X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • mania Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinkowe oczekiwanie wrote:
    dziewczyny a wy prowadzicie ciążę prywatnie czy na nfz? Co jaki czas macie wizyty? bo ja na nfz i ostatnim razem jak byłam to kolejną wizytę wyznaczyli mi dopiero za miesiąc. Nie wytrzymam tyle absolutnie i będę chciała prywatnie podejrzeć malucha w połowie miesiąca.
    Ja prywatnie do teraz miałam wizyty co 2 tyg ale następną mam za miesiąc i będzie to już usg genetyczne. Lekarzom na NFZ nie ufam przynajmniej u mnie pół dnia w kolejce lekarz ma milion pacjentek i wizyta bardzo krótka poza tym dr nie ma usg wiec trzeba iść drugi raz na szpital

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • triste Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a wy prowadzicie ciążę prywatnie czy na nfz? Co jaki czas macie wizyty? bo ja na nfz i ostatnim razem jak byłam to kolejną wizytę wyznaczyli mi dopiero za miesiąc. Nie wytrzymam tyle absolutnie i będę chciała prywatnie podejrzeć malucha w połowie miesiąca.

Chodzę na nfz i na kolejną wizytę miałam zapisać się za 2 lub 3 tyg, w rejestracji babki powiedziały mi że przeważnie kobiety zapisują się co 3 tyg więc tak zrobiłam. Zastanawiam się tylko czy na każdej wizycie będzie usg, jeśli nie to i tak muszę chodzić prywatnie do innego, bo lekarz który pracuje w szpitalu przyjmuje tylko prywatnie.

Och okropna jesteś!!! :P

P.S. heh pizzy nie zaliczam do fast foodów ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:14

ckai9jcg2r8f85gp.png
  • Malinkowe oczekiwanie Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wiem, wiem. Ale przynajmniej na razie jest mega stres nawet jak nic niepokojącego się nie dzieje, to zaraz też jest niepokój bo... nic się nie dzieje (chodzi mi bardziej o te subiektywne odczucia ciążowe). Zwariować można mimo że ma się świadomość że ciąża nie zawsze daje o sobie znać i że raczej powinno się z takiego stanu cieszyć, no ale... wiadomo jak to jest w praktyce. Byłabym spokojniejsza gdybym częściej obserwowała malca zanim nie poczuję jego ruchów.

6344ea07d0.png
    Starania o dziecko od 2011 roku.
    Nasze aniołki:
    30.III.2011 [*]
    4.XII.2013 [*]
    17.IX.2015 [*]
  • AnnaKliwijska Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To spróbuj sobie tłumaczyć, że takim USG troche mu przeszkadzasz. Tzn. jest ono bezpieczne, ale mimo wszystko, żeby USG działało musi wypuścić te dźwięki, na podstawie których powstaje obraz. Więc tak samo, jakbyś nie budziła śpiącego dzieciaczka, tak nie ma co za często uderzać w niego ultradźwiękami. Choć ja wiem, że bardzo ciężko jest wytrzymać :)

7v8rikgni12rlaff.png
  • triste Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no wiem, wiem. Ale przynajmniej na razie jest mega stres nawet jak nic niepokojącego się nie dzieje, to zaraz też jest niepokój bo... nic się nie dzieje (chodzi mi bardziej o te subiektywne odczucia ciążowe). Zwariować można mimo że ma się świadomość że ciąża nie zawsze daje o sobie znać i że raczej powinno się z takiego stanu cieszyć, no ale... wiadomo jak to jest w praktyce. Byłabym spokojniejsza gdybym częściej obserwowała malca zanim nie poczuję jego ruchów.

Rozumiem Cię,mam cały czas takie obawy, mam nadzieję że po poniedziałkowej wizycie już nie będę tak się bała. Pewnie dlatego myślę o zabawkach, mebelkach, dodatkach dziecięcych aby nie mieć czarnych myśli. Pamiętajmy że nasze mamy nie miały takich udogodnień jak my ;) Heh moja mama zresztą dowiedziała się o mnie w 5 miesiącu!!! :P a ile wtym czasie brała leków, cud że zyję :P

ckai9jcg2r8f85gp.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czes dziewczyny, informuję że jeszcze żyje ;) podczytuje wasale jakoś nie mam siły nic napisać ogólnie ostatnio ale jestem w pracy albo śpię :/

I strasznie mi się chce ptysia, a u nas nie ma :/

Witam nowe kwietniowe mamusie ;) rosnijcie zdrowo

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę prywatnie. Czuję się bezpieczniej. Do NFZ nie mam zaufania. Wizyty mam co miesiąc - to taki standard jak się dowiadywalam od koleżanek. No chyba ze sa jakies problemy z ciaza to wtedy częściej umawiaja.

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    triste wrote:
    Chodzę na nfz i na kolejną wizytę miałam zapisać się za 2 lub 3 tyg, w rejestracji babki powiedziały mi że przeważnie kobiety zapisują się co 3 tyg więc tak zrobiłam. Zastanawiam się tylko czy na każdej wizycie będzie usg, jeśli nie to i tak muszę chodzić prywatnie do innego, bo lekarz który pracuje w szpitalu przyjmuje tylko prywatnie.

Och okropna jesteś!!! :P

P.S. heh pizzy nie zaliczam do fast foodów ;)
    teoretycznie na NFZ przysługują tobie 3 usg! - szaleństwo :P

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
  • triste Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czytałam że niby 3 razy w ciągu całej ciąży, masakra. Przekonam się w poniedziałek ;) a potem najwyżej popołudniu od razu do mojego drugiego lekarza ;)

ckai9jcg2r8f85gp.png
  • Endzis Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam chodzić prywatnie ale wizyta z usg 200zł co2-3 tyg dotego badania na sam początek to 300 zł. Wolę odłożyć na groszka te pieniążki
    Chodzę na nfz. WIzyty już miałam 2 w odstępie dwutygodniowym i następna też za 2 tyg. Usg na każdej wizycie, co prawda gorzej widać na nim groszka niż na tym prywatnie ale lekarka i położna b.miłe , nic złego się nie dzieje więc zostanę już tu chociaż trochę muszę tam dojechać

f2w3s65gpeorv80s.png
  • Funky09 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mania wrote:
    Malinkowe oczekiwanie dziękuję za wpisanie na listę ♡

Dziewczyny chciałam Was zapytać co myślicie o detektorze tętna może któraś miała?? czy warto go kupić w opisie pisze ze od 12 tyg juz dobrze słychać maluszka tylko się zastanawiam jak maluch się przekreci i nie znajdę tetna to pewnie będzie panika. Ale z drugiej str czekając miesiąc od wizyty do wizyty będzie można malucha słuchać :) no i sama nie wiem

Też się zastanawiałam nad detektorem tętna, ale poczytałam opinie, że nie zawsze uda się odnaleźć tętno albo przez przypadek słucha się swojego i można dostać zawału serca;) także ja chyba się nie zdecyduję dla własnego spokoju.

• Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Au mnie ten problem odpada i mam z głowy, w holandii nie ma czegoś takiego jak prywatne czy panstwowo, mogę wybrać sobie w którym szpitalu będzie prowadzona moja ciąża A za badania nie place. Cała ciąża prowadzona za darmo, jedynie za poród muszę dopłacić, ale nie są to jakieś wielkie pieniążki może z 200 zl, ale za to mam osobny pokój i mąż może spać że mną w pokoju, oczywiście wówczas dopłata większą.

Jedyne co mnie tu dziwi to fakt że poporodzie naturalnym w trzy cztery godziny po wysyłają już do domu

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Funky09 wrote:
    Też się zastanawiałam nad detektorem tętna, ale poczytałam opinie, że nie zawsze uda się odnaleźć tętno albo przez przypadek słucha się swojego i można dostać zawału serca;) także ja chyba się nie zdecyduję dla własnego spokoju.
    Tez wlasnie koleżanki na innych wątkach odradzaja bo ponos niepotrzebny stres, bobas się inaczej ułoży przez kilka minut nie można go namierzyć i wielki stres. Miałam ochotę kupić ale już mi przeszla

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • triste Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzis wrote:
    ja miałam chodzić prywatnie ale wizyta z usg 200zł co2-3 tyg dotego badania na sam początek to 300 zł. Wolę odłożyć na groszka te pieniążki
    Chodzę na nfz. WIzyty już miałam 2 w odstępie dwutygodniowym i następna też za 2 tyg. Usg na każdej wizycie, co prawda gorzej widać na nim groszka niż na tym prywatnie ale lekarka i położna b.miłe , nic złego się nie dzieje więc zostanę już tu chociaż trochę muszę tam dojechać

Mój lekarz nfz przyjmuje też prywatnie i używa takiego samego sprzętu i akurat wiem że sprzęt jest ok :) Nfz nie oznacza że traktują gorzej. Koleżanka chodziła prywatnie do specjalisty i powiedział jej że nie jest w ciąży a jak poszła na nfz to już był 9 tydz :) Najważniejsze aby mieć zaufanie do lekarza :)

Rozgadałam się dzisiaj ;)

ckai9jcg2r8f85gp.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja teraz poszłam tez na nfz, bo stwierdziłam, że zbyt wysokie koszta prywatnie, a nie stac mnie az tak bardzo. Bede chodziła co jakis czas do mojej ginekolog prywatnie, żeby zobaczyc co tam sie dzieje z dzidziusiem, ale lekarza prowadzacego na nfz, słyszałam ze jest bardzo dobry! ost byłam u niego w gabinecie i praktycznie cała sciana była w zdjeciach dzidziusiów przepiekny widok!

triste lubi tę wiadomość

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś się jutro wizytuje?

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Wiolcia1405 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny ! Piszecie jak szalone :-)
    Ja chodzę prywatnie...jeśli wszystko jest ok wizyta co miesiąc ;) od 34 tygodnia bodajże zaczęłam chodzić juz co 2 tygodnie (miałam rozwarcie na 2 cm :-) ) mimo że chodziłam prywatnie pani dr brała ode mnie raz w miesiącu 150 zł :) tak jakby druga w miesiącu była za free :) widać ze nie dla kasy to robi za co bardzo ja szanuje i cenie bo na prawdę mało lekarzy z powołania :-)
    Co do spania w swoim lozeczku/oosobnego pokoiku lepiej bierzcie pod uwagę wspólnego lokatora w waszym łóżku :) życie szybko weryfikuje takie rzeczy :D ja też zrobiłam pierworodnemu pokoik osobny .. potem łóżeczko było już u nas przystawione do łóżka. . Później zmiana na turystyczne i śpi z nami w pokoju ma otwarte wyjście w turystyku i rano budzą mnie rączki synka jak ciągnie mnie za włosy bo chce do rodziców do srodeczka się przytulic :)

Lanusia93 lubi tę wiadomość

f2w39jcgyl35ko6r.png

mker2l4.png
  • Olina Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolcia1405 wrote:
    widać ze nie dla kasy to robi za co bardzo ja szanuje i cenie bo na prawdę mało lekarzy z powołania :-)
    bardzo zazdroszzcze takiej pani doktor :)
    moj endokrynolog za słowa ''zrób badania i przyjdz za tydzien''bierze 100zł ;-)

Aleksander <3
    atdcj48adxt6iawd.png
    e827d0ff95.png
    200802043238.png
  • triste Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będę starała się aby nie brać dzieciaczka do łóżka, ew kołyska obok (główne łóżeczko w pokoju obok) bo niestety moja mama rozpieściła mnie i bardzo długo z nią spałam i wiem że i ona męczyła się i ja. Nawet mój tata spał w innym pokoju! :P Nie chcę do tego doprowadzić, na początku trochę pofolguję ale od 2-3 miesiąca tylko w łóżeczku :) W nocy łózko należy do rodziców a ew nad ranem dla całej rodzinki :P

A dzieciaczek przyzwyczai się do wszystkiego, będzie mu dobrze i z rodzicami i samemu ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2015, 19:54

ckai9jcg2r8f85gp.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olina wrote:
    bardzo zazdroszzcze takiej pani doktor :)
    moj endokrynolog za słowa ''zrób badania i przyjdz za tydzien''bierze 100zł ;-)
    Kiedys miałam podobną. Wizyta trwała 2-3 min. Recepta wpisana. 100 zl do zaplaty a nawet paragonu nie dała mi ani razu.

Kazda znajdzie swojego lekarza czy to na NFZ czy prywatnie. Ja niestety w swoim życiu trafiałam ciągle na jakis konowalow na NFZ, czy to ginekolog, dentysta, endokrynolog, ba nawet internista wywołuje u mnie spazmy.

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
‹‹ 45 46 47 48 49 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ