🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorka, nie ma większej tragedii niż stracić dziecko. Przykro mi, że los wystawił Cię na taką próbę

Jeżeli zdecydowałabyś się spróbować sięgnąć po wsparcie to polecam Katarzynę Skorupską - ma też IG więc można sobie poczytać jakie ma podejście. Jestem z branży więc wyobrażam sobie jak źle można trafić w tych czasach
Nie wiem czy Kasia przyjmuje online, ale jeżeli nie to może poleci kogoś. Ona ogólnie zajmuje się psychologią okołoporodową, nie znam osoby bardziej empatycznej i uważnej na ten szczególny czas niż ona. Często porusza też temat straty i temat rozczarowania płcią dziecka.
Ważne jest jakie znaczenie nadajemy emocjom, które w nas się pojawiają. Może jak się otworzysz na przyjrzenie im to zobaczysz, że mówią coś jeszcze.
Dorkaa87 lubi tę wiadomość
-
Witam się po dłuższej przerwie. 😅 Tak apropos bezsenności.
Moj mózg przestawił się natychmiastowo w tryb wyprawki, więc jest grubo.
Całą tekstylna mam zamówiona na vinted (poza prześcieradłami, pieluszkami), a apteczno-kosmetyczna siedzi w koszyku na allegro. Zostawiam to żeby "dojrzało" mi w głowie, wtedy zdecyduję czy z czegoś rezygnuję (typu kompresy chłodzące, pianka ginexid czy probiotyk bez wskazan na początek), czy jednak uznaję, że wszystko jest mi niezbędne. Całe dnie spędziłam na porównywaniu ofert i wyszukiwaniu opinii, czy szukaniu ma vinted osoby która ma najwięcej interesujących mnie rzeczy, żeby łapać zniżki. Chociaż w taki sposób sobie przyoszczędzę. 😅
Co do staników, na astratex mają fajne staniki i bardzo często w dużych promocjach. Tam planuję zamówić właśnie kilka sztuk. Te staniki są tak ładne, że kupuję je od wielu lat i noszę, najczęściej właśnie trafiają mi się w tych promocjach staniki do karmienia. 🤪 Niestety, tak się złożyło że aktualnie żaden w garderobie nie jest do karmienia, bo obecne i sprzed ciąży mam z innego źródła.
Iii o do heparyny na lotnisku... biuro podróży w wytycznych miało wpisane, że zaświadczenie od lekarza mam miec w przypadku zastrzyków, nie starsze niż 30 dni. Heparyna nie miała jakichś obostrzeń żeby ją wwieźć do kraju do jakiego leciałam. Poprosilam więc lekarkę o króciutkie zaświadczenie jaki lek przyjmuję, w jakiej dawce i na co. Zastrzyków wzięłam ze sobą wyliczona ilość, nie więcej.
Ale jako że na każdej bramce pipkalam (mam metalowy drut w zębach...) i byłam na "macanku", to nie widziałam czy ktoś weryfikuje mi to zaświadczenie i wyciągnięte na wierzch leki. 🤡Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 03:42
Malowybitna, Idawoll, Angellka lubią tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (CINIII i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 x letrozol ❌
30♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, APCA i Castle, hiperlipoproteinemia
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
03.25 IMSI 💉13MII →1❄️ 5BB
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII→1❄️ 3AB
🌈naturals po scratchingu
30.07 ⏸️
accofil, neoparin, acard, encorton, luteina →neoparin 0,6
Kubuś 💙

-
@Tosik, ja mieszkam na 3 piętrze bez windy 🫣 Miałam też niezłą rozkminę, zanim urodził się Tomcio. Ostatecznie stanęło na tym, że wózek (bez kocyków i innych takich) po prostu stał na dole w przedsionku 🤷♀️ Na szczęście nie zawadzał tam w żaden sposób, zostawiał dostęp do skrzynek itd (choć sam przedsionek jest malutki). Trochę zaczęłam się stresować, kiedy przesiedliśmy się na nowiutką spacerówkę, bo czasem drzwi od klatki się nie domykają i wejść może każdy 🥴 Ale szczęśliwie nic się nie działo. Aktualnie tak rzadko korzystam z wózka, że po prostu wożę go w samochodzie i wyjmuję w razie potrzeby. Gondoli nie mogłabym wozić, bo mamy czołg 🫣
@Kasia, ja też czuję ruchy nieregularnie, codziennie troxhę inaczej i zdarzają się dni, że nawet w czasie standardowych wieczornych szaleństw, mała ledwie co smyrnie mnie stopą kilka razy. Nie liczę jeszcze ruchów, ale staram się teraz być trochę uważniejsza właśnie w tych "aktywniejszych" porach małej. Tak pi razy drzwi 😉
@Idawoll, ja chyba nigdy nie znajdę ideału 🥹 Utknęłam na znoszonych kilku sztukach tego samego modelu z AllesMama. No za cholerę nie mogę znaleźć nic innego! Zasadniczy problem u mnie to duży rozmiar - niby nie jakiś wielki, ale jak widać jednak problematyczny (aktualnie G). Większość marek w ogóle nie ma takich rozmiarów. A te, które mają, to tylko w modelach, które kompletnienie trzymają cyca w ryzach, albo są totalnie zabudowane. A szukam niby totalnej klasyki - czarne (no tylko takie lubię, cóż 😅), z fiszbinami, delikatnie usztywnione, na solidnych, acz nie masywnych ramiączkach. I dupcia 🤷♀️
@Uda się, ja szczepiłam wszystkie dzieciaki zgodnie z kalendarzem i Natalkę też zamierzam. Skojarzonych się boję, bo wg mnie to za duże obciążenie dla malucha.
U mnie już na grubo wjechał ból żeber 😫 Na razie na szczęście tylko z prawej strony, no ale spanie staje się coraz trudniejsze, bo jak nie żebra, to któreś biodro, a młody ogranicza mi ruchy, wisząc na cycku 🫣
Poza tym już codziennie, coraz częściej i intensywniej czuję braxtony. A do tego ciśnienie non stop w dolnych rejestrach i przez pół dnia jest mi non stop słabo 🥴 -
Hej, melduję się również ja po krzywej cukrowej z wynikiem 82/156/92 😊 na szczęście nie było tak strasznie. Do tego Pani pielęgniarka udostępniła mi wolny gabinet, z kozetką, więc nie musiałam siedzieć w poczekalni wśród wszystkich zasmarkanych i prychających pacjentów 🙂
Co do biustonoszy ja również szukam cały czas czegoś normalnego i odpowiedniego ale póki co bezskutecznie😕
kasia97, Uda się, Pomarańczowa, siesiepy, mon08kow, Kitana, eM 🌺, Hermiona5, Angellka lubią tę wiadomość
11.08.2025 ⏸️
25.08.2025 - bijące serduszko💓
08.10.2025 - prenatalne, ryzyka niskie
20.11.2025 - czekamy na dziewczynkę!🩷
02.12.2025 - połówkowe -
Cześć kochane dziewczyny 🥰
Co do krzywej- będę robiła w luxmedzie i zapomniałam zapytać położnej- czy powinnam kupić „swoją” glukozę? Czy dają ją w ramach badania? Mam już umówiony termin i nie chciałabym jeździć dwa razy, a wiem że większość z Was ma już za sobą. Z góry dziękuję za odpowiedź ☺️🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼
⏸️ 08.2025 Test pozytywny
🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 🫀💗
🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻
🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie
🦋 17.12 (20tc)- USG połówkowe, 340g zdrowej Księżniczki 🌸
🦋 31.12 (22tc)- 466g Akrobatki

-
Siasi wrote:Cześć kochane dziewczyny 🥰
Co do krzywej- będę robiła w luxmedzie i zapomniałam zapytać położnej- czy powinnam kupić „swoją” glukozę? Czy dają ją w ramach badania? Mam już umówiony termin i nie chciałabym jeździć dwa razy, a wiem że większość z Was ma już za sobą. Z góry dziękuję za odpowiedź ☺️
Robiłam w paru luxmedach w Krakowie i zawsze była glukoza nawet często do wyboru (miętowa,cytrynowa,zwykła)
Uda się, Siasi lubią tę wiadomość
1 CS - 2.07.25 Poronienie samoistne 5+2
2 CS- 29.07 9 dpo- ⏸️ bHcg 10,76
Niedoczynność tarczycy
Celiakia
MTHFR homo
SERPINE1 hetero -
Co do liczenia ruchów...
pytałam o to wczoraj moją ginekolożkę i powiedziała, że są różne metody. Ona najbardziej lubi liczenie do 10 ruchów w ciągu 10 godzin. Z tym, że jeden ruch liczony jako cała seria tych wygibasów następująca po sobie, a nie każdy kopniaczek osobno. Mówiła, żeby zacząć to robić od 30 tc.
kasia97, Pomarańczowa lubią tę wiadomość
-
Co do krzywej- będę robiła w luxmedzie i zapomniałam zapytać położnej- czy powinnam kupić „swoją” glukozę? Czy dają ją w ramach badania? Mam już umówiony termin i nie chciałabym jeździć dwa razy, a wiem że większość z Was ma już za sobą. Z góry dziękuję za odpowiedź ☺️
Ja robiłam wczoraj w luxmedzie i nic nie musiałam kupować 🙂 ale nie pytałam się czy mogę wybrać smak a pielęgniarka też nie proponowałaWiadomość wyedytowana przez autora: 6 stycznia, 15:29
Siasi lubi tę wiadomość
06.2025 - I IVF - 3 ❄️
07.2025 - FET - ❌️
08.2025 - FET - 6dpt ⏸️ 10dpt -BHCG-200, 14dpt -BHCG-735
26.08 (5+4) 🫧 ciążowy i żółtkowy
05.09 (7+0) - CRL 0,89cm, ❤️
09.10 (11+6) - FeliaTest, zdrowa 🩷
13.10 (12+3) - USG prenatalne wszystko ok
08.12 (20+3) - USG połówkowe 350g 🩷
17.02 (30+4) - USG 3 trymestru ⏳

-
Ja też byłam w luxmedzie, dostałam glukozę cytrynową, nie proponowali smaku, także wychodzi na to, że zależy od miasta/placówki
Siasi lubi tę wiadomość
11.08.2025 ⏸️
25.08.2025 - bijące serduszko💓
08.10.2025 - prenatalne, ryzyka niskie
20.11.2025 - czekamy na dziewczynkę!🩷
02.12.2025 - połówkowe -
Ja co prawda w Luxmedzie nie robiłam, tylko w diagnostyce, gdzie też na stronie jest napisane, aby nie przynosić swojej, bo zapewniają... a jednak los wczoraj zaskoczył i okazało się, że skończyła im się, musiałam jeździć po mieście, szukać otwartej apteki od 7, żeby kupić glukozę................
kino.
-
Hej, niby dzisiaj środa a prawie jak poniedziałek, w domu chyba będziemy mieli szpital, męża mojego rozłożyło, ja się coraz gorzej czuje 😮💨 jeszcze brakuje żeby dzieciaki coś złapały, a od 19.01 ferie zaczynamy..
-
Dzień dobry w Nowym Roku! W naszym przypadku oby był lepszy niż poprzedni 😀
Czy u Was też tak zapadalo śniegiem? Bo pod Krakowem pięknie i biało!
34 👫 32
04.2023 💙
02.25, 03.25. 04.25 - cb
⏸️ 13.08, 8/9 dpo
14.08 - beta 16,4; 16.08 - 50,9; 18.08 - 103; 22.08 - 582; 26.08 - 2857
05.09 - ❤️, 0,85 cm🦐
14.10 - prenatalne - 5,8 cm 👶, niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
14.11 - 160g bobasa
02.12 - połówkowe- 290g słodkiego chłopczyka
AMH 0,66
Mutacja PAI-1 [hetero] i MTHFR [oba hetero]

-
Dzięki za odpowiedź w sprawie glukozy! Nie będę się stresować, że nie mam swojej, a omijam apteki, bo to obecnie siedlisko bakterii 😌
U nas w nocy sypnęło śniegiem. Jest pięknie 😍 Długie weekendy za nami. Ja już od dawna w domku, ale fajnie jak mama czy siostra miały wolne i często się widywałyśmy.
Dziś idę do fizjo także trochę poćwiczymy i rozmasujemy spięte mięśnie. Ostatnio kupiliśmy masażer i mąż mi codziennie masuje nogi, w końcu nie mam skurczy łydek w nocy. Polecam bardzo! (Oczywiście masuje mi tylko nogi do pośladków, wyżej już nie)
No i zaczynamy misje pokoik i wyprawka. Szafa u stolarza zamówiona, jutro wybieramy się w poszukiwaniu łóżeczka i komody, także marzenia się spełniają 🥹
mon08kow, Kitana lubią tę wiadomość
🧩 starania od 7.2024 o brakującego puzzelka.
⏸️ 04.2025
💔 05.2025 8t4d smutny dzień mamy-łyżeczkowanie- zaśniad groniasty częściowy 👼
⏸️ 08.2025 Test pozytywny
🦋 15.09 pierwsze USG- CRL 5,3mm i 🫀💗
🦋 17.10 (11t2d) SANCO Nipt- zdrowa DZIEWCZYNKA 🙏🏻
🦋 22.10 (12t1d) USG prenatalne I + Pappa- 5.6cm zdrowej córeczki, ryzyka niskie
🦋 17.12 (20tc)- USG połówkowe, 340g zdrowej Księżniczki 🌸
🦋 31.12 (22tc)- 466g Akrobatki

-
Taak, u nas już od kilku dni śnieg, a od wczoraj nieźle mrozi. Lubię taką pogodęYoanne wrote:Dzień dobry w Nowym Roku! W naszym przypadku oby był lepszy niż poprzedni 😀
Czy u Was też tak zapadalo śniegiem? Bo pod Krakowem pięknie i biało!
My się wybieramy w tym miesiącu do Ikea albo innego jyska po komodę, a resztę zakupów ogarnę raczej online.
A tak to w końcu po świętach... Młoda niestety z płaczem, ale poszła do żłobka. Oby udało się szybko jakoś wrócić do rutyny, bo to świąteczne rozleniwienie już było męczące.2023
07. (39+3) Ninka! 💖✨

2024
12. cb 💔 poronienie samoistne
2025
28.07. 11 dpo bHcg 14,24 prog 32,7 ng/ml
30.07. bHcg 98,21 (⬆️ 600%)!
01.08. bHcg 194,30 (⬆️ 101%)
04.08. bHcg 647,05 (⬆️120,6%)
11.08. (5+2) Jest 🫧 w macicy! GS 0,97 cm
21.08. (6+5) 0,52 cm 🍤z💖
05.09. (8+6) 2,02 cm 🧸
03.10. (12+6) 7,2 cm synka? 🩵
07.10. (13+3) I prenatalne ✨ 8,3 cm 🧸
30.10. (16+5) 198 g chłopaczka 💙
28.11. (20+6) 434 g synusia 🩵
01.12. (21+2) Połówkowe - 453 g zdrowego Michasia 🐻
7-11.12. szpital
15.12. (23+2) kontrola, wszystko ok, 713 g
29.12. (25+2) 888 g 🩵
2026
02.02. (30+2) 🩺
04.02. (30+4) USG III trym 🩺
_
_ -
U nas też pięknie nasypało 😁 korzystamy od paru dni że śniegu, a dziś to dowaliło konkretnie. Obiecałam dziewczynom saneczki po przedszkolu. Dziś poszły po 2,5 tygodniowej przerwie, a ja nie wiem co z sobą zrobić 😆 chwilę się poleniłam przed tv, ogarnęłam mieszkanie, zaraz coś pocwicze, prasowanie, obiad i po młodszą gnać trzeba. Nie doszłam jeszcze do siebie po przerwie 😆
-
Siasi wrote:Dzięki za odpowiedź w sprawie glukozy! Nie będę się stresować, że nie mam swojej, a omijam apteki, bo to obecnie siedlisko bakterii 😌
U nas w nocy sypnęło śniegiem. Jest pięknie 😍 Długie weekendy za nami. Ja już od dawna w domku, ale fajnie jak mama czy siostra miały wolne i często się widywałyśmy.
Dziś idę do fizjo także trochę poćwiczymy i rozmasujemy spięte mięśnie. Ostatnio kupiliśmy masażer i mąż mi codziennie masuje nogi, w końcu nie mam skurczy łydek w nocy. Polecam bardzo! (Oczywiście masuje mi tylko nogi do pośladków, wyżej już nie)
No i zaczynamy misje pokoik i wyprawka. Szafa u stolarza zamówiona, jutro wybieramy się w poszukiwaniu łóżeczka i komody, także marzenia się spełniają 🥹
Jaki masz masażer? Ja mam taki ręczny wibrujący na prąd z podczerwienią, ale kurcze boje się jakoś używać, a działa rewelacyjnie na spięte mięśnie. Kupiłam sobie jeszcze taki wałek, uda/łydki super, ale na pośladka za słaby 🙈 -
O tak, teraz już przygotowania przyśpiesza pewnie u większości z nas 😀 my już na szczęście pokoik mamy gotowy, jeszcze tylko jakieś ozdoby, szafa czeka na przegląd i pranie ubranek.
Dziś dzwoniłam do położnej środowiskowej i mimo że w listopadzie mnie wstępnie wpisała sobie na kwiecień to teraz powiedziała, że pracuje tylko do końca marca i teraz muszę szukać kogoś innego. Szkoda, bo była bardzo fajna, ale mam nadzieję, że znowu znajdę kogoś ciepłego i pomocnego z w miarę aktualną wiedzą 🙂
W sobotę jadę na dni otwarte do szpitala. W pierwszej ciąży kiedyś jechaliśmy w środku nocy na IP, z resztą do porodu też jechałyśmy o 2 w nocy, więc warto wiedzieć gdzie jest wejście i dzwonek 😁34 👫 32
04.2023 💙
02.25, 03.25. 04.25 - cb
⏸️ 13.08, 8/9 dpo
14.08 - beta 16,4; 16.08 - 50,9; 18.08 - 103; 22.08 - 582; 26.08 - 2857
05.09 - ❤️, 0,85 cm🦐
14.10 - prenatalne - 5,8 cm 👶, niskie ryzyka, prawdopodobnie 💙
14.11 - 160g bobasa
02.12 - połówkowe- 290g słodkiego chłopczyka
AMH 0,66
Mutacja PAI-1 [hetero] i MTHFR [oba hetero]

-
U nas nie ma śniegu. Za to 10 km dalej, u moich rodziców, jest już na czym pojeździć sankami 😄
Ja dzisiaj zaprowadziłam córkę drugi raz do przedszkola, ale kurcze rozstanie było dramatyczne. Trzymała się rękoma i nogami drzwi. Siłą ją brały te panie, jak wyszłam stamtąd to się popłakałam. Ona tam jest na razie z 3h, no ale nie wiem czy nie za duzy stres
Czy ktoś kto ma starsze dzieci może coś doradzić?
czy to normalne w ogóle:(? Ona jest mocno do mnie przywiązana, ale lubi też dzieci i w domu już się nudziła to myślałam że te parę godzin zajęć jej dobrze zrobi, nawet tak społecznie, ale na takie rozstania chyba nie jestem gotowa 
Powodzenia na krzywych
ja mam nadal być na diecie, za miesiąc trochę badań zleciła mi diabetolog, to zobaczymy jak to wygląda. Namieszała mi tylko, bo mówi że jak dziecko małe to powinnam jak najdłużej być w ciazy, a moja ginekolog mówiła, że przy cukrzycy to jednak wywołuje się poród wcześniej, bo łożysko może się zacząć starzec wcześniej itd I że na pewno będą chcieli robić indukcje pod koniec
-
Heej! U nas śnieg już od kilku dobrych dni, skorzystaliśmy bardzo z chłopcami, sanki, górka, lepienie bałwana, śnieżki, tarzanie się w śniegu, chyba wszystkie na miarę naszych możliwości atrkacje zaliczone 😃 też się cieszę, że już po świętach i wracamy do naszej codzienności, rutyny. Starszak w przedszkolu. Planuje dzisiaj wyjąć ubranka po chłopcach, przejrzeć co się nadaje, ja miałam dużo takich neutralnych rzeczy dla nich, więc na pewno coś będzie też dla dziewczynki. Dużo planów na styczeń, bo kończyny też dom. Z nadzieją, że zdążymy się przeprowadzić do kwietnia 🙈 trzymajcie kciuki ✊😃
Miłego dnia. Ja już po kawie. Biorę się za ogarnianie obiadu i kładę na drzemkę młodego. U nas w ogóle dzisiaj -15!! 🥶👩'95 👨'94
👦08.2020 👼07.2022👦02.2024
⏳01.2025 starania o 👶
⏸️18.08.2025 (10dpo)
🤰19.08.25 - beta - 14.3, prog 20
🤰21.08.25 - beta - 55,4
🤰23.08.25 - beta - 148
🤰27.08.25 - beta - 848, prog 12
🤰04.09.25 - 6+0 - 0,288 cm z serduszkiem ❤️
🤰18.09.25 - 8+0 - 1,59 cm 🫛
🤰15.10.25 - 11+6 - 5,5 cm 👶
🤰21.10.25 - prenatalne, 7 cm zdrowy dzidziuś 👶
🤰12.11.25 - wstydzioch 🫣
🤰10.12.25 - córeczka 🥹🌸
🤰16.12.25 - połówkowe - 418g dziewczynki 🦋
🤰14.01.26 - ⏳

-
U nas już od sylwestra śnieg leży, a ostatnio coraz bardziej mrozi
Osobiście nie cierpię zimy... pewnie jak Mały się urodzi to polubię
Póki co wiosenka to najlepsza pora roku, moja ulubiona, więc tym bardziej się cieszę, że właśnie wtedy poznam mojego bobasa 
Dziewczyny, doradźcie proszę jeśli chodzi o przewijak... Który najbardziej polecacie doświadczone mamusie? Na rynku jest ich pełno, nie wiem czy raczej zdecydować się na klasyczny z wysokimi brzegami, matę do przewijania czy raczej sławny leander/albo coś podobnego, bo cena razi?
Oczywiście przyszłe mamy też proszę o info, co macie na oku
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH