X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka wrote:
    Ok, czyli ja też będę musiała postępować wg takiego schematu. A to jest jakiś specjalny wzór wniosku?

Zależy na jaki okres chcesz macierzyński :) Wpisz sobie w Google budującamama.pl wniosek macierzyński, tam jest wniosek na roczny urlop, ja się na nim wzorowałam, z tym że musisz uwzględnić zmiany które są od 2016 - teraz jest tak że 20 tygodni trwa macierzyński podstawowy, a 32 tygodnie rodzicielski, łącznie 52 tygodnie płacone 80%.

Kawuszka lubi tę wiadomość

• Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam maciezynski tylko 16 tygodni, i to w dodatku 6 tygodni przed terminem porodu i tylko 10 tygodni po, a wychowawczego tu wcale nie ma :/

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Karatka81 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurier przyjechał, ten olej kokosowy jest pychaaa :-) Nawet Niko zajada, lubi kokos. Wzięłam na próbę mleczko kokosowe w proszku, tylko drogie, ale z czasem Ali będę dawać ;-) Super :-) Płyn do prania jest i zmiękczacz, jutro piorę resztę rzeczy ;-) A i książki przyszły :-)

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zdecydowanie przed chwila odszedł mi cały czop śluzowy! dziś mi tak ciężko, że nawet bym była szczęśliwa jakby na dniach coś się zaczęło.

:)

Rotenkopf, Ameiva, Anastazjaaa, panda80, ania0141, agulas, Karatka81, jamniczakuchnia, Lanusia93, wiecznie, mania, Dobson, Kinga., Larisa, Mynia lubią tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa to w takim razie w miarę możliwości lekkiego porodu

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • ania0141 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o kochane to już niebawem zacznie się zapełniać lista dzieciaczków na pierwszej stronie...czopy są tego zwiastunem:)

Karatka81 lubi tę wiadomość

ania0141
  • panda80 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatella powodzenia :)

zem39vvjscbr7v2w.png
  • panda80 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś zrobiłam pranie, posprzątałam kuchnię ugotowałam zupę brokułową i zrobiłam się taka senna że chyba zaraz drzemkę złapię...

zem39vvjscbr7v2w.png
  • kredeczka91 Ekspertka

Wysłany: 14 marca 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nemera wrote:
    A wiecie dziewczyny jak to jest z tym macierzyńskim jak zatrudnia cię duża firma powyżej tych 20 osób tylko jak mam umowę przedłużoną tylko do dnia porodu? to gdzie mam złożyć wniosek o macierzyńskie??

Nemera ja mam taką samą sytuację umowę do dnia porodu i z tego co mówili mi w pracy i na sr babka od prawnych spraw to zanoszę wniosek o urlop (ja biorę całość na 80% ) i wypis ze szpitala, z resztą papierów do pracodawcy, a oni przekazują zo ZUS.
    NALEŻY CI SIĘ NORMALNY URLOP MACIERZYŃSKI NIE ZASIŁEK! zasiłek to byś miała jakby Cię wcześniej zwolnili, w trakcie ciąży, a tak masz normalny macierzyński, w dodatku nigdy nie wiadomo co pracodawca powie/zrobi po dniu porodu, generalnie może Ci przedłużyć umowę :P

MagSz lubi tę wiadomość

• MagSz Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Dostaniesz 1000 zł przez rok, możesz się zarejestrować w UP. Ewentualnie mops to wyplaca, ale musisz dopytać.

Wcale nie 1000 zł, a na normalny zasiłek macierzyński w wymiarze 80% wynagrodzenia jakie otrzynywala

f2wlcbxmqludqper.png
  • Nemera Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba sie wybiore do ZUS po informacje bo już sama nie wiem czy to ma być urlop czy zasiłek i gdzie ten wniosek w końcu składać bo znowu na tej stronie co przesłała jamniczakuchnia - budujacamama.pl pisze że lepiej do ZUS-u odrazu złożyć

2nn3dqk3bgme6a5j.png
  • Nemera Przyjaciółka

Wysłany: 14 marca 2016, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wogóle to dzisiaj idę na wizytę do mojego gina i ma mi ustalić już termin cesarki to poźniej jak zaniose L4 do pracy to może oni mi coś podpowiedzą jak to najlepiej zrobić, chyba że trafie na zołze kierowniczkę to nawet nie będę się pytać bo mi jeszcze coś źle doradzi...

kredeczka91 lubi tę wiadomość

2nn3dqk3bgme6a5j.png
  • ania0141 Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nemera to kciuki za wizytę!
    ale ja sobie dzisiaj pospałam-3godziny w dzień!

ania0141
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orientujecie się ile powinno wynosić tsh w III trymestrze? Nigdy nie miałam problemów z tarczyca, ale ze względu na podejrzenie tachykardi dostałam skierowanie i teraz dostałam wynik TSH- 2,18
    Nie mam pojęcia czy to dobrze czy nie za dużo jak na ten etap ciąży.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania ja też pospałam :) i tak miałam nic nie robić dziś ale myślałam, że nie będę spać ale się nie udało :)

Uzależniłam się od tego pomelo codziennie wciągam co najmniej pół :)

Moje przeczucia co do bóli z krzyża podczas porodu raczej się potwierdzą bo krzyż boli mnie coraz częściej i dotkliwiej a ostatnio takie bóle miałam ok 20 tyg potem przeszło...
    i Kurcze u mnie to nic się nie dzieje nic nie schodzi, mam na myśli czop, brzuch mniej mi się stawia odkąd odstawiłam luteinę jedynie ten krzyż mnie boli i mam mega bóle miesiączkowe a tak cisza...mam nadzieję, że nie przenoszę Zośki...

ania0141, baba lubią tę wiadomość

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagSz wrote:
    Wcale nie 1000 zł, a na normalny zasiłek macierzyński w wymiarze 80% wynagrodzenia jakie otrzynywala

Jak nie będzie miała umowy też? A tak BTW nie ma wyboru, że chcę się mieć macierzyński 100% i 60 %, albo 80% przez cały okres?

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 października 2016, 23:25

Ameiva lubi tę wiadomość

• wiecznie Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szotka, też się czuję jak tykająca bomba, mimo że jeszcze kawałek szyjki mam ;)

Dziewczyny, szybkie pytanie, bo domawiam ostatnie rzeczy do torby ;) - ile szt majtek poporodowych kupiłyście?

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 marca 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Orientujecie się ile powinno wynosić tsh w III trymestrze? Nigdy nie miałam problemów z tarczyca, ale ze względu na podejrzenie tachykardi dostałam skierowanie i teraz dostałam wynik TSH- 2,18

Jak u mnie wykryli problem z tarczyca to mówili, że w ciąży powinno być do 2,5. Oczywiście najbardziej optymalne dla kobiet (nie tylko w ciąży) jest podobno w okolicach 1. U mnie jak miałam podobny wynik, a był to kolejny etap leczenia to endo stwierdził, że nie jest źle. Ale że ciąża to zwiększył mi dawkę.
    Na tym etapie dziecko ma własną tarczyce, no i tu są dwie szkoły jedni mówią, że dziecko już niekorzysta z Twojej tarczycy inni, że czasem sobie pobiera hormon :)

• Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2016, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    Mi mówią że do 2,5
    Ostatnio miałam wynik 1,9 i był ok wg mojego lekarza

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
‹‹ 1041 1042 1043 1044 1045 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ