X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • ania0141 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a jak to jest z tymi sterydami na rozwój płuc,do którego tc podają?

ania0141
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka wrote:

Ameiva robie kocyk tym wzorem od Ciebie! Kazdy nowy, jak sie uczę, to mi sie wydaje najsuperasniejszy xD hehe dzisiaj maja przyjść nowe włoczki, wiec Iza musi poczekać w brzuszku az jej zrobie jeszcze jeden kolorowy kocyk :)

Koniecznie pochwal sie jak skonczysz :) jakie kolorki wybralas? ja tym wzorem, robilam juz trzy kocyki i nadal jestem w nim zakochana, jak dla mnie jest idealny na kocyki a do tego banalnie prosty :)

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Orientujecie się ile powinno wynosić tsh w III trymestrze? Nigdy nie miałam problemów z tarczyca, ale ze względu na podejrzenie tachykardi dostałam skierowanie i teraz dostałam wynik TSH- 2,18
    Nie mam pojęcia czy to dobrze czy nie za dużo jak na ten etap ciąży.
    Wlasnie rozmawiałam z moją lekarską na tej temat i powiedziała ze w 3 trym nie jest tak wazne tsh i woli by było większe niż za niskie (a mam 2,16). Trochę mi podskoczyło, ale kazała nie zwiększać leków. Nie wiem jaka jej reakcja by była, gdyby było dużo wyzsze. Twoim bym się nie przejmowala :)

A tak z innyej beczki jakiś czas temu pytałyscie o pranie minky od makaszki. Własnie póściłam swoj komplet na programie parowym i jest bardziej miękki niż przed praniem (a nie uzywam płynu do plukania przy rzeczach młodej). W kazdym razie nic się munie stało,nie stracił formy itp.

Karatka81 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Andzia87 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anastazjaaa wrote:
    Mi mówią że do 2,5
    Ostatnio miałam wynik 1,9 i był ok wg mojego lekarza
    Potwierdzam, że najlepiej aby nie przekraczało 2,5, w I trymestrze powinno być nawet niższe, ale w III trym do 2,5 jest ok. Mam leczone Hashi, biorę Euthyrox 25 i do tej pory tsh było pod kontrolą, tj. max. do 1,5. A dzisiaj odebrałam wyniki i tsh wyniosło 3,4... w środę wizyta to zobaczymy co lekarz powie.

km5scwa1hx65oe99.png
    relggu1r0laeq3qv.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecznie wrote:
    Szotka, też się czuję jak tykająca bomba, mimo że jeszcze kawałek szyjki mam ;)

Dziewczyny, szybkie pytanie, bo domawiam ostatnie rzeczy do torby ;) - ile szt majtek poporodowych kupiłyście?
    ja mam 2 pary takich siateczkowych, one sa wielorazowe, mozna przeprac, osuszyc recznikiem i zaraz sa suche. Zabiore tez jakies zwykle bawelniane biodrówki w razie czego.

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karatka81 wrote:
    Kurier przyjechał, ten olej kokosowy jest pychaaa :-) Nawet Niko zajada, lubi kokos. Wzięłam na próbę mleczko kokosowe w proszku, tylko drogie, ale z czasem Ali będę dawać ;-) Super :-) Płyn do prania jest i zmiękczacz, jutro piorę resztę rzeczy ;-) A i książki przyszły :-)
    Na oleju kokosowym dużo smaczniejsza niz na masle jest ta tarta bez pieczenia (co miesza się zmielone biszkopty z tłuszczem). Często ten sam spod wykorzystuję do serników na zimno itp.

Karatka81 lubi tę wiadomość

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. Leków żadnych nie biorę bo przed ciążą nie miałam problemów z tarczyca. W pierwszym trymestrze wyniki tez były ok. Napisałam do mojej ginekolog, zobaczę co odpisze :-)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, super że się odezwałaś :) Trochę Cię nie było a tu takie wieści.. Zdecydowanie się oszczędzaj. A sterydy miałaś podawane? Bo w sumie na Twoim etapie jeszcze niektórzy lekarze by je na pewno rozważali. Chyba że miałaś już kiedyś wcześniej.. A ja powtarzałam ostatnio Aspat i ALat- w normie. Dałam sobie spokój z kwasami żółciowymi, bo szkoda mi było pieniędzy a swędzenie skóry się zmniejszyło. Teraz się zastanawiam czy jednak nie zrobić, bo w sumie może być izolowane podniesienie samych kwasów żółciowych.. Mam nadzieję, ze Tobie już rosnąć nie będą :)

Ania, rozważa się podawanie sterydów do 36 t.c. a według niektórych lekarzy do 34 t.c.

A co do tarczycy to mi moja endokrynolog mówiła, że badanie TSH ma sens tylko w pierwszym trymestrze i norma wtedy to do 2,5. Natomiast w kolejnych etapach kontrolowane miałam tylko FT4.

I właśnie dzwonił mąż, że w niewyjaśnionych okolicznościach popękała nam tylna szyba w aucie.. Super :/

ania0141 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • kredeczka91 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze co do urlopu to można wybrać wariant 100% + 60% ale się nie opłaca bo to jest wtedy 100% macierzyński (od tego roku krótszy) + 60% rodzicielski (stosunkowo dłuższy) więc jeżeli któraś planuje cału rok urlopu to zdecydowanie opłaca się wziąć z góry 80%

• Larisa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam 2 pary majtek siatkowych, ale teraz biorę 4 bo boje się ,ze pogoda inna i nie będa schnac.

f2w3ol2anio3j8u2.png
    mhsv15nmt1i18xj8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam problem! Byłam wczoraj u lekarza bo miałam straszny kaszel i dostałam antybiotyk Duomox na kaszel i okazało się że mam jeszcze angine... Wczoraj nie miałam temperatury a dziś do 39 mi skacze... Nie chce znowu latać po przychodniach.. Wychodzi na to że mam grypę... Czy któraś z was miała? Czy już jest wszystko ok i jakie leki miałyście? Strasznie się boję że coś się dziecku stanie albo zacznę rodzic... Podpowiedzcie co robić? Jestem załamana :-( :-( :-(

• jaskra Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka, taka temperatura może być przy anginie a Duomox powinien zadziałać na anginę właśnie. Skąd przekonanie, że masz grypę?

natalka189 lubi tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tsh 5,94 eutyrox zwiększony do 100 mg. i ani rusz.. nie działają na mnie leki, jak to endokrynolog stwierdziła że nie jestem podatna, i dopiero może się coś ruszy po ciąży ;/ ważne żeby brać leki ...
    Stracialellaa Towarzystwo Endokrynologiczne zaleca podawanie hormonów tarczycy w ciąży już od poziomu TSH >2,5; wiec myślę ze dalej nie bedziesz musiała przyjmować leków :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 18:58

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka189 wrote:
    Hej dziewczyny mam problem! Byłam wczoraj u lekarza bo miałam straszny kaszel i dostałam antybiotyk Duomox na kaszel i okazało się że mam jeszcze angine... Wczoraj nie miałam temperatury a dziś do 39 mi skacze... Nie chce znowu latać po przychodniach.. Wychodzi na to że mam grypę... Czy któraś z was miała? Czy już jest wszystko ok i jakie leki miałyście? Strasznie się boję że coś się dziecku stanie albo zacznę rodzic... Podpowiedzcie co robić? Jestem załamana :-( :-( :-(

Na temp. możesz jedynie brać apap. Najlepiej jak byś poszła jednak do lekarza. Na własną rękę na pewno się leczyć nie powinnyśmy. Mi to przepisywali tylko jakieś ziołowe gówna ;D i witaminy. z antybiotyku tylko Amoksiklav .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 19:04

natalka189 lubi tę wiadomość

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • Mynia Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wypiłam pierwszą filiżankę herbaty z liści malin, szału ze smakiem nie ma hehe. Któraś z Was też pije/będzie pić?
    W necie sporo jest artykułów albo wpisów na forach, że pomaga. Ale jak pytałam położnych i ginki to jakoś bez przekonania mówiły, że można pić i tyle.

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 - szczęśliwy

f2w3yx8d8kgijfn8.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo córka ma stwierdzonona a ja od niej załapałam... Pediatra powiedziała że teraz tak grypa wygląda katar kaszel angina bóle mięśni ból głowy i w ogóle wszystkiego... No nic chyba muszę jeszcze poczekać aby przeszli...

• paprotka30 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, melduje się po wizycie.
    Wszystko ok, na ktg jakieś 3 skurcze ale przeze mnie nieodczuwalne. Wszystko w normie.
    Szyjka skrócona do 1,5cm i rozwarcie na opuszek palca. Teoretycznie mogę zacząć rodzic w niedługim czasie. Mam wytrzymać do soboty bo wtedy skończę 37 tydzień! Potem mogę rodzic : ) Maleńka jest juz nisko, potwierdziły się moje odczucia.
    No i nie jest juz taka mała bo mamy niecałe 3kg! : )
    Jutro pakuję torbę do szpitala!

Pytałam o te bóle miesiączkowe, teraz to juz norma. Myślę ze ja w ten sposób odczuwam skracanie się szyjki...wcześniej tego nie miałam, szyjka 4cm a teraz pare dni bólu, cmienia raczej i szyjka w ciągu 3 tygodni skrócona!

Jestem zadowolona ale trochę przerażona ze to już może tuż tuż..

Niuninka, Mynia, ania0141, Karatka81, Rotenkopf, panda80, Larisa, Lanusia93, _Saszka_, Dobson, Anastazjaaa lubią tę wiadomość

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam do was pytanie:)

Ze źródeł typu : położna, net i siostra :D dowiedziałam się że łóżeczka naszych maluchów nie powinny mieć poduszek i kołderek ponieważ maluchy mogą się nakryć i się udusić , a łóżeczko najlepiej jak by było od strony główki na jakiś podwyższeniach typu np. książki ... Jak wy się zaopatrzyłyście w wyposażenie wyrek waszych Skarbów ? :) Kładziecie poduszki>? i czym zamierzacie przykrywać maluchy?

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • paprotka30 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka u mnie poduszka klin pod materac pójdzie. A dziecko będzie w rożku na początek plus ewentualnie kocyk. Pościeli w ogóle nie kupowałam jeszcze.

Niuninka lubi tę wiadomość

• Mynia Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie kupowałam pościeli i ochraniaczy z tego powodu co wyczytałaś. Nasz dzidziuś będzie spać na początku w rożkach, później w śpiworkach. Na pościel przyjdzie czas :) Choć nie ukrywam, że wizualnie bardzo mi się podobają pościele z ochraniaczami w jednym stylu.

Ah, no i u mnie poza sporadycznym twardnieniem brzucha też nic w zasadzie się nie dzieje. Bóli miesiączkowych nie mam, w badaniu tydzień temu szyjka jeszcze nie uformowana (pytałam ginki co to znaczy- jeszcze nie do porodu). Także też nie chcę przenosić, ale z drugiej strony do niedzieli mam jeszcze ciążę niedonoszoną. Mój mąż uparcie twierdzi, że za tydzień, max 2 urodzę. Nie wiem czemu tak gada ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 19:24

Niuninka lubi tę wiadomość

<3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 - szczęśliwy

f2w3yx8d8kgijfn8.png
‹‹ 1042 1043 1044 1045 1046 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ