🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Ola 🦋 wrote:A pytanie off topic:
myślicie, że na początku kwietnia będzie potrzebny jeszcze kombinezon merino na wyjście i do tego śpiworek do fotelika, czy bardziej taki bawełniany przejściowy kombinezon?
co Wam się bardziej sprawdziło w szpitalu: bodziaki czy pajacyki?
Ja planuję kupić kombinezon jakiś bawełniany/polarkowy. Merino dopiero na przyszły rok. Ale ja mam termin w drugiej połowie kwietnia więc stawiam, że już będzie cieplej. Z resztą to tylko przejście do samochodu, jakby była wyjątkowo zimna wiosna to wtedy dokupię
Dziewczyny, które przyjmują heparynę i latały samolotem w ciąży, czy wymagali od Was na lotnisku zaświadczenia od lekarza czy wystarczy sama recepta?
Ola 🦋 lubi tę wiadomość
starania od 2022
🙍♀️'92
AMH - 7,48
❌PCOS w obrazie usg
❌MTHTR A1298 homo
❌PAI hetero
✅homocysteina - 7
✅ASA, ANA1, ANA3, APS
✅KIR 4/5 brak 2DS5
✅HLA-C oboje C1
✅kariotyp
✅cd138
🙍♂️'90
❌Koncentracja 2,1 mln/ml
✅Morfologia 4%
❌FSH - 15,64
✅kariotyp, CFTR, usg jąder
I IVF (menopur 150, orgalutran)
11.2024 - punkcja: 19 pobranych, 12 dojrzałych, 8 zapłodnionych, ❄️❄️❄️❄️
12.12.24 FET I (CS) (estrofem, cyclogest, duphaston, clexane), 9w6d poronienie zatrzymane (8+2) 💔.
4.8.25 🌈 FET II (CN) 6 dpt ⏸️, 7 dpt beta 55, 9 dpt beta 130, 12dpt beta 685 15 dpt beta 2389 23 dpt GS 1,55 cm, CRL 0,24 cm i ❤️, 7+4 CRL 1,49 cm, 9+1 CRL 2,65 cm, 11+4 5,2 cm, 12+5 prenatalne ✅,
15+5 nifty: zdrowa dziewczynka 🩷🩷🩷
rośnij fasolko 🤞

-
U mnie z pomiarami to się tylko sprawdziła drugą córka. Pierwsza na polokowych lekarz straszył hipotrofią, a u mojej gin wychodziła na USG 3700 🙈 finalnie waga 2920. Różnice w główce, kości udowej były olbrzymie, ostatnio na to zwróciłam uwagę, jak sobie porównywałam wszystkie moje trzy córki po badaniach. Starsza wdała się figurą i wyglądem w rodzinę męża, gdzie oni rodzili się mniejsi. Młodsza była zawsze na badaniach idealnie w pomiarach i jest cała po mojej stronie. Ja nie mam szczerze jakiegoś dużego zaufania do USG i szacowania wagi i pomiarów. Doskonały mój przykład z ostatnich wizyt, 15.12 waga u gin na nfZ 391g, 19.12 u mojej ginekolog 545g. To jest olbrzymia rozbieżność i pomiary też różne. Aż zerkne jak im te kości udowe powychodziły. Na NFZ młoda jest w zależności od tego co mierzone albo idealnie z OM albo 2-3 do tyłu, prywatnie ponad tydzień do przodu 🙈 moim zdaniem póki ginekolog nie widzi nic niepokojącego to nie ma się co martwić, bo jesteśmy różni. Przy hipotrofii to chyba mocno widać zahamowanie wzrostu płodu i chyba to głównie patrzy się na brzuszek i główkę?
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 17:27
-
Czytałam, że do stwierdzenia hipotrofii różnica wielkości musi być ponad 3 tygodnie
-
Ola 🦋 wrote:Czytałam, że do stwierdzenia hipotrofii różnica wielkości musi być ponad 3 tygodnie
Tak, to też czytałam że do 2 tyg zwykle jest to traktowane jako w normie. Chociaż różnie lekarze patrzą.
U nas bardziej te kości długie są krotsze i ja się bardziej obawiam jakiejś choroby kości. Obym na wyrost do tego podchodziła
staram się trochę pocieszać, że na połówkowych ta lekarka dokładnie badała i tam ładnie było w normach.
Przy hipotrofii to właśnie głównie główka I brzuszek mają znaczenie. -
Co do kombinezonów na wiosnę, kupuje zwykły bawełniany. W zależności od pogody będę przykrywać w wózku kocykiem czy czymś cieplejszym.. Do fotelika kocyk, nigdy nie miałam otulacza, kocyk dawał radę
-
Pomarańczowa wrote:Moje cukry po posiłkach są ok. Nawet jak zdarzają mi sie odstępstwa, no i to mnie martwi, że zdarzało mi się nie trzymać diety. Na czczo to jest 80-95. Więc nie raz jest te ponad 92. Ale diabetolog nic nie mówiła. Chodzę raz w miesiącu do diabetologa. Mierze cukier rano i po posiłkach. Teraz jak robiłam krzywą to wszystko dobrze wyszło.
cukry masz świetne i absolutnie się tym nie przejmuj, że zdarza Ci się nie trzymać diety! mysle, że w ciąży to po prostu normalne 🙈
trzymam kciuki żeby kolejne badania Cię uspokoiły 🍀👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07 nieśmiałe ⏸️🍀
20.08 zarodek z bijącym serduszkiem ❤️
04.09 2.6 cm misia Haribo 🍭
30.09 6.6 cm bobasa, badania prenatalne w nl, wszystko w porządku ✨
02.10 wizyta u położnej, NIPTy prawidłowe ✨
06.10 7.7 cm bobasa, badania prenatalne w pl, bobas zdrowy 😍 stwierdzona cukrzyca ciążowa 🥲
14.10 wszystkie niskie ryzyka w teście PAPPA
29.10 wizyta u położnej, 🩷/💙
12.11 badania połówkowe nl, 250 g zdrowego chłopca 💙
25.11 badania połówkowe w pl i echo serca, 400 g zdrowego chłopca 💙
31.12 usg, 905 g zdrowego chłopca 💙
🙎♂️ 31

-
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH