X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Olina Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nemera wrote:
    A wiecie dziewczyny jak to jest z tym macierzyńskim jak zatrudnia cię duża firma powyżej tych 20 osób tylko jak mam umowę przedłużoną tylko do dnia porodu? to gdzie mam złożyć wniosek o macierzyńskie??
    szczerze mówiac nie wiem jak to jest w tym nowym roku...w tamtym moja kolezanka tak miała to nie dostała juz macierzynskiego tylk o sie strala o jakies pieniedze z opieki i z urzedu pracy ... ale nie wiem jak to juz w 2016sie zmieniło, bo niby macierzynski jest dla wszystkich

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Karatka81 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ameiva czyli nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ;-)
    U nas też te dwa dni okolicznościowego, no i urlop zaległy, zobaczymy jak to będzie, damy radę a jak coś to zawsze wyjście awaryjne ;-) Ale myślę że będzie ok, starczy. Teraz inaczej, bo M na rano pracuje, i człowiek jakby mniej zielony ;-)

Ameiva lubi tę wiadomość

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Udało nam się wyjść ze szpitala i od godzinki jestem już w domu :). Mamy się oszczędzać i odpoczywać, bo mała chce chyba nam sie wcześniej pokazać - siedzi już niziutko, szyjka miękka i już tylko 1,5 cm. Lekarz powiedział, że idealnie by było jakby udało się ją ze 2 tygodnie jeszcze przetrzymać w brzuszku.
    Olina wrote:
    dziewczyny zatrudnione o umowe o prace czy kak juz bedziecie miały zaniesc papiery odnosnie macierzynskiego to zanosicie je do pracy czy do zusu?
    i jeszcze mam jedno zapytanie czy Wasi meżowie beda brali ten ojcowski 2 tygodniowy? czy jak juz my bierzemy macierzynski to oni juz nie moga?
    ja muszę zgłosić do pracodawcy

fabiola wrote:
    Fabdoroda wszystkiego najlepszego :*
    Funky wygląda na to że coś u Ciebie rusza :)

My nadal witamy się z Wami że szpitala :(
    Mam dzisiaj kiepski dzień, boli mnie brzuch, mam skurcze i ku@#a zero informacji, no szlag człowieka trafia. Jedyne co wiem to że biorę antybiotyk w kroplówce dwa razy dziennie bo jest/ prawdopodobnie jest (bo tego też nie wiem) infekcja. I mam go brać do piątku włącznie więc niestety ale nie obronie pracy magisterskiej :( z tego braku informacji mam wrażenie że leżę tu nie potrzebnie i to mnie mega wkur#@a :( do tego śniło mi się że u Leona wykryto wadę serca i mieli mi cesarke robić... :(
    też mnie to w szpitalach dobija, że nikt nic ci sam z siebie nie powie

Fabdorota, wszystkiego najlepszego! Zdrówka dla Was i szybkiego bezproblemowego porodu :)

Karatka81, Anastazjaaa lubią tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Karatka81 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella masakra :-) Ja bym się spytała, czy mogę usiąść albo wejść, albo zacznę rodzić :-) Ja się nie pitolę, ostatnio na 16 miałam do gina (pierwsza) a tam 4 babki już siedzą (kolejka wg przyjścia). Więc oświadczyłam, że ja na 16. Zakumały i weszłam na swoją godzinę. Spróbowałyby nie zakumać, ja to już waga ciężka z tym brzuchem ha,ha Ale często tak jest, że siedzi więcej babek i udają że nie wiedzą o co chodzi ha,ha

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 12:21

• paprotka30 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też się dziś słabo czuje, ciśnienie ciut za niskie. To chyba przez tą pogodę. Lece powoli się szykować...

Miłego dnia mamusie

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nemera wrote:
    A wiecie dziewczyny jak to jest z tym macierzyńskim jak zatrudnia cię duża firma powyżej tych 20 osób tylko jak mam umowę przedłużoną tylko do dnia porodu? to gdzie mam złożyć wniosek o macierzyńskie??

Dostaniesz 1000 zł przez rok, możesz się zarejestrować w UP. Ewentualnie mops to wyplaca, ale musisz dopytać.

Olina lubi tę wiadomość

• Nemera Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2016, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Dostaniesz 1000 zł przez rok, możesz się zarejestrować w UP. Ewentualnie mops to wyplaca, ale musisz dopytać.

Czyli nie dostane normalnie z ZUS czy zakładu pracy tylko w UP mam się zarejestrować w dzień po wyjściu ze szpitala? bo ja już się zupełnie pogubiłam w tych przepisach

2nn3dqk3bgme6a5j.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabdorota wrote:
    Dziewczyny, z serii intymnie: jakie pozycje <3 z brzuchem? Wczoraj z mężem próbowaliśmy poszaleć i... to był dramat. Dla mnie ból, jakbym miała w środku dodatkowa kość, jak byśmy nie próbowali, to niewygodnie. Co prawda ubaw po pachy, ale przyjemności niewiele:/
    Jak sobie radzicie?

Mi tam brzuch nie przeszkadza :P

http://www.kobieta.pl/uczucia-i-seks/pozycje-seksualne/kamasutra/artykul/pozycje-seksualne-w-ktorych-dominuje-mezczyzna/

Zerknij sobie na tego linka i grafiki, u nas większość się sprawdza :D

Aaaa, i stoooo lat! <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 12:49

Larisa lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • _Saszka_ Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2016, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabdorota wszystkiego naj, spełnienia marzeń i bezproblemowego porodu :)

Ja kupiłam taki laktator: http://www.lansinoh.pl/ElectricBreastPumpInfo.php
    Któraś z Was pisała o likwidacji sklepów Mothercare i właśnie tam znalazłam, przeceniony o połowę - udało mi się kupić za 180 zł.

mania lubi tę wiadomość

• Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mania wrote:
    ten medela koleżanka mi polecała ale kosztuje 300zł a jak mi się słabo przyda to trochę szkoda kasy...
    druga powiedziała, że ten canpolu jest super tylko dość głośny...
    a tym ręcznym to trzeba sie bardzo napracować ??? wiadomo w zależności od ilości pokarmu ale je sobie wyobrażam, że nie będę miała siły siedzieć i cycków ogarniać ręcznym :) matko nie wiem....

Karatka wiesz co lubię :) ja jetem sernikoholikiem zjem każdy i w każdej ilości :)

Ja mam 2 ręczne Aventa i tak jak napisałaś, to zależy od ilości pokarmu głównie. Generalnie z ręcznym jest ten problem, że pokarm może być (bo mleko nie jest tylko w piersiach, ale wytwarza się na bieżąco i jest tam w środku :P ), a ściągnie się 20 ml. U mnie był ten problem, że mam małe piersi i musialam co kilka ruchów odrywać nakładkę, przysysać znowu i dalej pompować. Dla mnie to była męka żeby uciągnąć więcej niż 100 ml.

Mimo wszystko, póki co nie kupuję elektrycznego, będę się starała za wszelką cenę karmić tylko piersią, a jeśli.okaże się potrzebny to wtedy kupimy właśnie ten z Canpola (chyba go widziałam u nas w dziecięcym, chyba że mnie pamięć myli).

mania lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • _Saszka_ Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2016, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urlop ojcowski od tego roku tatusiowe mogą wykorzystać do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca :)
    Także jeśli teraz Wasi faceci mają umowy na okres próbny albo na zastępstwo, to pamiętajcie, żeby nie przepadło :)

• Olina Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wczoraj pisałyscie o tych pojemnikach na pieluszki, a ja dzis kupiłam w jyusku takie zwykłe koszyki i mam zamiar wnich trzymac pampersy ewentualnie jakies takie rzeczy pierwszej potrzeby:))

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja w planie mam zamiar sama zrobic filcowe koszyki/pudełka - od małych po duże i w nich będę trzymać m.in. pieluszki :)

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Karatka81 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie w łóżeczku turystycznym z boku przewijaka są przegródki, tam z Niko trzymałam kilka pieluch, kremik itd, itp. Wszystko pod ręką :-)

• mania Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja widziałam ładne koszyczki w gazetce biedronki takie w różyczki mają być jakoś od 17go 3szt za 50zł czekam żeby je zobaczyć na żywo i jak będą nadal mi się tak podobały to kupię na komode właśnie do pokoju córci :-)
    A i w ogóle mają być rzeczy dla bobaskow kocyki reczniczki i jakieś ubranka.

Wiecznie super nie ma to jak w domciu, odpoczywajcie :-)

Edit właśnie patrzę, że te koszyczki są od dziś jak mąż wróci to się wybiorę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 13:24

wiecznie lubi tę wiadomość

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • agulas Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecznie super, ze juz w domku!!

A wiecie co u szotki przegapiłam coś? Może coś na fb pisała??

U mnie dziś do 12 w brzuchu cisza.. chciałam już po małża dzwonić. a od 13 tańce hulańce. Ja osiwieje do porodu :(
    Wczoraj była u nas koleżanka z 2 dzieci. I teraz nie mogę się już doczekać Ali!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 13:22

ug37trd8yp0c7r9f.png
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, widzę, że poruszacie ważny wątek. Urlopów i świadczeń.

Jak to jest po porodzie kiedy i jak trzeba złożyć ten wniosek o macierzyński? U mnie zakład jest do 20 osób, czyli normalnie mam to zrobić w pracy tak jak ze zwolnieniem. Jednak nie mam pojęcia co trzeba złożyć itd...

Wiecznie, super, że jesteś w domu. Masz takie same zalecenia jak ja, zaciskać jeszcze nogi, odpoczywać, leżakować. Jutro idziemy do gin, to dowiemy się czy sytuacja się zaostrza czy jest w miarę dobrze. I jutro też muszę wziąć zestaw do pobrania GBS i pójdę z tym do szpitala bo mam blisko i mi pobiorą.

Nie mogę siedzieć normalnie przy stole i jeść bo mam wrażenia, że zgniatam małego :) Tak mi niewygodnie, że szok, muszę być odchylona bo inaczej się nie da siedzieć.

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie

Poprasiwalam resztę ciuszków dla małego i juz wszystko gotowe, jeszcze tylko kupić wózek

Tak piszecie o tych pozycjach w przytulaniu aż wam zazdroszcze, ja już zapomniałam jak to jest, mamy zakaz od 8 tc wtedy miałam pierwszy krwotok...

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Macierzyński - rozmawiałam z księgową. Mój zakład pracy zatrudnia poniżej 20 osób, więc jak najszybciej po porodzie mam dostarczyć wniosek o macierzyński z aktem urodzenia dziecka i to wszystko. Papiery do zusu wysyła szpital :)

• Kawuszka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jamniczakuchnia wrote:
    Macierzyński - rozmawiałam z księgową. Mój zakład pracy zatrudnia poniżej 20 osób, więc jak najszybciej po porodzie mam dostarczyć wniosek o macierzyński z aktem urodzenia dziecka i to wszystko. Papiery do zusu wysyła szpital :)

Ok, czyli ja też będę musiała postępować wg takiego schematu. A to jest jakiś specjalny wzór wniosku?

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
‹‹ 1040 1041 1042 1043 1044 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ