Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
Odpowiedz

🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸

Oceń ten wątek:
  • Ccarolinaa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angellka wrote:
    Trzymam kciuki zebys jak najdluzej dodtrwala. Salve jak to wyglądało jak sie córką urodziła? Dlugo bylas w szpitalu ? Byla w inkubatorze ? Wszytko bylo ok ? Mogłaś ja kangurowac, karmic ? Ile wazyla przy wyjsciu do domu. Sorki za tyle pytań, ale nie mam nikogo w bliskim otoczeniu kto urodzil wcześniaka, czytam w necie różne historie, a niewiem na co się przygotować.

Co do ubranek, wszystkie prasujecie ciuszki ? Chce ułatwić troche życie staremu i zastanawiam się czy pralka i suszarka nie wystarczy.
    Ja raczej nie będę prasować 🫣pralka i suszarka wystarczy , chyba że by były jakies mega pogniecione ale wątpię :)

Angellka lubi tę wiadomość

👩🏻 35 🧔🏻 37
    👶2018
    Starania o drugie👶
    od: 04.23
    ❌️MTHFR_1298A- hetero
    ❌️PAI-1 4G hetero
    ❌️AMH- 0,711 > 0,758
    ✅️MUCHA- negatywna
    ✅️Białko wolne s 78,2%
    ✅️PPJ ANA 1 ujemne
    ✅️Komórki NK 9%
    ✅️Zespół antyfosfolipidowy-ujemny
    ✅️Trombofilia wrodzona-ujemne
    ✅️Kariotyp-prawidłowy XX XY
    ✅️Histeroskopia-CD-138-brak stanu zapalnego
    08.23 poronienie puste jajo płodowe💔
    07.24Aniołek 9+1(zatrzymany 6+3)💔
    IN VITRO GAMETA
    Punkcja7pobrano- 5 dojrzałych- mamy :
    3.1.1❄️4.2.2❄️ zdrowe okruszki po PGT-A <3
    FET I 27.06 4.2.2 10dpt beta 8,88cb💔
    FET II 30.07.25 3.1.1 7dpt ⏸️ 10dpt -330🍀 12dpt- 678 🍀14dpt- 1506🍀26dpt- 27360🍀27dpt- 0,39cm kruszynki z <3 9.09- 1,92cm bobo <3
    8.10- prenatalne 6,5 cm kruszynki <3
    25.11 228 gram słodkości <3
    Niskie ryzyka, panorama -zdrowa dziewczynka <3
    preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angellka, współczuję Ci tych przygod z ciśnieniem. Trzymam kciuki, żebyście jak najdłużej wytrwały w dwupaku, żeby lekarze dobrze dobrali leki.

Ja finalnie prasowałam wszystko. Chociaz pytałam wśród znajomych, to koleżanki co mają już dzieci to jednak przy drugim dziecku nie prasowały 😅 także może wystarczy pralka i suszarka.

Co do butelki mam Philips Avent i Suavinex w kształcie piersi. Czekają na wyparzanie i uszykowanie. Smoczki mam 2 z Lovi. Chociaż córka była bezsmoczkowa i teraz też nie planuję za szybko wprowadzać, bo chce karmić piersią przede wszystkim, ale zobaczymy czy się uda. Ja chyba przez ten stres i moje nerwowe podejście miałam na początku sporo problemów i boje sie jak teraz będzie. Spakowałam się wstępnie i miałam zająć się dopakowaniem, a nie mam do tego głowy. A jednak zaliczyłam już kilka twardnien brzucha, czego nie kojarzę z poprzedniej ciąży, więc zaczęło do mnie docierać, że niekoniecznie mogę sobie tak po prostu doczekać do terminu cc 😅 I że w sumie zostal mi niecały miesiąc, co totalnie do mnie nie dociera. Czuję się niewyspana, niewypoczeta i zestresowana :(

03.2023 🩷

30.09.2025 prenatalne, mały chłopczyk? 💙🐻
    26.11 2025 połówkowe, 375 g chłopczyka 💙🐻

preg.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angellka wrote:
    Trzymam kciuki zebys jak najdluzej dodtrwala. Salve jak to wyglądało jak sie córką urodziła? Dlugo bylas w szpitalu ? Byla w inkubatorze ? Wszytko bylo ok ? Mogłaś ja kangurowac, karmic ? Ile wazyla przy wyjsciu do domu. Sorki za tyle pytań, ale nie mam nikogo w bliskim otoczeniu kto urodzil wcześniaka, czytam w necie różne historie, a niewiem na co się przygotować.

Co do ubranek, wszystkie prasujecie ciuszki ? Chce ułatwić troche życie staremu i zastanawiam się czy pralka i suszarka nie wystarczy.

Córa urodziła się hipotrofikiem 34+6 waga 2075g spadkowa waga 1960g
    Ale dostała 10/10 punktów nie miała problemu ani ze ssaniem ani z oddychaniem chociaż nie dostała wcześniej żadnych sterydów na płuca :) w inkubatorze spędziła 3 dni potem przeszła na kolejne 5 dni do łóżeczka, jeden dzień w tym spędziła na naświetlaniu z powodu wysokiej bilirubiny. Wyszliśmy po 8 dniach do domu mała z wagą 2080g. Mogłam do niej chodzić kiedy i na ile chce, kangurowac się ile chcemy, karmiłam ja normalnie piersią, robiłam tylko jedna przerwę nocna żeby trochę dłużej pospać bo tak to co 2h chodziłam ja karmić i jak robiłam ta przerwę to położne miały moje odciągnięte mleko i dawały jej butelkę :)

👩 97' , 👨 96'

04.2017r. (37+2) - 25cs🩷
    01.2019r. (37+0) - 1cs 💙
    11.2021r. (34+4) - 3cs 🩷
    Aniołek - 03.2021r. (5+0) - 2cs 🤍

preg.png
  • Angellka Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    Córa urodziła się hipotrofikiem 34+6 waga 2075g spadkowa waga 1960g
    Ale dostała 10/10 punktów nie miała problemu ani ze ssaniem ani z oddychaniem chociaż nie dostała wcześniej żadnych sterydów na płuca :) w inkubatorze spędziła 3 dni potem przeszła na kolejne 5 dni do łóżeczka, jeden dzień w tym spędziła na naświetlaniu z powodu wysokiej bilirubiny. Wyszliśmy po 8 dniach do domu mała z wagą 2080g. Mogłam do niej chodzić kiedy i na ile chce, kangurowac się ile chcemy, karmiłam ja normalnie piersią, robiłam tylko jedna przerwę nocna żeby trochę dłużej pospać bo tak to co 2h chodziłam ja karmić i jak robiłam ta przerwę to położne miały moje odciągnięte mleko i dawały jej butelkę :)
    Dziękuję, wasza historia jest bardzo pocieszająca ❤️ mam nadzieję że u nas będzie podobnie, wytrzymam jeszcze troche i mala przebije 2 kg

age.png
    18.09.21- 13dpo ⏸ beta 84,65 prog 44,2
    18.10.21- 8+1 ❤ CRL 1,83cm 🥳
    19.11.21 Prenatalne-ok, CRL 69,9mm💙
    21.01.22 T22+1 Połówkowe 💙 486g
    01.04.22 T32+1- 2125g III Prenatalne
    25.05.22 T39+6- Oskar 3960g

💔 11.2024

11.08.2025 -13dpo ⏸ beta 75
    13.10.2025 13+3 prenatalne CRL6,5cm
    22.11.2025 19+1 275g 🩷
    13.12.2025 22+1 połówkowe 471g
    preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ccarolinaa wrote:
    Ja od kilku dni czuję takie kłucie w środku … jak by to opisać wiecie gdzie 😅i się zastanawiam czy to główka uciska już tak czy szyjka się skraca ? Ma ktoś tak ? Czasem idę i mnie zegnie aż to kłucie … ale to dopiero od kilku dni , brzuch też coraz częściej twardnieje zwłaszcza jak dużo robię 🫣ja wlansie wracam z Rossmana kupiłam płyny do prania i płukania i zabieram się za pranie i segregowanie ciuszków i trzeba w końcu torbę spakować 😅🫣jakoś nie mogę się zebrać … jeszcze brakuje mi kilku rzeczy z listy ale to już dosłownie kilka 🫣

Tak,mam takie kłucia, bywało, że mnie składało i musiałam poleżeć. W każdej ciąży tak miałam, teraz zaczęło się wcześniej. Potrafię np kilka dni mieć spokój, po czym przychodzi znienacka i nie mogę chodzić 😅 Nigdy te kłucia mi nic z szyjką nie robiły, nie skracała się przez to, ale to wiadomo u każdej inaczej może być.

Co do prania, prałam teraz w 40 stopniach, dwukrotne płukanie i opcja pary na koniec prania. Nie suszyłam w suszarce tylko wystawiłam na słońce i wyprasowałam :) myślę, że to wystarczy. Z pierwszą córką prałam wszystko w 60 stopniach po dwa razy i jeszcze prasowałam 😅 chyba z każdym kolejnym dzieckiem coraz bardziej luzuje 😅

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

28.08.2025 jest ❤️ i 0,19 cm ludzika 😍
    20.09.2025 2,46 cm ludzika 😍
    13.10.2025 6,5 cm 😍

9.08 9dp pierwszy pozytyw
    11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • Ccarolinaa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Tak,mam takie kłucia, bywało, że mnie składało i musiałam poleżeć. W każdej ciąży tak miałam, teraz zaczęło się wcześniej. Potrafię np kilka dni mieć spokój, po czym przychodzi znienacka i nie mogę chodzić 😅 Nigdy te kłucia mi nic z szyjką nie robiły, nie skracała się przez to, ale to wiadomo u każdej inaczej może być.

Co do prania, prałam teraz w 40 stopniach, dwukrotne płukanie i opcja pary na koniec prania. Nie suszyłam w suszarce tylko wystawiłam na słońce i wyprasowałam :) myślę, że to wystarczy. Z pierwszą córką prałam wszystko w 60 stopniach po dwa razy i jeszcze prasowałam 😅 chyba z każdym kolejnym dzieckiem coraz bardziej luzuje 😅
    O tak zdecydowanie ja podchodzę na luzie 🫣raz wypiorę wysuszę i wystarczy , to drugie dziecko i wlansie mam bardziej na takie rzeczy wylane 🫣😅i tak będzie mieć dużo bakterii mamy pieska i wiadomo jak to jest , nie ma co 🫣
    A z tym kłuciem nie pamiętam z pierwszej ciąży dlatego mnie to zdziwiło :)chociaż na ostatniej wizycie lekarz mówił że główka już większa i może uciskać , także mam nadzieję że nic się nie dzieje :p

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 14:20

👩🏻 35 🧔🏻 37
    👶2018
    Starania o drugie👶
    od: 04.23
    ❌️MTHFR_1298A- hetero
    ❌️PAI-1 4G hetero
    ❌️AMH- 0,711 > 0,758
    ✅️MUCHA- negatywna
    ✅️Białko wolne s 78,2%
    ✅️PPJ ANA 1 ujemne
    ✅️Komórki NK 9%
    ✅️Zespół antyfosfolipidowy-ujemny
    ✅️Trombofilia wrodzona-ujemne
    ✅️Kariotyp-prawidłowy XX XY
    ✅️Histeroskopia-CD-138-brak stanu zapalnego
    08.23 poronienie puste jajo płodowe💔
    07.24Aniołek 9+1(zatrzymany 6+3)💔
    IN VITRO GAMETA
    Punkcja7pobrano- 5 dojrzałych- mamy :
    3.1.1❄️4.2.2❄️ zdrowe okruszki po PGT-A <3
    FET I 27.06 4.2.2 10dpt beta 8,88cb💔
    FET II 30.07.25 3.1.1 7dpt ⏸️ 10dpt -330🍀 12dpt- 678 🍀14dpt- 1506🍀26dpt- 27360🍀27dpt- 0,39cm kruszynki z <3 9.09- 1,92cm bobo <3
    8.10- prenatalne 6,5 cm kruszynki <3
    25.11 228 gram słodkości <3
    Niskie ryzyka, panorama -zdrowa dziewczynka <3
    preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ccarolinaa wrote:
    O tak zdecydowanie ja podchodzę na luzie 🫣raz wypiorę wysuszę i wystarczy , to drugie dziecko i wlansie mam bardziej na takie rzeczy wylane 🫣😅i tak będzie mieć dużo bakterii mamy pieska i wiadomo jak to jest , nie ma co 🫣
    A z tym kłuciem nie pamiętam z pierwszej ciąży dlatego mnie to zdziwiło :)chociaż na ostatniej wizycie lekarz mówił że główka już większa i może uciskać , także mam nadzieję że nic się nie dzieje :p

Mi dziś mówiła, że z każdą kolejną ciążą mogą być większe dolegliwości w tym obszarze. Ja też jestem po jednym poronieniu wywoływanym i łyżeczkowaniu, dwóch porodach SN więc moja szyjka i macica już są trochę wrażliwsze 😅 też myślałam, że kurcze może się szyjka wcześniej skraca, jest niewydolna, przeciążona, bo co jak co ja się nie oszczędzam 🙈 ale nie, wszystko ok. Pamiętam, że przed drugim porodem jak mnie fizjo w środku badała to już mnie tak wszystko bolało i mówiła, że tkanki są ok, elastyczne wszystko jest w porządku, ale przed samym porodem zachodzi tyle zmian hormonalnych, że w środku wszystko bardzo wrażliwe, dlatego w trakcie porodu badanie rozwarcia to jest kosmos bólowy i jak często sprawdzają postęp to podchodzi to pod znęcanie się nad rodzącą 🙈

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

28.08.2025 jest ❤️ i 0,19 cm ludzika 😍
    20.09.2025 2,46 cm ludzika 😍
    13.10.2025 6,5 cm 😍

9.08 9dp pierwszy pozytyw
    11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
‹‹ 333 334 335 336 337
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ