X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸
Odpowiedz

🌷KWIETNIOWE MAMY 2026 🌸

Oceń ten wątek:
  • Lianaa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 05:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mon08kow wrote:
    Jakoś muszą wyjść…. 🤪 ja jeszcze wieczorem zrobiłam skromne 7 tys kroków, jakiś przypływ mocy miałam, trochę pokręciłam się na piłce i w sumie odpuszczam pierwszy raz od miesiąca ćwiczenia. Jak to było… będzie co będzie 💪🤗 a z tym czatem niezła akcja ;D ja ostatnio czytając aktualizacje w aplikacji odnoście 39 tc czytam czytam o skurczach i nagle na koniec PRZEPIS NA BATATY 😂🙈 apropo przepisów 😂

Nie ma smutania 🤪

Zaraz tak się wyluzujesz, że nam bejbika tu wyklujesz 😎🐣 i tego nam życzę!

No mój ma czasem takie pomysły, że nie dowierzam i podziwiam jednocześnie 😅

A ten przepis na końcu czytania i skurczach to powiem ci kwintesencją Internetu, mózg nam to wszystko lasuje już 😅

Krolik - tak to jest, jak się chłopa wybiera za poczucie humoru a potem nie wiadomo czy go zatłuc czy się śmiać z nim 😅
    Lęki się u mnie czasem właśnie odpalają ale staram się pracować nad tym 🧘‍♀️
    Kurde, Ty i Monkow łeb w łeb idziecie z tymi skurczami 😅 trzymam za was kciuki, za nadejście szybkie TYCH właściwych.

Hermiona - no przeżywają to ci nasi, zabawnie się z boku patrzy na to przejęcie. Mój zachował spokój do prawie samego końca ale widzę że już puściły hamulce 😅

Ja się melduję z bezsennością nadranną 🫠 niedawno mogłam spać ile wlezie, ta sielanka trwała kilka tygodni i widzę w odwrocie 😆

📝Agata
    👩🏼‍💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS

18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
    •Utrogestan - plamienie w 7HBD
    •Acard•PueriaDuo•Nexpram
    19.08.25 •BETA 720,69
    21.08.25 •BETA 1488
    10.09.25 • 7+1 HBD 10,6mm z ❤️ 🪲
    24.09.25 • 9+2 HBD 2,7 cm 🦐 172 ❤️
    13.10.25• I prenki: ryzyka: preeklampsja 1:24; reszta:niskie 😍08.12.25 •II prenatalne - Daniel 🩵
    10.04.26•37+4 3560g Kluseczki 😳
    🔜 Indukcja 🐣
    Cukrzyca ciążowa na czczo 😔 ➡️ Insulina Lantus 💉
    preg.png
  • mon08kow Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lianaa wrote:
    Zaraz tak się wyluzujesz, że nam bejbika tu wyklujesz 😎🐣 i tego nam życzę!

No mój ma czasem takie pomysły, że nie dowierzam i podziwiam jednocześnie 😅

A ten przepis na końcu czytania i skurczach to powiem ci kwintesencją Internetu, mózg nam to wszystko lasuje już 😅

Krolik - tak to jest, jak się chłopa wybiera za poczucie humoru a potem nie wiadomo czy go zatłuc czy się śmiać z nim 😅
    Lęki się u mnie czasem właśnie odpalają ale staram się pracować nad tym 🧘‍♀️
    Kurde, Ty i Monkow łeb w łeb idziecie z tymi skurczami 😅 trzymam za was kciuki, za nadejście szybkie TYCH właściwych.

Hermiona - no przeżywają to ci nasi, zabawnie się z boku patrzy na to przejęcie. Mój zachował spokój do prawie samego końca ale widzę że już puściły hamulce 😅

Ja się melduję z bezsennością nadranną 🫠 niedawno mogłam spać ile wlezie, ta sielanka trwała kilka tygodni i widzę w odwrocie 😆

Ostatecznie wyciszyła się akcja 🙈🤪

20 CS :) Po drodze: CB 💔, udrożnienie jajowodu ✅stymulacje letrozolem, potwierdzone monitoringiem ✅

09.08. 11dpo - ⏸️upragnione dwie kreski! <3
    💚 12.08. beta - 311 <3 💚 14.08. beta - 928 <3 💚 16.08. beta - 3061 <3

preg.png
  • Hermiona5 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noi ruszyła u mnie produkcja 🐮 Ufff, cieszę się, że w domu już te karmienia będą łatwiejsze i szybsze 😊

Krolik - tak, jak usłyszałam, że i tak skończyłoby się cc (a teraz przynajmniej bezpieczniejszym) to już wszelkie myśli o porodzie naturalnym uciekły.
    Potem jeszcze poczytałam słowa wsparcia od Was i macie rację, nie przejmuję się już 😊

Pomarańczowa - ahh nie ma to jak mama, te to potrafią dowalić 😕 Ja ze swoją mam pozornie dobry kontakt, ale biorę ją na dystans, wiele razy w życiu słyszałam już od niej nieprzyjemne komentarze i rozumiem Cię jak to jest, gdy chcesz aby ktoś Cię po prostu wysłuchał i spróbował zrozumieć, a dostajesz w zamian „a ja to miałam gorzej, a ktoś tam miał tak i tak i nie narzekał” :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:11

Lianaa, Idawoll lubią tę wiadomość

94’ 👫 94’
    03.2023 córeczka 💖

29.07.2025 ⏸️ 12dpo
    20.08.2025 5mm 🦐
    30.09.2025 I prenatalne - ryzyka niskie

25.11.2025 (20+2) 340g - połówkowe - dziewczynka 💖
    22.12.2025 (24+1) 710g
    07.01.2026 (26+4) 985g
    29.01.2026 (29+4) 1715g
    12.02.2026 (31+4) 1997g 😍
    13.03.2026 (35+5) 3000g 🤭
    18.03.2026 (36+3) 3320g 🤨
    13.04.2026 (40+1) 🩺 USG i KTG w szpitalu

preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa wrote:
    Czytałam o tym sposobie z serduszkiem. Musimy spróbować, bo jak tak skakam od jednego do drugiego to mały jest potem tak rozdraziony, że w ogóle nie chce zasnąć i męczymy się długo. Wczoraj zasnął grubo po 22 :/ w dzień w miarę śpi, a na noc dostaje jakiegoś pobudzenia i zanim się wyciszy to skacze od piersi do piersi odbija robi kupy ulewa. No cala gama. Nie sądzę, że to glod, tylko nie umie się wyciszyć na noc. Probowalam noszenia, spowijania, przytulania. Nic go nie wycisza. Mąz tez na niego zle dziala.
    Oglądałam te podcasty. Ja ogólnie mam wrażenie, że córka dużo rozumie. Tylko jest bardzo wrażliwa. Z tym zasypianiem była dokładnie jak syn, że ciężko ją było wyciszyć i szybko chlonela wszystkie bodźce z otoczenia. Neurolog nam wtedy powiedział, że to jest niedojrzały silny układ nerwowy, który właśnie w przyszłości może przekładać się na dużą wrażliwość itd. I rzeczywiście z nią tak jest. No i pewnie wszyscy potrzebujemy czasu w tej sytuacji.

Ja dzisiaj znowu zaliczyłam taki zjazd, że siedziałam po południu i płakałam. Jak chciałam się pożalić mojej mamie to usłyszałam, że co bym zrobila jakbym miała ręcznie wszystko wyprac jak dawniej kobiety 🙃 i żeby nie przesadzać 🥲

Wiesz co moja starsza tak ma, ją było łatwo przebodzcować i później wrócić do rutyny. Zawsze po pobycie mojej mamy, mieliśmy noce tragiczne, bo ona nie rozumiała, że mała potrzebuje drzemek o określonych porach, żeby zachowywać się przy niej zgodnie z jej wiekiem, a nie maleńkiego bobaska angażować w zabawy jak z ponad rocznym dzieckiem 🤦 no i po dzień dzisiejszy, chodzi spać fajnie, ale potrzebuje rodzica koło siebie, bo jak ma jakiś trudniejszy dzień to przeżywa w tej pierwszej fazie snu i się wybudza :( młodsza jest zupełnie inna. Zachowanie Twojej przypomina mi właśnie moja starszą na etapie jak się młodsza pojawiła. Ona zasypiała z Tatą przed urodzeniem się siostry,. mógł do niej przychodzić, spala też sama całą noc w pokoju. Nagle zmiana jak pojawiło się młodsze rodzeństwo, zaczęła przychodzić, musiała mieć mnie. Z czasem będzie lepiej, przyzwyczai się do nowej sytuacji ✊

Co do mamy. Mamy te same? 😂 Bo ja to wiecznie słyszałam, że ona do 1 nie spała, wszystko robiła, ugotowała, posprzątała, prała pieluchy i jej nikt nie pomagał 🙃 teraz tak narzeka na moją bratową strasznie, aż ją do łez doprowadziła będąc pomoc przy dziecku. Ja się jej nie zależy i nie oczekuje pomocy, mówię wprost żeby nie przyjeżdżała, bo chce spokoju. Niestety, ale wiecej szkody niż pożytku, bo potrafi psychicznie dojechać.... To nie jest prawda, że kiedyś było źle, kiedyś też można było liczyć na większe wsparcie sąsiedzkie, moja mama tego nie pamięta ile ludzi wokol miała żeby nawet na chwilę wyskoczyć do sklepu, bo jej dzieci przypilnowali... Poza tym jeżeli one miały gorzej to przykre, że dla swoich dzieci nie chcą lepiej...

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:43

Hermiona5, Lianaa lubią tę wiadomość

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

28.08.2025 jest ❤️ i 0,19 cm ludzika 😍
    20.09.2025 2,46 cm ludzika 😍
    13.10.2025 6,5 cm 😍

9.08 9dp pierwszy pozytyw
    11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • krolik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mon08kow i u mnie się wyciszyło, nad ranem jeszcze miałam skurcze i do tego śniłam chyba na jawie, myślałam, że mi wody odeszły, ale chciałam tak spać, że stwierdziłam, że jeszcze chwilę..przyszła do mnie spać starsza córka po 6 jakoś, a ja sobie myślę "kurde jak mi te wody odeszły, to chyba wypada już się ogarniać na szpital" 😂 ale poszłam spać dalej 😂

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

13.10.2025 6,5 cm 😍

11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • lady_89 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mon08kow wrote:
    Królik łączę się. Pierwszy raz coś takiego odczuwam, nawet zaczęłam liczyć te skurcze. Ciekawe czy coś się z tego rozkręci czy to tylko straszaki :)
    U mnie wczoraj też pojawiły się skurcze z tym że nieregularne od 20 do 23 ale położyłam się spać i ustąpiły, zobaczymy co dziś przyniesie dzień.

starania od 2013 roku
    04.2021 💔poronienie samoistne

2025 pierwsze ivf
    26.05.25 punkcja
    29.07.25 pierwszy transfer
    09.08.25 beta 169
    12.08.25 beta 611
    21.08.25 pierwsze USG i💖
    08.09.25 CRL 1.95 cm
    15.09.25 CRL3.03 cm i 💖177/min
    07.10.25 Badania prenatalne
    07.11.25 202g dziewczynki
    01.12.25 Badania połówkowe

preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No też mi się wydaje, że dawniej wcale nie było tak źle. Mój tata miał pracę gdzie sporo był w domu. Do tego jako dzieci mieszkaliśmy na podwórku gdzie były 3 rodziny w tym babcia, więc zawsze ktoś na te starsze dzieci patrzył. Dzieci się tez bawiły razem całymi dniami. Rozumiem, że było ciężko, ale dla mnie też ten argument inni mają gorzej totalnie nie trafia.
    Kurcze mały ma problemy brzuszkowe i rano też się nie dał uspic :( ulewa, odbija, cofa mu się. Nie może znalesc na niego sposobu jak to ogarnąć

03.2023 🩷
    04.2026 💙
  • krolik Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańczowa jak moja mama przegina, w sumie już teraz trochę przestała, ale wcześniej i komentowała dużo to byłam trochę brutalna i mówiłam, że za moich czasów się dzieci nie bije jak się nie umie z nimi poradzić 🙈 i druga sprawa nie wierzę do końca w to co ona mówi, bo takim trybem to by się zajechała już przy jednym dziecku... :) każda wie jak wygląda czas nieprzespanych nocek, nawet przy bezproblemowych dzieciach po prostu organizm daje znać, że czas odpocząć. Także totalnie nie ma się co tym przejmować, inne czasy wtedy, inne teraz nie ma co porównywać :)

Karmicie się piersią?

03.2018 14tc 👼
    05.2019 🩷
    01.2022 🩷
    04.2026 🩷

13.10.2025 6,5 cm 😍

11.08 36,90 bhgc
    18.08 1100 bhcg
    preg.png
  • Pomarańczowa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    krolik wrote:
    Pomarańczowa jak moja mama przegina, w sumie już teraz trochę przestała, ale wcześniej i komentowała dużo to byłam trochę brutalna i mówiłam, że za moich czasów się dzieci nie bije jak się nie umie z nimi poradzić 🙈 i druga sprawa nie wierzę do końca w to co ona mówi, bo takim trybem to by się zajechała już przy jednym dziecku... :) każda wie jak wygląda czas nieprzespanych nocek, nawet przy bezproblemowych dzieciach po prostu organizm daje znać, że czas odpocząć. Także totalnie nie ma się co tym przejmować, inne czasy wtedy, inne teraz nie ma co porównywać :)

Karmicie się piersią?

Nie chce też całkiem mówić, że rodzice mi nie pomagają. Bo na końcówce dużo mnie odciazali w ciężkie dni. I myślę, że jak mąż pójdzie na 2 zmiany to też na kilka dni podjedziemy do rodziców, bo na razie zasypianie nam w ogóle nie idzie i boję się, że 2 nie ogarnę sama.

Karmie piersią. Staram się i o ile w dzień wczoraj było na prawdę ok albo na przykład w sobote. Ale wieczory tragedia. Nie wygląda to na głód. Bo je tylko chaotycznie. Moczy pieluchy w trakcie. Robi kupę. Wczoraj zdążył jeszcze zwymiotować na męża. Przez ten chaos lyka powietrze. Dzisiaj rano było podobnie. Widać było, że brzuszek zagazowany. Jak noszę pionowo to nie zasypia. Nie chcę dawać smoczka, a on ma chyba potrzebę ssania a tu leci mleko

03.2023 🩷
    04.2026 💙
  • Lianaa Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj widzę, że z tymi mamami różnie bywa 🙈
    Ja kocham złote rady i sianie paniki. Już nawet mój mąż mówi że moja mama przesadza i niepotrzebnie we mnie wbudza stres zamiast mnie wspierać. Jak zwykle to ja muszę pocieszać stare, doświadczone baby w rodzinie, choć teoretycznie to ja powinnam mieć teraz wsparcie i być pocieszana 🫠
    Teściowa odwrotnie - ciągle próbuje dodać siły, mówi że sobie poradzę, że to wszystko naturalne i żebym się tylko nie nakręcała i nie czytała za dużo 😅

📝Agata
    👩🏼‍💼31 🤵🏽 28 🗓️4 CS

18.08.25 ⏸️ 🤫🙏🙌
    •Utrogestan - plamienie w 7HBD
    •Acard•PueriaDuo•Nexpram
    19.08.25 •BETA 720,69
    21.08.25 •BETA 1488
    10.09.25 • 7+1 HBD 10,6mm z ❤️ 🪲
    24.09.25 • 9+2 HBD 2,7 cm 🦐 172 ❤️
    13.10.25• I prenki: ryzyka: preeklampsja 1:24; reszta:niskie 😍08.12.25 •II prenatalne - Daniel 🩵
    10.04.26•37+4 3560g Kluseczki 😳
    🔜 Indukcja 🐣
    Cukrzyca ciążowa na czczo 😔 ➡️ Insulina Lantus 💉
    preg.png
‹‹ 399 400 401 402 403
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w ciążę" - moja historia starania o dziecko

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko". Opowieść o kobiecie, która nie traci nadziei... "Nie mogę zajść w ciążę, ale nie tracimy nadziei..." - nieplodna_optymistka opowiada o swoich staraniach, drodze do macierzyństwa, leczeniu niepłodności i niegasnącej wierze w to, że się uda! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ