warunkach zimowych, bo u nas śnieg na calego. 🥶

Czuję też ogromną potrzebę kompletowania wyprawki, zaczęłam powoli kupować różne rzeczy: kokon, poduszkę do karmienia czy rożek. Dorzuciłam też jakieś letnie ciuchy przy okazji zakupów dla córki. Także chyba wjeżdża etap wicia gniazda 😌

Zastanawiam się też, jaki otulacz kupić do fotelika. Czy w kwietniu jeszcze będzie potrzebny grubszy, czy już cienki, a w razie potrzeby wesprzeć się kocykiem… macie już coś na oku? Pasy mamy 5-punktowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 12:03

Hermiona5 lubi tę wiadomość

2023
    07. (39+3) Ninka! 💖

2024
    12. cb 💔 poronienie samoistne

2025
    28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
    30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
    - 647,05 (⬆️120,6%)
    11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
    21.08.(6+5) 0,52 cm💖
    05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
    03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
    07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
    30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
    28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
    01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
    7-11.12. szpital
    15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
    29.12.(25+2) 888 g🩵
    2026
    02.02.(30+2) 1643 g bączka💙
    04.02.(30+4) USG III trym - zdrowy synek
    22-25.02. szpital
    02.03.(34+2) 2331 g
    16.03.(36+2)🩺
    18.03.(36+4)🩺 kontrola nerek
    30.03.(38+2)🩺
    _preg.png_
  • mon08kow Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idawoll wrote:
    Piłam cytrynową.
    lady_89 Na pierwszą krzywą poszłam z mężem, a teraz byłam sama. I w sumie bardzo mi to odpowiadało, przeczytałam prawie 100 stron książki 😃

Hermiona5 piękny brzuszek 😍

My mieliśmy przez kilka dni gości - siostrę z mężem i synkiem (prawie 2 latka). Pomijając, że młody jeszcze na końcówce jelitówki 🫠🫠 to strasznie mnie ich pobyt wymęczył. My lubimy porządek, oni zostawiają rzeczy tam, gdzie stoją, jak mały miał drzemkę, to potrzebował ciszę absolutną, oczekiwali więc że Nina będzie cicho, a jednocześnie jak młody wstawał o 6, to od razu odpalali najgłośniejsze zabawki, podczas gdy Nina jeszcze spała 🫠🤡 to znaczy jeszcze by spala, bo niestety ten szaszor ją budził 🙆🏼‍♀️
    Także no, cieszę się że już wracamy do naszej spokojnej rutyny. 😇

Dziś odwiedziliśmy jeszcze pediatrę, bo niestety mała od czasu gdy się odpieluchowala ma problemy z zaparciami, a co za tym idzie, dupka cała podrażniona i żadne domowe sposoby nie dawały rady.
    Przy okazji zrobiłyśmy test wózka w warunkach zimowych, bo u nas śnieg na calego. 🥶

Czuję też ogromną potrzebę kompletowania wyprawki, zaczęłam powoli kupować różne rzeczy: kokon, poduszkę do karmienia czy rożek. Dorzuciłam też jakieś letnie ciuchy przy okazji zakupów dla córki. Także chyba wjeżdża etap wicia gniazda 😌

Zastanawiam się też, jaki otulacz kupić do fotelika. Czy w kwietniu jeszcze będzie potrzebny grubszy, czy już cienki, a w razie potrzeby wesprzeć się kocykiem… macie już coś na oku? Pasy mamy 5-punktowe

Ja dzisiaj też zaczęłam przeglądać rzeczy okołowyprawkowe i wpadłam w lekką panikę, że nie mam nic. Też zastanawiam się nad otulaczem, ale chyba ostatecznie zaopatrzę się w dwa, jeden grubszy np. Jukki bawełna/velvet i lżejszy muślinowy np. Infantilo. Już dodane do ulubionych :)

Idawoll lubi tę wiadomość

20 CS :) Po drodze: CB 💔, udrożnienie jajowodu ✅stymulacje letrozolem, potwierdzone monitoringiem ✅

09.08. 11dpo - ⏸️upragnione dwie kreski! <3
    💚 12.08. beta - 311 <3 💚 14.08. beta - 928 <3 💚 16.08. beta - 3061 <3

preg.png
  • Uda się Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wszystkiego dobrego w tym magicznym i wyjątkowym roku 🔥🎆🎄

U mnie totalny zjazd energetyczny i sylwester w dresach przed tv i nawet nie miałam weny tu wchodzic ale nadrobiłam już tematy i chciałam polecić rozważenie cateringu dla matki karmiącej.
    Szukałam tego bo znajome polecały żeby ten połóg przejść w spokoju, nie przy garach i mieć na serio zbilansowane posiłki i wyszło mi że za miesiąc 1500 zł co jak liczę ile wydaję na jedzenie nie jest jakaś przesada.
    Tak że to zdecydowanie podejmę na kwiecień.

Krzywa u mnie jutro i mam stresa. W święta ciasteczka wchodziły jak masełko 🫣🤣 mam teraz +6.5 kg ale w sumie najwięcej widać po brzuchu i udach.
    Ale sobie nie narzucam presji zwłaszcza jak piszecie że często po porodzie dochodzi się do choć częściowej wagi jaka była przed maluszkiem.

Mega super wieści z badań - dzieci nam rosną i wzruszam się tym ich dokazywaniem w brzuchach ❤️ to jeszcze tylko 3 miesiące - szok.
    Czy u was wieczorami jak już idziecie spać też maluszki robią sobie disco? 💃 🕺 🤣
    I dajcie znać czy u was też coraz mocniej problemy ze snem wychodzą? Nie mogę usnąć .. a jak usnę to pierwsza pobudka na siku budzi mnie doszczętnie i oglądam netflixa żeby zmęczyć oczy ale czasem patrzę w tam już 3:00 🤯

👩🏻40
    ( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
    👱🏻‍♂️43
    niepłodność z czynników męskich

2013 ciąża jajowodowa
    2015 poronienie 6tc
    2024 poronienie 4tc

24.07.2025 FET IVF ❤️
    1 procedura, blastocysta 4.2.2
    19.08.2025 mamy ❤️
    29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek :)
    19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
    27.01 wizyta 🩺
    04.02 III prenatalne🩺
    12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

preg.png
  • Kobea Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w nowym roku 🍾🎆

U nas sylwester bez szaleństw, były plany wyjazdowe ale synek jest teraz dosyć w ciężkim rozwojowi momencie i odpuściliśmy 🙂 była tylko restauracja i wieczorem przekąski z filmem.
    Ogólnie to mam wrażenie że stopień trudności w wychowywaniu dzieci zamiast spadac to rośnie 🤣 niby dziewczynki są trochę spokojniejsze bo jak pomyślę że będę mieć takich dwóch szogunów to mnie już głowa boli 😏

Do fotelika mam otulacz cienki z juki.
    Wyprawke mam całą także niestety mnie ominie ta przyjemność, praktycznie wszystko mam po pierwszym dziecku. Zostały mi tylko rzeczy dla mnie do szpitala i koszule. Kocyk muszę kupić bo gdzieś mi zaginął.

Krzywa mam w poniedziałek, idę z mężem bo muszę jechać samochodem i wolę nie być sama chociaż też nigdy mi się nic nie działo po tym badaniu.

Spanie u mnie jest ok pod warunkiem, że nie siedzę przed telefonem w łóżku tylko poczytam książkę 🙂 najlepiej jakąś z tematów rozwojowych to wystarczy 2 strony i mnie odcina😄

2 poronienia, 11tc i 7tc.
    age.png

preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam problemy ze snem. Budzę się po kilka razy w nocy, w efekcie przez taki przerywany sen jestem mocno niewyspana. W dzien nie ma co liczyć na drzemkę, bo córka zasypia jedynie w aucie i też nie zawsze.

Idawoll, znam temat z odwiedzinami i dziećmi i wiem jak bywa wesolo 😅😀Do tej pory mieszkaliśmy u moich rodziców, co wiązało się z podporzadkowaniem pod wiele kwestii. Na weekend odwiedziali nas moi bracia z dziećmi. I to tak było, jak oni wstawali o 6 to już zaczynali zabawę na salonie. A moja córka nauczona spania do 9, więc jak wstala o 6 to potem koło południa totalna maruda. Do tego właśnie zawsze przywozili katary, jelitowki itp. Fakt, że te dzieci są w jednym wieku, więc super się razem bawiły i Lilianka bardzo się cieszyła, że są, ale ma to swoje minusy 😅

Też już wyciągnęłam ubranka, odłożyłam te co się nadają. Do tego mam też trochę ubranek po bratanku, więc cieszę się, bo na start są :)

Ale muszę się pożalić, że mam duży zjazd psychiczny po ostatniej wizycie. Kosc udowa wyszła tydzień mniejsza. Wiem, że to nie dużo, wiem, że to się może zmienić, że to może pomiar, a może po prostu dziecko jest podobne do mnie i mojej rodziny, a my nie jesteśmy wysocy. Ale tak mi to siedzi w głowie. Dopytywałam się o to lekarki i ona mówiła, że nie ma się czym martwić itd. Ale ja jak nie śpię po nocy to czytam i szukam na ten temat i boję się, że będzie się ta różnica pogłębiać:( co prawda u córki na tym etapie też była różnica między na przykład kością udową a głową, ale no jakoś nie mogę tego w głowie sobie ułożyć.

03.2023 🩷

30.09.2025 prenatalne, mały chłopczyk? 💙🐻
    26.11 2025 połówkowe, 375 g chłopczyka 💙🐻

preg.png
  • Uda się Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa wrote:

Ale muszę się pożalić, że mam duży zjazd psychiczny po ostatniej wizycie. Kosc udowa wyszła tydzień mniejsza. Wiem, że to nie dużo, wiem, że to się może zmienić, że to może pomiar, a może po prostu dziecko jest podobne do mnie i mojej rodziny, a my nie jesteśmy wysocy. Ale tak mi to siedzi w głowie. Dopytywałam się o to lekarki i ona mówiła, że nie ma się czym martwić itd. Ale ja jak nie śpię po nocy to czytam i szukam na ten temat i boję się, że będzie się ta różnica pogłębiać:( co prawda u córki na tym etapie też była różnica między na przykład kością udową a głową, ale no jakoś nie mogę tego w głowie sobie ułożyć.

Ja Cię całkowicie rozumiem że masz stresa bo też bym miała
    I też szukanie informacji rozpatruje że mnie uspokaja.
    Faktycznie na tym etapie ciąży między wizytami zdążają się wyhamowania i skoki więc pielęgnuj tą myśl że kolejne badania może pokazać już wszystko ok:)
    A kiedy btw masz kolejną wizytę ?

Pomarańczowa lubi tę wiadomość

👩🏻40
    ( niedoczynność tarczycy, nadciśnienie 1 st. niedrożny jajowód)
    👱🏻‍♂️43
    niepłodność z czynników męskich

2013 ciąża jajowodowa
    2015 poronienie 6tc
    2024 poronienie 4tc

24.07.2025 FET IVF ❤️
    1 procedura, blastocysta 4.2.2
    19.08.2025 mamy ❤️
    29.09.2025 prenatalne 🍀chyba synek :)
    19.11.2025 połówkowe - Franuś ❤️
    27.01 wizyta 🩺
    04.02 III prenatalne🩺
    12.04.2026 - będziemy się przytulać 🍀

preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uda się wrote:
    Ja Cię całkowicie rozumiem że masz stresa bo też bym miała
    I też szukanie informacji rozpatruje że mnie uspokaja.
    Faktycznie na tym etapie ciąży między wizytami zdążają się wyhamowania i skoki więc pielęgnuj tą myśl że kolejne badania może pokazać już wszystko ok:)
    A kiedy btw masz kolejną wizytę ?

Za 4 tyg dopiero, lekarka nie widziała potrzeby wcześniej. Mówiła, że ogólne pomiary są ok. Blisko połowy skali. Ale ja mam jakieś myśli, że skoro córka była duża, a tutaj dzidzius mały to może coś nie tak :( u mojej lekarki od 29 tyg robione jest też ktg. Nie wiem czemu tak, ale tak już ma przyjęte, więc na kolejnej wizycie czeka mnie też ktg. Nie wiem czy się nie umówić jednak gdzieś prywatnie do kogoś innego polecanego

03.2023 🩷

preg.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa nie nakręcaj się! Moja córka też zawsze miała kość udową krótszą, a głowę wielką na tych pomiarach 😆 Później jak się urodziła to nogi wcale nie wydawały się jakieś krótkie, a głowa zawsze na wizytach u pediatry wychodziła w 85-90 centylu (choć też jak się na nią patrzyło to wcale nie wyglądało to dziwnie czy podejrzanie, zawsze była proporcjonalna 😃). Ja się śmiałam, że ta wielka głowa to na pewno po mężu, a później moja mama pokazała mi moją książeczkę zdrowia - a tam co? Głowa na 90 centylu 😂

Teraz Tosia w brzuszku też ma główkę na 64 centylu, a kość udową na 27 centylu 🤷🏻‍♀️ Nie ma co się fiksować, to raczej jest kwestia samego wykonania pomiaru przez lekarza. Gdzieś też kiedyś czytałam, że te kości są często dłuższe, ale jeszcze nie do końca zwapniałe i tak to wygląda na jednym USG, a na drugim może być już zupełnie inaczej.

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g
    29.01.2026 (29+4) 1715g
    12.02.2026 (31+4) 1997g 😍

preg.png
  • Ola 🦋 Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa wrote:
    Też mam problemy ze snem. Budzę się po kilka razy w nocy, w efekcie przez taki przerywany sen jestem mocno niewyspana. W dzien nie ma co liczyć na drzemkę, bo córka zasypia jedynie w aucie i też nie zawsze.

Idawoll, znam temat z odwiedzinami i dziećmi i wiem jak bywa wesolo 😅😀Do tej pory mieszkaliśmy u moich rodziców, co wiązało się z podporzadkowaniem pod wiele kwestii. Na weekend odwiedziali nas moi bracia z dziećmi. I to tak było, jak oni wstawali o 6 to już zaczynali zabawę na salonie. A moja córka nauczona spania do 9, więc jak wstala o 6 to potem koło południa totalna maruda. Do tego właśnie zawsze przywozili katary, jelitowki itp. Fakt, że te dzieci są w jednym wieku, więc super się razem bawiły i Lilianka bardzo się cieszyła, że są, ale ma to swoje minusy 😅

Też już wyciągnęłam ubranka, odłożyłam te co się nadają. Do tego mam też trochę ubranek po bratanku, więc cieszę się, bo na start są :)

Bardzo Cię rozumiem :/ u nas brzuszek odstaje od reszty, na jednym badaniu wyszedł poniżej normy, na następnym za dwa tygodnie już był w normie, ale też nisko

Bardzo mnie to zestresowało, już się naczytałam o hipotrofii, ale musiałam sobie powiedzieć dość i przestać czytać, bo to nic nie da. Moja lekarka powiedziała, że może się ta różnica pogłębiać i może być problem, a może okazać się, że to nasze dziecko ma taką urodę i wszystko będzie dobrze.

Także na tym etapie trzeba po prostu czekać.

Ja mam w związku z tym wizyty co 2 tygodnie. Może to by Ci pomogło? Czekanie miesiąc musi być trudne

👩29 & 👦🏼 31

04.2025 - strata w 8t4d 👼

24.09 - prenatalne - wszystko pięknie - czekamy na chłopaka 💙🥰
    25.09 - FeliaTest - wszystko dobrze
    19.11.2025 - badania połówkowe

TP: 03.04.2026

💊Pueria Duo, Acard 150

preg.png
  • Ola 🦋 Przyjaciółka

Wysłany: 2 stycznia, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pytanie off topic:

myślicie, że na początku kwietnia będzie potrzebny jeszcze kombinezon merino na wyjście i do tego śpiworek do fotelika, czy bardziej taki bawełniany przejściowy kombinezon?

co Wam się bardziej sprawdziło w szpitalu: bodziaki czy pajacyki?

jordan72 lubi tę wiadomość

👩29 & 👦🏼 31

04.2025 - strata w 8t4d 👼

24.09 - prenatalne - wszystko pięknie - czekamy na chłopaka 💙🥰
    25.09 - FeliaTest - wszystko dobrze
    19.11.2025 - badania połówkowe

TP: 03.04.2026

💊Pueria Duo, Acard 150

preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola 🦋 wrote:
    Bardzo Cię rozumiem :/ u nas brzuszek odstaje od reszty, na jednym badaniu wyszedł poniżej normy, na następnym za dwa tygodnie już był w normie, ale też nisko

Bardzo mnie to zestresowało, już się naczytałam o hipotrofii, ale musiałam sobie powiedzieć dość i przestać czytać, bo to nic nie da. Moja lekarka powiedziała, że może się ta różnica pogłębiać i może być problem, a może okazać się, że to nasze dziecko ma taką urodę i wszystko będzie dobrze.

Także na tym etapie trzeba po prostu czekać.

Ja mam w związku z tym wizyty co 2 tygodnie. Może to by Ci pomogło? Czekanie miesiąc musi być trudne

Gdybym chciała to pewnie by mnie przyjęła wcześniej, na razie nie widzi potrzeby, bo mówiła, że może po prostu będzie mniejszy. U córki też była różnica na tym etapie tylko ona była ogólnie większa i może stąd ja na to nie zwracałam uwagi. Ja się już naczytalam o wadach kości itp. Umówiłam się na 3 prenatalne do polecanego profesora, tyle że to też na koniec miesiąca :/ jak mi to nie da spokoju to przyspieszę wizytę

03.2023 🩷

preg.png
  • kasia97 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa wrote:

Pomarańczowa postaraj się nie denerwować i za dużo nie czytać! zaufaj lekarzowi - skoro mówi że nie ma się czym martwić to zapewne nie ma się czym martwić 🥰
    jeżeli bardzo będzie Ci to "siedzieć w głowie" to postaraj się może umówić na wizytę za 2 tygodnie i sprawdzić jak się sytuacja rozwija

u nas po ostatniej wizycie (w sylwestra) miałam podobne myśli, bo też kość udowa wyszła mniejsza - główka i brzuszek są na ok 60 percentylu a kość udowa tylko na 22, ale lekarz zapewniał że wszystko jest dobrze i nie widzi nic niepokojącego. dodatkowo my z mężem nie należymy do wysokich, więc zapewne to genetyka i synek będzie nie wysoki 😊 oczywiście zobaczymy jak się u nas będą prezentować pomiary za miesiąc - mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze 🍀

ale oczywiście swoje przedyskutowałam z chatem gpt na ten temat 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia, 16:00

👩‍🦰 28, PCOS, IO
    11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań

27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
    20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
    30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
    02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
    06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
    14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
    29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙
    12.11 badania połówkowe nl, 250 g zdrowego chłopca 💙
    25.11 badania połówkowe w pl i echo serca, 400 g zdrowego chłopca 💙
    31.12 usg, 905 g zdrowego chłopca 💙
    03.02 3 badania prenatalne, 1832g chłopca 💙
    🙎‍♂️ 31

preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia97 wrote:
    Pomarańczowa postaraj się nie denerwować i za dużo nie czytać! zaufaj lekarzowi - skoro mówi że nie ma się czym martwić to zapewne nie ma się czym martwić 🥰
    jeżeli bardzo będzie Ci to "siedzieć w głowie" to postaraj się może umówić na wizytę za 2 tygodnie i sprawdzić jak się sytuacja rozwija

u nas po ostatniej wizycie (w sylwestra) miałam podobne myśli, bo też kość udowa wyszła mniejsza - główka i brzuszek są na ok 60 percentylu a kość udowa tylko na 22, ale lekarz zapewniał że wszystko jest dobrze i nie widzi nic niepokojącego. dodatkowo my z mężem nie należymy do wysokich, więc zapewne to genetyka i synek będzie nie wysoki 😊 oczywiście zobaczymy jak się u nas będą prezentować pomiary za miesiąc - mam nadzieję, że nie wszystko będzie dobrze 🍀

ale oczywiście swoje przedyskutowałam z chatem gpt na ten temat 🙈

To podobny rozkład, bo u mnie synek wychodzi na 40 centyl, a nóżka na 10. Sama lekarka od razu mówiła, że mam się nie przejmować, bo tak jej wyszło, ale jest ok. I że to się może zmieniać. Z córką miałam podobnie, że chyba 50 centyl ogólnie, a nóżka na 18. Potem to właśnie różnie wychodziło, a finalnie była długa i ja w ogóle wtedy tak tego nie śledziłam. Nie wiem co mnie tknęło żeby w tej ciąży to tak analizować. Jeszcze mi siedzi w głowie że może ja źle prowadzę te cukry i coś z dzieckiem nie tak :/

03.2023 🩷

preg.png
  • lady_89 Ekspertka

Wysłany: 2 stycznia, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola 🦋 wrote:
    A pytanie off topic:

myślicie, że na początku kwietnia będzie potrzebny jeszcze kombinezon merino na wyjście i do tego śpiworek do fotelika, czy bardziej taki bawełniany przejściowy kombinezon?

co Wam się bardziej sprawdziło w szpitalu: bodziaki czy pajacyki?
    Trudno jednoznacznie powiedzieć bo już były lata że chodziło się w któtkim rękawku i Wielkanoc była ciepła a nieraz był śnieg i zimno. Wydaje mi się że lepiej wziąć obie opcje pod uwagę albo poczekać bliżej kwietnia i obserwować pogodę.

Ola 🦋 lubi tę wiadomość

starania od 2013 roku
    04.2021 💔poronienie samoistne

2025 pierwsze ivf
    26.05.25 punkcja
    29.07.25 pierwszy transfer
    09.08.25 beta 169
    12.08.25 beta 611
    21.08.25 pierwsze USG i💖
    08.09.25 CRL 1.95 cm
    15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
    07.10.25 Badania prenatalne
    07.11.25 202g dziewczynki
    01.12.25 Badania połówkowe

preg.png
  • kasia97 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa wrote:
    To podobny rozkład, bo u mnie synek wychodzi na 40 centyl, a nóżka na 10. Sama lekarka od razu mówiła, że mam się nie przejmować, bo tak jej wyszło, ale jest ok. I że to się może zmieniać. Z córką miałam podobnie, że chyba 50 centyl ogólnie, a nóżka na 18. Potem to właśnie różnie wychodziło, a finalnie była długa i ja w ogóle wtedy tak tego nie śledziłam. Nie wiem co mnie tknęło żeby w tej ciąży to tak analizować. Jeszcze mi siedzi w głowie że może ja źle prowadzę te cukry i coś z dzieckiem nie tak :/

robisz wszystko co możesz zeby z bobasem wszystko było dobrze! postaraj się nie zamartwiać 🥰
    a jak wyglądają Twoje cukry? konsultujesz się z diabetologiem? i jesteś na insulinie czy dieta?

👩‍🦰 28, PCOS, IO
    11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań

27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
    20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
    04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
    30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
    02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
    06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
    14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
    29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙
    12.11 badania połówkowe nl, 250 g zdrowego chłopca 💙
    25.11 badania połówkowe w pl i echo serca, 400 g zdrowego chłopca 💙
    31.12 usg, 905 g zdrowego chłopca 💙
    03.02 3 badania prenatalne, 1832g chłopca 💙
    🙎‍♂️ 31

preg.png
  • Ccarolinaa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się nie znam ale sprawdziłam teraz i moja mała na 37 centylu cokolwiek to znaczy 🫣lekarz nie miał zastrzeżeń

👩🏻 35 🧔🏻 37
    👶2018
    Starania o drugie👶
    od: 04.23
    ❌️MTHFR_1298A- hetero
    ❌️PAI-1 4G hetero
    ❌️AMH- 0,711 > 0,758
    ✅️MUCHA- negatywna
    ✅️Białko wolne s 78,2%
    ✅️PPJ ANA 1 ujemne
    ✅️Komórki NK 9%
    ✅️Zespół antyfosfolipidowy-ujemny
    ✅️Trombofilia wrodzona-ujemne
    ✅️Kariotyp-prawidłowy XX XY
    ✅️Histeroskopia-CD-138-brak stanu zapalnego
    08.23 poronienie puste jajo płodowe💔
    07.24Aniołek 9+1(zatrzymany 6+3)💔
    IN VITRO GAMETA
    Punkcja7pobrano- 5 dojrzałych- mamy :
    3.1.1❄️4.2.2❄️ zdrowe okruszki po PGT-A <3
    FET I 27.06 4.2.2 10dpt beta 8,88cb💔
    FET II 30.07.25 3.1.1 7dpt ⏸️ 10dpt -330🍀 12dpt- 678 🍀14dpt- 1506🍀26dpt- 27360🍀27dpt- 0,39cm kruszynki z <3 9.09- 1,92cm bobo <3
    8.10- prenatalne 6,5 cm kruszynki <3
    25.11 228 gram słodkości <3
    Niskie ryzyka, panorama -zdrowa dziewczynka <3
    preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia97 wrote:
    robisz wszystko co możesz zeby z bobasem wszystko było dobrze! postaraj się nie zamartwiać 🥰
    a jak wyglądają Twoje cukry? konsultujesz się z diabetologiem? i jesteś na insulinie czy dieta?

Moje cukry po posiłkach są ok. Nawet jak zdarzają mi sie odstępstwa, no i to mnie martwi, że zdarzało mi się nie trzymać diety. Na czczo to jest 80-95. Więc nie raz jest te ponad 92. Ale diabetolog nic nie mówiła. Chodzę raz w miesiącu do diabetologa. Mierze cukier rano i po posiłkach. Teraz jak robiłam krzywą to wszystko dobrze wyszło.

03.2023 🩷

preg.png
  • Idawoll Autorytet

Wysłany: 2 stycznia, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa wrote:
    Moje cukry po posiłkach są ok. Nawet jak zdarzają mi sie odstępstwa, no i to mnie martwi, że zdarzało mi się nie trzymać diety. Na czczo to jest 80-95. Więc nie raz jest te ponad 92. Ale diabetolog nic nie mówiła. Chodzę raz w miesiącu do diabetologa. Mierze cukier rano i po posiłkach. Teraz jak robiłam krzywą to wszystko dobrze wyszło.
    Robisz super robotę, dbasz o siebie, cukry są okej.
    Pamiętaj, że te pomiary też nie są jakieś turbo dokładne, nawet na najlepszych sprzętach może to różnie wychodzić, bo dzieciątko ułoży się pod innym katem, poruszy się, przytuli dupką do głowicy. Myślę, że gdyby lekarz widział powody do niepokoju, to by Ci o tym powiedział.
    Zaufaj i lekarzowi i maluszkowi, będzie dobrze. ❤️

Pamiętam, że przy Nince fajnie mi się sprawdził kombinezon rosnący z dzieckiem w tym wiosennym okresie. Ale kurde nie pamiątam nazwy.
    EDIT: zezulla

att-q-CA50g-IE2k9id-N25l-Uhcr-YZUm-d-AJNa-Fb-UQVudnwt-I.jpg

Ola 🦋, mon08kow lubią tę wiadomość

2023
    07. (39+3) Ninka! 💖

2024
    12. cb 💔 poronienie samoistne

2025
    28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
    30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%) -194,30 (⬆️ 101%)
    - 647,05 (⬆️120,6%)
    11.08.(5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
    21.08.(6+5) 0,52 cm💖
    05.09.(8+6) 2,02 cm🧸
    03.10.(12+6) 7,2 cm synka?🩵
    07.10.(13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm🧸
    30.10.(16+5) 198 g chłopaczka💙
    28.11.(20+6) 434 g synusia🩵
    01.12.(21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia🐻
    7-11.12. szpital
    15.12.(23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
    29.12.(25+2) 888 g🩵
    2026
    02.02.(30+2) 1643 g bączka💙
    04.02.(30+4) USG III trym - zdrowy synek
    22-25.02. szpital
    02.03.(34+2) 2331 g
    16.03.(36+2)🩺
    18.03.(36+4)🩺 kontrola nerek
    30.03.(38+2)🩺
    _preg.png_
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam

Kwas DHA to jedna z substancji niezbędnych do prawidłowego rozwoju płodu. Jego suplementacja jest zalecana przez ekspertów, a w aptekach znajdziemy wiele preparatów zawierających ten składnik. Najczęściej jest pozyskiwany z ryb morskich, jednak coraz więcej przyszłych mam sięga po DHA z alg. Jakie są jego właściwości i czym różni się od rybiego? Dowiedz się więcej na temat suplementacji DHA w ciąży – kiedy zacząć i jakie dawki stosować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mierzenie temperatury podczas starań o dziecko - kiedy owulacja i dni płodne?

Temperatura ciała jest reakcją naszego organizmu na to co się w nim dzieje. Prawie wszyscy wiedzą, że temperatura ciała informuje nas, o tym, że nasz organizm walczy z infekcją. Niewiele osób zaś wie, że temperatura ciała może również dawać zaskakująco dokładne informacje na temat płodności kobiety! Wystarczą zaledwie 3 minuty dziennie, a nie wydając ani grosza dowiesz się więcej niż możesz przypuszczać. Sprawdź, po co mierzyć temperaturę podczas starania o ciążę. Dowiedz się, jak prawidłowo mierzyć temperaturę i w jaki sposób OvuFriend Ci w tym pomoże! 

CZYTAJ WIĘCEJ