Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
pucek gratulacje!!!
Ja od 3 dni mam straszaki - w ciągu nocy i dnia. Mała bawi się z nami w ciuciubabkę, ale spokojnie czekamy.
Tymczasem ja wyżyłam się artystycznie i wydziergałam samodzielnie (no dobra babcia pomagała z literkami "A") imię naszej córy. Efekt może nie tak ładny i estetyczny jak wśród gotowców do kupienia na rynku, ale satysfakcja równie duża bo robione samodzielnie. Można podziwiać poniżej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 11:50
ania0141, jaskra, panda80, paprotka30, Larisa, Dobson, wiecznie, jamniczakuchnia, mania, Olina, Endzis, kamaaa, agulas, Ameiva, Mynia lubią tę wiadomość
-
Kawuszka fajnie,że zajrzałaś,pewnie,że jak masz taką możliwość to leż i odpoczywaj,
u mnie większość obowiązków również mąż przejął ale staram się mu pomóc-gin.zapewniał mnie że jakby co to maluch jest już bezpieczny a za tydzień moge spokojnie rodzić więc z dnia na dzień ruszam się coraz więcej...ania0141 -
Witam Was wszystkie po kilkudniowej przerwie Gratuluję wszystkim nowym Mamusiom! Mimo, że lista nam się powoli zapełnia to muszę przyznać, że jednak nasze dzieciaczki jak dotąd są bardzo grzeczne i większość czeka na kwiecień. Na 07.04 mam wyznaczony termin CC i mam nadzieję, że Marysia posiedzi grzecznie w brzuszku do tego czasu
Niestety na ostatniej prostej dopadło mnie pierwsze w ciąży przeziębienie. Czuje się jak kupa.. Dwie praktycznie nieprzespane noce za mną, ale dzisiaj jest już trochę lepiej. Miałam coś działać na święta, ale nawet nie mam weny na wymyślanie a co dopiero na gotowanie.. Może jutro
Do tego problem z pieprzonym ZUS-em.. Jak ja nienawidzę tej instytucji. Może któraś jest w podobnej sytuacji? Generalnie od kilku lat jestem na umowie-zlecenie w firmie teściów. W sierpniu kończyłam 26 lat, więc od września jestem na umowie ozusowanej, a że wiedziałam już o ciąży, to postanowiłam opłacać dodatkowo dobrowolną składkę chorobową, co by móc przejść na zasiłek chorobowy. W połowie stycznia wzięłam pierwsze zwolnienie. I za pierwsze dwa okresy zwolnienia płacili mi tyle, ile mniej więcej wychodziło ze średniej z tych kilku miesięcy, kiedy opłacałam chorobowe. i to była kwota około 1500 zł, bo tyle dostawałam na rękę. No a wczoraj dostałam list, że obniżają mi podstawę wymiaru, podali jakieś przepisy na podstawie których to wyliczyli i obniżyli ją do zawrotnej kwoty 453 zł. Jestem załamana, bo jeszcze w styczniu na stronie ZUS-u czytałam, że jeśli okres opłacania chorobowego był krótszy niż rok to biorą pod uwagę tylko te miesiące, w których się opłacało chorobowe i z nich wyliczają średnią.. A teraz podzielili tę kwotę, którą otrzymywałam przez te kilka miesięcy na dwanaście i w ten sposób wyciągnęli średnią- oczywiście jeszcze potrącając coś po drodze..
Czy któraś z Was jest może na umowie zleceniu z dobrowolną składką chorobową krócej niż rok?
Będę wdzięczna za wszelkie rady.. Próbowałam się wczoraj przekopać przez te wszystkie przepisy, ale to jest napisane takim językiem, że ja niczego nie ogarniam, a jeszcze przez to przeziębienie mój mózg pracuje na baaaaaaardzo niskich obrotach. -
ania0141 wrote:DAMY RADĘ KTO JAK NIE MY?!ale powiem szczerz,że zazdroszczę tym,którzy mają już to za sobą.
Ja też zazdroszczę Przyjdzie czas na każdą z nas, jedna po drugiejania0141, agulas lubią tę wiadomość
Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
(Mt 6,33) -
ania0141 wrote:Kawuszka fajnie,że zajrzałaś,pewnie,że jak masz taką możliwość to leż i odpoczywaj,
u mnie większość obowiązków również mąż przejął ale staram się mu pomóc-gin.zapewniał mnie że jakby co to maluch jest już bezpieczny a za tydzień moge spokojnie rodzić więc z dnia na dzień ruszam się coraz więcej...
Ja też robię cokolwiek, bo oszaleć można, ale 15 min. na nogach i ja to juz odczuwam, dlatego od razu się kładę, bo nie chcę przyspieszać malutkiemu wyjścia, skoro jeszcze bezpiecznie może poczekać i wtedy będzie wszystko pięknie donoszone.
Jaska, a nie masz jakiejś zaprzyjaźnionej księgowej żeby podpytać? Jak pracujesz u teściów to oni powinni kogoś takiego w swoim otoczeniu mieć. Musisz to z kimś skonsultować kto się na tym zna, bo z ZUSem to nic nigdy nie wiadomo...
Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
(Mt 6,33) -
nick nieaktualnyJaskra jeśli te 2 pierwsze zwolnienia wyniosły nie wiecej niz 30 dni to płacili to Twoi teściowie jeszcze i prawdopodobnie dlatego tyle wyplaty.. a po tym okresie placi juz ZUS a oji zeby stratni nie byli to wyliczyli sobie to na podstawie tych ostatnich opłacanych kilku miesięcy.. Tak mi to kiedyś w kadrach u mnie tlumaczyli bo zanim bylam w ciazy to bylam na zleceniowce a juz staralismy sie o dziecko i chcialam wiedziec ile dostane kasy na L4...
No chyba że teraz się przepisy zmieniły to nie mam pojęcia jak to jest.. ale to przykre ze z tak wysokiej stawki dostałaś 3 razy mniej
Aaa i jeżeli do sierpnia nie opłacałaś tych składek na umowie zlecenie bo nie trzeba tego robić to oni mieli prawo wyliczyć to od miesiąca września.. ZUS to złodzieje...Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2016, 12:39
-
Jaskra od stycznia są nowe przepisy,wiec to co czytałas tez może nie do końca być prawda. Ja miałam różne niewiadomego z ZUS ale polecam infolinię ich i tam się dokładnie wypytac dlaczego tak zrobili. Może w takim razie lepiej żebyś była bezrobotna? Wtedy jest 1000zl.
Ja mam akurat działalność a to jest tak ze średnią jest wyciągana z wysokości opłacane składki. Oprócz tego ja w pierwszej ciąży opłacałam chorobowy 3 miesiące,na kwotę x i zasiłek nie był podzielony na 12. To była kwota x,za którą opłacałam. Zadzwoń na infolinię naprawdę. -
Witam się po ciężkiej nocy. Skurcze troche ustaly ok. 4. miałam kilka kropek krwi - wystraszylam się, ale bez paniki. Udało mi się przysnac. Rano pojechałam na ip i dopiero wróciłam (to co się dzieje na mieście to jakaś masakra). Na ip ktg wyszło ok, badanie: - szyjka skrócona ale zamknięta, rozwarcie 2-3cm, lekarz wyczuł guza albo żylaki . strasznie mnie wymeczył badaniem wziernikiem. Po świętach mam przyjść i mowil, ze pewnie mnie już zostawią. Na moje pytanie czy będę mogła rodzić naturalnie powiedział, ze zobaczymy jak przyjadę w przyszłym tygodniu ogólnie do dupy.
-
Jaskra, true zus to złodzieje, ale ogólnie nie ma chyba a takiej tragedii bo te ich wyliczenia mają wpływ tylko na wysokość chorobowego, na którym już pewnie za długo nie pobędziesz Macierzyński nawet jeśli zus wyliczy ci go na 500 zł musi zostać podniesiony do kwoty minimalnej czyli 1000 zł, nikt mniej nie może dostać... Choć to w sumie trochę marna pociecha bo jednak 1500 zł to jeszcze w miarę godne pieniądze, a reszta to tak naprawdę śmieszne stawki...
jaskra lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySpotkałam się z koleżanką, która mnie pocieszyła, bo 2 lata temu urodziła w 37 tc, przed porodem musiała leżeć 2 miesiące i jak zobaczyła mnie że ja na końcówce w ciąży sobie fruwam z psem, to powiedziała że ona by oddała wszystko żeby w swojej ciąży móc chociaż poprasować ubranka dla dziecka!
Także dziołchy i tak źle i tak niedobrze Każda ciąża jest inna, uzbrajamy się w cierpliwość i CZEKAMY. Tak, to mówię ja, w gorącej wodzie kąpanapanda80 lubi tę wiadomość
-
Aleksandrakili, te 33 dni to opłaca pracodawca za pracownika na etacie, na umowie-zlecenie płaci od razu ZUS.
Larisa, a przepisy się własnie niby zmieniły od stycznia, ale chyba weszły od lutego, bo nie muszę zwracać tej różnicy. A w kwestii wysokości zasiłku to właśnie dzwoniłam na początku stycznia się dowiadywać na infolinii (poza czytaniem poradnika na stronie ZUS-u) i tam Pani poinformowała mnie, że własnie będą wyliczać średnią tylko z tych miesięcy, w których jest opłacana składka i będą dzielić przez ilość tych miesięcy, nie przez 12 a teraz taka niespodzianka.. Na zasiłku macierzyńskim i tak w sumie muszą mi wyrównać do tego 1000 zł, ale będę musiała to też w jakiejś innej instytucji załatwiać.. Gdybym wiedziała, że odwalą taką manianę to poprosiłabym teścia, żeby być na etacie. No ale skąd mogłam wiedzieć.. -
Witajcie dziewczyny!
Prawie 2 tyg mnie nie bylo ale mialam problem z internetem..nie ma to jak przeprowadzic sie na swoje i zalatwiac sprawy z glupkami, ze tak powiem..no ale juz powrocilam do swiata ludzi!!
Gratuluje udanych porodow!! Niuniunka, Kama, Funky, Pucek!! Zdrowka dla Waszych Pociech i dla Was! :-*
Mialam przetragiczna noc! Ok 21 zjadlam kanapki z serkiem czosnkowym i paprykowym (takie do smarowania) i ktorys mi zaszkodzil. Od 23 do 4:30 mialam straszne bolesci zoladka...co powodowalo twardnienie brzucha od samej gory do dolu, wrecz skurcze. Jak sie lekko podnosilam to odbijalo mi sie tymi paskudnymi serkami!!! rumianek nie pomogl..ok 4:30 zasnelam na 2h i mialam KOSZMAR: wyszlam z moim psiakiem na spacer i zobaczylam jak facet gwalci innego psa!!! Jakie to bylo straszne! Zapisalam na rece jego tablice rejestracyjna i zaczelam uciekac trzymajac sie za brzuch i w miedzy czasie dzwonilam po pomoc. Az sie obudzilam spocona..
Dalej leze w lozku, jestem dzis wykonczona a pogoda przecudowna.
Jutro mam zamiar piec sernik z brzoskwiniami.
Pokoik naszej Gwiazdki prawie zrobiony.
Pozniej podam model wozka bo zapomnialam oczywiscie jaki..w koncu go odebralismy.
Milego dnia Mamusie! -
Dobson, delikatnie mnie to pociesza, że na szczęście już końcówka.. Dziwi mnie jednocześnie, że nie każą mi oddawać tych pieniędzy za dwa pierwsze zwolnienia, kiedy wypłacili mi więcej kasy.. Rozbawił mnie też przelew jaki właśnie dostałam za część miesiąca- 260 zł. No pieniędzy w ch**. Nie wiem, co zrobię z taką wielką kwotą, toż to rozpusta normalnie.
-
nick nieaktualnyjaskra wrote:Dobson, delikatnie mnie to pociesza, że na szczęście już końcówka.. Dziwi mnie jednocześnie, że nie każą mi oddawać tych pieniędzy za dwa pierwsze zwolnienia, kiedy wypłacili mi więcej kasy.. Rozbawił mnie też przelew jaki właśnie dostałam za część miesiąca- 260 zł. No pieniędzy w ch**. Nie wiem, co zrobię z taką wielką kwotą, toż to rozpusta normalnie.
To faktycznie poszalejesz za te 260 zł...
ZŁODZIEJE!!