🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
-
WIADOMOŚĆ
-
Idawoll wrote:A wiesz, że w czerwcu liczyłam podświadomie na kreski w lipcu, bo wolałam TP na kwiecień, niż na marzec? 🙆🏼♀️
Wiesz, jaki Ci wychodzi termin z OM?
U nas w czerwcu był wyjazd z młodym i małe możliwości łóżkowe 🤣 no a teraz już się postarałam, chociaż też wolałam na kwiecień😀
Termin z ostatniej miesiączki to 09.04, pewnie będzie wcześniej ze względu na cesarkę no ale zobaczymy 🙂
Jeżeli chodzi o objawy to miałam kilka razy tak że w dzień się położyłam a pierwszym objawem ciąży u mnie zawsze jest ochota na jakieś dziwne jedzenie- tak że aż czuje ten zapach 😄 teraz były to kostki rosołowe chociaż nie mam ich nawet w domu.
Wczoraj wyciągnęłam arsenał swoich leków bo chociaż w ciążę zachodzie łatwo no to już z utrzymaniem bez leków to raczej nie ma mowy . -
Też słyszałam, że brzuch w kolejnych ciążach pokazuje się szybciej. W pierwszej ciąży taki ładny zaokrąglony miałam około 6 miesiąca. Wcześniej wyglądałam jakbym się bardziej najadła 😅 tyle że w 1 ciąży startowałam z niedowagi a teraz miałam jeszcze kilka kilogramów, które mi zostały03.2023 🩷
25.07.2025 ⏸️ -
co do suplementów - ja na razie wszystko biorę osobno, foliany, wit B12, wit C, wit D i kwasy omega 3
nie wiem czy jest coś na rynku mające wszystkie potrzebne składniki w odpowiednich dawkach, jeżeli tak to z chęcią przyjmę polecajki 🌸Pomarańczowa, HimalayanDream lubią tę wiadomość
👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07.2025 - nieśmiałe ⏸️
29.07.2025 - ⏸️
20.08 ⌛️pierwsza wizyta z USG
🙎♂️ 31 -
Idawoll wrote:kasia97 z objawów to zmęczenie i senność, zadyszka po byle wysiłku, piersi nie bolą, ale brodawki zmieniły kształt na taki, jak miałam podczas karmienia. I czasem lekkie mdłości, ale to tak 3/10. Bóle okresowe też się pojawiają. No i ten wzdęty brzuszek wieczorem. EDIT: jeszcze mi się przypomniało, że jest więcej śluzu 🙆🏼♀️
W pierwszej ciąży brzuch zrobił się widoczny około 14-15 tygodnia w obcisłych ubraniach, a taki ładnie okrągły w okolicy 20. Przy czym ja jestem szczupła i wysoka (BMI mam na granicy niedowagi 🤷♀️), to on dość szybko się pokazał.
Zobaczymy, jak będzie teraz, ale słyszałam, że w drugiej ciąży często pokazuje się wcześniej.
Pomarańczowa Witaminy - ja biorę w sumie wszystko osobno, bo zaczęłam suplementowac żelazo kilka dni przed pozytywnym testem i resztę dobrałam w osobnych preparatach. Na wizycie jeszcze skonsultuję z lekarzem, czy coś dodać (pewnie jod).
Ana3 kciuki zaciśnięte. Daj od razu znać! Btw, gdzie można zrobić betę w niedzielę? 😃
Cześć Pati31, Smerfelinka! Gratuluję 🙌🏻 i ogromnie kibicuję, bo widzę, że też macie niełatwe doświadczenia na koncie. Rozgośćcie się ❤️ znacie terminy z OM?
HimalayanDream piękna historia! I szalenie (pozytywnie) zazdroszczę, że widzieliście te góry! Pochwal się kiedyś zdjęciem 🤩
Dziękuję ❤️ Termin 06.04 -
Idawoll wrote:
Cześć Pati31, Smerfelinka! Gratuluję 🙌🏻 i ogromnie kibicuję, bo widzę, że też macie niełatwe doświadczenia na koncie. Rozgośćcie się ❤️ znacie terminy z OM?
Dziękuję ślicznie ☺️ Termin z OM to 9 kwietnia, ale podejrzewam, że owulacja mogła być później. Chociaż szczerze mówiąc, to cykl był totalnie na spontanie, więc ciężko być czegokolwiek pewnym 😉Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia, 14:31
👩36 lat 🧑39 lat
31.07.2025 - ⏸️ naturals 🤯
1.08. - bHCG 16 mlU/ml 🍀
4.08. - bHCG 45 mlU/ml 🤞 prog 26,30 ng/ml
6.08. - bHCG 99 mlU/ml 🍀
8.08 - bHCG 287 mIU/ml 🤞
21.08 - wizyta 🍀
15.05.2025 - transfer 💔
8.02.2025 - transfer💔
14.09.2024 - transfer blastocysty ❄️
14.10 - pusty pęcherzyk 💔
kwalifikacja z MZ - 10.06
21.08.2023 - transfer blastocysty 3AA ❄️ 💔
lipiec 2023 - transfer odwołany - za niski progesteron 😞
luty 2023 - poronienie naturalnej ciąży
22.07.2019 - urodził się Leon
13.11.2018 - transfer blastocysty 4AA
październik 2018 - Salve - ivf
sierpień 2018 - histeroskopia ok
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Idawoll wrote:Pomarańczowa Witaminy - ja biorę w sumie wszystko osobno, bo zaczęłam suplementowac żelazo kilka dni przed pozytywnym testem i resztę dobrałam w osobnych preparatach. Na wizycie jeszcze skonsultuję z lekarzem, czy coś dodać (pewnie jod).
A masz zalecenie od lekarza, żeby suplementować żelazo? Bo jeśli nie masz anemi to nie jest zalecana suplementacja żelazem przed 16 tygodniem, ze względu na wieksze ryzyko stanu przedrzucawkowego i cukrzycy ciążowej -
Kapa wrote:A masz zalecenie od lekarza, żeby suplementować żelazo? Bo jeśli nie masz anemi to nie jest zalecana suplementacja żelazem przed 16 tygodniem, ze względu na wieksze ryzyko stanu przedrzucawkowego i cukrzycy ciążowej
kasia97 czy witaminę b12 bierzesz sama z siebie, czy z polecenia lekarza? Zapomniałam o to zapytać ostatnio lekarza, a też mi wyszły wyniki na granicy normy (funkcjonalnie to już niedobór). Wizytę mam za tydzień, a ja w kwestii suplementów jestem boidudek 🙆🏼♀️Kapa lubi tę wiadomość
-
Idawoll wrote:Tak, niestety mam anemię z niedoboru żelaza.
kasia97 czy witaminę b12 bierzesz sama z siebie, czy z polecenia lekarza? Zapomniałam o to zapytać ostatnio lekarza, a też mi wyszły wyniki na granicy normy (funkcjonalnie to już niedobór). Wizytę mam za tydzień, a ja w kwestii suplementów jestem boidudek 🙆🏼♀️
A okej. A badałaś ferrytynę ostatnio? Jestem ciekawa, jaką miałaś przy widocznej anemii, bo ja miałam tak 4 miesiące temu bardzo niską a anemii widocznej brak -
Kapa wrote:A okej. A badałaś ferrytynę ostatnio? Jestem ciekawa, jaką miałaś przy widocznej anemii, bo ja miałam tak 4 miesiące temu bardzo niską a anemii widocznej brak
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia, 15:22
-
Idawoll wrote:Tak, niestety mam anemię z niedoboru żelaza.
kasia97 czy witaminę b12 bierzesz sama z siebie, czy z polecenia lekarza? Zapomniałam o to zapytać ostatnio lekarza, a też mi wyszły wyniki na granicy normy (funkcjonalnie to już niedobór). Wizytę mam za tydzień, a ja w kwestii suplementów jestem boidudek 🙆🏼♀️
biorę sama z siebie bo ostatnio miałam niedobór (robiłam badania na początku tego ciążowego cyklu) - ale nie konsultowałam sie z lekarzem. jak skonsultujesz to ze swoim lekarzem to daj proszę znać 🙈👩🦰 28, PCOS, IO
11.23 - odstawienie AH i rozpoczęcie starań
27.07.2025 - nieśmiałe ⏸️
29.07.2025 - ⏸️
20.08 ⌛️pierwsza wizyta z USG
🙎♂️ 31 -
Ja mieszkam za granicą więc u nas laboratoria są otwarte w poniedziałek.
1.08- beta 27 mlu/ml -10dpo
3.08 - beta 85 mlu /ml -12 dpo
Przyrost jest 215%. Co myślicie ? To dobry start ?Idawoll, HimalayanDream, dailydamn, Kitkat lubią tę wiadomość
5.08.bHcg ?
3.08. bHcg 85
01.08. bHcg 27 -
Cześć dziewczyny, to i ja się dołączę do wątku
chociaż w ciążę ciągle nie dowierzam i mam raczej mieszane uczucia… ale zacznę od początku.
Mam córeczkę z marca 2023, a myśl o rodzeństwie dla młodej to zawsze była sinusoida - jednym razem bardzo chciałam kolejnego dziecka, a innym razem myślałam, że jedno dziecko to już i tak full pakiet dla mnie 😅 i mój mąż miał to samo. Jednak ostatnimi czasy ciągle byliśmy po stronie „chcemy kolejne dziecko”, noi stwierdziliśmy, że rezygnujemy z antykoncepcji.
Jakież było moje zdziwienie, że udało się za pierwszym razem (!). O córkę staraliśmy się 9 miesięcy i raczej spodziewałam się ciąży pod koniec roku, a nie teraz. Mogę nawet powiedzieć, że liczyłam na to, że uda nam się dopiero po kilku cyklach starań. Stąd moje mieszane odczucia - chcę drugiego dziecka, ale jednak myslalamF że pojawi się troszkę później. Ja wiem, że to są głupie myśli, ale nic na nie nie poradzę, tak mam. Póki co obwiniam burzę hormonalną i mam nadzieję, że gdy na wizycie 27.08 zobaczę małego człowieka to zacznę się cieszyć z ciąży, bo narazie to jedyne co czuję to niedowierzanie.
Z objawów to mdli mnie właściwie całymi dniami, ale na szczęście ja nigdy nie wymiotuję, więc takich atrakcji nie przewiduję. Z początku bolały mnie piersi po bokach, ale teraz są ledwo wyczuwalne. Noi jeszcze coś co miałam także w pierwszej ciąży - ogromna ochota na owoce.
Postanowiłam do Was dołączyć, ponieważ z pierwszej ciąży wiem ile wsparcia daje społeczność ovufriend i jak dobrze jest przechodzić przez wszystkie etapy ciąży z Wami, a nie samemuKapa, Idawoll, Pomarańczowa, HimalayanDream, Dudka1997 lubią tę wiadomość
9cs 🍀 03.2023 córeczka 💖
29.07 ⏸️ 12dpo -
Ana3 wrote:Ja mieszkam za granicą więc u nas laboratoria są otwarte w poniedziałek.
1.08- beta 27 mlu/ml -10dpo
3.08 - beta 85 mlu /ml -12 dpo
Przyrost jest 215%. Co myślicie ? To dobry start ?
Moim zdaniem świetny ☺️ ja pójdę na betę dopiero w środę, to będzie 20dpo. Tak po prostu żeby sprawdzić czy wszystko jest ok czy raczej interweniować wcześniej niż mam zaplanowaną wizytę
9cs 🍀 03.2023 córeczka 💖
29.07 ⏸️ 12dpo -
Kurczę ja tak schizuje, że coś pójdzie nie tak, że najchętniej biegałabym na betę co drugi dzień… zrobiłam 4 razy i koniec, nie ma sensu bo kosztuje mnie trochę nerwów te oczekiwanie na wynik… Zastanaeiam się też czy w ogóle pójść do lekarza tego 05.08 czy lepiej odczekać jeszcze z tydzień, sama nie wiem co lepsze dla mojej psychiki.
-
Hermiona, chyba kojarzę Cie z wątku Marcowych Mam 2023. Wtedy udzieliłam się dosłownie kilka razy i jakoś nie mogłam się przełamać żeby dołączyć. Tym razem mam nadzieję, że mi się uda bo widzę jak takie wątki są właśnie źródłem wsparcia, a też wiedzy
Gratulacje ciąży 🤎 mam dokładnie te same odczucia co do drugiego dziecka. Chcieliśmy w ostatnim czasie i decyzja była na TAK ale chyba sami nie spodziewaliśmy się, że to będzie już. Do tego też ten 2-letni człowiek staje się coraz bardziej samodzielny i po części chce znowu przeżywać te wyjątkowe chwile z maluszkiem, a z drugiej chwilami mam takie mieszane uczucia. Mam nadzieję, że to tylko hormony lub stres. A wiara, że się udało nadejdzie podczas kolejnych wizyt.
Hermiona5 lubi tę wiadomość
03.2023 🩷
25.07.2025 ⏸️ -
Hermiona ja też idę teraz na betę w środę, to będziemy razem czekać na wyniki ☺️
Nellien ja też bardzo schizuję. Nawet porównuję kreskę na testach z kilku ostatnich dni. Czy na pewno ciemnieje. Dzisiaj miałam inny test, który trochę inaczej się wybarwia i już miałam zawał... Wydaje mi się, że wizyta 5.08 nie uspokoi Cię za bardzo, bo możesz na niej zbyt wiele jeszcze nie zobaczyć, ale to zależy, wiadomo. Na pewno przy becie ponad 1000 można ciążę poteierdzić na usg.
Ja się zastanawiam, co dalej robić, bo wyłapałam testami bardzo wczesny początek, betę w piątek miałam 16, więc do lekarza na pewno jest jeszcze za wcześnie. Tylko 10.08 wyjeżdżam na wakacje na tydzień i będę mogła się później umówić dopiero po 18.08. Ale może to dobrze, bo wtedy powinno być już ładnie coś widać. O ile wszystko będzie ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia, 18:31
👩36 lat 🧑39 lat
1.08. - bHCG 16 mlU/ml 🍀
6.08. - bHCG 99 mlU/ml 🍀
8.08 - bHCG 287 mIU/ml 🤞
21.08 - wizyta 🍀
15.05.2025 - transfer 💔
8.02.2025 - transfer💔
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Smerfelinka, ja też porównywałam testy, masakra.
Właśnie tam się zastanawiam czy jest sens iść… Pewnie będzie widać pęcherzyk ale nic poza tym. Myślę, żeby chociaż o tydzień przełożyć ale łapie się na takiej myśli, że może straciłam tą ciążę a ja nie wiem i dalej się cieszę.
19.08 umówiłam się z moim ginem, że do niego pójdę ale wolałabym iść do niego jak wcześniej potwierdzę ciążę, bo on przyjmuje tam, gdzie pracuje moja mama i wiem, że nie uchowam tej wizyty w tajemnicy.
Może w okolicach 13.08 już jest szansa na serduszko? -
Nellien naprawdę nie wiem, kiedy to może być przy naturalnej ciąży. Przy ivf zawsze mówili mi w klinice, kiedy czego się spodziewać. Wydaje mi się, że w okolicach 7 tc powinno być serduszko, ale nie jestem pewna. Może ktoś inny pomoże?
Ja też się zastanawiam, czy na pewno ciąża dalej się rozwija. Zwłaszcza, że już dwa razy miałam puste jajo. Dlatego chyba jeszcze jutro skoczę na betę. Później w środę i w piątek, a potem wyjeżdżamy i mam nadzieję, że trochę wyluzuję.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 sierpnia, 19:02
👩36 lat 🧑39 lat
1.08. - bHCG 16 mlU/ml 🍀
6.08. - bHCG 99 mlU/ml 🍀
8.08 - bHCG 287 mIU/ml 🤞
21.08 - wizyta 🍀
15.05.2025 - transfer 💔
8.02.2025 - transfer💔
kwiecień 2017 - hsg ok
starania od 2014 -
Nellien wrote:Kurczę ja tak schizuje, że coś pójdzie nie tak, że najchętniej biegałabym na betę co drugi dzień… zrobiłam 4 razy i koniec, nie ma sensu bo kosztuje mnie trochę nerwów te oczekiwanie na wynik… Zastanaeiam się też czy w ogóle pójść do lekarza tego 05.08 czy lepiej odczekać jeszcze z tydzień, sama nie wiem co lepsze dla mojej psychiki.
Ja mam tak samo, mogłabym co 2 dni latać na betę 🫣 Może to przez to, że tyle się czekało na te dwie kreseczki, to pierwsza ciąża.
Ja wysyłałam dwie pierwsze bety lekarzowi. Powiedział, że najwcześniej na usg mam się zjawić od 5.08. To jest 24dpo. I mam jeszcze przed wizytą zrobić kontrolnie jeszcze jedną betę 😊 -
U mnie w pierwszej ciąży serduszko było widać coś koło 6 tyg ciąży. W 5 tyg byłam na wizycie i był pęcherzyk w macicy i pęcherzyk żółtkowy (2 dni przed wizytą badałam bete i miała na pewno ponad 3500 z tego co pamiętam). Co prawda były to wizyty u innych lekarzy. Teraz chyba pójdę zobaczyć jaka jest wartość i zbadam przyrost. Nic więcej i tak na tym etapie nie zrobię03.2023 🩷
25.07.2025 ⏸️